PDA

Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 11/2014


oluja
1.11.2014, 9:01
Novembarski broj "Sveta kompjutera" je od danas na kioscima :)

Nova naslovna strana izgleda ovako:

50595

Evo i kratkog izvoda iz sadržaja:

Apple iPhone 6 i 6 Plus
Apple telefoni konačno dolaze kod domaćih operatera. Dok nismo saznali pod kojim uslovima će biti dostpuni, mi smo se bavili klasičnim testom.

Microsoft Windows 10 Technical Preview
Sredinom sledeće godine smeši nam se nova verzija Microsoftovog operativnog sistema. Zahvaljujući ljubaznosti čelnika kompanije iz Redmonda već sada svako zaintersovan može potpuno besplatno da proveri o kakvom se to čudu radi. Pre toga, obavezno pročitajte naš prikaz koji donosi nekoliko veoma važnih smernica...

Samsung Galaxy Note 4
QHD ekran dijagonale 5,7 inča broji 1440 x 2560 piksela, dok je za sprinterske atribute odgovoran Samsungov procesor Exynos 5433 Octa koji se oslanja na 3 GB RAM-a.

DJI Phantom 2 Vision+
Prelazak na električno napajanje je omogućio razvoj potpuno novog principa konstrukcije dronova koji se svodi na četiri ili više motora sa elisama koje se okreću u pravcu i suprotno pravcu kazaljki...

Igra meseca - Alien: Isolation
Druženje sa novim virtuelnim Alienom je nezaboravno iskustvo koje ledi krv u žilama...

:ciao:

veljadj
1.11.2014, 10:02
Sve se nadam ispaće Iphone iz frižidera ali ništa od toga...:)

Yonai
1.11.2014, 10:54
Po tradiciji, spopadoh koleginicu zaduženu za štampu u našoj firmi još u pola sedam i evo, nekih tri sata kasnije sam sporadično, uz posao, odradio preview ovomesečnog broja :)

Na stranu što ne volim čitavu famu koja se diže oko Apple uređaja i ako preskočim iPhone naslovnicu kao takvu čiji je highlight bio simpatični dron u levom ćošku, ovaj broj je takođe za uživanje. Apple alergija je nešto što spada u moje vrlo subjektivne stavove, te stoga nema smisla to uzimati kao zamerku SK.

Što se sadržaja tiče, prelistao sam časopis od korice do korice i ono najlepše je došlo na samom kraju - Nobuo Uematsu i odlični opis Distant Worlds koncerta. Slobodan je veoma plastično dočarao emociju sa tog događaja i meni barem je doneo deo atmosfere koja je vladala u harmoniji tonova FF serijala u simfonijskoj izvedbi. Ostaje žal što smo ovde u ovoj državi robovi verovatnoće i promila da se ovako nešto upriliči i kod nas, ali sigurno ću za života otići na ovakav događaj. Final Fantasy je deo mog odrastanja, uz FF sam razvio fascinaciju prema magiji i fantaziji i siguran sam da je ovakav jedan koncert pravi vremeplov za svakoga ko je bar malo nekad uživao u serijalu. Zavidim Slobodanu Macedoniću, a istovremeno sam mu i zahvalan za ovakav lep tekst o Finalnoj Fantaziji... Svaka čast.

Ostatak broja sam ovlaš preleteo uz zadrške na nekim opisima igara. Osetno je primetan PEGI rejting svake igre koji upadljivo stoji uz svaki Test Play opis. Zapalo mi je za oko i nekoliko opisa programa uz onaj deo o Microsoft bezobrazluku vezanom za Win 10 User Agreement i bezbednost, a krajnje mi je bilo simpatično i opisivanje DJI Phantom uređaja :) Aktuelni ste, imate duha da ispratite incident sa strogo profesionalno-tehnološke strane. Super :)

Možda bih još poneki utisak mogao da napišem kasnije, po završenom čitanju od korica do korica. Sve u svemu, časopis SK, uz forum SK, uz jutarnju kafu na pauzi na poslu... za mene je to istinski gušt, dodatno začinjen fotografijom Nobuo Uematsu-a, dirigenta i autora iz SK.

Divno!

Wolverine
1.11.2014, 13:33
... Sve u svemu, časopis SK, uz forum SK, uz jutarnju kafu na pauzi na poslu... za mene je to istinski gušt, dodatno začinjen fotografijom Nobuo Uematsu-a, dirigenta i autora iz SK.

Divno!

Ovo treba da se koristi kao univerzalni odgovor na pitanje "Zašto ne ukinete štampano izdanje i pređete na onlajn izdavaštvo u potpunosti?".

veljadj
1.11.2014, 14:13
Ako ikada pređu na elektronsko izdanje ja ih svakako više neću kupovati kao što ne kupujen Bug,Pc chip i ostale koje mogu da skinem sa torent sajtova. Miris papira i listanje uz kafu ništa ne može da zameni.

Послато са Lenovo P780

todos
1.11.2014, 14:14
Da SK ne uzimam redovno verovatno bih preskocio ovaj broj!:mad:
Kada sam video one beeeogradjane kako se guraju za i-nje*** i kada sam shvatio da ce ti isti razgrabiti ovomesecni broj zbog testa istog, pozeleo sam da im ostavim moj nekupljeni broj na policama.

Wolverine
1.11.2014, 14:22
Pobogu, iPhone u Srbiji jeste vest i po i zaslužuje da se nađe na naslovnoj. iPhone, sam po sebi, nije ništa specijalno, osim u finansijskom smislu (baciš pare i dobiješ telefon iz 2012. godine). Svet kompjutera je časopis za sve koji se interesuju za računare, ne vidim zbog čega bismo preskočili Apple u ovom slučaju.

Stav redakcije prema Apple uređajima je manje-više poznat, ako ste ikada pogledali Qzovu kolumnu :)

voodoo_
1.11.2014, 14:23
Nisam siguran da presek skupova kupaca iPhone-a i čitalaca SK-a broji više od 20 ljudi...

Neutrino
1.11.2014, 14:34
Ako ikada pređu na elektronsko izdanje ja ih svakako više neću kupovati kao što ne kupujen Bug,Pc chip i ostale koje mogu da skinem sa torent sajtova. Miris papira i listanje uz kafu ništa ne može da zameni. Bah, ima lek i za to... Odeš u bilo koju štampariju i tražiš da ti prodaju kilo štamparske boje :D

Pobogu, iPhone u Srbiji jeste vest i po i zaslužuje da se nađe na naslovnoj. iPhone, sam po sebi, nije ništa specijalno, osim u finansijskom smislu (baciš pare i dobiješ telefon iz 2012. godine). Svet kompjutera je časopis za sve koji se interesuju za računare, ne vidim zbog čega bismo preskočili Apple u ovom slučaju.Šta znam, ovo ne liči na dolazak Apple-a u Srbiju već na klasično zelenaško tezgarenje mobilnih provajdera. Za mene bi bila vest kad bi Apple otvorio zvaničan Apple Store u Srbiji... Eeeee.... :D

maska
1.11.2014, 15:48
Nisam siguran da presek skupova kupaca iPhone-a i čitalaca SK-a broji više od 20 ljudi...

Ne treba mesati babe i zabe.... :opanachke

Woof
1.11.2014, 17:04
Stav redakcije prema Apple uređajima je manje-više poznat, ako ste ikada pogledali Qzovu kolumnu :)

Pa, pravo da ti kazem, meni je nekako logicno da hardcore kompjuterasi koriste android telefone i to one ogoljene tipa Nexus, a desktope uvijek PC-je, jos neki Linux na njima bar u dual-bootu. Tj 'performance over style'.

A u proslom broju u jednoj kolumni jedan lik se deklarise kao Apple fanboy, a drugome imponuje sto mu se devojke smeskaju kad otvori laptop a jabuka zasvetli...:icon_roll

Dimo
1.11.2014, 18:28
...meni je nekako logicno da hardcore kompjuterasi koriste android telefone i to one ogoljene tipa Nexus, a u jednoj kolumni jedan lik se deklarise kao Apple fanboy, a drugome imponuje sto mu se devojke smeskaju kad otvori laptop a jabuka zasvetli
Nigdje ne piše da ljubav prema kompjuterima isključuje istu prema Apple uređajima (ili mobilnim telefonima uopšte). Uz to, nije ni svačija logika ista :) Meni bi bilo suludo da je časopis kakav je Svet Kompjutera nonašalantno ignorisao najviše marketinški eksponiranu pojavu u svijetu tehnologije ove godine.

Uostalom, još uvijek ne znaš šta su napisali u tekstu.

Red Marquis
1.11.2014, 23:19
Otkud to da je izostala RYSE: Son of Rome recenzija? Ipak je to AAA igra, a nek me ispravi neko ako grešim, ne sećam se ni da je bilo recenzije kad je izašla za xbox...

ZoNi
2.11.2014, 1:08
Ako ikada pređu na elektronsko izdanje
Elektronsko izdanje SKa postoji već duže vremena :)

Što se tiče Nobuo Uematsu-a... dobro je što postoje Google i Wikipedia ;)

@ SK: naslov "Lokalizacija prestiža" je odličan! :)

Woof
2.11.2014, 1:10
Nigdje ne piše da ljubav prema kompjuterima isključuje istu prema Apple uređajima (ili mobilnim telefonima uopšte). Uz to, nije ni svačija logika ista :) Meni bi bilo suludo da je časopis kakav je Svet Kompjutera nonašalantno ignorisao najviše marketinški eksponiranu pojavu u svijetu tehnologije ove godine.

Uostalom, još uvijek ne znaš šta su napisali u tekstu.

Naravno da treba SK da proprati, ko ce drugi? :)
Nisam to ni spominjao, mozda si mislio na neki post iznad mene.

Ja sam se samo osvrnuo na, po mnogima, neopravdanu popularnost iPhonea i odnos ulozeno-dobijeno.

nikolam
2.11.2014, 9:22
Epl nema u Srbiji svoju garanciju i servis...
Dobija se garancija godinu dana, sa još godinu dana koji važe samo u Srbiji, jer naši propisi nalažu najmanje 2 godine garancije.
Dodatna garancija do 5 godina (AppleCare) ne može da se kupi, sem ako se fizički ode do najbližeg centra za podršku, koga ima najbližeg u... pazi sad: UK i Irskoj... !
Epl je uvek imao i ima cene u Evrima, mesto u Dolarima,
iako deluje da prednjači u masovnoj prodaji kasni s hardverom,
jedino što vredi je kupovati njihove PC-je koje zovu Mekintoš Pro, čim izađu jer su tad konkurentni i gledati na njih kao na UNIX radne stanice, tad sve deluje bolje.
SK treba i više da prenosi aktuelnosti u Srbij, posebno oko domaćih telekomunikacija u kandžama Telekoma i iblesavih ideja da se praktično sve domaće komunikacije predaju nekom strancu za siću i proviziju a da mi budemo neslobodni robovi u svojoj zemlji..

mentolbrebombona
2.11.2014, 10:07
Svaka čast za igru meseca. Idem da uzmem ovaj SK, sigurno ću naći još toga zanimljivog. Tako svaki put.

Sass Drake
2.11.2014, 15:06
Jedna ispravka za hard soft scenu:

SCMS-01 Union Flag nema fuzioni reaktor. On koristi tzv. plasma jet engine, a el. energiju prima iz Orbital Elevatora. ;)

Chodo'o
2.11.2014, 16:16
Drago mi je što čitaš HS i primećuješ detalje. :tapsh:
Flag je pomenut jer motor razvija Lockeed Martin, pa sam čisto pomenuo prvog "vesnika američke pravde budućnosti" koji mi pade na pamet.
Išibaću se zbog nedopustivog geek propusta kasnije. :n-hang:

Dekip
2.11.2014, 17:51
Nisam skoro komentarisao naslovnicu ali kada sam video reč iZnad u podnaslovu za Note4, nisam mogao da odolim.
Svaka Čast.

Wolverine
2.11.2014, 18:17
@Dekip
Kad bi znao šta su sve bili predlozi za naslov...:to_care:

maska
2.11.2014, 18:43
Nisam skoro komentarisao naslovnicu ali kada sam video reč iZnad u podnaslovu za Note4, nisam mogao da odolim.
Svaka Čast.

Sto bi se reklo> na finjaka im ga uterase!! :rofl:

Star trek
2.11.2014, 19:57
Naslovna strana me je razocarala.

Mogli su da stave Kuzmu kako cekicem razbija http://forum.benchmark.rs/images/smilies/crash.gif omiljeni telefon.

Yonai
2.11.2014, 20:27
Nisam skoro komentarisao naslovnicu ali kada sam video reč iZnad u podnaslovu za Note4, nisam mogao da odolim.
Svaka Čast.


Sad tek primetih ovo, totalno mi je promaklo... pa ovo je urnebes! :D Povlačim reč za sve što sam rekao o Apple naslovnici :D

:n_klanja::n_klanja::n_klanja:

Ninoslav
3.11.2014, 1:03
Vrlo, vrlo neprimeren opis iPhone uređaja.

Znam da je vrlo teško biti "unbiased" ali ovakav nivo neobjekivnosti vam se skoro nije desio.

"Hipsteraj, od sada i zvanično" je uvredljiv naslov za korisnike ovih uređaja, ma kako vi to opravdali.

Pre nego shitstorm krene, želim da napomenem da bih isto reagovao i da ste stavili na naslovnicu Note 4 i napisali, recimo, "Više plastike i faux kože nego u Stefan Braunu".

Disclaimer: iPhone 3-5s korisnik, iPad korisnik, Android phone, Asus MemoPad korisnik, Windows 98-8 korisnik, MacOSX korisnik.

oluja
3.11.2014, 1:16
Vrlo, vrlo neprimeren opis iPhone uređaja.

Znam da je vrlo teško biti "unbiased" ali ovakav nivo neobjekivnosti vam se skoro nije desio.

"Hipsteraj, od sada i zvanično" je uvredljiv naslov za korisnike ovih uređaja, ma kako vi to opravdali.

Pre nego shitstorm krene, želim da napomenem da bih isto reagovao i da ste stavili na naslovnicu Note 4 i napisali, recimo, "Više plastike i faux kože nego u Stefan Braunu".

Disclaimer: iPhone 3-5s korisnik, iPad korisnik, Android phone, Asus MemoPad korisnik, Windows 98-8 korisnik, MacOSX korisnik.

Tekst je pisao korisnik iPhone 4 telefona. Na stranu naslov, kako ti se svideo opis uređaja u tekstu?

Neutrino
3.11.2014, 1:29
Nažalost u redakciji nikako da ukapiraju da ljude koji čitaju tekstove o Apple-u ne interesuju rantovi suparničkih tabora već utisci ljudi koji su dobro upoznati sa Apple ekosistemom. Do pre nekoliko godina u SK-u su objavljivani tekstovi autora čijeg se imena nažalost više ne sećam ali za koje znam da su bili pravi primer nepristrasnog i stručnog pisanja o svemu što je vezano za Apple.

Nakon ovih poslednjih tekstova o iPhone-u mogu samo da kažem - prestanite jednostavno da pišete o Apple hardveru/softveru. Kritika je u redu ali trošenje papira na "izduvavanju ventila" baš i nije. Šta drugo da kažem...

DeCoy
3.11.2014, 1:30
Meni se čini da on nije ni čitao tekst nego samo naslove.

Ninoslav
3.11.2014, 2:08
Čitao sam sve, vrlo detaljno. Kao i svaki put do sad, od 1994. godine.

Galaxy Alpha: "...najveća prepreka - veoma visoka cena za kojoj se iskreno nadamo da će u skorijoj budućnosti početi da 'klizi' nadole"

Note 4: "..ne preostaje ništa drugo nego da se bace na štednju-potraže broj tetke iz Nemačke i pazare ovo čudo"

Dva vrlo skupa telefona, flagship kao i iPhone, uostalom, koji dobija drugačiji tretman: "..očekivano je da bude među najskupljim... pitanje je da li zaista vredi izdvojiti toliki novac za mobilni telefon"

Odlično zapažanje (da li vredi ili ne), koje je promaklo u opisu prva dva uređaja.

Dalje, ako oluja kaže "na stranu naslov", sklon sam da pomislim da u SK vlada ustaljena, negativna praksa da urednici imaju final say kada je reč o naslovima i da Mario nije imao udela u ovom. Doduše, to dosta govori o kompetenciji novinara kome nedostaje hrabrosti da iskaže svoje nezadovoljstvo i ne dozvoli da tekst bude potpisan njegovim imenom.

Dalje, ako već govorimo o tekstu, u istom stoji "ekran se na papiru ne može pohvaliti nikakvim posebnim novinama". Netačno. Evo vam link da bude lakše: http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_6#Hardware a ja ću samo citirati: "The most significant changes to the iPhone 6 line are its displays".

Takođe, netačan je i deo oko gubitka aplikacija ako se prelazi na novi app store. U tekstu se implicitno navodi da se gubi mogućnost pristupa do tada plaćenim aplikacijama, što nije tačno.

U delu oko iPhone 6 Plus, netačno je da iPhone može da komunicira sa ostalim mobilnim uređajima putem NFC. Korišćenje NFC je u ovom trenutku rezervisano samo za Apple Pay.

I na kraju, game emulatori postoje i za iOS, ne samo za Android.

Sve gorenavedene greške su isključiva posledica činjenice da je odgovorna osoba koja je zadužena za signoff više vremena provela smišljajući catchy headline od proveravanja i istraživanja činjenica o uređajima koji su toliku pažnju zavredeli da su se, o čuda, našli i na naslovnici. Greška novinara je skoro podjednako tragična, pre svega zbog netačnih činjenica ali i zbog nedostatka hrabrosti da se stane na put evidentnom redakcijskom trendu hejtovanja apple ekosistema.

Source for rant: ja, dipl. novinar, master komunikolog.

mentolbrebombona
3.11.2014, 9:53
Još jednom ću da pohvalim igru meseca i da kažem samo da sam se slatko nasmejao kad sam video ko je radio opis. Neizmerno mi je bilo drago, iako ne znam čoveka, što je Čmelik dobio Alien-a i Grimrock.
To mu dođe kao bensedin posle "muvanja sa golubovima", ali se bojim da ste ga upropastili na duže staze i da će morati češće da dobija dobre stvari umesto "životinjskih naslova" kako bi se mentalno oporavio :kreza:.

Mario Pavićević
3.11.2014, 13:06
...


Za početak da se zahvalim za komentar.
Kada je naslov u pitanju, da, urednik obično menja naslov ukoliko ga ne smatra adekvatnim, što se desilo i sa tekstom o iPhone-u, ali opet "bombastičnog" prizvuka ne smatram da je previše bitan u celoj priči.

Dalje, ako već govorimo o tekstu, u istom stoji "ekran se na papiru ne može pohvaliti nikakvim posebnim novinama". Netačno.

Što se ekrana tiče, ne razumem na šta ciljaš, u poređenju sa peticom ima istih 326ppi, a da ne pominjem 500 i kusur PPI kod Android flagship uređaja, a kakav je u realnom radu je već i napisano u tekstu.

Takođe, netačan je i deo oko gubitka aplikacija ako se prelazi na novi app store.
Promenom na novi app store(kada ga bude) se gubi pristup kupljenim aplikacijama:
After you change the country of your account, you won't see the items you purchased from the previous country’s store in the Purchased section.
Da, one će biti na uređaju i moći će da se koriste, ali prvi reset na fabrička podešavanja će ih obrisati, a bez ponovne promene marketa neće biti ni pristupa kupljenim aplikacijama.

U delu oko iPhone 6 Plus, netačno je da iPhone može da komunicira sa ostalim mobilnim uređajima putem NFC.

Što se tiče NFC-a, i napisano je ostali mobilni uređaji a ne mobilni telefoni, Apple duže vreme radi na bežičnom otvaranju vrata putem NFC-a a postoji još nekoliko projekata vezanih za tu tehnologiju.

I na kraju, game emulatori postoje i za iOS, ne samo za Android.


Nisam ni rekao da emulatori ne postoje, već se radi o prostoj udobnosti korišćenja uređaja u tu namenu. Na Android uređajima je daleko jednostavnije raditi bilo kakve akcije vezane za baratanje fajlovima, pristup folderima i sličnim operacijama, što na Apple uređajima može biti veliki problem, pola aplikacija bez Jailbreak-a nema mogućnost pristupa fajl sistemu, kreiranja foldera i njihovom manipulacijom. U slučaju da recimo želiš da kopiraš, sortiraš i pristupiš velikoj količini ROM-ova smešenih na PC-u, u velikom si problemu. iTunes ne možeš koristiti za kopiranje ROM fajlova, ako ih smestiš u storage deo particije koji je vidljiv sa PC-a među fotografije onda im emulator na telefonu nema pristup, ukoliko se uhvatiš nekog od malobrojnih fajl menadžera za iOS i pokušas sve to da odradiš bežično uspećeš ali uz tri puta više muke u odnosu na Android.

Dalje na ovu temu neću komentarisati, ne želim da učestvujem u Apple VS Andorid raspravi, koristim uređaje oba tabora i svaki ima i prednsti i mana, idealne naprave nema, te stoga nemam potrebe da nikom stajem na put.

todos
3.11.2014, 17:13
I-phone je ko Kirby i ko Zvezda i Partizan! Jeftini u proizvodnji (nabavci) ali mu je konacna cena bezobrazna. Radi posao (igra), medjutim ima neko ko radi (igra) i bolje. Svo cetvoro priznaju da su pokradeni i da su se svi urotili protiv njih.:D

Rockstar
3.11.2014, 19:56
Velika vecina iPhone korisnika, po mom licnom empirijskom istrazivanju, su zene :) Ostatak su ljudi koji vole skupe stvari, svidja im se dizajn, materijali itd. I taj uredjaj meni zaista tako i deluje. Posto je SK casopis za IT entuzijaste, on ga i ocenjuje sa tog aspekta i mislim da je recenzija OK. Pratio sam relase iPhonea jer sam ocekivao neki novi dizajn, sto se ostvarilo samo donekle. Nije los uredjaj, ali niti je on za mene niti je za moj dzep. Vec dva launchera sam promenio na svom novom Alcatelu, sto npr. nije moguce na iOSu.

Neutrino
3.11.2014, 19:59
Vec dva launchera sam promenio na svom novom Alcatelu, sto npr. nije moguce na iOSu.Imaš gomilu Cydia launchera za iOS. Jeste jailbreak ali procedura traje pet minuta a na stock iOS možeš uvek da se vratiš.

Rockstar
3.11.2014, 20:01
Imaš gomilu Cydia launchera za iOS. Jeste jailbreak ali procedura traje pet minuta a na stock iOS možeš uvek da se vratiš.
Da li se ponistava garancija jailbreakom kod iPhonea kao kod rootovanja na Android sistemima? Stvarno ne znam, mozda sam nekada citao da Apple po zakonu mora da dozvoli jailbreak, ali nisam siguran..

Neutrino
3.11.2014, 20:09
Da li se ponistava garancija jailbreakom kod iPhonea kao kod rootovanja na Android sistemima? Stvarno ne znam, mozda sam nekada citao da Apple po zakonu mora da dozvoli jailbreak, ali nisam siguran..Da, gubiš garanciju ali samo ako Apple Store/Service uspe da dokaže da si pre vraćanja na stock iOS koristio jailbreak, što je u praksi skoro nemoguće.

Jedino čega treba da se bojiš je korišćenje nepouzdanih jailbreakova (brickovanje uređaja) ali u praksi se zna koji su jailbreakovi najpouzdaniji.

I da, jailbreak je potpuno legalan za iPhone (situacija se nešto malo komplikuje za iPad).

Rockstar
3.11.2014, 20:13
Da, gubiš garanciju ali samo ako Apple Store/Service uspe da dokaže da si pre vraćanja na stock iOS koristio jailbreak, što je u praksi skoro nemoguće.

Jedino čega treba da se bojiš je korišćenje nepouzdanih jailbreakova i instalacije sa sumnjivih sajtova ali u praksi se zna koji su jaolbreakovi najpouzdaniji.

I da, jailbreak je potpuno legalan za iPhone (situacija se nešto malo komplikuje za iPad).
cek, legalan je, ali gubis garanciju? Verovatno je legalan u smislu da ne ides u zatvor ako se usudis da ga koristis onako kako to ne odgovara vlasnicima iTunes prodavnice muzike, aplikacija i filmova :) Salu na stranu, da iPhone kosta 20-30% manje, bila bi druga prica. Ovako, sa ovakok cenom (pogotovo kod nas) lako mu je naci mane..

Neutrino
3.11.2014, 20:17
cek, legalan je, ali gubis garanciju? Verovatno je legalan u smislu da ne ides u zatvor ako se usudis da ga koristis onako kako to ne odgovara vlasnicima iTunes prodavnice muzike, aplikacija i filmova :) Salu na stranu, da iPhone kosta 20-30% manje, bila bi druga prica. Ovako, sa ovakok cenom (pogotovo kod nas) lako mu je naci mane..Garancija i legalnost ovde nisu međusobno uslovljeni što znači da tebi Apple daje dozvolu da odradiš jailbreak na svom telefonu ali ti u isto vreme stavlja do znanja da time automatski gubiš garanciju.

ZoNi
3.11.2014, 21:16
Posto je SK casopis za IT entuzijaste
Ovo mi ne zvuči istinito :)

voodoo_
3.11.2014, 21:52
Kod nas si entuzijasta čim kupuješ bilo kakav specijalizovani časopis :D

Rockstar
3.11.2014, 23:28
garancija i legalnost ovde nisu međusobno uslovljeni što znači da tebi apple daje dozvolu da odradiš jailbreak na svom telefonu ali ti u isto vreme stavlja do znanja da time automatski gubiš garanciju.

Блах, значи ипак је то, не хапсе те, ни тебе ни девелопере тих модова :)

Dark Magician
3.11.2014, 23:55
Sviđa mi se kako u SBB-u imamo 25MB brzinu na početnom paketu...
Tako nešto bih očekivao da piše u običnim dnevnim novinama, ne u IT magazinu. I to se kroz ceo tekst o SBB prezentaciji provlači.

namcor
4.11.2014, 21:13
Sve, sve, ali :"MasterCard...... će zato sadržati biometrijske podatke korisnika, što znači da neće biti namenjena penzionerima."
Surovo, surovo...

todos
5.11.2014, 10:08
Nisu ni svi penzioneri najgori. Kako koja godina ima ih sve vise IT pismenih. Uostalom i ja sam novu LK izvadio bez cipa.:D

Dark Magician
5.11.2014, 11:10
Ja sam izvadio sa čipom, koji ili crkao ili nije ni radio, što mi dođe na isti ku...

Danijel068
6.11.2014, 21:31
Svet kompjutera je časopis za sve koji se interesuju za računare, ne vidim zbog čega bismo preskočili Apple u ovom slučaju.

Ne brinite se Vi, ja cu ionako kupiti casopis upravo zato sto se interesujem za racunare a ne za jabuke..... Jabuke su u basti :a_bleh: Samo da dodjem do grada.... Usput hvala na poklonu: Tecnost za brisanje ekrana :) To mi treba!

todos
7.11.2014, 10:15
U ovom broju sigurno nisi dobio tecnost za brisanje. Dobio si samo manji broj stranica.

Auror
9.11.2014, 20:10
znao sam da ce ovaj broj imati manje strana ali da cete pisati ovakve stvari to nisam ocekivao :D "... Ass Creed 2"

BigVlada
13.11.2014, 12:17
Moram opet da se kritički osvrnem na nedostatak minimuma istraživačkog novinarstva kada su u pitanju teme iz avio i kosmičke industrije. Tekst Kompaktna fuzija u rubrici Hard/Soft scena je samo prenošenje saopštenja Skunk works odeljenja Lokid Martina uz navođenje aviona koje su razvijali.

Dotična kompanija nikada nije razvijala bilo avionske bilo raketne motore. Avione na nuklearni pogon su razvijale druge kompanije, reaktore koji su se na njima koristili takođe. Bilo je i slučajeva da su se na kosmičkim letelicama koristili fisioni reaktori, ali su takve satelite gotovo isključivo lansirali Sovjeti.

Saopštenje Skunkworks-a bi bilo ekvivalentno saopštenju Lokida polovinom tridesetih da će za pet godina imati avion na nuklearni pogon iako još nikom do tada nije pošlo za rukom da napravi funkcionalni reaktor.

Njih razumem, kao i onu NASA laboratoriju koja "dizajnira" warp pogon; traže još para za istraživanja. Vi mi niste jasni; OK je preneti vest ali umesto da sa skepsom (i obrazloženjem te skepse) primite tu vest vi ste se zadovoljili paušalnim pljucom po inostranoj politici.

Nekada je SK imao odlične tekstove o sličnim temama jer su autori bili tehnički pismeniji.

http://pc.sux.org/SK/1986/06/Strana-06.jpg
http://pc.sux.org/SK/1986/06/Strana-07.jpg

ZoNi
15.11.2014, 10:56
nedostatak minimuma istraživačkog novinarstva kada su u pitanju teme iz avio i kosmičke industrije.
Ionako takvim temama nije mesto u SK-u.

Rocker
15.11.2014, 17:45
HS je rubrika koja podrazumeva kratke vesti. Tu baš i nema mnogo prostora za istraživačko novinarstvo. Međutim, rubrike poput "primene" npr. daleko preciznije i sveobuhvatnije obrađuju teme kojima se bave, a u kojima se ne retko obrađuju dostignuća iz sveta aero i kosmonautike.

Star trek
17.11.2014, 22:58
Zasto ste ukinuli rubriku (mislim da se zvala hardverzarije ili tako nesto) koja se bavila domacim trzistem hardvera ?

todos
21.11.2014, 22:33
Opa!!! Reklama za SK na NG!!! Bravo!!!

todos
22.11.2014, 0:08
Samo SK ne bi trebalo da se reklamira već da se prodaje sam od sebe.

E pošto sam ispratio goste sa Slave i seo na vrljavu stolicu ispred laptopa, hteo bih da kažem neku reč o ovom broju. Imam običaj da držim časopis u torbi koju nosim na posao, međutim vrlo brzo sam ga izbacio iz iste pa naknadno vratio.:D Nakon toga sam ipak pročitao neke tekstove koje u ovako siromašnom broju časopis drže bar u proseku.

Da krenemo od hardvera.
Naravno da dominiraju jabukoliki gedžeti i to je sve korektno bez obzira što nisam njihov ljubitelj. Međutim način kako su došli na naše tržište govori sve o njima. Iz teksta se vidi da su sasvim u proseku u toj visokoj klasi. Ako već nešto od te firme možete da testirate probajte da dovučete u redakciju neki njihov monitor da vidimo kakva je slika na njima, da nemaju slučajno nešto što su drugi imali juče. Šalim se naravno, ozbiljno mislim na testove.

Mogli bi da uradite test zvuka na nekoj grupi laptopova. Zanimljiv ovaj HP. Bilo bi zanimljivo uporediti Sonic Gear sa ovim Beatsom ili sa nekim drugim.
Hardver pun monitora i laptopova ali se ipak iskrala u jednom malom tekstu tehnologija koja još turira mašinu na startnoj liniji a to je DDR 4.

Najbolji deo časopisa Internet i deo o www vodič i grafika u oblacima.

Naravno, naravno, zanimljiv i više nego uobičajeno je windows deset. Prvo konkretno upoznavanje nas sad već malobrojnih laika.
U test runu me kiselo nasmeja tekst o ovoj virtuelnoj tastaturi. Da je od zlata (čitaj bitkoina) bila bi jeftinija.

Ima tu još zanimljivosti poput posete koncertu ili Hronika napretka iz koje sam dobio više informacija nego što sam ikad znao u vezi opšteg napretka IT-a.