PDA

Prikaži potpunu verziju : Izgorela graficka ATI 5770!

zoki358
2.7.2014, 17:24
Imam MSI 5770 Cyclon graficku koja je radila savrseno, tiha hladna ima najbolji kuler koji se nikada ne cuje ni u loadu, temperature nisu nikada ni 46 C prelazile u loadu, u poslednjih godinu dana nisam cak ni igrao nesto igrice.
Kupio sam cooler master TX3 EVO da zamenim stari box procesor na phenom II X4 965 koji je zujao.
Graficku nisam dirao samo sam zamenio cooler na procesoru, stavio pastu. Moguce da je pala neka mrvica od stare paste na graficku kad sam cistio, nisam to video ali evo sta se desilo kada sam stavio novi cooler i upalio PC:
Odmah sam video tacno na sredini graficke gde je jezgro da zasijao crveno jedan deo, zasmrdeo i izgoreo. To se desilo iste sekunde kad sam upalio PC, i odmah sam nakon 2 sekunde iscupao kabal. Nosio sam kod jednog drugara on sa duvaljkom kao zalemio to ali ponovo je opet poceo da gori taj isti deo.
Zanima me sta je moglo da dovede do toga?
Da li je mozda stara mrvica od paste upala i napravila neki kontakt, ili jednostavno maler dosao neki jaci napon i izgoreo graficku?
Predpostavljam da joj sada nema pomoci? Inace ja sam vec narucio novu graficku.

Vlad Cepesh
2.7.2014, 18:31
Termalna pasta bi trebalo samo da provodi toplotu, ne i struju koliko je meni poznat. Stvarno cudan slucaj. Tesko da bas u trenutku posle zamene kulera da dodje jaci napon i sprzi graficku. Da je napon, onda bi i napajanje pravilo problem, a mozda jos neka komponenta. Ne bi bilo lose da istestiras komponente pre ugradnje nove graficke. Stavi ako imas, ili pozajmi neku staru PCI-e graficku i vidi kako ce komp da ti radi. Staru graficku 95% mozes da bacis u djubre. Tesko tu da ima ikakve pomoci.

ognjen_ogi
2.7.2014, 18:37
Sasvim sigurno si napravio kratak spoj, u pravu si nesto ti je kanulo na graficku ali to nije pasta. Kao da si stavio parcic kalaja na graficku. Sledeci put prvo ugasi napajanje, izvadi graficku pa onda radi. Stvarno mi je tesko da poverujem da ti je napajanje ubilo graficku,a ne plocu npr.

lobanja
2.7.2014, 20:08
napravio si kratak spoj,neisplati se popravljanje.(spalio si je ko djenku),Istestiraj napajanje mernim istrumentom i proveri ispravnost ostalih komponenti

zoki358
2.7.2014, 20:37
Pa ja jos od sinoc koristim od drugara 9600 GT graficku na ovo napajanje i ok je sve. Inace jeste napajanje INTEX 500w ali nikada se nije zagrevalo i jos nesto promenio sam mu 2 dana pre toga oba coolera na napajanju, stavio dve nove osmice chiftec a bacio stare.
A kuciste je bilo otkaceno od struje i svi kablovi bili iskljuceni kada sam namestao novi cooler na procesoru. Tek nakon sto sam sve lepo namestio, onda sam ubacio kablove u struju i nista sve ok bilo. I onda kad sam ukljucio comp odmah se usijalo to na sredini graficke jedan deo bas gde se nalazi cip iznad njega i zapusilo se. Sve se to dogodilo u 2 sekunde i ja odmah iskljucio kabal. Znaci to se usijalo cim sam pritisnuo dugme na kucistu da upalim comp!
Graficku kad ukljucim bez sestopinskog napona ona kao ok ali ne moze da daje sliku bez tog napona, a cim je probam sa sestopinskim naponom onda odmah pocne da se dimi to na sredinu.

Johnny-24
2.7.2014, 23:11
https://www.youtube.com/watch?v=DE7BNxDCCPI

zoki358
3.7.2014, 3:26
https://www.youtube.com/watch?v=DE7BNxDCCPI
Sa cime sam spalio graficku majke ti? Sa novim kulerima na napajanju koja su radila 2 dana pre tog dogadjaja ili sa novim kulerom na procesoru? Ja nisam menjao kulere ni na napajanju ni na procesoru zato sto nisu hladila dobro, hladila su extra vise nego dobro nego tako po prirodi svi znaju da phenom ima box bucan kuler a i ove osmice na napajanju su bucne mislio sam da ako uzmem brendirane osmice da ce smanjiti buku ali ono isto se cuje ipak su to dve osmice.
Ja sam to sve namestio i radilo je dobro dva dana. I onda mi je stigao kuler TX3 evo za CPU i nakon sto sam njega promenio desilo mi se da izgorela graficka.
(Da ne bude zabune zbog menjanja, da se zna da nisam odmah sve istog dana promenio kad crklo)

zoki358
3.7.2014, 5:36
LJUDI IMAM NAJBOLJU GRAFICKU NA SVETU!
Celu noc sam razmisljao koju novu graficku da kupim dal polovnu ili novu i da otkazem porudzbinu jednom liku sto sam narucio od njega, s obzirom da sam se ohladio od igara i nemam vreme zbog posla.
Ova trenutna graficka MSI 5770 Cyclon mi je bila savrsena za moje potrebe.
I resio sam na kraju da je lepo ocistim sa svih strana vatom da bude kao nova, skinuo sam joj prvi put i cooler i ocistio sve okolo njega i stavio novu svezu pastu i resio ipak da joj pruzim jos jednu sansu i ubacio je u PC.
Osetio sam ponovo da smrdi ono na sredini ali nije se nista zadimilo upalio sam monitor i zanimalo me da li ce da daje sliku pa makar izgorela! I za divno cudo smrad je prestao a slika na monitoru se pojavila!
Nestrpljivo sam cekao da podigne windows i da vidim temperature, ono IDLE savrseno kao i uvek 37-38C a u loadu 52-54C.
Graficka je prezivela infarkt :)
Sigurno je kao sto sam sumnjao bio negde spoj od necega koji je goreo pri paljenju. Videcu danas i ovih dana kako ce se ponasati. Pozdrav!!

player1
3.7.2014, 7:56
Sta god bilo, ja ne bi ostavljao taj racunar da radi dok ti nisi tu ili nisi budan. :D

Vlad Cepesh
3.7.2014, 10:53
Krivi su gremlini na kraju izgleda :)
U svakom slucaju trebalo bi da obratis paznju na ponasanje te masine. Ne bi bilo lose da proveris svoje komponente na drugoj masini, i kao sto rekose gore da proveris napone na napajanju. Nije Intex neki poseban proizvodjac, mozda malo bolji od NN kineskih...

zoki358
3.7.2014, 15:44
Ja inace comp ne gasim nikad po godinu dana ga ne gasim, ponekad restartujem samo :D
Proverio sam ja napajanje jos kad mi drugar pozajmio njegovu graficku, svi naponi su OK, nisam hteo da pregorim i tudju graficku pre nego sto sam testirao napajanje.
Ma samo je napravilo nesto spoj na grafickoj i nista vise. Ja sam graficku nakon sto pocela da gori isprobao bar jedno 4-5 puta, nakon dva lemljenja sa duvaljkom i uvek bi to na sredinu gorelo, problem je resen tek nakon sto sam ocistio dobro graficku sa vatom i zamenio joj pastu. Evo slikacu vam kako meni stoji TX3 cooler za procesor koji sam namestio dana kad bila crkla graficka:
http://i184.photobucket.com/albums/x102/zoki358/DSC_2541_zps0a98c194.jpg
A ovo su mi temperature na HWmonitoru:
http://i184.photobucket.com/albums/x102/zoki358/grafikatemp_zpsc62c3fa9.png

Zanima me sta mislite o ovom mom nacinu postavljanja kulera, topao vazduh ide prema napajanju koje taj topao vazduh uzima i prolazi kroz napajanje i izlazi na drugu osmicu napolje. Inace kuciste nikad ne zatvaram. Ne znam dal je pametno sto sam ovako postavio CPU cooler? Inace on moze da se rotira u sva 4 pravca. Ali napajanje mi je i dalje mlako, ne zagreva se.
A mozda je ispalo iz tog novog coolera odozgo nesto na graficku, neki limcic ko zna sta pa napravilo spoj.

water wizard
3.7.2014, 15:54
mogao si i da slikaš grafičku kad si već uzimao kameru, a i nije dobro tako jer kad radi nešto zahtevnije i kad počne da duva kuler vruć vazduh u napajanje napajanje neće imati gde da predaje toplotu zakon termodinamike je jasan, plus to napajanje nema nikakve zaštite najpametnije da se uzme neko malo kvalitetnije

analayzer
3.7.2014, 16:22
Nikako tako. Kuler treba da je okrenut ka zadnjoj strani kućišta da duva na fan(trebalo bi da staviš jedan) koji izbacuje napolje, a ne na napajanje kako si ti to uradio.

zoki358
3.7.2014, 17:10
Ali ako okrenem kuler da duva prema zadnjoj strani kucista, onda nece imati odakle da uzima vazduh kuler, zato sto ce biti pribijen u ove kablove od napajanja koji idu u hard disk, maticnu plocu itd...

zoki358
3.7.2014, 17:14
mogao si i da slikaš grafičku kad si već uzimao kameru, a i nije dobro tako jer kad radi nešto zahtevnije i kad počne da duva kuler vruć vazduh u napajanje napajanje neće imati gde da predaje toplotu zakon termodinamike je jasan, plus to napajanje nema nikakve zaštite najpametnije da se uzme neko malo kvalitetnije

Napajanje ima dva kulera jedan kuler pozadi koji izbaca topao vazduh. A ne dolazi bas neka kolicina toplog vazduha do napajanja, ima tu solidnog prostora vise od 11cm mada sta znam.

water wizard
3.7.2014, 17:26
Ali ako okrenem kuler da duva prema zadnjoj strani kucista, onda nece imati odakle da uzima vazduh kuler, zato sto ce biti pribijen u ove kablove od napajanja koji idu u hard disk, maticnu plocu itd...
pa da moraćeš malo da preurediš celo kućište da bi imalo vazduh TX3 na 965B ima to da se greje čim ga malo opteretiš
nego sad gledam sličice kako se montira ne bih reko da može kako hoćeš http://www.coolermaster.com/cooling/cpu-air-cooler/hyper-tx3-evo/
tako da jedino tako i može kako si ga namestio čini mi se..

zoki358
3.7.2014, 17:30
Moram onda da vidim nekako ako mogu sve te kablove sto vise da gurnem prema strani gde je ploca da ima cistinu posle cooler. Mada je dosta nezgodno, kuciste mi je solidne visine ali je ovako dosta kratko.

water wizard
3.7.2014, 17:34
dobro to ne moraš da žuriš gledaj prvo grafičku, a i mislim da ti je to slabo napajanje sad kad sam video i da imaš phenom 965BE gledaj to da zameniš jaki su ti prilično potrošači taj procesor a ni grafička nije baš mnogo slaba.. plus što se već dešavalo nešto čudno pa bolje sprečiti nego lečiti

zoki358
3.7.2014, 18:14
Upravo sam ponovo razmontirao procesor i na kraju video da ipak ne moze da se namesta za AMD levo desno vec samo gore-dole ventilator zato sto su zakacke one zabice samo gore i dole na drzacu za kuler. Na intela moze u sva 4 pravca ali za AMD samo ovako vertikalno.

Phenom965 u idle trosi 17w u loadu 121w a graficka u idle ne znam koliko trosi a u loadu valjda 105-110w.
Znam da mi Intex nije brendirano napajanje ali meni skoro 3 godine svasta prezivelo i klokovanje amd II X3 procesora i otkljucavanje jezgra i svasta i uvek je bilo hladno kao spricer. Ja kada sam kupvoao ovo napajanje kupio sam prvo LC power 500w koje mi je pravilo velikih problema comp nije hteo uvek da mi se ukljuci nakon 3 reklamacije vratili su mi pare i ja uzeo privremeno ovo Intex u to vreme za 1100 din i eto i dan danas ostalo mi tako ovo napajanje.
frontier napajanja i tako slicni kinezi znam da imaju na 12V 14-16A, dok ovaj Intex ima 20A a brendirana napajanja po 23A i vise na +12V tako da gura nekako :)
Inace za vas koji ste trazili da vidite graficku evo jedne slike:
http://i184.photobucket.com/albums/x102/zoki358/DSC_2540_zpsa78515bd.jpg

Taj deo koji sam zaokruzio se umalo nije zapalio oba puta, a to zuto okolo je od spreja kojim je moj drug bio poprskao kada je bio duvaljkom zagrevao.