PDA

Prikaži potpunu verziju : Mikrotik Burst time

Aleksandar1987
26.9.2014, 12:06
Moze li neko da objasni sta je Burst time na mikrotik ruterima...verujem da imaju i ostali ali ja juce naleteh na mom ruteru....Kako se racuna, i sta je burst threshold?

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Queues_-_Burst

SirDuck
26.9.2014, 15:34
Prisećam se kroz maglu jednog predmeta sa faksa i rekao bih da je to za ograničavanje protoka.

Burst treshold je granica koju u periodu burst time ne sme da pređe da bi protok bio ograničen.

Sad, znam da ti ništa nisam odgovorio al samo hoću da vidim kolko sam omašio bez podsećanja :D

Aleksandar1987
26.9.2014, 17:43
U pravu si, ogranicavanje protoka je u pitanju...Samo sto mene interesuju detalji, kako sve to funkcionise u praksi...Sta je burst time, sta burst limit a sta burst threshold, sta od cega zavisi? Ovo me zanima da bi znao kako najbolje da podesim ruter. Ako moze malo detaljnije....tj. kada bi se prisetio malo gradiva i ovde detaljnije opisao ovo bilo bi sjajno. :)

SirDuck
26.9.2014, 18:03
T=Bc/CIR

T- interval merenja (trebalo bi da je to burst time)
Bc- commited burst size, najveća količina informacija u intervalu T
CIR- Commited Information Rate, iliti obavezni protok informacija.

Ima i Be- excess burst size što je maksimalna dozvoljena količina informacija preko Bc u intervalu T. To je verovatno burst limit kod je Bc vrv. burst threshold.

Za praksu si našao pogrešnog čoveka :D

Aleksandar1987
26.9.2014, 21:43
To znaci da burst time treba da bude sto manji ili ne?

ice*91
27.9.2014, 12:15
...Sta je burst time, sta burst limit a sta burst threshold, sta od cega zavisi?

zavisi od onoga kako ga sam podesis. :D

inace, burst threshold je zadana vrednost koju zbir brzina protoka u svakoj sekundi(ili nekom drugom intervalu) burst time-a podeljena burst time-om ne sme da predje... tj. ako je manje od burst thresholda burst je ukljucen i brzina protoka dobija vrednost burst limita a ako predje vrednost burst threshold-a onda se burst iskljucuje a brzina protoka dobija vrednost max limita.
:)

ako ti je konfuzno racunaj na ovaj nacin. recimo burst time je 5s. Onda se gleda prosecna brzina u zadnjih 5 sekundi (zbir brzina u svakoj sekundi podeljeno sa 5), ako je ta vrednost manja od burst tresholda burst se aktivira a ako je veca onda je iskljucen.

napr. brzina u prvoj sekundi je 10kbps, u drugoj 8, trecoj 9, cetvrtoj 7 petoj 12.
zbir je 46 i delis ga sa 5, dobijes prosecnu vrednost 9
ako je burst treshold 32kbps, burst limit = 64, max limit = 48
... dosad je protok stagnirao i sad ako u ovom trenutku krenes sa downloadom nekog fajla recimo od 1mb, brzina se povecava...
Onda prosecna vrednost 9 je manja od tresholda 32 i burst se aktivira, tj. omugucen ti je protok po 64kbps
posle racunas opet isto zadnjih pet sekundi (8+9+7+12+64)/5 prosecna vrednost je 20 sto je jos uvek manje od 32
pa opet racunas (9+7+12+64+64)/5 prosecna vrednos je 31 sto je opet manje od 32.
opet racunas (7+12+64+64+64)/5 i tu dobijes da je prosecna vrednost 42 veca od tresholda koji 32, i tada se protok ogranicava na max limit koji je u ovom mom slucaju 48, znaci racunace se (12+64+64+64+48)/5 sto je vece od 32 tako da je opet burst iskljucen i bice dok ne downloadujemo 1mb, posle toga ako se protok smanji na trenutak bice ponovo uslova za burst, itd...

E sad u vezi zadnjeg pitanja, ako smanjis burst time, onda ces burst imati omogucen za jako kratko vreme, sve zavisi sta zelis da postignes i koja je razlika izmedju max limita i burst limita...
postoji negde na netu kalkulator ili simulator napisan u excelu, probaj da potrazis i onda ubacuj vrednosti i vidi koja ti podesavanja najbolje odgovaraju...

Aleksandar1987
27.9.2014, 14:26
Imam mrezu sa 10 racunara i netom 10Mbps/1Mbps. Ono sto meni treba jeste da ogranicim tako protok da bilo ko u mrezi ne oseti upaljen torrent... Da moze normalno da surfa, a ujedno da onaj ko downloaduje nesto preko torrenta moze da ima neki normalan download. :)