Prikaži potpunu verziju : AMD vs Nvidia - jesen 2014
Ivan Belic
26.9.2014, 16:40
S obzirom da su stigli Ge force gtx 970 i 980 i da je Nvidia odrzala obecanje obaranje cena...makar malo i za sad samo u USA...
i kao vlasnik gigabyte r9 280x i dugogodisnji fan radeona (zbog cene ipak jefitniji kod nas) sta mislite vredi li na zimu da predjem na Ge Force naravno cekao bih "Ti" izdanja ili kako ih vec budu krstili...ili da sacekam AMD odgovor i da ostanem veran crvenoj armiji ^_^ ?
Ukoliko ostanem sa crvenima tata obecao da ce mi dati pola za graficku kolko bude kostala (naravno uz radeon cene kod nas i neku vrstu prognoze ne planiram da puknem preko 400 e za graficku ali tu negde)
A ukoliko bih preso za zelene..racunam na cenu od minimum 600 eura i + morao bih da dam is svog dzepa...sto bi trajalo mozda mesec dva duze ^^ ..pa me zanima sta misle moji dragi gameri sta ce biti i da li ce AMD da otme prestol posto trenutno ja mislim bar da Nvidia vodi right ?
inace trosak bi bio jos veci posto bih morao da zamenim i napajanje (Cooler master vanguard v700)
trenutno sam zadovoljan mojom 280x ali vec sam joj nasao limit posto sam nezasit i ugojen <3 i razmisljam se dal vredi uopste preci na high end graficke ili drzati neki razuman odnos preka kupovini sto bi reko moj drug ("necu dam vise od 300e za graficku jer AMD i Nvidia polako naplacuju svaka 20 frame-a po 100 evra) sto ima smisla pomalo.
Kao vlasnik Radeona 280X, ne vidim ni jedan racionalan razlog za kupovinu jače karte (bar ako planiraš da igraš u FHD rezoluciji) u sledećih bar godinu dana. A za godinu dana ko zna šta će se izdešavati.
mislim da tolike pare za graficku je bacanje para. ja kao vlasnik 770 sam stvarno zadovoljan grafickom i sve super radi. nevidim stvarno razlog da menjas posto su te dve graficke u istom rangu.
mora da se pripremi pc za 4k gejming :)
Ja da imam R9 280X ne bih ga mijenjao, i planirao sam da ga kupim, zapravo. Međutim, pošto još nisam obavio kupovinu i nove grafičke su se pojavile, sačekaću još malo da vidim kakav će biti AMD odgovor na nove nV. Ako se ne pojavi u narednih mjesec-dva, mislim da ću ići na GTX970, prvi put nV nakon mnogo godina. Mislim da će ta veća cijena koju platim u odnosu na 280X biti isplaitiva gledajući račun za struju u godinama koje dolaze i u kojima bi me nova grafička trebala služiti (280X baš troši).
Al da, sačekaću da vidim AMD-ov odgovor, ne bih volio da sad uzmem i da za 2 mjeseca lupam glavom od zid zašto nisam sačekao malo, ionako mi se ne žuri, bar tamo do Nove Godine.
u srbiji ces bas da "ustedis" na struji.
Pa ne živim U Srbiji, nego u Republici Srpskoj, mi zapravo i izvozimo struju. A takođe želim da uštedim i na napajanju, i dalje planiram da zadržim ovo koje koristim trenutno, Thermaltake od 550W, nisam baš siguran da bi pogurao 280X, jako je blizu (zato i ganjam nove FX procesore i E serije, 95W umjesto uobičajenih 125W).
Uživaj s tim šta imaš, 4K je još daleko, skup5aj pare lagano za kad sve te zezancije siđu međ' Zem5ane, a to neće toliko skoro.
kakve veze ima jacina napajanja sa potrosnjom struje? :D
kakve veze ima jacina napajanja sa potrosnjom struje? :D
Zar sam to rekao? To je bio samo usputni komentar da je to još samo jedna stvar koju uzimam u obzir prilikom kupovine. Pored ostalih komponenti ne mogu još da se ispružim i za napajanje, pa moram da pazim da li će izdržati karticu.
ma tripujete se, izdrzace bez problema. i za kraj evo jedan video koju konfiguraciju krsteno napajanje od 450w moze da gura bez problema ;)
https://www.youtube.com/watch?v=ajiN9aVOv4A
water wizard
27.9.2014, 15:44
ne bih baš rizikovao sa 280X na 450W a i taj corsair košta više nego većina napajanja od 600W
sat je 4k gejming da pitam vidim spominjete?
ne bih baš rizikovao sa 280X na 450W a i taj corsair košta više nego većina napajanja od 600W
Kod mene overklokovan FX-8350 i Radeon 280X bez ikakvih problema rade na SS-520GM (realnih 480W na +12V grani)
sat je 4k gejming da pitam vidim spominjete?
4k gejming = igranje u rezoluciji koja ima ~4000 piksela u horizontalnoj liniji, industrijski standard je 4096 x 2160, ako ne grešim. Koliko sam video na internetu i GTX 780 u SLI varijanti se muči da izgura pristojan broj frejmova u toj rezoluciji.
Ukoliko ostanem sa crvenima tata obecao da ce mi dati pola za graficku kolko bude kostala (naravno uz radeon cene kod nas i neku vrstu prognoze ne planiram da puknem preko 400 e za graficku ali tu negde)
A ukoliko bih preso za zelene..racunam na cenu od minimum 600 eura i + morao bih da dam is svog dzepa...
Tata radi u AMD-u ili sta? :kreza:
perablenta
27.9.2014, 22:13
Realno ni jedni ni drugi ne prave velike skokove. 5-10% u brzini klokova + po neka dodatna stvar kao sto je manja potrosnja, Mantle podrska, Shadowplay i tako dalje.
Igre su trenutno premasile dostupan hardware po onome sto vidimo iz Cryteka npr. Tj. igre mogu da ponude mnogo vise nego sto mi mozemo da iskesiramo, i to jos pricam kao neko ko plati PC u vrednosti necijeg automobila.
4K bez neke znacajne promene u nacinu postizanja tih performansi ce jako, jako tesko da zazivi, tj. da se omasovi.
Meni se cini da su i AMD i nVidia uslu u lep, njima odgovarajuci ciklus, gde ni ne pokusavaju da naprave nesto sto ce za pristojne novce da "izgura" sve trenutne igre na maximum + da omoguci isto sa buducim igrama. Nego namerno dozvoljavaju kaskanje svog hardware-a nekih 2 godine za onim sto developeri softwara mogu da izbace na trziste i na taj nacin nas, koji zelimo "full detalje" teraju da iskesiramo stalno za novi upgrade.
Oni obrcu kapital sve cesce, second hand trziste postaje sve vece, otvara vrata za nove kupce igara a proizvodjaci tih igara dobijaju sve vise novca da izguraju software sve dalje ispred hardware koji bi trebao da ga pokrece.
Naravno pricam o regularnoj komercionalnoj kupovini Top end grafickih, 400,500,600e. Ne o 4 way SLI Titanima.
Ivan Belic
1.10.2014, 10:14
Ma ne radi tata za AMD fora ne voli zelenu boju a crvenu obozava ostalo mu iz starih dana pa vise voli da gleda radeon karte nego nvidiu....
Inace tako nesto slicno sam i ja mislio a kazu da AMD sprema nesto debelo interesantno za predstojecu zimu.
I u pravu ste ljudi ceo svet kompjutera ne moze da se prati posto to planirano izlazi i uvek ce da trebaju pare...a oni obecavaju i obecavaju na svakom hardware sajmu vise fps za manje para sto je iskreno nemoguce...
nego mnogo bre ispada sastavis PC za solidnu sumu novca...traje kolko traje i prodje mu rok za manje od par meseci....
ranije nije tako bilo :D duze su trajali kompjuteri
(setih se moje prve graficke Ge Force 2 mx <3 )
water wizard
1.10.2014, 10:33
pre bih rekao da si malo razmažen a ne da je 280x zastarela, mada ono jeste da tehnologija sve brže napreduje, ali to je uglavnom 10% bolje tako da nema potrebe da trčiš u prodavnicu čim nešto novo izađe....:D
Ma ne radi tata za AMD fora ne voli zelenu boju a crvenu obozava ostalo mu iz starih dana pa vise voli da gleda radeon karte nego nvidiu....
:eek:
Pa graficka ionako udje u kuciste i ne vidi se. Ne znam sta tu ima da voli :) Za**bavas li se ti malo? :P
perablenta
2.10.2014, 6:10
jeste da tehnologija sve brže napreduje, ali to je uglavnom 10% bolje tako da nema potrebe da trčiš u prodavnicu čim nešto novo izađe....:D
Pa o tome sam ja i pisao. Jeste da hardware napreduje 5-10%, ali igre napreduju dosta vise. Tj. skokovito, malo malo pa izadje jedan Crysis ili Rise pa onda ni sledece 2 godine nema kartice pristojne ili skupe da ga "potera" na 60fps na max settings.
a gde je optimizacija igara?
perablenta
2.10.2014, 16:15
Optimizacija = mrtvo slovo na papiru.
Najbolji primer je Rome 2 kao PC ekskluziva u kojoj jedinu optimizaciju koju su znali da urade je da smanje daljinu na kojoj se pojavljuju detalji i tako smanje zahtevnost igre.
To naravno nije optimizacija nego smanjivanje kvaliteta igre zarad vise FPS-a.
Ja bih rekao da je optimizacija ustvari pogadjanje target zahtevnosti a ne pravljenje igre da bolje iskoristi resurse kompjutera na kome se igra. Samo je AMD poceo stvarno da radi na tako necemu sa Mantle, iako je to vise za CPU nego GPU.
:eek:
Pa graficka ionako udje u kuciste i ne vidi se. Ne znam sta tu ima da voli :) Za**bavas li se ti malo? :P
Hej, mnogima je bitna boja matične ploče i hladnjaka i slotova na njima, ili boja hladnjaka na RAM-u...nije to ništa novo :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.