PDA

Prikaži potpunu verziju : Cuphead

pentraksil
24.6.2014, 13:59
Zanimljiva igra pravljena u stilu crtanih filmova iz 1930-tih. Izgleda super. Izlazak je 2015. na Xbone i PC

3jDZfREYppk

Edit: Typo u naslovu pa neka neki admin ispravi ako moze

Zuti Bar
3.2.2015, 1:34
Mogu samo zamisliti kakav bi ovo hit bio da se pojavio devedesetih. :D Ovako će za širu publiku biti samo "još jedan dosadni platformeri" koji ću ja slatko odigrati.

pentraksil
16.6.2015, 12:17
4TjUPXAn2Rg

pentraksil
30.6.2015, 10:06
Malo brinu ovih poslednjih par demonstracija...naime, na E3 je prikazana verzija igre u kojoj su bukvalno samo borbe sa "kraljicama". To je samo tutorijal, kako kazu bice i "sidescroling" akcije i pored bossova, mada me sve to malo brine.
Naravno, nemojte ocekivati tipican platformer nalik na Mario ili noviji Rayman, ipak je ovo run and gun. Samo da ne budu zaista samo kraljice u celoj igri, to bi bio nevidjen smor.

2_TqJaHXNPY

player1
30.6.2015, 10:09
Zar nije igra oduvek trebala da bude neka vrsta browlera? 1 na 1.

Emix
28.8.2015, 19:14
MgkQKqp9pwE

Zuti Bar
31.8.2015, 16:13
Ovako dobra animacija se rijetko viđa. Naslov djeluje kao korak naprijed u razvoju platformera. Da li će biti cjenjen od igraca tesko je reci. Nisam neki optimista. Veliki hitovi iz osamdesetih i devedesetih toliko se razlikuju od danasnjih da nerijetko pomislim kako se radi o dva razlicita tipa zabave.

Emix
12.11.2015, 13:59
IrZxTS_eXLE

CTOJAH
18.3.2016, 22:58
Zadnje sto sam cuo o ovoj puno ocekivanoj igri, je da su autori trazili preko oglasa talentovanih umetnika/animatora za pozadinu. To sam procitao, ako se ne varam, na Fejsu. Bilo je to pocetkom ove godine i o'tad NISTA !
Zna li neko dokle se stiglo u izradi Cuphead-a ?

Emix
23.4.2016, 21:35
NU9vHywsIBk

Dantheus
23.4.2016, 22:18
Čuo sam za igru čim je postavljen prvi screen i od tad sam totalno zaboravio na nju.

Nije baš da me igra zanima, ali po ovom gameplay videu djeluje okej. Šta ja znam, valjda bi mogla biti zabavna ako akcija bude fluidna.

Btw, tipfeler u naslovu teme.

Emix
9.6.2016, 19:54
xy0bpSyeCuQ

dex3108
10.6.2016, 9:25
Yay :D

M.C.
10.6.2016, 16:00
Nadam se da je ovo prvi nivo. :D

Zuti Bar
21.6.2016, 10:49
Bio je na E3 sajmu u sklopu Microsoft konferencije. Sto znaci da se ozbiljno radi na njemu. Inace pokusao sam da se prisjetim na sta me podsjeca art pa mi pade na pamet macak Felix.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRuSV4n4F3Lf330U63PEflrw2McRDeoy wrCqOkvHw16b6Pwow9d0Q

DeCoy
21.6.2016, 12:16
Art style podseća na crtane filmove tridesetih godina, ne samo na mačka Feliksa.

_xZocdDR9WM

Zuti Bar
28.6.2016, 23:03
Ne znam zasto ali ti prastari crtaci su mi nekako uvijek bili strasni i sablasni. Kao neka verzija horor zanra za klince. :D

CTOJAH
20.7.2016, 20:41
Pogledajte ovaj demo gejmplej i uzivajte ko sto sam i ja !

20Rt7NugRMs

Nestrpliv sam, NESTRPLJIV !!!

Cracked But Whole
21.7.2016, 0:41
Jedino što sa istom žestinom iščekujem su Eitr i We happy few (iako imam osećaj da ova poslednja može grdno da razočara).
I i dalje se ne zna release date, majku mu.

Dantheus
21.7.2016, 1:01
Opa! Čitao sam još u ranoj fazi razvoja o igri i tada mi nije privlačila pažnju, u međuvremenu sam zaboravio skroz na nju, čak sam i pisao gore u temi da nisam naročito oduševljen, ali sada kada pogledam malo gameplay malo bolje, ipak vidim da sam se prevario i mogu reći samo: JEDVA ČEKAM! Isprane boje odnosno grafika u stilu crtanih filmova iz tridesetih godina prošlog vijeka izgleda neodovoljivo, igra ima neki poseban šmek, a ono što mi je najbitnije je da je akcija izuzetno fluidna. Ja se samo nadam da će stvarno biti ovako napucana akcijom i brza, jer ako bude, onda je CUPhead moj ... cup of tea. :)

dex3108
11.10.2016, 22:41
Nista do sredine 2017.

http://studiomdhr.com/cuphead-coming-mid-2017-2/

Emix
12.6.2017, 0:17
AhBIf279s80

29 septembar.

dex3108
23.8.2017, 17:47
iMkCIdGikmk

CTOJAH
7.9.2017, 22:31
kvzafejESrg

Muzika kida ! :qliranje:

dex3108
29.9.2017, 9:06
Pljuste devetke i desetke na sve strane :D

M.C.
29.9.2017, 13:10
Ima dosta osmica ali sasvim solidno. Da ubace online coop za par meseci pa da igramo. :D

DeCoy
29.9.2017, 15:32
Ovo bre skoro 12GB zauzme na hardu :D

hehe svinja trgovac k'o u Wonderboyu :)

http://i.imgur.com/C2IIPwEl.jpg (https://imgur.com/C2IIPwE)

Cracked But Whole
29.9.2017, 15:58
Mislim da Steam zahteva da imaš toliko, ali da igra zauzima i manje, rekao bih oko 5gb najviše

DeCoy
29.9.2017, 16:02
Jok, 10.9 GB zauzima folder igre u Steam direktorijumu kad se raspakuje, ali sam download je relativno lagan, ni dva gigabajta.

Emix
29.9.2017, 16:56
Predjoh 3 levela (2 boss i jedan run and gun)... sta reci? Igra je odlicna. :tapsh:

Pipboy
29.9.2017, 16:58
Probao malo, fascinantno šta su uspeli da odrade sa grafikom u tom stilu crtaća iz 30-ih, dizajn likova, animacije, zamućenja i razlivene boje u pozadini, "starinski" izgrebani filter preko svega, plus fantastična muzika.... :tapsh:
I gejmplej odlično odrađen, kul što nije sve linearno već ima mapa na kojoj može da se bira šta će da se igra. Sami nivoi su neumoljivi i hiperdinamični, konstantno doleću neprijatelji sa raznih strana, oseća se stalna tenzija i napetost prilikom igranja. Sve deluje kao vrhunjski akcioni arkadni automat iz luna parka devedesetih.

Cracked But Whole
29.9.2017, 17:59
Da, taj luna-park vajb je predobar, nešto što danas ne uspevam da osetim u pravim luna-parkovima, izgubili su tu auru jer se više ne osećam kao da tamo mogu nešto novo da iskusim, sve je već viđeno...dok, ova igra je zaista nešto posebno. Osećam se kao dete ponovo :D

testera
29.9.2017, 21:16
Ali sargarepa i krompir u basti. Vrhunski :) Igra za svaku preporuku. Ne znam sta cu pre. Cas igram HOB, cas ovo cudo. Igra je pravljena 7 godina.

Cracked But Whole
30.9.2017, 11:24
Igrao sam co-op sa ortakom (pomalo pijani), i izazov je mnoogo veći udvoje, mnogo više stvari se dešava na ekranu i bossevi imaju više helta. Ipak sam zadovoljniji solo igranjem, pogotovo trezan :D

muki85
30.9.2017, 13:03
Jel se meni čini ili je ova igra teška? Ili sam nesposoban?

sp01
30.9.2017, 13:15
Не чини ти се. :)

Нисам много прешао за сада али је куповина додатног срца доста помогла.

Cracked But Whole
30.9.2017, 13:39
Kod Run n' Gun deonica je možda bolje ići prvi put sporije, da se pokupe svi novčići, i onda kada se njime kupe preko potrebni dodaci onda se može ići za veći grade i bolje vreme.
Stigoh do drugog ostrva, boss fightovi na prvom su fantastični, volim što uvek postoje varijacije, napadi i transformacije koji su više rendom nego predvidivi čak i posle nekoliko igranja (ili umiranja :D)

muki85
30.9.2017, 16:28
Ma kupio i ja dodatno srce, bez njega mislim da ništa ne bih prešao. Po meni treba malo više run and gun mapa, pošto se novčići baš retko dobijaju.

Pipboy
30.9.2017, 19:16
Iako dodatno srce deluje kao no brainer, onaj ghost dash je mnogo korisniji jer daje neranjivost tih sekundu i po koliko se koristi

dex3108
30.9.2017, 20:53
Prvi boss zavrsen sa A+ :D

VS9wYaQM0Wc

DeCoy
30.9.2017, 21:10
Generalno bossovi su lakši nego run&gun deonice :)

M.C.
2.10.2017, 14:05
Zavisi, mene *****ava zmaj na drugom ostrvu samo tako. Interesantan je koncept težine. Čitao sam dosta po redditu i dosta različitih mišljenja koji su bossovi najteži. Npr. za neke koji su lako prešli zmaja "cake lady" predstavlja dosta veći izazov i obrnuto. Meni je takođe žao što nema više R&G deonica, one su mi legle odlično mada ih većina i ne voli mnogo i smatra da su slabiji deo igre.

Cracked But Whole
2.10.2017, 14:39
Uf, ne bih se složio ni ja, run n gun prolazim najviše iz 4-5 puta, dok kod nekih bossova to ide i po dvocifrenom broju :D
Zmaj mi je bio opasno težak, oni plamenovi su me najviše zezali jer su nepredvidivi. Mornar me je zezao isto, al pored njega, za sad su mi borbe na trećem ostrvu lakše nego na drugom, ili sam se uigrao više.
Odličan dizajn nivoa i bossova, sve u svemu.

Gatti.Gatozza
2.10.2017, 15:25
Na koji način igrate? Da li koristite komande na tastaturi ili igrate džojpedima? Moram da priznam da mi je jako teško da se naviknem na default komande.

DeCoy
2.10.2017, 15:50
Otkad se ovakve igre igraju na tastaturi. Ja sam remapirao default komande na dzojpedu, pošto se fire dugme maltene non-stop koristi stavio sam ga na RT.

Emix
2.10.2017, 16:38
Na koji način igrate? Da li koristite komande na tastaturi ili igrate džojpedima? Moram da priznam da mi je jako teško da se naviknem na default komande.

Naravno joypad, u mom slucaju XB1. Ne bih ovo nikad igrao na tastaturi.

Inace meni su boss leveli mnogo laksi od run and gun. Ne znam zasto, ali nisam imao vecih problema sa boss borbama, a zavrsio sam drugo ostrvo danas.

Willy
2.10.2017, 17:18
OK, ceo život igram igre, slab sam na platformice i čini mi se da je ovo jedna od najlepših igara ikad. A ubedljivo najestetizovanija, sa vrlo preciznim periodom i vrlo preciznim autorima(Ub Iwerks, Max Fleischer) kao inspiracijom. Zaista ludačka animacija, prosto ti se ne igra nego samo gleda.

Čest je slučaj da igre sa lepom grafikom imaju slabu igrivost, i bio sam prosto ubeđen da će ovo pre biti neki interaktivni demo nego igra. Hvala Bogu, veoma sam se prevario. Cuphead je odlična i veoma teška igra, **** sam polomio dok sam neke šefove prešao. Krvulja učenja je vrhunska, kao i arkadni momenat.

Ono čega sam se takođe plašio je da će igra slediti taj glupav trend novih indie platformica(precenjeni Owlboy je najgori primer) gde će biti previše storytellinga i da će samo igranje konstantno biti prekidano suvišnim dijalozima/scenama. I tu sam pogrešio, priče ima taman dovoljno da te uvuče i ćao đaci. Alal vera.

Moj omiljena kraljica je sirena-meduza. Ne možeš a da se ne zaljubiš u nju. Takođe mi je i kralj kocaka onako baš kul "sleazy" tip, pravi pimp ako mene pitate :) Najteži ubeljivo mi je bio onaj voz mrtvih, ludilo mozga.

I za kraj imponuje mi što su kreatori igre za glavnu inspiraciju naveli kultni crtani "Swing Your Sinners", jer album mog benda iz 2013. takođe nosi naziv po istome :)

Sve u svemu, naklon do poda. Uživao sam kao malo kad.

DeCoy
2.10.2017, 18:10
Sasvim zasluženo četvrto mesto po broju prodatih primeraka prošle sedmice na Steamu (iza PUBG, TW: Warhammer II i Divinity 2).

filipos
2.10.2017, 18:33
Kako podesiti PS2 kontroler da radi sa igrom? Tj. radi kada se igra nivo, ali npr ne mogu da krenem tutorijal ako igram sa njim, a preko tastature normalno. isto vazi i za ulazak u nivoe gde uopste ne reaguje.

Exia
2.10.2017, 20:40
Ova igra....
http://i.imgur.com/sKbCAI7.gif

Cracked But Whole
2.10.2017, 21:13
:D
Inače, kome se sviđa Cuphead, neka obavezno odigra i Hollow Knight. Rekao bih zapravo da je i teža od ove, svakako zahteva ishitrene reakcije jer se igra i brže, a isto ima fantastičan dizajn nivoa i bossova.
Ovo je odlična godina za platformere, svakako.

dex3108
2.10.2017, 21:48
I ovo je jedan od nacina da se zavrsi nivo :D

wn_PF8VVOFo

caine
3.10.2017, 1:55
Ovo je odlična godina za platformere, svakako.
Izasao je i fenomenalni, neshvaceni Rain World. Jedna od najboljih igara svih vremena, igra je podigla malo prasine, ali ni priblizno koliko zasluzuje (mislim da na ovom forumu nema ni temu).

Ono čega sam se takođe plašio je da će igra slediti taj glupav trend novih indie platformica(precenjeni Owlboy je najgori primer) gde će biti previše storytellinga i da će samo igranje konstantno biti prekidano suvišnim dijalozima/scenama.
Meni to u Owlboyu nije smetalo jer je prica bila iznenadjujuce dobra. Prilicno zabavna "sinematicna" voznja...

code master
3.10.2017, 16:07
Animacija i sam stil je najbolji deo same igre, super izgleda!:)

Neko je pomenuo Ub Iwerksa i setih se ovog crtaća koji su puštali na našim kanalima tokom devedesetih, kao klincu crtać kao i svi ostali, medjutim kad ga danas pogledam pa ovo nije nimalo naivno:kreza:.

pxucYzKXXCI

DeCoy
3.10.2017, 16:14
Ma Umočiću je zakon!

bLyyxgEZ_80

Generalno svi ovi matori crtaći su odličan trigger za SJW-ove :D

dex3108
3.10.2017, 20:00
Tako blizu

https://i.imgur.com/oawxbHvl.png

CTOJAH
3.10.2017, 21:02
Da postujem i ovde :

Potreban je patch za kontrole pod hitno !!! Sve je dobro dok ne redefinujete keys/joystick ?! Ima situacije ako igrate joystickom da ne mozete dalje jer ne rade ni default dirke !
Stvarno bi bilo steta da ostane ovako. Buni me samo jedno : milijon ljudi na Stimu je dalo ocenu 10/10, zar niko nije imao ovih problema ili jednostavno to su deca koja igraju na difolt tastaturu ????????????????????

Takodje, neko je uporedio Cuphead sa Rain World - to se jednostavno ne moze porediti, jedino se moze sa Rayman Origins/Legends !

DeCoy
3.10.2017, 21:15
Ja igram sa redefinisanim kontrolama i nemam nikakvih problema. Moguće da je do tvoje verzije igre, na originalu toga nema...

CTOJAH
3.10.2017, 21:21
Ja igram sa redefinisanim kontrolama i nemam nikakvih problema. Moguće da je do tvoje verzije igre, na originalu toga nema...

Moja verzija je GOG.
https://www.gog.com/game/cuphead

sp01
3.10.2017, 21:23
Ни код мене нема проблема (народњак). А играм на тастатури, измењене контроле.

DeCoy
3.10.2017, 21:28
Očigledno da taj GOG DRM-Free narodnjak ima problema...

M.C.
3.10.2017, 21:50
Nema, ja igram GOG narodnjak, izmenjene kontrole takođe.

DeCoy
3.10.2017, 22:39
Znači do njega je :D

Eto na prošloj strani se neko žalio na probleme sa PS2 kontrolerom.

caine
4.10.2017, 0:15
Takodje, neko je uporedio Cuphead sa Rain World - to se jednostavno ne moze porediti, jedino se moze sa Rayman Origins/Legends !
Nisam ih uporedio, vec je Cracked But Whole napisao da je ovo odlicna godina za platformere, pa sam zato pomenuo i Rain World...

M.C.
4.10.2017, 0:41
Tako blizu

https://i.imgur.com/oawxbHvl.png

https://i.imgur.com/b5sEzEJ.jpg

Bliže. :D

muki85
4.10.2017, 18:21
Najbolje mi je od svega što su toliko "nedopadljive" bosove napravili, da prosto u čoveku (Srbinu) postoji inat, da pored toga što pogineš 15 puta moraš da ga pređeš pa makar crko. Do sada do trećeg sveta ubedljivo me je najviše nervirao onaj glupi klovn u luna parku...

dex3108
4.10.2017, 20:14
https://i.imgur.com/b5sEzEJ.jpg

Bliže. :D

https://img.buzzfeed.com/buzzfeed-static/static/2015-01/11/20/enhanced/webdr12/anigif_enhanced-buzz-5450-1421026333-15.gif

https://i.imgur.com/jwp4l9rl.png

http://www.reactiongifs.com/r/msty.gif

M.C.
9.10.2017, 23:17
Speedrunner dances through Cuphead using DDR mat (http://www.eurogamer.net/articles/2017-10-09-speedrunner-dances-through-cuphead-using-ddr-mat)

Ovo je već hardcore mode. :D

M.C.
11.10.2017, 13:59
Igra se prodala u preko pola miliona primeraka na Steamu za manje od 2 nedelje. Fenomenalan uspeh, ne verujem da je iko ovo očekivao.

Cracked But Whole
11.10.2017, 16:12
Zanima me samo koliko je sveukupno primeraka prodato, uključujući Xbox i Gog prodaje, nadam se da su tu negde blizu milionu :)

DeCoy
11.10.2017, 17:09
Prodaja na GOG-u je zanemarljiva, zaboravih sad koja je indie igra u pitanju, developer je izneo podatak da broj prodatih primeraka na GOG-u iznosi manje od 2 % od prodaje na Steamu.

CTOJAH
12.10.2017, 16:43
Prodaja na GOG-u je zanemarljiva, zaboravih sad koja je indie igra u pitanju, developer je izneo podatak da broj prodatih primeraka na GOG-u iznosi manje od 2 % od prodaje na Steamu.

Tacno je da je Steam superiorniji (citaj : popularniji) od GOG, ali pravilo nije univerzalno vec za svaku igru ponaosob.
Valjda ima neki link za GOG ko sto ima za Steam. (gde se vidi koja igra je prodana koliko)

DeCoy
12.10.2017, 17:03
Nema, ni Steam zvanično ne objavljuje podatke. Prodaja je maletene zanemarljiva u odnosu na Steam i uglavnom ograničena na DRM-free frikove. Jedini izuzetak je Witcher serijal, mada je do trojke (za koju ne postoje Steam ključevi) i prodaja Witcher naslova na Steamu bila 5-6 puta veća nego na GOG-u.

Naravno ne računamo stare igre kojih nema na Steamu i zbog kojih GOG i treba da postoji.

Cracked But Whole
12.10.2017, 17:44
GOG je dobar za nas i istočnu Evropu jer oni znaju adekvatno da barataju cenama u odnosu na steam, dosta naslova je jeftinije. Ne drastično jeftinije, al taman tolko da znači ako se nekad zadesi da imate tačno novca za neku igru :D
A i dobro je pratiti weekend sales i slično, nađu se dobri popusti ekvivalentni onima na steam rasprodajama tokom leta i zime, u slučaju da se neke igre tad propuste.

M.C.
12.10.2017, 17:47
Ništa dok i mi ne upadnemo u jeftiniji region na Steamu, bilo bi lepo da uvedu nešto kolektivno za Balkan, ali teška posla. Trebalo bi nam još nekih 50 miliona ljudi da privučemo pažnju...

dex3108
13.10.2017, 23:18
Za dve sedmice prodatu u preko milion primjeraka

http://studiomdhr.com/cuphead-goes-platinum/

DeCoy
15.10.2017, 13:21
620k kopija registrovanih na Steamu, za trećinu više nego Total War: Warhammer II (a izdate su isti dan).

M.C.
20.12.2017, 21:25
Cuphead Goes Double Platinum (http://studiomdhr.com/cuphead-goes-double-platinum/)

Već 2 milke.

dex3108
21.12.2017, 8:46
Cuphead Goes Double Platinum (http://studiomdhr.com/cuphead-goes-double-platinum/)

Već 2 milke.

I odnos je manje vise 50:50 konzole-PC.

Willy
28.12.2017, 15:39
Pročitao sam recenziju na SK i konačna ocena je 87/100. Jednom rečju - sramno.

NEBROJENO mnogo puta sam nabasavao na opise predosadnih generičkih strategija u ovom časopisu koje su imale veću ocenu od ove. Recezent kao da nije prepoznao momenat, i da se ovakva igra javlja jednom u sto godina.

Takođe kao glavnu manu u milenijalskom stilu navodi nedostatak uvoda od tri sata, i to što jadni moramo da se prepustimo mašti na volju u vezi istorije i ličnosti protagoniste.

Zamišljam Harvi Kajtela kako plješće u sceni iz Reservoir Dogs i viče "My f****** hero!".

Sličnu scenu sam zamislio prema frajeru koji je Underrailu u klasičnom nacionalno neosvešćenom stilu pod velom savršene objektivnosti dao 80/100.

Razmišljam da ne čitam više opise.

DeCoy
28.12.2017, 16:57
A šta fali oceni 87? Da je dobila 50, pa i da kažeš nešto...

Art style je fenomenalan, ali meni se recimo koncept ne dopada, mislim da je moglo to mnogo bolje da se uradi. I šta sad? Ti si u pravu, a ja nisam?

Papir u časopisu još uvek nema magična svojstva da se opis i ocena menjaju prema afinitetima individualnih čitalaca...

Što se mene tiče sve preko 70 je vredno igranja, 50-70 ako baš nema ništa drugo u okviru žanra, ispod 50 za izbegavanje.

Willy
28.12.2017, 17:33
Da li sam ja to dobro tebe razumeo i čitaoci treba na svaki opis da reaguju sa aminovanjem i da ni slučajno ne istaknu ako im se neka ocena ili opis ne dopadnu?

DeCoy
28.12.2017, 17:54
Naravno da ne, ali reći da je sramota što je dobra igra dobila dobru ocenu je u najbolju ruku sitničarenje.

player1
28.12.2017, 18:00
Cuj to? 87 slaba ocena... :rolleyes:

Neverovano...

A inace zanrovi ne mogu da se porede. Pa sta ako je neka strategija dobila vecu ocenu, kad su to babe i zabe?

Poredi da durgim platformama, ako vec sitnicaris. Mada cak ni to mena smisla ako opis pisu dve razlicita recezenta, jel svako ima razlicite kriterijume.

Willy
28.12.2017, 18:04
87 od 100 je dobra ocena za ne znam, Tomb Raider, ali je slaba ocena za Cuphead.

I nijansiranje pojava nije isto što i sitničarenje.

Niko vam nije glavu odrubio ako kritikuje jedan opis igre. Argumentujte poput mene konkretnim primerima zašto mislite da je opis dobar i zašto je ocena adekvatna.

A ne time što ćete mene da omalovažite, jer to su političarske metode.

Ja nikog od vas ne vređam lično, već kritikujem recenzenta u jednom konkretnom slučaju.

DeCoy
28.12.2017, 18:16
Nema potrebe da pišeš više poruka jednu ispod druge, postoji edit dugme...

Sitničarenje je jer tebi očigledno mnogo znače tih 5-6 dodatnih podeoka, koji su apsolutno nebitni, baš kao što je i ocena nebitna na kraju krajeva. Služi samo za neko grubo kvantifikovanje napisanog, da bi oni koje mrzi da čitaju tekst znali da li je igra vredna igranja ili nije. To da li je igra dobila 87 ili 92 smeta samo sitničarima...

Meni se konkretno ne sviđa koncept igre, dopala bi mi se više da ima klasičnu platformsku postavku, umesto ove kombinacije boss fajtova i nešto trkačkih deonica. Ja sam Steamworld Dig 2 dao istu ocenu čini mi se, i u globalu Steamworld Dig 2 mi se više dopada nego Cuphead, iako je art style u potonjem neprikosnoven.

EDIT: Lažem, dao sam 90 Digu dvojci.

Willy
28.12.2017, 18:26
Psihološki je veoma drugačije kad neko vidi 87 ili tih čuvenih 92 koje si napisao.

A zašto čuvenih?

E pa zato što je SK nekada baš tu cifru davao najboljim platformama (Superfrog, Ruff n Tumble, Zool 2, Brian The Lion, Jazz Jackrabbit mislim da je imao čak 95).

A 87 su dobijale solidne platforme poput Chuck Rock 2, Yo Joe i sl.

I u tome i jeste trik, jasno si nekad po oceni mogao da vidiš koja je klasa igre u pitanju.

P.S. Sva sreća pa tvoj pasivno-agresivni komentar za edit dugme nije bio sitničav...

DeCoy
28.12.2017, 18:59
Čoveče, porediš ocene od pre 30 godina sa današnjim.

Uostalom, meni je Yo Joe! bolji od Zool 2. I šta sad? Hajde da tražimo autore tih tekstova i da im kažemo da su zbog tih 5 poena osramotili časopis, partiju i državu...

Willy
28.12.2017, 19:04
Poredim ih baš zato što smatram da su nekada opisi bili nijansiraniji.

Ako nadjem neki adekvatan nijansiran opis iz 1986., i njega ću da smatram relevantnim. Ili reci mi ti, gde je granica? Do koje godine su opisi irelevantni, a koje godine tačno dobijaju na težini u odnosu na današnje opise?

I svako ko je igrao igre koje sam naveo zna o čemu govorim.

zdravkelja
28.12.2017, 19:16
:rofl:

caine
28.12.2017, 19:37
Pa meni bas deluje da je sad nijansiranije ako je ranije razlika izmedju najboljih i solidnih platformera bila pet poena...

Ovde autor spornog teksta. Ocena 87 u ovom slucaju znaci da je igra vrlo dobra, a od vece ocene odvaja je to sto "više deluje kao niz nivoa, nego kao prava avantura". Ti si ovu zamerku banalizovao u svom prvom postu na ovu temu, niko ne trazi uvod od tri sata niti kompleksnu (pa ni bilo kakvu) istoriju junaka, samo malo vise licnosti. Ako okrsaje sa bossovima posmatramo kao akcente, a ono sto se desava izmedju kao intervale, onda igri mora da se zameri sto se sastoji samo od akcenata, tj. kao da smo dobili meni sa koga biramo boss okrsaje, umesto da su oni organski povezani u jednu celinu.

Takvo je bar moje misljenje, ok je ako se ne slazes (mada nisi argumentovao zasto, a kritikujes druge clanove sto ne argumentuju svoje stavove), ali reci da je tekst zbog toga sramotan i da vise neces da citas opise, a slazemo se oko svega ostalog, je preterivanje...

Willy
28.12.2017, 19:53
Dobro je što si se javio, jer kontam da je dobro što si pročitao moj utisak.

Moj argument je bio da ova igra ima estetski momenat povezan sa balansom koji se dugo, verovatno nikad, nije video. I ti to jesi istakao u recenziji i baš zbog toga mi i smeta ocena igre. Što se tiče odsustva ličnosti, meni je to recimo baš bilo veoma osvežavajuće, jer sam mogao mašti da prepustim na volju, a i na internetu su ozbiljne diskusije koja tečnost je u njegovoj glavi. Ako si mlađa generacija, mogu da razumem zašto ti to smeta, jer nove igre mnogo "žvaću" konzumentu. Ti kažeš da je to što je igra niz bossova suštinska mana igre, dok recimo brojni strani recenzenti ističu kako su run and gun nivoi za klasu slabiji i tu vide slabu tačku igre. Meni recimo ne smeta to, baš mi se i sviđa što je drugačije vođena priča igre. Na neki način i jeste bliža versus fighterima ali joj to ne oduzima već je samo malo žanrovski benduje. Uostalom, klasičnih skakačkih avanturističkih platformi ima i previše, Cuphead je jedan :)

Kasnije sam se nadovezao na stare brojeve i tadašnje nijansiranje, nemoj da zaboraviš da je tada 80/100 smatran za prosek pa je 87 bila okej, solidna igra, a preko 90 "ono pravo".

Sada mi zapravo deluje kao da nema jasne crte koja je cifra prosek, kao da se neki recenzenti i dalje vode tom starom logikom, a neki kao da je 50/100 prosek, što dodatno stvara konfuziju složićeš se.

I za očekivati je da kad ovakvom naslovu daš ocenu koju mu daš, da neki ljudi neće biti presrećni zbog toga. Valjda si spreman na to.

Ne kažem da si loše napisao, nije ti loša rečenica. Ali imam valjda prava da reagujem kad mi se nešto ne dopada.

Da li je ovo post bez argumenata?

caine
28.12.2017, 20:30
Ovo je vec bolje argumentovan post :) Kritikuj slobodno, nije ovo prvi put da me neko kritikuje i ne potresam se nesto oko toga, mada u ovom slucaju nisam nista naucio jer se jednostavno ne slazemo oko te moje glavne zamerke. Pogodio si da sam milenijalac, mozda mi je zato i bitno da igra bude nesto vise od niza okrsaja koje biram sa menija, mislim da je to prevazidjen koncept. Mozda si ti previse old school da to shvatis? :p

Sto se tice ocena, kad se ocenjuje od 0 do 100 nema mnogo smisla da ok igra dobije 80. Kod mene ok igra dobija od 60 do 70, tj. jedva je polozila ispit sa sesticom :D A imam utisak da je sada tako i sa ostalim kriticarima u SK...

U svakom slucaju, "sramotan tekst" deluje previse ostro kad se ne slazemo oko te jedne stvari i 5-6 poena razlike. Ajde da sam napljuvao celu igru, pa da kazes da je to sramotno. Da si napisao da je tekst dobar, ali je mogao da bude bolji, niko ne bi reagovao, ovako deluje kao da sam te iznervirao jer, po tvom misljenju, nisam ukapirao igru, pa si reagovao previse strastveno...

Willy
28.12.2017, 20:35
Pa jesi me iznervirao. I rekao sam da je ocena sramotna, ne ceo tekst. Nisam rekao da si nepismen ili da ne znaš da pišeš niti mislim to.

A koncepata igara treba da bude raznih, uključujući i te "starinske" i tu se takođe ne slažem sa tobom. Ja kapiram(delimično) milenijale. Svet smeškanja i sprdanja bez dubljih odnosa, no ne mislim da si ti lično takav tako da ti ovo pružam samo kao uvid da znam šta se servira ciljnoj grupi i iz kojih razloga.

No, da se manemo teorija zavere. Slažemo se da se ne slažemo i to je to, ja vidim u Cupheadu nešto što ti ne vidiš. Da sam urednik, nikad ti ne bih pustio tekst, ali samo zbog mog utiska ne zato što loše pišeš ili ne kapiraš video igre.

Cracked But Whole
28.12.2017, 20:42
Willy, nauči da su to u pitanju autorski tekstovi, što znači da je i ocena isto subjektivna stvar. I da je takođe vrlo teško brojkama odrediti doživljaj, ali više služi kao nešto na osnovu čega se orijentišeš.

DeCoy
28.12.2017, 20:42
Da sam urednik, nikad ti ne bih pustio tekst, ali samo zbog mog utiska ne zato što loše pišeš ili ne kapiraš video igre.

Onda je očigledno da ne bi bio urednik, nego cenzor ;)

Willy
28.12.2017, 20:44
Koji urednik nije i cenzor?

Matches Malone
28.12.2017, 21:46
Da sam urednik, nikad ti ne bih pustio tekst, ali samo zbog mog utiska ne zato što loše pišeš ili ne kapiraš video igre.

Veću glupost odavno nisam pročitao....
Samo tvoje mišljenje i utisak je ispravan, ostali ćao....

Willy
28.12.2017, 21:52
Okej pošto vidim da je krenulo sa ličnim uvredama, odjavljujem se.

Aibo
28.12.2017, 21:58
Mislim da je opis Cuphead-a vrlo dobar i u principu jedan veliki hvalospev igre. A ocena ko ocena, nešto mora da se zakači pa još kao da se bude objektivno. Svaki autor definitivno ima neke svoje kriterijume po tom pitanju, pa npr. jasno možeš da vidiš opise o igri koja je skroz šuplja i prazna, nema ni jednu pohvalu u opisu a dobije 50, dok ima autora koji igri tog kalibra zalepe 15. :) Ja potpuno podržavam ove druge, opseg od 0-100 je valjda tu da se koristi i ne trebaju nam uopšte ti IGN-oliki standardi gde je skala kompresovana od 65-100.

U skladu sa tim smatram da na ove ocene uopšte ne treba obraćati preteranu pažnju jer nisu uporedive čak ni unutar istih žanrova ako su različiti autori. SK je čak neko vreme, krajem 90-ih ako se dobro sećam, izbacio ocene iz opisa. Meni je bilo žao jer volim da znam na prvu da li je igra u opsegu 0-50, 50-75 ili 75-100. I to je otprilike neka prava gruba i realna podela, ostalo su sve nijanse i lične preferencije autora. A to da li je nešto 87 ili 92 je kranje lično i na kraju krajeva nebitno, na malo grubljoj skali se oba zaorkužuju na 9/10 tj. nije baš savršeno ali je strašno blizu tome.

player1
29.12.2017, 0:37
nemoj da zaboraviš da je tada 80/100 smatran za prosek

80/100 nikad nije prosek nego preporuka, tj. "granicna" ocena za solidnu igru. Stavis 7X, ako oces da naglasis da igra ima neke bitne mane, a 9X ako si bas fasciniras i zelis svakome da je preporucis.

wario
4.4.2018, 18:42
Jel se ova igra moze igrati na tastaturi posto video koji sam ja gledao na youtube pokazuje kontrole sa xbox-a?

nikola s
4.4.2018, 20:48
Moze na tastaturi, ja sam tako igrao.

wario
6.4.2018, 22:14
Kako teska igra!

Kako je tezak onaj zmaj:nov_mad2:

Treba mi pomoc! Kako se koriste super arts oruzja?

Edit: saznao sam.

Edit2: sad ne znam kako se koristi P. Sugar a kupio sam ga izgleda dzabe...

wario
26.6.2018, 19:13
Preso igru!:to_care:

Akumu
3.7.2019, 18:32
ik0gRm44YgE

Ne znam zašto se ne pojavljuje embed, ali ako kliknete na naslov, otvoriće vam video na Tjubu.

DeCoy
3.7.2019, 18:55
Ne znam zašto se ne pojavljuje embed

Zato što nemaš plagin (koji više ne postoji :opanachke).

Akumu
3.7.2019, 19:00
Onu ekstenziju koju je neko pravio? Imao sam to, ali mi je posle radio embed i sa ovim forumskim, al' sad neće.

Emix
3.7.2019, 19:57
Bio bi red da forum bude update-ovan.

player1
3.7.2019, 20:29
Jel ima neko backup tog plagina pa da ga instaliramo rucno?

DeCoy
6.7.2019, 14:06
Odložen DLC za 2020.

DeCoy
9.7.2019, 18:44
Cuphead dobija animiranu seriju na Netflixu.

https://www.vg247.com/2019/07/09/cuphead-animated-series-netflix/

filpan
9.7.2019, 20:35
Jel ima neko backup tog plagina pa da ga instaliramo rucno?
I ja sam trazio pre nekih mesec dana ali patka

wario
9.7.2019, 20:57
Odložen DLC za 2020.

jedva cekam ovo to mi se jedino igra. do tada jel ima neka slicna igra da se vezba?

Cracked But Whole
9.7.2019, 23:35
jedva cekam ovo to mi se jedino igra. do tada jel ima neka slicna igra da se vezba?

Hollow Knight, nije baš boss rush mode (iako ima to kao DLC pri kraju), platformer metroidvania fazon

wario
10.7.2019, 10:28
Hollow Knight, nije baš boss rush mode (iako ima to kao DLC pri kraju), platformer metroidvania fazon

znam igrao sam ali zamara nije kao cuphead.

Akumu
10.7.2019, 13:10
Meni HK mnogo bolji od Cupheada.

A Ori and The Blind Forest?

wario
10.7.2019, 14:17
Meni HK mnogo bolji od Cupheada.

A Ori and The Blind Forest?

jao pa isto ima ona mapa kao iz hollow knighta.

caine
10.7.2019, 15:15
Rayman Origins/Legends?

Akumu
24.7.2019, 14:04
Ostao mi još đavo, samo sam stigao do njega, nisam još probao nijednom. Ko vam je bio najteži?

Mene prvi put kad sam igrao toliko urnisala ona riba sa slatkišima da sam batalio i deinstalirao igru. Kad sam opet instalirao, nju sam lagano otkačio, ali posle mi je klovn sa vozom bio dosta naporan, kao i glupi troglavi zmaj, ostalo me nije toliko mučilo. I bio mi je zeznut onaj run and gun na moru, to sam prelazio dve nedelje, svakog dana sam pokušavao po 2-3 puta dok nisam prešao.

Edit: sjajan playthrough, neverovatno je kako se dobro uklapa psy ovde.
https://www.youtube.com/watch?v=geajCOmYRcw

DeCoy
30.9.2019, 13:59
https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/71321184_10156335927572657_3031810808586698752_n.j pg?_nc_cat=110&_nc_oc=AQneqsdoVcfe_LmV-ocJi15mtDuZ5l361ravXyhak83-6dPxTmUq1tR1T2b5UTifDmQ&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&oh=bb3495e2f685159f63503978e71f1d55&oe=5DFCB46E

Drugi rođendan i 5 miliona prodatih kopija.

wario
2.10.2019, 11:48
Kad izlazi nastavak?

CTOJAH
2.10.2019, 16:40
A kad su najavili nastavak :confused:

wario
2.10.2019, 17:54
A kad su najavili nastavak :confused:

Pa nesto sam citao da ce izaci.

Akumu
2.10.2019, 17:54
Nastavak nisu, jesu DLC za 2020. godinu.

wario
2.10.2019, 17:55
Nastavak nisu, jesu DLC za 2020. godinu.

Pa to svejedno.

DeCoy
2.10.2019, 18:19
Nije svejedno...

wario
2.10.2019, 18:45
Nije svejedno...

a sto teras mak na konac?

player1
2.10.2019, 21:34
Ali stvarno, nije uopste isto.

DLC su u najboljem slucaju dodatni nivoi (tj. vise istog), i ne moze nikako da se poredi sa pravim "nastavkom".

Licno iskreno, meni je glupo da posle dve godine izlaska oni muzu igru se nekim tamo DLC-om, umesto da naprave nastavak ili nesto novo.

caine
3.10.2019, 13:13
Kad se uzme u obzir koliko im je trebalo da naprave osnovnu igru, uopste me ne cudi sto im treba dve godine za DLC. Meni je jedan DLC skroz ok, pre nego sto predju na sledecu igru. Nije kao da nema sta da se igra...

A za sledecu njihovu igru, ne bih voleo da to bude Cuphead 2, dosta je jedan boss rush naslov u ovom svetu.

wario
24.12.2019, 10:31
ibDx3ueg90U

Dantheus
28.4.2020, 3:55
Ja sam mislio da je Grim Matchstik za*eban, ali sad naiđoh na Robota... :eek:

Lmao na početku sam imao osjećaj da će igra biti prekratka, sad, poslije 16.5 sati nisam još završio treći svijet... :kreza:

Dantheus
1.5.2020, 14:44
Prešao poslije 20 sati... :kreza: Vjerovatno najteža igra koju sam probao, ali odlična zabava. Jedino nisam uspio finalnog bossa da ubijem, možda ću se nekada vratiti da to odradim. Osim njega, Matchstick i Robot najteži...

Akumu
1.5.2020, 16:15
Dakle nisi prešao. :mrgreen:

wario
1.5.2020, 17:48
Prešao poslije 20 sati... :kreza: Vjerovatno najteža igra koju sam probao, ali odlična zabava. Jedino nisam uspio finalnog bossa da ubijem, možda ću se nekada vratiti da to odradim. Osim njega, Matchstick i Robot najteži...

pa onda nisi 'obrno' ovu tesku igru sa kojom sam se i ja mucio

Dantheus
1.5.2020, 19:49
Zapravo jesam, jer imaš opciju da odbiješ fajt sa Đavolom nakon čega kreće odjavna špica, tako da igra jeste završena samo ne 100%... :D Nisam imao više živaca, odustao sam negdje poslije dvadeset i neke pogibije otprilike...

Akumu
1.5.2020, 20:50
Nemoguće, borba kreće i kada se ide na no.

https://youtu.be/z22n41a0PWo

Dantheus
1.5.2020, 21:19
^Kada stisneš "yes", tu je kraj igre...

m4BTJxjI63g

Akumu
1.5.2020, 21:35
A da da, u pravu si, izvini.

Meni je uzeo mnogo vremena, ali me nije frustrirao kao prokleti zmaj i ona žena sa slatkišima.

wario
1.5.2020, 21:53
Zapravo jesam, jer imaš opciju da odbiješ fajt sa Đavolom nakon čega kreće odjavna špica, tako da igra jeste završena samo ne 100%... :D Nisam imao više živaca, odustao sam negdje poslije dvadeset i neke pogibije otprilike...

kako da ti kazem "To nije to"

cuj izbego fajt sa zadnjim bosom i preso igricu:rofl:

to da si reko nekom 90-tih u fliperani gde sam ja picio snow brosa pogledo bi te popreko

Dantheus
1.5.2020, 21:55
^Candy Princess? I mene je isfrustrirala, posljednja faza borbe je užas, ali ni upola koliko je*eni zmaj u drugoj fazi kada te oni mali gađaju kuglama...

mare037
28.7.2020, 16:58
Cuphead navodno dolazi na PS4:

Cuphead*is*coming to PS4, apparently. While the game has yet to see an official announcement on PlayStation consoles, a listing for the game appears to be live on PSN Stores already, making it pretty much a done deal that the game is on its way to the console.

M.C.
28.7.2020, 17:25
Najavljen je zvanično od strane studija. Da se podsetimo kakva priča je bila pre 3 godine:

Cuphead will never come to PS4 (https://www.eurogamer.net/articles/2017-07-05-cuphead-will-never-come-to-ps4) :rolleyes:

wario
28.7.2020, 18:41
ja cekam DLC ima li tu kakvih vesti

M.C.
23.10.2020, 12:18
https://i.imgur.com/PmtMw9Q.jpg

Mojoj muci došao kraj. Razlika između A i A+ mi je i po 2h kod nekih bossova, koncentracija nikako da istraje koliko treba. S rank možda nekom drugom prilikom, ako mi baš ne bude bilo do života. :D

wario
8.4.2021, 19:19
Sta bi sa nastavkom ove igre?

CTOJAH
8.4.2021, 20:13
Koji nastavak ?
Nije uopste ni najavljen, treba da izadje DLC ali ni to se ne zna jos.

wario
8.4.2021, 22:18
Koji nastavak ?
Nije uopste ni najavljen, treba da izadje DLC ali ni to se ne zna jos.

Pa to mislim. Nastavak, DLC kako god bilo

M.C.
15.7.2021, 23:40
Da ne bih pisao gomilu stvari ostaviću samo link ka SteamGifts (https://www.steamgifts.com/discussion/gHq4G/free-steam-intel-intel-master-of-game/search?page=2) temi.

TLDR: Free Cuphead :D

CTOJAH
17.7.2021, 11:29
Da ne bih pisao gomilu stvari ostaviću samo link ka SteamGifts (https://www.steamgifts.com/discussion/gHq4G/free-steam-intel-intel-master-of-game/search?page=2) temi.

TLDR: Free Cuphead :D

To obicno znaci da je spreman nastavak :)

M.C.
17.7.2021, 12:37
Ma nema to veze, ne žuri se njima nigde, sad su puni love i ne moraju da jure nikakav deadline. Nadam se da je povećan obim DLC od prvobitno planiranog, možda dobijemo 2 cela ostrva.

wario
20.7.2021, 12:21
Kakav DLC. Kolko je proslo i kolko ce jos proci od prvog dela ovo ce biti ceo drugi deo

sp01
10.12.2021, 14:41
lVjA8-GHl-c

Zuti Bar
4.2.2022, 22:48
Meni od drugog svijeta pa nadalje igra postaje previše teška da bi držala pažnju. A nije da nisam odrastao na teškim igrama. Omatorilo se, izgleda...

M.C.
8.2.2022, 9:59
Budi uporan, ova igra je definitivno vredna toga. Bossovi nisu ni poređani po težini, oni iz trećeg sveta su generalno lakši od onih iz drugog, ako izuzmemo Robota i Mariu.

wario
19.2.2022, 16:21
Teska je igra. Kad se setim jedva sam je presao. Pre kad sam bio mladji mislim da je ne bi presao jer bas zahteva enormne vestine.

DeCoy
19.2.2022, 17:18
Juče izašla prva sezona na Netflixu.

Sel3fjl6uyo

Roronoa Zoro
19.2.2022, 19:55
Đavo najbolji lik, ubedljivo.

CTOJAH
20.2.2022, 0:00
Juče izašla prva sezona na Netflixu.

Sel3fjl6uyo

ODLICNO !!!
Amazing ! Odavno nisam gledao ovako dobar crtic :)

wario
3.6.2022, 20:49
Nastavak izlazi 30 Juna

Akumu
8.6.2022, 22:59
Opaaa konačno!

DeCoy
8.6.2022, 23:52
Nije nastavak nego DLC.

M.C.
11.6.2022, 8:59
https://twitter.com/StudioMDHR/status/1535306082373050371

8€, odlična cena po meni. Konačno nešto što mi se mnogo dopada a mogu da opravdam kupovinu na izlasku. :)

Cracked But Whole
11.6.2022, 11:18
Ok cena ali hajp za ovo sam izgubio pre 4 godine :D

Posle prvog prelaska pokušao sam još par puta da se vratim igri, al prosto me ne vozi više.

Emix
13.6.2022, 14:50
Ja sam zaboravio i sta sam igrao. Znam da je bilo zabavno ali i frustrirajuce. Ali DLC nakon 4 godine... Svakako cu da ga kupim ali mogli su da sacekaju 2025-tu. :kreza:

Akumu
30.6.2022, 15:48
Izašao DLC, sad sam ga pustio na remote download, pa će da me čeka kad stignem kući s posla. :D

M.C.
30.6.2022, 19:59
Igrao 15-ak minuta prvog bossa i razguzio me, nisam ni došao do poslednje faze. :D

Pipboy
30.6.2022, 20:17
Ne pojavljuje mi se NPC koji treba da me prebaci na taj DLC kontent iako sam odradio mauzolej kako treba :(

wario
30.6.2022, 22:10
Nije nastavak nego DLC.

Pa i DLC je nastavak, ne? Dodatne misije.

Upravo gledam na twitchu, joj ja sam ispao iz ovog fazona...

Akumu
16.8.2022, 11:56
Mnogo je lud DLC, ali napredujem polako. :D

Akumu
30.10.2022, 21:34
Prešao! Nisam redovno igrao, ali mi je svejedno bio dosta težak i uzeo mi je dosta vremena. Sad ide pokušaj da se dostigne 100%, ali kapiram da ću to igrati godinama. :D

Zuti Bar
16.6.2023, 18:26
Čestitam.

polarnimeda
17.6.2023, 1:47
cestitas godinu i po dana kasnije? :D
i to se racuna valjda, hehe...

inace bas dobra igra, glatko sve, ispolirano, na granici da je preteska. dovoljno mi je zivaca uzela dok sam je presao da mi se the last course jos uvek ne igra previse.

inace, svi hvale art style i dok je fantasticno uradjen, reci cu da nisam ljubitelj. kao da je napraljen da privuce pradedu koji realno ni prvi nivo ne bi uspeo da predje.
ali valjda im je bio pogodan da lakse mozes da vidis sta se desava usred akcije.

Zuti Bar
17.6.2023, 15:02
Dobro, ne pogledah datum poslednje poruke. :D