Prikaži potpunu verziju : Pomoć oko grafičke karte
golub1982
24.8.2014, 16:33
Pozdrav svima.
Imam jedan problem sa kupljenom grafičkom karticom.
U pitanju je AMD RADEON HD 6570 POWERCOLOR 1 GB DD3 (128 BITNA).
Problem je vrlo "jednostavan". Kada upalim komp, jednostavno neće sistem da se podigne. Potpuno je crn ekran i ništa se apsolutno ne dešava na njemu.
Konfiguracija je sledeća
ploča msi e350is-e45 (ms-7698)
procesor amd e-350 dual core na 1.6 Ghz
grafiku ima integrisanu naravno u pitanju je amd hd 6310
4 gb ram na 1333 Mhz
napajanje je 420W neko Spire se zove.
Takodje sam probao sa još jedni "jačim" napajanjem od 500 W, i isto se dešava.
Pokušao sam i da u BIOS-u disable-ujem integrisanu grafičku. Isto nije hteo.
Ima li neko ideju u čemu bi mogao biti problem problem? Da li treba jače napajanje? Mada sam u radnji odmah pitao za napajanje da neće biti problem ovo koje imam, i rekli su da to nema veze. Ili je možda procesor toliko slab da ne može da sa njom pokrene sistem?
Hvala
Ako se OS podiže sa integrisanom grafikom, onda reklamiraj grafičku kartu. Ta grafika vuče veoma malo struje, tako da nije do napajanja.
Ukoliko imaš neku grafičku u rezervi, testiraj i sa njom.
water wizard
24.8.2014, 16:46
to najbolje da testiraš tu karticu na drugom kompjuteru i drugu karticu na tom...
Ono jes da je ta matična Gen2 (1x4)ali valjda to nema mnogo veze...
golub1982
24.8.2014, 16:48
Ako se OS podiže sa integrisanom grafikom, onda reklamiraj grafičku kartu. Ta grafika vuče veoma malo struje, tako da nije do napajanja.
Ukoliko imaš neku grafičku u rezervi, testiraj i sa njom.
Pa nemam ni drugu grafičku ni drugi računar za test.
Ali evo, sad mi se javio jedan drugar preko telefona i rekao je upravo što i ti. Ukoliko diže sistem sa integrisanom, onda sama grafika ne valja. Zaboravih samo da napomenem da se kulerčić upali kad upalim računar. Ali on kaže da to nama veze, da je to samo signal da dobija 12 v. 75 % je ubedjen da grafika ne valja. Ukoliko neko ima još neku ideju, neka napiše.
Hvala još jednom, a hvala i tebi mare. :)
water wizard
24.8.2014, 16:49
najbolje da malo prosturdiraš uputstvo od matične možda ima kako se pali grafička...
golub1982
24.8.2014, 16:50
to najbolje da testiraš tu karticu na drugom kompjuteru i drugu karticu na tom...
Ono jes da je ta matična Gen2 (1x4)ali valjda to nema mnogo veze...
Takodje se drugar sa kojim sam pričao sada preko telefona slaže sa tobom. U najgorem slučaju bi trebalo sistem da podigne ako neće igricu. Ali neće ni sistem :confused:
Vlad Cepesh
25.8.2014, 2:48
Pogledaj u biosu opcije koja je primarna graficka za video output, integrisana ili zasebna. Mozda je tu problem.
golub1982
25.8.2014, 20:46
Pogledaj u biosu opcije koja je primarna graficka za video output, integrisana ili zasebna. Mozda je tu problem.
Update-ovao sam bios danas. Odneo sam i u servis danas da je ispitaju, i kao grafika je u redu. Za update biosa su mi serviseri rekli. Ni to ne daje rezultate. Neće pa neće. I na kraju sam se i posvadjao sa njima zato što, kada sam opet pozvao, po nijima ispadam glup i ne znam šta radim. (izvinjenje moderatorima ako sam malo bio grub u izražavanju) A odradio sam onako kako su mi rekli.. Izludeh. Jedino što mi pada na pamet je da nisu kompatibilne ploča i grafika. Ili je grafika prejaka za tu konfiguraciju. Ne znam više...... :nov_mad2:
BTW jedino podešavanje za grafičku koje imam u biosu je za samu integrisanu. Auto, Disable i Forced. Apsolutno ništa drugo. Da li je moguće da sam toliko nepismen da ne znam ni da čitam. :confused:
Samo da proverim gde ukljucujes kabl u maticnu ili graficku kad stavis tu AMD RADEON HD 6570 POWERCOLOR.
water wizard
25.8.2014, 23:50
ne ostaji ti ništa drugo nego da probaš neku drugu grafičku da vidiš da li može ili ne može
Vlad Cepesh
26.8.2014, 13:28
Aj probaj ovako:
1. Izvuci tvoj Radeon i probaj da upalis sistem sa integrisanom, Stavi u biosu prvo auto, pa forced.
2. Ako uspe prvi pokusaj, znaci da ti je ploca ispravna i onda stavi Radeon, sa opcijom u biosu za integrisanu Disable.
3. Na kraju probaj tvoju karticu na nekoj drugoj masini. Vidi sa nekim drugom koji bi ti ustupio masinu da probas graficku.
Ako nista od ovoga ne pomogne, onda ti je graficka neispravna ili nekompatibilna sa ostatkom sistema, sto je jako malo verovatno.
Aj probaj ovako:
1. Izvuci tvoj Radeon i probaj da upalis sistem sa integrisanom, Stavi u biosu prvo auto, pa forced.
2. Ako uspe prvi pokusaj, znaci da ti je ploca ispravna i onda stavi Radeon, sa opcijom u biosu za integrisanu Disable.
3. Na kraju probaj tvoju karticu na nekoj drugoj masini. Vidi sa nekim drugom koji bi ti ustupio masinu da probas graficku.
Ako nista od ovoga ne pomogne, onda ti je graficka neispravna ili nekompatibilna sa ostatkom sistema, sto je jako malo verovatno.
Pa, verovao ti Vlad ili ne, to što je po tvom mišljenju malo verovatno (tako sam i ja takodje smatrao) ipak se ispostavilo kao tako. Na kraju sam odneo računar u radnju i isprobali smo GIGABYTE nVidia GeForce GT 730 2GB GDDR3 128bit na licu mesta, i takodje nije hteo.
Posle smo isprobali slabiju MSI Radeon HD 5450 1 gb dd3 64bitnu btw, i iz cuga je prihvatio. Znači zaključak je da je problem bio u nekompatibilnosti ploče (ili procesora) sa iole jačim (128bitnim karticama). Malo ću je testirati ovih dana ali mislim da će zadovoljiti s obzirom da je 64bitna magistrala i da imam vrlo slab procesor.
Tako da, eto, ako neko bude imao sličan problem, da zna o čemu se radi.
Nadam se da će ova tema nekome nekad biti pomoći. :)
Vlad Cepesh
31.8.2014, 4:55
To sto je 128bit kartica ne bi smelo da predstavlja nikakav problem. Stvar je u tome sto je na tvojoj ploci PCI-e 2.0, a kartice su 3.0 varijanta. Zato je 5450 proradio iz cuga. Mada 6570 je 2.1 verzija, koja bi trebala da je kompatibilna sa 2.0.... Mora da je do ploce pre svega.
golub1982
31.8.2014, 12:14
To sto je 128bit kartica ne bi smelo da predstavlja nikakav problem. Stvar je u tome sto je na tvojoj ploci PCI-e 2.0, a kartice su 3.0 varijanta. Zato je 5450 proradio iz cuga. Mada 6570 je 2.1 verzija, koja bi trebala da je kompatibilna sa 2.0.... Mora da je do ploce pre svega.
Bilo kako bilo, tako je kako je.
Samo me jedna stvar strašno iznenadila i razočarala. A to je što bi, po meni, oni tamo u tim prodajama i servisima morali da znaju takve stvari a ne da lupaju bezveze.
Ne kažem sad da neko treba biti vidovit, ali svako zašto ima svoje zato. Lepo sam pitao za preporuku, dao podatke koja je ploča itd. a oni lupiše samo da su nešto rekli i prodali a to što je to nekompatibilno to nikom ništa. Samo mi stvoriše komplikaciju posle. :(
To je to. Hajde da više ne spamujemo sa porukama. Hvala još jednom. :)
water wizard
31.8.2014, 14:39
prema teoriji tebi bi trebalo da radi svaka grafička, ali možda ovo pci x4 slot a ne x16, neko je sklapao konfiguraciju da bude što jeftinije moguće jer prvi put čujem da nije x16 možda taj slot nije čak ni namenjen za grafičku... :kreza:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.