Prikaži potpunu verziju : Dva stereo izlaza sa zvucne karte?
Imam Sound Blaster Live! (ne znam tacno koju, ako treba pogledacu). Kartica je 5.1, znaci ima 4 izlaza, jedan (zeleni) mi radi (stereo naravno) i ide u stereo pojacalo, interesuje me da li moze drugi neki izlaz da radi takodje stereo i da na njega prikljucim aktivni woofer nezavisno od pojacala?
Pogledaj koji tačno model imaš, svojevremeno sam imao Creative Audigy 2 ZS, i na njemu sam siguran da je takva kerefeka mogla da se izvede...
Mislim da može bez frke, woofer se za 5.1 sisteme uključuje u žuti (narandžasti) džek, jedan kanal je za centralni a drugi za bas.
Probaj sa slušalicama i vidi dal dobijaš sabrano levi i desni kanal na oba uha dok istovremeno rade zvučnici :)
Model je SB0410, pokusao sam da stavim da radi kao 4.1 sistem, u izlazu na kom su zvucnici sve radi normalno a u izlazu do njega kad stavim slusalice cuje se samo bas, znaci zamucen zvuk totalno, kao da ima skretnicu za bas pa "sece" tonove od preko 400hz (otprilike), to ima dobru stranu i losu, dobra je sto mi nece trebati skretnica za woofer a losa, pitanje je da li ovo radi kako treba? To jest, da li 4.1 zvuk radi u "stereo" modu ili kao 5.1, svaki zvucnik posebno? Nadam se da razumete sta hocu da kazem.
Ne razumem šta hoćeš da kažeš iskreno.
Ovako sam sada probao:
Control panel-Sound-Playback- izabereš uređaj koji konfigurišeš- desni klik- configure speakers.
Tu izabereš 5.1 i prođeš kroz korake.
Zatim ideš opet do:
Control panel-Sound-Playback- izabereš uređaj koji konfigurišeš - dupli klik - Enhancements - štikliraš Speaker fill.
Posle ovoga će na narandžastom džeku biti jedan kanal za bas a drugi za centralni zvučnik. Tebi treba za bas.
Kanal za centralni zvučnik je L+R, tj. sabrani levi i desni.
Sada, problem je što ako nemaš snimak snimljen u 5.1 nećeš imati bas, jer ne postoji odvojena bas traka. mp3 fajlovi na primer nemaju bas traku već su 2.0 stereo tako da nećeš imati bas ako ih puštaš. 99.9% muzike takođe.
Zato ćeš kanal koji je predviđen za centralni zvučnik uključiti na taj aktivni woofer.
On svakako u sebi ima LP filtar tako da ne mora da bude filtriran signal pre njega, bitno je da budu sabrani i levi i desni kanal da bi imao niske tonove sa oba.
Ne znam kakav ulaz ima taj woofer koji hoćeš da nakačiš, tako da ćemo o povezivanju pričati posle.
50419
Ne pipam windowsov kontrol panel.
Na slici se vidi da mogu da biram kakav izlaz zelim da mi bude, 2.1, 4.1, 5.1, 7.1. Kada izaberem 4.1, iz zelenog izlaza na zvucnoj kartici imam normalan zvuk, (valjda stereo, to me interesuje jer nisam siguran i ne razumem se u "quadrophoniju" ili kako god da se pise) a drugi narandzasti izlaz takodje ima zvuk u svakoj pesmi ali je potpuno "zamucen", to jest ima samo bas i niski tonovi, kao da je pravljeno za woofer.
Woofer tek trebam da napravim, imam zvucnik (60W), pojacalo (50W) mono, znam ljude koji ce mi uraditi kutiju po merama za taj zvucnik tako da bi to trebalo da radi solidno.
Nadam se da me sad razumes. :)
A to za 5.1 znam, imao sam taj sistem i radio mi je kao stereo, svi zvucnici su radili, a kada radi kao surround rade samo prednja dva.
Pa dobro onda, uzmi taj što je "zamućen" i priveži na woofer :)
Ako tako praviš woofer sam onda vrv neće imati sam filtriranje tako da je to i najbolje rešenje :)
Stavi sluške da slušaš taj kanal i pusti ovaj snimak npr.
https://www.youtube.com/watch?v=KXkYqC6lu2A
Vidi dal se na tom kanalu (žutom) čuje sve što pušta snimak, ako se čuje onda su u njemu mixovani i levi i desni kanal i nemaš frke :)
Probao sam, cuje se sve. :)
Ovo je jos odlicno ispalo.
Hvala.
Upravo sam provalio da imam bass na narandzastom izlazu samo u google chrome, kad pustim neku pesmu u winamp npr, radi kao normalan zvucnik...
Ali jedna mi stvar od pocetka nije jasna. Sta je 4.1??
Da li to radi kao stereo, to jest prednji levi i zadnji levi zajedno rade ili svaki posebno? Ako rade posebno to je onda problem, necu imati zvuke koje reprodukuju zadnji zvucnici jer ce mi taj izlaz sluziti za woofer (to jest vise nece jer se javio problem kao sto sam rekao).
Ima li iko da se razume u ove stvari, ocigledno je moguce izvesti da imam dva stereo izlaza iz zvucne i moguce je da woofer bude bez skretnice, to jest jedan izlaz da "propusta" samo bas?
EDIT: Hahah tek sam zbunjen.
Prebacio sam da mi izlaz iz zvucne bude 2.1, zeleni radi normalno, narandzasti opet radi kao woofer, samo niske tonove ali svugde, i u winapmu i u google chrome. :D
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.