PDA

Prikaži potpunu verziju : Fan speed na GTX580

markov211
22.4.2014, 0:45
Posedujem ovaj model: https://www.asus.com/Graphics_Cards/ENGTX5802DI1536MD5/ - u poslednje vreme se kuler čuje malo jače nego inače, kao da je stalno na 100 posto, znam da se ranije čuo samo u igrama, a u idle u Win-u je bio tih. Imam poslednje drajvere (verzija 335.23), komp sveže instaliran Win 8.1 sve radi super.

Jel zna neko možda u čemu je "fora"?

water wizard
22.4.2014, 0:49
skini gpu-z i gledaj koliko je opterećena grafička

markov211
22.4.2014, 19:51
Skinuo sad gledam temperatura GPU-a je 67 stepeni a kuler je na oko 50% obrtaja tj oko 2000 rpm, ne znam jel to ok?

Komp je radio ceo dan ali danas recimo nije nešto opterećivana grafika (nisu se igrale igre)....

dacajak
22.4.2014, 20:17
Meni je trenutna temp 30C na 20% obrtaja, pa uporedi dal ti je visa temperatura.

markov211
22.4.2014, 21:13
Auuuu pa šta da radim? :( Zašto tolika temperatura?

water wizard
22.4.2014, 21:19
vidi koliko je gpu usage dal je kartica opterećena ili je puna prašine

markov211
23.4.2014, 20:48
Očistio sam grafu, izduvao prašinu (koje i nije bilo nešto mnogo) ali opet ista stvar. Čak sam i udaljio hdd od grafičke misleći da možda on ne zagreva gpu (pošto je blizu).

Nema opterećenja GPU-a evo slike. Temperatura i dalje oko 60, nije mi jasno...

water wizard
23.4.2014, 21:48
možda je do drajvera

Doox
24.4.2014, 0:33
Mozda imas neki program u pozadini jer je opetrecena grafa necim, mozda ima virus neki itd.. pogledaj i instaliraj windows 7 i proveri kroz neki test, jer windows 8 ima dosta bagova... Drugu je windows 7 resio taj problem, ako nije original windows mozda ima neku gresku, jer ne vidim neki drugi razlog,jeste cimanje, ali bolje probaj jer ce da ti rikne grafa....

flamingos
24.4.2014, 2:49
Speedfan regulacija i pravljanje korisnickog profila za razlicite namene i broj obrtaja?

To je jako star sad vec star cip,i prilicno se greje,valjalo bi promeniti i pastu ako nisi. Ne preporucuje se bas instalacija novijih i aktuelnijih drivera na starije kartice,vec da se drzis onih zadnjih drivera iz perioda karticine aktuelnosti.

@Doox tesko da ce ta grafa damu rikne od toga,imaju one svoj nivo temperature koju 'podnose'.

water wizard
24.4.2014, 6:00
lol pa nije baš tolko stara grafička prethodna serija je bila do skoro tek sad nešto izlazi stidljivo 7xx serija..
jednostavno ne obara taktove grafička iz nekog razloga i zato se greje da li zbog loših drajvera ili win8 ili nešto treće...
ja imam prethodne drajvere nisam hteo te da instaliram jer nije bilo ništa vredno i sad čekam da izađe iz bete nova verzija koju hvale kao ima neke optimizacije DX pa će da kao rade igrice bolje
neće grafičkoj ništa da fali ako stoji na 60c jedino što će da troši više struju i jače da se vrti ventilator.. a i prati malo kako se ponaša u gpu-z otvorio si gpu-z i slikao.. ostavi program da prati temperature i da li obara taktove grafička...
isto nije virus jer je opterećenje grafičke 0%

znači probaj prvo neke druge drajvere neke starije ili čekaj nov da izađe beta ne preporučujem
ili ti je stavljeno u power settings kompjutera high performance pa sve radi punom snagom i kad ne treba...

Vlad Cepesh
24.4.2014, 11:55
GeForce 580 je prethodna generacija. 7xx cipovi su rebrand 6xx serije, ne racujajuci tu 750 seriju koja je bazirana na Maxwell arhitekturi, mesto Kepler kao ostatak 600 i 700 serije. Podrska u drajverima je aktuelna, performanse i vise nego dobre za ugodno igranje.
Sve sto ste naveli kao moguci uzrok problema pije vodu, ali i ne mora da znaci. Svakako vracanje na starije drajvere, pa eventualno win7 da se vidi kako masina radi u tom slucaju. Ako i to ne pomogne, onda je neki hardverski kvar verovatno u pitanju.

markov211
25.4.2014, 0:14
Situacija je sledeća: bio mi je stalno uključen extended desktop (zbog filmova i igara koje uglavnom igram na TV-u), isključio sam ga i temp. je krenula da opada!

Takođe je power profil bio namešten na high performance umesto na balanced (što je po default-u). To sam takođe promenio i sada je situacija dosta bolja.

Temp. je pala na nekih 46 - 47 stepeni a fan je na oko 1500 obrtaja i dosta je tiša (posle nekih 10ak min. merenja). Moguće da je do drajvera, znam da mi je ranije extended desktop bio stalno uključen i nije bilo problema. Svakako ću pratiti kako će se situacija odvijati na dalje.

Doox
25.4.2014, 12:35
Pa nisam mislio da ce da mu rikne za mesec dana, ali ako stalno radi na tim temperaturama, smanjice joj radni vek svakako, na to sam mislio, ako je u idle 60 stepeni sta se desava kad igra igre ili nesto slicno... Ali nasao je proces koji mu podize temperaturu grafe, tako da je super... :)