PDA

Prikaži potpunu verziju : Intel i5 - 4670

Mix1
8.1.2015, 1:02
Da li je moguće i koliko klokovati i5 4670 (bez K) uz neki dobar cooler?
Ponavljam običan 4670 bez K.
Hvala.

gagi011t
8.1.2015, 1:04
Nema kuler veze nikakve. Intelovi procesori bez k imaju zakljucan mnozilac, ne mozes da ga menjas.

Ustvari, pravi odgovor bi bio: Mozes, ali ne mnogo. Imas plocu za OC to te vadi, nisam video.

analayzer
8.1.2015, 16:41
Može samo dizanjem fsb iliti referentnog takta. Pa koliko ide .....

Rocker
8.1.2015, 18:25
Najjednostavnija varijanta ti je da u BIOS-u uključiš Turbo mod za sva 4 jezgra. Nisam siguran kako se kod MSI ploča nazivaju te opcije, ali potraži sve što je vezano za TDP (po defaultu je uključeno da će takt jezara srazmerno biti povećan, ako TDP ne prelazi deklarisanih 84W). Ako tu granicu postaviš na višu vrednost (npr. 100W) ili procentualno na tipa 110%, proc će moći da "povuče" više od deklarisanih 84W, a jezgra će moći da rade na nešto višem taktu (max 3,9GHz, koliko je ograničenje Turbo moda). Ako uspeš da pravilno postaviš sve parametre, moći ćeš da izvučeš tih 3,9GHz na svim jezgrima. Pri tom ti neće biti potreban bolji kuler, samo će BOX malo više da se dernja kad je proc baš 100% zauzet.
Genaralno, Z87 ima smisla samo uz K verzije procesora. Istu ovu igrariju sa Turbo modom mogao si da ostvariš i uz H čipset. Z će ti dozvoliti nešto viši takt memorije ako hoćeš da je klokuješ, ali su dobici toliko mizerni u realnom radu da se svakako ne isplati kupovati Z čipset samo zbog toga. Ali sad šta je, tu je. Jednog dana prodaj taj proc i uzmi K verziju ili čak i i7 kad malo pojeftine, pa se igraj klokovanja kao čovek. Mada ćeš tu tek videti šta su muke...

Shang Tsung
9.1.2015, 22:28
BCLK za "non K" procesore ide do jedva 105 MHz. U prevodu jedini overklok koji ćeš da vidiš na tim procesorima jeste onaj koji dozvoljava Turbo Boost.

Nikola16789
12.1.2015, 12:20
Meni samo nije jasno zasto si kupio "non K" verziju, kad je razlika u ceni zanemarljiva?

Lex987
12.1.2015, 13:12
Da li je moguće i koliko klokovati i5 4670 (bez K) uz neki dobar cooler?
Ponavljam običan 4670 bez K.
Hvala.

Zbog cega? Nisi zadovoljan performansama ili juris poene na nekom benchmarku :opanachke? Ako spadas u onu grupu koja voli da se igra klokovanja, onda mi nije jasno zbog cega nisi odabrao K procesor, posto je razlika u ceni smesna. Taj procesor sam podize takt na 3.8 GHz (Turbo) i ne vidim potrebu za vecim klokom, ako je uopste moguce ici preko turbo kloka. Realno, i da si uzeo K procesor, klokovanjem na 4.5GHz ne bi dobio veliko poboljsanje u odnosu na 3.8GHz. Razmisljaj na ovaj nacin: Stariji i5 760 klokovan na 4GHz, ne moze da parira danasnjim Haswell i5 procesorima koji rade na 3.2 do 3.5 GHz. Kada dodje vreme da se menja taj 4670, nece ni oni sa K oznakom biti u mnogo boljem polozaju. Svaki klok iznad 4.5 GHz nema gotovo nikakvog uticaja na performanse (osim u nekim sintetickim testovima), a negde cak utice negativno, tako da nema razloga da se cimas oko toga.

Mix1
12.1.2015, 23:27
Zbog cega? Nisi zadovoljan performansama ili juris poene na nekom benchmarku :opanachke? Ako spadas u onu grupu koja voli da se igra klokovanja, onda mi nije jasno zbog cega nisi odabrao K procesor, posto je razlika u ceni smesna. Taj procesor sam podize takt na 3.8 GHz (Turbo) i ne vidim potrebu za vecim klokom, ako je uopste moguce ici preko turbo kloka. Realno, i da si uzeo K procesor, klokovanjem na 4.5GHz ne bi dobio veliko poboljsanje u odnosu na 3.8GHz. Razmisljaj na ovaj nacin: Stariji i5 760 klokovan na 4GHz, ne moze da parira danasnjim Haswell i5 procesorima koji rade na 3.2 do 3.5 GHz. Kada dodje vreme da se menja taj 4670, nece ni oni sa K oznakom biti u mnogo boljem polozaju. Svaki klok iznad 4.5 GHz nema gotovo nikakvog uticaja na performanse (osim u nekim sintetickim testovima), a negde cak utice negativno, tako da nema razloga da se cimas oko toga.

Hvala na informacijama najvise me zanimala mogucnost klokovanja zarad dobitka performansi u igrama. Svaka cast na slikovitom opisu.