PDA

Prikaži potpunu verziju : 03/2014 "Gubite se s mog travnjaka!"

oluja
1.3.2014, 17:33
Ako imate neko svoje misljenje na temu aktuelne kolumne molimo vas da ga podelite sa ostalim forumasima u ovoj temi.

Kolumna je lični komentar istaknutog novinara nekog lista na neku pojavu. Za razliku od reportaža i ostalih tekstova koji bi trebalo da budu objektivni, kolumna podleže subjektivnosti autora, zato se grafički drugačije predstavlja od ostatka časopisa.

:ciao:

Renner
2.3.2014, 18:05
Haha, Kuzma, kako si moćan... To što ti vidiš i slušaš u srednjoj trgovačkoj ja viđam u osnovnoj školi koja je blizu moje zgrade. Da ne spominjem PC igraonicu u mojoj zgradi, mnoge psovke koje dopiru iz nje čujem prvi put. Bože moj, i mi smo nekad psovali svašta dok smo davno igrali prvi CoD, al ovo danas... A prošlo je svega desetak godina. Dok sam ja pohađao tu osnovnu, njen tadašnji direktor je bez pardona lemao sve što mu dođe pod ruku, a danas obrnuto - učenici lemaju učitelje i učiteljice. I moja bivša razredna iz srednje škole je popila batine nekoliko puta u međuvremenu. Danas im niko ništa ne smije, i ponekad žalim što policija ne prebije kosti narkomanima koji skiče na sastavcima u 3 ujutru.

Sad sam prepričavao ovu kolumnu dvojici mojih prijatelja, dok smo jednom od njih pomagali da se preseli. Taj kome smo pomagali je student iz Srbije, gazda mu je preminuo, nažalost, i nakon 6 godina mjenja smještaj. A moj prijatelj domorodac, inače, Kuzmu ne podnosi organski. Njegovi tekstovi su previše za njega da svari, ovoj ili onoj igri je dao premalo/previše (dobro, i ja sam se malo mrštio na CoH2 recenziji), dok se onesvješćuje na grafici od novog CoD-a (u opisivanju PS4) dok ga svi drugi pljuju, uf, uf, uf,... Već sam stotinu puta rekao da mu poslednji put pozajmljujem SK. U svakom slučaju, prvi put je rekao da se slaže sa njim. A i kako ne bi, sve veća slina od druge, iskilavismo se dok smo prenosili stvari, a dok sam bio drugi razred srednje škole ovde u Republici Srpskoj ukinuše obavezno služenje vojnog roka. Tad sam bio sretan, a danas, desetak godina kasnije... Eh, ko bi svjetu udovoljio.

DeCoy
2.3.2014, 18:38
Eugenika je iz raja izašla (naravno ne u svom ekstremnom obliku sa prinudnom kastracijom i eutanazijom), al` ne dadoše dušmani. Sve to u određenom uzrastu treba klasirati, pa da se zna ko kosi, a ko vodu nosi.

nicpid
2.3.2014, 19:18
Vidi se kakve su ove prosle generacije bile. Toliko su bile dobre da su nas uj.... za sledecih 50 godina.
Njih je zivot naucio kakvi treba da budu.

Rockstar
3.3.2014, 13:41
vidi se kakve su ove prosle generacije bile. Toliko su bile dobre da su nas uj.... Za sledecih 50 godina.
Njih je zivot naucio kakvi treba da budu.

Хтео сам да се распишем, али нема потребе, све је човек рекао. Хвала Богу па нећу ићи у војску и могу да постанем себичњак и млакоња. Након онаквих `90-их (о количини пропуштеног и да не причам!) и то ће ми бити утешна награда. Иди бре Кузма, каква црна војска, у рангу су са нашим фудбалерима, све пораз до пораза.. Ја бих је буквално укинуо, премала смо земља да би се бранили од било кога. Ево, Хрвати имају укупно два МИГ-29 и оба су на ремонту у Украјини. И шта им фали?!

JohnnyNT
3.3.2014, 22:41
Ne slažem se baš da bi vojska uterala pamet u glavu klincima koji od malih nogu nisu vaspitavani i rade šta hoće i kad hoće, uz potpuno nepoštovanje bilo kakvog autoriteta. Ubaci ih u vojsku, i šta dobiješ: gomila retarda sa puškama. Dobar deo bi se poubijao pre kraja vojnog roka. Mislim da vojska ne bi uspela da ih i malo disciplinuje. Kao što Kuzma kaže, i pre je bilo retarda, ali verovatno ne u tolikom broju i bili su manje ograničeni.

Nisam ni sam služio vojsku, pa nisam ni osetio na svojoj koži kakvo je to iskustvo, ali ovo tvrdim na osnovu priča onih koji jesu. Lično, nekako mi deluje "gej" živeti sa velikim brojem momaka nekoliko meseci (ili 1 ili 2 godine kao nekada davno), u neretko lošim higijenskim uslovima (da, znam tipa koji je navukao nekakve gljivice or something). A možda sam previše svilen :D

Naravno, nisu ni ta deca pala sa Marsa u Srbiju, njih je neko odgajio i (nije) vaspitao, tako da je to osnovni uzrok problema. Naravno, tu priča može da se proširi na stanje u državi i društvu, sistemu vrednosti, ali svi znamo kakvo je stanje tu.

DeCoy
4.3.2014, 1:08
U osnovnoj školi nastavnik engleskog jezika je imao običaj da, ako nekog primeti da priča na času, tako ga lepo cimne za zulufe da ti posle u glavi zvoni ostatak časa. Danas kada bi se to desilo, isto popodne bi dvadeset novinara bilo u školi, to bi bila udarna vest u "Beogradskoj hronici", nastavnik bi bio razapet na krst i popljuvan od svih počevši od tetkice u školi do Ministra obrazovanja, a dete "žrtva" bi gostovalo u emisijama i prepričavalo traume nastale usled iživljavanja bahatog nastavnika dok je ono, jadno, eto samo ometalo čas.

Mada opet, što se Bastina Džibera tiče, kontam da su ovo slično moji đedovi pričali za Bitlse :kreza:

Aibo
4.3.2014, 13:37
Odlična kolumna. Izem ti ja ove nove generacije kada u gradskom prevozu matorcima pre ustaju 30-godišnjaci nego školarci. Još pride moram da branim mesto sa kog sam ustao da isti ne bi krajnje nepristojno uleteli pre bakice koja je krenula da sedne. "Alo, bre, ti sa tarzankom, pa zar stvarno misliš da sam ustao da bi TI seo?!" - je rečenica koju sam stvarno upotrebljavao.

Ovo sa školama, maltretiranjem, snimanjem... neću ni da pominjem. Srednja uopšte nije obavezna. Ako treba da se ukloni 30% neprilagođenih primata, let it be, neko mora da kopa kanale, sortira voće u hladnjači itd.

Asmodeus
4.3.2014, 14:07
Kuzma je stvarno postao matoro dzangrizalo. Kako se pronasao u pravoj ulozi legendarnog glumca! :kreza:
Elem, prica da ce voska da uvede omladinu u red je stara koliko i vreme. Mnogo dublji koreni leze u problemu ovog drustva, koji se ne mogu tek tako resiti klasicnim desnicarskim konzervativnim idejama...

Equilibrium
4.3.2014, 14:20
Sve se moze resiti klasicnim desnicarskim konzervativnim idejama :D

Ako ne funkcionise onda se te ideje ne primenjuju dobro ili dovoljno.

makiem
4.3.2014, 16:23
Sto bi rekla baba mog druga :,, ne valja i sve gore ima da ne valja!"
Volim da citam Kuzmine tekstove, ne slazem se uvek, ali mi je uvek interesantno da procitam. Ali ovde, u potpunosti se slazem sa njim, mislim da je u poslednjih 20ak godina krenulo naglo da se menja sve (valjda sa razvojem interneta, mobilnih telefona, je..m li ga). Odem pre par dana kod sestre mladje 8 godina od mene, laptop ukljucen, fb na stand byu, sms kuca i dok prica sa okolinom. Lepo mi dodje da frljnem i mobilni, i modem i sve, samo fiksni da ostavim i to onaj sa brojcanikom.

gillonio
5.3.2014, 9:42
Koliko sam ja shvatio vojska samo predstavlja metaforu za nesto sto je ranije predstavljalo autoritet koji se nalazio u roditeljima, skoli, policiji, drzavi i na kraju i samoj vojsci. Mislim i da je mislio na red i hijerarhiju koja se poštovala i negovala. Vojska, odnosno taj red, kodeks kakogod koji se strogo postovao u staroj YU, a koji se postiazo celicnom disciplinom(nekad i preterivanjem sa istom mora da se kaže) je svakako imao daleko više pozitivnih stvari za društvo i državu, nego današnja nazovi demokratija(ja bih je pre nazvao anarhija koja vlada u školskim ustanovama).Vojska je izmedju ostalih gore navedenih insrtitucija bila jedan od ekvilajzera, možda čak i dugme za fine tuning. Danas ne postoji ni ekvilajzer ni dugme za fine tuning.
Qzma je uspeo da ogoli jedan socioloski fenomen, jednu drustvenu anomaliju koja se ovde ukorenila, a koja jaše na talasu nazovi ljudskih prava. Interesantno je kako volimo da prepisujemo od drugih samo formu, dok smo za sadržinu potpuno slepi i nesposobni da je razumemo. Uvek uzimam primer Holandije(i moj doživljaj iste). Za tih nekoliko dana(radnih) koliko sam tamo proveo ja nisam na ulici ni u jednom trenutku uspeo da vidim nijedno dete uzrasta od 7 do nekih 17-18 godina. I to mi je sa tog puta bio najveci utisak, veci cak i od ulice crvenih fenjera. :eek:
I moram da budem iskren, tekst je meni osvetlio jedan deo koji uopste nisam primecivao , a vezan je za reklame i tekstove u istom.
Bravo qzma.

namcor
5.3.2014, 11:02
Osnovni problem sa današnjom omladinom je osnovni problem našeg društva generalno: imamo iskrivljenu ulepšanu sliku o svojim sposobnostima i mogućnostima (mi smo najlepši, najbolji, najhrabriji, najstariji...), ali ne bismo prstom da mrdnemo da nešto pametno i konkretno uradimo nego samo pljujemo sve oko sebe (i kao pojedinci i kao društvo) i svoje nakaradne navike proglašavamo nekakvim "tradicionalnim vrednostima".

edit: i nije problem što nastavnici "ništa ne mogu", nego što ništa neće. Moje dete ide u školu i više puta sam od nastavnika čuo "ne mogu ja tu ništa", "nije to moja briga" i sl., ali ni jednom nisam čuo "probao sam sve i nisam uspeo". Poslednji slučaj je bio sa decom koja su odvalila neku letvu i udarala zidove (a škola renovirana letos) - moj klinac se obrati razrednom, a ovaj mu kaže nešto u fazonu "baš me briga, idi prijavi portiru".
U drugoj školi jedan klinac maltretira pola škole, roditelji ne sarađuju, ali direktor neće da se obrati socijalnoj službi (što je po protokolu) da "ljudima ne pravi probleme" - u prevodu: što bih se ja cimao i zamerao ljudima, ne bije mene nego decu.

DeCoy
5.3.2014, 11:32
Danas ti je za zaposlene u školi najvažnije pravilo "ne talasaj". Dece je malo, za upis u prvi razred je bukvalno otimačina oko dece (ide se u regrutaciju po vrtićima, rade se bilbordi, dele flajeri) i nijedan direktor ne želi da mu škola zbog nekog incidenta dospe u medije (samim tim na zao glas), posebno u drugom polugodištu.

Naravno, ovo nije opravdanje za nečinjenje. Ali ta letargija nije problem samo prosvete nego društva u celini. Nikome se ništa ne sviđa u društvu i državi, ali neće ni prstom da mrdnu da bi to promenili.

rajkard
5.3.2014, 16:00
Svaka čast za tekst!:tapsh:
U moje vrijeme...:dedica:

Društvo nam je nažalost trulo u svim segmentima, a ta vojska je jedina koliko - toliko mogla da na neki način malo dovede u red i nauči te nekim stvarima...Sam taj osjecaj da si sam, nemas nikog da ti pomogne i da zavisis samo od sebe i svojih (ne)sposobnosti je nesto posebno. A tu se onda vidi razlika izmedju razmazene djece koja u zivotu nista sama nisu uradila i onih koji su morali da se bore sami kroz zivot. Kao što jedan moj prijatelj reče - koliko god mislis da si pametan sada, odlaskom u vojsku ti se upali jos jedna dodatna lampica.

Atwa013
5.3.2014, 16:11
^ Ma idi begaj.... Sta mislis vojska cini cuda... Isao sam u civilnu vojsku pa mi nista ne fali,a prvi koji su me posavetovali da to uradim su moj otac koji je '72 isao u vojsku i deda koji je '60 u Splitu 2 godine bio u vojsci i nije mogao da dobije odsustvo kad mu se rodilo dete(moja majka) jer,EJ vojska je to....

rajkard
5.3.2014, 16:28
^ Ma idi begaj.... Sta mislis vojska cini cuda... Isao sam u civilnu vojsku pa mi nista ne fali,a prvi koji su me posavetovali da to uradim su moj otac koji je '72 isao u vojsku i deda koji je '60 u Splitu 2 godine bio u vojsci i nije mogao da dobije odsustvo kad mu se rodilo dete(moja majka) jer,EJ vojska je to....

Ne čini čuda naravno :) Sve zavisi od ličnosti, i načina na koji prihvatas i dozivljavas sluzenje vojnog roka. Sluzio sam 9 mjeseci, u tada uslovno receno elitnoj jedinici, upoznao puno dobrih momaka, sa kojima i danas odrzavam kontakte. I danas kad se vidimo, uvijek isto kažemo - jeste bilo je pakleno, ali da se vratimo nazad opet bi isto odlučili, ne bi nista mijenjali. I meni je otac nagovarao da ne idem u vojsku, da upisem fax, da ne gubim bezveze jednu godinu itd, nudio mito u vidu kompjutera :)...

Atwa013
5.3.2014, 16:32
^Tacno tako. Vecinu te problematicne dece pravili su i vaspitavali ocevi koji su "pohadjali" vojsku,ali kreten moze samo kretena da napravi.... Ne kaze se bez razloga da su deca ogledalo svojih roditelja.

namcor
5.3.2014, 18:35
Ne znam... Meni je vojska jedno od većih životnih razočarenja. Nisam imao nikakvih problema, sve je to prošlo relativno lako, ali definitivno tu godinu vidim kao bespotrebno izgubljenu jer ništa pametno nisam naučio.
Ličnost se formira u prvim godinama života i teško će vojska ozbiljno da promeni bilo koga. Problem je što današnji "moderni" roditelji previše podilaze svojoj deci (ja sam svestan opasnosti pa opet stalno hvatam sebe kako sam uradio nešto pogrešno), previše ih "štite", previše ih idealizuju i, što je najgore, očekuju da njihov mali princ ili princeza svuda imaju takav tretman. Sa druge strane su kojekakvi anahroni bilmezi koji direktno ili indirektno decu nauče tome da su ksenofobija i nasilje nešto normalno, da bismo mi svi bili Tesle da nas dušmani ne mrze pa nas u tome sprečavaju i sl. O ljudima koji direktno zapostavljaju ili zlostavljaju decu mislim da ne vredi polemisati.
Suština je da dete od malena treba da bude okruženo ljubavlju, treba da ima podršku, ali treba i da nauči da poštuje druge ljude i da se nauči obavezama i odgovornosti, kao i da snosi razumne posledice (neka vrsta kazne) kada uradi nešto "nedozvoljeno" ili ne uradi nešto što je trebalo.

Miki1987
6.3.2014, 6:16
Хтео сам да се распишем, али нема потребе, све је човек рекао. Хвала Богу па нећу ићи у војску и могу да постанем себичњак и млакоња. Након онаквих `90-их (о количини пропуштеног и да не причам!) и то ће ми бити утешна награда. Иди бре Кузма, каква црна војска, у рангу су са нашим фудбалерима, све пораз до пораза.. Ја бих је буквално укинуо, премала смо земља да би се бранили од било кога. Ево, Хрвати имају укупно два МИГ-29 и оба су на ремонту у Украјини. И шта им фали?!

Фали им ловачка авијација. Мораће да плаћају другима да им чувају небо. (Стара пословица: "ко не храни своју војску, храниће туђу").
И нису у питању МиГ-29, него МиГ-21.

M1L0SH
6.3.2014, 14:02
Фали им ловачка авијација. Мораће да плаћају другима да им чувају небо. (Стара пословица: "ко не храни своју војску, храниће туђу").

Da dobra poslovica ali primenjiva na vreme drugog svetskog rata i ranije. Od koga se bre cuvamo. Bugari mogu svakog casa da navru ?
Nisam nikakav pacifista ali dovoljna je mala profi vojska, ljudi kojima je to posao i kraj.
Redovno sluzenje je nepotrebno veliki je trosak, silis ljude koji to nece da rade i dobijas lose "vojnike". Totalnih ratova verovatno nece biti i prosto ti ne trebaju ti brojevi.
A pedagoski potencijal vojske ne postoji. Sta ces pa da naucis ? Nista sto mozes da primenis u mirnodopsko vreme.

Znam sve te price vojska ce da napravi coveka od tebe. Pa onda drugarstvo, pa lepa uspomena itd. Drugarstvo nikad nisam video nijednog caletovog "dobrog druga" iz vojske.
Licno ja nisam sluzio a i nije me briga, nisam morao da se sisam :) ...
Da li sam nesto propustio verovatno ne. Doduse uvek sam hteo da probam kalasnjikov, bombe i te stvari. World of Tanks uzivo mozda.
Kazete tracenje vremena pa ja sam i ovako tracio vreme. Neki ljudi nemaju pametnija posla pa bolje da te to okupira nego nista. Znaci ko voli nek izvoli.

Sto se tice novih generacija lose je. Roditelji su jedini krivi i samo traze izgovor. Ni generacije pre ovih nisu bile dobre jedna na drugu se nadovezuju i ko zna kolko unazad seze problem.

P.S. Znas kad razmislim nece oni nas da cuvaju (sve i da im platis) nego cemo mi da ginemo za njih po dalekim pustahijama ...

DeCoy
6.3.2014, 15:11
Ma pusti, to Miki1389 malo fantazira :kreza:

Sun Tzu
6.3.2014, 16:03
Ne vidim fantaziju nikakvu tu, ako nemaš svoju avijaciju, platiš drugom nekom za čuvanje vazdušnog prostora. Ne znam koliko je to isplativije nego sam to da radiš, ali sumnjam da će neko džabe da ti pomaže.
Od koga se bre cuvamo. Tačno tako, nemamo uopšte spor nikakav sa susednim državama, svi nas vole, mirnije smo područje od Skandinavije.

DeCoy
6.3.2014, 16:13
Eh, eh... The Art of War se mnooogo promenio od vremena kada si ga napisao ;)

Sun Tzu
6.3.2014, 16:23
I dalje je relevantan, čitaju ga mnogi. :dedica:

http://hoopspeak.com/wp-content/uploads/2011/04/paris-hilton-reading-the-art-of-war-by-sun-tzu1.jpg

Equilibrium
6.3.2014, 17:56
Svako ko je za ukidanje obavezne vojne obuke ili laze ili ne zna o cemu prica i tacka. I TACKA.

Prvi sam protiv vojnog roka, mozda mesec dana ajde, 3-6 meseci ko izrazi zelju ali nike ukidanje ovjnog roka isto sto i ukidanje vojne obuke, nego lepo svaih tri meseca vezbe, manevri, obuka bolje se nauci nego za godinu dana prdenja po nekoj kasarni u nedojiji.

Profesionalna vojska je nesto drugo, naravno da komandni kadar, specijalizovane jedinice (obavestajci, piloti i ostalo za sta treba uloziti dosta napora da se nauci) moraju biti profesionalni ali ne treba na 30000 kojekakvih mornara, pesadinaca i posada artiljerije da jedu vojnicki pasulj za 25000 dinara mesecno, tu stupa na scenu pomenuta obuka, bolje 2 miliona neiskusnih rezervista nego 30 hiljada neiskusnih profesionalca, a znanje bi bilo tu negde, verovatno manje ali opet 100 puta vise je 100 puta vise.

Mislim ajmo opet primer Svajcarske da navedemo ili Norveske u kojoj je vojni rok obavezan i za zene. Jel oni planiraju skoro da ratuju?

Srbi kao narod generalno su glupi, kad je osnovana SHS odmah su svi pozurili u zajednistvo niko rat nije mogao ni zamisliti, onda WWII, NDH genocid, Bugari, Madjari, Albanci svi na Srbe a kad se rat zavrsi Srbi prvi za bratstvo jedinstvo, cuo sam ne brojeno puta kako ljudi pricaju da nikako nisu ocekivali rat, bilo im lepo, druzili se pa odjednom bam Oluja, masakri na Kosovu. Sad nam nije lepo, ne druzimo se, standard zivota ne postoji, svi susedi su u alijansi koja nas je vec bombardovala i mi nemamo od koga da se branimo? Sto bi rekli prepperi americki nije IF nego WHEN.

JohnnyNT
6.3.2014, 18:30
Čak i sa 2 miliona profesionalnih vojnika nemamo šanse protiv nekog saveza tipa NATO, tako da se u svakom slučaju otpor na kraju svodi na gerilsko ratovanje, i za to bi trebalo obučavati ljude. Oslanjati se na konvencionalno ratovanje u našoj situaciji je blago rečeno - smešno. A nije da nemamo uzora i tradicije: hajduci, uskoci, komite, četnici, partizani. Delovanje na okupiranoj teritoriji, terorističke akcije, crne trojke, psihološki rat, zastrašivanje i slično. Eto programa za obuku.

A ne ovo sad: truckaj se na prepotopskom tenku nekoliko sati, da bi te jednim pogotkom daleko superiorniji neprijateljski tenk (ili avion) pretvorio u ružnu fleku na zemlji.

namcor
6.3.2014, 21:03
Slažem se da bi trebalo da postoji neka elementarna vojnička obuka, i za muškace i za žene, ali to može da se obavi za mesec dana.
Verovatno bi bilo korisno i da se kroz školovanje ubacuju neke varijante preživljavanja u prirodi, ali bez insistiranja na ratu i vojsci, nego onako, kroz igru, upoznavanje prirode i sl. Treba raditi i na boljoj fizičkoj spremi, na nastavi fizičkog raditi na snazi, kondiciji, motorici.

A što se tiče NATO, jednostavnije je i realnije je da im pristupimo, nego da (uzalud) pokušavamo da napravimo vojsku koja može da im se suprotstavi. Znam sve, bombardovanje, Rusi, bla-bla, ali ne zaboravite šta su nam radili Nemci za vreme drugog svetskog rata, a samo dvadesetak godina kasnije su naši ljudi odlazili u Nemačku da rade, a Nemci dolazili ovamo na odmor.

Međutim, to sve nema veze sa temom...

Equilibrium
6.3.2014, 21:35
Ne kazem ja ljudi da ce nas NATO napasti niti da treba da im se inatimo, doduse bolje da im ne pristupamo nisu ovo '90-e i nema unipolarnog sveta vise.

Ali clanice NATO-a mogu da nas napadnu uz precutnu podrsku saveza, bez nekog veceg talasanja, pa Grcka i Turska su bili u NATO pa je Turska izvrsila invaziju Kipra, a rat je bio blizu vise puta.

Kao sto sam rekao i ja sam protiv vojnog roka samo za obuku, po principu slobodan dan pa vojne vezbe. Nacija dobro uvezbanih rezervista je pogodna za mnoge stvari a ne samo rat, sve vandredne situacije pa cak i civilno odrzavanje reda (kao garda u US) a da ne kazem da uvek mozemo da izvozimo placenike sto je dobro i za njih i za vojsku i za drustvo.

M1L0SH
7.3.2014, 13:54
Srbi kao narod generalno su glupi, kad je osnovana SHS odmah su svi pozurili u zajednistvo niko rat nije mogao ni zamisliti, onda WWII, NDH genocid, Bugari, Madjari, Albanci svi na Srbe a kad se rat zavrsi Srbi prvi za bratstvo jedinstvo, cuo sam ne brojeno puta kako ljudi pricaju da nikako nisu ocekivali rat, bilo im lepo, druzili se pa odjednom bam Oluja, masakri na Kosovu. Sad nam nije lepo, ne druzimo se, standard zivota ne postoji, svi susedi su u alijansi koja nas je vec bombardovala i mi nemamo od koga da se branimo? Sto bi rekli prepperi americki nije IF nego WHEN.

1941e smo imali sluzenje vojnog roka i mobilizaciju pa sta. Nismo imali tenkove, avijaciju i blitzkrieg. Razvukli smo se po granicama umesto da se primenjivala elasticna odbrana i manevarsko ratovanje. Svi se prave ludi a svi znaju sta ce Hrvati da urade, glupost. I opet i da je vojska bila modernija a ne brojnija opet bi izgubili. Nijedna veca sila nam ne bi pomogla. I nemacki brojevi bi nas pregazili, mozda bi ih vise namucili ali opet.
Gerila vec sam negde diskutovao o tome na forumu. Gerila nikad ne uspeva bez strane podrske. Sem Kube valjda.
90te si imao vojni rok. Ljudi bezali iz zemlje, krili se od mobilizacije, trazili veze da ih ne zovu, pevaju hipi pesme i nece da nose puske. A onda paravojne rulje i privatne armije napravise sta napravise. Nije ovo 19ti vek pa da se pevajuci ide u rat.
Tačno tako, nemamo uopšte spor nikakav sa susednim državama, svi nas vole, mirnije smo područje od Skandinavije.I ako nemas 250000 rezervista odma invazija ?
Ti ratovi su gotovi odavno, to vreme je proslo.
A siptare moze efikasnije da nadgleda manja profi vojska.
Brojevi tih rezervista nista ne znace kad su njihove sposobnosti i motivacija nikakve.
Da ne spominjemo tehnologiju ...

Inace tema je trebala da bude degradiranje omladine i qzmino gunjdanje tipa
"ti deriste nevaspitano ja bi tebe u vojsku pa da nosis mitraljez uzbrdo, itd." I meni je to padalo na pamet mnogo puta.
Evo moja majka recimo misli da bi dobar nacin da se okupira omladina bile radne akcije.

Atwa013
7.3.2014, 14:36
U jbt gde ste vi stigli.... Do gerilskog ratovanja i slicno...invazije,okupacije,desanti... Suvise ste uozbiljili stvar.

Red Marquis
7.3.2014, 15:16
Kad nalupaš protivničku navijačku grupu, budeš priveden i pušten odmah.
Kad pucaš, diluješ, reketiraš a u MUPu ti saborci.
Kad klinac treba da ide na ekskurziju, a roditelji primaju plate od 20000 i ne mogu da mi priušte.
Kad klinac zna da će mu jednog dana za posao biti značajnija partijska knjižica a ne škola.
Kad je važnije sujeverje od pre 2000 godina od nauke.
Kad znaš da ti državu 25 godine vode secikese i tajkunski poslušnici.

E, ali sve te krive Drine će da ispravi obavezni vojni rok. Sa koje ste vi planete pali majko mila?

todos
7.3.2014, 18:48
Da dobra poslovica ali primenjiva na vreme drugog svetskog rata i ranije. Od koga se bre cuvamo. Bugari mogu svakog casa da navru ?
Nisam nikakav pacifista ali dovoljna je mala profi vojska, ljudi kojima je to posao i kraj.

Ne moze tek tako neko da te napadne. Srušiš par mostova odvališ malo stenja kroz kanjone i klisure, malo sačekuša i rat moze da traje godinama bez nekih velikih posledica.
U osnovnoj skoli kad me je udarila nastavnica likovnog jezika, inače vrlo privlačna i lepa osoba. Ja sam joj rekao da si ti poslednja od svih nastavnika koja me je ošamarila ili nekako naudila. Zena mi se danima izvinjavala. Nastavnik biologije gde je stroga disciplina, (baš bi voleo da vidim današnju decu kako bi se kod njega proveli) imao neku antenu od stare škode. Odmakneš se od njega dva tri metra pruziš dlanove i ako se izmakneš, on kaze da pridješ blize. Onda ti zavali samarčinu da se upišaš u gaće od toga. U toj skoli je bilo milion priča i pričica. To je bilo u ozlogašenoj OŠ Vuk Karadzić u Boru.
I vojska bi dovela u red mlade, budite sigurni niste ni svesni kakve sve torture tamo postoje samo nikad neće izaći na videlu i tako treba da ostane. Vijska je to.
Daću vam jedan primer kroz šta sam ja prošao u kasarni u Đakovu Hrvatska. Osumnjičeni smo bili petorica da smo pisali po nekim objektima 4S i slične srpske oznake, četnici itd. Bilo nas je petorica i do dva sata smo čekali dok nas ne prozovu da se javimo u jednu sobu. Ja sam bio treći po redu. Uđem u sobu smeste me na jednu stolicu koja neodoljivo podseća na zubarsku. Primaknu lampu sa pet'šest svetala. Kreće ispitivanje, dvojica njih malo, malo mi se unose u lice i uhvate za vilicu ili munu pesnicim po rebrima povuku za kosu da priznamo. Pošto ja nisam to uradio izdrzao sam torturu oko 45 minuta i naravno priznao ono što nisam uradio da bi me samo pustili. Sav uplakan sam izleteo napolje. Sva petorica smo priznali iako je jedan od nas stvarno to pisao po zidovima.

Sass Drake
7.3.2014, 19:45

Isto kao i Srbija ako se nešto ne preduzme po tom pitanju. :kreza:

namcor
8.3.2014, 12:43
@Todos
Koje je to godine bilo?
Meni je tvoja priča kao neki paralelni univerzum, jer mi se takve stvari nisu dešavale ni u školi, ni u vojsci.

Ponoviću: vojska niti treba niti može da vaspitava mlade, to treba da rade roditelji. Na žalost, današnjim roditeljima i njihovoj deci niko ne posvećuje dovoljno pažnje, niko ih ne edukuje, niko im ne pokazuje šta i kako da rade. Roditelji žele dobro svojoj deci ("normalni" ljudi koji su, nadam se, većina), ali rade stvari pogrešno i na kraju dobijemo razmažene ili prezaštičene mlade ljude koji ne umeju na pravi način da se nose sa životom, a onda svoje frustracije kanališu na razne manje ili više neprimerene načine ili se povuku, gluvare i puštaju da život prođe pored njih.

Тормунд
8.3.2014, 13:58
eugenika je iz raja izašla (naravno ne u svom ekstremnom obliku sa prinudnom kastracijom i eutanazijom), al` ne dadoše dušmani. Sve to u određenom uzrastu treba klasirati, pa da se zna ko kosi, a ko vodu nosi.

ako treba da se ukloni 30% neprilagođenih primata, let it be, neko mora da kopa kanale, sortira voće u hladnjači itd.

Језиво. Дакле, неприлагођене примате међусобно укрштати како би се створио што бољи сој робова-имбецила који ће да копају канале за вас, Узвишене, што бакицама у превозу устајете, успут развијајући нове технике за кажњавање деце. Јер, то је природно; деци трговачке школе дивљачко понашање је урођено; ако не можемо батинама да им утиснемо цивилизацију, а онда бар да их бацимо у канале како би били што даље од нас, пристојних, компјутерски писмених грађана.

DeCoy
8.3.2014, 17:11
Zahvaljujući Facebook-u i YT-u kompjuterska pismenost danas je takođe jedna od odlika nižih primata. Naravno, kompjuterska pismenost na nivou "nemogu" "kompijuter" "ništa mi ne hvali", ali opet kompjuterska pismenost.

todos
8.3.2014, 18:50
@Todos
Koje je to godine bilo?
Meni je tvoja priča kao neki paralelni univerzum, jer mi se takve stvari nisu dešavale ni u školi, ni u vojsci.

Ako, mozda tako treba da bude. Lakse ce biti i tebi i tvojoj okolini!
p.s. pogledaj moju godinu proizvodnje!

Тормунд
8.3.2014, 19:53
zahvaljujući facebook-u i yt-u kompjuterska pismenost danas je takođe jedna od odlika nižih primata. Naravno, kompjuterska pismenost na nivou "nemogu" "kompijuter" "ništa mi ne hvali", ali opet kompjuterska pismenost.

Како ли се само нижа раса дрзнула да користи Фејс, а овамо ни основни правопис не познаје!? Ех, у моје време се знало ко коси а ко воду носи...

namcor
8.3.2014, 20:48
Ako, mozda tako treba da bude. Lakse ce biti i tebi i tvojoj okolini!
p.s. pogledaj moju godinu proizvodnje!

Tu smo po godinama, stariji sam par meseci od tebe...

To je još jedno prokletstvo ove (a i prethodne) naše države - na malom prostoru, u malom narodu toliko različitih mentaliteta, običaja, navika... može da bude lepo, ali može da bude i veliki problem kada ja moje dete učim da nije lepo lagati, krasti i tući se, a komšija svoje da to nije ništa strašno ako te ne uhvate. Da se više dogovorimo pa da znamo da li smo Švedska, Kolumbija ili Saudijska Arabija, a ne ovako, **** lud zbunjenog, ne znaš više ni kako da vaspitavaš dete.

@Decoy
I meni nedostaju neka vremena kada su na internetu bili samo entuzijasti, pa nisam morao da razgrćem gomile smeća pre nego što nađem nešto pametno, ali nemoj baš biti ekstreman: ekstremna rešenja možda jesu na kratak rok najefikasnija, ali nisu baš uvek najpravednija, a ako postanu prihvatljiva vrlo je verovatno da će neko i tebe smatrati "nižim" po nekom kriterijumu. Ja sam ranije malo-malo izjavljivao kako "sve to treba pobiti" (lopove, prosjake, alkoholičare, narkomane, huligane... sve koji su "loši"), ali kada čovek malo povuče ručnu shvati da nije dobro tako olako deliti smrtne osude, a imali smo i prilike da vidimo čemu vodi takav način razmišljanja i koliko je nevinih ljudi nastradalo (pobijeno, mučeno, proterivano) samo zato što je ih je neko zbog nečega smatrao manje vrednim.

Stefan programer
12.3.2014, 21:09
Ne slažem se baš da bi vojska uterala pamet u glavu klincima koji od malih nogu nisu vaspitavani i rade šta hoće i kad hoće, uz potpuno nepoštovanje bilo kakvog autoriteta. Ubaci ih u vojsku, i šta dobiješ: gomila retarda sa puškama. Dobar deo bi se poubijao pre kraja vojnog roka. Mislim da vojska ne bi uspela da ih i malo disciplinuje. Kao što Kuzma kaže, i pre je bilo retarda, ali verovatno ne u tolikom broju i bili su manje ograničeni.
Da bi postali normalni ljudi, decu treba vaspitavati. A ako se neko od malena ne nauci pravilima ponasanja, ne moze ga ni vojska, a ni bilo sta drugo opametiti.
Nisam ni sam služio vojsku, pa nisam ni osetio na svojoj koži kakvo je to iskustvo, ali ovo tvrdim na osnovu priča onih koji jesu. Lično, nekako mi deluje "gej" živeti sa velikim brojem momaka nekoliko meseci (ili 1 ili 2 godine kao nekada davno), u neretko lošim higijenskim uslovima (da, znam tipa koji je navukao nekakve gljivice or something). A možda sam previše svilen :D

Naravno, nisu ni ta deca pala sa Marsa u Srbiju, njih je neko odgajio i (nije) vaspitao, tako da je to osnovni uzrok problema. Naravno, tu priča može da se proširi na stanje u državi i društvu, sistemu vrednosti, ali svi znamo kakvo je stanje tu.
Ma nisi ti svilen :to_care: i ja recimo delim tvoje misljenje. Iako nisam bio u vojsci, cini mi se da ona uopste ni ne treba ovako maloj drzavi, poput Srbije. Ali ipak svako ima svoje misljenje. :o
Osnovni problem sa današnjom omladinom je osnovni problem našeg društva generalno: imamo iskrivljenu ulepšanu sliku o svojim sposobnostima i mogućnostima (mi smo najlepši, najbolji, najhrabriji, najstariji...), ali ne bismo prstom da mrdnemo da nešto pametno i konkretno uradimo nego samo pljujemo sve oko sebe (i kao pojedinci i kao društvo) i svoje nakaradne navike proglašavamo nekakvim "tradicionalnim vrednostima".

edit: i nije problem što nastavnici "ništa ne mogu", nego što ništa neće. Moje dete ide u školu i više puta sam od nastavnika čuo "ne mogu ja tu ništa", "nije to moja briga" i sl., ali ni jednom nisam čuo "probao sam sve i nisam uspeo". Poslednji slučaj je bio sa decom koja su odvalila neku letvu i udarala zidove (a škola renovirana letos) - moj klinac se obrati razrednom, a ovaj mu kaže nešto u fazonu "baš me briga, idi prijavi portiru".
U drugoj školi jedan klinac maltretira pola škole, roditelji ne sarađuju, ali direktor neće da se obrati socijalnoj službi (što je po protokolu) da "ljudima ne pravi probleme" - u prevodu: što bih se ja cimao i zamerao ljudima, ne bije mene nego decu.
Koliko puta sam video decu na ulici, kako se biju i cackaju, ti pridjes kao da ih razdvojis, a on te jos opsuje. Ma to treba zgaziti pod noge. Nevaspitana goveda.
Ne znam... Meni je vojska jedno od većih životnih razočarenja. Nisam imao nikakvih problema, sve je to prošlo relativno lako, ali definitivno tu godinu vidim kao bespotrebno izgubljenu jer ništa pametno nisam naučio.
Ličnost se formira u prvim godinama života i teško će vojska ozbiljno da promeni bilo koga. Problem je što današnji "moderni" roditelji previše podilaze svojoj deci (ja sam svestan opasnosti pa opet stalno hvatam sebe kako sam uradio nešto pogrešno), previše ih "štite", previše ih idealizuju i, što je najgore, očekuju da njihov mali princ ili princeza svuda imaju takav tretman. Sa druge strane su kojekakvi anahroni bilmezi koji direktno ili indirektno decu nauče tome da su ksenofobija i nasilje nešto normalno, da bismo mi svi bili Tesle da nas dušmani ne mrze pa nas u tome sprečavaju i sl. O ljudima koji direktno zapostavljaju ili zlostavljaju decu mislim da ne vredi polemisati.
Suština je da dete od malena treba da bude okruženo ljubavlju, treba da ima podršku, ali treba i da nauči da poštuje druge ljude i da se nauči obavezama i odgovornosti, kao i da snosi razumne posledice (neka vrsta kazne) kada uradi nešto "nedozvoljeno" ili ne uradi nešto što je trebalo.

Ličnost se formira u prvim godinama života.
Potpuna istina. Svaka cast na recenici. :tapsh::tapsh::tapsh:

Miki1987
17.3.2014, 18:07
da dobra poslovica ali primenjiva na vreme drugog svetskog rata i ranije. Od koga se bre cuvamo. Bugari mogu svakog casa da navru ?
Redovno sluzenje je nepotrebno veliki je trosak, silis ljude koji to nece da rade i dobijas lose "vojnike". Totalnih ratova verovatno nece biti i prosto ti ne trebaju ti brojevi.
A pedagoski potencijal vojske ne postoji. Sta ces pa da naucis ? Nista sto mozes da primenis u mirnodopsko vreme.

Znam sve te price vojska ce da napravi coveka od tebe. Pa onda drugarstvo, pa lepa uspomena itd. Drugarstvo nikad nisam video nijednog caletovog "dobrog druga" iz vojske.
Licno ja nisam sluzio a i nije me briga, nisam morao da se sisam :) ...
Da li sam nesto propustio verovatno ne. Doduse uvek sam hteo da probam kalasnjikov, bombe i te stvari. World of tanks uzivo mozda.
Kazete tracenje vremena pa ja sam i ovako tracio vreme. Neki ljudi nemaju pametnija posla pa bolje da te to okupira nego nista. Znaci ko voli nek izvoli.

Sto se tice novih generacija lose je. Roditelji su jedini krivi i samo traze izgovor. Ni generacije pre ovih nisu bile dobre jedna na drugu se nadovezuju i ko zna kolko unazad seze problem.

P.s. Znas kad razmislim nece oni nas da cuvaju (sve i da im platis) nego cemo mi da ginemo za njih po dalekim pustahijama ...

Нисам уопште коментарисао редовно или нередовно служење војног рока, већ то што неко мисли да је исто имати или немати ловачку авијацију.

А та прича "ко ће нас да нападне, немамо ми непријатеља у свету све сами пријатељи" или прича да смо и онако готови јер смо окружени НАТО-ом су ми тек јако глупе на више нивоа.

Oskar_Vajld
18.3.2014, 12:26
U nekom lepsem postojanju vojska bi bila gulbjenje vremena, ali posto smo deo propadajuce ljudske rase, vojska je nuzno zlo. Daleko je doba slobodno od ratova. Korisno je znati neke stvari koje se nauciti mogu(vezano za prezivaljavanje u teskim uslovima, mada to iskustvo vecina imam samim postajenjem u ovoj zemlji), mada hijerarhija, postovanje autoriteta.. Sve je to sustinski lose. Pogotovo jer se postovanje zahteva, a onaj koji zahteva postovanje, ne zasluzuje ni trunku istog.

M1L0SH
18.3.2014, 15:31
Нисам уопште коментарисао редовно или нередовно служење војног рока, већ то што неко мисли да је исто имати или немати ловачку авијацију.

А та прича "ко ће нас да нападне, немамо ми непријатеља у свету све сами пријатељи" или прича да смо и онако готови јер смо окружени НАТО-ом су ми тек јако глупе на више нивоа.

Ok ali nisam ja reko da imamo samo prijatelje i da je ovo doba mira. Vec da se ratovi ne vode masovno kao drugi svetski i da milion regruta ne znaci nista. 1000 profesionalaca sa modernom tehnikom je bolje nego 10000 talibana, otprilike.
Lovacka avijacija bi imala smisla kad bi se modernizovala ...
Ovo je ipak era tehnologije.

Dreamfall
19.3.2014, 0:21
Obuka za rukovanje vatrenim oruzjem mora biti obavezna za sve gradjane, a profesionalna vojska nek rukuje sa rekvizitima (tenkovi, haubice, borbeni avioni ) i nek bude na vrhu komandnog lanca. Sto se prezivljavanja tice i mucenja jadnih regruta, to je nepotrebno. Ko hoce da bude profesionalni vojnik, treba i to da zna, ko hoce da zna vise o prezivljavanju, eno ima ih na TVu svaki dan jedu crve i ostale gadosti, od njih moze nesto da se nauci. Sto se tice nevaspitane omladine...tu nema sta vise da se uradi, to je gotova prica. Ko uspe da sacuva svoje dete, i njegovu psihu, u ovom vremenu, svaka mu cast :tapsh:

Atwa013
19.3.2014, 0:42
Obuka za rukovanje vatrenim oruzjem mora biti obavezna za sve gradjane

Nemam ni najmanju zelju da rukujem oruzjem. Je l' neko treba da me natera?

player1
19.3.2014, 9:15
^Pa zato i treba da bude obavezna. :D

namcor
19.3.2014, 10:57
Kakva obuka za sve građane??? Kada biste znali kakvih je sve bolida bilo u vojsci, kakve su gluposti radili, kako se naivno povređivali... postoje neki koji do kraja vojnog roka (tada je to bilo 1 godinu) nisu uspevali da nauče da rastave i sastave svoju pušku. Na gađanju tromblonom bolid od 120kg sam sebi razbije glavu. Ja sam bio '90/91, to leto se Slovenija otcepila, u Hrvatskoj počeo rat, a ja sam bio u Hercegovini i već se polako i tu zakuvavalo, Hrvati su uletali i pokušavali da pljačkaju skladišta... Kada smo shvatili da je vrag odneo šalu imali smo neke interne dogovore da se pojedinim vojnicima ni slučajno ne daje bojeva municija, da ne ubiju sebe ili nekog od nas, izmislili smo im neka zaduženja u fazonu "na'rani kerove i ništa ne diraj".

Nekima ne bih dozvolio ni samostalno da izlaze na ulicu, a ne da im dajem oružje.

todos
19.3.2014, 14:56
Obavezna obuka treba da bude bar 3 meseca za poznavanje rukovanja oruzjem. Trebalo bi tako nesto da proture kroz srednju skolu. Domovina mora i da se brani, ne samo da se bezi iz nje!:bibidu:

namcor
19.3.2014, 17:16
Kada je o našoj domovini reč, to je kao da si rekao da dete treba da poštuje roditelje koji su ga zlostavljali (što je najgore, mnoga zlostavljana deca i misle da nije kriv roditelj-monstrum, nego da su sama kriva).

Markonije
19.3.2014, 17:35
Treba decu nauciti da se ne penju na vagone jer ce ih struja ubiti,da ne korsite motore sa unutrasnjim sagorevanjem u prostoriji u kojoj spavaju da se ne pogushe ,da se ne feniraju u kadi punoj vode.....

Ono cas PPZ i slicno,kao obavezan predmet...

Ginu klinci bezveze :(

Miloš987
19.3.2014, 19:35
Treba decu nauciti da se ne penju na vagone jer ce ih struja ubiti,da ne korsite motore sa unutrasnjim sagorevanjem u prostoriji u kojoj spavaju da se ne pogushe ,da se ne feniraju u kadi punoj vode.....

Ono cas PPZ i slicno,kao obavezan predmet...

Ginu klinci bezveze :(
Ovo!

Res publica ili opsta stvar. Drzava ne postoji bez gradjana. Kako se mi odnosimo prema drzavnim poslovima, od placanja poreza pa do izbora, tako ce nam biti.

DeCoy
19.3.2014, 21:10
Kakva obuka za sve građane??? Kada biste znali kakvih je sve bolida bilo u vojsci, kakve su gluposti radili, kako se naivno povređivali... postoje neki koji do kraja vojnog roka (tada je to bilo 1 godinu) nisu uspevali da nauče da rastave i sastave svoju pušku.

Za računače na 122mm haubici postave likove koji nemaju ni 4 razreda osnovne, na vežbama gađanja omaše cilj za 9 km i roknu van poligona. U vojsku da odeš pa da vidiš šta sve hoda ovom planetom.

todos
20.3.2014, 9:10
I mene su gađali naši, omašili brdo i oko 1,5km vazdušnom linijom. Očima sam video kako potpukovnik zbog toga šamara duplo većeg poručnika pred masom nas vojnika kad smo se vratili u kasarni.
@DeCoy
Slažem potpuno kakvi se ljudi hodaju ovom zemljom je za neverovati.

Sass Drake
20.3.2014, 19:36
Ako će se uvoditi vojni rok nek se uvede po standardima vojnog roka u Izraelu sem naravno po vremenskom trajanju.

modd4fun
26.3.2014, 11:52
Što se mene tiče da li sam za uvođenje služenja vojnog roka? Da.
Lična iskustva su 50/50.

Dan danas ne treba mi više od 10 min. za ustajanje, obavljanje rituala lične higijene itd. Desetak minuta i ja sam iz kreveta ušao u automobil, spreman na putu ka radnom mestu. Ne gnjavim, ne zevam pola sata itd.

Odeću više ne bacam na fotelju samo tako... Složim je.

Žilet odavno ne bacam posle jednog, dva brijanja...

Hranu više ne biram. Jedem i "crveno" i "zeleno" - šta je na stolu to se jede, ne bira se, ne zamera kako nije slano itd.

Otpale dugmiće sa odeće sam ponovo prišijem za minut dva, ne gnjavim ženu (kao nekada majku) zbog toga.

Iz armije došao sam kući sa ploženom II klasom (civilna B klasa) radio-telefgrafiste, a to se upisuje u radnu knjižicu kao profesija.
U vojsku sam otišao posedujući svega C civilnu klasu.

Mnogi su došli sa komplet položenim A,B,C, itd. vozačkim kategorijama - koliko to košta danas po "slovu"?

Ne znam, nekako je vojni rok uveo malo reda u moj život. O onim pripovetkama kako smo svi zajedno "šareni što se nacionalnosti tiče" spavali, jeli, išli na teren, smejali se i družili nema smisla govoriti. Sve je to bila istina pa ko veruje...

Da li sam bio srećan kada sam dobio poziv? Ne. Pa bio sam tinejdžer i buntovnik kao većina mojih vršnjaka.

Šta bih menjao?

Zabranio bih preterano iživljavanje pojedinaca nad "gušterima", Nekada je stvarno bilo preterivanja. Aj` budi strog, "nagazi" malo, čisto da osete "tvrdo", ali nemoj preterivati.

Skratio bih vojni rok sa jedne godine na 6 meseci. Sedeti u kasarni i biti "džomba" nakon obuke od 6 meseci mislim da je čist gubitak, kako za vojnika tako za državu. Opet, to je moje lično mišljenje.

Drugu polovinu vojnog roka na žalost ne pamtim po lepim uspomenama tj. ima ih vrlo malo. Tada je u moj život kročilo ono ludo vreme, a tu baš ničeg lepog nije bilo.

E da... Čak i iz tog perioda izašao sam sa veoma bitnom poukom. Ljudski život koji sam do tada cenio počeo sam da uvažavam još više...

"Napravi" ta vojska od balavca bar delimično čoveka, šta god ko mislio i govorio.

Jedno je biti vojnik koji gleda "teren" na TFT-u naoružan grafičkom karticom poslednje generacije, a sasvim drugo iskustvoj je kada se čovek nađe u pravoj ulozi "prašinara", "plavca", telegrafiste na -15C sa zgrčenim prstima bez rukavica, ili u ulozi pravog eng-a, vozača ili u ledenoj kupoli T-55.

Atwa013
26.3.2014, 20:17
Ne znam kako,ali sve te navike stekao sam bez vojske,osim sivenja....valjda sam rodjen pedantan....

modd4fun
27.3.2014, 12:21
Au dobar... :) svaka čast:n_klanja:

Markonije
28.3.2014, 3:43
Sto se tice vojske kod nas:

Okruzeni smo zemljama NATO pakta i idemo ka EU.

Procena je da necemo ratovati nekih 30-40 godina,pa se vojska smanjuje zbog toga. (eventualno 3 balkanski rat sa manje vise istim ucesnicima kao i pre al to nece skoro)

Pravog otvorenog sukoba dve vojske nema zadnjih 30+ godina,tako da realne potrebe za vojnim rokom nema,ni kod nas ni u vecini zemalja sveta.

Treba uloziti u PVO i to je to...za sad.

Svet ide ka Kontinentalnim unijama ,za sad postoje 3 : Severno Americka sa tri zemlje(3 zemlje imaju neki vid defanzivnog saveza,tek ce da utvrde dogovor),EU i Africka unija.

Azija je malo komplikovana po tom pitanju,pa moze biti da bude vise 'unija'

Ovo ja sve malo ofrlje,pa uzmite sa rezervom ali to je neki pravac ka kome se ide otprilike.

Hocu da kazem da je klasican vojni rok pregazilo vreme...

Ako bude nekog veceg sukoba u buducnosti,to ce da bude izmedju gore pomenutih unija i to sa konvencinalnim naoruzanjem. (bez nuklearki iliti FERKA hahaha)

Nisam vidovit :) ,to je moje vidjenje buducnosti samo

player1
28.3.2014, 9:36
Pravog otvorenog sukoba dve vojske nema zadnjih 30+ godina,tako da realne potrebe za vojnim rokom nema,ni kod nas ni u vecini zemalja sveta.

Hmm... a sta je bilo ono pre 20 godina malo zapadno i malo juzno od nas? :rolleyes:

P.S.
Inace, slazem se da jedini konflikt jaceg inteziteta koje je u teroji moguc je neki 3. (ili 4.) Balkanski rat, i to samo pod uslovom da veci sevezi kao sto je NATO, i ekonomske unije kao EU vise ne postoje na Balkanu.

Markonije
28.3.2014, 10:39
Hmm... a sta je bilo ono pre 20 godina malo zapadno i malo juzno od nas? :rolleyes:

Ah, to je bila muza milijardi iz Saudijske Arabije (nas i hrvatski DB odradili fenomenalan posao,metak se prodavao i do 100 maraka po komadu)

Sve je bilo dogovoreno unapred,manje vise...

Sve zemlje su u istom formatu od pre rata (po stolicama u UN,sto jedino i vazi)

Sledeci dogovoreni konflikt i ja palim u Svicu da shisham zivu ogradu Federeru i da mu govorim "fak Novak,you are the best" :D

vasiljevic
28.3.2014, 13:29
@M1L0SH:

Odkoga da se branimo? Sa ovom vojskom od nikoga, jer ne možemo. A okolo, da se razumemo, imamo sve osim normalne odnose. Čisto da znaš, kad počne *****e, pozvaće tebe koji pušku nisi video, i to neće biti kao u 90im za koje znaš samo priče, nego na mnogo direktniji način. Ne mene. Ja jesam obučen, ali sam sa svojih 40 i kusur, van pozivnog sistema do pozivnja trećeg poziva. A to je kad ti već pogineš. Nažalost.

I istorije koju jesam proživeo. Kad je sve to počinjalo, 90ih, ja sam govorio da treba da se saseče odmah i brzo ili će biti teškog sranaj. Neki pametni su govorili, ma ajde, to budale lupaju, nije ovo 19ti vek, ratovanje je prošlo odavno, neće biti ništa, idemo da rezervišemo letovanje u Istri ... Nisu otišli na letovanje, da li to treba da pominjem?

Inače, jedan NATO general je pre jedno 3-4 meseca dao jasnu definiciju koliko nam je vojska spremna: ako šiptari odluče da napadnu na Srbiju, srpska vojska nećé moći da reaguje na njih sve do ispred Niša, a potom ima snage samo da održi delimičnu pata poziciju. Toliko o maloj profi vojsci. Procena General-potpukovnika Ljubiše Stojimirovića je da bi s naših 20-30.000 profesinonalaca sa rezervom mi 99te poklekli za 3-4 dana, baš kao je planirao NATO.

Sad, par primera dobrih malih profesinalnih vojski i rezultata: armija SAD u Iraku, toliko su dobri da su svake godine pozivali stotinjak hiljada ljudi iz njhove Nacionalne Garde (inače ekvivalent naše rezerve) da bi odradili posao, ni sam rat na početku nije prošao bez njihovog pozivanja, Gruzijske jedinice protiv Rusije, sve go profesionalac do profesionalca obučen od Amera isprašili ruski regruti u par dana, Ukrajina, 200.000 profesionalnih vojnika Ukrajinske armije nije ni reagovalo, nisu primili palte mesecima pa što da se muče ...

@JohnnyNT:

U to vreme kad sam ja bio u vojsci, ta "gomila retarda" nije uspela da ubije ni jednog od njih, niti da napravi neki wow ispad. Ok, možda smo mi ondašnji retardi bili manje retrdi od sadašnjih, ostavljam tu mogućnost. A pucalo se iz pušaka bojevom municijom, bacale bojeve ručne bombe M75, pucalo iz bojevih raketnih bacača, bestrzajnih topova, minobacača, artiljerije .... Dobro, u to vreme mi stari retardi smo plaćáli za svaki procenat korozije cevi ppreko predviđenog i dozvoljenog pa smo verovatno imali i podsticaj, onako, po džepu. Da, ima bolida, ali se uglavnom dovedu u red. Mada, ja sam bio polovinom 80ih u vojsci pa smo možda bili bolje izabrani za poslove koji smo trebali da radimo.

Inače, da li vojska ikog vaspitava? Ne, ona ne vaspitava. Ona uspostavlja granice i kaže gde su. I pokazuje da kad pređeš granicu postaje gadno. I to pokazuju u kontrolisanom okruženju gde kazne nisu preteške i gde posledice nisu prevelike. A to predstavlja znak šta nekog kasnije čeka napolju.

DeCoy
28.3.2014, 13:47

To je bio građanski rat. Plus međunarodna intervencija od koje nema odbrane konvencionalnim načinom ratovanja.

vasiljevic
28.3.2014, 19:40
Pa sad, nije međunarodna intervencija već napad NATO alijanse, jer kad se izjavi međunarodna intervencija to povlači da je u UN doneta odluka oko napada na nas, a to nije bio slučaj. A opet, kad te napada NATO, ili bilo ko veliki, tvoja strategija nije pobeda u klasičnom smislu, već je tvoja strategija sprečiti neprijatelja da uđe na tvoju teritoriju u najboljem slučaju i odužiti rat do tačke da njima postaje preskup i da se time povlače. Primer ti je recimo rat u Vijetnamu, nije Vijetnam pobedio vojno, već je doveo do tačke da je rat postao preskup, i finansijski, i u žrtvama i u političkim poenima.

No, kad pričamo da li je vojska korisna ili ne, ja se uvek setim kako smo Lalu doveli na meru. Došao u vojsku, lala ko lala, debeljko jedva da potrči 10 metara, užas božiji, mamin sin koji nikako da ustane ...... No, posle jedno 2 meseca njegov ćale prvi put doveo mamu. Mama pogleda i počne da kuka: jadno dete, ćeri mamina, šta ti uradiše, uništiše dete .... Čudo božije kako jedan šarac, ustajanje u 5 , postorjavanje u 5:10, 5:15 fiskultura 45 minuta, prepodnevna obuka sa kopanjem rovova, odeljenje u napadu i odbrani, malko marširanja pod punom opremom (znate ono, obavezni marš nedeljno 7.5km, jednom i dve nedelje 12km, jednom mesečno 25 km), urade za liniiju i kondiciju. Skinuli mu "samo" 22 kila, a mama u nesvest. Ni sa time nije upadao u vojne standarde ali ajd sad, daj šta daš.

Naravoučenije: ako ništa drugo, dobra je za zdravlje ljudi, pa dopadalo se to mamama ili ne :).

Sass Drake
28.3.2014, 21:06
No, kad pričamo da li je vojska korisna ili ne, ja se uvek setim kako smo Lalu doveli na meru. Došao u vojsku, lala ko lala, debeljko jedva da potrči 10 metara, užas božiji, mamin sin koji nikako da ustane ...... No, posle jedno 2 meseca njegov ćale prvi put doveo mamu. Mama pogleda i počne da kuka: jadno dete, ćeri mamina, šta ti uradiše, uništiše dete

Stvarno je nazvala sina "ćeri mamina"? :rofl:

Atwa013
28.3.2014, 22:50
To ti je kao onaj refren "Ti si cerko,tatin sin"....

vasiljevic
29.3.2014, 11:34
Jap, ćero mamina.

Najviše zbog toga i ostalo u sećanju. Od kad Lala došao, mama nikako da dođe, ćale dođe sam po sina, u obilazak, mama jok. E tad smo i saznali zašto, ko bre da dovodi mamu da te tako blamira pred ljudima. Pa da li bi ti voleo da ti dođe keva i pred svima : ćero mamina, šta ti uradiše ... Mislim, blam neviđén ali šta da se radi. Da li da pominjem da je posle toga jedno mesec i po ili dva bilo: ćero, ajd blago mami, .... :).

Markonije
29.3.2014, 17:43
Inače, jedan NATO general je pre jedno 3-4 meseca dao jasnu definiciju koliko nam je vojska spremna: ako šiptari odluče da napadnu na Srbiju, srpska vojska nećé moći da reaguje na njih sve do ispred Niša, a potom ima snage samo da održi delimičnu pata poziciju.

Odvalio je taj general zescu glupost...

Sad da nam dozvole (NATO da se ne mesa) za 20 dana bi bili na juznoj granici Albanije sa Grckom.(koliko tehnici treba vremena da predje udaljenost,otpor minimalan)

99 nismo imali funkcionalan radar u avionu :paranoia:

Slazem se da je vojska 99 ukupno bila mnogo mnogo tezi zalogaj nego danasnja vojska,ali Albanci svi na balkanu imaju 3 bestrzajna topa UKUPNO

Mislim daj da se ne sprdamo...

Porediti Gruziju i Rusiju :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: (toliko je smesno)

Rusija sa Amerikom ima 1:1 sanse na kopnu,inace bi sad bilo drugacije ZNATNO

Pragmatizam je ok,defetizam nikako i nikad (al ajde ti to objasni narodu/vlasti)

Ne bih vise o ovoj temi,debeli offtopic

JohnnyNT
31.3.2014, 17:30
@JohnnyNT:

U to vreme kad sam ja bio u vojsci, ta "gomila retarda" nije uspela da ubije ni jednog od njih, niti da napravi neki wow ispad. Ok, možda smo mi ondašnji retardi bili manje retrdi od sadašnjih, ostavljam tu mogućnost. A pucalo se iz pušaka bojevom municijom, bacale bojeve ručne bombe M75, pucalo iz bojevih raketnih bacača, bestrzajnih topova, minobacača, artiljerije .... Dobro, u to vreme mi stari retardi smo plaćáli za svaki procenat korozije cevi ppreko predviđenog i dozvoljenog pa smo verovatno imali i podsticaj, onako, po džepu. Da, ima bolida, ali se uglavnom dovedu u red. Mada, ja sam bio polovinom 80ih u vojsci pa smo možda bili bolje izabrani za poslove koji smo trebali da radimo.

E nasmeja me, svaka čast :to_care: Više sam mislio na retarde u smislu "veliki retardi koji i posle svega ostanu veliki retardi", ali šta god, možda si me loše shvatio :D

vasiljevic
31.3.2014, 23:44
@ Markonije:

Prvo da ti drug bacne jedan post sa jednog drugog foruma, da bi imao ideju koliko nam je obučena "profesionalna" armija:

Ja sam kao profesionalac imao gadjanje iz automatske puske jednom godisnje, pusku sam rasklapao i cistio jednom mesecno. Iz pistolja sam prvi put gadjao kao profesionalac, a predhodno nisam imao nikakvu obuku, cak ga nisam ni drzao u rukama. Na gadjanju nisam znao ni kako da otkocim pistolj. Sva krivica je svaljena na mene i receno mi je da sam ja kao profesionalac duzan da znam kako se gadja iz pistolja bez obzira sto nisam imao obuku.

Sve staresine su skidale odgovornost sa sebe zato sto nisu obucili vojsku. Kazu da je profesionalac duzan da se samostalno, individualno obucava i da mora da zna sve sto mu nije pokazano.

I mi sad ovde pricamo o nekakvoj profesionalnoj vojsci, aktivnoj i pasivnoj rezervi?
Ja sam gledao kako Majoj, Kapetan, Zastavnik ne umeju pusku da rasklope. I sad ja kao profesionalac od njih treba nesto da naucim?

Verujte mi da je cirkus ozbiljniji od vopjske o kojoj pricamo.

Pa dodaj tome da ti američki generali imaju ceo uvid u stanje naše vojske mnogo bolje od tebe, i da to nije situacija koju nam opisuje načelnik generalštaba kome je glavni bezbednosni problem situacija u nekoj vukojebini u Africi ili ko zna gde. I to sad lepo preseci i biće ti sve jasno.

Čisto za ilustraciju, ja sam kao regrut svojevremeno, imao za godinu dana desetak gađanja na poligonu iz automatske puške M70AB2, pištolja M57 (popularni TTjac), pa M70 i M84 (naša verzija čaeškog škorpiona), najveći deo gađanja je bio sa pokretnim metama, preko trećine gađanja je bilo u noćnim uslovima, 3 ako se ne varam sa pasivnim nišanima, 3-4 postavljanja bojevih antitenkovskih mina računajući i sedmice (ona sa antenom, vrlo gadna), plus dejstvo sa Fagotom (to ti je bio moj fah). Da imaju obuku ko što sam imao ja, pa i nekako, ali pošto govorimo o nečemu što je neozbiljnije od cirkusa .... U moje vreme, na liniju gađanja bi smeli samo pod strogim nazorom, zauška ako okrene glavu u pogrešnom pravcu, ne do bog puška u ruke, puška na liniji gađanja i tamo ostaje posle gađanja, gušteru se ne veruje, nije obučen. Inače, ovo je postupak na prvom i drugom gađanju. Znači, gospoda bi mogla možda, da normalno gađaju tek posle 2 godine, po njihovom načinu obuke. I da, kod mene, svojevremeno, čišćenje puške svaki put kad se vratimo sa poligona. A na poligonu bili svaki dan osim nedelje, pa ti računaj :). E da sam znao da je ovako teško biti profesionalac, odmah bi u ono vreme vikao ja sam profi. Nego ja retard, veruj starijim da prvo moraš biti gušter pa da napreduješ do džombe .... Nema toliko debelog zida da udaram glavom o njega. Mladost ludost, da mi je tada bila pamet koju imam sada ala bi uživao.

Realnost često prevazilazi i najgore snove, mi to dokazali sa našom armijom danas.

@JohnnyNT:

Čuj, u moje vreme, imali smo mi dvojicu koji su televizor prvi put u životu videli u vojsci. Čekali ljudi posle dnevnika da vide kako će oni mali iz kutije da se postroje i izađu. I naravno, mi odmah im našli zaduženje: poslužioc puškomitraljeza. Uzmeš kutije, trči tamo, ne diraj prasiće da ne pokvariš .... :). Jap, svašta se vidi tamo.

Rešenje problema je bilo po komandi: pukovnik naredio da kući moraju pismeni i obrazovani, određeni vojnici da ih nauče, obezbeđene knjige, određeno vreme, određeni oficiri da ispitaju ... Sve po Pe eS-u, nema igre. Još jedan plus za vojsku.

Dakle, posle malko razmišljanja, zaključak je otprilike ovakav:
Da moram da imam vežbu protiv ovih naših današnjih "profesionalaca" u ono vreme, prvo bi postroio vojsku, komanda gušteri napred, i poslao guštere protiv njih. Uz upozorenje da sene trude previše, da ne osramote "profesionalce", i zabranio bilo kakvo ismevanje sa jasnom kaznom: cela nedelja čiščenje kruga ispred pukovnikove kancelarije (a tamo travnjak, plus neko listopadno drvećé, a nesme da bude nijedna suva travka niti opao list ...). A džombe u kantinu, jer ta nedefinisana banda bi sigurno odmah ismevala "profi" deo, plus bi se kruč..a pa davala fore .... Onako, u kantini, pivce, ima da budu zauzeti dok se ne završi cirkuzijada. I ne bi me ribao poručnik zbog ponašanja "idio..a u uniformi koji nemaju poštovanja, mamicu im ... " ... :).