PDA

Prikaži potpunu verziju : Gde nabaviti ATI FirePro?

Fibonacci
3.6.2014, 18:16
Kao sto naslov kaze . . .
Trebalo bi updateovati konfiguraciju skoro, a posto se bavim HD video obradom, mislio sam da investiram u ovakvu neku kartu. Za model se jos nisam odlucio, jer ne znam ni kojih ima kod nas.

Pozdrav.

Vlad Cepesh
3.6.2014, 22:48
Iskreno, tesko se nalaze, a i skupe su kao djavo. A narocito ti ne pomogle kod video obrade. Svrha FirePro kartica jesu specificni drajveri pisani da poboljsaju performanse u CAD i 3D programima. Ne mogu ti one mnogo pomoci. Bilo koja Radeon ili GeForce kartica sa podrskom za DX 10 pa nadalje, ima podrsku za hardversko kodiranje i dekodiranje video materijala. Moze to da se radi i sa jacim Intel procesorima preko QuickSync tehnologije. Mislim da bi tako nesto trebalo da trazis, a ne FirePro karticu.

Freško
3.6.2014, 23:49
Ako je verovati IT Svetu FirePro karice se kod nas ne mogu nabaviti. Ali zato imaš NV Qvadro K600 -171€ ; K2000 - 469€ ; K3000 - 695€ :kreza:

Jeste Vlad , to što ti kažeš tako radimo mi u Srbistanu, ali ako pogledaš po netu (po inostranstvu) oni koji se bave profi video obradom u 90% slučajeva koriste NV Quadro Kxxxx kartice ili ATI Fire Pro...

Fibonacci
4.6.2014, 0:15
Aha.
Ok, ja sam mislio da mozda moze praviti razliku. Svakako cu uloziti u 8jezgrani procesor . . .

Hvala.

Freško
4.6.2014, 0:27
@Fibonacci

Ipak ti baci pogled na ovaj (https://www.youtube.com/watch?v=GSP1ASkVO0o&list=PLwsJLJOYmFPZGNQostSYA5hY2WbPT4Y1a&index=4) video, gde se lepo vidi šta može da uradi Quadro kartica, sumnjam da ćeš slične rezultate (privližne) uspeti da izvučeš sa jačim procesorom u kombinaciji sa klasičnom desktop karticom!. Ako te taj video editing lebom rani ipak razmisli o nekoj Quadro K kartici...

NjegovaWisost
4.6.2014, 3:09
Pa kao što Freško reče, ako te hlebom hrani, nije skupo, 700 evra za kariticu jeste bacanje para za gaming, facebook i you tube, ali za posao... Znaju sredstva proizvodnje biti znatno skuplja.

Možeš da vidiš i sa ovim Kupujem prodajem likovima šta sve ima u Mađarskoj, pa ako je razlika u ceni drastična, da tamo nabaviš.

Vlad Cepesh
4.6.2014, 9:47
@Freško
Ja u videu nisam video niti jedan razlog za nabavku Quadro kartice. Nisam ni cuo da neki softver za video obradu moze da iskoristi takvu karticu. Znam da masa profesionalnog softvera u zadnjih 2-3 godine ima kapacitete da uposli graficku i raznorazne tehnologije u procesorima (OpenCL, CUDA, QuickSync, itd.), i da treba traziti hadrver u skladu sa mogucnostima softvera. Npr, Adobe paketi rade odlicno sa OpenCL-om, imaju podrsku i za CUDA, tako da graficka kartica tu ima sta da radi. Nisam nasao u dokumentaciji nista vezano za Profi kartice da mogu da se iskoriste. Ako ima neki softver i koristi se mogucnosti profi karte, onda svakako vredi para. U ostalim situacijama je bacanje para.

Freško
4.6.2014, 13:36
Vlad da li si ti ozbiljan? tebe je očigledno mrzelo da gledaš ceo klip do kraja! Od 4-7 minutu se vidi kako se stara mašina muči sa obadom 4k videa. u ptanju je RAW fajl od 50s i za njega staroj mašini treba 14 minuta za kompresiju... Dok novoj mašini sa Qadro karticom za isti posao treba ~10s. to se vidi od 17. minuta ovog klipa pa skoro sve do kraja (vidi se kako se nova mašina snalazi sa video obradom)...

To je to što se tiče videa koji sam naveo.

A ostatak tvog posta zaista nebih da komentarišem i ulazim u dalje raspave, ako ti smatraš da je to tako pozdravljam.

galebns
4.6.2014, 13:59
Naravno da je razlika ogromna kada je i razlika u kompletnom hardveru 3-4 generacije. Posto je ovde prica o grafickoj kartici treba uporediti ATIFirePro sa nekom gejmerskom varijantom iste generacije i doneti sud.

Vlad Cepesh
5.6.2014, 7:25
Da ozbiljan sam. Odgledao sam klip, i nisam nasao info vezan za to sta tacno softver koristi da konvertuje 4K video na toj masini. Moze da koristi Intel QuickSync, Nvidia konverter u kartici ili sirovu snagu procesora. QuickSync je najbrzi trenutno od svih, koliko je meni poznato. Cak i AMD i Nvidia hardverski dekoderi u karticama su ekstremno brzi.

No da ne ulazim u raspreve previse, ja i dalje stojim iza onog sto sam rekao. Hadrver mora da prati mogucnosti softvera, inace je u svakoj drugoj soluciji bacanje para. Misljenje na ovu temu mora da da neko ko se zaista bavi ovome profesionalno, ko zivi od ovoga.