PDA

Prikaži potpunu verziju : Skorasnji problemi sa mrezom

Dragoljub Milosevic
20.2.2015, 18:46
Pozdrav ljudi, posle dugo vremena eto me opet sa pitanjima.

Situacija :

Posle 3 godine normalnog funkcionisanja mreze koja se sastoji od
1. Mog racunara koji je direktno prikacen na ruter
2. Laptop koji koristi draga sestra koji je prikacen preko wireless-a
3. 2x telefona koja su prikacena preko wireless-a

Problem :

Poslednje dve nedelje se desavaju skokovi pinga kad god neko ukljuci video ili neku povecu sliku. Ja razumem da je to normalno i da tako treba da bude ali ovi skokovi su bas bas ogromni, od 300-500 pinga i to najvise primetim kad igram igrice preko neta bas je nemoguce igrati kad sestra ukljuci neki video ili tako nesto.

Pokusaji da se resi problem :

Zvao sam EUNET par puta da vidim da li ima neke pomoci i prosli smo kroz sve opcije :
1. Virus nije (nova instalacija windowsa je odradjena pre 5 dana)
2. Kablovi su svi normalni i rade kako treba
3. Serveri na kojima igram su isti serveri koje koristim vec 5 godina u kojima se ukljucuju te 3 godine kada smo doveli vise uredjaja na mrezu
4. Izvrsena je zamena opreme ( Ruter, Eternet kabl i spliter ) i problem i dalje stoji neresen.
5. Posle 150 zvanja EUNETA setila se jedna operaterka da moze da se omoguci Extra bandwidth korisnicima kojima to treba, cak ni to nije pomoglo.

Nemam vise ideje sta da radim, citao sam na netu sta je moguci problem, jedino sto mi je zvucalo donekle normalno jeste takozvani Bufferbloat problem ali cak i da jeste to, ne verujem da to mogu ja da resim sam.

Pingujem google.com i ide izmedju 7-10ms sve dok neko ne krene da ucitava video, tada skoci na 300-500ms. Bas mi je cudno jer sigurno su ljudi ucitavali video klipove i pre, samo me zanima kako da resim ovaj problem koji se tek sad javlja. Hvala unapred!

milancex
28.2.2015, 5:21
Koji tačno internet imaš, brzina DOWN/UP? Koji model rutera? Da li imaš više telefona u kući(na svaki mora da ide spliter)? Ping uglavnom skače ukoliko se uploaduje nešto.. šta koristiš od aplikacija na telefonu? Dropbox uploaduje slike čim se poveže na Wi-Fi... Pošto imaš ADSL, da li si gledao kako stoje margine (signal)? Da li si u skorije vreme instalirao novi antivirus ili menjao ruter (možda ti nije propušten port kroz firewall)? Koliko je dugaračak LAN kabl? Koja igrica je u pitanju? Da li je problem počeo da se dešava odjednom ili si primetio da ti je svaki put sve veći i veći ping?

Dragoljub Milosevic
6.3.2015, 0:02
Koji tačno internet imaš, brzina DOWN/UP? Koji model rutera? Da li imaš više telefona u kući(na svaki mora da ide spliter)? Ping uglavnom skače ukoliko se uploaduje nešto.. šta koristiš od aplikacija na telefonu? Dropbox uploaduje slike čim se poveže na Wi-Fi... Pošto imaš ADSL, da li si gledao kako stoje margine (signal)? Da li si u skorije vreme instalirao novi antivirus ili menjao ruter (možda ti nije propušten port kroz firewall)? Koliko je dugaračak LAN kabl? Koja igrica je u pitanju? Da li je problem počeo da se dešava odjednom ili si primetio da ti je svaki put sve veći i veći ping?

1. FLAT 5000/1000 (Dali su mi 10000/1000 na probu da vide da li ce da resi problem, ping i dalje skace nenormalno kad god neko ukljuci video preko YT-a na primer)
2. KASDA KW5815A
3. 2 Telefona, 1 nije ni povezan, drugi jeste preko splitera. .
4. Kad igram igrice poiskljucim sve na kompu sto je nepotrebno, ne koristim nista sto automatski uploaduje slike ili podatke.
5. Nisam bas siguran sta bi ovo trebalo da znaci ali bih mogao da proverim samo neko uputstvo da dobijem (?)
6. Izvrsena je zamena rutera splitera i eternet kabla, problem i dalje stoji. Antivirus je bio ok 3 godine, pa kad se javio problem, cak je i izbrisan i nije se promenilo. Firewall iskljucen od kad znam za sebe.
7. Kratak je, nekih 50 cm u vrh glave.
8. Igrice koje su u pitanju su Dota 2, League of Legends i CS:GO.
9. Od pocetka februara skakuce ping na 100 pa na dalje kad god neko ukljuci video. Provereno je da kada sestra, ili ja sa telefona ukljucimo klip preko YT-a da pustimo, tada ping poludi, a 3 godine sestra ide na YT i nije bilo problema.
Hvala na pomoci, takodje, kasno sam odgovorio jer bas dugo nisam dobio odgovor i pomislio sam da nece biti nista od ovoga!
Sta sam ja razmisljao da uradim je da skinem neki bandwidth limiter i limitiram joj chrome na nekih 30% od ukupnog, to bi njoj bilo dovoljno za osnovno koriscenje interneta zar ne?

milancex
11.3.2015, 16:09
Dropbox je servis koji uploaduje slike na cloud.. uglavnom se dobija preinstaliran na sve android telefone. Automatski je podešen da uploaduje slike ili video zapise iz telefona na cloud čim se poveže na WiFi.. meni se dešavalo X puta da dođem kući, čim otključam kuću (telefon se odmah kači na WiFi i počinje upload) brat odmah poludi jer mu skoči ping u LoL-u... Ono što bih ja uradio je : instalirao neki program koji će da prati konekciju da vidiš šta koristi upload (najbolje da potražiš po google-u, nisam toliko upoznat sa tim programima jer ja to lično gledam iz task manager-a u windows 8.1).. što se tiče limitera.. možeš i to da uradiš... ni to nije loša ideja.. takođe proveri kad sestra pusti snimak, da li pušta u 360p ili HD, internet ti nije dovoljno brz da može da izdrži full hd i LoL bar po mom mišljenju... Javi šta si uradio pa ako je sve ispravno.. kopaćemo dalje dok ne nađemo. :)

Dragoljub Milosevic
12.3.2015, 0:31
Problem je izgleda resen, kako mi je receno restartovan je port na kom sam prikacen, i to ne cak kod EUNETA vec kod samog Telekoma. Ping skoci sa 7 na nekih zdravih 30-50 i bas kratko stoji tu, nemam nikakve probleme sad. Takodje, znam sta je Dropbox, mislio sam na margine! Hvala tebi/Vama na pomoci svakako, uvek znaci!