Prikaži potpunu verziju : Moguca nadogradnja na 512MB ?
Nikola Pavlovic
31.3.2014, 18:44
Pozdrav.
Zeleo bih da nadogradim svoj racunar sa grafickom od 512MB, eventualno 1GB. Ne znam mnogo toga oko budzenja kompa ali cini mi se da je moja graficka integrisana. Evo nekih karakteristika:
Model racunara: hp
Chip Type: ATI Radeon Graphics Processor
(0x3E50)
DAC Type: Internal DAC(400MHz)
Memory Size: 256 MB
Adapter String: RADEON X600/X550 Series
Bios Information: 113-AA14300-101
Verujem da je nadogradnja na 1GB nemoguca ali ako postoji ikakva solucija za 512MB voleo bih da mi kazete. Hvala unapred.
water wizard
31.3.2014, 18:58
trebaš da nam kažeš model matične ploče, a ako hoćeš da proširuješ memoriju na integrisanoj verovatno je dovoljno da dodaš još ram ako matična podržava više.. u svakom slučaju najbolje je da kupiš neku jaču grafičku
Vlad Cepesh
1.4.2014, 0:07
Od nadogradnje ovde ne vidim nekog dobitka. X550/X600 graficka je PCI-e verzija Radeon 9550/9600 serije. Iako bi tu mogla da se stavi nekakva novija kartica, ne verujem da se isplati budziti komp iz 2004te/2005te. Proslo je 10 godina od tada. A i pitanje je koliko bi bile nove kartice raspolozene da rade sa PCI-e verzijom 1.0...
U svakom slucaju ne isplati se davati pare po meni za nadogradnju, vec skupljati za nesto novo.
Nikola Pavlovic
2.4.2014, 16:39
U principu, od samog pocetka sam znao da je komp promasaj kada sam ga dobio predproslog leta :facepalm ali sta je tu je... Hvala jos jednom i pozdrav.
u principu, od samog pocetka sam znao da je komp promasaj kada sam ga dobio predproslog leta :facepalm ali sta je tu je... Hvala jos jednom i pozdrav.
Не мора ништа да значи. Који је процесор у питњу, плоча? Овако само нагађамо..
Ja ne kapiram zasto se ljudi toliko cimaju oko te memorije na grafickoj.Ona meni uvek bila zadnja rupa na svirali.Mnogo bitnije koja je graficka nego koliko memorije ima.Primera radi.Sta vredi da na neku staru krsinu stavis i 10 gb kad je njen gpu i vise nego slab za toliku kolicinu memorije i nece je iskoristiti.
Ja ne kapiram zasto se ljudi toliko cimaju oko te memorije na grafickoj.Ona meni uvek bila zadnja rupa na svirali.Mnogo bitnije koja je graficka nego koliko memorije ima.Primera radi.Sta vredi da na neku staru krsinu stavis i 10 gb kad je njen gpu i vise nego slab za toliku kolicinu memorije i nece je iskoristiti.
To je zato sto cesto u min. specifikacijama za video igre pise samo "DX11 with 512MB of RAM" i slicno. Sto manje vise ne znaci nista, jer te informacije uopste na garantuju odredjeni nivo perorfansi (sem teoretske sanse da se igra pokrene ili ne).
Nikola Pavlovic
2.4.2014, 19:08
To je zato sto cesto u min. specifikacijama za video igre pise samo "DX11 with 512MB of RAM" i slicno. Sto manje vise ne znaci nista, jer te informacije uopste na garantuju odredjeni nivo perorfansi (sem teoretske sanse da se igra pokrene ili ne).
Nije meni fora do igrica, ja vise preferiram programe i rad sa njima kao sto su Cinema4D R12 ili 3Ds Max 9, od kojih mi se cinema4d ubaguje nakon 10 min pomeranja 3d objekata po mapi (o cs source video klipovima i animiranje 3d modela pricam). Ne volim da tracim vreme na igranje igrica, jedino bi dosao u obzir neki od ovih novijih COD-ova tipa 7, 8 deo ali to samo mogu da sanjam na mom kompu zbog slabih performansa.
water wizard
2.4.2014, 19:11
jbg treba malo i da se uloži ili još bolje novi komp
Nikola Pavlovic
2.4.2014, 20:15
Не мора ништа да значи. Који је процесор у питњу, плоча? Овако само нагађамо..
Nadam se da ovo malo vise govori:
Name: RADEON X600/X550 Series
Adapter Type: ATI Radeon Graphics Processor (0x3E50), ATI Technologies Inc. Compatible
OS Name: Microsoft Windows XP Professional
Version: 5.1.2600 Service pack 3 Build 2600
OS Manufacturer: Microsoft Corporation
System Name: PAVLOVIC
System Manufacturer: HP Pavilion 061
System Model: ES136AA-UUZ t3412.ch
System type: X86-based PC
Processor: x86 Family 15 Model 4 Stepping 10 GenuineIntel ~3199 Mhz
BIOS Version/Date: American Megatrends Inc. 3.11, 4/10/2006
SMBIOS Version: 2.4
Windows Directory: C:\WINDOWS
System Directory: C:\WINDOWS\system32
Boot Device: \Device\Harddisk Volume1
Locale: United States
Hardware Abstraction Layer: Version ="5.1.2600.5512 (xpsp.080413-2111)"
Total Physical Memory: 1,024.00 MB
Available Physical Memory: 666.30 MB
Total Virtual Memory: 2.00 GB
Available Virtual Memory: 1.96 GB
Adapter RAM: 256.00 MB
Installed Drivers: ati2dvag.dll
Driver Version: 6.14.10.6879
Color Planes: 1
Color Table Entries: 4294967296
Resolution: 1280 x 1024 x 60 hertz
Bits/Pixel: 32
Tebi za komotniji rad pre svega treba više RAM-a, tih 1GB što trenutno imaš je bilo malo i pre 5-6 godina.
Pa vecina kupaca uopste nije upucena sta je memorija i za cega sluzi na grafickoj kartici ni koliko je bitna,a prodavci to koriste.
water wizard
2.4.2014, 22:43
pa nude ono što kupci traže.. :p
Vlad Cepesh
2.4.2014, 23:00
@Nikola Pavlovic
Ti tu imas verovatno neki Pentum 4 bazirani kompjuter. Jedina dobra stvar jeste sto je to HP u pitanju, tako da kvalitet komponenti ne dolazi u pitanje. Samo je problem upgrade-a. Nema tu sta puno da se uradi da bi se izvukle performanse iz istoga. Danas za relativno mali novac moze da se kupi solidan komp, pa tako kad budes skupio nesto novca, javi se da ti preporucimo neki upgrade.
pa nude ono što kupci traže.. :p
Hocu graficku 1 gb :D otprilike kao da trazis procesor od 3 gigaherca :D .
Nikola Pavlovic
3.4.2014, 16:19
@Nikola Pavlovic
Ti tu imas verovatno neki Pentum 4 bazirani kompjuter. Jedina dobra stvar jeste sto je to HP u pitanju, tako da kvalitet komponenti ne dolazi u pitanje. Samo je problem upgrade-a. Nema tu sta puno da se uradi da bi se izvukle performanse iz istoga. Danas za relativno mali novac moze da se kupi solidan komp, pa tako kad budes skupio nesto novca, javi se da ti preporucimo neki upgrade.
Posto nisam trenutno pri parama, jel bi mogo makar da mu dodam jos jedno 1GB ram ili 2? Malo sam gledao unutar kucista i video da mi je ram memorija ustvari 2 disketice od po 512MB (dva ulaza ima ako sam dobro shvatio). Evo ss:
http://tinypic.com/usermedia.php?uo=fNkd6hpTbcPH8SRvPakzZoh4l5k2TGxc
http://tinypic.com/usermedia.php?uo=fNkd6hpTbcN%2F7T0MhzaTh4h4l5k2TGx c
To što ti imaš u računaru su DDR2 Moduli na 533MHz.
Koliko vidim trenutna cena modula od 2GB 667/800MHz je negde oko 16 Eura, tako da odprilike znaš koliko bi te odprilike izašao apgrejd...
Vlad Cepesh
3.4.2014, 22:22
Ako imas slobodih socket-a za memoriju, mozes lako da nadogradis memoriju. U suprotnom morao bi da menjas neku od te 2 memorije sto imas.
Nikola Pavlovic
3.4.2014, 22:27
Ako imas slobodih socket-a za memoriju, mozes lako da nadogradis memoriju. U suprotnom morao bi da menjas neku od te 2 memorije sto imas.
Da, to sam shvatio, najverovatnije cu da promenim neku od njih, na kraju i obe ako bude bilo potrebno.
Hocu graficku 1 gb :D otprilike kao da trazis procesor od 3 gigaherca :D .
Istina ... xD ... kada slusam ljude na ulici .... "eee uzeo sam komp nov, da vidis kakav je procesor 3.3 Ghz memorija x gb .... itd .... Jbg, nisu svi obrazovani u tom pogledu.
Istina ... xD ... kada slusam ljude na ulici .... "eee uzeo sam komp nov, da vidis kakav je procesor 3.3 Ghz memorija x gb .... itd .... Jbg, nisu svi obrazovani u tom pogledu.
Sto je najzalosnije ni prodavci mnogi nemaju veze sa zivotom.Da vidis samo kad pocne frljanje sa watima na napajanjima.Ja jednog prodavca u mitrovici pitao da vidim kakva napajanja ima i on poceo evo ovo je 500 w,ovo 600 w i td.Ja mu kao coveku pokazem da to napajanje koje ima 26 A na grani od + 12 nema ni teorecke sanse da ima 600 w ,on poceo da se ubedjuje samnom kako sve te grane kad se saberu ima toliko.Na kraju sam ga pitao kako ide formula za izracunavanje snage,a on me gledao kao krava mrtvo tele.Prosto kad pomnozis jacinu struje sa naponom dobijes snagu napajanja na odredjenoj grani.Fiziku jos niko nije zeznuo.Jos da sam poceo da mu pricam da nije sve ni u snazi i da je stabilnost napona bitno kao i snaga gledao bi me kao budalu.
water wizard
11.4.2014, 13:43
nikad se ne ubeđuj sa prodavcima ima da ti se smuči
Mene jednom poveo drug da mu sastavim komp, i sad prodavac predlaže flopy ja kažem ne treba flopi i onda krene mudrovanje prodavca i ovaj moj drug naivčina kaže stavi flopy..
A napajanja zna se samo kvalitetna imaju deklarisanu snagu nema tu šta da se ubeđuješ sa bilo kim
nikad se ne ubeđuj sa prodavcima ima da ti se smuči
Mene jednom poveo drug da mu sastavim komp, i sad prodavac predlaže flopy ja kažem ne treba flopi i onda krene mudrovanje prodavca i ovaj moj drug naivčina kaže stavi flopy..
A napajanja zna se samo kvalitetna imaju deklarisanu snagu nema tu šta da se ubeđuješ sa bilo kim
Takve sam prirode,a inece me strahovito nervira kad neko pravi budalu od mene.Ja hiljadu puta pogresim i oko nekih stvari ljudi mogu da udju u polemiku,ali kad je tako nesto ocigledno u pitanju onda mi se bas smuci.Price o gigahercima,megahercima i td.Da ga pitas sta je raster operator na priemr kod graficke,barem vecina ne bi imala blage veze sa vezom.
.Da ga pitas sta je raster operator na priemr kod graficke,barem vecina ne bi imala blage veze sa vezom.
Pa dobro, to ne znam ni ja sta je. :) Ali jednom prilikom, pisao sam vec na forumu mozda, otisao sam u prodavnicu i pitam ih jel imate alfa kartice ... xDD Znam da nema da se kupe kod nas u prodaji, ima samo nesto na limundu i kupindu itd nebitno, i sad pita mene gazda radnje (prodavac) koje je to boje .... ja mu kazem roze :D . I kazem mu da rade na tipe 1W 2W (cini mi se da ima i jace) i onda ce radnik da mi kaze snaga nije wat, snaga ti je amper ..... ja onako :D :D ma koga ces bre ti da ucis **** li ti ***** (nisam bas psovao nego u sebi) i krenem, jacina elektricne struje je amper, napon ti je volt a snaga ti je wat. Drugi radnik se smeje ovome a moj drug (koji je bio tada samnom u prodavnici, inace nema pojma o kompjuterima niti o elektrotehnici, ne zanimaju ga te stvari) se upisao od smeha ... Cini mi se da tog like posle nisam vise ni video u toj radnji .... Pa ko zna koliko su oni puta slagali ljude tako, pricaju gluposti, jednom sam trazio HDD rack 2.5'' na 3.5'' , kaze mi lik, to ne postoji.... Neki drugi dan slusam musteriju u toj istoj radnji, pita za usb (velicine flash memorije) zvucnu karticu , prodavac mu kaze, "nisam ja to nikada video, mislim da ne postoji to" xD debili. Pa sam kupovao tp link ruter..... posto mi je cale polomio jedan (nista me ne pitajte kako :facepalm) otisao ja u radnju i trazim taj i sad ovaj pocinje pricu i kaze na njemu se ne skidaju antene ... ja mu kazem skidaju se .... i on i dalje tvrdi da se ne skidaju .. xD ja mu kazem otvori kutiju ... i mi otvorimo .... i demonstriram mu .... lik je samo rekao izvini u pravu si .... i poslednja kupovina sa tim ispadima je kupovina 775 ploce, on mi kaze ddr2 memorija ide (preko telefona) ja odem da uzmem, na kutiji pise ddr3 .... pa ljudi bre, ti svi likovi imaju po 25+ godina a ja sa 19 god ih ucim, plus to su price od prosle i preprosle godine ....... To je problem sto ili tu rade neki pacenici, ako hoces da radis u IT prodavnici, ma ima da znas sve i gde se nalazi i sta ima, i kako radi, ama bas sve .... Po meni ne moze bas svako da radi u tim prodavnicama.... mora da ima neko obrazovanje o kompjuterima i elektrotehnici.
water wizard
11.4.2014, 17:07
pa jbg kvalitetni radnici koštaju, to možeš kao minus gazdi da upišeš
Vlad Cepesh
11.4.2014, 18:43
Zovem radnju jednu i pitam "Dobar dan, imate li USB stikove od 8GB?", a prijatan glas mi odgovara "Ne nemamo, ali imamo flash memoriju od 8GB ako vam odgovara" :D
^ Mali #off ali moram:
Meni je jedan radnik u poznatoj radnji u našoj zemlji odgovorio sa "Jel je to ono malo crno plastično?" na pitanje imate li taj i taj ruter na lageru. :facepalm
Za termalnu pastu da ne govorim. :D
water wizard
11.4.2014, 19:35
zato najbolje preko interneta naručiš šta želiš i ne moraš da objašnjavaš prodavcu tu se već snalaze dobro
Pa dobro, to ne znam ni ja sta je. :) Ali jednom prilikom, pisao sam vec na forumu mozda, otisao sam u prodavnicu i pitam ih jel imate alfa kartice ... xDD Znam da nema da se kupe kod nas u prodaji, ima samo nesto na limundu i kupindu itd nebitno, i sad pita mene gazda radnje (prodavac) koje je to boje .... ja mu kazem roze :D . I kazem mu da rade na tipe 1W 2W (cini mi se da ima i jace) i onda ce radnik da mi kaze snaga nije wat, snaga ti je amper ..... ja onako :D :D ma koga ces bre ti da ucis **** li ti ***** (nisam bas psovao nego u sebi) i krenem, jacina elektricne struje je amper, napon ti je volt a snaga ti je wat. Drugi radnik se smeje ovome a moj drug (koji je bio tada samnom u prodavnici, inace nema pojma o kompjuterima niti o elektrotehnici, ne zanimaju ga te stvari) se upisao od smeha ... Cini mi se da tog like posle nisam vise ni video u toj radnji .... Pa ko zna koliko su oni puta slagali ljude tako, pricaju gluposti, jednom sam trazio HDD rack 2.5'' na 3.5'' , kaze mi lik, to ne postoji.... Neki drugi dan slusam musteriju u toj istoj radnji, pita za usb (velicine flash memorije) zvucnu karticu , prodavac mu kaze, "nisam ja to nikada video, mislim da ne postoji to" xD debili. Pa sam kupovao tp link ruter..... posto mi je cale polomio jedan (nista me ne pitajte kako :facepalm) otisao ja u radnju i trazim taj i sad ovaj pocinje pricu i kaze na njemu se ne skidaju antene ... ja mu kazem skidaju se .... i on i dalje tvrdi da se ne skidaju .. xD ja mu kazem otvori kutiju ... i mi otvorimo .... i demonstriram mu .... lik je samo rekao izvini u pravu si .... i poslednja kupovina sa tim ispadima je kupovina 775 ploce, on mi kaze ddr2 memorija ide (preko telefona) ja odem da uzmem, na kutiji pise ddr3 .... pa ljudi bre, ti svi likovi imaju po 25+ godina a ja sa 19 god ih ucim, plus to su price od prosle i preprosle godine ....... To je problem sto ili tu rade neki pacenici, ako hoces da radis u IT prodavnici, ma ima da znas sve i gde se nalazi i sta ima, i kako radi, ama bas sve .... Po meni ne moze bas svako da radi u tim prodavnicama.... mora da ima neko obrazovanje o kompjuterima i elektrotehnici.
E sad sam se posteno nasmejao.Kakve sam ja likove sreo sve ovde u sm po prodavnicama racunara to je da covek kad pozeli da produzi sebi zivot ode samo tamo i zeza ih.Prosto umires od smeha.Al najjace sto profesor informatike i prodavac racunara nema pojma.Odes kod njega i on ti prica kako graficka ima dve magistrale po 256 mb i cas ima 64,a cas 128 bita zavisno od toga koliko joj treba.Kad se setim kad sam bio klinac dok me forumi nisu obrazovali i uceni ljudi kako sam nasedao na price takvih indijanaca.
Та прича са магистралама има основа. Јер проблем је био ако је непотребна целокупна ширина магистрале, губи се читав циклус. Зато је АТИ са х1000 серијом представио кружни меморијски контролер или слично, заборавих када се то тачно догодило или ко је то представио. Али сећам се у магли текста у СК о томе...
Та прича са магистралама има основа. Јер проблем је био ако је непотребна целокупна ширина магистрале, губи се читав циклус. Зато је АТИ са х1000 серијом представио кружни меморијски контролер или слично, заборавих када се то тачно догодило или ко је то представио. Али сећам се у магли текста у СК о томе...
Da ali radeon 3450 sigurno to nema.Nebuloza citava da bi mi uvalio tu graficku kao kupcu koji nema blage veze.Od tad sam se ozbiljno bacio na hardver i softver.Naravno ja sam tad i tako neuk znao da necu graficku koja je 64 bit.Nije imao resenje nego da lupeta.Tacnije nije on lagao on je lupetao.
water wizard
11.4.2014, 23:19
haha.. a jbg hteo da ishvali najjeftiniju grafičku.. umesto da izvadi neku jaču i skuplju
haha.. a jbg hteo da ishvali najjeftiniju grafičku.. umesto da izvadi neku jaču i skuplju
Sto je najzesce pricao kako je jaka kao nvidia 8800gt.Doduse nije on lagao koliko nije imao pojma.Kad se to sve pomesa jedno sa drugim ispadne da ja uzmem jadan tu r 3450.Sreca pa sam progledao vrlo brzo sa r 4670 .
Vlad Cepesh
12.4.2014, 13:03
Taj prstenasti memorijski kontroler se pojavio kod Ati 2000 serije prvo. Dobija se na efikasnosti memorijskog kontrolera, ali na ustrb velicine cipa i zagrevanja istog. Svi znamo koje su furune bile 2900 kartice. Vec u 3000 seriji to je nestalo i vratili su se na klasicni memorijski kontroler.
Interesantno je da Intel koristi sad tu ili slicnu tehnologiju na svojim cipovima. Mislim od Clarkdale arhitekture, ako ne sigurno od Sandy Bridge.
Nikola Pavlovic
16.4.2014, 14:35
Ovu temu bolje da sam nazvao "provale u servisima" ali nebitno. Mislim da nema smisla da stavljam novu graficku ali bih hteo da dodam jedno 2-3 GB ram memorije (to je valjda izvodljivo u mom slucaju). Iskopao sam nesto o maticnoj ploci i grafickoj pomocu HWiNFO32 programa, nasao sam ga na nekom disku. U servisu kad odem gotovo na svako pitanje odgovaraju sa "sve zavisi", logicno, s obzirim da ne znam nista o maticnoj (prosto blage veze nemam sta treba reci povodom nje) tako da bih morao da nosim komp, da oni vide sta je i gde je pa onda da naruce taj ram (iz aviona se vidi da im se go*na prijedu kada je u pitanju neko ko hoce da naruci nesto mimo njihovog redovnog narucivanja robe), pa onda secaj komp kuci pa ga opet nosi kad stigne... Daj bre sam da narucim, platim, sastavim (eventualno da ga oni sastave ali ukapirao sam kako ga skinuti i namestiti). Evo tih podataka o maticnoj:
Computer Brand Name: HP Pavilion 061 ES136AA-UUZ t3412.ch
Motherboard Model: Hewleet-Packard Asterope
Motherboard Chipset: ATI RADEON Xpress 200P (RS400/RC400...
Motherboards Slots: 3xPCI, 1xPCI Express x1
USB Version Supported: v2.0
Super-IO/LCP Chip: ITE IT8712F, Rev I
Evo i nesto o grafickoj:
Video Chipset: ATI/AMD Radeon X600
Video Chipset Codename: RV380
Video Memory: 256 MBytes of SDRAM
Video Card: ATI/AMD Radeon X600 (RV380) [AsusTek]
Video Bus: PCIe v1.1 x16 (2.5 Gb/s) @ x16 (2.5 Gb/s)
Video RAMDAC: Internal DAC(400Mhz)
Video BIOS Version: 008.015.102.000
Video Chipset Revision: 2
Processor clock: 445.5 Mhz
Memory clock: 290.3 Mhz
Memory Bus Widht: 128-bit
Verovatno i ovo nista ne znaci a ako je tako recite koji programcic da skinem, napravim ss-ove umesto da se mlatim kopiranjem i kuckanjem, postavim ovde, preporucite odakle i kako da narucim, narucim (ako je to izvodljivo bez nekog servisa vec od kuce) i da zavrsim vise sa ovim, majem i vas i mene...
@Nikola: Da li je u pitanju ova (ova) ploča?
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf-JAVA/Doc/images/416/c00590358.jpg
Ako jeste, pojuri DDR2 module i to je to (možeš ih naći povoljno po oglasima i gledaj da ih kupuješ uparene).
Nikola Pavlovic
16.4.2014, 16:31
@Nikola: Da li je u pitanju ova (ova) ploča?
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf-JAVA/Doc/images/416/c00590358.jpg
Ako jeste, pojuri DDR2 module i to je to (možeš ih naći povoljno po oglasima i gledaj da ih kupuješ uparene).
Cini mi se da je to to, pci express, serial ata i sve ostale natpise ima na istim mestima. Takodje i ova mesta za ram desno, takva 2 ima. To bi trebalo da je ta ploca, za graficku, sve izgleda isto. Kako god, izbacicu ss-ove za nekoliko min iz programa cpu z ko sto rece sarajevac, da bih bio siguran.
water wizard
16.4.2014, 16:39
jel se zna koja memorija ti treba?
Nikola Pavlovic
16.4.2014, 17:09
Skini cpu z .
evo slika
tinypic.com/usermedia.php?uo=fNkd6hpTbcNoiJVehhZPpIh4l5k2TGxc
tinypic.com/usermedia.php?uo=fNkd6hpTbcM0Jo9T606r6Ih4l5k2TGxc
tinypic.com/usermedia.php?uo=fNkd6hpTbcPzAD%2FAvKHB8Ih4l5k2TGx c
tinypic.com/usermedia.php?uo=fNkd6hpTbcP%2F%2FmnGUR1x9oh4l5k2T Gxc
tinypic.com/usermedia.php?uo=fNkd6hpTbcNDW75WFZ%2FeQ4h4l5k2TGx c
tinypic.com/usermedia.php?uo=fNkd6hpTbcOsLYvUOXWDAYh4l5k2TGxc
edit: Izvinite ako linkovi ne rade, ne znam zasto ali kod mene ne reaguju, jednostavno nema ih, nepostojeci...
Nikola Pavlovic
16.4.2014, 17:23
jel se zna koja memorija ti treba?
Kako koja? Marka? Velicina? Sta si hteo pitati?
water wizard
16.4.2014, 17:29
treba ti DDR2 jel si gledao po oglasima pošto su, pitanje je da li se isplati ulagati pare u to ili da skupljaš jedno 150 evra da kupiš novi komp
Nikola Pavlovic
16.4.2014, 17:33
Listao sam sad nesto na brzinu. Gledam,stavljaju ddr2 2gb ram od 700-800 din pa do 3500 din. Ponuda je ogromna na kupujem-prodajem. Prosto ne znas koju da gledas.
water wizard
16.4.2014, 17:37
veća je ponuda od potražnje pa kome ne treba izbaci jeftino
Nikola Pavlovic
16.4.2014, 17:44
Fala bogu, ima takvih pa spustaju cene. Cini mi se da ima caka sa hladjenjem, odnosno kad bi stavio npr. 4gb (2gb i 2gb) da li bi mi komp poceo da se greje preterano? Citam u komentarima na jednom sajtu i nekoliko komentara sa slicnim pitanjem stoji.
Ne bi se se dodatno zagrevao komp ako dodaš RAM (temperature će biti iste kao i sada). Vidi da nađeš dva ista modula i to bi bilo to.
Nikola Pavlovic
16.4.2014, 18:00
U redu onda, probacu cu pa cu vas obavestiti. Hvala na svemu.
Ja sam SAJEVAC,a ne SARAJEVAC.Mada nisi jedini koji pogresno procita :D .Problema moze da bude samo ako ploca ne moze da radi sa vise od na primer 4 gb rama.Pogledaj na sajtu proizvodjaca koliko je maksimalno rama za tvoju plocu.Takodje vodi racuna kad uparujes ram jer neke memorije prosto nece da rade jedna sa drugom.Bude komplikacija oko latencije i td.Linkove sam neke otvorio,a neke ne.
Nikola Pavlovic
16.4.2014, 20:03
Ja sam SAJEVAC,a ne SARAJEVAC.Mada nisi jedini koji pogresno procita :D .Problema moze da bude samo ako ploca ne moze da radi sa vise od na primer 4 gb rama.Pogledaj na sajtu proizvodjaca koliko je maksimalno rama za tvoju plocu.Takodje vodi racuna kad uparujes ram jer neke memorije prosto nece da rade jedna sa drugom.Bude komplikacija oko latencije i td.Linkove sam neke otvorio,a neke ne.
Bukvalno sam gledao sto brze da otkucam poruku posto mi je baterija na 2% bila tako da nisam ni zapazio ime :aplauz: :ciao: a ovo oko rama cu pogledati, samo da pitam, kazes da vodim racuna kada "uparujem ram". Mislis trebaju biti iste marke odnosno potpuno isti ram kako bi funkcionisalo? Izvini za linkove ali ne znam u cemu je bio fazon a i nebitno je sad kada znam uglavnom za kakvu plocu da trazim komponente.
Gledaj da budu istih kapaciteta, latencija i brzine kako bi bila manja verovatnoća za nestabilnost sistema (nije presudno da su moduli od istog proizvođača).
Nikola Pavlovic
16.4.2014, 20:34
Gledaj da budu istih kapaciteta, latencija i brzine kako bi bila manja verovatnoća za nestabilnost sistema (nije presudno da su moduli od istog proizvođača).
A da li bi radio bez smetnji kada bih mu stavio samo 2gb ram zasebno, bez drugih ramova osim tog jednog?
Sigurno postoji ram sa kojima tvoja ploca nije kompatibilna,ali to nije presudno,takodje postoji ram koji se manje,a koji se vise ne podnosi sa drugim razlicitog proizvodjaca,a neki rade savrseno.Jednostavno nema pravila .
A da li bi radio bez smetnji kada bih mu stavio samo 2gb ram zasebno, bez drugih ramova osim tog jednog?
Radilo bi.
Nikola Pavlovic
17.4.2014, 18:39
Da li bi mogla moja maticna ovako nesto da prihvati?
Apacer 2x2GB DDR2 800MHz
Da li bi mogla moja maticna ovako nesto da prihvati?
Apacer 2x2GB DDR2 800MHz
80 % da,ali dok ne isprobas neces biti siguran 100 %. 40 e za 4 gb polovnog ddr 2 je po meni mnogo.
water wizard
17.4.2014, 21:08
stvarno zar ne reče da ima za 700-800din
Nikola Pavlovic
17.4.2014, 21:52
stvarno zar ne reče da ima za 700-800din
I ja sam mislio kad ono to za ddr i ddr2 od 512 mb. Malo mi nejasno, kace oglase "300 din" (mislim da je to cena najjeftinijeg u njihovoj ponudi) a kad otvoris ddr2 2gb kosta min 1600-1700 din i jos mi sad rece SAJEVAC ( SARAJEVAC :D) da je 40 e mnogo za 2x 2gb, pojma nemam po kakvoj ceni da trazim :ciao:
water wizard
17.4.2014, 22:03
pa dobro ono kad pogledaš i nove ddr3 su toliko tako da ti je to ta cena možda naleti neko ako budeš pratio oglase..
Polovan ddr 2 ram mozda klokovan ,mozda ne,mozda ispravan,a mozda i ne ,ko zna koliko star 4 gb da mu das 3600 din i da peva.
Nikola Pavlovic
17.4.2014, 22:24
da mu das 3600 din i da peva.
Znaci po takvoj nekoj ceni da trazim? Gledam neki stavljaju "NEMA CENKANJA! CENE FIKSNE!", mislim se pa ko se danas ne cenjka...
Znaci po takvoj nekoj ceni da trazim? Gledam neki stavljaju "NEMA CENKANJA! CENE FIKSNE!", mislim se pa ko se danas ne cenjka...
Ma to je moja licna procena,al imas likova koji nece da spuste.
Evo ispravnog linka :D
http://tinypic.com/userstuff.php?u=oqWIR%2FylKmTef5VwoOxsNA%3D%3D
P4 6xx cpu :(
Ja bih u tu masinu stavio recimo Radeon HD4650 ili GeForce 9500GT. I to je prejako za ovaj proc al ae ... Bez razmisljanja uzmi 512 MB grafu .
@Nikola: Da li je u pitanju ova (http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c00590356&cc=sr&dlc=en&lc=en) ploča?
@Nikola, proveri još jednom !!
Ako ti je ploča baš ova (sa linka) ona podržava max 2x1 GB DDR2. Onda nema svrhe kupovati 2x2GB memorije ;)
Procesor videsmo da je P4 640 a može najviše Pentium D 9xx (Presler core).
Ako ne menjaš cpu msm da ti je i 4650 jaka (4670 posebno). U stvari, ne prejaka nego preskupa za mogućnosti te tvoje mašine ...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.