Prikaži potpunu verziju : Koja kombinacija grafike i procesora?
Bryan Fury
18.2.2014, 11:34
Nisam siguran da li je za ovaj deo foruma, ali deluje najbolje mesto. Elem, treba mi preporuka za jednu konfiguraciju opšte namene, koja će takođe moći da potera većinu igara sada i u narednih par godina.
Da li je bolje i3 + grafika ~250€ (eventualno kasnije nadograditi procesor) ili i5 + grafika ~150€ (kasnije nadograditi grafiku)? Naravno, imajući u vidu sadašnje cene. Ima dosta tema po netu o tome da li je procesor "usko grlo", ali deluju nedorečeno, uglavnom jedni tvrde jeste, druge nije i često na tome ostane, nije mi baš jasno :D Uzgred, AMD nije opcija.
todorovic92
18.2.2014, 13:01
Po meni je bolja varjanta sada i3 + skuplja grafika. Iz razloga sto si naveo da bi kasnije mogao nadograditi procesor tj. ubaciti neki i5. Jeste da je i3 dvojezgarac sa dva virtuelna jezgra, ali ako se pogleda da i dalje posao obavljaju Intel Core 2 Duo procesori, sa i3 ces sigurno biti miran par godina.
alexandar87
18.2.2014, 14:32
Zasto mislis da je bolje sada, ako vec uzima novo, i3 od i5? Covek ide na duze staze, a za to mislim da je bolja podloga cpu a ne grafa. i5+ grafa ~150 je bolje posto je konfa opste namene + igre. Ne kazem da i3 nece obavljati posao narednih par godina, ali ako vec moze da se ispruzi za i5, zasto da ne?
water wizard
18.2.2014, 14:38
novu grafičku ćeš moći da kupiš i za 5 god a procesor teško
Bryan Fury
18.2.2014, 15:02
novu grafičku ćeš moći da kupiš i za 5 god a procesor teško
Dobro, 5 godina već se ne bi čekalo, dve do maksimalno tri godine :)
water wizard
18.2.2014, 15:48
onda 2x 2-3god.... :D šta znam, mislim da grafička od 150e može da tera fullHD igre a i više padaju cene grafičkih činimi se tako da bi procesor bio bolja investicija, ali opet ima nas raznih možda voliš da juriš oglase pa za par godina uloviš i bolji proceosor
el_corona
18.2.2014, 21:37
Daleko od toga da je i3 usko grlo u odnosu na i5 i uopste. Moja preporuka ti je da uzmes i3 i grafiku od 250e ako su igre prioritetnije od ostale planirane upotrebe racunara jer razlika u fpsu zna da se krece i do 100% u zavisnosti od igre do igre. Za sve drugo je i3 takodje dovoljan ali ako bas radis zahtevne poslove kojima mozes da uposlis sva 4 jezgra kod i5 onda uzmi njega.
Samo odluci sta ti je prioritetnije, igre ili ovaj drugi aspekt upotrebe koji je malo sireg pojma.
Bryan Fury
18.2.2014, 22:55
Igre mi nisu prioritet, ali sve ostale namene koje mi trebaju i3 pokriva bez problema, tako da su igre onda jedino mesto gde procesor potencijalno može da pravi (ili ne pravi) razliku :)
el_corona
18.2.2014, 23:00
E u tom slucaju idi na i5 definitivno, investicija na duze staze i ta grafika od 150e ce da vrsi posao, trenutno za high detalje pa mozda kroz godinu - dve za medium (mada imace i onih igara koje ce i dalje ici na high bez problema samo uz nesto manji fps).
E u tom slucaju idi na i5 definitivno, investicija na duze staze i ta grafika od 150e ce da vrsi posao, trenutno za high detalje pa mozda kroz godinu - dve za medium (mada imace i onih igara koje ce i dalje ici na high bez problema samo uz nesto manji fps).
Slažem se...rekao bih da će najmanje razlike između i3 i i5 biti baš u igrama, doduše (sada je bar tako), ali će i5 značiti više za druge primene. Plus, veće su turbulencije među grafikama, podložnije su proimeni, i Brian je rekao da mu igre nisu prioritet...a i kad menjaš grafiku, menjaš samo grafiku, a kad menjaš CPU, postoji šansa da ćeš morati da menjaš i ploču (sa svim tim štancovanjem novih socketa na svakih pola godine), možda čak i RAM kad izađe DDR4...
Sve u svemu, u ovom slučaju bih išao na jači CPU i slabiju grafiku. Da je samo gaming u pitanju, rekao bih i3 + GTX 760...Sad, Brian nije definisao te druge namene, heh...ako je u pitanju standardno - filmovi, net i slično, i3 je sasvim dovo5an, i onda bih išao na jaču grafiku. Furam i3 već godinu dana, od pre mesec-dva i GTX 660Ti, i ne osećam da mi se mašina guši ni u čemu. Ako je u pitanju nešto serioznije od svakodnevnih stvari, onda radije i5...
The Rifter
23.2.2014, 12:04
U istoj sam dilemi. Nabavio sam grafičku, sad vagam i3 ili i5. Baš ću da ispratim temu. :)
koju si graficku uzeo jel onu iz profila
The Rifter
24.2.2014, 8:31
Da, 270X.
Sladjan85
24.2.2014, 10:35
Ako si uzeo grafiku (a dobra ti je grafika), onda bez razmisljanja i5, mnogo znace 2 dodatna jezgra u pojedinim igrama (da ne pricam o multitaskingu), a tek ce da znaci, jer sve vise igara ce koristiti 4 jezgra, jer Quad je sad mainstream.
The Rifter
24.2.2014, 13:09
OK, hvala na savetu. Onda ću morati malo sačekati. Nekako bih odmah i iskeširao za i3, ali ću i5 onda na drugoj plati, kad se nakupi malo. :)
Sladjan85
24.2.2014, 15:49
Iskreno, ako je razlika samo mesec dana, vredi cekati za i5. Sluzice tebe i i3 odlicno, ali i5 ce ipak biti mnogo duze aktuelniji u narednim godinama i resices se prodaje i3 da bi kasnije kupovao, mozda upravo neki i5...
The Rifter
24.2.2014, 23:37
Ma hteo bih da sastavim neki pristojan komp, s tim što bih do nove godine uzeo i neki lep 27" 1080p IPS.
Pa sad polako sklapam, da ne preopteretim budžet.
The Rifter
27.2.2014, 19:55
Čučnuo i5 3350P. :)
Čučnuo i5 3350P. :)
Cestitam na kupovini mada ne bi pogresio ni da si uzeo i 3 .Ja recimo nedavno sam kupio i3 2100 .Procesor je stvarno jak i neverujem da ce se u naredne 3 godine pojaviti igra sa kojom nece moci da izadje na kraj.Jedino mi je malo graficka usko grlo tj slabasna je ali nije ni to tako strasno.Tacnije slabasna pod znakom pitanja,99 procenata igara radi na high detaljima full hd ,poneka ne moze da izvuce.Recimo bf 4 je radio na medium high,bf 3 cak na ultra na full hd rezoluciji verovao ili ne znao je da ode i na 60 fps .
i3 је одлична ствар, поготово ове 4ххх серије, који раде на прилично високим тактовима (3600 мегахерца нпр) и у стандардним играма су бржи од АМД-ових "квази" осмојезгараца. Но, постоји бојазан да када једном крену да портују игре са конзола да ће превладати АМД-ова архитектура, јер као што сада не оптимизују игре да користе више од два језгра, тако ни тада неће обраћати пажњу на сасвим способне дуалкорове (време=новац). Пример за то ми спада најзахтевнији софтвер данашњице, Adobe Flash 12 :D који захтева прилично брз процесор. Мени ово смета, јер бих радо узео неки i3, неки малу плочу и имао практично нечујан, а брз рачунар. Но, у мултитрединг софтверу АМД прави лепу разлику и, по мени, нема сумње да ће у будућности и игре радити боље на 6300 и сличним машинама..
The Rifter
12.3.2014, 9:46
Cestitam na kupovini mada ne bi pogresio ni da si uzeo i 3 .Ja recimo nedavno sam kupio i3 2100 .Procesor je stvarno jak i neverujem da ce se u naredne 3 godine pojaviti igra sa kojom nece moci da izadje na kraj.Jedino mi je malo graficka usko grlo tj slabasna je ali nije ni to tako strasno.Tacnije slabasna pod znakom pitanja,99 procenata igara radi na high detaljima full hd ,poneka ne moze da izvuce.Recimo bf 4 je radio na medium high,bf 3 cak na ultra na full hd rezoluciji verovao ili ne znao je da ode i na 60 fps .
Hvala. Gledao sam da kada već radim apgrejd, da to bude smisleno. Taj Pentium G860 je već sam po sebi prilično brz, pa bi prelazak na i3 po meni bio premali korak.
Sledeća stvar koju planiram, do kraja godine doduše, jer sam se istrošio, je neki 27" IPS monitor, i ja sam sa apgrejdovima završio neko vreme.
Vlad Cepesh
12.3.2014, 13:30
Ta stvar mi je cudna kod nasih distributera. Intel ima I3 i I5 procesore koje rade na niskom naponu i imaju TDP od 35 odnosno 45W. Gotovo kao laptop modeli procesora. To su odlicne stvari bas za ljude koji hoce da imaju tih, a brz racunar. Jeste im cena veca, ali bi se nasli kupci za tako nesto.
Nema meni to neke logike sa kolicnom jezgra.Primera moj i3 2100 je brzi od nekih( ne svih ) amd phenom ii x 4 procesora.Smisao price jeste da su njegova dva jezgra kao 4 od phenoma i vise od toga..
Vlad Cepesh
12.3.2014, 15:29
I3 je odlican, ali nije tako jednostavna matematika. U odnos ulazi i cena, potrosnja i zagrevanje, softver koji se najcesce koristi na procesoru... Ima vise stvari koje trebe uzeti u obzir prilikom izbora procesora.
water wizard
12.3.2014, 15:33
mislim da su ti procesori sa manjom potrošnjom samo za laptop
Ja stvarno nemam primedbe.Ovaj procesor je i vise nego zver za danasnje igre i stvarno sam zadovoljan.Ni sekunde se nisam pokajao sto sam uzeo i3 .
Kakav je ovaj AMD A 8-6600K ..
Po meni ima solidnu cenu i dobru radnu frekfenciju 3,9/4,2 ghz..
Malo mi je nebulozno da u 2014 godini opet uzimam dual core proc.
The Rifter
12.3.2014, 18:02
Za koliko para radiš apgrejd?
Neću još da radim nadogradnju..Ali razmišljam šta bi mogao da uzmem..
Neki solidan amd cpu do 130 evra..I neku dobru ploču do 100 e..
Za sad mi ovaj Phenom 545 još vrši posao..Dignut je na 3.2 i otključan u kvad..
The Rifter
12.3.2014, 18:49
A grafička karta? Da li nju računaš u procesoru, kao AMD APU, ili ćeš i nju nabavljati odvojeno?
Kakav je ovaj AMD A 8-6600K ..
Po meni ima solidnu cenu i dobru radnu frekfenciju 3,9/4,2 ghz..
Malo mi je nebulozno da u 2014 godini opet uzimam dual core proc.
To nije klasican dual i da li je dual ili cetvorojezgarac sasvim mi je svejedno.Uzmem onaj koji je jaci.To ti je kao da kazes necu u 2014 godini da kupim graficku koja ima 128 bit,hocu samo onu od 256 .
Grafička odvojeno naravno.
water wizard
12.3.2014, 19:34
To nije klasican dual i da li je dual ili cetvorojezgarac sasvim mi je svejedno.Uzmem onaj koji je jaci.To ti je kao da kazes necu u 2014 godini da kupim graficku koja ima 128 bit,hocu samo onu od 256 .
naravno da je bolje kad je 256bitna ali nije samo to bitno... ali generalno ako kupuješ novo nema 256bitne ispod 200e.. :D
The Rifter
12.3.2014, 20:03
Onda u tom slučaju, AMD FX 6300 uz odgovarajuću ploču, 8 GB RAM-a i R9 270X, na primer.
Onda u tom slučaju, AMD FX 6300 uz odgovarajuću ploču, 8 GB RAM-a i R9 270X, na primer.
Odlicna kombinacija :)
Vlad Cepesh
12.3.2014, 21:54
@Bobiv
Tvoj Phenom je i dalje aktuelan. Kupovinom bilo kojeg AMD sa 4 jezgra ili Core I3 procesora ne bi dobio ubrzanja koja su vredna trosenja para. FX 6300 je minimum. Core I5, ako imas novca je bolje resenje.
naravno da je bolje kad je 256bitna ali nije samo to bitno... ali generalno ako kupuješ novo nema 256bitne ispod 200e.. :D
Meni je ipak bitnije koja je graficka nego koliko bit ima.To je samo jedan od parametara koji u celini zajedno sa drugim parametrima cini jednu graficku karticu i apsolutno nista ne znaci.Nit je bolje nit je gore.
water wizard
12.3.2014, 23:45
slažm se ali nije isto imaju duplo veći protok memorije jedino ako ne porediš babe i žabe najnovije 128bitne i neke stare 256bitne
Moja grafika je 128bitna i nisam primetio nikakve probleme u igrama, a prethodna(HD5670) je takodje bila 128bitna i solidno je odradjivala posao.
water wizard
13.3.2014, 0:01
i moja je 128bitna i radi posao ali nije u tome poenta:)
Valjda su 128 bitne osnovne a 256 bit pa naviše su gejmerske..
Ljudi to je apsolutno nevazno da li je 256 ili 128 bita.TO je jedna jedinica koja oznacava sirinu magistrale.Apsolutno nista ne predstavlja bez ostatka graficke.Da li su pretezno kartice 128 ili 256 bita totalno nebitna stvar.Kada jednu graficku sastavis,a nju cine mnogo parametara dobijes kao rezultat odredjeni frejm u sekundi u odredjenoj 3d aplikaciji.Pricam prostim jezikom.Znaci to je samo jedna od tehnologija koja se koristi u celokupnoj arhitekturi graficke kartice.Bitno je ono sto se dobije na kraju.Da ne bi rekao da poredim babe i zabe evo prost primer.Licno moja r 7750 sa karticom iz vosoke klase r 4870 .Ispade po testovima r 7750 cak i jaca,a globalno gledano po onome sto pruza u pitanju potrosnje i tehnologije i puno bolja kao izbor,a r 7750 je 128 bit,a r 4870 256.Prosto stvar tehnologije.To je kao da kupis auto,obracas paznju na gume,a ne na celukupan automobil.
water wizard
13.3.2014, 1:08
čekaj da izađu DX12 grafičke i da se malo stabilizuje cena a do tad spremaj pare
a ti porediš grafičke 3 generacije razlike, ali kada bi poredio 7750 sa 7830 ili 7870.. bila bi druga priča, jeste važno je i kakav je grafički čip i memorija i još 100 čudesa pa i potrošnja struje itd
mislim ono slažem se ja sa tobom ali kao što reče to je širina magistale 128<256
Ček malo ti porediš babe i žabe..
Porediš različite generacije kartica 7750 je relativno novija kartica u
odnosu na 4870..
Probaj da porediš 7750 sa 7850 pa pogledaj razliku..
Ili pak 4870 sa npr 4670.
Ček malo ti porediš babe i žabe..
Porediš različite generacije kartica 7750 je relativno novija kartica u
odnosu na 4870..
Probaj da porediš 7750 sa 7850 pa pogledaj razliku..
Ili pak 4870 sa npr 4670.
Poredio sam snagu.Sutra ce se pojaviti kartice koje imaju 128 bit i snazne su kao danasnja r 7870 .O tome pricam.Poredm jednostavno snagu jer je to farbanje ociju.Rade to da bi fascinirali kupce koji kupuju najjacu klasu graficke ,a ne sto 128 bit ne moze da bude isto sto i 256 u krajnjem rezulatatu koja proizvedena kartica pruzi.Kao sto je slucaj sa r 4870 .I tad su mogli da naprave ovo sto imamo sad.Svake godine skoro izadje nova generacija.Veruj mi imao sam 4670 i znam gde je u odnosu sa r 4870,ali ako recimo uporedimo r 4670 sa r 3850 e onda je to vec sasvim prihvatljivo poredjenje i to vec nisu babe i zabe.Iste rezultate u fps daju,a razlika velika .U principu klase grafickih posmatram po fps .
Ja planiram da uzmem i3 4360, i asus H87M-pro i neko cm 120mm vodeno hladjenje, jer sam cuo da se i intelovi 4xxx procesori takodje greju. I za to sve treba izdoviji oko 300e .... ali nikako da ustedim za to. Ja sam se udaljio poprilicno od gaming-a ... samo lol i nista vise ...
water wizard
28.5.2014, 10:02
ma ne verujem, malo troše i sitna izrada nema tu šta da se greje.. može samo da ti smeta buka stock kulera, ali da se pregreva, ne bih reko.. možda neki i5 K
i3-4360 ima TDP od 54W. Da prdneš na njega, ohladio bi ga. :kreza: Vodeno hlađnjenje je debeli overkill za i3. Osim ako hoćeš pasivno da ga hladiš.
Kako to mislis debeli overkill ? - Nema potrebe za vodenim hladjenjem ? Meni se bas svidjaju ova vodena hladjenja, lepo hlade procesore :)
Vlad Cepesh
28.5.2014, 11:42
Core I3 je CPU koji se zaista malo greje i nema razloga za nekim akrobacijama sto se tice kulera i slicno. Cak i I5 procesori mogu solidno da rade sa stock kulerom. Jedini problem je kod K varijanti procesora zbog loseg kvaliteta termalne paste, pa prilikom overkloka temperature procesora skacu previce. Cak stariji Sandy Bridge koji je izradjen u vecem proizvodnom procesu moze da izgura vece taktove bez frke. Tako da ne beri brige oko tih stvari.
Fala ti onda. Koji je onda najbolji jos chipset za i3 ? Naravno ne moram da idem na Z87, nego na nesto nize jer su mi malo skuplje te maticne...
water wizard
28.5.2014, 14:24
B85 mi izgledaju kao ekonomska klasa, a H81 je više neka office varijanta od ovih jeftinijih od Z87
B85 ploča bi bila dovoljna za non-K CPU, nego ne vidim poentu da menjaš i5-3570k za i3-4360?
Vlad Cepesh
28.5.2014, 16:28
B85 cipset je dovoljan da isprati zahteve za sve nonK procesore. H87 ima nekih vise USB 3.0 i Sata3 portova, i neke sitnice vise, ali nista znacajno. Generalno gledaj cenu, garanciju i jedinicu za filtraciju napona na ploci. Da li ima hladnjake ili ne na istima. Ostalo kako ti treba, mislim na PCIe slotove, USB i Sata portove i slicno.
Vlad Cepesh
28.5.2014, 16:33
@Pucko
Sad sam pogledao nesto i nije mi jasno. Core I3 4360 je oko 150e, a za tu cenu ima da se nabavi Core I5 4440. I5 je osetno brzi. Jeste da ima nesto vece zagrevanje, ali nije to nista preterano u odnosu na I3. Zasto si se odlucio bas za taj I3? Cak i najsporiji I3 od 100-110e se vise isplati.
B85 ploča bi bila dovoljna za non-K CPU, nego ne vidim poentu da menjaš i5-3570k za i3-4360?
Vidis ovako, ja imam dva kompjutera i5 (2500k i 3570k) koje koristim za video renderovanje i cisti su bez igrica i ostalih stvari, jer mi sada ide sezona posla - svadbe rodjendani posto sam kamerman-fotograf. Meni ove i5-ice izbace mpeg2 format od dva sata za 30-45 minuta, zvuk ac3 renderovanje i na kraju narezivanje izadje sve oko 1 vremena. I ja snimim oko 12h materjala, nekad je 16, nekad i 24h jer svi znamo kakva su ova nasa veselja na selu. :)
3. kompjuter mi je core2quad Q8300+HD6850 koji je za igre, ne za posao nego vise moju zabavu. Hocu da ga menjam, jer evo imam ssd na sva tri kompjutera, doduse na 2. gde je i5 3570k su dva ssd od 60gb u raid0.
Inace q8300 i G41 su mi zastareli, npr. kada igram LoL secka igra, zbog starog procesora i te maticne, u sta sam siguran 100% , cpu nije ni 70% opterecen, ali secka. Isto kao kada sam imao problema sa world of tanks, isti djavo, 50% cpu usage a secka fino na medium - low. ali znamo da je ta igra neoptimizovana.
@Pucko
Sad sam pogledao nesto i nije mi jasno. Core I3 4360 je oko 150e, a za tu cenu ima da se nabavi Core I5 4440. I5 je osetno brzi. Jeste da ima nesto vece zagrevanje, ali nije to nista preterano u odnosu na I3. Zasto si se odlucio bas za taj I3? Cak i najsporiji I3 od 100-110e se vise isplati.
Za i3 sam se odlucio jer manje trosi struje, manje cu napajanje da trosim, a nikada nisam ni imao i3 , pa da vidim sta moze i sta ne moze. Sve u svemu, kao sto ste napisali manje se greje sto znaci da ja mogu da sve to spakujem u mikroatx kuciste :) A vise nisam ni hardcore gamer, evo sve ovo novo sto je izaslo me ne zanima, nemam volje ni da isprobam. Tako da mi ne treba jace od i3.
Manja potrosnja struje
Manje se greje
A i ja hocu da vidim kako se ponasa jer nikada nisam imao i3
A i7 imam kod caleta i brata na laptopovima. Ali ipak su moje i5-ice jace :)
i3-4360 je bacanje para, i5-4440 ćeš najnormalnije spakovati u mATX kućište bez ikakvih pregrevanja i problema. Manja potrošnja strruje nikako ne moše da opravda kupovinu i3 jer je razlika u praksi mala i nećeš da "istrošiš" napajanje.
Kako hoćeš, ali logika kupovine sporijeg procesora po istoj ceni samo da bi video kako će se ponašati je veoma čudna. i3 za 100e može imati logike, za 150e nikako.
i3 za 100e može imati logike, za 150e nikako.
Ja sam u prvom planu imao i3 od 100e, medjutim kako meseci prolaze stalno izlaze novi i novi modeli sa vecom frekvencijom.... pa sam zbog toga stigao do ovog od 150. Koja je onda razlika izmedju 3.4ghz i 3.7 ghz ? Mislim, u praksi kod i3 procesoa jel ima razlike za igre i ostali entertainment? :)
Kakva je intel HD 4600 npr. u LoL-u posto mi je to jedina igra koju igram kada mogu ?
I da li znaci, posto i3 ide do 54w, ja mogu u pc da stavim napajanje od 300w, naravno bez graficke, ali 2hdd i 1 ssd ? :)
Vidis ovako, ja imam dva kompjutera i5 (2500k i 3570k) koje koristim za video renderovanje i cisti su bez igrica i ostalih stvari, jer mi sada ide sezona posla - svadbe rodjendani posto sam kamerman-fotograf.
3. kompjuter mi je core2quad Q8300+HD6850 koji je za igre, ne za posao nego vise moju zabavu. Hocu da ga menjam, jer evo imam ssd na sva tri kompjutera, doduse na 2. gde je i5 3570k su dva ssd od 60gb u raid0.
U tom slučaju kolega: go for it! :)
Lično bih se pre odlučio za i5-4440 kao što rekoše Vlad i Picard, ali pored toliko i5/i7 modela koje već imaš, i ne deluje mi da gubiš nešto izborom i3-ke. :)
Razlika u praksi je ~10% jer mu je za toliko veća frekvencija. Ako je verovati iskustvima sa neta LoL radi vrlo dobro na HD4600.
Sad igraš samo LoL, a ako se sutra pojavi neka igra koja ti se dopada, ali radi dosta bolje na 4-core CPU pokajaćeš se što si uzeo i3.
I da li znaci, posto i3 ide do 54w, ja mogu u pc da stavim napajanje od 300w, naravno bez graficke, ali 2hdd i 1 ssd ?
Naravno, to isto možeš i sa i5. Podrazumeva se da nije kinez od 10e.
Vlad Cepesh
29.5.2014, 2:50
Jeste da nije LOL zahtevan, i da moze HD 4600 da izgura tu igru, ipak nije lose imati neku AMD ili Nvidia karticu. Makar i od 50ak evra. Em je brze i drajveri su bolji od Intelovih za graficke kartice.
Core I3, Neki GeForce 630 ili Radeon 6570 ili neka sl kartica, sa 2 HDD-a i SSD-om mogu lepo stati u neko MicroAtx kuciste velicine kutije za cipele i da radi bez frke i da nemas problema za preteranom potrosnjom struje i zagrevanjem.
a ako se sutra pojavi neka igra koja ti se dopada, ali radi dosta bolje na 4-core CPU pokajaćeš se što si uzeo i3..
Pa za to imam one i5-ice, nece nista da skodi ako instaliram jednu igru da je odigram i tamo.
Sada ovako, ja hocu definitvno da menjam Q8300, pa sam razmisjao jel je i3 od 100-110e bolja solucija od Q8300? npr. i3 4330?
Cak i sa ssd-om na ovom kompu, ne podize se sistem tako brzo kao na onim drugim kompjuterima, a isit ramovi su i tamo i ovde. Verovatno je probelm sam procesor i maticna. I stavio sam drugu karticu sa sata3 konetkorima (mini pci kartica) zbog ssd jer je on samo sata3 ....
Vlad Cepesh
29.5.2014, 11:12
Svakako se isplati uzeti Core I3 od 100-110e. Razlike izmedju najbrzeg i najsporije Core I3 procesora su u 10ak posto, tako da ne vidim razlog trosenja novca na brze modele.
Takodje I3 modeli su osetno brzi od Q8300. I3 modeli rade na 3+ GHz, Q8300 na 2.3GHz, ako se ne varam. To je oko 50ak posto ubrzanja. Narocito su brzi u aplikacijama koje koriste do 2 trejda. Mozes ti da dovedes uz OC Q8300 da radi na 3+ GHz i da imas CPU u rangu sa novim I3 procesorima.
Svakako se isplati uzeti Core I3 od 100-110e. Razlike izmedju najbrzeg i najsporije Core I3 procesora su u 10ak posto, tako da ne vidim razlog trosenja novca na brze modele.
Takodje I3 modeli su osetno brzi od Q8300. I3 modeli rade na 3+ GHz, Q8300 na 2.3GHz, ako se ne varam. To je oko 50ak posto ubrzanja. Narocito su brzi u aplikacijama koje koriste do 2 trejda. Mozes ti da dovedes uz OC Q8300 da radi na 3+ GHz i da imas CPU u rangu sa novim I3 procesorima.
Q8300 radi na 2.5 ghz ali nije hteo da se klokuje na 3ghz , da li zbog rama ili neceg drugog, ne znam. Mogu danas da pokusam ponovo, ne znam da li je zbog toga sto su mi ja ram 4gb jedan podul na ddr3 1333mhz, ja sam oborio frekvenciju rama da bih povecao procesora, sada jel treba da se poveca frekvencija procesora dok se ram ne vrati na 1333mhz ?
Vlad Cepesh
29.5.2014, 17:12
Otprilike tako. Za OC treba da se poklopi vise stvari, dobra maticna ploca, rasplozen CPU, dobro hladjenje, dobro napajanje i izdrzljiva memorija za povecanje napona. U principu 45nm Core2Quad mogu da idu i do 4GHz sa OC, ali nisu svi raspolozeni za toliko "przenje"...
Gigabyte G41M COMBO , ctg-600-80p napajanje pa ti sada meni reci da li ja mogu da kloknem ovo moje sokocalo ? :)
Ta ploča nije dobra za OC.
Ta ploča nije dobra za OC.
E pa to mi reci .... da znam da ne mlatim vise praznu slamu :)
draganca10
4.6.2014, 23:46
Koristim trenutno i3 4130 i H81 plocu , a imao sam jedno vreme i3 4130 i H87 plocu. Razlika je sto sam sa H87 terao odgovarajuci ram od 2200MHz terao na 2200- 2400 MHz. Ima par slotova vise . Sada na H81 imam r7 260x i tv karticu internu .Sistem je odlican za bilo koju kombinaciju , ofis, net , a igre idu samo tako, BF3, BF4 , Thief ,itd.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.