Prikaži potpunu verziju : Kompresovanje mkv formata
madsrdjan
10.5.2014, 20:29
Kako vreme prolazi, tako se i gomilaju epizode Game of Thrones-a na mom hardu.
Da bi oslobodio mesta na hardu, odlučio sam da ih narežem na DVD-eve.
Tu sad imam jedan problem. Epizode su u mkv formatu veličine od (približno) 1550 MB. Idealno bi bilo da mogu narezati po 3 epizode na disk ali uvek mi je "za malo" preveliko da ih narežem.
Pitanje: Da li postoji neki način da spakujem ove epizode kako bi po tri stale na disk. Probao sam sa winrar-om i 7zip-om ali skoro da ne mogu uopšte da ih kompresuju. Da li znate neki način da ovo odradim?
water wizard
10.5.2014, 20:38
što ne skineš lepo one od 250mb te ti nisu kompresovane i napakuješ po celu sezonu na jedn CD.. a šta da ih režeš jednom kad odgledaš može da se briše pa baš ako ti za nekoliko god dođe da gledaš opet skini opet...
Znači ono to će samo tako da ti stoji sa strane dok ne daš nekom da gleda pa ti ne vrati.. :D
Postoji mogućnost rekompresije, ali dolazi do gubitka kvaliteta (primetnog ili neprimetnog) i za to je potrebno malo više znanja i strpljenja, nije proces koji može kvalitetno da se uradi u 3 klika.
madsrdjan
10.5.2014, 22:39
što ne skineš lepo one od 250mb te ti nisu kompresovane i napakuješ po celu sezonu na jedn CD.. a šta da ih režeš jednom kad odgledaš može da se briše pa baš ako ti za nekoliko god dođe da gledaš opet skini opet...
Znači ono to će samo tako da ti stoji sa strane dok ne daš nekom da gleda pa ti ne vrati.. :D
Jooooj, znao sam! Kako neko postavi pitanje ovde na forumu, tako se pojavi neki pametnjaković koji počne filozofirati (da ne upotrebim ružnu reč) o nekim meni potpuno nebitnim stvarima. Jbt, pitam konkretno pitanje o mogućnosti kompresije ovih fajlova a ti mlatiš o mogućnosti kako će neko da pozajmi od mene te diskove i da mi ih neće vratiti???
Čoveče, daj pročitaj malo pitanje pa ako možeš pomozi, a ako ne, ne lupaj molim te. Zbog čega mi trebaju baš ti ripovi i zbog čega mi trebaju narezani na diskove to je totalno nebitno u ovom trenutku.
Da mi čak treba da to snimim na flopije, garant imam svoje motive i oni uopšte nisu tema ovde.
Neki ljudi baš imaju potrebu da se oglase, čak i kad nemaju ništa da kažu pametno na tu temu.
madsrdjan
10.5.2014, 22:45
Postoji mogućnost rekompresije, ali dolazi do gubitka kvaliteta (primetnog ili neprimetnog) i za to je potrebno malo više znanja i strpljenja, nije proces koji može kvalitetno da se uradi u 3 klika.
Hvala na odgovoru Picard. Znači li to da ne postoje jednostavni programi poput winrara koji bi mogli da pomognu?
water wizard
10.5.2014, 22:47
loše se kompresuju video fajlovi winrarom i winzipom..
za video služi video kompresija..
ccc, ovo pitanje je za 'fejspalm'. mislim i ja bi da kompresujem .rar fajlove ali nesto ne ide.
ta 'rekompresija' u stvari znaci smanjivanje kvaliteta videa. mozes nesto da postignes sa boljim 'codecom' (npr hevc) ali uvek ce se bar malo izgubiti na kvalitetu.
ako bas malo fali, mozda prodje sa smanjivanjem kvaliteta audio strima (ili prebacivanjem u stereo ako je 5.1, izbacivanjem drugih jezika i slicno).
inace, mislim da ti je onaj prvi odgovor verovatno i najbolji!
Hvala na odgovoru Picard. Znači li to da ne postoje jednostavni programi poput winrara koji bi mogli da pomognu?
Pa, nije baš jednostavno, proguglaj malo o x264 i StaxRip-u recimo, potraži tutorijale na tu temu.
ccc, ovo pitanje je za 'fejspalm'. mislim i ja bi da kompresujem .rar fajlove ali nesto ne ide.
ta 'rekompresija' u stvari znaci smanjivanje kvaliteta videa. mozes nesto da postignes sa boljim 'codecom' (npr hevc) ali uvek ce se bar malo izgubiti na kvalitetu.
ako bas malo fali, mozda prodje sa smanjivanjem kvaliteta audio strima (ili prebacivanjem u stereo ako je 5.1, izbacivanjem drugih jezika i slicno).
inace, mislim da ti je onaj prvi odgovor verovatno i najbolji!
Rekompresija HEVC-om ... Jedino ako ima neki superkompjuter kući. :D
Postoji još jedna mogućnost - bez rekompresije iseći špice, uvodnu i/ili odjavnu, u svakoj epizodi. Na taj način kvalitet slike se ne gubi. Eventualno rekompresovati i audio ako odsecanje špice nije dovoljno jer su tu gubici obično neprimetni. Ovo bi Avidemux mogao da odradi.
Postoje i drugi programi za seckanje MKV fajlova. MKVMerge može ako u nekom plejeru zabeležiš vremena ali to je malo komplikovano. Ima neki Solveig AVI + MKV spliter. VideoReDo mi trebalo da može.
Drugi način je rekompresija celog fajla. VidCoder (alternativni GUI za Handbrake) je dobar za to a nije težak za upotrebu. Samo što će biti gubitka u kvalitetu slike svake treće epizode jer ne moraš sve da rekompresuješ. Dovoljno je samo jednu epizodu po disku.
Još jedan način je da se svaka treča epizoda podeli na dva dela sa MKVMerge i smesti na dva diska. Tako će svaki disk da sadrži po 2 1/2 epizode koje mogu i tako da se gledaju, sa izmenom diska a mogu i kasnije da se spoje u kompjuteru. Deljenje sa WinRAR-om, HJSplit-om i sličnim programima ne preporučujem jer takvi delovi nisu upotrebljivi dok se ne spoje.
madsrdjan
11.5.2014, 11:36
Postoji još jedna mogućnost - bez rekompresije iseći špice, uvodnu i/ili odjavnu, u svakoj epizodi. Na taj način kvalitet slike se ne gubi. Eventualno rekompresovati i audio ako odsecanje špice nije dovoljno jer su tu gubici obično neprimetni. Ovo bi Avidemux mogao da odradi.
Hvala, ovo ću prvo da probam, tj odsecanje odjavne špice.
Još jedan način je da se svaka treča epizoda podeli na dva dela sa MKVMerge i smesti na dva diska. Tako će svaki disk da sadrži po 2 1/2 epizode koje mogu i tako da se gledaju, sa izmenom diska a mogu i kasnije da se spoje u kompjuteru. Deljenje sa WinRAR-om, HJSplit-om i sličnim programima ne preporučujem jer takvi delovi nisu upotrebljivi dok se ne spoje.
Ako prvi način ne pomogne onda definitivno idem na ovu varijantu deljenja epizode na 2 dela.
Hvala puno na informacijama i predlozima :alealeee:
Ja koristim X Media Recode, nešto najbliže rešenju "sa 2-3 klika"...
U zavisnosti od dinamičnosti slike, može dosta velika kompresija da se postigne.
Ja npr najčešće kompresujem 720p epizode od 45 min u fajlove od oko 300 MB sa skoro neprimetnom razlikom u kvalitetu u odnosu na originalni fajl.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Ja koristim X Media Recode, nešto najbliže rešenju "sa 2-3 klika"...
U zavisnosti od dinamičnosti slike, može dosta velika kompresija da se postigne.
Ja npr najčešće kompresujem 720p epizode od 45 min u fajlove od oko 300 MB sa skoro neprimetnom razlikom u kvalitetu u odnosu na originalni fajl.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Sa kojim podesavanjima?
Ja npr njega koristim za prebacivanje u xvid(350/175MB po ep).
XMedia Recode koristi x264 enkoder za kompresiju i ne može da postigne ništa više od onog što mogu x264.exe, Handbrake/VidCoder, MeGUI ili bilo koji drugi program koji koristi x264.exe ili libx264 sa istim podešavanjima.
Ima ugradjene i neke filtere koji mogu da olakšaju posao enkoderu (denoise, deblock) ali je tada bolje koristiti Avisynth i njegove filtere pošto daju bolje rezultate.
U slučaju iz ove teme filteri neće mnogo pomoći a biće primetna promena u kvalitetu.
Inače, koliko je promena u kvalitetu primetna zavisi od više faktora:
- stepen promene same slike od strane filtera i enkodera (nekad je ovo toliko očigledno da svi primete)
- vida gledaoca (ko ne nosi naočare a trebao bi...)
- njegovu sposobnost da primeti razliku (ima dobar vid ali mozak ignoriše razliku)
- rezolucija, kvalitet i dijagonala ekrana na kome se gleda
- video render i korišćeni resize algoritam ako slika i ekran nisu iste rezolucije.
@OP
Od jednostavnijih rešenja, možeš da probaš i ovo http://www.ehow.com/how_6849737_compress-mkv-files.html
Ne bi trebalo puno da utiče na kvalitet ako je uopšte bitno.
Utiče isto koliko i programi koje sam već pomenuo. Ripbot264 je GUI (grafički interfejs) za x264 enkoder. Sa istim podešavanjima daće isti kvalitet kao i, recimo, MeGUI, Handbrake ili direkno korišćenje x264.exe enkodera. Samim tim, njihova tvrdnja na kraju uvodnog dela da je ovo jedini program koji može da kompresuje bez značajnijeg gubitka u kvalitetu nije tačna.
Dobra stvar kod ovog programa je što, ako imaš više računara i brzu LAN mrežu, može da se podesi i koristi sve računare za kompresiju jednog fajla. Ovo postiže tako što deli fajl na manje delove koje onda prosleđuje ostalim računarima na kompresiju. Kada svi računari završe posao spaja delove u konačan fajl.
^Ništa OP nije pomenuo da mu je bitno da očuva kvalitet materijala, samo da malo fali da smesti 3 epizode na disk a to može u par klikova i nešto vremena na opisani način.
Pametnije je da iseče špice i tako smanji veličinu fajla bez rekompresije.
water wizard
15.5.2014, 0:01
posle da sredi titlove...
Postoji još jedna mogućnost - bez rekompresije iseći špice, uvodnu i/ili odjavnu, u svakoj epizodi. Na taj način kvalitet slike se ne gubi. Ovo bi Avidemux mogao da odradi.
Odradio ovo. Hvala još jednom :alealeee:
Pitanje: Ima li logike da rezolucija ne utiče na konačnu veličinu fajla?
Probao sam (u XMedia Recode) da jedan fajl koji je 1080p (1920x816) smanjim na 720p (1280x544) međutim veličina fajla je ista u oba slučaja... Na veličinu mogu da utičem samo ako menjam bitrate...
Može li neko da me posavetuje da li i kako najlakše mogu da smanjim veličinu mkv fajla tako što ću samo da smanjim rezoluciju (ili to ne ide tako kad je mkv u pitanju)?
To ne ide tako kod bilo kog formata, ne samo kod MKV. Uostalom, MKV je samo kontejner koji u sebi može da sadrži video, audio, titlove i druge stvari kompresovane različitim kodecima.
Na konačnu veličinu fajla utiču bitrejt i vreme trajanja tog video i/ili audio fajla. Rezolucija nema ama baš nikakvog uticaja na to. Što će reći:
Veličina fajla = Bitrejt * vreme trajanja A/V fajla
Ako hoćeš manji fajl smanji bitrejt ili iseci i odbaci deo fajla. Pošto isecanje i odbacivanje dela fajla nema baš mnogo smisla (ostaviš samo polovinu filma da bi dobio upola manji fajl) ostaje ti da smanjiš bitrejt.
Kada menjaš bitrejt uvek koristi dvoprolaznu kompresiju kako bi izvukao maksimalni kvaltiet za zadati bitrejt.
Druga stvar, iako rezolucija ne utiče na bitrejt smanjenje istog može da dovede do toga da jednostavno nema dovoljno bitova da bi se zadržao pristojan kvalitet slike pri istoj rezoluciji. Tada se preporučuje i smanjenje rezolucije kako bi se u određenoj meri izbegla potpuna degradacija slike.
Rezolucija nema ama baš nikakvog uticaja na to.
Interesantno, ovo nisam znao.
Kako nisi kad gledaš 1080p od 500MB?:busted:
Heh, ti od 300-500MB su obično 720p ;)
A mislio sam da ako imaš film 1080p i konvertuješ ga tako da samo smanjiš rezoluciju na 720p (ni jedan drugi parametar ne diraš), da će se i veličina fajla smanjiti.
water wizard
8.10.2014, 13:01
koliko sam razumeo bitrate je koliko bitova u sekundi ima taj video fajl i ako se ne smanji količina bitova veličina ostaje ista, jedino što se ista količina bitova sada raspoređuje na manju rezoluciju ali pošto od babe ne možeš da naparaviš devojku ispada da ništa nisi uradio osim smanjio rezoluciju.. :D
@water wizard
Upravo tako. Lepo si to rekao. Bitrate je prosečan broj bitova u sekundi i prikazuje se kao bps (bits-per-second) ili kbs (kilobits-per-second).
Ova vrednost pomnožena sa ukupnim trajanjem videa izražen u sekundama daje veličinu tog fajla u bitovima ili kilobitovima. Podelite ovo sa 8 i dobićete bajtove ili kilobajtove. Podelite još sa 1024 i dobićete kilobajtove ili megabajtove.
Naravno, rezultat može da varira zbog overhead-a izabranog kontejnera (MKV, MP4, AVI, TS). Gore navedeno važi za elementarni strim, nepakovan u kontejner.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.