PDA

Prikaži potpunu verziju : -Kako nauciti programiranje?


Gam3r
13.5.2014, 12:09
-Pozdrav ljudi, upravo zavrsavam 2. godinu fakulteta, ali moje znanje programiranja je jako slabo, odnosno nepostoji. Uzasno sam lenj, i nisam se nesto previse cimao na faksu, tj. jednostavno nisam bio raspolozen da ucim, e sad, posto moje studije traju 3 godine, a posle (ako se ne odlucim za master, a verovatno necu), bicu u potrazi za poslom.. Sad, kako diploma bez znanja nista ne vredi, hteo zelim da pocnem aktivno da ucim, ovako, od kuce. E sad, ne znam ni kako da pocnem, pa bi me zanimao vas savet. Iako cudno zvuci, ja zaista volim programiranje, ali sam u srednjoj skoli bio jako dobar (c jezik), ali to je samo zato sto sam isao u 'slabiju' skolu, gde nikoga drugoga sem mene nije zanimalo, tako da sam bukvalno imao privatne casove :) A na faksu se to promenilo, profesor nije objasnjavao samo meni, vec svima, a tako nisam mogao da pratim, ne onako kako sam zeleo. Tako da evo vec 2 godine su proletele, a ja nista korisno ne znam, a mislim da mi je vreme da se angazujem po tom pitanju (upravo sam osetio zelju i dobio veliku motivaciju), dakle, s' obzirom da 'c' donekle znam (naravno da ga ne znam, ali imam neku osnovu, otprilike znam kako funkcionise), mislio sam da krenem od C++ ? Za sada sam nasao neki sajt sa tutorialima:

http://www.tutorialspoint.com/cplusplus/cpp_overview.htm

Navodno je dobar, doduse, drugar mi je rekao da je tu samo osnova, za nesto ozbiljnije ne moze odatle da se uci.. Inace, kupio sam i Izvornik, ali on je na srpskom, a 'teze' mi je da ucim iz literature na srpskom.. Moj neki plan je sledeci, da prodjem ove tutoriale C++ i nakon toga JAVA tutorial, pa kad to zavrsim, da ponovo krenem C++ i JAVU, ali iz ozbiljnije literature, one koja moze da mi pruzi potrebno znanje da bih mogao da radim. Izvinjavam se zbog dugackog teksta, ali sam hteo malo da vam docaram moju situaciju. E sad, da ponovim pitanje, imate li vi neki savet kako da pocnem? Da li je ovaj sajt dobar ili znate za neki bolji? I da li je moj plan da pocnem sa C++om dobar? I da, voleo bih da budem Software developer, da razvijam softvere, a ne da pravim igrice ili tako nesto, hteo bih da moje znanje bude sto bolje, posto sam resen da u narednih godinu i po, dve, naucim ovu oblast sto bolje, hvala :)

water wizard
13.5.2014, 12:24
pa dobro imaš osnove C sad možeš da učiš šta god ti padne na pamet jer je sve slično samo jednostavnije, C++, Java, C#, javascript itd.. ali ono treba i da se uči, a za soft dev vidi po oglasima šta se traži pa to usavršavaj...
https://poslovi.infostud.com/share/rss_feed/rssu.php?id=13929

Krilce
13.5.2014, 15:30
Ja bih ti preporucio da ucis nesto cime bi zeleo da se bavis. Programiranje je jako sirok pojam, a razliciti programski jezici imaju razlicitu primenu. Probaj da googlas poslove kojima bi voleo da se bavis po zavrsetku fakulteta, i vidi sta se trazi.

Sto se tice samog C++a, kopiraju svoju poruku iz druge teme:
Sto se tice C++, ja bih batalio tutoriale.

Ja sam iscitao C++ Primer 5th edition, koji bih ti svakako preporucio, mada bih je ja vise koristio kao referencu nego knjigu za ucenje. Verovatno najbolja knjiga za pocetnike je, bar po meni, http://www.amazon.com/dp/0321543726/?tag=stackoverfl08-20, a za mesec dana izlazi u izdanju koje obuhvata C++11 standard. Prodji kroz ovu knjigu, usput citaj i Primer, obzirom da je peto izdanje pisano za C++11.

Za Javu:
odlicna knjiga za pocetnike(sve je ilustrovano kao petogodisnjaku) http://www.amazon.com/Head-First-Java-2nd-Edition/dp/0596009208,
oficijalni tutorijali http://docs.oracle.com/javase/tutorial/

Par youtube kanala za koje mislim da vrede :
https://www.youtube.com/channel/UCwRXb5dUK4cvsHbx-rGzSgw Ovaj covek pokriva gomilu stvari, od raznih programskih jezika do dizajn sablona, android programiranja, i sl.
https://www.youtube.com/channel/UCZSfwNcYIpqO8B9wnBg4HWA
https://www.youtube.com/channel/UClEEsT7DkdVO_fkrBw0OTrA
Oba kanala pokrivaju slicno gradivo (C, C++, algoritmi i sl.)

Poznavanje sintakse nekog jezika nije dovoljno za posao. Potrebno je da naucis algoritme, dizajn sablone, i najverovatnije tehnologije specificne za posao koji trazis (Spring, i sl.). Dug je put, ali ako sada zapnes, verujem da ces stici.

Da sam na tvom mestu, ne bih ucio vise programskih jezika istovremeno. Fokusiraj se na jedan, usput nadji dobru knjigu za algoritme i dizajn sablone(za dizajn sablone ti mozda nece ni trebati knjiga) i citaj, pa kada zavrsis sa ucenjem osnova zeljenog programskog jezika, pokusaj da odradis neki manji projekat u kojem bi mogao da primenis dizajn sablone i raznorazne algoritme(od razlicitih vrsta sortiranja i trazenja, do grafova).

Srecno.

Gam3r
13.5.2014, 16:07
Hvala, za pocetak sam mislio sam C++ da ucim, pa me zanima, koja je najbolja knjiga za pocetnike? Znaci jako mi je bitno da bude za pocetnike tj. da ne mora da se ima neko prethodno znanje, a kad zavrsim tu knjigu sa osnovama, onda cu poceti da ucim iz ozbiljnije knjige. Pre par meseci sam poceo da ucim iz Izvornika koji je iz 2002. godine valjda, na srpskom je, ali mi je ubrzo postalo komplikovno da pratim, iz krajnje jednostavnih stvari su skocili na komplikovane (komplikovane pocetniku), a negde na sredini knjige tek objasnjavaju to komplikovano sa pocetka, tako da se nisam snasao sa tom knjigom pa sam batalio, a C++ za 21. dan necu da kupujem, posto hocu da ucim iz knjiga na engleskom. Dakle, zanima me koja je najbolja C++ knjiga za pocetnike, a kad to proucim, vraticu se da pitam koja je dobra C++ knjiga za osobe koje vec imaju nekog iskustva sa programiranjem, sve u svemu, zelim da pocnem od apsolutne nule, da popunim 'rupe' u znanju, i da, hvala vam jos jednom na odgovorima :)

*Iz tvog posta gore sam procitao i ovo:
http://www.amazon.com/dp/0321543726/...ackoverfl08-20, a za mesec dana izlazi u izdanju koje obuhvata C++11 standard. Prodji kroz ovu knjigu, usput citaj i Primer, obzirom da je peto izdanje pisano za C++11.

Ako je po tvom misljenju to najbolja knjiga za pocetnike, znas li da li je izasla tak knjiga sa C++11 standardom, i ako jeste, imas li link za nju?

Gam3r
13.5.2014, 16:16
I da, imam jos jedno pitanje, posto od jutros ucim sa ovog sajta:

http://www.tutorialspoint.com/cplusplus/cpp_operators.htm

Prethodna oblast je bila:
C++ Storage Classes

I ja sam za par sati stigao od 'Hello world' do ovoga.. A ovo se pojavilo bukvalno niotkuda, bez nekog detaljnijeg objasnjenja, pa sam resio da napravim pauzu i pitam za dalje. Cini mi se da iz ovih tutorijala ne moze da se uci (barem ne kvalitetno), a ako cu vec da ucim, hteo bih da znam sta je najbolje za pocetak, pa sta mislite? Cini mi se da tutorijali previse brzo prelaze, neke delove su cak i izostavili, a i nije najbolje objasnjeno.. Da li je bolje ostaviti tutoriale po strani i uciti iz knjige? I ako je tako, ponovicu jos jednom pitanje, koja je knjiga najbolja za apsolutne pocetnike, C++.

voodoo_
13.5.2014, 16:39
Ako si lenj za programiranje, imaš 21 godinu i jako slabo predznanje, onda prosto C++ nije za tebe. Neki jezici ipak traže drugačije stanje uma.

Uči C#, mnogo lakše ćeš ga unovčiti.

Gam3r
13.5.2014, 17:02
Imam 21 godinu, ali nisam lenj za programiranje, vec mi se jednostavno ne svidja kako je Izvornik napisan, i ne vredi da ucim nesto sto mi nije jasno. Sa druge strane, bile su mi druge strane stvari 'vaznije', tj. nisam bio raspolozen za ucenje, zato sto znam koliko vremena treba da se posveti tome, i kakav pristup treba da bude, ali sada zelim da krenem da ucim i to je to. A sto se C-a tice, ne zelim nista da unovcavam, barem ne jos, sada zelim da krenem da ucim C++, a nakon toga verovatno JAVU, tako da ako imas neku knjigu iz C++ a, molim te reci mi koja je kako bih mogao da nastavim da ucim, hvala.

mirko086
13.5.2014, 17:30
Ja ti preporučuje da uđeš na www.thenewboston.com pa na link tutorials. Tu imaš praktično sve java, c, ... Tu možeš osnove da naučiš, kad ti to ne bude predstavljalo problem neku knjigu dobru uzmeš i to je to. Meni je tako lakše, ovaj momak se stvarno trudi da objasni. Ima i YouTube kanal tamo ima isto to.

Sent from my Blade using Tapatalk

Krilce
13.5.2014, 18:11
Pa vec sam ti predlozio knjigu koja je namenjena apsolutnim pocetnicima, ali moze da posluzi i "zardjalima". Misim da sam procitao da izdanje koje podrzava C++11 izlazi negde u junu, ali generalno, najveci broj starih principa i dalje vazi, a kad tad ces naleteti na kod koji nije radjen po C++11 standardu. Ako zelis uporedo da gledas i C++11, onda nabavi i C++ Primer 5th. edition(nemoj ga pomesati sa C++ Primer Plus).

Btw. iscitaj ova dva bloga sto se tice newbostona i c++ tutorijala generalno.
http://jesyspa.blogspot.com/2012/07/whats-wrong-with-new-bostons-c-tutorial.html
http://jesyspa.blogspot.com/2012/05/whats-wrong-with-c-tutorials.html

U sustini, drzi se dobre knjige, gde tutorijali mogu da predstavljaju samo dopunu, ali ne i glavni izvor ucenja, uz odredjene izuzetke(bar po meni).

Reloader
21.5.2014, 13:15
"I can't give complete instructions on how to learn to program — it's a complex skill. But I can tell you that books and courses won't do it — many, maybe most of the best hackers are self-taught. You can learn language features — bits of knowledge — from books, but the mind-set that makes that knowledge into living skill can be learned only by practice and apprenticeship. What will do it is (a) reading code and (b) writing code.

Peter Norvig, who is one of Google's top hackers and the co-author of the most widely used textbook on AI, has written an excellent essay called Teach Yourself Programming in Ten Years (http://norvig.com/21-days.html). His "recipe for programming success" is worth careful attention.

Learning to program is like learning to write good natural language. The best way to do it is to read some stuff written by masters of the form, write some things yourself, read a lot more, write a little more, read a lot more, write some more ... and repeat until your writing begins to develop the kind of strength and economy you see in your models."

--Eric S Raymond

http://samizdat.mines.edu/howto/HowToBeAProgrammer.html

Markonije
22.5.2014, 16:34
Jedna od prvih gresaka je otvaranje teme na SK forumu koja glasi ' kako nauciti programiranje'


Kako postati milioner ,1.000.000 ljudi zna odgovor a jedan je milioner stvarno....


[kad budes neispavan jer nisi hteo da legnes dok ne zavrsis deo programa,smatraj se programerom(kakvim takvim :))]

voodoo_
23.5.2014, 10:55
Ovo što kaže Peter iz Gugla ne znači da kompletno treba da batališ kurseve i knjige, to ne treba ni slučajno da uradiš, nego to samo znači da nećeš čisto na osnovu knjiga i kurseva postati dobar programer, moraš i sam da radiš na tome.

PeTkO
24.5.2014, 22:11
Iz nekog mog iskustva, 20-30% je klasicno "knjisko" znanje, 50% iskustvo a ostatak je najobicnije snalazenje i koriscenje vec napisanog koda (zasto bi izmisljao toplu vodu dva puta?)

Teva
25.5.2014, 13:54
C++ nikako nije dobar kao prvi jezik za učenje. Iz prostog razloga što nema definisanu paradigmu, i po mom mišljenju za početnike je kobno da to prvo uče. Iz prostog razloga što imaš previše slobode. Msm da se ne lažemo C++ je car programskih jezika, i ne postoji brži jezik od njega, po mom mišljenju ni izražajniji, ali baš zato što te pušta da radiš šta hoćeš ima tendenciju da ti oteža da postaviš osnovne koncepte programiranja. Za učenje OO programiranja su ti bolji JAVA ili C#, dok za osnovno proceduralno je C odličan.

Dalje, programiranje nije poznavanje jezika, tutorijali, knjige, dokumentacija i brdo standardnih izvora učenja ti omogućava baš to, da naučiš jezik, što je preduslov za razvijanje skila za programiranje. Ključna stvar je da prepoznaš problem, da znaš da ga rešiš i da znaš da modifikuješ ili primeniš već gotovo rešenje za sličan ili čak šta više drugačiji problem za rešavanje onog koji je pred tobom.

Moje neko lično mišljenje je da je za početak najbolje raditi sa URM mašinom i rešavanjem problema na njoj (problema tipa sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje i tako te aritmetičke operacije (vektori, polinomi itd)), jer smatram da najbolje oblikuje način razmišljanja i najviše odražava proces programiranja početniku. Pa tek posle bi trebalo preći na više programske jezike, kad se jednom postavi osnova za razmišljanje o problemu i načinu njegovog rešavanja. Možda grešim al ja sam takvog dojma xD