Prikaži potpunu verziju : Apdejtovanje Avasta
Ukoliko u Avastu koristite "silent/gaming mode" način rada (što je, imho, preporučljivo da ne bi bilo smaranja sa pop-upovima i slično), Avast se NEĆE apdejtovati, niti će dopustiti ručno ažuriranje, iako će u GUI-u Avasta pisati da postoji novija verzija! :boodala:
Obrazloženje: pošto je uključen tihi režim, Avast ne treba da uznemirava korisnika čak ni obaveštenjem da postoji nova verzija. To možda ima smisla, ali svakako nema smisla to da nije moguće čak ni ručno apdejtovati program.
Jedino rešenje, bar dok se taj bug ne ispravi (a već dugo postoji), je privremeno isključivanje "silent/gaming mode", apdejtovanje Avasta, pa ponovno uključivanje tihog načina rada. Naravno, moguće je skinuti i novi setup, pa ga instalirati preko postojeće verzije...
Stvarno bezveze, nije mi jasno kako to nisu riješili. Ja koristim AVG a od Avasta sam odustao prije dvije godine
Čekaj, a radi bar automatski update definicija, zar ne? To je najbitnije. Nova verzija retko kad donosi nešto bitno, uglavnom poboljšanje stabilnosti. Ali, ko nema problema to mu ne znači mnogo.
Doduše, ja nikad ne koristim Gaming mod jer volim da me Avast obavesti kad nadje nešto. Tako, recimo, ne bih juče primetio da je Avast obrisao... khm... "licencu" za Win 8.;-) A i nije loše da znam kad naidjem na zaraženu web stranicu. Samo sam isključio glasovno obaveštavanje jer to baš smara.
radi bar automatski update definicija, zar ne?
Naravno, radi i striming definicija ;)
Ja volim "silent" rad, jer ne želim da me antivirus uopšte obaveštava šta je uradio, samo želim da svoj posao obavlja u pozadini kako treba ;)
Uzgred, ako sam dobro shvatio, ljudi iz Avasta ne smatraju da je to bug - njihovo mišljenje je da onaj ko stalno koristi "silent" način rada ne želi uopšte da bude uznemiravan. Ja se tu slažem, samo mislim da treba da "otključaju" ručni apdejt iz samog programa čak i u tom slučaju.
To si u pravu. Ako već čačkam po Avastu znači da ne radim ništa drugo na računaru pa da ne želim da me uznemirava.
Jesi postovao to na njihovom forumu?
Pa dobro i meni je stalno u silent modu, a cim izadje major update ionako to saznas pre ili kasnije.
Cak me je i zadnji put kad se to desilo sam avast, obavestio da postoji nova verzija al to nije bilo skoro.
@ ilidan: nisam, ali drugi jesu. Tako sam i zaključio da Avastovci ovo ne smatraju bug-om :(
@ sale94: u principu si u pravu, ali je ipak glupo da (dok sam u silentu) kad podesim Manual update i kliknem na dugme Update ne dobijem NIKAKVO obaveštenje ili info (neko je na njihovom forumu predložio da bar ubace info tipa: "Da bi ste koristili update, morate deaktivirati silent!" ili tako nešto).
Iskreno ne razumem zašto ti je važno da imaš najnoviju verziju avasta. Ako koristiš samo antivirus (free verziju) definicije su ti najbitnije i one se uvek skidaju automatski, bez obzira da li si u silent/gaming modu ili ne. Ako koristiš plaćenu verziju ne želiš automatski update iz bar dva razloga: a) svaki novi build AIS-a dolazi sa rizikom da nešto opasno zezne b) update aktivnih modula (web shield, mail shield, file shield itd.) zahteva da se na trenutak svi isključe što priznaćeš u kombinaciji sa silent/gaming modom može da bude poprilično opasno.
Poučen dosadašnjim iskustvom sa Avastom, ne postoji scenario u kojem bih voleo da se taj program automatski ažurira bez mog znanja. Ažuriranje uvek odradim tako što odem u podešavanja i proverim kad je poslednji update izdat pa ako je prošlo par dana (kad nešto zeznu hotfix obično izbacuju ponovo u roku od dan-dva) onda tek ručno pokrenem update.
http://i.imgur.com/CN1lvzQ.png
Iskreno ne razumem zašto ti je važno da imaš najnoviju verziju avasta
Ne kažem da je preterano bitno, ali se trudim da uvek imam najnoviju verziju svih programa (na kompu, telefonu i tabletu).
Ovde je problem što se Avast ne bi apdejtovao ko-zna-koliko-dugo, ako se koristi "silent" način rada.
Inače, da, pričam o Free verziji (zaboravio sam da to napomenem u naslovu teme, jer uvek podrazumevam besplatnu verziju kad pričam o Avastu).
@ sale94: u principu si u pravu, ali je ipak glupo da (dok sam u silentu) kad podesim Manual update i kliknem na dugme Update ne dobijem NIKAKVO obaveštenje ili info (neko je na njihovom forumu predložio da bar ubace info tipa: "Da bi ste koristili update, morate deaktivirati silent!" ili tako nešto).[/QUOTE]
Pa nema spora slazem se oko toga.
Pre svega jer je to normalna funkcija svugde, bila opciona ili ne.
Ne kažem da je preterano bitno, ali se trudim da uvek imam najnoviju verziju svih programa (na kompu, telefonu i tabletu).Pa ako ti je toliko bitno napravi scheduled task u Windows-u da ti recimo svakog dana pokreće ashUpd.exe iz AVAST foldera.
=======================================
avast! 2014 Antivirus Updater
Copyright (c) 1988-2014 AVAST Software
=======================================
Usage: ashUpd.exe vps [/autoreboot] [/help]
ashUpd.exe program [[/autoreboot] [/help]
/autoreboot -- reboot the computer after update, if necessary
/help -- display this help screen
Hm, sad sam probao na još jednom kompu: radi manuelni apdejt kada se koristi meni, koji se dobija desnim klikom na ikonicu u treju, ali ne radi kada se pokrene apdejtovanje iz samog programa.
Pa, dobro, i to je dovoljno :)
@ Neutrino: eh, nije mi bitno baš toliko ;) ali hvala na predlogu.
nighthawk
16.7.2014, 22:01
Da li se vi sećate one pripovetke "Svetu se ne može ugoditi" iz prvog osnovne?
Gaming mode je izmišljen iz dva razloga: 1)da razni pop-up prozori ne bi uznemiravali korisnika i 2)da AV ili drugi program ne bi zauzimao previše sistemskih resursa. Iz ličnog iskustva znam da prilikom update-a definicija na XP-u Avast zna da pojede i preko 200 MB RAM-a i pri tome naravno drlja po disku nekoliko sekundi. Update samog programa ume da bude i zahtevniji. Ovo nisu ozbiljni problemi za novije mašine, ali opet može da dođe do seckanja, tako da je po mom mišljenu ovo logičan potez.
Drugo, ako stalno držite AV u Gaming Modu možda bi bolje bilo da ručno ispodešavate neke stvari kako bi AV u normalnom modu radio po vašoj volji. Avast bar ima dosta opcija za podešavanje.
tako da je po mom mišljenu ovo logičan potez.
Šta je logično u sledećoj situaciji: otvorim GUI Avasta, tamo piše da postoji nova verzija. Ja kliknem na dugme "Update". Šta bi ti očekivao da se desi nakon toga?
a) ama baš ništa
b) da mi Avast kaže: "Sorry, tebra, ali da bi me apdejtovao, moraćeš da napustiš silent način rada!"
c) da Avast pomisli: "Uh, jesam u sajlentu, ali gazda mi kaže da se apdejtujem! Šta da radim? Hm, pa gazda je gazda - kreće apdejt!"
nighthawk
18.7.2014, 23:37
Ja uopšte ne poznajem 'unutrašnju građu' Avasta, tako da ovo govorim manje više napamet:
Neko je kreirao logiku programa koja kaže "Kada je AV u silent modu sprečiti update programa i sprečiti pop-up i ostala obaveštenja". Da bi update radio onako kako ti Zoni hoćeš, neko treba da doda još jednu logičku petlju u kodu programa koja kaže "Dozvoliti update programa ako je korisnik kliknuo na dugme za update i ako korisnik čačka po glavnom interfejsu programa prikazati pop-up obaveštenja". Siguran sam da razvojni tim ima na desetine, a možda i stotine predloga za slične funkcije i onda neko treba da odluči šta sve od toga treba da se uključi u program. Kao što sam već rekao, nemoguće je ugoditi svim ljudima. Ja recimo ne vidim potrebu za manuelnim apdejtom programa u silent modu jer nikada i ne koristim silent mod. Koristim Avast jer je prilično jednostavan i Avast je jedan od najlakšiš AV programa po pitanju korišćenja sistemski resursa, radi savršeno dobro na mojoj staroj mašini iz profila.
Ti imaš drugačije mišljenje i to je u redu, ali moraš da sagledaš situaciju iz ugla razvojnog tima. Ako je update iz silent moda nešto što veliki broj korisnika traži preko Avastovog foruma i drugih kanala onda će ovo verovatno biti uvršteno u neku narednu verziju, ali razvojni tim definitivno ne može da ispuni svaku želju korisnika.
Taj bug je poznat već dugo (bar dve verzije programa).
Što se tiče dodavanja logičkih petlji i slično :) Zašto uopšte postoji dugme UPDATE koje u sajlentu ne radi baš ništa? Besmisleno...
U svakom slučaju, ja sam vrlo zadovoljan kako radi Avast, ali po svakoj logici, ovo je bug. Ne neki ozbiljan, ali ipak bug.
Da ne otvaram novu temu, jer se i moj problem odnosi na apdejt, ali ne zbog ''silent/gaming moda''.
Koristim ''proxy'' mrežu studentskog doma, problem je u tome što neće da se apdejtuje na najnoviju verziju a neći ni da se registruje. Kada kliknem na dugme ''update'' ili ''register'' samo očitava i posle par minuta prekine. Podesio sam adresu i port. Trenutna verzija je 8.0.1506 /141015-2. Ako je neko imao sličan problem i zna kako da ga reši neka napiše.
Pa, probaj da skineš novi setup, pa tako instaliraj.
Pa, probaj da skineš novi setup, pa tako instaliraj.
Ne vredi .Odbija da se instalira najnovija verzija, a starija neće da se updejtuje. Tako da sam instalirao AVG i radi bez problema.
Odbija da se instalira najnovija verzija
Zanimljivo... Da li se sećaš koju grešku je prijavljivao?
Zanimljivo... Da li se sećaš koju grešku je prijavljivao?
Nije ništa prijavio. Jednostavno kad skinem sa sajta program, pokrenem ga, samo učitava i posle par minuta prestane.
Smrtonosna Šorka
12.11.2014, 17:16
Juče mi se apdejtovao avast, i nisam tada hteo restart, nego eto sada kad upalih komp i kada je to ta apdejtovana verzija, u task manager-u CPU usage je bio oko 50%, jer je neki proces avastov to radio, zove se avast NG frontend.
Video sam na avastovom forumu da se ljudi žale da ne mogu da ubiju taj proces, a da im zauzima procesor. Tamo su date neke mogućnosti da se ukloni, da odes u control panel, pa change avast i odštikliraš taj avast NG. Međutim nema te opcije uopšte.
Ništa, ja restart komp i sada je sve ok, nema tog procesa, ne znam jel to konačno rešenje i da li se neće više paliti...
I meni se apdejtovao na v2015 (ili v10), i nisam to primetio. Verovatno je to nešto što se pokrene samo prvi put, nakon apdejtovanja, nešto odradi i nema ga posle.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.