PDA

Prikaži potpunu verziju : Hosting za malo preduzece

Tim85
5.11.2006, 21:56
Zanima me koji je najbolji hosting koji se placa za malo preduzece. Koliki je minimalni protok potreban (da, znam da zavisi od vise faktora, ali barem koliko toliko da imam prestavu). Na sta da obrati paznju? Sta hosting sve treba da podrzava od tehnologija?
Gde se pravi knjiga utisaka, da li je to isto sto i forum?

Iris
5.11.2006, 22:24
Veliki broj tema vezanih za različite vrste hostinga nalaze se u ovoj sekciji foruma, verujem da ćeš naći odgovore na svoja pitanja.

http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=6432
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=2943
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=39
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=878

Tim85
5.11.2006, 22:35
E, hvala... Sto su ljubazni ovi moderatori, a ne kao na nekim forumima. Svaka cast.

Kaiser Soze
5.11.2006, 22:46
Nisi rekao o kakvoj je firmi rec i kakve su njene potrebe. Da pojednostavim, da li joj treba obicna prezentacija ili se pravi nekakav poslovni sistem ili b2b servis ili sta vec... Koliko klijenata ta firma ima, kolika je procenjena posecnenost ili iskoriscenost mogucih servisa.

Postavi konciznije pitanje i dacu ti iole precizniji odgovor.

Tim85
6.11.2006, 1:08
Za pocetak ce to biti obicna prezentacija, najverovatnije sa forumom (specijalizovanim za tematiku sajta i posla), knjigom utisaka (ove tri stvari obavezni), najverovatnije istavicu brojac, a mozda i neko glasanje (koliko je bitna jacina servera za glasanje i brojac? Ne bih zeleo da mi glasanje preoptereti server jer mi je mnogo bitnije brzo ucitavanje stranice)
Ako glasanje i brojac mnogo opterecuje server, kazite mi.
Najbolje bi bilo, kada bi ste mi rekli na sta da obratim paznju, sta je za sta dobro, kako sadrzaj sajta utice na opterecenje servera (i kako odrediti server za moje potrebe). Bio bih vam zahvalan na pomoci, a sada vam se zahvaljujem na strpljenju.
Da li imate ideju sta bi jos jedan sajt uopste trebao da ima od elemenata?
Da li imate ideju sta bi jos trebao da ima sajt koji se bavi proizvodnjom i prodajom nekog proizvoda.

Eni
6.11.2006, 2:14
Imamo ideju care, ali takve ideje se naplaćuju obično ;)

Govoriš o nekom mini hostingu sa scripting podrškom - php+my sql, jedna baza za forum. Možeš da uradiš statični html sajt i instaliraš forum, a možeš i npr dinamički (joomla na primer) pa da sajt i forum staviš u istu bazu sa različitim prefixom. Zvuči komplikovano, ali nije...

Treba ti otprilike 50MB prostora, bar 1GB protoka mesečno (forum zna da vuče, ako imaš bar 50 članova) i jedna baza podataka...

Što se tiče brojača/glasanja, ne usporavaju ništa, to je sitnica... a dinamički sajt (neki portal, opet kažem joomla) imaju ugrađene opcije za glasanja, praćenje statistika i slično...

Sajt tvoje namene (proizvodnja i prodaja) bi u suštini trebao da ima samo par strana...

Naslovnu, koja će ukratko i pregledno u slici i reči objasniti posetiocu gde je i šta tu može da nađe...
Stranu o proizvodnji proizvoda i njegovim tehnikalijama
Stranu o distribuciji (prodaja, maloprodaja, veleprodaja)
Forum (kao podrška kupcima?)
Kontakt (sa adresom i telefonom firme, e-mailom... osim ako nisi neki šalabajzer da ostaviš samo e-mail, pa izigravaš fantomsku firmu i prodaješ od kuće plastične kašike...)

E sad, da ne bi postavljao podpitanja, sve što sam pomenuo u ovoj poruci, možeš da nađeš pretragom foruma... od toga kako da skineš xampp i instaliraš kod sebe na kompu apache+php+myqsl i isprobaš sam joomla i forum offline, do poređenja raznih hosting firmi, besplatnih i sponzorisanih hostinga, sve redom...

Srećno!

PS
Izbegavaj internet provajdere kao hosting kompanije i idi kod ljudi koji rade hosting kao primarni posao... provajderi su inače skuplji dosta za slabiju ponudu...

Kaiser Soze
6.11.2006, 3:58
Timi ti ustvari hoces da neko za tebe uradi sajt, na kraju krajeva doci ce do toga.

Meni uopste nije problem da ti odgovorim, ali smatram da postavljas pitanja nasumice, ti otprilike znas sta hoces, ali nemas apsolutno ikakve veze sa web designom ili HTMLom (da ne pominjem nesto jace).

Nicolas
6.11.2006, 4:34
Time pogledaj pazljivije linkove koje ti je Iris gore postavila.

Kaiser Soze
6.11.2006, 5:12
Iris je najpametnije reagovala na tvoj post i mislim da vise nema sta da se tu dodatno kaze.

A ti napravi temu "pomozite mi da zavrsim sajt, i ako sam nezahvalan" pa ce ti se sigurno svi pridruziti.
A web desingeri se nece cimati - jer imaju vaznija posla.

Sve najdobro!

Tim85
6.11.2006, 5:44
Ne znam sto je veliki broj web dizajnera takav da izbegava da pomogne i najmanju stvar. Zasto svi dizu to zanimanje toliko u nebo. Samo oni nemaju vremena. Ti koji nemaju vremena neka cute, uvek ce se naci neko ko zeli da ima vremena... Da se razumemo, svaka vama cast na za neke komplikovanije stvari, ali nisu sve stvari nedostizne. Ja se bavim programiranjem i zavrsavam medicinu. Isto bi bilo kao kad bih nazvao nekog nezahvalnim sto me je pitao kako da postavi toplomer, i od toga pravio neku nauku i dizao u nebesa to sto umem da mu stavim toplomer pod pazuh. Ili kada bi pricao da procita 10 knjiga samo da bi napisao algoritam za izracunavanje povrsine kvadrata. Mislim ljudi spustite se. Skidam kapu za web dizajnere koji ekstra dizajniraju i prave ekstra komplikovane sajtove, ali da mi neko pravi nauku od ubacivanja mogucnosti za slanje e-maila i pritom me bez osnova nazvao nezahvalnim nije uredu. Mislim najlakse je ne pomoci nekome. A jos lakse praviti se pametan u isto vreme. Ja da menjam drustvo u kome zivim necu, ali neke stvari su stvarno bruka za ovaj narod i svet. Ja se jos jednom zahvaljujem svima koji su mi pomogli, pozdrav....

Kaiser Soze
6.11.2006, 15:23
Nema potrebe da se zahvaljujes. Drago mi je da sam mogao da ti pomognem.

Otpozdrav!

vladale
6.11.2006, 16:14
Zanima me koji je najbolji hosting koji se placa za malo preduzece. Koliki je minimalni protok potreban (da, znam da zavisi od vise faktora, ali barem koliko toliko da imam prestavu). Na sta da obrati paznju? Sta hosting sve treba da podrzava od tehnologija?
Gde se pravi knjiga utisaka, da li je to isto sto i forum?

Dovoljno je 1 GB Bandwidtha, 50 mb-a mesta za podatke, i podrška za .html i .php stranice. To možeš da nabaviš i za 1000 dinara + domen 1000 dinara što će te koštati oko 2000 dinara.

Nicolas
6.11.2006, 17:32
@ Tim
Ja inace ne znam kako da ti pomognem, u slicnoj smo situaciji ako ne i identicnoj, nego je u onim linkovima bilo odgovora na neka tvoja pitanja.
E sada, vezano za web dizajnere, ima istine, gledao sam da jedan nas web dizajn tim naplacuje 5 strana na sajtu 350 evra. Pa mislim, ipak je ovo Srbija, ali opet sve ima svoje... A sto ne izjuris neki tutorijal na netu. w3scools.com. Ja sam neke problemcice tamo resio.;)

Tim85
6.11.2006, 18:07
Nisam znao gde da nadjem tutoriale, ali ti si mi sad pokazao. Sad se bacam na posao.

kinteC
6.11.2006, 18:26
Sto se tice dizajna, pa i u pravu su ljudi sto dizu toliko cene. Krs sajt moze svako da napravi, ali nesto bolje...malo teze. Evo zasto: Prvo, dizajner treba da osmisli koncept sajta, i osnovni izgled koji se kasnije razradjuje na osnuvu imformacija koje se dobijaju od firme za koju se sajt radi. Da bi se sklopio kvalitetan sadrzaj, treba angazovati fotografa, textopisca...Kada sve to dizajner ukomponuje ( sto je veoma komplikovano, i za to se skoluje i uci godinama i godinama, plus iskustvo) Pristupa se izvodjenju, gde se po potrebi angazuje php programer, ili neko drugi, od zavisnosti koja se tehnologija koristi. U svakom slucaju, radi se timski.
Evo, ja se skolujem za dizajnera vec 6 godina ( srednja i sada fax) I jos ima da ucim i ucim...Konkretno, ako ti treba pomoc oko dizajna template-a za sajt, mogu ti pomoci...

evo baci pogled ovde...
http://www.templatemonster.com

Tim85
6.11.2006, 20:17
Kintec, upravu si ti, sto se tice vecih projekata, pa kad se ceo tim angazuje, pa sednete pa danonocno radite. Svaki rad treba ceniti.
Nisam ja ono prokomenatarisao jer je web dizajn lak. Fora je sto ja mora da napravim sajtic za moje malo preduzece. Zapeo sam kod ubacivanja e-maila (saznao sam umedjuvremenu kako) i umesto da mi pomognu neki clanovi su poceli da mi slole pamet o web dizajnu, kako je to sto ja pitam veoma komplikovano, kako se njihove ideje naplacuju i da to ne moze da se objasni u par recenica, vec mora cela knjiga da se procita. Neki su mi nudili 50 evra da mi dovrse sajt i isprogramiraju sta treba (pitam se samo za sta? Za copy/paste skripte za mail) ili 200 evra da mi odrade sve... Hteli bi da za dva sata zarade 200 evra (garantujem da vise od toga ne bi izgubili). Polako. Mozda je tako na zapadu. Ali prosecna plata u srbiji je 200 evra. Kada budem pravio slozeniji sajt platicu i mnogo vise od 200 evra, ali tezina slozenosti izrade mog sajta- (ne racunajuci izgled tj. dizajn) tesko da prelazi i 15 evra. Znam sta pricam.
Jos jednom da ne dodje do nesporazuma- web dizajn je umetnost, web dizajn je nauka, ali u svemu pa i u tome postoje stvari koje svaki covek moze da odradi (pogotovu sa programima gde znanje html jezika nije neophodno)