PDA

Prikaži potpunu verziju : [Ostalo] [multicentar] Prestigio PAD2411


Dekip
8.4.2015, 19:50
Posle neuspele epizode sa Home Media Bundle o kome sam pisao, odlučio sam se za "firmiraniji" uređaj. Prestigio nije Armani u svetu Androida ali u "low cost" segmentu važi za kvalitetnog i inovativnog proizvođača. Logo Prestigia smo često sretali na navigacionim uređajima i tabletima. U zadnje vreme su u igri i telefoni a ovog puta ću vam predstaviti uređaj iz njihovog multicentar asortimana. Uređaj iz naslova je dongle malih dimenzija koji će od starog HD televizora napraviti smart HD televizor. Naravno, ukoliko taj televizor ima HDMI priključak.

PAD2411 je uređaj veoma malih dimenzija 16x34x90 i težak je tek nekih 35 grama. Dakle, tek malo veći od klasičnog upaljača a jedino što je van plastične kutijice je HDMI priklučak. U pitanju je pozlaćeni konektor koji maksimalno smanjuje šum i bilo kakve anomalije u prenosu signala do televizora. U plastičnoj kutiji se pored dongla našlo mesta i za maleni daljinac, produžni HDMI kabl od nekih 15-tak cm. Takođe, tu je i IR senzor za daljinac, zatim punjač i kabl za povezivanje punjača i dongla, baterija, polugica za otvaranje vrata baterije i dokumentacija.

http://i.imgur.com/ibjTcTU.jpg

I ovde pozdravljam odluku da kabl ne bude fizički vezan sa punjačem. Često se na punjačima od mobilnih telefona desi da se tanke žice negde prelome pa se mora kupiti drugi punjač, dok se u ovom slučaju može zameniti samo kabl, a kabl je klasičan USB gde je sa jedne strane micro USB a sa druge običan. Ovo ujedno znači da ukoliko televizor ima USB ulaz isti može poslužiti i kao izvor za napajanje dongla ukoliko je problem u broju utičnica. Pride, sam punjač je relativno tanak i može bez problema da zauzme jedno mesto u modularnom programu euro utičnica.

IR senzor se priključuje na dongle odmah pored micro USB a sam senzor je potrebno zalepiti negde na televizor, sto ili nosač, tj. bilo gde gde neće biti fizičkih prepreka za IR prijem signala sa daljinca. Uz senzor se dobija i mala okrugla duplolepljiva nalepnica. Daljinac je sličnih dimenzija kao i dongle 132x35x10 a zanimljivo je da je sa donje strane od sjajne plastike a sa gornje mat. Baterija koju daljinac koristi je CR2032 i ubacuje se sa donje strane ispod rotirajućeg poklopca. Od tastera tu su crveni taster za paljenje/gašenje, taster sa strelicom koji služi da "upali i ugasi" kursor, meni taster, back i home. U sredini je D-pad sa središnjim select tasterom.

http://i.imgur.com/CGWPfTs.jpg

http://i.imgur.com/xjJu56d.jpg

http://i.imgur.com/rXEdHHr.jpg

http://i.imgur.com/mwAe6Nf.jpg

Dekip
8.4.2015, 19:50
Moguće je povezati dongle direktno u HDMI ulaz a moguće je i preko pomenutog produžnog kabla. Sa jedne strane je bolje da je dongle malo udaljen od TV-a radi manjeg grejanja iako je dongle propisno "bušan" i ne greje se puno. Sa druge strane produžni HDMI kabl nema pozlaćene konektore pa je moguć i manji gubitak kvaliteta signala. Po paljenju dolazimo do ekrana sa osnovnim podešavanjima, logovanjem na GOOGLE nalog i unošenje šifri za wireless mrežu. Vreme butovanja je nekih 10-tak sekundi. Nakon toga dolazimo do HOME ekrana koji je nešto što smo viđali na tabletima. U suštini ovde i jeste softver koji Prestigio ugrađuje u svoje tablete samo u ovom slučaju nije u pitanju ekran od 7-8" već 32".

Pored pristupanja google naloga, moj savet je i da se napravi Prestigio nalog zato što on nudi razne pogodnosti. Plus još aplikacija od kojih za neke treba da se plati.

http://i.imgur.com/Acog5ke.jpg

Početni ekran (HOME) je u osnovi najprazniji i pored sata i datuma, tu je još samo vidžet za vreme. U gornjoj zoni je notification bar kakav srećemo u telefonima i tabletima sa ikonicama na levoj strani i satom i datumom u desnoj. Na dnu je komandna traka koja služi za biranje ekrana kojih ima 5. Prvi je browser, gde su bookmarksi i polje za pretragu. Zatim Media, u kojem su sve aplikacije koje imaju veze sa puštanjem multimedije. Treći jepomenuti Home. Četvrti ekran je All Aps gde su ikonice sa svim instaliranim aplikacijama. Peti ekran je Settings gde se preko ikonica može pristupiti raznim podešavanjima.

Krećemo od prvog ekrana. Možemo izabrati neku od ponuđenih stranica a možemo tražiti neki pojam ili stranicu. Bilo šta da izaberemo dolazimo do Prestigiovog pregledača. Pregledač je krajnje funkcionalan i nisam primetio bilo kakve probleme. Ako se samo izađe iz njega po povratku pregledač otvara novi tab a tab sa prethodno posećenom stranicom ostaje.

Media ekran će biti možda i najposećeniji ekran. Tu su u početku Music, You Tube, Gallery, Mediabrowser, Movieplayer, ES File Explorer i Prestigio Multicentar. Ne treba da objašnjavam šta koja od ovih aplikacija radi. Bitno je kako radi. Mene je najviše interesovalo kako radi You Tube. Aplikacija radi bez problema jedino što u startu bira kvalitetniji video (HD). Ako je konekcija loša to će značiti da prilikom svakog puštanja prvo se mora isključiti HD a polje koje treba "kliknuti" se nalazi levo od progres bara. Ovo se može isključiti u opcijama. Inače You Tube video klipovi na velikom ekranu dobijaju totalno drugu dimenziju. Plus što svi nedostaci samog video klipa dolaze do izražaja.

http://i.imgur.com/EqEqE9j.jpg

O Home ekranu se i nema šta puno reći.

All Apps ekran je je zapravo isto što i drawer na telefonu. Tu je sve što je instalirano i potpuno isto izgleda kao i svaki drugi drawer na telefonu/tabletu. Od svih koje su već tu izdvojiću samo PLAY STORE. Ovo zapravo znači da sve što je u prodavnici i što se može preuzeti telefonom moći će i ovde. Bilo to igre, aplikacije ili šta god. Treba pomenuti Miracast aplikaciju koja dozvoljava da se sa telefona reprodukuju slike, filmovi i sl. na televizor.

Na kraju peti Settings ekran. Tu su spakovane sve ikonice koje vode do raznih podešavanja. U osnovi, svim ikonicama (aplikacijama) na svim ekranima se može pristupiti iz All Apps ekrana. Da se vratim petom ekranu. Tu su izdvojene prečice ka WI-FI podešavanjima, podešavanjima ekrana, jezika, datuma, pozadine... Tu je vraćanje na fabrička podešavanja.

Šta pokreće ovaj "upaljač"? Prestigio je upakovao dvojezgarni Cortex A9 na 1,2ghz na Amlogic 8726MX čipsetu sa jednojezgarnim Mali 400mp. Cpu je SoC (http://en.wikipedia.org/wiki/System_on_a_chip) rešenje. RAm-a ima 1gb ddr3 a ROM-a 4gb od kojih je dostupno oko 1,8gb. Memorija je proširiva preko microSD kartica. Verzija Androida je 4.2 i moguća je eventualna nadogradnja preko OTA. Od priključaka tu je još i USB 2.0. S obzirom da je samo jedan, USB HUB se nameće sam po sebi. Povezivanje na mrežu je bežično a moguća je i DLNA reprodukcija multimedije. Iz specifikacija se vidi da PAD nije predviđen za trke ali i te kako može da potrči. Kretanje kroz ekrane je fluidno, bez kašnjenja. Rekao bih da Android prosto klizi po Philipsovom 32" ekranu. 1080p je pustio bez problema a nakon pola sata uređaj je bio tek malo mlak. Na USB se mogu priključiti USB stickovi, eksterni hdd-ovi isl.

Par reči o upravljanju ovim PAD-om. Pored pomenutog daljinca, moguće je upravljati i preko bežičnog miša i tastature i putem Android telefona/tableta a preko Prestigio aplikacije.

Prvo daljinac. Tasteri na daljincu imaju malo tvrđi i dublji hod praćen neprijatnim "klik" zvukom. Nisam siguran da li je do baterije ali ovako kako jeste, domet mu je mali, plus mora se uperiti direktno. Na netu vidim da drugi nemaju takvih problema tako da ovo pripisujem bateriji. Kretanje po korisničkom sučelju je malo čudno dok se ne naviknete. Rekao bih da postoje dva moda. Prvi kada D-padom idete levo/desno od ekrana do ekrana a na gore u ekrane, pa opet levo/desno po samom ekranu. Na ovaj način se veoma lako skroluje po web stranicama. Drugi je kada se "uključi" kursor. Tada se D-padom pomera samo kursor unutar trenutnog ekrana. Sam kursor je crne boje oivičen belom i generalno je slabo upadljiv u web stranicama i u You Tube aplikaciji. Nekada nećete odmah primetiti da li je kursor uključen ili ne, tek D-pad ne pomera skrol na stranici. Ali mislim da je u pitanju ipak stvar navike. Dalje, prilikom kucanja nekog teksta podiže se virtuelna tastatura. Pomeranjem kursora po slovima i selektovanje je blagi očaj, dok kada se kursor skloni i ide se D-padom to dobija drugu dimenziju. S tim što iz nekog razloga kada se neko slovo/znak briše, obrišu se dva istovremeno, što ako se odmah ne primeti stvara problem. Daljinac je najosnovnija, relativno funkcionalna ali i najlošija opcija.

Dekip
8.4.2015, 19:51
Prilikom osnovnih podešavanja pri prvom pokretanju PAD2411 je između ostalog ponudio i opciju instalacije Prestigio Remote Control aplikacije a koja se može i naknadno instalirati. Dovoljno je da se ode na Media ekran pa na Prestigio Multi Share. Dobijamo ekran koji nam daje instrukcije da prvo povežemo PAD sa internetom a zatim da ispratimo link na ekranu do web stranice sa koje ćemo preuzeti potrebnu aplikaciju. Ili jednostavno skeniramo QR code, takođe na ekranu koji će nas direktno odvesti do aplikacije. Nakon instaliranja pokrećemo aplikaciju i naš telefon/tablet postaje svojevrsni daljinac. Prva opcija je TVRemote koji pored istih onih D-pad i funkcijskih tastera sa daljinca još ima i touch polje sa kursorom a koje je veoma precizno. Čak ima i mogućnost volume +- a koji se inače nalazi u podešavanjima samog uređaja. AirMouse daje mogućnost upravljanja kursorom preko žiroskopa, tj. pomerajući/upravljajući telefon kao svojevrstan pointer pomeramo kursor na željeno mesto. MirrorTV prebacuje sliku sa TV ekrana na ekran telefona/tableta gde je input sam ekran i dodirom po ikonicama ne telefonu upravljamo aplikacijama na PAD-u. Temple Run se odlično igra gde telefon dođe kao svojevrstan joypad a ujedno me podsetilo na vreme PSOne i zadimljenog podruma zgrade na Čukaričkoj Padini od pre ... DVADESET GODINA!!! Strašno. Na kraju CameraShare gde se na ekran televizora prebacuje ono što trenutno vidi kamera telefona. Preko ove aplikacije je moguće pustiti bilo šta na TV, pa čak i preko telefona koji nema podršku za DLNA. Veoma, veoma praktična i upotrebljiva aplikacija. Jedna od najboljih, ako ne i najbolja koju sam video za ovakvu namenu.

http://i.imgur.com/mb3LA9D.png

http://i.imgur.com/drdQ0UL.png

http://i.imgur.com/xbNSCo3.png

http://i.imgur.com/ebyOAFw.png

I na kraju bežični miš i tastatura. S obzirom da PAD ima samo jedan USB slot neophodna je tastatura sa mišom koja ima samo jedan bluetooth predajnik. U suprotnom mora se ići na USB HUB. Moje mišljenje je da HUB svakako treba. Ne znam da li iz navike, ali meni je ova zadnja kombinacija najviše legla. Ovo ujedno znači i još jednu investiciju.

Šta reći o ovm mališanu? Odličan dodatak televizoru koji nema smart opcije. Da dodam i to da sa ovim uređajem vaš stari TV pravi ogroman iskorak naspram TV-a koji ima smart opcije. Jedino što se dodaje još kablova. A iza mog ih je sa ovim već i previše.

todos
8.4.2015, 21:49
Zaimljiv daljinac, mislim da svedeniji ne postoji.:D U svakom slučaju vrlo interesantan uređaj. A što se Prestigia tiče vrlo korektan brend za novce koje košta.

doctor
8.4.2015, 23:24
Nigde nisam video cenu?
Doduše morao sam na brzaka samo da prelistam recenziju.

ZoNi
9.4.2015, 9:58
Odličan opis! Predlažem SK-u da počne da otkupljuje tvoje opise za sam časopis ;)

Dekip
9.4.2015, 19:34
Nigde nisam video cenu?
Doduše morao sam na brzaka samo da prelistam recenziju.

Plaćen je 9250 RSD. Malo? Mnogo? Mislim da sam nabavio možda i poslednji primerak i to ne ovog modela već bilo kakvog sličnog u zemlji. Probajte da negde izburgijate na stanju ovaj model ili od nekog drugog proizvođača neki sličan. Čudo jedno da niko ovako nešto ne nabavlja.

Odličan opis!
Trudimo se, trudimo.:)

Predlažem SK-u da počne da otkupljuje tvoje opise za sam časopis ;)
Moja olovka je zašiljena i neću oklevati da je upotrebim. ;)