Prikaži potpunu verziju : mp3, m4a ili wma
nazalost moj dvd plejer ne podrzava lossless formate preko usb-a, pa me interesuje koji od ovih: mp3, aac, wma pruza najbolji kvalitet pri 'maksimalnom' bitrate-u ?
AAC, ali je pitanje da li bi čuo neku razliku ako bi probao sva tri formata u maksimalnom bitrateu. Šta je ostatak sistema?
AAC na 320kbps ćeš teško razlikovati od losslessa čak i na skupljoj opremi.
AAC, ali je pitanje da li bi čuo neku razliku ako bi probao sva tri formata u maksimalnom bitrateu. Šta je ostatak sistema?
AAC na 320kbps ćeš teško razlikovati od losslessa čak i na skupljoj opremi.
dobro, hvala.
DAC Magic, NAD 355BEE, Monitor Audio
Kod AAC ti je bitan i enkoder koji koristiš. Trenutno su najbolji Apple AAC encoder i FDK AAC enkoder. Sledi Nero a najgori su FAAC i onaj u FFMPEG za koje mnogi kažu da daju lošiji zvuk od LAME MP3 enkodera.
Naravno, maksimalni bitrate koji daju se razlikuje menju njima. Apple AAC je negde oko 330-360kbs, Nero ide preko 500kbs, FDK AAC je ranije išao do 256kbs ili tu negde. Govorim o postignutom bitrejtu pri korišćenju VBR moda (V 127 za Apple, q 1 za Nero i 6 za FDK AAC).
Inace kad ne jurim bas FLAC, trudim se da nadjem bar iTunes Plus izdanje, koje je original skinuto sa iTunes-a direktno i postavljeno na torente i slicno.. Jer to prvo sto je AAC koji je najbolji od tih lossy formata, drugo sto nije "kucni rip" nego je original fajl koji je muzicka kuca isporucila iTunes-u tako da.. trece ID tagovi su uvek vrhunski sredjeni, sa sve slikom i bukvalno svim informacijama..
Ako neces FLAC, onda je moja preporuka za iTunes Plus..
ITunes Plus je TVBR sa prosečnim bitrejtom od oko 256kbs, mislim da je -tvbr 118. A tagovi su odlično sredjeni, nema šta.
P.S. Kada sam govorio u prethodnoj poruci o bitrejtu dobijem pri VBR kompresiji mislio sam na prosečan bitrejt za celu pesmu, ne peak bitrejt.
Kod AAC ti je bitan i enkoder koji koristiš. Trenutno su najbolji Apple AAC encoder i FDK AAC enkoder. Sledi Nero a najgori su FAAC i onaj u FFMPEG za koje mnogi kažu da daju lošiji zvuk od LAME MP3 enkodera.
Naravno, maksimalni bitrate koji daju se razlikuje menju njima. Apple AAC je negde oko 330-360kbs, Nero ide preko 500kbs, FDK AAC je ranije išao do 256kbs ili tu negde. Govorim o postignutom bitrejtu pri korišćenju VBR moda (V 127 za Apple, q 1 za Nero i 6 za FDK AAC).
Kakav je Fraunhoffer enkoder u Winampu? Neki kažu da je kao FDK, isto ide do 256kbps VBR.
Bojim se da ne znam. Winamp i njegov enkoder nisam koristio zadnje 3 godine. A za kompresiju ga nisam koristio zadnjih 5. Što se kvaliteta tiče u rangu je sa Apple AAC enkoderom na istom bitrejtu, bar kada je u pitanju niži bitrejt (96kbs).
Na višem bitrejtu nijedan enkoder nije baš testiran jer ljudi imaju ozbiljnih problema da čuju razlike. Neki ih čuju na killer sample-ovima ali to onda nije reprezentativno. Upravo ono što si ti već rekao u drugom postu.
Izlazi na na 256kbs u suštini svi zvuče isto. Što me podseti.
organge47, odradi double blind test. Možda se ispostavi da ti je više nego dovoljan i fajl sa prosečnim bitrejtom od 128kbs. Za to možeš da iskoristiš foobar2000 i njegov ABX Comparator (http://www.foobar2000.org/components/view/foo_abx).
Ako mene pitas vitlaj flac i narezuj audio diskove.
dobro, hvala.
DAC Magic, NAD 355BEE, Monitor Audio
Lepo... Koji Monitor Audio? Moj omiljeni brend zvučnika već neko vreme, pa me zanima. Ako je Silver, greota je bilo šta sem AAC sa visokim bitrate-om. Meni dobar AAC zvuči daleko bliže FLAC-u (nekad ih razlikujem, često ne), nego ovim ostalim lossy formatima od kojih ga uvek razlikujem.
jeste Silver, RS6.
probao sam AAC, odlicno zvuci, izgleda da je max 520kbps sa (besplatnim) nero enkoderom.
Nema svrhe toliki bitrate kad je lossless ~600-1000 u proseku.
Fraunhofer u Winampu na V6 (~256kbps) je puna kapa.
Čisto akademski, možeš da probaš nekoliko varijanti i napraviš poređenje da vidiš da li i koliko čuješ razliku. Ali najbolje da testiraš na slepo inače ćeš je gotovo sigurno čuti - placebo je čudo.
Nema svrhe toliki bitrate kad je lossless ~600-1000 u proseku.
Fraunhofer u Winampu na V6 (~256kbps) je puna kapa.
Ma kakav winamp.Davna istorija.Aimp je zakon .
Aimp ima AAC enkoder? Ako da, koji? Nisam ga skoro koristio, pa ne znam, kod mene radi Foobar.
Winamp mi stoji samo zbog AAC kompresije, ako zatreba.
Aimp ima AAC enkoder? Ako da, koji? Nisam ga skoro koristio, pa ne znam, kod mene radi Foobar.
Winamp mi stoji samo zbog AAC kompresije, ako zatreba.
Ej nisam siguran.Ne mogu da tvrdim.I ja trenutno koristim foobar jer mi je u zadnje vreme i svejedno sta koristim od softvera jer muziku ne slusam sa kompa izuzev ovako nesto iz zeze sa yt.
kod mene radi Foobar.
Winamp mi stoji samo zbog AAC kompresije
A što ne kompresuješ u AAC pomoću Foobara? Ja tako često radim.
Enkoder u Winampu je kao malo bolji, mada sam prilično siguran da je teško uočiti razliku na sličnim podešavanjima.
Ja za prebacivanje audio formata u flac koristim eac.
Ja za prebacivanje audio formata u flac koristim eac.
ovde se govori o prebacivanju iz flac-a u aac.
Enkoder u Winampu je kao malo bolji
To ne znam...
Pogledaj ovo:
http://alexxandar.wordpress.com/2012/08/24/kako-podesiti-foobar2000-da-koristi-apple-qucktime-audio-enkoder/
Odlično radi.:)
Samo mala napomena, aktuelna verzija QAAC je 2.36.
aktuelna verzija QAAC je 2.36.
Ovde vidim da ima v2.35 Portable: http://audiophilesoft.ru/load/coders_utils/qaac/7-1-0-50
http://www.videohelp.com/tools/qaac
Odavde sam skinuo i raspakovao.
Čisto me zanima, da li je neko uspeo da ABXuje AAC@256 VBR i na 320 VBR? :)
A mene čisto zanima šta si, u stvari, pitao? :)
http://en.wikipedia.org/wiki/ABX_test
Ili ukratko, da li neko primećuje razliku između navedenih.:)
Ja sam pokušavao na telefonu i slušalicama ali nisam uspeo. Nije baš neka oprema za testiranje ali me je to realno zanimalo da znam da li da arčim prostor bezveze. Baš ću probati idući put na NAD + B&W kada odem do svojih.
Na 3GS sa CX 300 II?:D Ako tu nisi primetio onda teško da ćeš i na audio sistemu.
Ne, na Desire X i sa CX300II i sa Beyerdynamic dtx 41. Evo baš ću da isprobam ovih dana na 3GS pa javljam rezultate.
Slušao sam malopre 256 i 320 ali CBR jer mi je na svim konvertorima koje imam maksimalni VBR samo 280 (nisam imao živaca da tražim konvertor, ali ako znaš dobar koji će da pravi VBR od 320kbps, javi pa ću probati i tako.). Oba su konvertovana u Winamp-u, od provereno kvalitetnog FLAC-a Norah Jones - Young Blood. 3 puta sam ponovio X i sva tri puta pogodio (320, 320, 256) u roku od prvih 20 s pesme. Moram da kažem da sam bio iznenađen jer mi se na AB uopšte nije činilo mnogo različito, ali koliko god sitno bilo, ipak se na kraju primeti da je zvuk u nižem bitrate-u malo mršaviji, tj. kao da ima za nijansu manje energije i topline.
Kad sam već bio u poslu, napravio sam i Apple Lossless verziju i poredio sa ovim AAC fajlovima u ABCX. Razlika opet nije drastična ali sam opet 3 puta prepoznao (ALAC, 320, ALAC). Lossless opet ima energičniji zvuk, jasnije definisane početke i krajeve nota, malo dublji bas...
Hvala puno, znači ipak je 320 VBR optimum za portabl varijantu, i iz ugla kvaliteta zvuka i potrošnje baterije.
Pa da, best bang per byte. :)
Slušao sam malopre 256 i 320 ali CBR jer mi je na svim konvertorima koje imam maksimalni VBR samo 280 (nisam imao živaca da tražim konvertor, ali ako znaš dobar koji će da pravi VBR od 320kbps, javi pa ću probati i tako.)....
Nero AAC daje veći bitrejt kada koristiš Q 1 i QAAC (Apple AAC) daje 320kbs u cvbr modu a obično preko 320kbs u tvbr modu. Foobar već ima podešen GUI za Nero AAC enkoder a komandna linija nije teška za QAAC.
http://alexxandar.wordpress.com/2012/08/24/kako-podesiti-foobar2000-da-koristi-apple-qucktime-audio-enkoder/
QAAC daje 330-360 kao prosek kada se stavi 320 CVBR, sad malo testiram TVBR@127, čini mi se da u proseku daje malo manji bitrate, reda ~10-20kbps.
Maksimum mu je oko 360-370, dok 320 CVBR može da ode i preko 450, mada sumnjam da je moguće primetiti razliku.
Slušao sam malopre 256 i 320 ali CBR jer mi je na svim konvertorima koje imam maksimalni VBR samo 280 (nisam imao živaca da tražim konvertor, ali ako znaš dobar koji će da pravi VBR od 320kbps, javi pa ću probati i tako.). Oba su konvertovana u Winamp-u, od provereno kvalitetnog FLAC-a Norah Jones - Young Blood. 3 puta sam ponovio X i sva tri puta pogodio (320, 320, 256) u roku od prvih 20 s pesme. Moram da kažem da sam bio iznenađen jer mi se na AB uopšte nije činilo mnogo različito, ali koliko god sitno bilo, ipak se na kraju primeti da je zvuk u nižem bitrate-u malo mršaviji, tj. kao da ima za nijansu manje energije i topline.
Kad sam već bio u poslu, napravio sam i Apple Lossless verziju i poredio sa ovim AAC fajlovima u ABCX. Razlika opet nije drastična ali sam opet 3 puta prepoznao (ALAC, 320, ALAC). Lossless opet ima energičniji zvuk, jasnije definisane početke i krajeve nota, malo dublji bas...
Moram još da davim.:D Da li bi mogao da probaš i Nero AAC u 512kbps (two-pass)? Baš me zanima kakav je vs lossless. Ne bih te zamarao, ali trenutno sam na laptopu i slušalicama od 1000 din ... Jasno ti je već.:)
Evo ja imam brdo AAC (M4A) pesama od 32-48kbps... Pa, ako treba za poređenje, mogu da uzajmim neku pesmu ;)
Moram još da davim.:D Da li bi mogao da probaš i Nero AAC u 512kbps (two-pass)? Baš me zanima kakav je vs lossless. Ne bih te zamarao, ali trenutno sam na laptopu i slušalicama od 1000 din ... Jasno ti je već.:)
3GS podržava AAC samo do 320kbps, i onda ALAC koji je lossless. A da slušam na Desire X ili Audigy 4 nema smisla jer tu nisam uvek mogao ni 320AAC od lossless da razlikujem, prosto su lošiji izvori.
Zanimljivo mi je to koliko je AAC ustvari dobar kodek kada ne mogu da ga razaznam od lossless ni na solidnoj zvučnoj karti, ni na solidnom telefonu, ni na Beyerdynamic slusalicama od 55€. Samo 3GS + Senn CX300II dovoljno otvaraju zvuk da ih uspešno ABX-ujem.
Sad se malo igram Ogg Vorbis-om na ~500kbps ... Šteta što 3GS nema podršku.
Poskidao sam razne konvertore i kodeke, abx-ovao istu pesmu dok mi se nije smučila i evo da iznesem par zaključaka. Prvo, svaki kodek u VBR zvuči primetno bolje nego u CBR pa se sada ona jasna prednost koju sam čuo na Lossless vs AAC CBR znatno smanjila. Evo i detalja:
- Nero AAC, VBR 242 vs 324 (tako su ispadali), primeti se razlika u korist 324kbps.
- iTunes VBR 256 vs 320, ne uspevam da razlikujem na abx.
- iTunes VBR 320 vs Lossless, ne uspevam da razlikujem na abx.
- iTunes VBR 256 vs Lossless, čujem razliku u korist Lossless i razdvojim ih na abx ali jedva! Zanimljvo mi je to što ne mogu da razlukujem iTunes 256 od 320, niti 320 od Lossless-a, ali ovako direktno mogu, ali stvarno na jadvite jade, kada ih poredim direktno i lovim detalje u pesmi koji su mi jako dobro poznati.
- Onda sam obrtao iTunes 256 protiv drugih i čujno je bolji od Nera, FAAC i Winamp kodeka na istom bitrate-u, glas je puniji i tu najlakše napravim razliku. Onda podignem sve ostale na 320 a iTunes ostane na 256, tada više ne mogu da ih razlikujem.
Da rezimiram, konvertor u iTunes na 256 kbps mi deluje kao ubedljivo najbolji odnos kvaliteta i kompresije. Od mene toliko za sada jer konvertujem i abx-ujem zadnja 3 sata i smučilo mi se više. :kreza:
Respect za takvo žrtvovanje.:D
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.