PDA

Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 7/2014

oluja
25.6.2014, 10:55
Julski broj "Sveta kompjutera" je od danas na kioscima :)

Nova naslovna strana izgleda ovako:

49545

Evo i kratkog izvoda iz sadržaja:

Chieftec, Deepcool, Xilence, Xigmatek, Zalman, Corsair i Noctua ventilatori
U ovim vrelim danima i našim mezimcima je potrebno malo dodatnog hlađenja. Testirali smo dvanaest modela ventilatora različitih klasa i u širokom cenovnom rasponu.

Sapphire Radeon R9 290 4 GB Vapor-X Tri-X
Sapphire je pametno iskoristio priliku da stvori idealnu grafičku kartu visoke klase. Ovaj model je jeftiniji od svakog Radeona R9 290X, a pritom nema poteškoća sa hlađenjem.

Sony Xperia Z2
Xperia Z2 svakako nije revolucionarni proizvod, ali donosi unapređenja na polju kvaliteta ekrana, spoljnih zvučnika, kamere i autonomije.

Wildstar
Novi MMO, Wildstar, ne pretenduje da bude „ubica” bilo kog etabliranog naslova već traži da svoju specifičnu nišu popuni judima koji će da se mesecima vraćaju ovom naslovu.

:ciao:

ZoNi
30.6.2014, 21:09
Nema naslovne strane, čini mi se...

Freško
30.6.2014, 22:06
Nema, a Oluja je na odmoru, tako da će mo malo da sačekamo za naslovnu...

olivera25
1.7.2014, 8:19
Jel ga ima na kioscima? Po oluji on je na kioscima vec od 25.06. :D

Acanen
1.7.2014, 8:33
Pojavio se danas novi broj u novinarnicama.

todos
1.7.2014, 11:53
Neverovatno. 25.06. Reklama za novi bfoj a i ovo sto je objavljeno nema sliku.
Dobro forsirate i dalje svet telefona, a gde vam je G3, najbolje pakovanje u nekoliko inca?

DeCoy
1.7.2014, 13:40
Ma daj čovek je na godišnjem, ranije je napravio najavu koja se nije videla do momenta izlaska broja na kioske, ali je u procesu "oživljavanja" teme izgubljen prilog sa slikom naslovne strane. Do pre desetak godina se zbog odmora dobijao spojen 7/8 broj, mislim da ćemo preživeti bez naslovne u temi do olujinog povratka :)

Atwa013
1.7.2014, 13:41
Na lomacu s njim, kako je smeo na godisnji ?!!!!?

igor7
1.7.2014, 13:53
Svidja mi se dizajn naslovne, odavno nije bio bolji. A i boja je pogodjena do najsitnijih detalja :p

Ako nista drugo bicemo postedjeni spama na ovu temu )))

NaL-Ra
1.7.2014, 16:08
http://i58.tinypic.com/2v83brp.jpg

caine
1.7.2014, 17:00
Hvala, zivot ponovo ima smisla :D

vladmer
1.7.2014, 17:31
Hm,nema Vesiceve kolumne,tj nijednog njegovog teksta.

Rockstar
1.7.2014, 17:40
То бре, Кари Вурер :)

Nikola-92
2.7.2014, 18:04
Svaka cast za vent itekako su potrebni u ovim vrelim danima!
Pozz

todos
3.7.2014, 13:21
Pogodili ste neke teme u hardveru ali gde vam je Vesic?!? Malo ste istumbali SK, ako se ne varam?!

Atwa013
3.7.2014, 13:36
^Godisnji odmori? Mozda zato.

usercina
3.7.2014, 13:38
Ja nisam nasao da se Zalman ventilatori negde prodaju kod nas,pogotovo ovi bolji :paranoia::paranoia::paranoia:

veljadj
3.7.2014, 17:43
Jedan od boljih brojeva ove godine.

DeCoy
3.7.2014, 21:40
Pa čovek se čitalaštvu obraća kao časopis, a ne kao pojedinac.

veljadj
4.7.2014, 9:45
Svaka čast na odgovoru.

star-duster
4.7.2014, 11:40
Reklo bi se da je i lektor bio na odmoru tokom pripreme ovog broja časopisa. Ima dosta gramatičkih grešaka u tekstovima.

KratkoCebe
4.7.2014, 14:30
Odlicni opisi aplikacija za windows phone uredjaje. Posebno mi se svidja novi Bazar a moracu da probam i Niksicko pivo mora da je odlicno cim je na dve strane.:D

caine
4.7.2014, 14:42
Reklo bi se da je i lektor bio na odmoru tokom pripreme ovog broja časopisa. Ima dosta gramatičkih grešaka u tekstovima.Na primer?

star-duster
4.7.2014, 15:59
Na primer?

Hajde da za reprezentativni primer uzmemo samo jedan tekst, u ovom slučaju Kupovina kod Kineza, sa strane 47.

1. Prisutna je pogrešna upotreba zapeta. Najčešće su izostavljene, a ponedge stoje gde ne bi trebalo.
Primeri:
Kada sam ja bio klinac, od kineske robe postojale su samo šarene drvene olovke i mirišljave gumice kojima je primarna namera bila da lepo mirišu.

S obzirom da je prva postala poznata, danas postoje i sajtovi koji popisuju i opisuju slične prodavnice.

U originalnom tekstu ne postoje zapete koje sam ovde otkucao crvenom bojom. Zapete tu treba da stoje zato što se u složenim rečenicama zapeta uvek piše iza zavisne predikatske rečenice ukoliko se ona nađe ispred nezavisne rečenice. Ima više ovakvih primera u ovom broju, pa i u ovom tekstu, ne samo ove dve navedene rečenice. Zapeta je izostavljena u mnogo rečenica, ali ne samo po ovom navedenom pravilu.

2. Upotreba velikog slova gde mu nije mesto. U tekstu piše skuplje od prodavnica za Kinesko tržište.
Prisvojni pridevi nastali od vlastitih imenica imaju veliko početno slovo (Marko - Markov), ali ako se završavaju sufiksima -ski, -čki i -ški, pišu se malim početnim slovom (Srbija - srpski).
Sintagma kinesko tržište bi mogla da se piše velikim početnim slovom samo ukoliko postoji organizacija pod tim imenom, po istom principu kao Srpsko narodno pozorište.

3. Javljaju se i stilske nepravilnosti, kao što je nepravilna upotreba prisvojnih zamenica umesto očekivane upotrebe prisvojne zamenice za svako lice svoj.
Takođe, naziv e-mail je usvojen kao domaća reč i u novom izdanju Pravopisa srpskoga jezika stoji da treba da se piše kao imejl (ranije je bilo preporučeno da se piše kao polusloženica i-mejl). Moram da priznam da ovo ne doživljavam kao neku grešku, posebno ne u računarskom časopisu, ali i to spominjem jer se bavimo jezičkim čistunstvom.

Stoji: Na osnovu vašeg ponašanja na sajtu dobijate i prilagođene ponude u vaš e-mail sanduče.

Treba: Na osnovu svog ponašanja na sajtu, dobijate i prilagođene ponude u svoje imejl sanduče.

4. Izostavljena slova: bito (umesto bitno), kinskih (umesto kineskih) itd.

5. Pogrešna upotreba potencijala - ovaj glagolski oblik u drugom licu množine treba da glasi vi biste, a ne vi bi ste, kako je navedeno u tekstu. Ovo sam primetio u još nekim tekstovima u novom broju.
Najčešće se kod potencijala greši kada se kaže mi bi smeli, što nije ispravno. Nije ispravno ni mi bi smo smeli, već je ispravno samo mi bismo smeli.

Ima još primera gramatičkih, pravopisnih i stilskih nepravilnosti u ovom broju časopisa. Nisam imao nameru da ikoga omalovažavam i da „ispravljam krivu Drinu“. Jednostavno, u toku čitanja mi je skretalo pažnju ponavljanje grešaka.
Nikada na forumima ne kritikujem bilo čiji stil pisanja i ne ispravljam greške jer smatram da na forumima možemo da negujemo opušteniji stil pisane komunikacije.
U ovom slučaju imamo učestale greške u časopisu u čijem impresumu piše da postoji i lektor, te zbog toga mogu da budem sitničav.
Ne zameram autorima tekstova, ljudi rade svoj posao jako dobro, ali trebalo je da te njihove tekstove pregleda neko stručan.

caine
4.7.2014, 16:27
Naravno, pitao sam te da das i primere jer je onda kritika mnogo konstruktivnija, inace potpuno razumem tvoj stav.

Rocker
4.7.2014, 17:07
totalno idiotski, pises tekst, ne odrzavas konzilijum pa da svi zajedno odlucuju o buducnosti parceta hardvera ili softvera

U pitanju je tzv. "autorsko mi".

Jeste da je SK časopis, ali pročitaj bilo koji naučni rad u kome autor decidno iznosi svoje mišljenje. Nigde nećeš videti "ja", nego "mi".

Možda je ovo pregrub primer, ali ovo navodim iz tog razloga što i pojedinci to mogu s pravom da upotrebe u određenim situacijama. SK nije skup textova pojedinaca, već iza svakog texta stoji i urednik/ci, a čiji je posao (između ostalog) da "aminuje" textove. Samim tim, svaki text podrazumeva saglasnost mišljenja najmanje dvojice ljudi (autora i urednika), a o nekim temama i više ljudi. Zato se množina s pravom koristi.

Što se sintagmi poput "mišljenja smo" tiče, to je jezički pravilna forma, iako je "mislimo da" u svakodnevnom govoru daleko zastupljenija, uprkos tome što je nepravilna.

S druge strane, primedbe "Star-dustera" su sasvim na mestu i na tome mu u svoje lično ime zahvaljujem. :)

Sun Tzu
4.7.2014, 17:20
Ne znam, meni je skroz logično da se piše u množini.

kotarac
4.7.2014, 17:22
Neke greske se lako previde i ne treba prozivati ni autora ni lektora zbog po nekog izostavljenog zareza, upotrebe tudjice, posebno u ovakvom casopisu. Ali odvajanje negacije od glagola, sastavljeno ili odvojeno pisanje reci i slicno bi trebalo ispratiti kako treba.

caine
4.7.2014, 17:33
Ja bih licno vise voleo da se koristi prvo lice jednine. Tekst mi je tako nekako zabavniji, upecatljiviji i licniji (duh), autor vise deluje kao stvarna osoba. Naravno, podrazumeva se da je taj tekst procitao i odobrio i urednik, nije potrebno koriscenje mnozine da bi se to naglasilo, tako da ne vidim nijednu prednost koju prvo lice mnozine ima nad jedninom.

Wolverine
4.7.2014, 20:50
U pitanju je tzv. "autorsko mi".

Jeste da je SK časopis, ali pročitaj bilo koji naučni rad u kome autor decidno iznosi svoje mišljenje. Nigde nećeš videti "ja", nego "mi".

Možda je ovo pregrub primer, ali ovo navodim iz tog razloga što i pojedinci to mogu s pravom da upotrebe u određenim situacijama. SK nije skup textova pojedinaca, već iza svakog texta stoji i urednik/ci, a čiji je posao (između ostalog) da "aminuje" textove. Samim tim, svaki text podrazumeva saglasnost mišljenja najmanje dvojice ljudi (autora i urednika), a o nekim temama i više ljudi. Zato se množina s pravom koristi.

Što se sintagmi poput "mišljenja smo" tiče, to je jezički pravilna forma, iako je "mislimo da" u svakodnevnom govoru daleko zastupljenija, uprkos tome što je nepravilna.

S druge strane, primedbe "Star-dustera" su sasvim na mestu i na tome mu u svoje lično ime zahvaljujem. :)

Problem sa upotrebom prvog lica jednine, barem problem koji ja vidim, može da predstavlja sledeća situacija:

Neko kome je manje-više nepoznata tradicija u redakciji može da vidi opis, da se zapita "Ma ko je kog đavola taj Aleksandar Dinić* i šta on zna?".

Elem, subjektivno obraćanje bi bila sasvim okej da je u pitanju blog ili YouTube kanal. U ovom slučaju cijenjeni autor iskazuje mišljenje iza koga stoji čitav časopis. Uostalom, uz svo dužno poštovanje kolega u redakciji, relevantnije je u očima prosečnog konzumenta časopisa (bilo kog, zapravo, ne samo SK) kada kažemo da je "Svet kompjutera" Watch Dogsima dodelo ocenu 61 nego kada bismo, primera radi, u razgovoru rekli "Eee, Jan Čmelik je popljuvao Watch Dogs."

Ukratko, osim u kolumnama i tekstovima koji se debelo oslanjaju na subjektivni utisak (što, imajte u vidu, recenzije nikako nisu, postoje univerzalni ("nepisani") kriterijumi), prvo lice jednije nema šta da traži.

*Kolege Dinić i Čmelik su pomenuti sasvim nasumično i za potrebe demonstracije, za slučaj da se neko od njih nađe prozvanim. :D

Hteo bih da se zahvalim, by the way, star-dusteru na ukazanim propustima lektora (i delom urednika). U sledećem broju ćemo se potruditi da svedemo na minimum sve moguće greške i propuste. Imajte u vidu da je lektor još uvek svež. :)

Aibo
5.7.2014, 0:08
Tek sam počeo da čitam, pa nemam puno utisaka o broju, ali za sad moram da pohvalim Jana Čmelika za opis Watch Dogs-a. Svaka čast! :tapsh:

BigVlada
5.7.2014, 10:41
Prilično interesantan članak o novim tehnologijama, međutim deo koji se odnosi na kosmički brod sa warp pogonom je prenet iz stranih članaka bez ikakve provere tvrdnji.

Naime, taj warp pogon se odnosi na Alcubierre drive, spekulativnu tehnologiju čije su postavke (zajedno sa sličnim SF propulzivnim tehnologijama) testirane krajem prošlog i početkom ovog veka(1996. - 2002.) u okviru NASA Breakthrough Propulsion Physics Program-a sa veoma mršavim rezultatima. Dobra je samo kao tehnologija za 4X igre.

Meni se jako sviđa što vi pokušavate da pokrijete deo tema koje je pratila pokojna Galaksija, pogotovo jer nemamo dostojnu alternativu (National Geographic i domaći Popular Science su više žuta štampa baš zbog takvih warp drive članaka) ali morate biti još kritičniji prema izvorima.

btw. najsveobuhvatnija enciklopedija kosmičkih projekata je dobar početak za svaki (budući) članak o kosmičkim tehnologijama. Ili za nekog ko bi da pravi BARIS 2. :)
http://www.astronautix.com/

Korak dalje je kopanje po studijama slučaja u NASA elektronskim arhivama, ali to je ipak preterivanje za većinu potreba. :D

Dreamfall
5.7.2014, 12:36
Stvarno vam treba novi lektor, primetio sam na par mesta da je mozda njegov pokusaj ispravke uslovio besmislenim recenicama npr. str. 23. tekst 'Havaji na promaji', ide recenica :,, Proizvodjac svako malo predstavlja nove uredjaje, a moramo da priznamo da malo koji nije vredan paznje. '' (ko, uredjaj ili proizvodjac? )

BTW ja nikada ne razmisljam o tome kako koristim zapete u recenicama, nekako opalim po neku kada pomislim da treba da odvojim misaone celine :D i pre a, ali obavezno zveknem po jednu :rolleyes:

Wolverine
5.7.2014, 13:01
Stvarno vam treba novi lektor, primetio sam na par mesta da je mozda njegov pokusaj ispravke uslovio besmislenim recenicama npr. str. 23. tekst 'Havaji na promaji', ide recenica :,, Proizvodjac svako malo predstavlja nove uredjaje, a moramo da priznamo da malo koji nije vredan paznje. '' (ko, uredjaj ili proizvodjac? )

BTW ja nikada ne razmisljam o tome kako koristim zapete u recenicama, nekako opalim po neku kada pomislim da treba da odvojim misaone celine :D i pre a, ali obavezno zveknem po jednu :rolleyes:

Ne vidim šta ti tu nije jasno. Odnosi se na uređaj. Proizvođač je u jednini, nigde u toj rečenici ne postoji nijedan element koji bi mogao da te natera da pomisliš da se odnosi na više proizvođača. :)

Drugo, polaziš od toga da je to možda izmenio lektor - šta ako nije? Urednici imaju veću moć nad tekstom od lektora, pa će se neretko desiti da urednik kaže da "ostane tako", jer se zna na šta se misli. Uostalom, ta rečenica je jasna kao dan.

Takođe:

Ivan Klajn u Rečniku jezičkih nedoumica kaže: ‚‚Zapeta je rusizam, kao i točka umesto tačka. Pravopisom iz 1960. usvojen je termin zarez, koji je danas definitivno prihvaćen u školama, pa nema razloga za vraćanje na zapetu."

Tako da vas molim, ako ćemo da ulazimo u duge rasprave o pravopisu (što može da rezultuje isključivo edukacijom obe strane), let us call things their right names.

Dreamfall
5.7.2014, 13:04
Ne vidim šta ti tu nije jasno. Odnosi se na uređaj. Proizvođač je u jednini, nigde u toj rečenici ne postoji nijedan element koji bi mogao da te natera da pomisliš da se odnosi na više proizvođača. :)

Drugo, polaziš od toga da je to možda izmenio lektor - šta ako nije? Urednici imaju veću moć nad tekstom od lektora, pa će se neretko desiti da urednik kaže da "ostane tako", jer se zna na šta se misli. Uostalom, ta rečenica je jasna kao dan.

Posebno ovaj deo ''Proizvodjac svako malo...'' :kreza: Nije to kao npr. u recenici ,,Svako voli malo da popije'' , ovako kao sto je u tekstu napisano nema nikakvog smisla.

Wolverine
5.7.2014, 13:12
Troluješ? "Svako malo" je prilog za učestalost, opušteniji doduše, ali kao što svi znamo (i što mi je u jednom trenutku rečeno eksplicitno) - ovo je Svet kompjutera, nije "Na Drini ćuprija". Čak se i legendary preminuli VojaM borio protiv uštogljenog stila, posebno u "ozbiljnijem" delu časopisa (SI jednostavno nikada nije patio od "uštogljenosti", budući da mu je zabava glavna tema).

Dreamfall
5.7.2014, 13:20
Troluješ? "Svako malo" je prilog za učestalost, opušteniji doduše, ali kao što svi znamo (i što mi je u jednom trenutku rečeno eksplicitno) - ovo je Svet kompjutera, nije "Na Drini ćuprija". Čak se i legendary preminuli VojaM borio protiv uštogljenog stila, posebno u "ozbiljnijem" delu časopisa (SI jednostavno nikada nije patio od "uštogljenosti", budući da mu je zabava glavna tema).

Ne, cuo sam da ga dosta koriste Hrvati, i zvuci mi jako neprirodno, ovde je upotrebljen tako da recenica zvuci jako besmisleno, posebno zbog toga sto ja ocekujem da umesto tog priloga cujem nesto drugo sto mi zvuci prirodnije.

EDIT: Moram da pohvalim tekst o Wildstar-u (ili sto bi rekli Vajldstaru :D ), odlicno napisan tekst.

Jan Čmelik
5.7.2014, 13:25
Koliko znam, "svako malo" je nepravilno i umesto toga se koristi npr. "svaki čas". "Svako malo" je... nekako besmisleno. U redu je u rečenici koja počinje sa "Svako malo dete..." npr. :D

Wolverine
5.7.2014, 13:33
Ne, cuo sam da ga dosta koriste Hrvati, i zvuci mi jako neprirodno, ovde je upotrebljen tako da recenica zvuci jako besmisleno, posebno zbog toga sto ja ocekujem da umesto tog priloga cujem nesto drugo sto mi zvuci prirodnije.

Vidiš, meni neprirodno zvuči "zapeta". Poslednji put sam je čuo kod profesora srpskog jezika u srednjoj školi, kada nam je objašnjavao zašto preferira "zarez". Kao neko ko se bavi jezicima moram skrenem pažnju da je jezik ogroman pool vokabulara, posebno naš, koji je krcat pozajmicama. Prilog "svako malo" je, verovao ili ne, vrlo čest u srpskom jeziku. Ruku na srce, iako nam je zemlja mala, jezik (u odnosu na teritoriju na kojoj se koristi) nikako nije, razumljivo ako neko ne zna za određen izraz, ma koliko on bio čest.

"Svako malo" je na mestu sasvim. Engleski ekvavilent bi bio "every now and then".

Razlog za korišćenje opuštenijeg stila (kojim suvereno u časopisu vlada Miodrag Kuzmanović, da rešimo muke HD Bojana (1080)) leži u želji časopisa da se zbliži sa čitaocem :D

Jan Čmelik
5.7.2014, 13:46
"Svako malo" je na mestu sasvim. Engleski ekvavilent bi bio "every now and then".

Zar se u tom slučaju ne koristi "malo-malo"? Mada mi se ni taj oblik ne sviđa, pre bih rekonstruisao rečenicu.

Elem, "svako malo" :D :D se desi da teme o novom broju SK krenu skroz pogrešnim tokom, ne bi valjalo da se ponavlja ista priča... pogotovo ne zbog ovakve sitnice. :)

DeCoy
5.7.2014, 14:40
pa onda treba da se usaglasite nekad je MI a nekad JA
uzecu za primer recenziju Wolfenstein: The New Order-a gde kuzma pise kako je on ovo on ono, a posle dve strane smo opet MI, nema logike, zar ne? tako da ti argument nije na mestu

Čemu uniformnost? Svako ima svoj stil pisanja, treba negovati različitosti, što opet doprinosi razbijanju monotonije časopisa (da ne izgleda kao da je ceo pisao jedan autor pod budnim okom staljinističkog cenzora).

Wolverine
5.7.2014, 14:52
Uniformnost mora da postoji u određenim aspektima, ali da, bez tih razlika u stilovima autora izgledalo bi kao da sve piše jedan čovek, što nikako nije poželjno...

Na kraju krajeva, da li biste voleli da avanture budu opisivane Kuzminim stilom ili Call Of Duty stilom Macedonića/Đurića? :D Slavimo diverzitet, pobogu!

Yonai
5.7.2014, 14:55
Opušteno komentarisanje sadržaja ovomesečnog SK se na kraju pretvorilo u puritansko-jezičke suvoparne rasprave... dajte ljudi, nije ovo mesečnik Matice srpske... već SK :) akcenat je na IT tehnologijama... u redu je dati kritiku, svima nam je u cilju da SK bude kvalitetniji, ali ići u kritici sve do transformacije u trola - kontraproduktivno je, zar ne? Leto je, sunčani su dani, osvrnimo se oko sebe, uživajmo u životu :)

Ne želim da bilo ko pomisli da imam nešto lično protiv nekoga od vas, samo razmišljam u pravcu opuštenije komunikacije i svrsishodnijeg kuckanja...

...mada, još sam nov ovde, pa možda i ne konstatujem sve na pravi način :)

Inače, meni je baš lepo legao opis igre "Watch Dogs"... u inat svim IGN, Gamespot, Metacritic i tako tim prodanim dušama :)

Odlično, zaista. Baš kao i vodič za novopečene roditelje neformalnog karaktera :)

caine
5.7.2014, 16:27
Na kraju krajeva, da li biste voleli da avanture budu opisivane Kuzminim stilom ili Call Of Duty stilom Macedonića/Đurića? :D
Sta je Call of Duty stil? :D

Ninoslav
6.7.2014, 15:08
Svako ko se imalo razume u novinarstvo, neće pisati u prvom licu jednine, sem u kolumni.

U vezi sa time, tekst o kupovini kod Kineza je katastrofalan - i gramatički i zbog korišćenja prvog lica jednine.

Pipboy
6.7.2014, 16:11
Pa pišeš ispred časopisa, a ne kao nezavisno fizičko lice. Isto kao da ekipa pobedi u koškarkaškoj utakmici, i onda svaki igrač posebno kaže "pobedio sam"...

DeCoy
6.7.2014, 17:57
pa ti potenciras da se obraca casopis a ne pojedinac a ne ja, poceo si da demantujes samoga sebe, meni licno je neprirodno i idiotski da pise misljenja smo, ko je uzeo tu igru ili hardver da opisuje kuzma ili svi zaposleni, kontas?

Pitao si zašto se autor xy obraća u množini. Odgovorio sam ti zašto, ne napisavši pritom da je to jedini ispravni način pisanja u časopisu. Posle si pitao zašto onda svi ne pišu tako, na šta sam ti opet odgovorio da svako ima svoj stil pisanja. Kako si ti iz ovoga izvukao da ja potenciram nešto nauštrb nečega drugog, stvarno mi nije jasno :confused:

Uh, nešto sam trapav danas ispade mi kod :o

Woof
6.7.2014, 19:19
Hajde da za reprezentativni primer uzmemo samo jedan tekst, u ovom slučaju Kupovina kod Kineza, sa strane 47.

1. Prisutna je pogrešna upotreba zapeta. Najčešće su izostavljene, a ponedge stoje gde ne bi trebalo.
Primeri:
Kada sam ja bio klinac, od kineske robe postojale su samo šarene drvene olovke i mirišljave gumice kojima je primarna namera bila da lepo mirišu.

S obzirom da je prva postala poznata, danas postoje i sajtovi koji popisuju i opisuju slične prodavnice.

U originalnom tekstu ne postoje zapete koje sam ovde otkucao crvenom bojom. Zapete tu treba da stoje zato što se u složenim rečenicama zapeta uvek piše iza zavisne predikatske rečenice ukoliko se ona nađe ispred nezavisne rečenice. Ima više ovakvih primera u ovom broju, pa i u ovom tekstu, ne samo ove dve navedene rečenice. Zapeta je izostavljena u mnogo rečenica, ali ne samo po ovom navedenom pravilu.

2. Upotreba velikog slova gde mu nije mesto. U tekstu piše skuplje od prodavnica za Kinesko tržište.
Prisvojni pridevi nastali od vlastitih imenica imaju veliko početno slovo (Marko - Markov), ali ako se završavaju sufiksima -ski, -čki i -ški, pišu se malim početnim slovom (Srbija - srpski).
Sintagma kinesko tržište bi mogla da se piše velikim početnim slovom samo ukoliko postoji organizacija pod tim imenom, po istom principu kao Srpsko narodno pozorište.

3. Javljaju se i stilske nepravilnosti, kao što je nepravilna upotreba prisvojnih zamenica umesto očekivane upotrebe prisvojne zamenice za svako lice svoj.
Takođe, naziv e-mail je usvojen kao domaća reč i u novom izdanju Pravopisa srpskoga jezika stoji da treba da se piše kao imejl (ranije je bilo preporučeno da se piše kao polusloženica i-mejl). Moram da priznam da ovo ne doživljavam kao neku grešku, posebno ne u računarskom časopisu, ali i to spominjem jer se bavimo jezičkim čistunstvom.

Stoji: Na osnovu vašeg ponašanja na sajtu dobijate i prilagođene ponude u vaš e-mail sanduče.

Treba: Na osnovu svog ponašanja na sajtu, dobijate i prilagođene ponude u svoje imejl sanduče.

4. Izostavljena slova: bito (umesto bitno), kinskih (umesto kineskih) itd.

5. Pogrešna upotreba potencijala - ovaj glagolski oblik u drugom licu množine treba da glasi vi biste, a ne vi bi ste, kako je navedeno u tekstu. Ovo sam primetio u još nekim tekstovima u novom broju.
Najčešće se kod potencijala greši kada se kaže mi bi smeli, što nije ispravno. Nije ispravno ni mi bi smo smeli, već je ispravno samo mi bismo smeli.

Ima još primera gramatičkih, pravopisnih i stilskih nepravilnosti u ovom broju časopisa. Nisam imao nameru da ikoga omalovažavam i da „ispravljam krivu Drinu“. Jednostavno, u toku čitanja mi je skretalo pažnju ponavljanje grešaka.
Nikada na forumima ne kritikujem bilo čiji stil pisanja i ne ispravljam greške jer smatram da na forumima možemo da negujemo opušteniji stil pisane komunikacije.
U ovom slučaju imamo učestale greške u časopisu u čijem impresumu piše da postoji i lektor, te zbog toga mogu da budem sitničav.
Ne zameram autorima tekstova, ljudi rade svoj posao jako dobro, ali trebalo je da te njihove tekstove pregleda neko stručan.

Aj kad vec spominjemo, na vise mesta sam procitao rec "intezitet",
a i konstantno se ponavlja "s obzirom da smo uradili, s obzirom da je takva situacija..." umesto "s obzirom na to da smo uradili".
Mozda sitnice, ali kvare utisak.

igor7
6.7.2014, 20:05
SK izlazi vec 30 godina i svo to vreme se preferira 3 lice mnozine i onda neko nakon tolikog perioda postavi pitanje "a zasto mora tako?!" :confused:

Ajde, razumem primedbe u vezi gramatickih gresaka ali bi stvarno mnogo korisnije bili komentari tekstova, kao i sugestije u vezi njih.

Jan Čmelik
6.7.2014, 20:40
SK izlazi vec 30 godina i svo to vreme se preferira 3 lice mnozine i onda neko nakon tolikog perioda postavi pitanje "a zasto mora tako?!" :confused:

Nije baš tako, sve do otpr. druge polovine devedesetih pisanje u prvom licu se često praktikovalo.

igor7
6.7.2014, 22:32
Nije baš tako, sve do otpr. druge polovine devedesetih pisanje u prvom licu se često praktikovalo.

pogledaj najstarije brojeve pa vidi koji stil preovladava.

JohnnyNT
7.7.2014, 11:31
Ne radi QR kod na strani broj 5, u donjem desnom uglu. Trebalo bi da vodi do strane sa uslovima oglašavanja. Izgleda da je istekao account na sajtu (http://q-r.to/KlL) na kom je kod generisan.

Тормунд
7.7.2014, 21:05
tek sam počeo da čitam, pa nemam puno utisaka o broju, ali za sad moram da pohvalim jana Čmelika za opis watch dogs-a. Svaka čast! :tapsh:

+ 1.

Шта се дешава са Весићем? Нема колумне, и видим да више није уредник интернет рубрике.

Wolverine
7.7.2014, 21:28
Od onog teksta o HAARP antenama mu se gubi svaki trag. Kada smo upali u njegov stan (pošto niko nije odgovarao na dvosatno kucanje i spamovanje doorbellom, naravno), sve je bilo razbacano, računar ugljenisan, a na zidu iza računara je bilo par rupa prečnika 9 mm. :D

Тормунд
8.7.2014, 12:06
od onog teksta o haarp antenama mu se gubi svaki trag. Kada smo upali u njegov stan (pošto niko nije odgovarao na dvosatno kucanje i spamovanje doorbellom, naravno), sve je bilo razbacano, računar ugljenisan, a na zidu iza računara je bilo par rupa prečnika 9 mm. :d

Добро. Је л може сад озбиљан одговор?

Wolverine
8.7.2014, 12:31
Може. :)

Ivan Vesić zbog poslovnih obaveza van zemlje nije u mogućnosti da piše u časopisu, kao ni da uređuje rubriku "Internet". Mesto urednika te rubrike je sada zauzeo Dušan Dingarac a.k.a. Dingo. Da li je ova situacija podložna promenama, ne mogu da ti odgovorim :)

NjegovaWisost
9.7.2014, 2:55
Evo sad moji utisci pošto sam uščitao čitav SK. NEmojte se naljutiti ili šta slično. Možda je i negativna kritika do mene i ovog ružnog vremena =)

Čitam SKK tamo negdje od 2003. čini mi se. I mislim da je ovo jedan od najdosadnijih brojeva do sada! I zadnjih par brojeva su bili tu i tamo, a ovo meni već prerasta u katastrofu. NE vidim ni jedan razlog zašto bih kupio Svet kompjutera idućeg mjeseca.

Elem:

1. Nema igara, nema ni šta da se čita. Nije vaša krivica, nažalost. Sem EU IV ekspanzije, to je to.
2. Po jubilarni milioniti isti android telefon sa drugim imenom i drugačijom maskom. Dozlogrdilo, muka mi je da čitam više je li MTK procesor ili neki drugi, a svaki u suštini isti. I generalno, bilo bi dobro da prestanetu svi na internetu sa raspravama quad core, dual core, ovaj onaj... Svaki tel može sve da proguta ako ima DC ili više i 1gb rama i baterija mu u 99% slučajeva traje jedan siguran dan.
3. Po jubilarni milioniti isti opis jeftnog DSLRa, samo cifre drugačije...
4. PO jubilarni milioniti isti opis slične ili iste matične ploče, samo cifre drugačije.
5. Aplikacije za mobilne telefone đene - đene, ponešto ima i da se pročita.
6. Kuzman smorio, čip, GPS, bla bla bla, sto puta viđeno.

itd, da ne nabrajam, bojim se uvrijediću nekog ako krenem sve redom. Npr, aplikacija za pravljenje logoa Jeta nije do detalja istestirana - ne radi u njoj ćirilica, a mislim da bi takve stvari trebalo pomenuti kada je čitalačka publika osnovna u zemlji Srbiji.

Ne znam kako stojite sa poslovanjem, ali ako pozitivno poslujete, OK, nisam u pravu. Ako ti ima negativnu tendenciju, morate nešto učiniti. Pretvorite se u novi Top Gear, otkud znam.

Možda sam omatorio, i ponavljam se, ali nemam više ni jedan razlog da kupujem SK, više mi je stvar navike.

Da dodam, tekst o kupovini iz Kine je OK. Možda je mogao biti obogaćen sa tri - četiri opisa ličnog iskustva nabavke, ali dobro.

Wolverine
9.7.2014, 3:36
Nemoj tako, a zakrivljeni UHD Samsung? :to_care:

Što se tiče igara, pored izvrsne igre meseca, postoji čak 19 opisa u broju, a da nijedna od predstavljenih igara nije konzolaška ekskluziva. Takođe čitam SK od 2003. godine (januar te godine mi je bio prvi broj) i sećam se brojeva koji su imali "tanji" sadržaj. Sećam se kada je u sred leta/početkom septembra broj igara jedne godine bio, čini mi se, jednocifren. Dalje, od pomenutih 19 igara, čak 7 ima ocenu veću od 80. Bilo je, bre, i gorih meseci za SK.

:)

Dekip
9.7.2014, 15:36
E друштво па еве га колектор, детектор, овај ... лектор. :kreza:

Mario Pavićević
9.7.2014, 18:45
Hanibal?:qliranje:

GoranSTX
9.7.2014, 19:05
Još gori! :D

DeCoy
9.7.2014, 19:19
Znači Suarez...

Wolverine
9.7.2014, 19:42
Ima smisla, domaći prevod Wolverinea je Proždrljivac/Žderavac. Nego, nemojmo mnogo u oftopičenje :D

GoranSTX
9.7.2014, 20:54
Eto, već preti... :paranoia:

Dekip
9.7.2014, 22:41
Боли вас уво. Вас нема ко да клепи за оф...;)

Rocker
10.7.2014, 22:49
Ja nisam nasao da se Zalman ventilatori negde prodaju kod nas,pogotovo ovi bolji :paranoia::paranoia::paranoia:

Nažalost, u brzini smo ispustili stavku "kontakt" kod nabrajanja specifikacija ventilatora. Što se ostalih tiče, njih i nije teško naći, ali tačno je da se Zalmanovi modeli ne pojavljuju u pretrazi na domaćim sajtovima za pretragu cena hardvera. Izvinjavamo se na propustu i ovde ga ispravljamo. :)

Chieftec 1225S, Noctua NF-P12, Noctua NF-S12B
PiN Computers (www.pinsfot.com)

Deepcool XFan 120, Xilence Red Wing, Xigmatek XOF-F1251
DuoCom (www.duocom.rs)

Zalman ZM-F3, Zalman ZM-F3 FDB, Zalman ZM-SF3
Navi Shop (www.navishop.rs)

Corsair AF120 LED Quiet Edition, Corsair AF120 Performance Edition, Corsair SP120 High Performance Edition
Sampro (www.sampro.rs)

todos
11.7.2014, 20:07
Nemoj tako, a zakrivljeni UHD Samsung? :to_care:

:)
Od hardvera samo to i vredi eventualno mala MSI ploca koju kao mini ATX bas i niste nesto cesto testirali.
A sto se mobilnih telefona tice ubiste se testirajuci fakticki iste stvari, kao da kupujemo telefone svaki dan pa nam trebaju takvi testovi. Ako vec zelite da budete originalni, testirajte one kineske telefone koje jedan clan foruma vrlo cesto pretstavlja i sa kvalitetnim opisom iz njegovih testova moze da se sazna dosta informacija.

Mario Pavićević
11.7.2014, 21:35
U inostranstvu ozbiljne novinske kuce/blogovi/online sajtovi hardver koji dobijaju uglavnom i zadrzavaju, a od prodaje viska tako dobijenog hardvera mogu i priustiti kupovinu uredjaja koji nisu dostupni u njihovom okruzenju radi kurioziteta i zanimljivih testova.
Budzet nase redakcije nazalost nije dovoljan za kupovinu uredjaja, pa se kao i za ostali hardver koji nije moguce dobiti od uvoznika/predstavnika brenda, sve svodi na to da ga je neko od clanova redakacije pazario za sebe/pozajmio od poznanika te se doslo do recenzije.

GoranSTX
11.7.2014, 21:37
Redakcija ima budžet!? :eek:

Eni
12.7.2014, 0:07
I nula dinara je neki budžet (proračun troškova) ;)

ColdBoot
12.7.2014, 11:09
Redakcija ima budžet!? :eek:

Kad ste se već otvorili za oglašavanje proizvođačima opojnih supstancija, i ostalim koji veze nemaju sa IT-jem, što ih ne klepite bar 5-truko za udarnu duplericu?:D Još malo ćete nam gurati o.b. i one sa krilcima tampone u oči, pa dajte da se to bar časopisu isplati.

NjegovaWisost
12.7.2014, 16:25
Dalje, poboljšajte sajt, ima dizajn star 15 godina. Ubacite reklame na forum slobdno. Gdje vam je preduzetnički duh? :D

DeCoy
12.7.2014, 16:50
Gdje vam je preduzetnički duh? :D

U restrukturiranju...

Rocker
12.7.2014, 18:00
ja garantujem da ovde ima ljudi koji bi za free odradili dobar deo posla ako ne i ceo posao, ali od toga nema nista:dedica:

Još kad bi bilo ko iz redakcije imao ingerencije da kaže "super momci, odradite to, pa da ga puštamo online i vas vodimo na večeru". Za takav poduhvat potreban je "amin odozgo". SK je u vlasništvu Politike. Mnoge stvari koje naizgled deluju kao svakodnevne sitnice ne mogu da se rešavaju brzo i efikasno, jer ne zavise samo od članova redakcije.

BTW, jedna inside info kada je sajt u pitanju...može da se desi da se u skorije vreme nešto uradi po tom pitanju...stay tuned. ;)

Wolverine
12.7.2014, 21:03
Nek' ostane eskadrila
tamo gde je vazda bila :D

dex3108
12.7.2014, 22:14
Još kad bi bilo ko iz redakcije imao ingerencije da kaže "super momci, odradite to, pa da ga puštamo online i vas vodimo na večeru". Za takav poduhvat potreban je "amin odozgo". SK je u vlasništvu Politike. Mnoge stvari koje naizgled deluju kao svakodnevne sitnice ne mogu da se rešavaju brzo i efikasno, jer ne zavise samo od članova redakcije.

BTW, jedna inside info kada je sajt u pitanju...može da se desi da se u skorije vreme nešto uradi po tom pitanju...stay tuned. ;)

Slican odgvor je prisutan na ovom forumu odavno :D Od toga da je sajt vec u izradi pa na dalje. Vjerujem i ja da je tesko pregovarati o sajtu sa ljudima "odozgo" ali morate da ih smarate inace od toga nista. Dobar sajt sa dobrim reklamama + informacije koje se redovno kace = odredjen profit.

Politika treba da shvati da suva stampa nema vise sta da trazi kao samostalan oblik nego mora iza sebe da ima i jak sajt. Mislim mora da ima jos mnogo toga ali za pocetak dobar sajt. Nekad kasnije i pretplatu za digitalnu verziju casopisa jer je sve vise tableta, a digitalno izdanje koje mozete ponuditi bez posrednika (trenutno Novinarnica) i recimo dan prije stampane verzije. Ali sta je tu je dok je drzava u banani nije ni za ocekivati da vi nesto drasticno mjenjate :D

todos
13.7.2014, 10:08
Pa nešto stvarno sumnjam da bi iko, pogotovo kapitalistički nastrojene glavešine politike odbile kad bi im se nešto gotovo i pre svega besplatno dalo na tacni,
pričao sam onda, rećiću i sad nije mi normalno da ilustrovana politika, viva, politikin zabavnik, dobiju redizajn sajtova a izdanje koje se bavi IT ostane na prvobitnom izgledu i da se čak ni ne ažurira redovno, čime se vi ljudi bavite, prodajom krompira i jaja na pijaci ili IT-jem!?, što ne da je sramota nego nemam reči
ne znam da li je smešno ili žalosno ali je krajnje kontradiktorno što među prvima kuzma a i ostali autori u časopisu znaju da pljuju i da prave raznorazne pošalice da se busaju u grudi kako su najprodavaniji časopis na ovim prostorima, kako su ostali samo obični semenkari, preprodavci i prodavci magle...ja kapiram gde živimo, kakvo je stanje i sve to ali ako već sami sebe na sva usta hvalite kako niste takvi, kako želite nešto više onda i uradite nešto po tom pitanju, pa pokažite i nama ubogima kako je to moguće

e da sa velikim nestrpljenjem očekujem tu veliku promenu, pitam li se samo šta će to biti, neko će se setiti da ažurira sajt? ili će se dogodti još veće čudo pa planirate da sklonite ovaj link ka patriotskoj eskadrili koji je tu od '99 ili čak da dodate link ka the best of/top igara od 2000-2010?

Dobro je brate, red je da se pozabavis velikim pocetnim slovima i svim ostalim minimalnim interpunkcijama i da shvatis da zivis u banana Republici Srbiji!

NaL-Ra
13.7.2014, 10:26
Sta je ovo !? Todos krenuo u ofanzivu, da titulu najnepismenijeg clana foruma preda nekom drugom ?

todos
13.7.2014, 11:50
Sta je ovo !? Todos krenuo u ofanzivu, da titulu najnepismenijeg clana foruma preda nekom drugom ?

Crkni od muke sto je to tako kao sto je tako!

todos
13.7.2014, 11:55
hoću, krećem sa učenjem kada se piše veliko, kada malo slovo, kada zapeta a kada tačka, a tebi ću u međuvremenu poslati jedan bukvar kako bi naučio da pišeš sva slova, vidim da su ti slova č.ć,ž,đ a verovatno i slovo dž totalna nepoznanica, pusti mi adresu na private, šaljem ti ga o mom trošku...nemoj prosipati pamet ako već nisi dovoljno elokventan i upućen u materiju, inače ako hoćeš da troluješ i prozivaš nekog, moraš imati malo više skill-a, ne treba da ispadneš gluplji od osobe koju prozivaš i troluješ nego pametniji:dedica:

i čisto da ti odgovorim, da svestan sam i shvatam da živim u prejadnoj srbiji u kojoj je pič*ousti vučić i njemu slični na vlasti, ali to ne znači da se ovde ne može napraviti nešto pametnije, kvalitetnije i bolje, a ne samo da se priča u prazno kao što to radi redakcija(određeni autori) ovog časopisa

100 puta sam rekao i rećiću i 101. BRUKA JE I SRAMOTA da jedan IT časopis u 2014. godini ima ovakav sajt a još veća je bruka to što sajt nije ažuriran po tri i više meseci...smešno, jadno, prejadno...

Problem je sto pisem sa windows phone i nisam se potrudio da nabavim cirilicnu tastaturu. Kada pisem sa laptopa Lenovo 530 edge uvek ali uvek koristim punu tastaturu. Takodje imam problem sa desktopa jer i tamo imam qwerty tastaturu. Tesko mi je da prepoznam Vukovu azbuku jer treba uvek da zbog tih nasih slova koristim tastere sa interpunkcijama. Uskoro cu i to da promenim.
U svakom slucaju potrudicu se da se prilagodim srpskim standardima.

Rocker
13.7.2014, 20:19
Gospodo, a da se vratite malo na temu, a? :cool:

Aulbat
15.7.2014, 17:25
mozda ce da odrade nesto oko sajta za jubilarnu godisnjicu sveta kompjutera u oktobru. 30 godina bog te mazo sa pekmezom

maska
31.7.2014, 18:27
Najava novog broja ce kasniti kao i najava ovog zbog godisnjih odmora :D

DeCoy
31.7.2014, 18:43
Ako do sada niste shvatili već nekoliko meseci unazad nema "najave" novog broja. Tema se otvara kada se broj nađe na kioscima.

profi
31.7.2014, 18:58
Ako do sada niste shvatili već nekoliko meseci unazad nema "najave" novog broja. Tema se otvara kada se broj nađe na kioscima.

Ali zbog cega? Tehnicki vas nista ne sprecava da objavite par dana ranije, sto znaci da mislite da vam to povredjuje prodaju?

todos
31.7.2014, 19:17
Treba pokušati i na ovaj i na prethodni i na neki treći način lansirati broj i videti od koje opcije ima veće koristi. Mada mislim da forum ne utiče ni na 2% ukupne prodaje.

Wolverine
31.7.2014, 19:49
A možda se Oluja smorio da ga kritikujete pre nego što vidite naslovnu "uživo"? :D

player1
31.7.2014, 21:14
A mozda nije. :D

JohnnyNT
31.7.2014, 23:16
Tek sad primetio: strana 77 -> Extreme Call Blocker -> prva rečenica i slika - nice touch :D Pitam se da li je žrtva reagovala :D