Prikaži potpunu verziju : Dvoumim se izmedju dve graficke, pa mi recite koju da uzmem
Treba mi graficka samo za gaming, da je uparim sa FX6300 koji sam nedavno kupio, jer je nrenutno uparen sa ASUS HD 6950 koja je vec zastarela (hocu da igram igre na stabilnih 50fps :) )
Dvoumim se izmedju ove (http://www.emmi.rs/grafi%C4%8Dke-kartice-(vga)-geforce-gtx760-asus-oc-4gb-ddr5.11.html?productId=42219) i ove. (http://www.emmi.rs/grafi%C4%8Dke-kartice-(vga)-amd-radeon-r9-280x-asus-oc-3gb-gddr5.11.html?productId=37361)
R9 ima vecu magistralu, manju emoriju i klok.
GTX 760 ima vecu memoriju, veci klok a manju magistralu i duplo manji bgoj cuda jezgra. To je sto se tice specifikacija sa papira.
Iz mog licnog iskustva GTX 480 Zotac vs Asus HD 6950, zotac je pobedio koji je ima 1.5gb memorije, 384 bit magistralu i naravno manji klok, ali ne znam sto se tice cuda cores. GTX je imao mnogo bolji fps na mnogim ne optimizovanim igrama tipa: GTA4, World of Tanks ali i na optimizovanim tipa BF3.
Znaci gledam graficku sada koja ima veliku magostralu, cuda jezgra itd .... sto ima R9 280X, ali me brine jedna stavka koju sam procitao na internetu da radeon ima lose drajvere, sto i jeste istina .... veliki sam fan nvidie, jer me nikada nije izdala, pa mi recite sta da radim.
Budzet je oko 300e za grafu. Pozdrav i hvala.
Vlad Cepesh
22.7.2014, 11:36
Kolicina memorije tu igra najmanju ulogu. 2GB je dovoljno za bilo koju igru, osim ako se ne igras na rezoluciji preko 1920x1080. Ako si fan Nvidia kartica, onda uzmi GeForce 760. Subjektivno mislim da je R9 280X brza, na nivou GeForce 770. Ali nisu to neke preterane razlike. Za nesto preko 300 evra imas GeForce GTX770 modele.
I na kraju ta prica o drajverima je preterana. Te sve price da AMD ima lose drajvere ne piju vodu. 3 godine vozim 6950 i nisam imao nekih preteranih problema. Cak sam imao vise problema na staroj 9500GT kartici sa Nvidia drajverima.
PA recimo moja ASUS HD 6950 ne podrzava dva monitora preko dvi-a , ne znam zasto, mislim da ima neko resenje ali nisam kopao po internetu da nadjem. A imam i 9500GT i jedini problem sa njom sam imao kada sam instalirao nov drajver za xp zato sto mi treba sp3, pa sam morao da se mlatim sa tim da skinem nov drajver. Ok onda cu da uzmem definitvno tu R8 , taman lepo da uklopim sa amd procesorom, i da napravim grejalicu za zimu. :D :alealeee:
Treba mi graficka samo za gaming, da je uparim sa FX6300 koji sam nedavno kupio, jer je nrenutno uparen sa ASUS HD 6950 koja je vec zastarela (hocu da igram igre na stabilnih 50fps :) )
Znaci gledam graficku sada koja ima veliku magostralu, cuda jezgra itd .... sto ima R9 280X, ali me brine jedna stavka koju sam procitao na internetu da radeon ima lose drajvere, sto i jeste istina .... veliki sam fan nvidie, jer me nikada nije izdala, pa mi recite sta da radim.
Budzet je oko 300e za grafu. Pozdrav i hvala.
Mislim da u ovom slučaju više dobijaš u odnosu cena/perfomanse sa Radeon grafikom (R9 280x se odlično nosi sa GTX 770 kartom). Još kada bude zaživeo Mantle, biće win-win (praktično besplatno ubrzanje perfomansi).
Što se tiče drajvera, danas je to uglavnom isto i oba tabora pravovremeno izbacuju zakrpe i dopune za svoje karte kako bi naslovi bili što bolje optimizovani.
Ako ti nesto znaci, pocetkom godine dvoumio sam se izmedju te dve karte (r9 280x u to vreme nije bilo nigde) pa sam uzeo 760, odlicna je i mogu reci da sam prezadovoljan. Sto kaze Vlad Cepesh, ako nemas neke izuzetne zahteve po pitanju rezolucije, sasvim dobra opcija.
Ako se odlucis za 760 neces pogresiti, ali mislim da je Asus striker bacanje para, 35-36k za GTX760 je previse, za 28k imas Asus DC2 OC i sve je super i temperature i buka. Ako dajes preko 30k za graficku onda se uzima GTX 770 ili 280x, nikako 760 za te pare.
Monitor mi je 1366x768 trenutno, mada planiram da vratim 1440x900, izbacio sam ga jer mi mnogo greje sobu.
Ok kojeg mi proizvodjaca grafickih preporucujete, znam da je asus nekada bio mocan sto se ticegrafickih, mada mi se nesto cini da je posustao, opet citajuci na internetu a i imam loseg iskustva vec sa sve 1155 asusove ploce.
Razmisljam i o ovoj sapphire (http://www.emmi.rs/grafi%C4%8Dke-kartice-(vga)-amd-radeon-r9-280x-sapphire-vapor-x-tri-x-oc-3g-gd.11.html?productId=40683)
Vlad Cepesh
22.7.2014, 19:24
Asus je i dalje jako dobar proizvodjac. Mozda i najbolji na nasem trzistu. Dok je Sapphire isto jako dobar, samo ima godinu manje garanciju.
I sta je tu zastarelo ?
Na sta mislis ?
Na sta mislis ?
Na tvoju graficku.Prosto ne mogu da poverujem da je za tu rezoluciju zastarela kad ljudi sa tom grafom igraju igre na full hd rezoluciji na high detaljima.Mislim na radeon 6950 .
water wizard
22.7.2014, 23:04
ta 6950 je sasvim dovoljna za tu rezoluciju
Ovu sam dobio na poklon od druga iz austrije. Nisam je nista platio i postoji mogucnost da ju jer neko malo vise oc, jer ju je i on kupio polovnu i imao je dve ovakve u crossfire, ali mu nisu radile kako treba .... recimo gta4 nije mogao na max i da radi glatko na 1440x900 uparena sa FX6300
world of tank, radi na 30-40 fps-a sa ovom grafom, dok sa gtx 480 dobijam 50 ... BF3 secka ponekad, kada je velika akcija, dim, eksplozije itd. BF4 ne moze da se igra na max nikako, moze medium-high. Sve testirano na 1440*900. Naravno tu je i crysis3 koji sam samo probao na dva minuta i ni on ne moze na max, sto sam i znao, jer znam da je igra veoma zahtevna ali ovo zadnje sam napisao samo da podsetim @SARAJVCA da je 6950 zastarela .
napajanje mi je corsaor 750CX 80+ bronze, da li ono moze da gura R8 280X i fx6300 koji je oc na 4.3 ghz, povecana voltaza.
Sada sam jos procitao da fx6300 ne podrzava pci 3.0 ... i onda odoh na sajt maticne ploce i vidim isto, nisam se ni setio da pogledam pci express za graficku. Sve ove graficke koje ja zelim su pci express 3.0, a moj je 2.0, koja je razlika u performansi jer imam stariji pci express. ?
Ovu sam dobio na poklon od druga iz austrije. Nisam je nista platio i postoji mogucnost da ju jer neko malo vise oc, jer ju je i on kupio polovnu i imao je dve ovakve u crossfire, ali mu nisu radile kako treba .... recimo gta4 nije mogao na max i da radi glatko na 1440x900 uparena sa FX6300
world of tank, radi na 30-40 fps-a sa ovom grafom, dok sa gtx 480 dobijam 50 ... BF3 secka ponekad, kada je velika akcija, dim, eksplozije itd. BF4 ne moze da se igra na max nikako, moze medium-high. Sve testirano na 1440*900. Naravno tu je i crysis3 koji sam samo probao na dva minuta i ni on ne moze na max, sto sam i znao, jer znam da je igra veoma zahtevna ali ovo zadnje sam napisao samo da podsetim @SARAJVCA da je 6950 zastarela .
napajanje mi je corsaor 750CX 80+ bronze, da li ono moze da gura R8 280X i fx6300 koji je oc na 4.3 ghz, povecana voltaza.
Sada sam jos procitao da fx6300 ne podrzava pci 3.0 ... i onda odoh na sajt maticne ploce i vidim isto, nisam se ni setio da pogledam pci express za graficku. Sve ove graficke koje ja zelim su pci express 3.0, a moj je 2.0, koja je razlika u performansi jer imam stariji pci express. ?
Da ti te igre ne rade kako valja to ne mogu tek tako da poverujem.Crysis 3 zaobidji jer ni kod mene ne radi glatko na maks detaljima,to sto je polovna karta nista ne znaci ako je ispravna.Odradi svez win,stavi nove drajvere i pusti igre i vidi kako rade.Gta 4 je najneoptimizovaniji krs koji je ikad napravljen.Kartica ti ne bi trebala biti losa jer nije puno sporija od moje.Ja sam bf 4 sve na maks izvlacio u 1920x1080 rezoluciji sa 55,60 fps.Retko kad je islo do 30 tj na sekundu dve.Ako imas pirata onda nemoj da te cudi ako ti bf 4 bude imao bagove tipa da igra pobrljavi iznenada ili zasecka i td...
Sve navedene igre koje sam testirao su originali box. GTA4 original, BF3 original, kutija i dvd, BF4 original kutija i dvd, imam na origin nalogu.
Vlad Cepesh
23.7.2014, 12:19
Imam tu istu graficku sa Core I5 2500k CPU-om. BF3 mi je radio na Ultra u Full HD rezoluciji. BF4 sam igrao na High, sa teksturama ne medium i bez AA i AF. GTA4 je pravio problema jer je neoptimizovan do bola. Doduse za BF serijal vazi pravilo da je MP zahtevniji dosta od SP, narocito na mapama velikim do 64 igraca. Tu vec procesor ulazi kao usko grlo. Trebalo bi da imas priblizna iskustva kao ja, narocito sto su ovo sve bile narodne verzije igara.
Napajanje ce ti biti i vise nego dovoljno za masinu i ako si se zaleteo da uzmes novu grafu, slobodno. Dobices ubrazanja, ali ne ocekuj da ti i sa njom polete igre bas sve. Jednostavno nisu sve optimizovane, neke ne vide vise od 2 ili 4 trejda, neke su procesorski zahtevne.
Imam tu istu graficku sa Core I5 2500k CPU-om. BF3 mi je radio na Ultra u Full HD rezoluciji. BF4 sam igrao na High, sa teksturama ne medium i bez AA i AF. GTA4 je pravio problema jer je neoptimizovan do bola. Doduse za BF serijal vazi pravilo da je MP zahtevniji dosta od SP, narocito na mapama velikim do 64 igraca. Tu vec procesor ulazi kao usko grlo. Trebalo bi da imas priblizna iskustva kao ja, narocito sto su ovo sve bile narodne verzije igara.
Napajanje ce ti biti i vise nego dovoljno za masinu i ako si se zaleteo da uzmes novu grafu, slobodno. Dobices ubrazanja, ali ne ocekuj da ti i sa njom polete igre bas sve. Jednostavno nisu sve optimizovane, neke ne vide vise od 2 ili 4 trejda, neke su procesorski zahtevne.
Fazon je sto vecina ne vidi vise od 2,a ona koja iskoristi sva 4 to je premija....Pa ja sam presao metro sve na last light sve na maks,a procesorsko zauzece oko 70 % mi bilo.
A mozda ne dobijam bas najbolje rezultate zbog fx6300 posto mi se u renderovanju mpeg2-a lose pokazao.
A mozda ne dobijam bas najbolje rezultate zbog fx6300 posto mi se u renderovanju mpeg2-a lose pokazao.
FX 6300 je sasvim solidan cpu .
ok ali se greje i sporiji je od i5 2500k .
Bas cudno sto je sporiji :facepalm .Sta bi ti hteo da ti procesor bude klima uredjaj u ovim toplim danima.
nije bitno .... nema veze :facepalm
Helldiver
24.7.2014, 11:00
Naravno da će da se greje kad je klokovan, još ako ti je box kuler, tu nema šta da se priča :) što se grafickih tiče, oba modela su dobri izbori tako da neceš pogrešiti.
seidon 120l mi je vodeno hladjenje na njemu. spustio sam cklok na default, nema potrebe za oc za sada. Samo sam ga testirao .
seidon 120l mi je vodeno hladjenje na njemu. spustio sam cklok na default, nema potrebe za oc za sada. Samo sam ga testirao .
I kolike su temperature ?
Zato je i jeftiniji;)
p.s +1 za R9 280x
I kolike su temperature ?
kada je na default, idle je 31-33 stepeni, kada je oc idle je 35-40 ..., kada je full na default ide 45-46, kada je oc ide 50-51 , ja malo nize temperature dobijam sa i5 2500k sa vazdusnim hladjenjem noctua 2x120mm fan ...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.