PDA

Prikaži potpunu verziju : [Mobilni telefon] Lenovo P780


JohnnyNT
20.3.2015, 19:14
Kao što sam obećao u temi o kineskim mobilnim telefonima, evo recenzije pomenutog telefona. Model je stariji (za koji mesec 2 godine), ali za svoje godine se odlično drži :D Slikao sam telefon nekim š aparatom, pa kvalitet fotki nije baš neki ali može da prođe:

Dizajn

Plastika i brušeni metal (valjda neka legura aluminijuma) od kog je napravljen poklopac baterije ostavljaju odličan utisak, a kada se na to doda i težina telefona od 176 grama (nešto iznad proseka, krivac je baterija), utisak je još bolji. Dakle, kvalitet izrade odličan. Ispod pomenutog poklopca se nalaze SIM (1 i 2) slotovi i microSD slot, pored kog je i malo crveno reset dugme - jer se baterija ne vadi. Na gornjoj strani telefona se nalaze power dugme, 3.5mm i micro USB port koji ima i svoj poklopac koji je možda jedini detalj koji ne odaje utisak kvaliteta: prilično je labav i utisak je kao da će uskoro da otpadne, a kada se zatvori - nikada nemaš osećaj da je zaista zatvoren, ne klikne i ne "zaglavi" se dobro a potom se veoma lako i otvori. Verovatno se i prilikom priključivanja kabla za punjenje poklopac dodatno rasklima.

Debljina telefona je 10 mm, što je prilično dobro, uzevši u obzir snažnu bateriju koju ima u sebi, mislio sam da će telefon biti deblji (da, nisam gledao dimenzije pre kupovine :D)

http://i.imgur.com/nUOR3Dl.jpg


http://i.imgur.com/2OlPNr1.jpg


http://i.imgur.com/pgPL17x.jpg

http://i.imgur.com/LxVMDFh.jpg


Na otvoru za slušalicu (u stvari u njemu), iza zaštitne mrežice se nalazi LED dioda za notifikacije, koja je na žalost prilično ograničena: pri punjenju svetli crveno a kada postoji propušten poziv ili nepročitana poruka - zelena je. Svetli konstantno, tj. ne blinka. Dakle, bez imejl, FB i notifikacija za događaje iz drugih aplikacija. Takođe, zbog njene pozicije, teško može da se vidi da li ista svetli ako se telefon gleda iz nekog oštrijeg ugla, na primer ako je na stolu malo dalje od posmatrača.


http://i.imgur.com/AnW8iDx.jpg


Performanse

MT6589 čipset i Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7 je dobro poznat, i može da se izbori sa svim zadacima koje sam mu postavio, ali nisam isprobavao neke zahtevne igre recimo. Sa reprodukcijom bilo kog videa nema problema. Grejanje tokom rada nisam primetio, ali dobar deo vremena sam koristio telefon u zaštitnoj futroli (jer sam morao često da ga stavljam na prljave i neravne površine, pa da ga ne izgrebem odmah nakon kupovine). WiFi i mobilni internet rade odlično (dosta bolji prijem signala od prethodnog UMI X1S koji sam imao).


Zvuk

Jačina zvuka (sa zvučnika, koji se nalazi u donjem desnom uglu, pozadi) dobra, kvalitet prosečan, ništa što se ističe.

Što se tiče "slušalice", kao što sam pomenuo u temi o kineskim mobilnim telefonima, tokom razgovora, kada je jačina na maksimumu, sagovornik se čuje normalno, ali se ne može više pojačati (jer je već na maksimumu). Može zasmetati u bučnom okruženju. Kvalitet zvuka je prilično dobar, nema nekog šuštanja ili sličnih smetnji.

Kamera

Moglo je i bolje, šum je često prilično vidljiv. Ali upotrebljiva je. Snima video u Full HD rezoluciji, takođe ok kvaliteta. Sample fotke su sa GSM Arene (danas nisam stigao da napravim neke pristojne fotke, a i u stisci sam sa vremenom malo), ali uglavnom su fotke takve i kod mene:

http://cdn.gsmarena.com/pics//13/10/lenovo-p780-review/gsmarena_033.jpg
http://cdn.gsmarena.com/pics//13/10/lenovo-p780-review/gsmarena_032.jpg
http://cdn.gsmarena.com/pics//13/10/lenovo-p780-review/gsmarena_034.jpg
http://cdn.gsmarena.com/pics//13/10/lenovo-p780-review/gsmarena_035.jpg

JohnnyNT
20.3.2015, 19:59
Ekran

Pri prvom uključivanju telefona sam bio prijatno iznenađen kvalitetom prikaza. U pitanju je 5 inča IPS ekran rezolucije 720x1280 piksela. Gustina piksela je 294 ppi. Koristio sam par telefona sa istim specifikacijama, ali ovaj mi deluje nekako bolje (a možda je to samo moj subjektivni osećaj). Uglovi gledanja takođe dobri.

Baterija

Uz jako dobar kvalitet izrade, baterija je jedan od glavnih aduta ovog telefona. Kapacitet od 4000 mAh obećava odličnu autonomiju. Testove i suvu statistiku možete lako pronaći na internetu (recimo Battery Life: Up to 36 hours talk time, 35 days standby), ali evo par informacija o trajanju baterije u svakodnevnoj upotrebi:

Pri prvom uključivanju, baterija je bila negde na 40% (tada nisam još uključio prikaz procenata baterije, dakle samo grafički prikaz je dostupan). Nakon 4 sata na WiFi i instaliranja i brisanja aplikacija, i tačno 1h i 15 minuta razgovora, baterija pada na 15% (znam jer tada prikaz napunjenosti baterije pocrveni). Nakon toga sam napunio telefon i baterija je uz povremenu upotrebu interneta, nešto manje poziva i poruka, trajala tačno 3 dana. Nakon ponovnog punjenja, ovo je gotovo 4. dan i sada je baterija na 5% (jedan dan ga nisam mnogo koristio, uz povremeno korišćenje interneta i poziva ostalim danima). To je uz automatsko podešavanje osvetljenja ekrana i bez aplikacija za optimizaciju potrošnje.

Dakle, baterija nije razočarala, i mogu reći da je u svakodnevnoj upotrebi i pri velikoj mobilnosti jako korisno imati ovako izdržljivu bateriju (naravno, imao sam ih na starim Nokia telefonima, ali ne i blagodeti smartfona).

Inače, ovaj telefon se može koristiti da bi se dopunio drugi telefon (to nisam još probao) :D

Softver

Telefon je došao sa KitKat (4.4.2) Androidom sa nekim Lenovo aplikacijama i launcherom i lockscreenom, koje sam sutradan zamenio Nova launcherom i GoLockerom, jer mi se default Lenovo rešenja jednostavno nisu dopala. Od aplikacija tu su bile neke za optimizaciju baterije, čišćenje smeća i bezbednost, od kojih jedino ovu za bezbednost nisam uspeo da obrišem. Telefon je došao rootovan.
Zaboravio sam da pomenem, tu je default aplikacija za kameru (i galeriju), by Lenovo. Poseduje nekoliko modova i efekata i još neke zezancije, može biti korisno.

Ostalo

Poseduje OTG funkciju (možete ubosti fleščić, 3G modem ili tastaturu), dobija se i OTG kabal. Kupljen je na PandaWill, koštao je 110$, carina naplatila 40$, ali sam na PandaWill kupio i osiguranje (da će PandaWill vratiti novac koji uzme carina), pa sam uštedeo nekih 20$ ako se ne varam.

Ukoliko se setim još nečega, postaviću ovde, možda i neku bolju fotku, tu sam za sva pitanja.

EDIT: setio sam se da nisam isprobao GPS, ali kad budem imao vremena, biće i to.

Prief Lirator
20.3.2015, 23:45
Imamo sličan stil pisanja. :D
Sve u svemu, ovo meni vrlo solidno izgleda.
Jedva čekam da i meni dođe, prekjuče se status promijenio u "Despatched to overseas".
Dopunjavaću tvoju temu mojim zapažanjima. :)

JohnnyNT
21.3.2015, 0:05
Imamo sličan stil pisanja. :D

Da, a zbog toga što sam žurio, malo sam pokrao tvoju recenziju (redosled stavki u opisu) :D

Dopunjavaću tvoju temu mojim zapažanjima. :)

Naravno, saberimo znanje na jednom mestu :to_care:

I da, dobio sam 'merički punjač sa onim adapterom za euro utičnice, malo je nezgodno jer adapter zna da ostane u utičnici, moram ga nekako pričvrstiti za viljuške punjača (output punjača je inače 2000 mA iliti 2 ampera). I fotka je inače napravljena telefonom, pa eto uzorka :D

http://i.imgur.com/6Oud948.jpg

LoneWolf
22.3.2015, 20:46
Možeš li da izvrtiš benchmark tipa Antutu i sl?

JohnnyNT
22.3.2015, 21:43
Da, to sam hteo da uradim, ali zaboravio.

AnTuTu (15007), ss je iz history, ali vidi se sve uglavnom:

http://i.imgur.com/POHZikL.jpg?1

LoneWolf
22.3.2015, 23:18
Koji oni drugi benchmark vrte, ima i neki na kojem kod pojedinih telefona piše "score not verified" pa mi smrde na prevaru

JohnnyNT
23.3.2015, 10:40
Mislim da su ranije verzije AnTuTu davale tu poruku iz nekog razloga (kad telefon nije povezan na internet) ali nisam siguran.

LoneWolf
23.3.2015, 14:09
Ima ovih Kineza kojima nije verifikovan ni manufacturer ni neki od komada hardvera pa im često u novim verzijama piše unverified score, ili ga nemaju s čim uporediti

SlobaL
23.3.2015, 22:17
Koliko je vremena trebalo da stigne od trenutka porudžbine i koliko ima memorije, ne mislim na RAM, već na internu memoriju? I drugo, da li i dalje ide sa onom debilnom particijom od 1Gb za instalaciju programa ili je cela interna memorija jedna particija?

JohnnyNT
24.3.2015, 16:44
Kupljen 12. februara, stigao 9. marta, windows kalkulator (tj. opcija za računanje datuma koju sam otkrio tek posle nekoliko godina korišćenja Windowsa 7) kaže da je to 25 dana.

Interna memorija je 4GB (da, nije verzija sa 8GB, ali imam microSD od 16GB ubačenu, pa mi to nije toliko bitno). A ovo nije ni meni baš najjasnije kako je podeljeno, izgleda da ima tu jednu particiju od 1GB:



http://img.prntscr.com/img?url=http://i.imgur.com/qean6N1.jpg






http://img.prntscr.com/img?url=http://i.imgur.com/P26Pebm.jpg

Prief Lirator
31.3.2015, 21:55
@DžoniNT, ti mi trebaš :kreza:

Danas sam preuzeo svoj Lenovo P780 sa carine, častio carinika sa 10 evra - sve zajedno manje od 100 evra za ovaj telefon. :)
Počeo sam da ga čačkam i ne sviđa mi se što je sistem pretrpan raznim čistačima, booster-ima i ostalim smećem koji vidno usporavaju telefon.
Na sreću, rutovan je pa sam odmah obrisao bloatware.
Nego, čudno mi je da je došao sa custom recovery-em i ne može se pokrenuti System update iz Settings-a.
Kinezi su nešto manipuilisali iz nekog razloga.

Nego, hoću da te pitam koja je verzija ROM-a kod tebe?
Kod mene je VIBEUI_V2.0_1437_7.14.1_ST_P780.
Da li si probao neki noviji Stock ROM?
Vidim na Needrom da ima nekoliko novijih verzija, ali kada pokrenem System update, desi se da "Settings has stopped".
http://www.needrom.com/download/lenovo-p780-vibeui-2-0/

JohnnyNT
31.3.2015, 22:43
Čestitke, da te služi dugo (ko god je vlasnik) :) I kod mene je bilo par nepotrebnih aplikacija koje sam uklonio. I meni system update ubije settings, ista poruka. Nisam probao ništa novije što se tiče ROMova, mrzelo me da se cimam oko toga, ovom nisam našao veće mane. Inače verzija roma je

JohnnyNT
31.3.2015, 22:48
VIBEUI_V2.0_9439_7.10.1_DEV_P780 (otkucao sam verziju, zeza me tapatalk, a forum sa laptopa iz nekog razloga ne mogu da skrolujem :confused: )

Prief Lirator
31.3.2015, 23:21
Ne mogu ni ja da skrolujem (nešto je do foruma), ali uspio sam da pročitam obje tvoje poruke. :D
Hvala, kod tebe je izgleda neka novija "DEV" (Developer) verzija, ali slično je to.
Neću ni ja zasad mijenjati sistem.
Kad sam obrisao višak, solidno radi.
Za sada ću ga vjerovatno ja koristiti, dok ne nađem nešto novo i zanimljivo kod Kineza. :)
Ovaj je ipak za klasu iznad "običnih" Kineza koje sam koristio, Lenovo ima kvalitet i sviđa mi se aluminijum sa zadnje strane.

Prief Lirator
1.4.2015, 22:10
@DžoniNT
Našao sam jedan dobar ROM, ispeglaniji je i brži od onog koji je došao na telefonu: http://www.needrom.com/download/lenovo-p780-4-4-2-vibe-ui-2-0/
Očišćen je višak kineskih aplikacija (dobro, to sam i ja ručno uradio ali ovaj ROM radi brže) i sada funkcioniše System update.
Ovo je (valjda) posljednja Stable verzija VIBE ROM-a.
Ako budeš htio da probaš, instalacija se radi preko SP Flash Tool-a i moraš zamijeniti preloader onim koji je ponuđen.
Ja to sinoć nisam uradio, pa onda nisam mogao uključiti telefon dok nisam skontao kako da ga povratim.
Bilo je malo stresno, ali izvukao sam se i zadovoljan sam ovim ROM-om.
Objasniću ti detalje ako te bude zanimalo. :)

On topic: generalno mi se sviđa telefon, a kvalitet izrade je bolji od mojih dosadašnjih "običnih" Kineza.
Nema škripanja, aluminijum pravi dobar osjećaj, a strane telefona nisu ravne nego su udubljene, pa zato odlično leži u ruci.
Mikrofon i earpiece su na višem nivou od jeftinih Kineza, pa su i razgovori kvalitetniji (ima dva mikrofona, drugi je "Noise cancelling" - dobra stvar).
Kamera nekad loše fokusira, odnosno pravi jako mutne slike, čak i po dobrom svjetlu, ali ovo može biti do verzije ROM-a.
Manuelni fokus uglavnom dobro radi.
Zvučnik je solidno glasan, glasniji od THL 4400.
Brzina punjena baterije je puno veća od THL 4400.
Ne znam koja tehnika se koristi, ali brzo punjenje je još jedna prednost u odnosu na "obične" Kineze.
Napisao sam da sam zadovoljan sistemom, ali zbog izmijenjenog interfejsa radi nešto sporije nego AOSP (što je i logično).
Nije ni hardver naročito moćan, ali dobro - zadovoljan sam brzinom.
Bar ima dosta ROM-ova pa mogu ponekad eksperimentisati.
Ne može se direktno pristupiti grafikonu i detaljnoj potrošnji baterije, ali našao sam da ima prečica i za to preko neke aplikacije.
Ne mogu birati tip mreže (volio bih da podesim samo 2G zbog baterije, jačine signala a i ne koristim mobilni net) ali ne može (može preko Mobileuncle MTK Tools-a).
Ovi detalji koji mi se ne sviđaju su samo zato što sam do sada navikao da koristim čiste ROM-ove i/ili Nova Launcher.
Ali za sada mi se sviđa VIBE izgled, ima dosta tema i dosta podešavanja - sve u svemu koristiću Lenovo P780 dok ne nađem nešto drugo jeftino/zanimljivo. :)
Lenovo pravi telefone za klasu iznad drugih manje poznatih kineskih brendova, a susreo sam se za više Lenovo modela i od sada će mi njihovi modeli biti u prvom planu - pogotovo što nisu puno skuplji.

JohnnyNT
1.4.2015, 22:39
Ne znam koja tehnika se koristi, ali brzo punjenje je još jedna prednost u odnosu na "obične" Kineze.Za ovo bi trebalo da je zaslužan punjač koji sam gore pomenuo, a koji isporučuje izlaznu struju od 2 ampera, takvi često dolaze uz tablete (standardni punjači za telefone daju na izlazu oko 1A obično).

Drago mi je da si zadovoljan (nisam ni sumnjao :D), mislim da ćeš biti još zadovoljniji kada u realnom radu vidiš trajanje baterije.

Za rom ću te kontaktirati kad budem hteo da se igram malo ;) Korisito sam pre SP Flash Tool ali tražiću uputstva.

Prief Lirator
1.4.2015, 23:26
Znam da je do punjača, ali mislio sam da možda i baterija ima uticaja jer moj THL ima punjač od 1,5 ampera, a treba mu puno puno duže da se napuni.
Biće da THL nije bio iskren kada je deklarisao snagu punjača. :D
Da, zadovoljan sam za sad jer vidim puno sitnih prednosti i poboljšanja u odnosu na prethodne jeftine Kineze.
Nešto od toga sam pomenuo, a još sam primijetio da baterija realističnije i preciznije tačnije pokazuje procenat.
Nema neujednačenosti i skokovitih padova/dizanja procenata, dakle sve je fino kalibrisano.
Ima tu još nekih sitnica po kojim vidim da je ovo za klasu iznad dosadašnjih telefona.
A što se tiče trajanja, ipak će trajati kraće nego na THL-u jer ima manji kapacitet i MT6589 bi trebao da troši više struje od MT6582.
Ali opet je ovo jedan od rijetkih telefona sa baš velikom baterijom.
Što se tiče ROM-ova, vrlo je jednostavno, ali mi se obrati prije započinjanja da ti objasnim par stvari koje su bitne, da ne omaneš. Eto, dogovorili smo se. ;)

zajchik
2.4.2015, 0:46
Nek vas lepo služe telefoni obojicu.

Prief Lirator
2.4.2015, 1:05
Hvala, druže :)

Pošto je Džoni napisao da nije testirao GPS, da kažem da sam ga ja danas probao iz kuće i za par sekundi je uhvatio 5-6 satelita i našao lokaciju.
Po vedrom danu i na otvorenom prostoru bi vjerovatno bio puno bolji rezultat, ali i ovako brzinski se dosta dobro pokazao.
Još da kažem da je zanimljivo da smo Džoni i ja skoro istovremeno naručili ovaj Lenovo P780 (sa Pande), a prije oko godinu dana smo skoro istovremeno naručili Umi X1S (sa Antelife).
Koja slučajnost, nas dvojica dva puta iste telefone, skoro u isto vrijeme, sa većim vremenskim razmakom, i iz istih online prodavnica. :kreza:

JohnnyNT
2.4.2015, 11:25
A što se tiče trajanja, ipak će trajati kraće nego na THL-u jer ima manji kapacitet i MT6589 bi trebao da troši više struje od MT6582.;)

Nisam znao da THL ima toliku bateriju. Da, onda defintiivno na njemu traje duže. Za mene je bila ogromna promena jer su svi prethodni bili sa standardnim baterijama :D

Koja slučajnost, nas dvojica dva puta iste telefone, skoro u isto vrijeme, sa većim vremenskim razmakom, i iz istih online prodavnica. :kreza:

Da, Bože zdravlja, pa i treći da naručimo :D

Prief Lirator
2.4.2015, 13:07
Samo prati PandaWill i Gizchina, s vremena na vrijeme se pojave jako zanimljivi modeli. :)
Evo probao sam GPS napolju, vedro je, našao 12 satelita a koristi ih 9, eto još jedna prednost Lenova u odnosu na druge jeftinjake.
Navodno je MediaTek čipset kriv za loš GPS signal, ali izgleda je ipak do proizvođača i kvaliteta antene.
Ostali MTK telefoni imaju dosta lošiji GPS.

JohnnyNT
2.4.2015, 17:24
I ja sam izašao da testiram i rezultat isti (9/12) (i ovde je vedro). Onaj UMI je bio daleko lošiji (isti čipset) a pred kraj života nije uopšte ni mogao da radi GPS, mislim da je zbog neke greške u proizvodnji, neki kontakti se izgube a to može da se reši otvaranjem i ispravljanjem a to nisam ni stigao da uradim.

ZoNi
3.4.2015, 11:54
kada se na to doda i težina telefona od 176 grama (nešto iznad proseka, krivac je baterija), utisak je još bolji.
Hm, s moje tačke gledišta, ovolika težina kvari utisak, nikako ga ne popravlja ;)

JohnnyNT
3.4.2015, 15:38
To je više pitanje ukusa, meni se više dopada tako, nekom će biti mana (mada, nije to sad ni neka baš dosta veća težina). U svakom slučaju, mislim da se isplati žrtvovati tu stavku zbog bolje baterije.

Prief Lirator
3.4.2015, 20:19
ZoNi je već prije pisao da mu je bitno da je telefon što lakši da ga ne osjeti u džepu od košulje. :D
Lično mi je to nebitno, mala težina jeste nekad dobra stvar, a nekad više volim kada je telefon težak i robustan, onda obično djeluje čvršće.

@Johnny B. Goode
Danas sam isprobao nekoliko ROM-ova i našao sam jedan još bolji (od istog autora).
Ovo je nešto starija verzija (Vibe UI 1.5 iz polovine prošle godine), ali je dosta brža i ispeglanija.
Ove nove verzije su pretrpane i dosta ušminkane pa se hardver telefona (koji je već pomalo star) teže bori sa njima.
Ja najviše volim AOSP, čist i brz Android bez sporih aimacija i efekata, ali i ovaj će poslužiti.
Ima nekih sitnica koje mi se sviđaju, a link je: http://www.needrom.com/download/rom-android-4-4-2/
Ovo su inače svi ROM-ovi za P780 na Needrom.com: http://www.needrom.com/category/lenovo/serial-p/p780/
Ova dva koja sam ti preporučio imaju jako visoke ocjene korisnika, i to ne bez razloga.
Probao sam i AOSP varijatnu istog autora, ali ima iskačuću reklamu kada se otvore kontakti.

JohnnyNT
3.4.2015, 21:14
Nikako ne volim košulje, pa mi to nije problem, ali onda telefon verovatno nije za Zonija :D

@Prief
I ja težim ka čistijim verzijama androida, eventualno neke sitnice nadoknadim odgovarajučim aplikacijama. Ovaj default sistem koji dolazi uz telefon ima dosta nekih prilično korisnih sitnica koje sam otkrio tokom vremena, ali sa druge strane neke njegove default aplikacije i stvari u samom sistemu su loše urađene. Na primer Music app je jako dosadan sa nekom integracijom sa Lenovo online music servisom (ili tako nešto), lock screen mi se baš nije svideo, neke jako glupo raspoređene opcije u Settings... Taman da prođe još neko vreme, ti istestiraš ROM pa te pitam valja li i menjam :D (da ne smanjujem veličinu slova, jer je ipak ontopic)

Inače, šteta što nećemo videti Lollipop za ovaj model, ali s druge strane i ne dopada mi se baš previše (iako ima svojih prednosti).

Prief Lirator
3.4.2015, 22:24
Dobro si to rekao, Lenovo Vibe UI ima dosta korisnih sitnica, zato se i meni prilično dopao, iako sam do sada forsirao čisti Android.
Ovaj koji je bio na njemu je spor i nestabilan i zato mi se nije svidio, ali zato je ovaj koji sam ti maloprije preporučio idealna sredina. :)
Nije spor i našminkan nepotrebnim stvarima, a opet je puno detaljniji i korisniji od čistog Androida.
Važi, ja ću testirati pa ću ti onda preporučiti da li da definitivno promijeniš. ;)

Nego, što se tiče Lock screen-a koji ti se ne sviđa (a ni meni).
To su oni odvratni balončići, je li tako? :kreza:
Ja sam skontao kako da to promijenim. :dedica:
Otvoriš Theme center.
Skroluješ malo niže i otvoriš kategoriju Lock screen-ova (View more ili tako nešto).
Onda ideš na Local, u gornjem desnom ćošku.
E tu imaš nekoliko njih, koje biraš nezavisno od teme.
Najbolji je onaj koji se povlači nagore za otključavanje.
Nadam se da je i kod tebe moguće ovako promijeniti, ali mislim da jeste jer je tako na svim Vibe UI 2.0 sistemima.

JohnnyNT
3.4.2015, 22:37
Nego, što se tiče Lock screen-a koji ti se ne sviđa (a ni meni).
To su oni odvratni balončići, je li tako? :kreza:

Jeste moguće, ali instalirao sam Go Locker čini mi se i rešio to- A i slika nekog deteta se pojavljivala kao pozadina pa me iritiralo :D Da, zove se VibeUI, nisam do sada koristio telefon sa istim, pa mi je možda zbog toga bilo malo teško da pronađem sve opcije.

Saless
10.4.2015, 22:06
Pozdrav svima. Molio bih Vas da mi pojasnite par stvari oko p780.
Juce sam kupio (preko oglasa,stigao kurirskom sluzbom) ovaj telefon i bio prvo iznenadjen 4.4.2 VibeUI v2.0 sistemom na njemu. Licno mi se ne dopada KitKat pa bih voleo da ga vratim na JB. Dobio sam "kinesku" verziju aparata(znaci nije ROW),sto jos dodatno komplikuje stvari mislim.
Prvo pitanje se odnosi na ekran. Da li su kod Vas na ekranu kada je ugasen,vidljive horizontalne "pruge-linije-štrafte" kako god,pogotovo na suncu ili odbljesku nekog izvora svetlosti pod odredjenim uglom?
Drugo pitanje se odnosi na komplikovanost ubacivanja ROW JB roma preko ovog kineskog. Da li je zaista komplikovano? Svasta sam nesto procitao(nije da sam "nepismen" bas totalno oko flash-ovanja romova) i cini mi se da je p780 malo specifican po tom pitanju(Back up IMEI broja,flash-ovanje roma,restore IMEI-a,ubacivanje drugog radia i ostalo).Pogotovo zbog postojanja dve "verzije" softvera.Da napomenem system update mi ne radi,izbacuje mi poruku "Unfortunately,Settings has stopped",ne znam zasto .
Model number:Lenovo P780
Android version:4.4.2
Baseband version: P780.V101 , 2014/03/12 15:06
Build number: VIBEUI_V2.0_1437_7.14.1_ST_P780
Hvala Vam unapred na pomoci i odgovorima.
Sve najbolje!

Prief Lirator
10.4.2015, 22:32
Prvo pitanje se odnosi na ekran. Da li su kod Vas na ekranu kada je ugasen,vidljive horizontalne "pruge-linije-štrafte" kako god,pogotovo na suncu ili odbljesku nekog izvora svetlosti pod odredjenim uglom?Da. :D Ali pošto se vidi samo na isključenom displeju i to pod određenim uglom, meni ne smeta.
Drugo pitanjeŠto se tiče pitanja oko ROM-ova, ni ja nisam uspio flešovati JB (mada se nisam ni trudio puno).
Koliko sam upratio, svejedno je da li flešuješ ROW (Rest Of World) ili CN (China) ROM.
Ali ako hoćeš čist i brz sistem, probaj ovaj: http://www.needrom.com/download/p780-4-4-2-1423-st-pure-gapps-root/
Jednostavno se flešuje preko SP Flash Tool-a i nije potrebno bekapovati IMEI (ja probao i mislim da ću ga opet flešovati jer mi je ipak bolji AOSP (čisti Android) od VIBE UI-a). :kreza:

Saless
10.4.2015, 22:42
Puno hvala na odgovoru,pao mi je kamen sa srca u vezi prvog pitanja :) Ne smeta ni meni,cisto sam hteo da proverim da li je i kod drugih tako,jer nemam sa cime da uporedim a na google-u se to i ne pominje.
Ovaj rom cu probati sutra obavezno,i meni je drazi cist android nego VIbeUI.Javljam sutra sta sam uradio.
Inace sam prezadovoljan telefonom(jedino je malo touch screen preosetljiv po mom "ukusu".Bas moram da se potrudim da precizno pogodim neku ikonicu da bih je otvorio ili premestio,inace vrti ko sasav po ekranima :) ) i zaista nemam nekih zamerki za dan obilnog cackanja po istom.
Jos jednom hvala!

Prief Lirator
10.4.2015, 22:53
Nema na čemu. :)
A što se tiče displeja, mislim da nije u pitanju preosjetljivost, nego da tako reaguje Vibe UI.
I ja sam primijetio da prebaci na drugi ekran ako pogodim ikonice neprecizno, tj. ako malo mrdnem prst.
Inače je odličan telefon, pogotovo zbog kvaliteta izrade i velike baterije.

JohnnyNT
11.4.2015, 21:03
I kod mene postoje te linije, to jest pattern, samo što nisam ni primetio dok nisam pročitao ovde :D

Prief Lirator
11.4.2015, 22:03
@Saless

Onaj ROM koji sam ti preporučio je zadržao neke elemente Vibe UI, ovo je čisti Android da ne može biti čistiji: http://www.needrom.com/download/p780-aosp-fix/
Evo sad ga isprobavam, odličan je samo ne radi GPS (sreća pa mi ne treba). :)

Prief Lirator
12.4.2015, 1:39
Izvinjavam se zbog duplog posta.

Opet sam se vratio na Vibe UI jer sam našao nekoliko bagova i nedostataka na AOSP verzijama.
I opet, po ko zna koji put, sam se uvjerio da Custom ROM-ovi ne mogu biti bolji i stabilniji od Stock ROM-ova (iako mogu biti brži, ali nebitno sada). :)
Instalirao sam najnoviju verziju (LINK (https://yadi.sk/d/R4Tj5wYzfPEyU)), očišćena od bloatware-a.
Ima dodatnih opcija u odnosu na verziju koja je došla sa telefonom, tako da je preporučujem tebi @Džoni. :)
Ima normalni Lock Screen i još dosta izmjena.
Instalira se preko CWM-a ili TWRP-a (ja imam TWRP i instalirao sam ga preko SP Flash Tools).

EDIT: Ova verzija je rutovana i ima Play Store.

Prief Lirator
12.4.2015, 22:34
Evo snimio sam iz dosade jedan kratki video, brzinski pregled najnovije verzije zvaničnog operativnog sistema za Lenovo P780.
Prvih 15-ak sekundi pokazuje "artefakte" na displeju, odnosno njegovu strukturu (pominjali smo nekoliko postova iznad). :)
Snimano koristeći THL 4400 u HD 720p kvalitetu (kod Full HD 1080p se video zumira).
Ne bi bilo loše da kliknete na iskačuću reklamu, da vidim kako radi AdSense koji sam nadavno spojio sa YT kanalom. :D

Cttpqb5j3zM

Saless
17.4.2015, 9:02
Opet sam se vratio na Vibe UI jer sam našao nekoliko bagova i nedostataka na AOSP verzijama.
I opet, po ko zna koji put, sam se uvjerio da Custom ROM-ovi ne mogu biti bolji i stabilniji od Stock ROM-ova (iako mogu biti brži, ali nebitno sada). :)

Slazem se u potpunosti! Konkretno,nisam probao nista na lenovu ali na proslim telefonima jesam i imam isto misljenje kao i ti!
Sto se tice P780,zbog praznika nisam bio kuci pa nisam probao ni jedan od preporucenih custom romova.Medjutim posle ovih nedelju dana uvidjam da ovaj stock rom i nije los,ili sam se ja vec navikao :)
Pogasio sam neke stvari koje mi se nisu svidjale(mobo market,baidu brow. itd) i to radi sasvim solidno,da ne kazem odlicno. Mislim da nista necu ni cackati.

Nisam zadovoljan jedino zvucnikom slusalice,cini mi se da je mogao da bude malo "jaci" kao i kvalitet tona u istoj. Mozda je to zato sto je softver za modem/radio za kinesko trziste,ne znam da li je isto na evropskom modelu.Sa jacinom signala nemam problem.Takodje mi se ne svidja ni nacin na koji je po particijama podeljena interna memorija,pa ispada kao da imam dve SD kartice u telefonu. Nisam siguran da li uopste koristi SD karticu za aplikacije ili ih smesta u internu memoriju. Kada se udje u Settings/Storage/Default write disk sam promenio na External,nadajuci se da ce koristiti memoriju SD kartice za aplikacije. Ne uspevam da ispratim gde ih smesta.Imam nekih 20-tak aplikacija,sve radi dobro tako da za sada nista necu ni da cackam sem eventualno tih particija.
Sve kad saberem i oduzmem,izuzetno sam zadovoljan uredjajem i toplo bih ga svakom preporucio!

@Prief Lirator kako stoje stvari kod tebe sto se tice interne memorije? Da li je ovaj rom sa snimka Stock rom? I poslednje pitanje se odnosi na system update.Kod mene ne radi,da li znas kako to da resim i zasto je tako?
Hvala unapred,pozdrav svima!

Prief Lirator
17.4.2015, 11:05
Da, i kod mene je podijeljen na dvije particije - jedna je za sistem i aplikacije, a druga za slike, muziku itd.
Ja imam samo nekoliko aplikacija, tako da imam viška slobodnog mjesta (iako bi 4 GB bilo malo za većinu korisnika). :kreza:
Da, ovaj sa snimka je najnoviji Stock ROM i ima nekih stvari i sitnica po kojim je bolji i brži od onog koji je došao na telefonu.
Što se tiče automatskog apdejta, nije radio ni @DžonijuNT ni meni na sistemu koji je došao na telefonu.
To su Kinezi nešto čačkali. :D
Ali ako želiš da proradi automatski apdejt (kao što vidiš na mom snimku), onda moraš instalirati neki od Vibe UI ROM-ova koje sam postavljao na ovoj temi.
Opet je najbolji i najbrži ovaj koji sam opisao u postu sa snimkom, to je najnovija verzija, a istovremeno je rutovana, dodate su osnovno Google aplikacije i obrisano je smeće.
Ja sam onda po instalaciji još smeća pobrisao, tako da imam samo ono što mi treba.

Saless
17.4.2015, 13:48
ok,hvala jos jednom.
Jel smem rom sa snimka da flesujem preko sp flashtools-a bez bojazni oko imei-a,radia i ostalog(mada sam napravio back up preko mtk droid tools-a za svaki slucaj)?I ako moze neki link ka uputstvu,po kojem si ti to uradio molim te.
Evo kako su meni podelili internu memoriju. Poslednja je naravno moja sd kartica od 16GB.

Prief Lirator
18.4.2015, 19:59
Ne brini za IMEI, ni na jednom ROM-u koji sam probao nije bilo problema.
Ovaj ROM koji sam ja instalirao se instalira preko TWRP-a, a njega instaliraš preko SP Flash Tool-a.

škot
30.6.2015, 17:11
Prief Lirator, vidim da si iz Banja Luke; imaš PM!!!!