Prikaži potpunu verziju : na Aceru Aspire 7730z ne radi zvucna kartica
technikum
14.4.2015, 23:37
Ljudi pomagajte. Nakon sto sam morao da rasklopim ceo laptop (zbog ciscenja kulera i menjanja paste na procesoru) i nakon sto sam ga ponovo sastavio, Windows 7 uopste ne vidi zvucnu karticu. Siguran sam da problem nije softverski, jer sam podigao i nekoliko live Linux distribucija, ali ni u njima nisam imao zvuk. Iako sam bio siguran da sam sve kablove spojio kako treba, ponovo sam rasklopio i sklopio racunar ali se opet nista nije promenilo. Takodje, na ploci nisam primetio nikakva ostecenja niti naduvane kondenzatore.
Da li u divaj menadžeru postoji muzička kartica? Ako je odgovor da, onda se može desiti da si oštetio konektor od zvučnika na ploči ili na kablu, ako je odgovor ne, onda je moguće da si audio čip ili neku njemu bitnu komponentu na ploči spalio statičkim elektricitetom, ili si nešto fizički odvalio-oštetio ili slično. sve u svemu malo nezahvalo za dijagn ozu ovako na daljinu bez uvida u situaciju.
technikum
15.4.2015, 10:22
Da li u divaj menadžeru postoji muzička kartica? Ako je odgovor da, onda se može desiti da si oštetio konektor od zvučnika na ploči ili na kablu, ako je odgovor ne, onda je moguće da si audio čip ili neku njemu bitnu komponentu na ploči spalio statičkim elektricitetom, ili si nešto fizički odvalio-oštetio ili slično. sve u svemu malo nezahvalo za dijagn ozu ovako na daljinu bez uvida u situaciju.
Nema ga u device manageru. A siguran sam da sam sve kablove i konektore povezao kako treba, takodje, siguran sam da nisam nista ostetio a vodio sam i racuna (kao i uvek) da ne prilazim rukama direktno prema cipovima.
Nego, u sadasnjoj verziji BIOS-a nema nikakva opcija u vezi sa integrisanim zvukom, dok u novijoj verziji ima. Nisam jos upgrejdovao BIOS, ali ne znam da li bi to moglo da pomogne u vezi ove situacije sa muzickom karticom...? :confused:
Interesantno je da u Linuxu kada pomeram tockic za volume mi pokaze u ikoni smanjivanje odn. pojacavanje zvuka, iako je i Linux prijavio 'Dummy sound card.' :confused:
cane.prebranac
15.4.2015, 11:05
Izgleda da je geknula, kupi neku usb zvucnu karticu, za 300 din ces resiti problem.
technikum
15.4.2015, 20:25
Da li postoji neki softver sa kojim se moze detaljno testirati maticna ploca, odn. da li na ploci ima cipova koji su pokvareni?
cane.prebranac
15.4.2015, 20:51
Nema tako nešto, čim ti linux to ne prepoznaje otišla je zvučna.
technikum
17.4.2015, 21:01
E ljudi, moram da podeli radosnu vest sa vama.:D Muzicka je proradila. :)
A inace radi se o jednoj banalnosti na koju uopste nisam obratio paznju jer sam mislio da ne moze da ima nikakve veze sa muzickom karticom - a to je mala kartica za analogni modem koja pored malog kablica ima ispod sebe jos jedan mali konektor koji nije bio dobro utaknut u konektor na maticnoj ploci.
http://s24.postimg.org/mr3zpl9h1/modem_kartica.jpg
Sada mi je jos ostalo da resim jos pregrevanje procesora. Dvaput sam stavljao belu pastu na procesor ali se proc. i dalje greje do skoro 90C. Moracu da nabavim neku bolju sivu pastu...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.