PDA

Prikaži potpunu verziju : Neki dobar SSD za moju masinu?

Shonkas
3.1.2015, 23:11
Do 100e MAX
70e preporuceno.. :)

LoneWolf
3.1.2015, 23:33
Mislim da za te pare može da se nađe čak 120 GB ili veći, pogledaj u prodavnici na E i na G :)

Picard
3.1.2015, 23:35
Crucial MX100 ili M500.

Partybreaker
3.1.2015, 23:38
Samsung 120GB 840 EVO za ~70€ ili Crucial MX100 256GB za koji evro preko 100. Prvi je okej, ali je TLC i ima one začkoljice sa firmwareom (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=97562), dok je Crucial MLC i za sada se pokazao odlično.

Aleksandar Djurovic
4.1.2015, 0:25
I moj glas ide za Crucial.

Lex987
4.1.2015, 1:08
Do 100e MAX
70e preporuceno.. :)

Za 70e definitivno 840 EVO, za 100e Crucial, nema tu mnogo filozofije. Ako vec imas Hard sa dosta prostora onda uzmi Samsung, malo je brzi, i vise nema problema oko firmware-a, sve je reseno poslednjim update-om. Ako ti pored brzine treba i prostor, onda Crucial ima prednost.

Dark Magician
4.1.2015, 5:25
Samsung 120GB 840 EVO za ~70€ ili Crucial MX100 256GB za koji evro preko 100. Prvi je okej, ali je TLC i ima one začkoljice sa firmwareom (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=97562), dok je Crucial MLC i za sada se pokazao odlično.
Firmware je ispravljen pre dva meseca.
Bolje je svakako uzeti duplo veći.

Shonkas
16.1.2015, 16:43
Crucial MLC 250GB, to je to? Jel ima jos neka oznaka (narucivanje)

mare037
16.1.2015, 17:03
Crucial 256GB CT256MX100SSD1.

Shonkas
31.1.2015, 18:47
Da, BX100 SSD je upravo stigao..E sad vazno, dok ne stigne bracket - moze li da SSD bude na 'podu' kucista?

Svetislav
31.1.2015, 18:56
Da moze.

RotoShack
17.2.2015, 0:58
Upadam na ovu temu posto je bila aktivna skoro da priupitam nesto. Dvoumim se da li da kupim SSD uopste pa da pomognete. Procitao sam par tema i primjetio da se i ne preporucuje instaliranje igrica na njega. Je li to istina i zasto? P. S. Da li bih uopste mogao da stavim SSD na ovu svoju maticnu (Asus M2N-XE)?

dacajak
17.2.2015, 1:48
Upadam na ovu temu posto je bila aktivna skoro da priupitam nesto. Dvoumim se da li da kupim SSD uopste pa da pomognete. Procitao sam par tema i primjetio da se i ne preporucuje instaliranje igrica na njega. Je li to istina i zasto? P. S. Da li bih uopste mogao da stavim SSD na ovu svoju maticnu (Asus M2N-XE)?

Po tvojoj konfiguraciji vidim da ne igras neke zahtevne igre, pa ako bi komp vise koristio za surf i rad u operativnom sistemu, mozes uzeti SSD.
Sto se tice instaliravanja igrica na SSDu, nema problema, slobodno mozes da instaliras, mada ne vidim svrhu, jer nikakvo ubrzanje u igri neces dobiti, osim sto ce ti biti nesto brzi loading/ucitavanje levela. Tako da slobodno mozes na mehanicki hard disk da ih instaliras.

Ako hoces stvarno pobodljanje frejma u igrama, onda ulozi pare u bolju graficku. I posto vidim da ti je starija AM2 maticna, verovatno koristi SATAII portove, tako da ti ssd ne bi radio punom brzinom, posto je ogranicenje sata II ~300 mb/s, a ssd-ovi idu i preko 500 mb/s (sata III). Ali nemoj da te to zbuni, iako bi ti ssd radio samo na 300 mb/s, opet je 3 puta brzi od mehanickog. Tako da bi primiteo osetnu razliku u brzini u operativnom sistemu u odnosu na mehanicki, i opet ponavljam, u igrama neces dobiti veci fps.
Sve je na tebi, ako hoces da poboljsas performanse u igrama, bolje da skupis i ulozis u maticnu, ddr3 ram i graficku, ako mozes i u procesor. Za igrice, ako ti ostatak konfiguracije nije dobar, ssd ti nece nista pomoci, osim onih prednosti u operativnom sistemu koje sam vec pomenuo.

RotoShack
17.2.2015, 12:16
Ma ne igram sad nista osim Fife world jer ne moze da pokrene, a ne sto ne bih ja htio :D. Dok sam igrao, igrao sam zahtjevne i na maksimumu... Nije da nisam planirao sve to da kupujem, ali SSD mi je mozda prvi na listi posto vjerujem da bih ovo ostalo bukvalno morao kupiti sve u paketu a za to nemam para. Ili ne bih? 4 xSATA 3 Gb/s ports NVIDIA MediaShield™ RAID <-- Ovo bi valjda znacilo da jeste Sata II? I rekoste da SSD traje tri godine i to je to pa da pitam je li i to istina, tj. da ce da ode, posto je prvo sto mi je upalo u oci kad su dosli, ta prica da ce hard disk kad tad otici, a da SSD nece?

Izvinite na ovolikim pitanjima, a kad ko bude imao vremena nek odgovara.

dacajak
17.2.2015, 16:22
Ja nemam toliko dugo ssd, meni za ovih godinu dana koliko ga koristim, uopste nije izgubio na preformansama. Radi onako kao prvog dana kad sam ga kupio.
Mislim da ima ljudi na forumu koji su koristili i vise od 3 god. ssd, e sad, verovatno zavisi od primerka koliko ce da traje i kako ga intenzivno koristis, znaci nema pravila.

Picard
17.2.2015, 16:37
Ništa nije večno, pa ni SSD, ali o tome ne treba razmišljati, već ga koristiti najnormalnije kao i HDD, uključujući instalaciju igara na njemu. Ne postoji neki određeni rok trajanja SSD-a, to mogu biti 2, 5 ili 10 godina.

RotoShack
17.2.2015, 17:32
Naravno da nije, ali meni je, hvala Bogu, otkad sam kupio kompjuter, otislo samo napajanje, i rezac koji je ipak bio pod garancijom. A ima vec 6-7 godina otad. Osim igrica, stalno skidam i brisem filmove sa harda, TuneUp ga sam cisti po potrebi i KIS 2015 skenira kad htjedne, nemam TV pa sve gledam preko interneta, a najvise utakmice, pa me zanima kako sve to utice na ubrzanje "smrti" diska i obicnog, i SSD-a?

mare037
17.2.2015, 18:00
To o trajanju SSD-a od samo 3. godine veze nema, tako da slobodno kupuj i koristi bez straha.