PDA

Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 7/2015

oluja
1.7.2015, 7:21
Julski broj "Sveta kompjutera" je od danas na kioscima :)

Nova naslovna strana izgleda ovako:

52652

Evo i kratkog izvoda iz sadržaja:

Nvidia GeForce GTX 980Ti i AMD Radeon Fury X
Odavno nismo imali prilike da direktno suprotstavimo dva ljuta rivala iz najviše klase i vidimo koliko je koji sposoban da pruži...

Tesla tablet H890W
Windows na „srpskom” tabletu, pa još na Tesli svakako je nešto što će vam, makar i na trenutak, privući pažnju...

Corsair H55, H80i, H110, LC Power CC-120-Lico, Cooler Master Seidon 120V V.2, Antec Kuhler H2O 1250
Zatvoreni sistemi predstavljaju jednostavan i povoljan način za ulazak u svet vodenog hlađenja...

Kako preživeti letovanje?
Ne želite i ne možete da zavisite od Wi-Fi signala dok ste na letovanju u inostranstvu...

MIDI standard (2)
Fleksibilnost MIDI-ja i njegova velika rasprostranjenost u primeni doveli su do mnogih varijacija standarda i omogućile njegovu primenu u daleko većem broju oblasti od onih predviđenih u startu...

TP-Link M7350
Imali smo priliku da testiramo uređaj kojim možemo 4G/LTE vezu da podelimo sa ukućanima ili kolegama.

Igra meseca: Heroes of the Storm
Ekstremno dobro napravljena, dinamična i pre svega vrlo zabavna MOBA, naravno u Blizzardovom stilu...

Might & Magic Heroes VIII
Utisci prvom betom sedmog nastavka slavnog serijala poteznih strategija...

Rockstar
1.7.2015, 9:55
Kupio, sad prelistavanje u prevozu...Jej!

SlobaNBG
1.7.2015, 10:23
Kupio, sad prelistavanje u prevozu...Jej!
Karte na pregled :to_care:

Renner
1.7.2015, 14:42
Konačno da jednom i ovdje dođe na vrijeme. *pljuc* Da vidimo šta ima.

mvasic
1.7.2015, 14:50
Naslovna razbija. Pravi kompjuter, a ne kojekakve (PC) kante. :qliranje:

todos
1.7.2015, 15:29
Osim naslova koja stvarno izgleda onako kompjuterski i verovatnog teksta o Amigi, ostali naslovi koji su istaknuti u broju su po mom ukusu bez veze. Ajde baš da ne bude sve najgore tekst o LTE koja je naša sadašnjost i budućnost je koristan za upoznavanje te tehnologije.
Novi broj ću sutra uveče kupiti i detaljno pretresti u noćnoj smeni. U zadnje vreme tad ga pogledam i ceo ostali mesec provede u torbi za laptop gde ga jedva koji put izvadim. Nadam se da će ovaj broj biti nešto sasvim drugo.

p.s. Od kada ste iz SK izbacili USS Enterprise ili ga sve ređe ima, SK sve više tone po kvalitetu.

škot
1.7.2015, 20:43
Amiga, ahhh, djetinjstvo.

dex3108
1.7.2015, 21:55
Sta reci nakon procitane recenzije za D4: Dark Dreams Don't Die? Ja mogu da razumijem da neko hoce da ispljuje igru ali toliko neprimjerenih stvari u tekstu nisam ocekivao. Od "vrijedjanja" odredjenih javnih osoba i njihovih postovalaca, preko krajnje neprimjerenog poredjenja sa "rasnom plavusom" pa sve do recenice: "Dark Dreams Don't Die, ali nadam se da njihov autor hoce, u najstrasnijim mukama".

Wolverine
1.7.2015, 22:41
^

Humor u službi kritike? Odgledao sam brutalnije epizode "Blackaddera" od Janovog teksta.

dex3108
2.7.2015, 10:13
Taj nivo humora meni licno nije ni malo smjesan ni zanimljiv.

Wolverine
2.7.2015, 10:59
Ne mora uvek svačiji rad da nam se svidi niti da nam bude privlačan (koliko god to pogrešno zvučalo). Postoji brdo ljudi koji ne vole Kuzmine tekstove (samo skroluješ malo dole na forumu, recimo). Način na koji Jan piše ima za posledicu to da ono o čemu piše na kraju izgleda kao utter šajt. Sa igračke strane D4 zaslužuje onakav opis. Kao igra je puna nelogičnosti u gejmpleju i priči, na stranu to što postoji armija fanova tog settinga. Možda je za veterana igara bilo neprimereno da neko napravi onakvu igru... :opanachke

sloba89
2.7.2015, 13:04
Da li u ovom broju ima opis igre Hatred?:dzavo:

LoneWolf
2.7.2015, 13:12
Šta ima Hatred da se opisuje, lik sa zadatkom da pobije sve što hoda, od civila preko policije do vojske, pređe se za dva popodneva i ćao.

Wolverine
2.7.2015, 13:31
Ko pogodi ko je radio opis Hatreda dobija 5 bambija! :to_care:

Flash91
2.7.2015, 13:52
Ko pogodi ko je radio opis Hatreda dobija 5 bambija! :to_care:

Marjan Risticevic?

Wolverine
2.7.2015, 13:59
Da ne bismo napunili temu spamom, reći ću samo da nije Rističević :D

Inače, Todose, voleo bih da znam na šta tačno misliš kada kažeš da "SK sve više tone po kvalitetu". Želim detaljan fidbek :)

Flash91
2.7.2015, 14:08
Sta reci nakon procitane recenzije za D4: Dark Dreams Don't Die? Ja mogu da razumijem da neko hoce da ispljuje igru ali toliko neprimjerenih stvari u tekstu nisam ocekivao. Od "vrijedjanja" odredjenih javnih osoba i njihovih postovalaca, preko krajnje neprimjerenog poredjenja sa "rasnom plavusom" pa sve do recenice: "Dark Dreams Don't Die, ali nadam se da njihov autor hoce, u najstrasnijim mukama".

"Postovalac" lika i dela Djordja Balasevica, u narodu bolje poznatog kao "panonski g****r". Zli jezici bi rekli da se prepoznaje i doza butthurt-a, al' to bi vec spadalo u vredjanje... :a_whistli

dex3108
2.7.2015, 14:26
"Postovalac" lika i dela Djordja Balasevica, u narodu bolje poznatog kao "panonski g****r". Zli jezici bi rekli da se prepoznaje i doza butthurt-a, al' to bi vec spadalo u vredjanje... :a_whistli

Ako te bas zanima muzika koju ja slusam je daleko od tog zanra. Uglavnom je instrumental cisti najcesce iz soundtrack-ova video igara i filmova a ponekad i klasicna muzika.

I "vrijedjati" i ismijavati nekoga zbog toga sto slusa nesto sto se njemu licno dopada je na nivou osnovne skole i rasprave moj tata je jaci od tvog tate.

caine
2.7.2015, 14:51
Na stranu humor koji se ni meni ne svidja, veci problem je sto se tekst sastoji od 95 odsto fora i pet odsto argumenata (uostalom, kao i dosta pljuvackih tekstova istog autora). Ja iz tog clanka nisam shvatio zasto je igra losa. Sem pominjanja bagova, argumenti, kad ih ima, svode se na karikiranje sitnica, tako da se i ti "argumenti" u sustini pretvaraju u fore.

Doduse, posto sam fan Deadly Premonition, mogu da pretpostavim zasto se autoru teksta igra nije svidela - kao sto i sam kaze, jednostavno ne razume taj zanr i ne lezi mu, ali onda se postavlja pitanje zasto je on opisivao D4, a ne neko ko voli takav fazon. Deadly Premonition mi je jedna od omiljenih igara svih vremena i zao mi je sto D4 nije opisao neko ko razume taj stil.

Eni
2.7.2015, 14:58
Nisam pročitao članak dalje od uvoda gde se "telltale style interactive movie" opisuje kao loša P&C avantura. Bukvalno mi je od te rečenice delovalo da autor nije igrao slične naslove i okrenuo sam stranu dalje... možda sam stekao pogrešan utisak.

Ipak, vidim na Steamu da ima 94% pozitivnih kritika igrača od 308 ukupno, te da ima MC userscore od 79/100 a ovamo u SK dobije 11 čini mi se... nešto ne štima.

Štaviše, nije to jedini opis igre u ovom broju gde je izraženo pljuvanje bez nekog argumentovanog razloga. Možda je vreme za godišnje...

todos
2.7.2015, 16:01
Da ne bismo napunili temu spamom, reći ću samo da nije Rističević :D

Inače, todose, voleo bih da znam na šta tačno misliš kada kažeš da "SK sve više tone po kvalitetu". Želim detaljan fidbek :)

Ne znam tačno odakle da krenem, ja ga jednostavno sve manje čitam. Možda je do mene a ne do časopisa ima i toga. Drugačiji su mi pogledi na tu industriju mada i dalje i te kako volim klasičan kompjuter i sve što ide u njega. Ovaj nema testova srednjih i jeftinih računara. Nema testova kompaktnih računara. Preterali ste sa laptopovima i monitorima. Nema detaljnih testova fotoaparata osim D750 a mnogi su izašli a sad vidimo da je i cenjeni refoto otišao on-line. Nema elektronike koja je izuzetno pogodna za nas i naše tržište poput jeftinih projektora. Slabo testirate grupno pojedinačni hardver. Mene lično zanima HDD 2TB+. Tu su i ostale komponente poput matičnih ploča i procesora sa sopstvenom grafikom. Treba da znamo šta sve postoji i kako da se sastavi optimalan računar sa što manje komponenti. Mislim ono 2in1, 3in1. Menjaju se vremena i drugačije su potrebe. Dobro znate a nećete da priznate da sve više ima korisnika windows telefona a kod vas nit` programa nit` testova istih. Uvatili ste se za drndoid i jabuku i mislite da je to ceo svet.
Ne dopadaju mi se preporuke za internet. Mnogo ste bolje to radili pre deset+ godina. Sve manje na licu mesta i otkinuli ste stranu iz hard-soft scene. To su neke od sitnica koje utiču na časopis koji je u mojim očima sve lošiji. Imam ovaj broj i ne znam šta ima u njemu a videću to večeras kad budem imao vremena da ga detaljno pogledam.

DeCoy
2.7.2015, 17:33
Inače apropo opisa Dark Dreams Don't Die, koeficijent inteligencije ne postoji, IQ (https://en.wikipedia.org/wiki/Intelligence_quotient) znači količnik inteligencije (https://sh.wikipedia.org/wiki/Koli%C4%8Dnik_inteligencije). Quotient iliti količnik je rezultat deljenja dva broja, a coefficient tj. koeficijent označava konstantu kojom se množi neka promenljiva.

Wolverine
2.7.2015, 17:59
Autoru će biti skrenuta pažnja i za kaznu neće smeti da napiše ništa loše o nekoj igri naredna 2 broja :rolleyes:

Šalu na stranu, hvala na ukazivanju na tu grešku. Izvinjavam se u ime redakcije zbog tog propusta.

DeCoy
2.7.2015, 18:10
Opušteno, popodnevna prokrastinacija opasno krenula da udara :kreza:

oluja
2.7.2015, 22:35
Ne znam tačno odakle da krenem, ja ga jednostavno sve manje čitam. Možda je do mene a ne do časopisa ima i toga. Drugačiji su mi pogledi na tu industriju mada i dalje i te kako volim klasičan kompjuter i sve što ide u njega. Ovaj nema testova srednjih i jeftinih računara. Nema testova kompaktnih računara. Preterali ste sa laptopovima i monitorima.
Sve je manje uvoznika u nasoj voljenoj zemlji, sve je slabija ponuda... :( a sto se tice laptopova i monitora to sam ti vec objasnjavao, ne bi se ponavljao.

Nema detaljnih testova fotoaparata osim D750 a mnogi su izašli a sad vidimo da je i cenjeni refoto otišao on-line.
Nazalost nije lako dobiti na test sve sto se pojavi na trzistu, ako smo u prilici mi cemo opisati... a i sam znas da nazalost vecina ljudi misli da je fotka sa mobilnog sasvim dobra i da nema vise potrebe kupovati skup fotoaparat... ReFoto je delimicno zrtva i te moderne filozofije...

Nema elektronike koja je izuzetno pogodna za nas i naše tržište poput jeftinih projektora. Slabo testirate grupno pojedinačni hardver. Mene lično zanima HDD 2TB+. Tu su i ostale komponente poput matičnih ploča i procesora sa sopstvenom grafikom. Treba da znamo šta sve postoji i kako da se sastavi optimalan računar sa što manje komponenti. Mislim ono 2in1, 3in1. Menjaju se vremena i drugačije su potrebe.
Opet, ako budemo u mogucnosti da nabavimo mi cemo testirati i opisati...

Dobro znate a nećete da priznate da sve više ima korisnika windows telefona a kod vas nit` programa nit` testova istih. Uvatili ste se za drndoid i jabuku i mislite da je to ceo svet.
Diskutabilno koliko kojih ima... Trudimo se da opisujemo sve ali ni ti to nije uvek lako...

Ne dopadaju mi se preporuke za internet. Mnogo ste bolje to radili pre deset+ godina. Sve manje na licu mesta i otkinuli ste stranu iz hard-soft scene. To su neke od sitnica koje utiču na časopis koji je u mojim očima sve lošiji. Imam ovaj broj i ne znam šta ima u njemu a videću to večeras kad budem imao vremena da ga detaljno pogledam.

Preporuke za internet su prilicno subjektivna stvar, mi opisujemo ono sto se nama ucinilo zanimljivim sa nadom da ce isto i citaocima biti zanimljivo. Meni se cini da su se tebi interesovanja malo promenila ka profesionalnoj fotografiji ili stock fotografiji. Uskoro ces i sam uvideti koliko je to specificna oblast koja nije bas za svakoga niti zanima mnoge ljude... koliko ljudi, toliko cudi...

Rocker
3.7.2015, 0:19
Ajd' da ti odgovorim barem za ono što je deo mog resora :)

Ovaj nema testova srednjih i jeftinih računara. Nema testova kompaktnih računara.

Prelistaj npr. brojeve u poslednjih godinu dana. Bilo je tu svačega, od AMD-ovih APU mašina, do jubilarnog Pentiuma G3258. Sve su to vrlo jeftine mašine, maximalno integrisane i minimalnih dimenzija (ITX - m-ATX).

Nema elektronike koja je izuzetno pogodna za nas i naše tržište poput jeftinih projektora.

Možda zbog toga što jeftini projektori ne postoje. Testirali smo i minijature sa LED lampama i nešto veće primerke sa klasičnim više puta protekle godine. Neki su bili među najjeftinijima, ali svakako ne spadaju u jeftinu robu.

Slabo testirate grupno pojedinačni hardver.

Kad se god desi da dobijemo međusobno uporediv hardver, obavezno ga i opišemo u formi uporednog testa. To je slučaj i sada. Ili misliš da ima smisla mešati babe i žabe i u isti text trpati X99 i A68?

Mene lično zanima HDD 2TB+.

Za tebe jedna insajderska informacija: više od pola godine jurimo jedan specifičan model jednog od dva preostala proizvođača. Ekvivalent iz suparničkog tabora smo uspeli da dobijemo na test, ali taj nikako. A vrlo je interesantan, mnogo interesantniji od Barakuda i Black serija. Možda nam sad uspe, pa da ne spoilujem o čemu se tačno radi.

Tu su i ostale komponente poput matičnih ploča i procesora sa sopstvenom grafikom. Treba da znamo šta sve postoji i kako da se sastavi optimalan računar sa što manje komponenti.

Pogledaj prvi odgovor. Sve AMD konfe sa APU osnovom imaju integrisane grafike koje kako-tako mogu da poteraju sve igre. Intel je tu slabiji, ali svaki njegov proc ima neku integrušu. Čak smo pisali i o hibridnim Crossfire rešenjima, gde R7 240 ili 250 možeš da upariš sa integrušom u APU-u i dobiješ low-end CF konfu. I to u prethodnom broju. :rolleyes:

todos
3.7.2015, 8:23
Vrlo sam zadovoljan ovim odgovorima ali opet se ne slažem da osim pojedinačnih komponenti drugih oblika nema. Naime ja mislim da treba da broj usredsredite na jeftin računar u sledećem najskuplji iza njega najjeftiniji pa srednji itd. Na to sam mislio. Vrlo brzo se zaboravi tekst gde sam nešto zanimljivo pročitao a verujte mi da iako ih čuvam teško mi pada da prelistavam stare brojeve i da tražim neki specifičan tekst koji je u jednoj kategoriji. Možda mislite da ne kupujem brojeve? Treba možda da okačim fotografiju gde su svi brojevi do današnjeg od 02/2003.
Što se tiče fotografije i sve što ide sa tim mene ne zanima ništa više nego što imam od opreme i softvera i dobro znam šta mi nedostaje, nije u pitanju to već uvek treba pratiti trendove. Ni refoto nije to radio kako treba pa uz još neke probleme došao je u situaciju da se delimično povuče. Ja to nikako ne želim da bude sa SK. U prevodu to bi bila katastrofa neviđenih razmera. Kuzma i slični njemu da usmere tu energiju što imaju u pravcu dobavljača komponenti. Da pustite Jana Čmelika da istinski opiše i nasmeje publiku, da mu date i ozbiljnije naslove.
Budite u trendu onoliko koliko je to moguće za nešto više da se potrudite.

I da pohvalim deo u SK o programima koji su izdominirali i rasturili kvalitetom potpuno ceo SK. Naravno (nisam pročitao još) tekstove o Amigi koja je dobila onoliko prostora koliko zaslužuje takva legenda isto toliko koliko nisu dobili Spektrumi, Komodori a da ne pričam da jedva da ste pominjali 286,386,486...

nikolam
3.7.2015, 8:29
Meni se ne sviđa što na naslovnoj strani stoji "Windowsom".
U srpskom ne postoji slovo "w" već se ako mora koristi transkripcija, pa može samo "Vindovsom".:dedica:
I da kaže se MIKROsoft a ne "majkro" soft jer ne pričamo engleski nego srpski.
*****e je dostiglo svoj vrhunac, definitivno je Svet Kompjutera poklekao pod navalom "wepo" i "swatko" "genewacija".

Probajte da napravite bar JEDAN broj na ćirilici u svojoj istoriji pa da vidite kako grešite jer ćirilicom i ne biste znali da ga napišete (posebno jer treba koristiti srpske izraze a ne netranskribovane pozajmljenice.
:boxing:
Ne vredi pozivanje na pravopis. Napišite prvo ćirilicom pa onda latinicom pa ćete videti da to tako ne može da bude različito, a pravopis koji važi različito za dva pisma nije pravopis nego lakrdija.

nikolam
3.7.2015, 8:34
Ne znam tačno odakle da krenem, ja ga jednostavno sve manje čitam. Možda je do mene a ne do časopisa ima i toga. Drugačiji su mi pogledi na tu industriju

Sedi testiraj pa im pošalji neki tekst. :)

todos
3.7.2015, 8:43
Sedi testiraj pa im pošalji neki tekst. :)

Zanimljivo i tvoje ime koje koristiš na forumu ništa ne znači?!? Još počinje malim slovom.
Pusti bar pravopis da ide svojim tokom. Iznenadit` ćeš se šta Akademija nauka priprema kao dopunu ovom poznatom Klajnovom rečniku.

nikolam
3.7.2015, 8:55
Usput, "Wolverine" me je napao u ličnim porukama, jer mu se ne sviđa moje mišljenje i njeno janvo izražavanje u temi o naslovnoj strani.

Upozoravam javno dotičnog Wolverine da me ne uznemirava i ne preti kao i da ne iznosi neistine označavajući moje poruke pogrešnim oznakama i zloupotrebljavajući administratorska pravana forumu! Laži treba stati na putu kao i Wolverine.

Wolverine
3.7.2015, 9:00
Nisam te napao, poslao sam ti opomenu, sada si dobio još jednu jer sada već ozbiljno spamuješ i troluješ. U privatnim porukama si TI MENI pretio jer si dobio opomenu. Hajde da ne punimo ovu temu više porukama koje nemaju direktne veze sa brojem, a tebe molim da ne optužuješ lažno druge i da ne troluješ od ranog jutra.

oluja
3.7.2015, 14:08
U srpskom ne postoji slovo "w" već se ako mora koristi transkripcija, pa može samo "Vindovsom".:dedica:
*****e je dostiglo svoj vrhunac, definitivno je Svet Kompjutera poklekao pod navalom "wepo" i "swatko" "genewacija".

Probajte da napravite bar JEDAN broj na ćirilici u svojoj istoriji pa da vidite kako grešite jer ćirilicom i ne biste znali da ga napišete (posebno jer treba koristiti srpske izraze a ne netranskribovane pozajmljenice.
:boxing:
Ne vredi pozivanje na pravopis. Napišite prvo ćirilicom pa onda latinicom pa ćete videti da to tako ne može da bude različito, a pravopis koji važi različito za dva pisma nije pravopis nego lakrdija.

Ne zelimo da pravimo broj na cirilici, smatramo da bi to bila lakrdija sa svim stranim nazivima koji su prisutni u svakom broju.

Dozvolite i malo jezicke slobode, da ne bi pisali kao mehanicki roboti podeseni u srednjem veku...

Vratimo se na temu koja se bavi sadrzajem novog broja.

player1
3.7.2015, 16:02
Ja u tim situacijama uvek napišem Windows-om (sa crtom). Tako da se zna šta je original.

kovacm
3.7.2015, 16:42
u tekstu "Komešanja i previranja" Miomir Đekić je napisao:

"...(Apple) je prihvatio standarde personalnog računarstva, ugradivši u svoje uređaje x86 procesor kompanije Intel. Od tada, na našim i vašim Mac uređajima desktop i laptop provinijencije vrti Mac OS X."

Ovo jednostavno nije tačno: Mac OS X postoji još od 1999. godine kada je Apple koristio PowerPC procesore. Tek 2006. je Apple prešao na x86 procesore.

X u imenu "Mac OS X" označavalo je verziju 10 (X - rimsko 10) jer je poslednja verzija "Mac OS" operativnog sistema iz 1984. godina bila verzija 9 a nju je nasledio Mac OS X.

R.L.
3.7.2015, 17:02

Vindouz je transkripcija, a ne Vindovs. Problem sa transkripcijom je upravo u tome što je veća verovatnoća da se ona odradi pogrešno, te se pojavljuju oblici koji zvuče kao posrbljen original, a u istoj su meri nepravilni kao i zadržavanje etimološkog pravopisa. Na stranu što potpuno podržavam, kako ćirilicu, tako i fonetski pravopis.

Ne zelimo da pravimo broj na cirilici, smatramo da bi to bila lakrdija sa svim stranim nazivima koji su prisutni u svakom broju.

Primera radi, prvi put "Vindouz (Windows)", svaki sledeći samo "Vindouz". Jasno, odluka je redakcije kako će pisati i šta će objavljivati, ali nioklam je u pravu kada kaže da slovo W ne postoji u srpskom jeziku, te da se koristi transkripcija. Srpski jezik nema etimološki, već fonetski pravopis, te bi se reči (ispravno) morale pisati onako kako se izgovaraju, a ne kako se pišu u originalu. Naravno da niko od nas neće imati problem da razume značenje pojma "Windows" u tekstu sadržanom u časopisu o računarima, ali činjenica je da fonetski pravopis takvu reč odbacuje.

Nisam neki zadrti borac za jezik, ali prihvatanje sve većeg broja stranih reči predstavlja problem upravo iz razloga što se njihov originalni oblik prihvata kao ispravan po automatizmu (ili, što bi se popularno reklo, po defaultu :D). Nije to ništa novo, recimo, dilema votka/vodka postoji otkad je votke, samo što je poslednjih godina intenzivirano, naročito iz razloga što ljudi koji imaju uticaja na mase (tu ubrajam i redakcije stručnih časopisa svih oblasti, ne konkretno IT) obraćaju premalo pažnje.

Neutrino
3.7.2015, 17:20
Srpski jezik nema etimološki, već fonetski pravopis, te bi se reči (ispravno) morale pisati onako kako se izgovaraju, a ne kako se pišu u originalu.Srpski jezik takođe nema zvanično regulatorno telo koje bi se pozabavilo standardizacijom informatičkih termina tako da je navođenje originalnih naziva svakako bolja opcija od puštanje na volju pojedincima da slobodno interpretiraju kako nešto treba da "zvuči". Ili možda treba da se popularizuje ovako nešto? :D
xZZW56hPhp0

R.L.
3.7.2015, 17:43
Više sam imao ovako nešto u glavi kao eventualni promašaj :D

gpXxrRp4lbU

Slažem se da je zbog slučajeva slobodnog tumačenja izgovora možda izgleda kao manje zlo zadržavanje osnovnog oblika, ali problem je što se tako pravi izuzetak koji se vrlo lako prenosi i van oblasti informatike. Nije baš adekvatno poređenje, jer ovde nema prevelike dileme oko izgovora, ali ako može da bude tekvondo, a ne taekwondo, nema razloga da operativni sistem ili proizvođač opreme imaju drugačiji tretman. Kao što rekoh, ima tu krivice i onih koji su mogli da ostvare neki uticaj na narod u tom smeru, ne samo onih koji izmišljaju nepravilne oblike.

Dobri_isak
3.7.2015, 17:48
Ja više i ne čitam SK, ali kupim svaki redovno! Mislim da je uzasno bitno da takva novina obitava na našim prostorima, i da je podržimo maksimalno, a tih 2evra bi stvarno svako mogao da izdvoji! To što ne citam nema veze sa vama, vec sa mnom iskljucivo!

Živi bili i samo napred!

Vaš Isak

kovacm
3.7.2015, 17:56
tja. tekst Amigi (by V. Pisidorov) je mogao da bude npr. o primenama Amige u prošlom veku, o granicama koje je Amiga pomerila ali ne u smislu broja boja na ekranu, memorije ili procesora... ovako tekst izgleda kao opis nekog PC hardwarea :(

tekst G. Joksimovica je bolji, makar je dao interesantne cinjenice o nastanku Amige i Commodoreu.

i ono najbitnije:
tekst ste stavili u drugi deo SK, deo o igrama :D
...tako ste uglavnom i tretirali Amigu 80tih i 90tih - kao igraću mašinu ;)

JohnnyNT
3.7.2015, 18:08
Ja u tim situacijama uvek napusem Windows-om (sa crtom). Tako da se zna sta je original.

То је скроз неисправно, реч Windows није транскрибована и зато испред падежног наставка не треба да иде цртица (правилно: Windowsom). Осим ако су у питању акроними, скраћенице (правилно: на CNN-u)
Да је реч транскрибована, цртица свакако не би требала (правилно: Vindouzom). Али, ако користимо ћирилицу, цртица је обавезна после не-транскрибованих речи: Windows - ом.
Ова правила сам пре доста времена читао, па се можда поткрала нека грешка (мада не бих рекао).
Иако се залажем за коришћење ћирилице, увођење исте у СК би створило више проблема него користи, па сматрам да је то једно од ретких места где је употреба латинице предност.

На страну правописне дилеме за које постоји одговарајућа тема, мало о овом броју СК: похвале за опис Тесла таблета, иако се не одушевљавам овом робном марком која на јефтине трикове (типа "домаће") покушава да прода генерички хардвер (али боже мој, ко данас не покушава то), ипак је добар избор за рецензију. Још једна одлична идеја за текст о опцијама за мобилни нет у Грчкој, зашто нисте раније радили ово, делује корисно (читам вас 10 година, додуше можда сам прескочио неки такав текст)? Колумне стандардно добре.

voodoo_
3.7.2015, 18:47
U sledećem broju, patrola do Neos Marmarasa uz detaljnu listu svih usputnih benzinskih pumpi i ugostiteljskih objekata koji imaju wi-fi, uz uslove njegovog korišćenja :D

N3n0
3.7.2015, 20:18
Šta znači "LOAD ERROR LINE 6" na rubu novog SK-a?

JohnnyNT
3.7.2015, 21:18
u sledećem broju, patrola do neos marmarasa uz detaljnu listu svih usputnih benzinskih pumpi i ugostiteljskih objekata koji imaju wi-fi, uz uslove njegovog korišćenja :d

А да скокнете мало до Туниса да истражите опције за мобилни нет, наоружајте се стрпљењем и још нечим, за сваки случај :d

DeCoy
3.7.2015, 21:42
U sledećem broju, patrola do Neos Marmarasa uz detaljnu listu svih usputnih benzinskih pumpi i ugostiteljskih objekata koji imaju wi-fi, uz uslove njegovog korišćenja :D

Gost kolumnista Mirko Alvirović :D

oluja
3.7.2015, 22:50
Šta znači "LOAD ERROR LINE 6" na rubu novog SK-a?

Pogresno sam ucitao deo koji cini 2015 u proslom broju pa se plasim kako ce se sve sloziti na kraju... za puritance sam ostavio "kompjutersko" objasnjenje sta se desilo... "easter egg" a istovremeno i nije...

Molim vas, otvorite novu temu o jezickim nedoumicama/transkribovanju da bi mogli u ovoj da pricamo o sadrzaju aktuelnog broja... Hvala.

forsaken
4.7.2015, 9:51

U pravu su, ono jednostavno nije smešno, a ni zanimljivo za čitanje. Tekst nije opis igre već jedna kolumna u stiliu Macedonića (za razliku od njegove nije duhovita). U oči mi je upala i rečenica u stilu... beži ka amer iz WTC-a, šta to znači? SK postaje telegraf? Bave se politikom? Jadno!

forsaken
4.7.2015, 9:58
tja. tekst Amigi (by V. Pisidorov) je mogao da bude npr. o primenama Amige u prošlom veku, o granicama koje je Amiga pomerila ali ne u smislu broja boja na ekranu, memorije ili procesora... ovako tekst izgleda kao opis nekog PC hardwarea :(

tekst G. Joksimovica je bolji, makar je dao interesantne cinjenice o nastanku Amige i Commodoreu.

i ono najbitnije:
tekst ste stavili u drugi deo SK, deo o igrama :D
...tako ste uglavnom i tretirali Amigu 80tih i 90tih - kao igraću mašinu ;)

Meni je u tom Amiga delu zapalo za oko da su u nabrajanju skroz zaboravili/izostavili Amigu 2500 (Amiga 2000 sa 68020 procesorom)

Emix
4.7.2015, 13:38
Sa igračke strane D4 zaslužuje onakav opis.

Velika vecina se ne slaze.
http://www.metacritic.com/game/xbox-one/d4-dark-dreams-dont-die
http://store.steampowered.com/app/358090/

Sta koja igra zasluzuje ne mozes ni ti ni bilo ko od nas da odredjuje, opet misljenje pojedinca je u pitanju, koji ocigledno nije igru shvatio na pravi nacin ili mu prosto ne lezi sto je u ovom slucaju jako losa situacija jer je dobra igra javno napljuvana bez razloga i bez argumenata.
Procitah i ja "review" D4 u novom SK, malo je reci da sam uzasnut.

Acanen
4.7.2015, 19:12
Izgleda da su tekstovi u novom broju bas zanimljivi kada citaoci u ovoj temi najvise komentarisu pravopis.

@redakcija
Mogli biste da pokrenete nagradnu igru u kojoj bi pobednik bio citalac koji nadje najvise gramatickih i stamparskih gresaka.
Mislim da nacin na koji komunicirate sa citaocima nije najbolja reklama za casopis ili sam ja stekao takav utisak.

@citaoci
Bolje bi bilo da prestanete da kritikujete tekstove iz Sveta kompjutera inace ce ponovo poceti da izlazi jedan broj casopisa za jul i avgust :)

Wolverine
4.7.2015, 19:28
OK, moj odgovor nije bio shvaćen kako treba i očigledno si mislio da ja napadam Emixa, ali sve što sam rekao ide ka tome da je čak i recenziranje igara stvar ukusa i da je kolega Jan napisao tekst za koji misli da je podesan. Desi se da se neko ne složi sa nečim, to je sastavni deo ovog posla (a i čitalaštva).

Voleo bih da znam šta ti određeno smeta u obraćanju, Acanen? Molim te, da ne bismo temu napunili off topic postovima, pusti mi PM.

Acanen
4.7.2015, 20:41
Nisam te citirao tako da nisam komentarisao ono sto si napisao u ovoj temi. Nikada ne komentarisem tudji rad i ne zapocinjem rasprave na forumu jer to ne podnosim.
U ovoj temi bi trebalo da se komentarisu tekstovi iz novog broja a ne stamparske greske koje se mogu naci u svim novinama.
Ljudi vas kritikuju i daju vam predloge jer zele da casopis bude jos bolji ne rade to da bi vas iznervirali.

Denis
9.7.2015, 15:01
Svidelo mi se u ovom broju:

Hiperbrzina, verovatno zato što se previše vozim našom železnicom pa ovaj tekst izgleda fantastično :)

Nove AMD i Nvidija kartice su uvek zanimljive.

Lep prikaz vodenih hlađenja na našem tržištu.

Google Cardboard mi izgleda kao nešto što bi mogao priuštiti :D

Priča o Amigi za koju sam bio previše mlad za probam i zapamtim, oseća se oduševljenje autora tim računarom :)

Pozdrav :ciao:

maska
11.7.2015, 1:25
U vezi vodenih hladjenja...hvala SK-u sto si mi ustedeo par 'iljada dinara, ipak je ovaj evo 212 zmaj za sva ova vatrogasna *****a!!

kami
22.7.2015, 13:43
U pravu su, ono jednostavno nije smešno, a ni zanimljivo za čitanje. Tekst nije opis igre već jedna kolumna u stiliu Macedonića (za razliku od njegove nije duhovita). U oči mi je upala i rečenica u stilu... beži ka amer iz WTC-a, šta to znači? SK postaje telegraf? Bave se politikom? Jadno!

To Jan pokusava da kopira Kuzmu, verovatno misli da je to sto Kuzma radi jako kul. A posto znamo da Kuzma ne voli japansku kulturu od kada ih je Makartur okupirao, to je to...

Isto kao ono u prethodnom broju sa Janovim forama oko napada na Perl Harbur- 'Ono doba kada su fasisti ratovali protiv fasista', jako smesno. Pomesao je to nesto sa Staljingradskom bitkom verovatno, buhahahaha...

kotarac
23.7.2015, 0:58
Ako preskocimo postove u kojima nas gramticki gurui kljucaju u mali mozak ostaje vrlo malo zanimljivih komentara. Koliko ja znam po ustavu nas jezik je srpski a pismo cirilica.
I sto se sada utrkujete dal je primenjena sibilarizacija ili palatalizacija neke reci, da li je ispostovano pravilo da se pise kao sto se govori itd kad je sustinski sve to manje vazno od cinjenice da mi vise ne koristimo svoje pismo. Pa evo i ja kucam na nekoj krnjoj latinici jer me mrzi da prebacim na cirilicu.
I smarate vise oko forme kad sustinu ne mozete da promenite. Ne trazite vise dlaku u jajetu ni vi koji citate ni vi koji izdajete.

Nego se bacite u jedan detaljan opis ovde, posto ce casopis izaci kasno, koja je fora sa ovim novim vin10?
Imam genue sedmicu, i pitaju me da rezervisem desetku. Pri tom nikakva obavestenja konkretna nemam. Ni koliko prostora mi treba na disku, da li ce biti besplatan kao sto kazu u ponudi, sta ce mi biti sa sedmicom ako mi se ne svidi desetka, tj da li mogu da ponovo iskoristim kljuc za aktivaciju sedmice, da li je to konacna verzija desetke ili neka radna, pa im trebaju pokusni kunici itd... Mnogo odgovora a rok za rezervaciju 29. jul...
Ajmo vi sto imate odgovore iz redakcije, ili se ukljucite u postojecu temu ili ovde bacite nesto detaljnije objasnjenje. Nemojte cekati da sve izadje vec u drugim casopisima i na internetu pa da vi samo to sazvacete i ubacite u casopis. Nadam se da imate nekog insajdera u majkrosoftovoj pljackani u Srbiji.

Rocker
23.7.2015, 3:17
Naredni broj izlazi 1.-og avgusta. Evo ti insajderske informacije - Win 10 će biti tema broja. Na tvoja pitanja lično ne znam da odgovorim, jer me ta tematika ne interesuje naročito, ali će se autori textova u SK-u svakako pozabaviti i time.
Oko roka koji pominješ, mislim da grešiš. Moći ćeš i nakon tog datuma da nadogradiš Sedmicu na 10 pod istim uslovima. Jedino što će to biti puna verzija, a ne trenutna RTM ili koju već nude za DL.

todos
23.7.2015, 3:47
E i mene ovo zanima i jedva cekam novi broj, sto prethodnik rece da ce broj odisati novom desetkom. I ja imam originalnu sedmicu professional pa me takodje zivo zanima da li ce podrzavati Corel X6, Epson L550, Omniu7. Za druge podrske vise manje.

Wolverine
23.7.2015, 9:23
@Todos

Mislim da nikako neće izostati podrška zapomenute proizvode :) Nisam se bavio Desetkom previše, ali bi bilo sumanuto da ne podržava navedeno.

kotarac
24.7.2015, 13:54
Nadam se da ce na kraju tog sveobuhvatnog teksta biti i preporuka, da li se drzati sedmice jos godinu dve ili prelaziti na novo.
Nije meni to sto mi nude desetku besplatno, nego to sto ne znam zasto je nude besplatno :)

dex3108
24.7.2015, 14:40
Nadam se da ce na kraju tog sveobuhvatnog teksta biti i preporuka, da li se drzati sedmice jos godinu dve ili prelaziti na novo.
Nije meni to sto mi nude desetku besplatno, nego to sto ne znam zasto je nude besplatno :)

Zato sto hoce da poguraju neke nove standarde poput DX12. Prosli put su probali sa Vistom koja se placal apa nisu se proslavili, zato ovaj put daju free upgrade. Pored DX12 tu su i Windows store, novi ekosistem koji tako reci spaja sve Win 10 uredjaje, tu su i novi alati za programere koji rade na svim Win 10 uredjajima i aplikacije se izradjuju tako da rade na svim Win 10 uredjajima i jos toga.

todos
25.7.2015, 17:29
Dobar je ovaj broj s obzirom da je izasao kad su godisnji odmori na izvolte i kad je skolska godina zavrsena.
Ima interesantnih tekstova poput Hiperbrzina, Komesanja i previranja...
Sto se hardvera tice moje omiljene destinacije u SK, sad mogu da mu dam i vecu ocenu od prelazne jer ima nekih zanimljivih opisa koji su sirokim masama interesantni. Mene licno zanimljivo; mrezna skladista, HUB-ovi, misevi... Ma dobro naravno, kartice i vrlo dobar test vodenih hladjenja.
Interesantan mi ovaj ergonomski mis kako bi se ponasao u ruci posto ja drzim uvek mis za desnjake u levoj ruci sa komandama koje su namenjene takodje za desnjake, dakle kontra od onoga sto koristi sva ostala populacija.
Ima tu i zanimljivih programa zbog nedostatka vremena ni jedan nisam istestirao. Obicno kad neki program skinem vrlo brzo ga i deinstaliram zbog djubreta ili ne snalazenja sa istim. Ako je korektan, konkretan i upotrebljiv tu i ostaje.
Naravno da sam procitao sve Janove tekstove i imam jedno pitanje za njega. Ako je igra opisana kao 100% djubre zasto je dobila cak 11 poena? Valjda te ocene imaju neku tezinu?
Neko je ovde vec pomenuo da u opisu Amige nedostaje njihova primena u tadasnje vreme. I ja se slazem sa takvom konstatacijom. A lepo je sto je tema broja posvecena takvoj legendi.

NjegovaWisost
31.7.2015, 17:46
Ali novi Alone in the dark -_- Je li ova 11ka najgora ocjena? Ne sjećam se drugih lošijih.

Vulee
31.7.2015, 17:50
Zna se šta je najveći kult (http://www.sk.rs/2009/03/siop03.html).

NjegovaWisost
1.8.2015, 1:15
Ahahha sjećam se... Toliko je loša da ću je možda skinuti da probam xD

Realno, nije toliko loša za ovu ocjenu :PPP

Vggf7DrZ32Y

dex3108
1.8.2015, 9:31
Nema najave novog broja. Ocigledno da su pokusali preci na Windows 10 pa je nesto poslo po zlu XD

GoranSTX
1.8.2015, 9:37
"Something happened"

5char