PDA

Prikaži potpunu verziju : [Mobilni telefon] Nokia Lumia 520 WP8 Update 3 (+ WP 8.1 Developer Preview)


Freško
30.4.2014, 1:27
http://s5.postimg.org/tcj0emmk7/image.jpg

Juče sam se častio telefonom iz naslova, i u ovoj ću timi izneti moje prve utiske

Specifikacija (http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_520-5322.php)

Da naglasim da sve što će te pročitati u daljem tekstu su moji lični utisci i zapažanja u vezi sa ovim telefonom!

Kao što rekoh telefon imam kod sebe manje od 24h (za sada) pa ću za početak izneti prve utiske o telefonu.

Prvo da kažem da sam na Lumiu preša sa već vremešnog iPhone 3GS 16GB iOS 6.1.6. WP8 okruženje u udnosu na vremešni iOS 6.1.6 je i vizualno i funkcionalno daleko bolje (moje skromno mišljenje).

Izgled Telefona:

Telefon je širine oko 60mm i visine oko 120mm , masa oko 120gr. U ruci leži fino , i u mom slučaju sasvim fimo mogu da ga koristim jednom rukom.

Sama izrada telefona nije loša ali po mom mišljenju izgleda jeftino što u krajnjoj liniji ovaj telefon to i jeste.

Ekran

Po specifikaciji proizvoćača u pitanju je:
Type IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
Size 480 x 800 pixels, 4.0 inches (~233 ppi pixel density)

Na papiru gore neavedena specifikacija deluje solitno za telefon ove klase.

U realnosti je situacija malo drugojačija.

U zatvorenom dok se telefon koriti pod veštačkim osvetljenjem (sijalicom), sve izgleda sasvim ok , boje su solidne osvetljenje prijatno za oko.

Ali situacija se drastično prmenila kad sam danas krenuo poslom do grada, i ako je bio oblačan dan što će se videti na fotografijama koje će te videti u delu teksta o kameri. Ekran me blago rečeno razočarao.

Pozadinsko osvetljenje koje ima samo 3 nivoa (Low, Medium, High) je barem meni i na maksimumu bilo nedovoljno da bi po dnevnom svetlu (tmuran dan) ugodno i nesmetano koristio telefon. Nesmem ni da pomislim kako ću letos kad upeče zvezda da ga koristim nema ništa da se vidi...

Zvuk

Ja lično nisam neki audiofil, te o zvuku neću nešto posebno da razglabam, rećiću samo da telefon poprilično glasan, a pri tom je kvalitet zvuka zadovoljavajući , ovaj pasus se odnosio na reprodukciju muzike - videa.

Što se tiče poziva sagovornici kažu da se čuje solidno / korektno, to isto mogu i ja da kažem za moje sagovornike.

Baterija

O bateriji za sada nemogu da sudim, ispašće da je njegova fabrička baterija koja je deklarisana na 1430mAh ok. U ovih prvih 24h sam ga malo više maltretirao. Punjen je sinoć od 00h-02h , a trenutno je na oko 40%

Kamera

Kamera nije neko čudo ,ali je po meni upotrebljiva. Evo nekoliko fotografija koje su napravljene u različitim uslovima.

Fotografije po tmurnom - kišovitom danu:

http://s5.postimg.org/tj1reu20j/image.jpg (http://postimg.org/image/tj1reu20j/) http://s5.postimg.org/wr68rvoab/image.jpg (http://postimg.org/image/wr68rvoab/)

Fotografije po tmurnom - kišovitom danu (u pokretu):

http://s5.postimg.org/rh1a0l41f/image.jpg (http://postimg.org/image/rh1a0l41f/) http://s5.postimg.org/7axs1p8dv/image.jpg (http://postimg.org/image/7axs1p8dv/) http://s5.postimg.org/slvc5yqib/image.jpg (http://postimg.org/image/slvc5yqib/) http://s5.postimg.org/9jbyj1fhv/image.jpg (http://postimg.org/image/9jbyj1fhv/) http://s5.postimg.org/a7kt1ze7n/image.jpg (http://postimg.org/image/a7kt1ze7n/)

Fotografija u prostoriji bez dnevnog svetla pod sijalicom 40W

http://s5.postimg.org/uue411n03/image.jpg (http://postimg.org/image/uue411n03/)

Fotografija u prostoriji bez dnevnog svetla pod sijalicom 150W

http://s5.postimg.org/3l2qmjlwz/image.jpg (http://postimg.org/image/3l2qmjlwz/)

Wireless

Što se vajerlesa tiče nisam nažalost u mogućnosti trenutno da testiram N standard. što se G standarda tiče na par metara od G rutera sam uspeo da uzvučem 25/5 Megabita UP/Down a kroz dva betonska zida na oko 5 Metara od rutera uspeo sam da izvučem 10/1.5 Megabita....

Prenos podataka preko USB-a

Za fajl od 1.03GB (u komadu) je bilo potrebno 2m : 25s.

Reprodukcija Multimedijalnog sadržaja

Što se multimedije tiče neki moj utisak je osrednji!

Razlozi:

Što se MP3 sadržaja tiče reprodukcija je korektna preko fabričkog plejera. Stvar koja mi se nije nikako dopala je postavljanje tih MP3 fajlova za Rington.

Da bi to bilo uopšte moguće neophodno je da se iz fajla ukloni DRM (http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management) u suprotno MP3 se ne može koristiti kao Rington.

Što se tiče reprodukcije Video materijala, ugrađni plejer nije u stanju da pusti .MKV već je neohodno prilikom kopiranja na telefon da se fajl koji se kopira u telefon konvertuje (tu konverziju Windows 8 (Desktop) nudi prilikom kopiranja na telefon. Ali se onda vreme kopiranja spomenutog fajla od 1.03GB sa 2m i 30s penje na preko 20 Minuta...

http://s5.postimg.org/51e94ootz/Screenshot_2014_04_29_16_23_48.png

Levo - Karakteristike kompesovanog fajla Desno - karakteristike originalnog fajla.

OS - Software

Meni lično nakon prelaska sa iOS-a na WP8 , WP8 mi deluje veoma dopadljivo i ugodno za rad (subjektivno mišljenje).

Sve aplikacije koje su fabrički u telefonu se otvaraju gotovo momentalno, isto tako se i gase.

Od aplikacija koje sam ja instalirao (Skype , IM+ , Viber , YT , Speedtest.net) njima je potrebo redom (6s, 3s, 7s, 5s, 2s)

Da napomenem da nisam uspeo da pronađem dobar multimedijalni pljer koji je besplatan a koji je u stanju da pusti .mkv bez predhodne konverzije...

Što se ostalog tiče (vezano za os/softver) lično nemam nekih zamerki....

Memorija telefona (prostor za skladištenje podataka)

Ova Lumija na papiru ima 8GB prostora, realno je dostupno oko 4.5GB i telefan ima mesto za Micro SD Karticu do 64GB...

Eto to bi bili neki moji prvi utisvi o ovom telefonu.

Ako vas nešto zanima pitajte.

I takođe bi voleo da čujem još neko mišljenje o ovom telefonu od ljudi koji ga koriste duže vreme...

CoFigamer
30.4.2014, 21:34
Koristim ovaj telefon skoro tri meseca. Sasvim brz i dobar telefon, WP mi se dopada, prilagodjavanje mi je trajalo 2 dana, inace ovo mi je prvi smartfon.

Kamera je sasvim dobra, evo par primera:
http://www.dodaj.rs/f/43/b0/1Z0bPHPP/wp20140426031.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3n/rZ/44yA4stF/wp20140426024.jpg

Baterija moze izdrzati dva dana, ali postoji problem "curenja" baterije, znaci iz cista mira moze opasti energija baterije, meni je za 2 casova opala za oko 40%. To se desava retko.

Zvucnik telefona je jak, slusalica za razgovor je veoma dobra, cist i jasan glas.
Slusalice koje dobijate uz telefon su krs i zato trebate da kupite neke kvalitetnije.

@Fresko

Sto se tice dispeja, ako ti je high malo mozes staviti automatski da ti prilagodjava osvetljenje, pojaca vise nego high podesavanje ili mozes staviti temu da ti bude "light" (podloga ce biti bele boje, a slova ce biti crne boje).
Ja drzim na medium sve mogu videti (imam mat foliju).

Za filmove imas Moli Player, pusta .mkv format, tako pise http://www.moliplayer.com/en/moliplayer , ali ja sam ubacio film i nije hteo da mi pusti, uzeo sam trial verziju, a aplikacija kosta 300 din, i mozes da ga izbrises i ubacis ponovo kada istekne trial verzija (30 dana) i bez problema ce ti raditi.

To je to. Pozdrav.

Freško
12.5.2014, 18:06
Telefon je kod mene već desetak dana pa da napišem još par utisaka.

Baterija:

da prvo napomenem da sam u VIP-u na ugovor uzeo 2 komada jedan za mene a jedan za ortaka.

Što se mog primerka tiče sa baterijom nemogu da kažem da sam oduševljen ali nije ni loša u proseku izgura dva dana između punjenja.

Za to vreme telefon se uglavnom koristi za telefoniranje u proseku oko 30 minuta dnevno većinu preostalog vremena se telefon stoji u Standby-u. Wireless/3G/GPS/BT se gotovo uopšte ne uključuje jer mi ništa ništa od toga nije praktično potrebno, jer mi telefon uglavnom služi za telefoniranje i po koju sms poruku.

Primerak koji je završio kod mog ortaka se još manje koristi , on obavi par razgovora u toku dana u trajanju od po par minuta i to je odprilike to, njegov telefon je punjen dvaputa od kako sam ga uzeo, njegov primerak je uspeo da izgura sa takvim korišćenjem naa bateriji čitavih 7 dana bez punjenja. Deluje neverovatno ali je tako.

Lepa stvar je što se baterija relativno brzo puni ~1:40-2h max (od 1-100%)

GPS

GPS je veoma dobar i veoma precizan, na ovorenom je greška maksimum pola metra. dok se u zatvorenom ta greška povećava na maksim ~2 metra.

Što se mapa tiče mapa , u telefonu se nalazi aplikacija "Here Maps", u pitanju je nokijina aplikacija kao takođe i mape. Četri mape po izboru su besplatne ostale se plaćaju.

Ekran

Što se ekrana tiče ostajem pri onome što sam rekao pre desetak dana. Stoji da se po dnevnom svetlu na otvorenom malo bolje vidi kada se umesto tamne izabere svetlija tema, ali nemi lično je to nedovoljno da bi rekao da je korišćenje telefona udobno.

Da situacija ne bude toliko crna kada je u pitanju ekran ima jedna stvar koja me je zaista oduševila, a to je osetljivost tača.

Ono što me je oduševilo je to da je tač radio i odziv je bio i više nego korektan kada sam na ruku navuko debelu zimsku kožnu rukavici. Odziv ekrana je idalje bio vema solida što mi se jako dopalo, moram da priznam da mi je ovo prvi mobilni telefon sa tač ekranom koji je radio bez problema kada sam na ruci ima navučenu rukavicu.

Evo o kakvoj se ukavici radi:

http://s5.postimg.org/mm5adft0z/WP_20140512_17_48_38_Pro.jpg (http://postimg.org/image/mm5adft0z/)

Store - Aplikacije

Definitivno Microsoftov ston nemože da se poredi sa Guglovim ili Applovim storom po količini aplikacija, ali meni to lično ne smeta, jer kao što rekoh ja telefon uglavnom koristim za klasično telefoniranje (razgovor), sve osnovne plaikacije su tu, čak sam našao i aplkaciju koja je meni nephodna, a koja omogućava da telefon vidi i pristupa računarima koji su zakačeni na istu vajerles meru i da deli podatke sa njima. Aplikacija se doduše plaća (nekih 200 Dinara) ali po neni ništa tragično i može se podneti.

Plaćaqnje aplikacija se vrši putem kreditne kartice, to još uvek nisam isprobao ali planiram u narednim danima pa ću i to napisati ovde ako nekoga interesuje.

Zaključak

Nakon desetak dana korišćenja ovog po menii zaista finog a pritom relativno jeftinog telefona. Nemogu da mu nađem neku veću manu osim tog ekrana koji meni lično nije baš najprijatniji za korišćenje po dnevnom svetlu ali se i to da nekako preživeti.

Mare88
26.5.2014, 1:10
Da li planiraš da staviš WP 8.1, pre zvaničnoga update-a?
Po utiscima sa interneta, vidim da su ljudi zadovoljni i da se oseti ubrzanje u odnosu na WP 8 (navodno, WP 8.1 je i do 30% brži u određenim situacijama, u odnosu na WP 8).

Ps. Dobar review/utisci:)

Freško
26.5.2014, 13:35
Mare da ti pravo kažem razmišljao sam o tome da stavim Developer Preview, gledao sam ovih dana po netu kako on radi na 520-tici. Ali sam odustao i odlučio da sačekam zvaničan apdejt, nigde mi se ne žuru, telefon savršeno radi sa Black apdejtom i u podpunosti zadovoljava moje potrebe. Tako da sam odlučio da sačekam.

Inače ima još jedna stvar koju WP8 Black nudi a koja mi se baš dopala a to je Call + SMS filter. U pitanju je standardna alatka koju nudi WP8 Black koja omogućava da blokadu SMS-ova i nepoželjnih poziva. Dovolnjo je da se odrećeni kontakt ili broj telefona doda na listu u filteru i nakon toga telefon automatski odbija pozive i SMS-ove od kontakata-brojeva telefona koji su na listi. Dopada mi se to što je to sastavni deo sistema i nije neohodna nikakva dodatna aplikacija sa stora.

mciggzy
27.5.2014, 10:02
:) Meni su iz par banaka svi blokirani odavno preko te opcije... zovu za svaki minus :P
Prvi put kad promene broj kazem da sam u romingu, ne mogu sad da pricam i odmah blocked :D

Freško
30.5.2014, 21:47
Ipak sam se danas odlučio da instaliram WP 8.1 Developer Preview) i uopšte se nisam pokajao!

Evo par reči povodom toga.

Koga zanima da uradi isto sa svojim telefonom evo linka (http://wmpoweruser.com/how-to-download-windows-phone-8-1-developer-preview-for-your-wp8-device/) sa uputstvom kako to da se odradi.

Sam postupak apdejtovnja telefona sa Black na 8.1 je trajao oko 2h. Ukupno je telefon primio 4 apdejta. Za prva tri je ukupno bilo neophodno oko sat i dvadeset, dok je četvrtom apdejtu (WP 8.1) bilo potrebno oko 40-45 minuta da se instalira.

Evo par reči o promenama koje sam ja primetio u odnosu na trenutno finalni apdejt (Black)

1. Promena je Desktop
http://s5.postimg.org/5zrws7x2r/image.jpg (http://postimg.org/image/5zrws7x2r/)

Kao što se vidi sad do 6 malih ikonica u jednom redu dek je u predhodnoj verziji bilo maksimalno 4.

2. Druga velika promena je Wallpaper, uz apdejt dolazi 41 pozadina, mada se za pozadinu može izabrati bilo koja druga slika koja je fotografisana kamerom, odnosno nalazi se u telefonu.

Takođe su Live tiles (ikonice) sada potale providne i kroz se vidi Wallpaper koji je postavljen.

3. Notifikacije
http://s5.postimg.org/pj13fbl83/image.jpg (http://postimg.org/image/pj13fbl83/) http://s5.postimg.org/plkz25ovn/image.jpg (http://postimg.org/image/plkz25ovn/) http://s5.postimg.org/6uj1rzub7/image.jpg (http://postimg.org/image/6uj1rzub7/)

Konačno je WP dobio notifikacije i prečice za Wireless, Locatio, BT... kada se prstom povuče od gore prema dole po ekranu.

4. Cortana
http://s5.postimg.org/oi0uq748j/image.jpg (http://postimg.org/image/oi0uq748j/)

Ovo je verovatno i najveća novina kada je WP 8.1 u pitanju u odnosu na predhodnu verziju. U pitanju je virtualni asistent, nalik Applovoj Siri. I ako je jošuvek u BETA fazi radi sasvim upotreblivo. Sa njom mora za sad da se razgovara na Engleskom. Moja jedina zamerka što se nje tiče je ta što da bi ona funkcionisala mora biti uključen GPS (Location)

Od ostalih novina koje su ubačene u WP 8.1 tu su:
Battery Saver , sada može da se vidi koliko koja od aplikacija koja je u telefonu, "troši bateriju"
http://s5.postimg.org/ibzejgab7/image.jpg (http://postimg.org/image/ibzejgab7/)

Podcast
http://s5.postimg.org/bzk99m78z/wp_ss_20140530_0009.jpg (http://postimg.org/image/bzk99m78z/)

Takođe su neke od aplikacija malo promenjene:
Standardna aplikacija za Mameru je malkice redizajnirana.
Još jedna od promenjenih stvari u novom apdejtu je i Galerija, po meni je sada galerija ružnija nego ranije. Upredgodnoj veriji kada se uđe u galeriju je postojao Wallpaper (nasumično izabrana slika iz galerije), sada je to izbačeno i sada je sasmo crna pozadina.

To su neke od promena u novom apdejtu koje sam ja primetio.

Što se brzine telefona neki subjektivan utisak je da telefon radi za nijansu agilnije (brže). ako ništa drugo okruženje dosta lepše izgleda :)

Evo još nekoliko skrinšotova iz novog okruženja.

http://s5.postimg.org/mvbn4ys6r/image.png (http://postimg.org/image/mvbn4ys6r/) http://s5.postimg.org/eec4u1nhv/image.png (http://postimg.org/image/eec4u1nhv/) http://s5.postimg.org/jn75rx5wz/image.png (http://postimg.org/image/jn75rx5wz/)


Ako vas nešto zanima slobodno pitajte! ;)

tref
1.7.2014, 14:41
Fresko, zemljace, kako se baterija pokazala od kada si presao na wp 8.1? I da li je ubacen swype unos teksta-word flow ili to nije odradjeno za preview verziju? Hvala

Freško
1.7.2014, 23:40
Odlično!!! od kako sam se prebacio na 8.1 baterija sada traje oko 4 dana i 15 sati...

Ali da napomenem da ja telefon isključivo koristim za telefoniranje-razgovor (oko 30 minuta dnevno, i po koji SMS)... Sve ostaloje pogašeno...

Inače dok je na telefonu bio na WP8 baterija je trajala jedva 24h, a telefon je identično korišćen...

tref
2.7.2014, 0:05
A u vezi unosa teksta, jel ima osim klasicne tastature i swype tastatura, unos teksta prevlacenjem, jel sam video najavu u wp 8.1 kao novinu word flow? I ako ima, jel ima podrsku za srpski jezik?

Freško
2.7.2014, 0:55
Pa to sam i ja video, postoji ali ako je podešeno da poruke kucaš na Engleskom, za Srpski još uvek nema podrške...

tref
2.7.2014, 8:48
Valjda ce u full verziji biti dodat i srpski jezik, nadam se i za cortanu da ce imati podrsku za srpski jezik, mada iskreno sumnjam.

Laskaris
2.7.2014, 13:22
Pa to sam i ja video, postoji ali ako je podešeno da poruke kucaš na Engleskom, za Srpski još uvek nema podrške...
A i ne isplati se kuckati poruke bilo kojim "neengleskim" pismom jer je sms tada drasticno kraci..

Freško
2.7.2014, 15:54
A i ne isplati se kuckati poruke bilo kojim "neengleskim" pismom jer je sms tada drasticno kraci..

Naravno, slažemo se oko toga, ali da bi fuknkcionisala svajp tastatura, u setovanjima mora biti omogućen engleski rečnik. I onda kada se poruka kuca na srpskom rečnik te ispravlja jer očekuje da kucaš poruke na engleskom jeziku...

Veruj mi da je veoma neprijatno iskustvo kucati srpske poruke na telefonu na kojem je uključen engleski rečnik i auto korekcija, koji moraju biti uključeni da bi svajp tastatura funkcionisala...

tref
3.7.2014, 10:21
Instalirao sam preview verziju na moju lumiu 625, i moram da kazem da sam malo je reci odusevljen, sve radi lepse, brze, kvalitetnije, bogatije! Ovaj post me je podstakao, nisam ni ja hteo beta verziju, dobicemo uskoro full, ali nisam mogao vise da cekam, rekoh sebi, daj da probam. Instalacija je trajala jako dugo, (mozda zbog mog neta (1mb)) jedno 2.5h sva cetri update. Nisam primetio za sada ni jedan veci bag, sem kasnjenja prikaza live titlesa po povratku iz neke aplikacije. Sta reci, korak blize androidu i ios, uz svu mogucu stabilnost, fluidnost, metro ui-najprostiji korisnicki interfejs od svih sistema. Jedan veliki pomak napred, nadam se da cemo imati i dalje podrsku(512 ram) i u narednim oficijalni updejtovima, tipa 8.2...

CoFigamer
3.7.2014, 12:17
@Freško

Da li ti se slucajno desilo kada surfujes internetom, da telefon pocne da treperi i posle iskljuci aplikacija, kontam da je do ram memorije ako je sajt veliki, ali to mi se nije desavalo na WP8.

I jos kada gledam na YT nesto i premotam malo, izlazi Decode error. To se cesto desava.

Jedva cekam da dodje zvanicni apdjet, kazu da cemo da kraja jula da ga imamo.

Pozdrav!

Laskaris
3.7.2014, 12:43
Naravno, slažemo se oko toga, ali da bi fuknkcionisala svajp tastatura, u setovanjima mora biti omogućen engleski rečnik. I onda kada se poruka kuca na srpskom rečnik te ispravlja jer očekuje da kucaš poruke na engleskom jeziku...

Da, znam kako je to neprijatno, zato su mi sve autokorekcije, pomoci itd, iskljuceni sa bilo kojom tastaturom jer kuckam skoro iskljucivo na srpskom "celavom" tj engleskom latinicom.
SwiftKey (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.touchtype.swiftkey&hl=en) tastatura (postoji i za WP, koristim je na Androidu) podrzava i swipe i srpski jezik. Naravno da je podrska za srpski losija nego za engleski ali - funkcionise a tastatura vremenom "uci" i rezultat je posle nekog vremena sasvim dobar. Svejedno, problem sa kracim smsovima ostaje, zato sam se vratio na engleski i koristim celavu latinicu "nabadajuci" tj bez "klizanja" - tastatura se moze toliko povecati da je kucanje pa recimo.. podnosljivo. Ipak su klasicni mobilni telefoni keva sto se kucanja smsa tice. U vozilu u pokretu (bus npr) nema sanse da se kuca bez tona gresaka na smartphone-u, tada je pisanje smsa ili mejla zapravo cisto mucenje.

tref
3.7.2014, 15:16
@Freško

Da li ti se slucajno desilo kada surfujes internetom, da telefon pocne da treperi i posle iskljuci aplikacija, kontam da je do ram memorije ako je sajt veliki, ali to mi se nije desavalo na WP8.

I jos kada gledam na YT nesto i premotam malo, izlazi Decode error. To se cesto desava.

Jedva cekam da dodje zvanicni apdjet, kazu da cemo da kraja jula da ga imamo.

Pozdrav!
Meni se desavalo i na wp 8, da na full site zatreperi slika, tj duplira se i onda black screen na par sekunde i vrati se na start screen. Ne znam jos uvek kako je na dev 8.1.
Lumia 625

CoFigamer
3.7.2014, 17:27
Znaci manjka rama, ja mislim Lumia 625 ima 1GB.

tref
3.7.2014, 17:41
Da, ima 512mb i nesto noviji i brzi procesor koji ima podrsku za lte i snimanje videa u 1080p!

Freško
4.7.2014, 11:24
@CoFigamer

Čini mi se da sam to spomenuo u nekom od predhodnih postova, ali hajde napisaću ponovo.

Ja telefon koristim u 99% situacija za telefoniranje, i po koji SMS. Od aplikacija imam par osnovnih: Skype, Viber, YT. Ja sa njima nemam nikavih problema ništa se ne koči, resetuje i slično. Što se tiče surfovanja netom na telefonu, ako ti kažem da sam to poslednji put probao 17.06 kada sam bio na Mejdenima pa sam posle koncerta upalio net i pogledao kada ima bus. Predpostavljam da iz predhodnog primera možeš da izvedeš zaključak koliko ja telefon koristim za bilo ša drugo osim telefoniranje (njegovu osnovnu namenu).

Prief Lirator
4.7.2014, 18:38
Onda si trebao kupiti nešto ovakvo. :D

http://pic.pandawill.com/media/catalog/product/cache/1/image/dc70b68f3f2445bbb49643fa71955826/s/k/sku20790_2.jpg

CoFigamer
4.7.2014, 19:16
Koliko kosta ovo sokocalo? :D

Prief Lirator
4.7.2014, 19:54
15 dolara na pandawill.com :)

Freško
5.7.2014, 1:30
Onda si trebao kupiti nešto ovakvo. :D

http://pic.pandawill.com/media/catalog/product/cache/1/image/dc70b68f3f2445bbb49643fa71955826/s/k/sku20790_2.jpg

Da, složiću se sa tobom! Stoji da bi mi i tako nešto završilo posao u 95% slučajeva.

Ali postoji onih 5% situacija kada mi mogućnosti koje pruža smart telefon zatrebaju. Eto naveo sam primer kad sam bio u BG-u i kada sam se zakačio na net i pogledao red vožnje noćnih autobusa. Ponekad mi takođe zatreba i kamera, GPS... Malo pre sam recimo zakačio telefon za 2.1 zvučnike i pustio neku muziku dok sam sa bratom slikao neke cice.. Ima dosta situacija kad sve te gluposti koje nudi smart telefon dobro dođu a ne koristim ih često.

Kod WP telefona mi se definitivno najviše sviđa ignor lista za nepoželjne pozive.

A uopšteno kod smart telefona novije generacije mi najviše prija neograničen broj upisa u imenik, jer zaista imam mnogo kontakata...

RexGrammer
5.7.2014, 15:28
Kod WP telefona mi se definitivno najviše sviđa ignor lista za nepoželjne pozive.


Jel' ima neki poseban razlog zasto ti se to ne svidja kod Android telefona? :opanachke

Freško
5.7.2014, 15:47
Jel' ima neki poseban razlog zasto ti se to ne svidja kod Android telefona? :opanachke

Imao sam samo jedan Android telefon (ZTE Skate) i nisam primetio da on u samom OS-u ima takva opcija.Takođe sam imao i iPhone 3GS i ni kod njega nisam primetio takvu mogućnost bez instalacije neke dodatne Aplikacije...

RexGrammer
5.7.2014, 16:26
Moja greska onda :p Onda je to do verzije androida ili programa koji proizvodjaci ubace (znam da maltene svaki Samsung ima).

Freško
5.7.2014, 16:31
Nikad nisam imao Samsungov telefon, Ovaj ZTE je imao nekakav Android koji je bio isporučen sa VIP-ovim aplikacijama, za takvu namenu aplikacije nije bilo. Promenio sam na njemu petnaestak različitij varinjanti romova i ni na jednom takođe nije bilo ignor liste...

Tihi
5.7.2014, 16:55
Ima i na HTC-u, xperii, alcatelu. Mada svi su android 4+, tako da možda je i do toga.

Freško
5.7.2014, 22:51
Pa i ovi Romovi koje sam ja stavljao na Skate su sivi bili 4+ verzije i ni jedan u startu nije ima aplikaciju te namene...

tref
15.7.2014, 20:16
Izasao oficijalni update 8.1+cyan

Freško
15.7.2014, 23:22
Ja sam na vip-u, kod mene ga nema sad sam proverio....

NjegovaWisost
15.7.2014, 23:55
http://mobile.benchmark.rs/mobile_vesti/microsoft_nece_dozvoliti_da_odaberete_google

Ako je ovo istina, neka vam je sa srećom taj rat :D

ColdBoot
16.7.2014, 0:39
Imao sam samo jedan Android telefon (ZTE Skate) i nisam primetio da on u samom OS-u ima takva opcija.Takođe sam imao i iPhone 3GS i ni kod njega nisam primetio takvu mogućnost bez instalacije neke dodatne Aplikacije...

A ima više tih aplikacija i za starije verzije Androida koje rade posao možda bolje nego ta integruša. Imaš li kao blocking opcije, blacklist, whitelist, only contacts, block all, da se lista koju odabereš pali/gasi u predefinisanom vremenskom periodu...? Ako toga nema, a bude ti potrebno, možda ćeš opet morati da posegneš za third party app-om.:D

CoFigamer
16.7.2014, 8:59
Izasao oficijalni update 8.1+cyan

Ni kod mene nema. Da li ima ima veze sa regionom? Kod mene je UK.
Nego da bih dobio Cortanu mora region da bude americki tj. USA?

Pozdrav!

Edit: Sada sam video poruku u temi "Noviteti u mobilnoj industriji", izasao je samo za Lumia 625 i 925.

tref
16.7.2014, 9:19
Da, za sada mora USA region da bude da bi cortana radila. Cini mi se da ce tako dugo da ostane, nazalost, za UK najavljena je Cortana tek 2015, a za Indiu koja je vodece wp trziste nema jos nikakve najave, a kamo li za nas ovde.
Ja imam 625 dev.pre i sinoc sam dobio update cyan, samo cyan, jer dev.pre=oficijalni 8.1. Malo stabilnije radi u odnosu na goli 8.1, neke novine nisam ni primetio, sem indikatora za wi-fi sada kada download pokazuje strelicu, nista drugo, nista specijalno. Da, samo za sada za 625 i 925 bez obzira koji operator, zemlja, znaci globalan update. Pozdrav

CoFigamer
16.7.2014, 21:46
Evo prebacio US region i nema apdejta tj. da instalira Cortanu. Kada sam instalirao dev. pre. region je bio Srbija. Kako sada da ubacim Cortanu?

tref
17.7.2014, 9:55
Koji je telefon u pitanju? Update samo za 925 i 625, nebitno koji je region u pitanju! A Cortana radi samo na USA region i USA jezik! Ako nemas 625 ili 925 lumiu, nema update.

Woof
17.7.2014, 14:48
Evo prebacio US region i nema apdejta tj. da instalira Cortanu. Kada sam instalirao dev. pre. region je bio Srbija. Kako sada da ubacim Cortanu?

Ja recimo kad sam stimao Mokia MiX radio, stavio sam na US:
region, jezik, tastaturu, Microsoft account, Nokia account i proradilo :)

edit, nisam citao, sad sam skontao da ti zapravo nemas Developer's Preview. Za Cortanu ces onda morati cekati 8.1. pa onda prebaci na US.

CoFigamer
17.7.2014, 19:13
Imam Developer's Preview. Ma videcu.