PDA

Prikaži potpunu verziju : Temperatura CPU 85 stepeni

White Ripper
24.1.2015, 16:49
Kao i obično, došlo je vrijeme da se očiste kuleri i maltene čitava unutrašnjost kućišta nakon dvije godine. Temperature svih komponenti su počele da skaču što je bio indikator za mnogo prašine. Odradio sam sve to, i everest je pokazao daleko niže temperature za HDD, GPU, NorthBridge, pa i samu ploču. Međutim, za CPU su temperature tek postale nenormalne, čak, 85 stepeni po jezgru. Imam core i3 530, nije overklokovan, sve je na defaultu. Da li je moguće da nisam postavio kuler od CPU kako treba, jer sam ga raskačinjao pri čišćenju? Svi kuleri inače rade, nijedan nije van funkcije, provjereno. Čak i ovaj od CPU radi, na 1956 obrtaja po minutu. Jesam li možda poremetio kontakt termalne paste i CPU i kulera pošto je pasta baš bila suva?
Svaki savjet i pomoć su dobrodošli.

Jack™
24.1.2015, 17:22
Sasvim je moguce da si nesto zeznuo.
Moj savet ti je da skines hladnjak sa procesora, lepo ocistis pastu sa hladnjaka i procesora, naneses opet i vratis sve na mesto. Pazi samo da ne stavis mnogo paste, treba u principu malo da se stavi. Pogledaj malo i po youtube-u kako se to radi.

Howard1
24.1.2015, 19:20
Da li si stavio novu pastu kada si vracao kulere? Moj savet ti je kad budes kupovao pastu (ako vec nisi menjao) da kupis neku kvalitetniju pastu, makar neku Cooler Master pastu jer je bolja dosta od ovih no name proizvodjaca a nije mnogo skuplja.

zvezdan84
24.1.2015, 19:41
Moj savet ti je da kupis najjeftiniju pastu, jer je ista kao najskuplja i navodno najbolja na svetu. Evo ti moj primer. Imao sam najjeftiniju, a sad imam profesionalnu liquid pro, koja vazi za najbolju na svetu, razlike u temperaturi nema. Ne bacaj pare na gluposti i nije sve dobro ako je skupo, neveruj testovima sa interneta, ja sam se ze****

Howard1
24.1.2015, 20:09
Ne bih se slozio sa Zvezdanom, kada vidim onu pastu koja je kao voda i kada vidim onu kvalitetniju a razlika u provodnosti je ogromna (postoje testovi i iskustvo u servisima gde se pokazalo da bolja pasta traje daleko duze) uvek bih pre preporucio skuplju i on poznatijeg proizvodjaca. Skuplja (kvalitetnija) termalna pasta ima bolja svojstva i provodi toplotu istim intenzitetom onoliko godina koliko je proizvodjac propisao, nisu stedeli na njenom sastavu i traje vise godina (Artic Silver 5 na primer traje i do 7 godina) dok je ova obicna pasta vec posle 1 do 2 godine sva kao zvaka ili se kruni kao krec i u tome je razlika, da ne pricam o tome kako gubi toplotnu provodljivost vec posle godinu dana. Ovo je licno iz mog iskustva i moje misljenje, ja sam ipak za kvalitetniju pastu uvek nego za mesavinu kojecega;).

zvezdan84
24.1.2015, 20:25
pa ne moras, ja znam kako je kod mene iz mog licnog iskustva, a ovu kao najkavlitetniju pastu sam kupio, zato sto sam gledao testove na netu i snimke na yt i dobro se pokajao sto sam je kupio, jer je prosla najjeftinija pasta trajala od dec 2011 na mom procesoru do pre neki dan, ponovicu ponovo, temperature su iste, pa sad vi verujte internet testovima i procete kao i ja, vase pare, vas izbor

Howard1
24.1.2015, 20:56
@ zvezdan 84

Pasta ne hladi procesor, nego vrsi "prenos" toplote sa procesora ili cipa na hladnjak. Naravno da su iste temperature i sa najlosijom pastom i onom najboljom jer je hladnjak isti. Fora je u tome sto ova jeftinija i losija pasta posle odredjenog vremena brze gubi kvalitet i prenos toplote je slabiji i kod BGA cipova koji se vise greju ako stavis tu losiju pastu, moras je menjati cesce, na svakih dve godine inace se moze desiti da se cip (pogotovo graficki cip koji je kuglan na ploci) pregreje i pukne neka kuglica i onda mora kuglanje cipa ponovo a to kosta. Kvalitetnu pastu kad stavis, moze da traje i 6-7 godina a da prenos toplote bude isti kao i prvi put kada si je stavio, u tome je razlika :).

Velika je razlika da li se pasta koristi kod BGA cipova ( na primer cipovi grafickih kartica koji se jako zagrevaju) i kod procesora od racunara. Kod procesora od racunara koji je na podnozju i gde procesor moze da se menja "rucno" (bez BGA lemilice) nije toliko bitan kvalitet paste kao kod BGA cipova koji su kuglicama spojeni za stampanu plocu, e kod tih cipova je veoma bitno hladjenje i prenos toplote.

zvezdan84
25.1.2015, 0:16
pogledaj testove na internetu. ne testiraju dugotrajnost paste, nego razliku u temperaturi na procesoru, tako da bi trebalo kod skupljih pasti, recimo ove moje, da temperatura bude manje, u odnosu one jeftinije paste, jer bolje prenosi toplotu na kuler, a to nije tako, sem na tamo nekim laznim testovima. da sam ja poredio pastu koja je 10 dinara,a druga 11 dinara onda bi mi bilo jasno, sto nema razlike, a ja sam poredio pastu koja kosta gram 1din,a druga 1gram blizu 1000dinara. evo stavili smo i na laptop i nema razlike od fabricke paste, temperature su iste. sad ti meni obajsni zasto bi ja ponovo kupio skupu pastu, kad mi i najjeftinija isti rezultat daje?

analayzer
25.1.2015, 1:03
Naravno da pasta "ladi" tj transferiše toplotu. Moja ceramic kada je staviš traži da prođe neko vreme korištenja da se "ispeče". Tek tada dobija pravu provodljivost. Stavio sam je i na ovaj skalpiran i5 3570K i sasvim je zadovoljavajuće.

Howard1
25.1.2015, 1:30
@ Zvezdan 84

Ne razumemo se, ne moze da bude temperatura niza sa kvalitetnom pastom i sa kineskom pastom. Temperatura se snizava kvalitetnijim hladnjakom i ventilatorom a ne pastom. Pasta tu vrsi samo "transfer" tj. prenos toplote a ako hoces nizu temperaturu stavis bolji kuler, tu pasta nema veze. Kvalitet paste je u tome da ona i posle duzeg vremena ima svoje svojstvo prenosa toplote kao i na pocetku e u tome je kvalitet skupljih pasta. Ove jeftine paste od 200din. postaju izolatori i izgube svoje svojstvo provodjenja toplote posle kraceg vremena nego ove kvalitetnije a zasto je to bitno? Imas na primer laptop iste marke kao i drugar i odnesete na servis da se zameni pasta. Ti stavis obicnu pastu od 200 din a on stavi artic silver od 2000 din. na primer. On ne mora da menja pastu mozda i 8 godina dok ce tvoj laptop da izdrzi upola i onda dolazi do pregrevanja i samo jedan dan nema slike a on "radi", bas imam taj slucaj u servisu ovih dana. U tome je kvalitet same paste, namestis jednom uredjaj i miran si duzi vremenski period. Video si sigurno po internetu graficke sa linijama, laptopovi ne daju sliku itd... uglavnom se to desava (u 90% slucajeva) zbog losih pasti kojima je rok istekao i nakupila se prasina, cip se pregrejao i onda je gotovo. Pasta, ma koju stavis na pocetku bice ista tj. istu temperaturu ces dobiti i sa onom od 200 din i onom 10 puta skupljom. Kvalitet paste je u necemu drugom. Necu nikoga da ubedjujem u nesto suprotno ili da namecem nekome moje misljenje ali generalno iz nekog mog iskustva je svakako bolje staviti kvalitetniju pastu nego ovu losiju koja se pretvori u prah posle vise od 20 meseci. Pasta ne snizava temperaturu ona vrsi samo prenos sa cipa na kuler a kuler je taj koji snizava temperaturu. Znaci ako hoces nizu temperaturu kupis bolji kuler i onda imas nizu temperaturu. Necu vise pisati na ovoj temi jer se vidi da se ne razumemo a ja beskrajna prepucavanja i ubedjivanja zaista ne volim ;)

zvezdan84
25.1.2015, 9:45
Radis u servisu i ne znas da pasta snizava temperaturu procesora??? Auuu sto bi rekao radovan. Skrenuli smo sa teme, pa cuti reci da pogledas samo ovo http://youtu.be/zuwmHyloBk4

Howard1
25.1.2015, 12:16
Radim od 2002 profesionalno u servisu i jos nigde nisam cuo da pasta snizava temperaturu :D. Da je to tako, vec bi do sada namestili "super ultra pastu" koja bi toliko snizila temperaturu da ti hladnjak ne bi bio ni potreban na nekim cipovima a to je nemoguce jer pasta ne snizava temperaturu. Ja jos nigde nisam video da su neki cipovi premazani samo pastom (bilo koji cip, cak i onaj koji se minimalno greje) i tako ostavljeni jer pasta snizava temperaturu, nema logike ali ajde :). Pasta pravi idealno naleganje izmedju dve povrsine i popunjava "praznine" izmedju cipa i hladnjaka i svojim svojstvom i sastavom prenosi toplotu sa cipa na hladnjak i to je cela uloga paste. Ti ako mislis da pasta snizava temperaturu ti onda stavljaj samo pastu bez hladnjaka i meri temperaturu pa javi razliku u temperaturi cipa (procesora) bez hladnjaka prvo sa pastom a posle bez paste (temperature ce biti iste :) ). Zaista nema nikakve logike ali ako ti kazes da pasta hladi procesor neka tako i bude ;). Na ovom klipu sto si postavio, covek pokazuje procenat provodljivosti odredjene paste sto znaci da se procesor bolje ohladio ako je pasta kvalitetnija i bolje provodi toplotu ali to ne znaci da je pasta ohladila procesor :). Pre toga procitaj malo o termalnim pastama ovde http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/termalne-paste-pitanja-odgovori/115462.aspx
a ja cu izdvojiti jednu recenicu:
Čemu služi termalna pasta?
Termalna pasta služi za bolje provođenje topline između površine procesora (ili nekog drugog čipa) i baze hladnjaka.

Zaista nemam vise vremena da raspravljam i raspredam o raznim idejama i naucnoj fantastici na ovoj temi :).

analayzer
25.1.2015, 18:04
Nije tako, pasta snižava temperaturu. Ja sam skalpirao procesor i dok je radio bilo je dobro. Međutim izvadio sam ploču i zajedno sa procesorom (nisam ga dirao) stavio je nazad u kutiji nešto sam čačkao sa drugom pločom i cpuom... Posle par meseci stavim je ja u računar nazad postavim Neptuna i upalim pc sve radi ali je razlika u temperaturi jednog jezgra 20°C prilikom opterećenja Primeom. Ponovo skinem kuler stavim pastu. Opet isto. Skinem tada i taj IHS obrišem staru pastu nanesem drugu i temperatura za sva jezgra približno ista stepen dva razlika. Pasta Ceramic.

Dzungla
25.1.2015, 19:33
Pa nije termalna "hladan peškir (umočen u 'ladnu vodu)"!

Sama po sebi ne radi ništa ako nema gde da provede toplotu! A koristi se zbog viška vazduha (koji je totalna suprotnost - ako negde ima preostalog vazduha, on zadržava toplotu jer je loš konduktEr)

Taj vaduh je između hladanjaka i *PU-a i pasta služi da "izbaci" toplotu iz istog ...

Inače kvalitet paste, rekao bih, se meri po vremenu u kome zadržava provodnička svojstva, a dok rade, rade i kinez i Arctic ....

White Ripper
26.1.2015, 0:21
Da li si stavio novu pastu kada si vracao kulere? Moj savet ti je kad budes kupovao pastu (ako vec nisi menjao) da kupis neku kvalitetniju pastu, makar neku Cooler Master pastu jer je bolja dosta od ovih no name proizvodjaca a nije mnogo skuplja.

Nisam stavljao novu pastu. Da li je to uzrok mog problema? Da li je moguće da nije hladnjak fino nalegao na cpu prilikom ponovnog montažiranja?

doctor
26.1.2015, 1:59
Da li ste vi realni, kako pasta da hladi bilo šta? Ona samo popunjava nefinoće u materijalima na površini CPU-a i kulera da bi poboljšala provođenje toplote i ništa više. Ne baljezgajte lol.

@OP zameni pastu i budi siguran da si lepo namestio kuler. I ne stavljaj mnogo paste, tek dovoljno da prekrije CPU/GPU/šta već kada kuler nalegne preko. Imaj na umu da je ključno da paste ima tek toliko da osigura maksimalnu provodnost što znači tanak sloj između kulera i čipa nakon što kuler nalegne preko. Malo razmažeš parčetom kartona ali kuler sam odradi posao kada nalegne preko, malo ga pritisneš, očistiš višak ako ima sa strane i to je to.

Mada sam imao situacije kada je hlađenje jednostavno loše i zamena paste ne pomaže ili se komponente same po sebi preterano greju. Ali uglavnom temperature značajno spadnu...

Mladja
26.1.2015, 14:13
Ma sigurno nisi dobro stavio hladnjak na procesor - nije dobro nalegao ili ga nisi pricvrstio dobro

White Ripper
26.1.2015, 15:46
Pošto je bio vikend nisam mogao da kupim ništa od materijala do danas. Stavio sam neku pastu, pritegao hladnjak i sve očistio. Sad je temperatura procesora 23 stepena u leru, u prosjeku.
Zaključak: ako se ne stavi termalna pasta RIZIKUJETE da permanentno oštetite vaš CPU. Termalna pasta itekako je bitna, ne treba stavljati previše, ali ona ako se ne stavi ili ako se ne stavi kako treba, može bukvalno da sprži procesor. Sreća je pa imam i3 530 koji i sam ne grije previše, pa je preživio, a da je nešto iole nestabilnije ne bi stigo ni do welcome screena.
Hvala svima na odgovorima. Problem je riješen, slučaj zaključen. :aplauz:
Posebno se zahvaljujem korisniku Howard1 koji je svojim sugestijama preko ličnih poruka pomogao u totalnom raščlanjivanju problema.

Bryan Fury
26.1.2015, 17:01
Pa nije ti pasta spustila 60 stepeni, sigurno nisi prvi put ni namestio to kako treba. :)

White Ripper
26.1.2015, 17:21
Vjerovatno je stara pasta skorela se, pa nije ni hladnjak mogao da nalegne kako treba. To je neka moja logika sad nakon rešenja problema. :)

Bryan Fury
27.1.2015, 0:14
Jedino ako je stara pasta bila naneta u debelom sloju. Uglavnom, bitno da si popravio i da radi. :)