PDA

Prikaži potpunu verziju : Da li je procesor "usko grlo"?

milan.t65
27.5.2014, 11:49
Pozdrav svima

Imam procesor iz profila (AMD Phenom X4 955 Black Edition 3.2GHz) i zanima me da li bi se sa njim mogao izvuci maksimum iz AMD-ove R9 270X grafike koju nameravam da kupim? Da li ce ove dve komponente uz 8GB rama biti dovoljne za next gen gaming?

Uz to, koliko cu sa njom dobiti u odnosu na ovu trenutnu 6850?

Unapred hvala na odgovorima. :)

Mataros
27.5.2014, 11:54
Pisao je jedan forumas koji poseduje taj procesor i graficku da je iskoriscava oko 95%, i ja imam slicnu dilemu jer imam taj procesor a planiram upgrade graficke

milan.t65
27.5.2014, 12:02
Pisao je jedan forumas koji poseduje taj procesor i graficku da je iskoriscava oko 95%, i ja imam slicnu dilemu jer imam taj procesor a planiram upgrade graficke

Pa ono, jeste starija arhitektura i memorijski kontroler mu nije jaci od 1333 (sto i nije toliko bitno), ali ima sasvim solidan takt od 3.2 GHz, 4 jezgra i L3 kes sto je za igre dobro. Mozda bi se nekim overklokom mogao pojacati, ali za tako nesto ja bi morao da menjam plocu i da uzmem neku sa jacom naponskom, sto za mene nikako nije isplativo.

Mataros
27.5.2014, 12:17
Ista situacija kao i kod mene, mislim da je po performansama tu negde sa athlonom 740. Ja bih ipak stavio tu grafu jer ce je sigurno iskoristiti oko 90% ovde sam pitao pre nego sto sam ga uzeo pa pogledaj od petog sestog posta

Marko93
27.5.2014, 12:20
Sa Mantleom ce je iskoristiti i 200%..

mare037
27.5.2014, 12:29
Imam procesor iz profila (AMD Phenom X4 955 Black Edition 3.2GHz) i zanima me da li bi se sa njim mogao izvuci maksimum iz AMD-ove R9 270X grafike koju nameravam da kupim? Da li ce ove dve komponente uz 8GB rama biti dovoljne za next gen gaming?

Uz to, koliko cu sa njom dobiti u odnosu na ovu trenutnu 6850?

Phenom II X4 955 BE neće toliko praviti bottleneck R9 270x grafici, tako da ćeš dobiti sjajan upgrade u odnosu na HD 6850.

milan.t65
27.5.2014, 13:23
Ista situacija kao i kod mene, mislim da je po performansama tu negde sa athlonom 740.

Nije bas, jaci je ovaj Phenom. On je mozda u rangu sa 760K.

Ja bih ipak stavio tu grafu jer ce je sigurno iskoristiti oko 90% ovde sam pitao pre nego sto sam ga uzeo pa pogledaj od petog sestog posta

Moze link to teme/posta?

Phenom II X4 955 BE neće toliko praviti bottleneck R9 270x grafici, tako da ćeš dobiti sjajan upgrade u odnosu na HD 6850.

Pretpostavljao sam da ce biti odlican upgrade u odnosu na 6850, ali me vise zanimalo da li ce uspeti da isprati ovu grafiku. Koliko bi gubio u fps-u na primer u Battlefieldu 4 na ultra setovanjima? Ako je par fpsa u pitanju, onda nije strasno, ali ako je oko 10 to vec nije zanemarljivo.

water wizard
27.5.2014, 13:46
"usko grlo" može da nastane samo kad ti procesor ne može da stigne da obradi sve podatke pa se čeka na njega, tj ako radi na 100%.. tako da ono zavisi od igre do igre

mare037
27.5.2014, 13:59
Pretpostavljao sam da ce biti odlican upgrade u odnosu na 6850, ali me vise zanimalo da li ce uspeti da isprati ovu grafiku. Koliko bi gubio u fps-u na primer u Battlefieldu 4 na ultra setovanjima? Ako je par fpsa u pitanju, onda nije strasno, ali ako je oko 10 to vec nije zanemarljivo.

Pa recimo BF4 sa tim procesorom i R9 270x kartom dostiže i do 55fps-a.

Primer:

jnNyc24yNt0

milan.t65
27.5.2014, 16:53
Ovaj ima nesto jaci procesor (965 - 3.4 GHz) sto nije neka preterana razlika. Po ovome sto je okacio on sve najnovije igre bez problema pici na ultra, jedino ako je iskren u vezi sa komponentama posto sam video da mu je na Batmanu u setovanjima ukljucena nVidijina fizika a ne znam kako je to moguce na AMD-u.

NjegovaWisost
27.5.2014, 17:44
Ovaj ima nesto jaci procesor (965 - 3.4 GHz) sto nije neka preterana razlika. Po ovome sto je okacio on sve najnovije igre bez problema pici na ultra, jedino ako je iskren u vezi sa komponentama posto sam video da mu je na Batmanu u setovanjima ukljucena nVidijina fizika a ne znam kako je to moguce na AMD-u.

Moguće je ako imaš još jednu, slabiju (ili bilo kakvu) nV karticu u drugom PCI - E koja je namještena samo fiziku da radi. Znam da su ljudi pričali da je moglo, ne znam može li još =) mislim da na novijim kartama ne može...

milan.t65
27.5.2014, 18:22
Ok, nebitno, samo mi to upalo u oci.

Mislim da cu uzeti ovu graficku i mozda u neko skorije vreme bolju AM3+ plocu sa boljom naponskom pa cu da probam da naguram ovaj Phenom na 4 GHz. To ce onda biti sasvim druga prica. Imam dobro kuciste, dobro hladjenje, samo mi treba bolja ploca.

mare037
27.5.2014, 19:16
Sa tvojom pločom je moguć blagi OC, recimo nekih 3.7-3.8Ghz bi bilo stabilno, za sve preko bi trebala ploča sa više faza od 4+1. Drugi problem za nju je što nema hlađenje VRM-a.

Pošto i sam posedujem isti procesor kao i ti, u istoj sam dilemi šta uraditi za novije naslove, a neko najbolje rešenje mislim da je prodaja CPU-a i ploče, i kupovina neke FX/i5 kombinacije.

milan.t65
27.5.2014, 19:36
Sa tvojom pločom je moguć blagi OC, recimo nekih 3.7-3.8Ghz bi bilo stabilno, za sve preko bi trebala ploča sa više faza od 4+1. Drugi problem za nju je što nema hlađenje VRM-a.

Sa ovom plocom nisam planirao da overklokujem. Za sada neka ostane na ovome + nova grafa. Bez sumnje ce biti puno bolja situacija u igrama.

Pošto i sam posedujem isti procesor kao i ti, u istoj sam dilemi šta uraditi za novije naslove, a neko najbolje rešenje mislim da je prodaja CPU-a i ploče, i kupovina neke FX/i5 kombinacije.

Svakako, ali za to treba dosta para.

darko31
27.5.2014, 19:38
If I had a penny for every time kad sam okačio ovaj link

http://www.tomshardware.co.uk/piledriver-k10-cpu-overclocking,review-32759.html

po meni Phenom II 965 je i dalje dobar procesor, i dovoljan je za sve igre. Na ovom gore testu su koristili 7970, sa R9 270X bi razlika bila još manja.

Ako se pogleda tabela na kraju testa, prosečno u procentima Phenom je na stock frekvenciji oko 25% sporiji od FX6350, i oko 16% sporiji od i3-3225.

Sa i5-3570K je razlika 42%, i to je već osetan apgrejd, naravno pod uslovom da je i grafička po performansama slična 7970.

Mataros
27.5.2014, 19:50
Izvini pisao sam sa telefona pa nije ubacio link teme http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=94426

mare037
27.5.2014, 20:20
Svakako, ali za to treba dosta para.

Generalno i ne toliko. Od prodaje procesora i matične ploče, dodaš razliku za noviju kombinaciju.

Ovako bi svakako dao novac za kvalitetniju matičnu a uz to mora i dobar kuler od ~25+€ za OC.

milan.t65
27.5.2014, 20:31
Generalno i ne toliko. Od prodaje procesora i matične ploče, dodaš razliku za noviju kombinaciju.

Ko ce to da kupi? Cak i da nadjem nekoga morao bi navedene komponente da prodam za jako male pare. Skoro mi se ponudio jedan lik na sajtu kupujemprodajem da otkupi plocu, procesor i grafu za 9000. Smesno.

Ovako bi svakako dao novac za kvalitetniju matičnu a uz to mora i dobar kuler od ~25+€ za OC.

Imam vec dobar kuler, napisah malocas. U ovom trenutku mislim da je bolja opcija kupovina graficke karte nego ploce i procesora. Da se ne lazemo, graficka je najvaznija komponenta za igre. Tacno je da mora procesor da je isprati i da treba dovoljna kolicina rama, ali to sve zavisi od igre do igre. Drugo, kupovinom nekog FX-a i neke bolje ploce gotovo da nista ne bi dobio u igrama jer bi mi u tom slucaju ostala ova 6850. Time bi samo napravio neku osnovu/bazu za neki bolji gaming u buducnosti. Trece, rekao sam da bi u neko skorije vreme kupio neku AM3+ plocu koja bi dozvoljavala neki znacajniji overklok procesora i mislim da bi kombinacija overklokovanog Phenoma na nekih 4 GHz otprilike i R9 270X mogla da sluzi sigurno dobrih par godina. Kasnije, kada se steknu finansijski uslovi lako se moze uzeti neki FX, jer vec imas plocu sa odgovarajucim socketom.

Mislim ok, jedno bez drugog ne moze, ali mislim da je u ovom slucaju i mojoj situaciji puno bolji izbor upgrade graficke karte. Da imam neki dvojezgrarni ili trojezgrarni procesor bez L3 kesa pa i da se razmisli. Ovako, mislim da imam procesor koji uz odredjeni klok moze jos mnogo da pogura. :)

mare037
27.5.2014, 21:25
Ko ce to da kupi? Cak i da nadjem nekoga morao bi navedene komponente da prodam za jako male pare. Skoro mi se ponudio jedan lik na sajtu kupujemprodajem da otkupi plocu, procesor i grafu za 9000. Smesno.

Ko će to da kupi? Pa ti predstavi kao da nije još dobro aktuelni Phenom X4, već Sempron. :D

Slažem se da je najbolja opcija kupovina grafičke karte, pa tek zamena za CPU-MB, ono je samo bio primer da možeš prodajom te dve komponente i dodavanjem ~6k dinara uzeti drugu kombinaciju umesto bolje matične ploče za 955.

milan.t65
27.5.2014, 21:30
Slažem se da je najbolja opcija kupovina grafičke karte, pa tek zamena za CPU-MB, ono je samo bio primer da možeš prodajom te dve komponente i dodavanjem ~6k dinara uzeti drugu kombinaciju umesto bolje matične ploče za 955.

Na koju kombinaciju konkretno mislis? Pitam te jer si bio vrlo konkretan kada je novac u pitanju. :)

Ako si mislio na neki FX od 6300 pa na gore onda je to neizvodljivo za te pare.

Mataros
27.5.2014, 22:08
Pa za ovo izvuces jedno 10k i fx 11000 i ploca 7000

milan.t65
27.5.2014, 22:14
Pa za ovo izvuces jedno 10k i fx 11000 i ploca 7000

Problem je sto nema teorije za ove dve komponente izvuci toliki novac. Da postoji mogucnost, odavno bi izvrsio takav upgrade. ;)

SAJEVAC
27.5.2014, 22:44
ja mislim da taj cpu nece biti usko grlo za tu grafu.

Vlad Cepesh
27.5.2014, 23:37
Opet kilometarske rasprave "da li ce biti uskor grlo x kartica sa x procesorom" i price o performansam u naslovima i slicno. Sumirano prica je sledeca, svaki CPU sposoban da potera 4 trejda u minimum 4GB rama i DX 11 graficku karticu sa 128bit DDR5 je dovoljan za igranje svih do sada napravljenih igara. Tako da Phenom II X4 serija procesora moze odlicno da isprati moderne naslove. Ko god da ima masinu slicnih karakteristika (Athlon II X4, FX 4xxx, ili Core I3) nema preteranih razloga za menjanje procesora, osim ako moze sebi da priusti Core I5 procesor, sa odgovarajucom plocom. Sve ostalo je gubljenje vremena, novca i zivaca. I da. Akcenat je na grafickoj kartici u gore navedene prekvizite.

SAJEVAC
28.5.2014, 0:03
Opet kilometarske rasprave "da li ce biti uskor grlo x kartica sa x procesorom" i price o performansam u naslovima i slicno. Sumirano prica je sledeca, svaki CPU sposoban da potera 4 trejda u minimum 4GB rama i DX 11 graficku karticu sa 128bit DDR5 je dovoljan za igranje svih do sada napravljenih igara. Tako da Phenom II X4 serija procesora moze odlicno da isprati moderne naslove. Ko god da ima masinu slicnih karakteristika (Athlon II X4, FX 4xxx, ili Core I3) nema preteranih razloga za menjanje procesora, osim ako moze sebi da priusti Core I5 procesor, sa odgovarajucom plocom. Sve ostalo je gubljenje vremena, novca i zivaca. I da. Akcenat je na grafickoj kartici u gore navedene prekvizite.

Hoces da kazes da je moja stara r 5670 gddr 5 dovoljna za igranje svih naslova.NI r 7750 po meni nije dovoljna ako hoces lepo da se igras.Pise se tred,a ne trejd :D .Izvini na ispravci.Nemoj da se ljutis.Sa svime ostalim slazem se.Kad su procesori u pitanju par godina unapred nista jace od phenom ii x4 procesora netreba.

mare037
28.5.2014, 1:04
Na koju kombinaciju konkretno mislis? Pitam te jer si bio vrlo konkretan kada je novac u pitanju. :)

Ako si mislio na neki FX od 6300 pa na gore onda je to neizvodljivo za te pare.

Pa recimo ovo što je Mataros napisao. Ekvivalent tvom procesoru je 760k koji sa A75 pločom izađe oko 16k, dok polovan Phenom i MB može da prođe za ~11k.

Nemaju svi za FX-6300/i5 kombinaciju, nekome bi taj 955 bio veliki upgrade za ~100-tinak evra. ;)

Nabavi ti prvo 270x, ovo čisto da ti prenesem svoju ideju pošto smo u istoj situaciji. :)

milan.t65
28.5.2014, 7:21
Ko god da ima masinu slicnih karakteristika (Athlon II X4, FX 4xxx, ili Core I3) nema preteranih razloga za menjanje procesora, osim ako moze sebi da priusti Core I5 procesor, sa odgovarajucom plocom. Sve ostalo je gubljenje vremena, novca i zivaca. I da. Akcenat je na grafickoj kartici u gore navedene prekvizite.

Samo si ponovio ono sto sam ja vec napisao. :) Znao sam vec da ovaj procesor moze jos puno, ali sam pokrenuo temu da bi cuo vise misljenja. Zato sam i napisao da bi sa jednim overklokom ovaj procesor mogao da sluzi jos par godina.

Pa recimo ovo što je Mataros napisao. Ekvivalent tvom procesoru je 760k koji sa A75 pločom izađe oko 16k, dok polovan Phenom i MB može da prođe za ~11k.

Cekaj, pa zasto bi uzimao nesto sto je "ravno" sa mojim procesorom? To je cisto bacanje para, jer time dobijam samo novu arhitekturu i nista vise. Sustina upgradea je uzeti nesto jace, a ne priblizno onom sto vec posedujes. :)

Nabavi ti prvo 270x, ovo čisto da ti prenesem svoju ideju pošto smo u istoj situaciji. :)

Prvo da nadjem kupca za ovu 6850. :)

Mataros
28.5.2014, 9:32
Jace je fx 6300, a sve ispod minimalna razlika njega bi sa onom 970 plocom mogao da kupis za oko 18k. Neznam sto mislis da ti komponente nevrede, taj procesor je oko 60e i ploca 30-40e sto ti donosi 12k. Jos jednom ono sto je neko gore napisao. Uzmi odma r9 270x i neverujem da ces primetiti botleneck, a ovo tvoje stavi na prodaju pa kasnije kupi fx 6xxx 8xxx ili i5 sto bi svako voleo :D

milan.t65
28.5.2014, 11:21
Mislim brate da ti nisi nikada prodavao polovne racunarske komponente. :) Kada/ako budes dosao u tu situaciju, videces koliko je ovo sto si napisao preambiciozno. :)

Mataros
28.5.2014, 11:32
Jesam, maticnu prodavao tri meseca, ali zato telefone prodajem cim ih postavim :D , ovo iznad sam samo napisao da su ti komponente te cene, a za prodaju treba bas mnogo vremena, a mozda se i ne prodaju

milan.t65
28.5.2014, 11:35
Umesto "mozda" ja bi rekao "najverovatnije". Nije vazno kolika je njima realna cena, vec ona po kojoj bi mogli da se prodaju.

Vlad Cepesh
28.5.2014, 11:47
@SAJEVAC
To je individualna stvar, sta kome treba. Nekom ko igra MOBA igre ne treba bolje od 5670 kartice. Nekom ko ima 19'' monitor u 1368x768 rezoluciji dovoljno je neki 7700 ili 650ti da uziva u igrama, dok imas likova koji igraju na 3xFullHD monitoru, pa njima treba neka zverina kao R9 295X ili 2xTitan. Zavisi od zelja, ali generalno 5670 i slicne karte su minimum za igranje. Koliko sam video klipova, benchmarka koji govore da igre lepo rade i na APU-ovima (A8 i A10), a tu su jos slabije karte...

Mataros
28.5.2014, 12:00
@SAJEVAC
To je individualna stvar, sta kome treba. Nekom ko igra MOBA igre ne treba bolje od 5670 kartice. Nekom ko ima 19'' monitor u 1368x768 rezoluciji dovoljno je neki 7700 ili 650ti da uziva u igrama, dok imas likova koji igraju na 3xFullHD monitoru, pa njima treba neka zverina kao R9 295X ili 2xTitan. Zavisi od zelja, ali generalno 5670 i slicne karte su minimum za igranje. Koliko sam video klipova, benchmarka koji govore da igre lepo rade i na APU-ovima (A8 i A10), a tu su jos slabije karte...
I 1920*1080 najcesci r7 260x , r9 270x za medium-high :alealeee: . I zakljucak teme je da nece biti botlenecka

SAJEVAC
28.5.2014, 12:49
Ja igram na 1680x1050 i to je minimum reza ispod koje neidem.U ekstremnim slucajevima bi otisao na 1600x900 .Al to bas u ekstremnim.Usput ovo nema veze sa tobom,al da ne citiram duplo.Ono sto sam procitao dole da covek nije mogao sa phenom ii x4 955 da razmahne r 6850 je smesno.Pa ta kartica je nesto malo ispred r 7770 .Ljudima 7870 radi sa tim procesorom brutalno dobro.Ja sam imao priliku da se uverim u to.Neka uzme tu graficku i nece se pokajati.Ne da nece biti usko grlo taj cpu nego bar jos 3 godine nece biti igre koja nece moci na full hd rezi da radi na maks sa njim.Za grafu ne garantujem.Bez ikakvog klokovanja.Zaboravili ste vi sta je tah phenom ii izgleda.Znam samo da r 7770 nije uspeo ni napola q 6600 na def vrednostima da ozniji.Ni blizu da gusi grafu,cak ima prostora za veliki napredak.

milan.t65
28.5.2014, 12:59
Ja sam sa svojom konfiguracijom sve igre terao na full hd. Sto se detalja tice, gotovo sve naslove iz 2013-te sam morao da spustim na medium. E sad, meni to licno ne smeta puno, jer danasnje igre i na tom levelu detalja izgledaju najblaze receno lepo. Medjutim, razlog zbog kojeg zelim da uradim upgrade i zbog kojeg me zanima da li ce procesor biti usko grlo jeste next generation gaming. Da znam da ce ova konfiguracija i to moci da tera na medium bez problema, ja bi bio zadovoljan i spokojan.

SAJEVAC
28.5.2014, 13:02
Ja sam sa svojom konfiguracijom sve igre terao na full hd. Sto se detalja tice, gotovo sve naslove iz 2013-te sam morao da spustim na medium. E sad, meni to licno ne smeta puno, jer danasnje igre i na tom levelu detalja izgledaju najblaze receno lepo. Medjutim, razlog zbog kojeg zelim da uradim upgrade i zbog kojeg me zanima da li ce procesor biti usko grlo jeste next generation gaming. Da znam da ce ova konfiguracija i to moci da tera na medium bez problema, ja bi bio zadovoljan i spokojan.

Mogu da ti garantujem javno da ce raditi perfektno.

water wizard
28.5.2014, 13:02
za watch dogs je min GTX460 ili 5770 a i treba malo da se ispegla evo izašli i novi drajveri za grafičku zbog te igrice
E sad za recomended je stavljen i7 ... pa ti vidi ...
http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=4546&game=Watch%20Dogs

milan.t65
28.5.2014, 13:23
za watch dogs je min GTX460 ili 5770 a i treba malo da se ispegla evo izašli i novi drajveri za grafičku zbog te igrice

Pazi, moj stav je da uvek treba biti vise "necega" nego sto se preporucuje. I nas narod lepo kaze "od viska glava ne boli". Konkretno sto se igara tice, bilo je nekoliko primeraka koje su navodile moju grafu i procesor kao preporucene i radile su manje-vise ok. Sada bi neko rekao nesto u fazonu to je to, to se preporucuje i ne moze bolje. Ali kada probate igru na nekoj zivotinji tipa neki od i7 procesora onda tek shvatite koliko ovaj sto je "preporucen" daje slabije rezultate.

Ja licno vise volim kada neko pod "recommended" stavi nesto jace i vise nego sto bi mozda zadovoljilo prosecnog korisnika, jer onda znas da ti treba zivotinja ako zelis da potpuno uzivas u igri, a da opet sa druge strane neki solidan procesor moze da ti omoguci da odigras igru, ali da neke detalje ipak zrtvujes.

Ja sam svestan da sa svojim procesorom (i novom grafom) necu moci samo da instaliram igru, roknem sve na maksimum i unapred znam da ce sve ici glatko i da nigde nece stucnuti igra. Mene je vise zanimalo koliko ce to "stucanje" biti i da li ce biti podnosljivo. Slazem se sa vama da ce sve biti ok u nekom kratkorocnijem periodu, ali sam isto svestan da mi ne gine zamena procesora za nekih godinu/godinu i po dana.

water wizard
28.5.2014, 13:26
najbolje da provo probaš igricu pa da vidiš šta se dešava sa kompjuterom gde koči....

SAJEVAC
28.5.2014, 14:09

Pise svasta i na tarabi.Kakav i7,kakvi bakraci i minimum r 5770 .Ajde da pocnemo od minimuma.Low detalji 800x600 rezolucija i to je to ?Minimum treba r 5770 .Glupost.Sa r 5770 i onim phenom procesorom ima da radi na medium,high detaljima,ako je dobro optimizovana,sa jacom grafom od 5770 radice i na ultra.Opet ponavljam.Phenom ii x4 955 ce te sluziti minimum 3 godine da se dobro igras.Ovo sto si ti naveo na ovom sajtu je nista vise nego glupost.Glupost slicna onoj sa call of duty ghost.

Na istim takvim glupim sajtovima pise da za terminator salvation treba phenom ii x4 975 da bi to sve radilo na maks,pa ga ja sa le 1600 i r 4670 odigrao na full bez problema.Doduse nisu sajtovi krivi nego proizvodjaci koji prave igre saradjuju sa proizvodjacima komponenti i onda plase korisnike ovakvim podacima ne bi li mi kupovali svake godine nove procesore i graficke.

http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=531&game=Terminator%20Salvation

water wizard
28.5.2014, 14:15
ja baš gledam u drugoj temi žale se i ovi sa boljim grafičkima od ovih naših a ja neću da uzimam kad neće da mi radi igra baš da probam...
A on pita za next gen igre a to je to valjda sad dal može da se optimizuje ili je zahtevna to je što je za sad

SAJEVAC
28.5.2014, 14:45
ja baš gledam u drugoj temi žale se i ovi sa boljim grafičkima od ovih naših a ja neću da uzimam kad neće da mi radi igra baš da probam...
A on pita za next gen igre a to je to valjda sad dal može da se optimizuje ili je zahtevna to je što je za sad

To je kao i pricica sa gta 4 .Meni je crysis 3 vrhunac grafike i sve sto mi je graficki zahtevnije od njega nije mi normalno.

milan.t65
29.5.2014, 21:52
Stigla mi danas karta pa da javim utiske. :)

Uzeo sam Powercolor PCS+ grafiku, ne da je hladna, nego zamrzava oko sebe. :D Potpuno je necujna, cak i pri velikom opterecenju, kao da je nemam u kucistu.

Sto se igara tice, nisam stigao za ovo kratko vreme da isprobam puno igrica. Igrao sam par sati Tomb Raider na ultra detaljima i sve tece glatko i mnogo bolje nego pre. Jedino sam iskljucio TressFX efekat, jer ubija fps, a potpuno je nepotreban i glup. Ne kazem da igra radi losije zbog njega, ali u nekim momentima, kada su texture i okruzenje malo zahtevniji, oseti se slabiji fps.

Probao sam Battlefield 4 na ultra detaljima, takodje ide tecno, oko 55 fpsa prosecno. Naravno, kao i u svakoj igrici, postoje mesta koja malo vise resursa "vuku", ali ok, nista sto bi moglo da zasmeta uobicajenom korisniku. Jedino ako ste bas cepidlaka, ovakve stvari mogu da vam pecnu oci. :)

Probao sam Batman Arkham Origins, takodje radi savrseno, bez obzira sto je igra vise prilagodjenija nVidijinim karticama. Sama mi je igra podesila high detalje, tako da nista nisam dirao.

Probao sam jos Hitman Absolution, Castelvaniu, Far Cry 3, Sleeping Dogs, Splinter Cell Black List, NBA 2K14 par utakmica itd (igre koje sam nabrojao u ovom pasusu sam igrao na kratko) i sve idu kao po loju. Planiram ovih dana da probam Thief, poslednji Assassin's Creed, poslednji Need For Speed, Metro i jos par igara, ali za sada, prema ovome sto sam iskusio, vise sam nego zadovoljan.

Uz graficku sam dobio vaucer za dve igre, tako da imam sada i dva originala, uz Dirt 3 koji sam dobio uz ovu staru grafu. :D

Jedina igra kod koje nema nikakvih osetnih poboljsanja je Batman Arkham City. Igra je uzasno optimizovana i nema joj leka, a bas sam se nadao da ce nesto bolje izgledati na ovoj grafi.

P.S. Nemojte me samo terati da je testiram pa da kacim ovde rezultate, to me izludjuje. :D

Mataros
29.5.2014, 22:57
Mogao bi da okacis neki rezultat :D

SAJEVAC
29.5.2014, 23:46

Uzeo sam Powercolor PCS+ grafiku, ne da je hladna, nego zamrzava oko sebe. :D Potpuno je necujna, cak i pri velikom opterecenju, kao da je nemam u kucistu.

Sto se igara tice, nisam stigao za ovo kratko vreme da isprobam puno igrica. Igrao sam par sati Tomb Raider na ultra detaljima i sve tece glatko i mnogo bolje nego pre. Jedino sam iskljucio TressFX efekat, jer ubija fps, a potpuno je nepotreban i glup. Ne kazem da igra radi losije zbog njega, ali u nekim momentima, kada su texture i okruzenje malo zahtevniji, oseti se slabiji fps.

Probao sam Battlefield 4 na ultra detaljima, takodje ide tecno, oko 55 fpsa prosecno. Naravno, kao i u svakoj igrici, postoje mesta koja malo vise resursa "vuku", ali ok, nista sto bi moglo da zasmeta uobicajenom korisniku. Jedino ako ste bas cepidlaka, ovakve stvari mogu da vam pecnu oci. :)

Probao sam Batman Arkham Origins, takodje radi savrseno, bez obzira sto je igra vise prilagodjenija nVidijinim karticama. Sama mi je igra podesila high detalje, tako da nista nisam dirao.

Probao sam jos Hitman Absolution, Castelvaniu, Far Cry 3, Sleeping Dogs, Splinter Cell Black List, NBA 2K14 par utakmica itd (igre koje sam nabrojao u ovom pasusu sam igrao na kratko) i sve idu kao po loju. Planiram ovih dana da probam Thief, poslednji Assassin's Creed, poslednji Need For Speed, Metro i jos par igara, ali za sada, prema ovome sto sam iskusio, vise sam nego zadovoljan.

Uz graficku sam dobio vaucer za dve igre, tako da imam sada i dva originala, uz Dirt 3 koji sam dobio uz ovu staru grafu. :D

Jedina igra kod koje nema nikakvih osetnih poboljsanja je Batman Arkham City. Igra je uzasno optimizovana i nema joj leka, a bas sam se nadao da ce nesto bolje izgledati na ovoj grafi.

P.S. Nemojte me samo terati da je testiram pa da kacim ovde rezultate, to me izludjuje. :D
Super,uzivaj.I ja planiram uskoro novu karticu.Fali mi jos neki dinarcic za r 7850 .Nadam se da cu biti zadovoljan koliko i ti .

Marko93
30.5.2014, 0:55

Pa jesi ukljucio Mantle u BF-u majke ti?

milan.t65
30.5.2014, 7:13
Pa jesi ukljucio Mantle u BF-u majke ti?

Jok ja.

Marko93
30.5.2014, 10:21
Nemo se ljutis :D moram da pitam :D

milan.t65
30.5.2014, 10:38
Nemo se ljutis :D moram da pitam :D

Ma jok bre, opusteno. :)

Uglavnom nista nisam dirao u opcijama, kako je namesteno tako sam pikao. Uglavnom su sve igre nakon instalacije bile podesene na ultra/very high.

Sinoc sam igrao Thief (dobio vaucer :D ) i ona radi takodje odlicno.

SAJEVAC
30.5.2014, 12:55
Nije mi poznato da li jos neka igra podrzava mantle osim bf 4 .

mare037
30.5.2014, 13:07

Za sada uz BF4 je i Thief.

Marko93
31.5.2014, 10:18

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Mantle_(API)

Pogledaj malo nize niz stranu.

milan.t65
31.5.2014, 13:50
Svi koji su se javljali u ovoj temi, a imaju Phenoma X4 955/965 i pritom nisu sigurni sta da rade, mogu slobodno da idu na ovu grafiku. Za moje kriterijume, koju su moram da priznam dosta visoki, radi sasvim dobro, mozda cak i bolje nego sto sam ocekivao.

Svakako pametna investicija za gaming. Da moze bolje od ovoga sa ovom grafikom, necu da vas lazem, moze, ali samo ako vam je stalo do par fps-ova gore/dole.

Isprobao sam jos nekoliko igara za ova dva dana i mogu reci da sam uzivao u igri. Naravno, ima igara kojima optimizacija nija jaca strana ili za koje je uradjen nesto losiji port, ali tu ne mogu da vam pomognu ni grafika ni procesor niti bilo sta trece.

Ako je nesto dobro, to je da ne moram da brinem o igrama koje izlaze narednih godinu dana. Sve ce glatko raditi na visokim detaljima. Posle toga ce verovatno morati da se uradi nesto po pitanju zamene procesora.

SAJEVAC
31.5.2014, 18:19
Svi koji su se javljali u ovoj temi, a imaju Phenoma X4 955/965 i pritom nisu sigurni sta da rade, mogu slobodno da idu na ovu grafiku. Za moje kriterijume, koju su moram da priznam dosta visoki, radi sasvim dobro, mozda cak i bolje nego sto sam ocekivao.

Svakako pametna investicija za gaming. Da moze bolje od ovoga sa ovom grafikom, necu da vas lazem, moze, ali samo ako vam je stalo do par fps-ova gore/dole.

Isprobao sam jos nekoliko igara za ova dva dana i mogu reci da sam uzivao u igri. Naravno, ima igara kojima optimizacija nija jaca strana ili za koje je uradjen nesto losiji port, ali tu ne mogu da vam pomognu ni grafika ni procesor niti bilo sta trece.

Ako je nesto dobro, to je da ne moram da brinem o igrama koje izlaze narednih godinu dana. Sve ce glatko raditi na visokim detaljima. Posle toga ce verovatno morati da se uradi nesto po pitanju zamene procesora.
Pre ces ti menjati graficku u narednih godinu dana nego procesor.To mogu da ti garantujem.Ako ti nesto bude pravilo problem i u naredne dve godine to ce biti graficka.Kako si tako siguran da ta grafa moze vise ?

milan.t65
31.5.2014, 18:50
Pre ces ti menjati graficku u narednih godinu dana nego procesor.To mogu da ti garantujem.Ako ti nesto bude pravilo problem i u naredne dve godine to ce biti graficka.Kako si tako siguran da ta grafa moze vise ?

Probao sam je kod druga u servisu sa FX-om 8350 i nesto brzom memorijom (1600MHz), daje nekoliko fps-a vise. Zato sam rekao.

Sto se graficke tice, mislim da ce moci ona dosta duze da gura nego procesor. Mozda ne na nekim visokim detaljima, ali ako se budem zadovoljavao medium detaljima, sigurno ce terati 3+ godine.

Cak sam i sa 6850 mogao danasnje naslove bez problema da teram sa medium detaljima i full hd.

SAJEVAC
31.5.2014, 19:14
Probao sam je kod druga u servisu sa FX-om 8350 i nesto brzom memorijom (1600MHz), daje nekoliko fps-a vise. Zato sam rekao.

Sto se graficke tice, mislim da ce moci ona dosta duze da gura nego procesor. Mozda ne na nekim visokim detaljima, ali ako se budem zadovoljavao medium detaljima, sigurno ce terati 3+ godine.

Cak sam i sa 6850 mogao danasnje naslove bez problema da teram sa medium detaljima i full hd.

Ja sa r 7750 danasnje naslove teram na medium,high na full hd.Retko koja igra neide kako treba na high.Recimo crysis 3 je isao na medium,high.Moj procesor nije mnogo jaci od tvog.Sve zavisi od AA da li ce raditi na high detaljima kako valja.Ako bas ne moze da izvuce kao sto je bio slucaj sa crysis 3 onda ga stavim na medium ili spustim rezu na 1680x1050.Mada na toj rezi sa iskljucenim AA ide na high.Samo mi nije jasno koji fps ocekujes od tvoje grafe u kojoj igri i na cemu ste uporedjivali tj kojoj igri.

milan.t65
31.5.2014, 20:06
Pazi, ja sam vise uzeo ovu grafu zbog naslova koji dolaze, a ne zato sto ne mogu danasnje naslove da igram na visim detaljima. Meni je 6850 bila sasvim dovoljna za igranje na medium (i u nekim igrama high) sa full hd rezolucijom. Medjutim, bojao sam se da mozda igre koje dolaze (pre svega mislim na Batmana i Assassin's Creed koje ne bi mogao da zamislim da ne mogu da igram) nece moci da rade.

Crysis 3 sam igrao na low (govorim o 6850), ali na full hd. Vise volim da skresem detalje nego rezoluciju. :D

Sto se tice igara koje sam testirao na jacem procesoru, to je bio samo Battlefield 4. Cisto sam hteo da vidim kako grafa radi sa nekim jacim procesorom.

SAJEVAC
31.5.2014, 20:13
Pazi, ja sam vise uzeo ovu grafu zbog naslova koji dolaze, a ne zato sto ne mogu danasnje naslove da igram na visim detaljima. Meni je 6850 bila sasvim dovoljna za igranje na medium (i u nekim igrama high) sa full hd rezolucijom. Medjutim, bojao sam se da mozda igre koje dolaze (pre svega mislim na Batmana i Assassin's Creed koje ne bi mogao da zamislim da ne mogu da igram) nece moci da rade.

Crysis 3 sam igrao na low (govorim o 6850), ali na full hd. Vise volim da skresem detalje nego rezoluciju. :D

Sto se tice igara koje sam testirao na jacem procesoru, to je bio samo Battlefield 4. Cisto sam hteo da vidim kako grafa radi sa nekim jacim procesorom.

Brate ja ne znam sta da ti kazem.Ja sam crysis 3 na mojoj konfiguraciji odigrao na medium,high na 1920x1080 rezoluciji.Nisam se zalio.

milan.t65
31.5.2014, 22:59
Brate ja ne znam sta da ti kazem.Ja sam crysis 3 na mojoj konfiguraciji odigrao na medium,high na 1920x1080 rezoluciji.Nisam se zalio.

Mozda zato sto ti je bila iskljucena opcija vsync. ;) Ja uvek ukljucujem ovu opciju, naravno ako je to moguce, jer ne volim da mi se slika "cepa".

Vlad Cepesh
1.6.2014, 1:15
To sto si dobio tek nekoliko FPS vise na FX 8350 ne iznenadjuje me uopste. FX 8xxx serija sto se tice IPC efikasnosti nije previse uznapredovala u odnosu na Phenom II 9xx seriju. Razlika je tu pre svega u broju "jezgara". Na prste leve ruke nindza kornjace mogu da se izbroje naslovi koji mogu da uposle vise od 4 jezgra.
Sto se tice preferencija za igranje, meni je recimo bitnije da ukljucim teksture visoke rezolucije, zatim svetlosne efekte, zatim rezolucija, pa AA i AF i tek ne kraju mi idu specijalni i shader efekti. Vise volim cistu sliku u igri, nego gomilu blur, bloom, i sta-ti-ja-znam efekata koje ne sluze skoro pa nicemu.

sidewinder989
1.6.2014, 8:07
pa kako ti je prioritet texture visoke rezolucije a tek onda rezolucija :D valjda obrnuto

maska
1.6.2014, 11:03
Citao pola teme i nadam se da nisam promasio :)

Samo da podelim iskustvo

pII 965 oc na 4 ghz + 8 gb rama + r9 270 x vapo-x u full hd rezoluciji BF4 pikam sve nasvirano bez AA, fps 50 - 60. Naravno mantle je u putanju.

Zakljucak, sve ostalo sto sam instalirao bilo je zakucano na 60+ tako da uskog grla nema. :ciao:

SAJEVAC
1.6.2014, 13:36
Mozda zato sto ti je bila iskljucena opcija vsync. ;) Ja uvek ukljucujem ovu opciju, naravno ako je to moguce, jer ne volim da mi se slika "cepa".

A na koliko ti hz radi monitor?Iskljucim ga jer nemam potrebe za njim?Kakvo cepanje slike.ZNas li za cega sluzi ta opcija.Ona sprecava da frejmovi predju frekvenciju na koju si podesio sliku.To u teoriji ima smisla al ako si namestio 60hz sve nesto mislim da ces imati preko 60 fps i bez vsync....

Vlad Cepesh
1.6.2014, 16:22
@sidewinder989
Navikao sam kada sam prvi put kupio FullHD monitor i igrao se na GeForce 9500GT kartici da spustam rezoluciju na 1366x768. Sada vise to ne radim sa 6950, ali nije mi strasno ako moram. Ne volim muljave teksture da vidim nikako. Zato to uvek drzim na High ili vise ako ima igra u podesavanjima.
@SAJEVAC
Cepanje frejmova ili ti "Frame Tearing" ili "Screen Tearing" je pojava koja je prisutna dugo. Negde je izrazenija, negde ne. Zavisi od igre i tipa monitora. Laicki receno, to nastaje kada displej pokusava da prikaze 2 ili vise frejma u jednom izcrtavanju. Lek protiv toga je upravo Vsync. Vise informacija imas ovde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Screen_tearing
Evo kako to moze da izgleda u igri.
http://zoneitastuces.com/wp-content/uploads/2011/10/Screen-tearing.png

sidewinder989
1.6.2014, 16:46
pa ne , mislio sam valjda je cela slika muljava ako ne igras na nativnoj rezoluciji... mozda kod tebe nije tako ne znam :)

milan.t65
1.6.2014, 20:45
A na koliko ti hz radi monitor?Iskljucim ga jer nemam potrebe za njim?Kakvo cepanje slike.ZNas li za cega sluzi ta opcija.Ona sprecava da frejmovi predju frekvenciju na koju si podesio sliku.To u teoriji ima smisla al ako si namestio 60hz sve nesto mislim da ces imati preko 60 fps i bez vsync....

Monitor mi radi na 60 Hz.

Sto se "cepanja" slike tice @Vlad Cepesh je lepo objasnio. To mi jednostavno smeta i uvek gledam da mi ta opcija bude ukljucena, naravno ukoliko je ima. Kod nekih igara nije strasno, bukvalno se jedva primecuje, ali zato kod nekih je nepodnosljivo.

Bez vsync opcije svakako cu imati preko 60 fps-a, naravno ovde mislim na igre koje mi daju prosecno 50-60 fps-a.

Sve u svemu, mozda sam i ja mogao da poteram Crysis 3 na medium da sam iskljucio tu opciju.

water wizard
2.6.2014, 3:01
pa pomaže i u performansama balansira load ne cepa 120 fps nego 60 a kad ide manje onda već grafička nije toliko opterećena pa može da izgura i par fps više u scenama gde ima manje od 60 fps

SAJEVAC
2.6.2014, 21:58
@sidewinder989
Navikao sam kada sam prvi put kupio FullHD monitor i igrao se na GeForce 9500GT kartici da spustam rezoluciju na 1366x768. Sada vise to ne radim sa 6950, ali nije mi strasno ako moram. Ne volim muljave teksture da vidim nikako. Zato to uvek drzim na High ili vise ako ima igra u podesavanjima.
@SAJEVAC
Cepanje frejmova ili ti "Frame Tearing" ili "Screen Tearing" je pojava koja je prisutna dugo. Negde je izrazenija, negde ne. Zavisi od igre i tipa monitora. Laicki receno, to nastaje kada displej pokusava da prikaze 2 ili vise frejma u jednom izcrtavanju. Lek protiv toga je upravo Vsync. Vise informacija imas ovde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Screen_tearing
Evo kako to moze da izgleda u igri.
http://zoneitastuces.com/wp-content/uploads/2011/10/Screen-tearing.png
Znam sta radi vs.Doduse moram priznati da nikada tu pojavu nisam nazivao cepanjem slike ,ali znam kako izgleda i sta radi.U svakom slucaju hvala na obavestenju ,mozda cu je i ja sad zvati cepanjem.

Vlad Cepesh
3.6.2014, 5:09
Desava se to sa masom stvari u modernoj tehnologiji. Stvori se nesto novo, dobije novi izraz, a kod nas se upotrebljava engleska terminologija, ili neki izraz koji nije jasan ili cak kombinacija oba. Zato cesto dolazi i do zbunjivanja.

SAJEVAC
3.6.2014, 21:37
Desava se to sa masom stvari u modernoj tehnologiji. Stvori se nesto novo, dobije novi izraz, a kod nas se upotrebljava engleska terminologija, ili neki izraz koji nije jasan ili cak kombinacija oba. Zato cesto dolazi i do zbunjivanja.

Zapravo znam tacno sta radi Vsync,ali nikad nisam upotrebljavao izraz cepanje,ali bitno je da mislimo na isto ili barem slicno :) .

water wizard
3.6.2014, 21:53
vsync je vsync a frame tearing je cepanje slike i nastaje kada je isključen v-sync nije baš da je odomaćena reč frame tearing :D

SAJEVAC
3.6.2014, 21:55
vsync je vsync a frame tearing je cepanje slike i nastaje kada je isključen v-sync nije baš da je odomaćena reč frame tearing :D

Svejedno nikad je nisam upotrebljavao ni kad ljudima objasnjavam sta je .

Mocko
4.6.2014, 19:06
Moze nekome da pomogne bavi se donekle ovom temom

http://www.tomshardware.com/reviews/build-your-own-budget-amd-pc,3807.html

Chemist
1.9.2016, 15:40
Imam Athlona X4 640@ 3,3GHz i grafičku MSI 7850 OC...da li je procesor usko grlo za ovu grafičku? Pustao sam 3d mark 11, performanse test, i video, preko MSI Afterburnera, da u kombinovanom testu iskorišćenje grafičke ne prelazi 50%??...dok u ostalim testovima ide do 99% (osim kod testa procesora)

Rockstar
1.9.2016, 18:18
Mozda i ne, ali tu su negde. Ne verjem da imas neki preterani bottleneck vredan veceg upgradea da bi 7850 imala 20℅ bolje performanse.

Chemist
1.9.2016, 18:57
Probao sam par zahtevnijih igara (Craysis 3, Metro Last Light)...postoje delovi u igri gde baš ide otežano, kočenje, seckanje ...(možda je i do memorije 4GB ddr2 800?). Procesor i grafička se smenjuju u iskorišćenju..ima delova gde je procesor na 50-70%, a grafička je tada na 90-99%, a naravno i obratnih situacija, ali se dešava da su zajedno na nekih 60-70% i igra ide otežano...sve zavisi od scene...Verovatno ima uticaja i memorija, pa možda i starija ploča?

Rockstar
1.9.2016, 19:38
Ako si igre pokrenuo sa najvisim detaljima, onda nije ni cudo, za to treba snaznija masina. Meni je Metro Redux radio sasvim pristojno npr, Crysis 3 nisam ni pokusao, znam da nema poente.

Chemist
1.9.2016, 20:07
Ako si igre pokrenuo sa najvisim detaljima, onda nije ni cudo, za to treba snaznija masina. Meni je Metro Redux radio sasvim pristojno npr, Crysis 3 nisam ni pokusao, znam da nema poente.

Ne najviši, srednji nivo podešavanja u 1920x1080 rezoluciji...tako je bilo i podešeno nakon instalacije...recimo Craysis je sasvim pristojno radio nekoliko nivao, ali kako igra sve dalje odmiče javlja se sve veće zakočenje...pomislio sam da nije problem u procesoru, da ne može da isprati grafičku

Rockstar
1.9.2016, 20:20
Како год, та графичка карта једноставно није способна да гура Crysis 3 како би то требало, све и да те донекле не кочи CPU, нисам пробао игру па да знам како подешавања утичу на перформансе али свеједно, ево, погледај резултате тестирања (http://www.guru3d.com/articles-pages/powercolor-radeon-7850-scs3-review,18.html) ако те баш занима.

Vlad Cepesh
1.9.2016, 20:33
4GB RAM-a je ovde najveci potencijalno "usko grlo". Jednostavno je 8GB RAM-a optimalna cifra za nove naslove, pa na vise. Cak i za neka medium i niza podesavanja. Posle toga u najvise naslova ide CPU. Athlon II X4 su sposobni da teraju skoro sve igre, ali ne sve i bas optimalno na visim podesavanjima. Graficka isto moze biti problem, ali redje u ovom slucaju.

Aibo
1.9.2016, 21:37
Crysis 3 definitivno žvaće taj CPU. Znam jer sam bukvalno u sred igranja Crysis-a 3 zamenio platformu i prešao sa Phenom II X4 3.0 GHz na core i3-6100. Sve ostalo je bilo isto, grafička GTX 670, 8GB rama... Nivo na kom sam tada bio je od prosečnih 35-40 fps sa padovima do ~23 fps i stalnim štucanjem otišao na prosečnih 55-60 sa padovima do 45 i postao neuporedivo prijatniji za igranje.

Metro Last Light nisam igrao, ali mislim da je i on dosta CPU zahtevan.

Dodatni problem je što slabiji AMD CPU i AMD grafike stvarno nisu dobri partneri i zajedno su skloni da prave baš to što ti opisuješ. Baš zato sam i kupio Nvidiu prvi put u životu, jer sam imao vremešni Phenom. Prvo sam želeo da kupim brži R9 280X za identične pare ali je pre mene to uradio moj drug i onda sam kod njega lično video koliko se AMD X4 i R9 280X divlje ponašaju. Pisali smo i ovde na forumu više puta o tome, mogu da iskopam i linkove ako treba. I u Digital Foundry su isto to skontali, koliko npr. stabilnije i lepše za oko radi GTX750Ti sa slabijim procesorima od R7 270X, iako je R7 270X jasno brža i postiže veći prosečan fps...

Što se rama tiče mislim da je on trenutno najmanji problem. Radili su u Techspot-u test 4GB vs 8GB vs 16 GB (http://www.techspot.com/article/1043-8gb-vs-16gb-ram/page3.html), za neke programe jako bitno ali za igre skoro nikakve razlike nema iako su čak idioti uz igranje otvorili 65 tabova u hromu. :D Prosto taj CPU i taj GPU su zajedno slab tandem i ne mogu da drže dobar stabilan fps u određenim igrama.

Chemist
1.9.2016, 21:43
Onda je to to,, nisam znao amd cpu i ati grafike ne sarađuju najbolje...nekim narednim updejtom ću to iskorigovati, a ovo za sada neka ide ovako......hvala svima na odgovorima