Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Srpska carina- dika i ponos!!

nameless1
7.2.2014, 14:46
Cisto da podelim svoje danasnje iskustvo, da vidite u kakvoj drzavi zivimo. Naime, pre dve-tri nedelje narucih sa TheHut.com koznu jaknu za 53 e (bila je 60 i kusur, pa sam iskoristio 15% popust vaucer), i evo danas je dosao postar na kapiju, medjutim trazi mi da platim 13000 dinara dazbine?? Pogledam ja, kad ono stoji neka napisana cena od 289 funti, iako na samoj kutiji lepo pise ko salje, koliko je kostalo..

Ispada da je carinik procenio da to nije prava cena (??), pa je lepo pogledao na amazon-u gde pise da kosta 289 funti (prodaje neki Dzoni, znaci fizicko lice, ali preko amazona), pa je to stavio kao osnovicu za placanje pdv-a (uvecanu za carinsku stopu od 10%). Ta jakna je na rasprodaji- na zvanicnom sajtu brenda stoji 130 funti, na jednom drugom sajtu 80, dok je na Hut-u bila prvo 120e, pa su je spustili na 63 zbog rasprodaje..

Ipada da cena koju sam platio PRAVNOM licu iz EU (pritom jednom od najvecih online shopping lanaca) ovim nasim dzukelama nista ne znaci, vec je bitno koliko traze neka fizicka lica na ebay-u i preko amazona (ni jedan on-line sajt ne drzi tu prvobitnu cenu), pa oni to lepo ponistavaju, rade sta zele, samo da uzmu pare. Naravno, nisam prihvatio, vec cu se lepo zaliti, ali evo nove zackoljice- zalba se placa 2000 dinara (bez obzira da li je prihvacena, ili ne) i postupak traje do dva meseca, sto znaci da postoji mogucnost da se paket vrati u Englesku..

Heh, a jakna mi treba da je nosim na krstenje bratanca- svoju staru sam poklonio, rekoh stize mi nova. Tako ti je to kad ne racunas na gluperde u drzavnoj upravi..

EDIT: Ipak se amazon poziva na neki online shop, ali u pitanju je samo jos jedan u nizu- zasto bi cena na tom sajtu bila reper, kada postoje mnogo poznatiji od njega, sa drugacijom cenom (medju njima je i The Hut). Jbt, ne mogu da nadjem logiku u ovome..

water wizard
7.2.2014, 15:41
i mene odraše za neke kineske čizme što sam mogo kod kineza da kupim za 2000 din..

Bryan Fury
7.2.2014, 16:34
EDIT: Ipak se amazon poziva na neki online shop, ali u pitanju je samo jos jedan u nizu- zasto bi cena na tom sajtu bila reper, kada postoje mnogo poznatiji od njega, sa drugacijom cenom (medju njima je i The Hut). Jbt, ne mogu da nadjem logiku u ovome..

Nema tu logike, oni to procene, pa koliko ispadne. Zovi ih telefonom i priloži fakturu/račun gde se vidi koliko si platio, još bolje ako imaš na izvodu iz banke ili tako nešto :)

DeCoy
7.2.2014, 16:57
A ne, ne. Štitimo domaću proizvodnju kožnih jakni :kreza: Mislim da oni uglavnom rade po APP sistemu, tako da definitvno idi da ih cimaš.

Filip89x
7.2.2014, 17:29
:facepalm Klasican primer pakosti malog carinika ili zapecene carinice:facepalm Imo slicnih problema, a cuo bezbroj. Zali se, naravno, al je smaranje pa je smarnaje.

Jel islo preko GPC BEOGRAD?

nameless1
7.2.2014, 20:49
Ma, nemam pojma! Do sada sam narucivao milion stvari sa net-a, ovo je prvi put da mi se ovako nesto desava. Inace mali update- zalba izgleda nije 2000 dinara, vec oko 350, a kada se zalba ulozi, paket ne bi smeo da se vraca nazad kod posiljaoca, iako je bili slucajeva gde se to desavalo..

Procedura je sledeca (informativno stivo za sve buduce zrtve)- Kao prvo, NIKADA ne primajte paket ako vam ne odgovara cena; dalje traziti izvod iz banke, odstampati mejl sa potvrdom o kupovini i slanju, screenshot sa sajta sa koga si pazario gde se vidi cena.. sve to lepo odstampati, spremiti, pa onda zovete carinika, ne rejdzujte (iako ste besni kao ris:nov_mad2:), on ce vam traziti da to posaljete, ili licno donesete, pa se sa tim dokazima (ako sve to prodje) paket ponovo vraca na carinjenje..

Javljam sutra sta se desilo, posto trebam da se cujem sa carinikom.:(

Bryan Fury
7.2.2014, 21:05
Ma moralo bi biti ok, samo smireno :)

Sladjan85
7.2.2014, 21:12
Tako je meni stigao telefon iz Austrije :D A znamo u kakvoj drzavi zivimo. Samo cu reci da mi za operaciju zuci trazio hirurg mito 200e da me brze stavi na listu, a sad za prestojece izbore (necu da imenujem partiju) su mi nudili iz toplane otpis grejanja 70% ako glasam za te i te.

Tako da te u Srbiji nista ne cudi, pa ni carina. Kamo srece da nema ove granice.

Laskaris
7.2.2014, 21:30
Ne cudi me nista vise u Srbiji od "drzavnih struktura" ali kada bi samo znali kako tek "posteni napaceni gradjani" pokusavaju da za*ebu carinu laznim racunima, sumanutim deklaracijama i sl ne biste verovali. Prijateljica mi radi na carini (inzenjer tehnologije) i naslusao sam se neverovatnih stvari. Verujem da se i zbog toga carinska sluzba ponasa ponekad "neadekvatno". Ne zelim da ih branim naravno ali i to treba imati u vidu. A kineske firme su poseban biser - dogovoris se sa njima koliku cenu da ti napisu na racunu, pa svi znamo kako to ide. Carinik cim vidi kinesku firmu posiljaoca u ocima mu se ispise rec "prevara" :)
Samo polako i razlozno. Cekamo rasplet :)

Endless
7.2.2014, 21:55
Pričao mi profa sa faksa, oni naručili filament za 3D štampač koji košta oko 50 $.
Kaže kad dođe na adresu fakulteta košta skoro 100 $. :)

Kidja
7.2.2014, 22:37
Tacno sam znao da ovako rade, izgleda da je moj strah bio opravdan iako su me neki ubedjivali da to ne moze da se desi.

Sun Tzu
7.2.2014, 23:18
Taj ko te ubeđivao u poštenje domaće carine ili nije odavde ili je carinik. :D

Prief Lirator
8.2.2014, 0:31
@Postavljač teme

Nemoj ti pisati nikakve zvanične pismene žalbe ili slično, to je komplikovana i spora procedura, nego ti fino idi do upravne zgrade carine, odakle si dobio pošiljku, i fino sa sve dokazima i bez dlake na jeziku traži da se obračunaš sa nekim glavnim bajom ili šefom smjene. Ako kod njih prolaze takve stvari, prolazi i malo drskosti i verbalnog nasilja sa tvoje strane, provjereno. Priloži dokaze, pravi se opasan i vidjećeš da li će se i dalje praviti pametni. Kao što neko reče, nažalost, ponavljam NAŽALOST je takvo stanje u cijeloj državi (državama na Balkanu) i ne iznenađuje ni postupak carinika. Ali ovako je sve na tvojoj strani, teška riječ sva vrata kod nas otvara. Znam za mnoge malverzacije carinika, od naplaćivanja većih dažbina, preko zabrane uvoza stvari koje su dozvoljene, oštećenja ili krađe robe. Evo i ja čekam kineski telefon naručen za djevoku, ako budu pravili probleme, biće nasilja. Pa nemam ni ja toliko živaca da ih trošim na idiote. Srećno sa tvojim slučajem, nadam se da ćeš istjerati pravdu. :)

todos
8.2.2014, 3:12
Eto koliko npr. Hrvati imaju prednost sto su u EU. Zbog ovakvih primera vredi im zlata sto su tamo. Kontaktiraj nekog lokalnog novinara i svoj primer iznesi u javnost.

water wizard
8.2.2014, 6:54
hah, pre ćeš da dobiješ ministra nego glavnog baju da mu se izdereš, a još ako nije iz BG pa da može da dođe da čeka u redu par dana..
A i tupavo je razmišljanje te gospođe inžinjera tehnologije čim vidi kinesku robu da misli da je prevara, nije prevara gospođo prave to kinezi stvarno za male pare ...:boodala:

ColdBoot
8.2.2014, 9:08
Oni su sad u modu za ekstremno šišanje jer koliko sam u toku nisu dobijene pare za penzije i plate partijskih drugova u javnom sektoru pa onda grogi udaraju i levo i desno a i onako smo prdnuli u čabar. Mislim da ovo nije najbolji period za kupovinu strane robe.

@OP
Treba biti čvrst u odnosu sa njima ali pazi ipak da ne pređeš mnogo crtu.

water wizard
8.2.2014, 9:59
a plus imamo i potpisane neke sporazume o necarinjenju sa Kinom, Rusijom, EU..

todos
8.2.2014, 10:19
Evo teme koju bi mogao Qzma da obradi u svojoj kolumni. Dajem primer kako bi tema mogla da ima naslov: Dragi carinici... Ili: Nije zlato sve sto sija, ima tu i srebra! A moze i ovako: Mamlazi spustite loptu malo na zemlju!!! Ovo trece bi vec bilo u njegovom stilu.:D

Sun Tzu
8.2.2014, 10:55
Pisao je o tome nešto skoro (http://www.sk.rs/2013/07/siji01.html) i imao zanimljiv predlog. :D
Šta je rešenje? Da vam od besa iz leđa rastu dodatni ekstermiteti sa kukama, i da dolazak svake pošiljke, umesto sa lakim uzbuđenjem, proživljavate kao besni Nekromorf? Ja predlažem trollface alternativu.

Na internetu egzistira metrička tona sajtova koji šalju besplatan materijal na kućnu adresu, bez naplate poštarine. Postoji milion korporacija koje šalju debele, masne kataloge; tu su Jehovini svedoci, sinovi kralja Krista, Šivini avatari i drugi heathensi koji rado šalju tomove svojeg jeresi svakom ko zatraži; postoje pilane koje online prodaju drvenu građu i rado šalju semplove dasaka svakom koga semplovi dasaka zanimaju... Svakom ko ovo čita ja predlažem da podivlja, da naruči gluposti s nekoliko stotina adresa, da svoje prijatelje ubedi da rade istu stvar, da carinske organe izbombardujemo jastučno-sunđerastim volumenom gluposti koje niko nikada neće podići niti za njih platiti PDV (Ja ovo naručio? Naravno da nisam, ser...). Stavite masku Fredija Krugera, Gaja Foksa ili gumenu konjsku glavu, proguglajte „free stuff + free shipping” i provedite besano/besno popodne zamišljajući poraz gramzivih i pobedu pravednih.

nameless1
8.2.2014, 12:07
^ hehe.:D

Dan 2:

Zvao sam danas carinika i rekao mi je da je cena odredjena na osnovu etikete koja je bila prikacena na jakni, znaci oni ne haju ono sto pise na kutiji (iako tamo stoji cena, ko salje, kome salje), vec sta je unutra (verovatno prvo pocepaju paket da vide sta ima unutra, a tek posle gledaju sta pise na pakovanju, ako ne nadju cenu na robi). Kada sam joj rekao da imam sve dokaze (izvod, fakturu na mejlu, sliku sajta sa cenom..), ona mi je rekla da idem u postu, da ulozim prigovor (420 dinara), prilozim sve dokaze sto ce se vratiti zajdno sa jaknom. To je dobra vest, ali losa je sto mi je rekla da ce taj proces u posti trajati mesec dana, pa onda ide na komisiju u upravi carina na jos mesec dana, znaci dva meseca trebam da cekam (nije mi napomenula da to moze i krace trajati, vec izricito dva meseca). Znaci mart, april.. kada se nosi ta jakna, treba otpisati (a kao sto sam napomenuo, svoju sam poklonio, a nemam adekvatnu zamenu), ali ipak i to je bolje nego da dajem 13000 dinara..

Heh, sta da se radi..

Eni
8.2.2014, 14:06
Nekom je stalo da te ubedi protiv prigovora... kao da mu se dopala tvoja jakna.

Prief Lirator
8.2.2014, 14:56
Jbg, ja tek sad vidim da je u pitanju 13000 dinara, a prvo sam mislio da je 1300. E stvarno su onda pretjerali.

nameless1
8.2.2014, 15:08
Nekom je stalo da te ubedi protiv prigovora... kao da mu se dopala tvoja jakna.

Nije jos moja, na zalost.:D Na sta tacno mislis, na ovo za dva meseca?

todos
8.2.2014, 15:41
Ja mislim da postoji drugo resenje. Da je ta carinica videla mene sa bradom i novim usafljenim i zalepjenim zubima mislim da bi kroz nju prosli zmarci ali to se nije dogodilo. Medutim to ne bi bilo resenje. Qzma, posto te u toj kolumni nisu razumeli jer im je mozak opijen strascu za popunjavanjem budzeta na silu, Ti im lepo objasni na narodski nacin. Znam da umes, znam da mozes, ako Ti ne mozes, ne znam ko moze?!? Budi i Ti jednom covek, ne moras uvek da budes mandrak!?!

DeCoy
8.2.2014, 17:03
http://1.bp.blogspot.com/_Hp_w4URX2Ko/SnsMEfRKZXI/AAAAAAAAEO4/JIEtm34z5WI/s400/Mandrake.jpg

goranmax
8.2.2014, 20:06
Sad ne znam koliko ovakav pristup moze pomoci kada se radi o drzavnim firmama/ institucijama ali provereno radi sa telekomom/telenorom, i domacim bankama. Ovu zalbu
Postovana gospodo,
Iako sam imao slicnih problema i prethodnih godina i dugo sam se uzdrzavao ali sada zaista moram da podnesem prigovor na rad vase poslovnice u ***.

Naime, *** 2012 sam isao da potpisem ugovor na dve godine za Box 4 paket uz koji bih dobio telefon Huawei Ascend G300 koji je bio i primarni razlog uzimanja tog paketa (inace sam bio *** pretplatnik i mogao sam da uzmem isti istog dana - samo da sam znao sta me ceka narednih dana u ***).

Posto sam morao da prebacim fixnu telefonsku liniju na svoje ime, to mi je navedeno kao razlog, morao sam da dodjem u utorak (ponedeljak je bio drzavni praznik) po telefon. Samo da navedem da dolazim u utorak oko 17 sati posle posla, momak koji je radio u petak i koji je povukao poslednji telefon iz police i stavio ceduljicu na njega sa brojem moje nove kartice (jer sam mu naglasio da dolazim prvenstveno zbog telefona) je u prvoj smeni, gospodja koja radi prodaju tih paketa mi kaze da nije odradjena separacija ( ili slicno - ne znam na sta se odnosi ta rec ali vidim da ni zaposleni tamo ne znaju pa nema veze), naravno treba joj pola sata da sve proveri i uz to mi se neprestano izvinjava kako nikada do tada nije radila taj posao pa zato ide sporo i na kraju zove kolegicu do nje da joj pokaze sta je sta (druga kolegenica preko puta je, istovremeno, napustila radno mesto i sela ispred LCD televizora da gleda seriju i breca se na svaku musteriju koja udje i eventualno nesto pita - ja gledam u neverici i pitam se "Majko moja, gde sam ja to dosao? Pa ovo je 10 puta gore nego u mojoj firmi, a radim i pravom cirkusu"). Ostavljen sam za sutra.

Sutradan sreda, ista situacija - vidim apsolutnu neozbiljnost i nezainteresovanost i gubim sat vremena bez razloga. Uvece pustam mail na istu ovu adresu objasnjavajuci situaciju.

Danas, cetvrtak, ne znam da li je mail pomogao ili ne "separatizacija mog telefona" je potvrdjena i mogu da uzmem telefon. Ali...

Oni naravno nemaju moj telefon, "dosao je neko" i uzeo ga za "nekoga" i to sva tri, "dodjite nam sutra, a ako vam se ne svidja vidite sa sefom poslovnice koji je sutra tu".

Ono sto bih zeleo da znam je:

Da li cu ja taj telefon ikada dobiti?
Sta da radim ako me ostave za narednu nedelju?
Kome da ulozim prigovor ako se to desi?
Sefu poslovnice?
Ozbiljno?
Da li vi uopste obucavate ljude koji rade za vas?
Da li vi znate da neki od njih izgleda nikada nisu koristili kompjuter do sada?
Koji su uopste kriterijumi za zaposljavanje u vasoj firmi?
Da li bih ja mogao da dodjem i da radim kod vas jer mi se sa druge strane zaista dopada lezernost i opustenost atmosfere u vasoj kompaniji? - (Salim se, nikada ne bih radio kod vas)

Ja razumem da je vasa kompanija monopolista sto se ove oblasti tice i da vam se mnoge stvari jednostavno mogu, ali ovo je zaista prevrsilo svaku meru.
Cak i na poslu imam problema sa vasom firmom jer internet koji mi imamo ima prekide na svakih pola sata, sat sto nam ozbiljno ugrozava nesmetan rad, a posto smo u stalnoj vezi za maticnom kancelarijom u Italiji gde nam je glavna baza podataka mozete da zamislite kolike probleme nam to stvara. Vasi serviseri dodju i kao resetuju portove u ***, to kao proradi i onda kazu: ako imate problema to je samo zato sto mnogi imaju ukljucen skype ili radio ili database client IBM AS400 i zbog toga se to desava, sto nije tacno, moze doci do zagusenja saobracaja ali ne i do prekida internet veze (ne sme CD lampica na ruteru da se isljucuje sama od sebe), a sutradan dodju vasi Cam menadzeri iz Nisa da nam prodaju jos skuplju uslugu od SHDSL-A koja verovatno ponovo nece raditi kao sto ste je vi reklamirali...

To bi ukratko bilo sve.

Ako ovo nije prava adresa na koju bih trebao da se obratim, molim vas da je prosledite gde treba ako znate (imate dugme "forward" negde u gornjem delu ovog prozora i onda tu upisete pravu adresu, hvala unapred).

P.S.
Izvinjavam se za malo sarkazma u ovoj poruci ali stvarno nisam mogao da odolim. Zaista se nadam uspesnom resenju ovog problema jer ne mogu vise da se bakcem sa ovakvim glupostima i ocekujem bar minimum ozbiljnosti pri pristupu problemima sa vase strane jer sam siguran da nije ni u vasem interesu da se ovakve stvari desavaju.
sam pisao kad su me dve nedelje vozali zbog jednog bednog telefoncica i pravili magarcem i mogu da kazem da sam bio apsolutno zapanjen kakav je efekat imala. Naime, pisao sam je u subotu a vec u ponedeljak oko podneva su me zvali i sef poslovnice, i njegov sef i jos dva-tri lika cijih se funkcija ne secam i izvinjavali i rekli da svratim popodne posle posla i da je problem resen.
Kad sam otisao popodne, ovi u poslovnici samo sto nisu stali mirno preda mnom a momak koji je obradjivao moj zahtev je pokusavao da bude drustven i opusten da bi me posle nekog vremena (kad je verovatno pomislio da je probio led) upitao onako neobavezno: "Izvinite, a cime se vi ono bese bavite?". :rofl:

Sad verovatno bi pristup u slucaju carine morao da bude malo modifikovan ali mislim da bi ga vredelo probati pogotovo sada u vreme predizborne kampanje. Jedno javno pismo direktoru carine sa CC vecini javnih glasila uz jedan malo zajedljivo/sarkastican ton kojim se ismeva trenutna situacija u Srbiji bi uz malo srece mogao da ima dobar odjek. Jos ako bi se prozvali kadrovi odredjenih stranaka i stvorila osnova za siru politicku debatu o korupciji i neprofesionalizmu (ko je ciji i kako radi) i nacinu zaposljavanja... only the sky is limit.

ps.
Da je ovo moj slucaj vec vidim kako se formiraju recenice tipa:
"ja stalno imam prilike da vidim u mojoj firmi da dolaze kafanski racuni koje vasi zaposleni prave i 'ladno posalju da ih moja firma placa da nam eventualno ne bi pravili probleme prilikom izvoza, ali JA TO RAZUMEM, STRANCI PA AJDE DA IH DEREMO, ali NE RAZUMEM STO MENE, jel' vi znate za koju platu ja radim?". :dzavo:

Treba samo stvoriti situaciju da se neko tamo oseti prozvanim a za ostalo ce se pobrinuti srpska "profesionalnost", zavist, zabadanje noza u ledja i eventualno politicko podmetanje.

water wizard
8.2.2014, 20:28
tako sam ja jednom zvao ministarstvo telekomunikacija da pitam dokle ću da čekam da mi uvedu internet :n-cc2:

mornar
8.2.2014, 21:02
Cisto da znate, sve je to u vezi sa paypalom. Od kad je on krenuo, od tada je krenulo izdrkavanje na carini.

A taj sistem funkcionise TAKO sto cena zavisi od slobodne volje carine. Proverena informacija.

todos
8.2.2014, 21:17
Ubih se od smeha od zadnjih četiri posta, niste normalni!:rofl: jbm mter, sve istina, a neko ko može nešto u naše ima da uradi je Qzma i Vesić!!!!

mvasic
8.2.2014, 21:48
Separacija.... :rofl:

Rockstar
9.2.2014, 3:20
Само да се надовежем на оно писмо - никад ништа са Телекомом, али озбиљно, док год је државна фирма! Пре бих остао без Интернета у 2014. години, него да морам код њих! Количина бахатости и безобразлука запослених (преко везе, наравно) је неописива и заиста није вредно труда.

2007/2008. имао сам пакет код њих, рачуни су ми били по 2500-3000 динара (сада су ми ~1000 и стварно ми буде жао пара понекад) а услугу не бих коментарисао. Но, скупо али квалитетно искуство! Зато немам ни iptv, иако ми се гледа Арена Спорт. Сопкаст или нешто слично и уживам.

А искуство аутора теме, хех.. Сад ми је драго што сам толико пута одустајао од наручивања и најситнијих ствари из иностранства, него се увек комбинујем са људима које познајем, а који су "преко", иако су многи имали нормалну услугу и ствари су им стизале. Ово је, заиста.. Земља трећег света, нема шта.

Freško
6.3.2014, 18:27
Evo da iznesem i ja svoje utiske o našoj carini, i može se reći da su vrlo ok.

Poručio sam 3 sitnice iz Kine probe radi, poštp nisam imao predstavu šta da očekujem jer sam po netu pročitao razne stvari.

Cena je bila 19.99 Eura za sve tri stvari, za jednu apsolutno nikakve dažbine nisam platio (vrednost je bila oko 3 Eura). Poštar mi je doneo na kućnu adresu čak ni poštarinu našoj pošti nisam platio.

Dok su za druge dve stvari naplatili carinu (pdv) tako mi stoji na dokumentima koje sam dobio od carine. PDV na jedan paket je bila 135 a na drugi 135,50 Dinara. Takođe sam za tva dva paketa platio i 230 inara poštarinu našoj pošti što su mi i to doneli na kućnu adresu.

Sve u svemu nisam loše prošao, našoj državi sam za robu koju sam platio 20 Eura platio ukupnu 500 Dinar (PDV + Poštanski troškovi!)

Inače robu sam poručio 01.02.14 god, jedan paket (kovertu) sam dobio u ponedeljak a druge dve pošiljke sam dobio jutros. Da sve kompletna transakcija privede kraju trebalo je oko 30 Dana što je po meni prihvatljivo ako se uzme u obzir da je sam transport iz kine do srbije bio podpuno besplatan. Može i brže (sve za oko nedelju dana) ali bi onda troškovi transporta preko DHL-a bili između 50-100 Eura...

Equilibrium
6.3.2014, 19:21
Ne znam Fresko, ti kazes da si dobro prosao i stvarno nije bilo problema ali si opet platio cetvrtinu cene narucene robe toliko ni dahije nisu uzimale, a trebalo je da ne platis nista :)

zoran845
6.3.2014, 20:24
... platio cetvrtinu cene narucene robe, toliko ni dahije nisu uzimale
Dahije su imale manje prohteve, danas je drugo vreme (limuzine, šoferi, sobarice, reprezentacija, izbori...), ima više troškova.
Svakoj vlasti mora da se plati koliko joj treba, a ovoj našoj treba mnogo.

Bryan Fury
6.3.2014, 20:32
Ne znam Fresko, ti kazes da si dobro prosao i stvarno nije bilo problema ali si opet platio cetvrtinu cene narucene robe toliko ni dahije nisu uzimale, a trebalo je da ne platis nista :)

Četvrtina je još i ok, obično to bude trećina ili oko 30% :)

water wizard
6.3.2014, 20:34
zato ih i hvali :facepalm

Equilibrium
6.3.2014, 20:42
Dahije su imale manje prohteve, danas je drugo vreme (limuzine, šoferi, sobarice, reprezentacija, izbori...), ima više troškova.
Svakoj vlasti mora da se plati koliko joj treba, a ovoj našoj treba mnogo.

Nemoj tako Zoki, bili su svi ti troskovi i tad samo u drugacijem obliku trebalo je hareme i cete kabadahija i janicara isplatiti :D

Nisu oni bili bolji niti manje uzimali nego ih je bilo manje nego ovih sad.

@Bryan

Koliko sam upoznat ne carini se do nekog iznosa a sto se dostave tice to stvarno ne znam ali sam prilicno siguran da ako je dzabe onda treba da bude skroz dzabe pogotovo ako eksplicitno navode Srbiju kao podrzanu destinaciju.

water wizard
6.3.2014, 20:45
valjda je tih 230 din za sve teže od 1kg.. ili pola kg...

Bryan Fury
6.3.2014, 20:50
@Bryan

Koliko sam upoznat ne carini se do nekog iznosa a sto se dostave tice to stvarno ne znam ali sam prilicno siguran da ako je dzabe onda treba da bude skroz dzabe pogotovo ako eksplicitno navode Srbiju kao podrzanu destinaciju.

Ja sam i na iznose od oko 1000-1500 dinara (protivvrednost) plaćao 300-500 dinara dažbina. Sad, više se ne sećam koliko je od toga tačno bila carina, porez, pregled itd, ali oko 30% se može slobodno računati. Naravno, ponekad imaš puno sreće pa ti samo "prođe" uz neki minimalni trošak, ali uvek sam imao spremljen pun iznos, za svaki slučaj.

Zavisi i toga šta je pošiljalac napisao na paketu, neki stave punu vrednost, neki napišu simboličan neki iznos, pa i tu kako se kome zalomi.

Što se tiče dostave, nekad stvarno bude besplatna, uglavnom sa kineskih portala, Amazon i slični skoro uvek koriste nešto malo skuplje opcije. Doduše i to ima svojih prednosti i mana, najjeftinija poštarina nema nikakvo praćenje i onda samo možeš da gledaš u pasulj gde se paket nalazi i kada će da ti stigne. Ako mi je nešto bitno, onda ću i sam da doplatim za bolju isporuku :)

zoran845
6.3.2014, 21:13
Moje (najnovije) iskustvo sa carinom i poštom (koja je - kao gulikoža - nepravedno zapostavljena u naslovu teme): za knjigu (ej, bre, dosetilo se to, i za knjige uzima harač! :mad:) od 10,37 € (procenjena vrednost 1202,25; 1 € = 115,9354) naplaćena mi je carina od 240,45 dinara (20 %! :mad:), a poštaru sam morao da platim 351 dinar (još 110,55 - iako TBD ima besplatnu dostavu :mad:).

Težina pošiljke? 128 g.

Srećom, zbog lenjosti ili preostalih mrvica savesti (?), ne potkače baš svaki paket (ovo važi za knjige, koje jedino od sve robe naručujem poštom iz inostranstva).
U protivnom bi (za mene) bila katastrofa. :(
Nemoj tako Zoki, bili su svi ti troskovi i tadE, izborne troškove sigurno nisu imali. :cool:
(Turaka) je bilo manje nego ovih sad.Slažem se.
A i bili su veći džentlmeni i više su polagali na kulturu.

Apostrof
6.3.2014, 21:22
Hm, ja sam čitao taj njihov bilten iliti uputstvo građanima za uvoz robe iz inostranstva kao fizičko lice tj. za ličnu upotrebu a ne preprodaju. Jasno stoji da ako robu prevoziš lično a vrednost je ispod 100e ne plaćaš ništa, a ako ti stiže poštom ta granica je 20e.

water wizard
6.3.2014, 21:26
povećali su vrednost na 50e skoro

Bryan Fury
6.3.2014, 21:35
Moje (najnovije) iskustvo sa carinom i poštom (koja je - kao gulikoža - nepravedno zapostavljena u naslovu teme): za knjigu (ej, bre, dosetilo se to, i za knjige uzima harač! :mad:) od 10,37 € (procenjena vrednost 1202,25; 1 € = 115,9354) naplaćena mi je carina od 240,45 dinara (20 %! :mad:), a poštaru sam morao da platim 351 dinar (još 110,55 - iako TBD ima besplatnu dostavu :mad:).

Eto, skoro tačno 30% na kraju.

Apostrof
6.3.2014, 21:35
Pa kako su i na osnovu čega Frešku za 19.99 evrića i Zoranu za 10e naplatili carinu onda? Pogotovu što su digli "bescarinski limit" sa 20 na 50e?

water wizard
6.3.2014, 21:36
pa knjige su luksuz šta bi ti da budeš pametan...:a_bleh:
frešku nisu naplatili carinu nego porez i naknadu za otvaranje

Equilibrium
6.3.2014, 21:40
Na osnovu toga sto su bagra alava i nista im nije sveto i sto nikad necemo biti civilizovana drzava.

Apostrof
6.3.2014, 21:44
pa knjige su luksuz šta bi ti da budeš pametan...:a_bleh:

Kakvu bre naknadu za otvaranje? Zar im nije posao da otvaraju sumljive pakete i da ih proveravaju? I zar nismo potpisali neke sporazume sa EU oko tog PDV-a?

water wizard
6.3.2014, 21:55
imamo sporazume sa EU, RUsijom Kinom ali to je za carine a i izgleda važi samo za uvoznike ne i za narod.. a porez se plaća

Bryan Fury
6.3.2014, 22:19
Pa kako su i na osnovu čega Frešku za 19.99 evrića i Zoranu za 10e naplatili carinu onda? Pogotovu što su digli "bescarinski limit" sa 20 na 50e?

Meni su jednom prilikom (pre 4-5 godina) objasnili da se paketi od pravnog lica svi carine bez obzira na iznos. Ne znam šta je u međuvremenu potpisivano i donošeno, ali rekao bih da se ništa nije promenilo po tom pitanju :)

zoran845
6.3.2014, 22:32
Pa kako su i na osnovu čega Frešku za 19.99 evrića i Zoranu za 10e naplatili carinu onda? Pogotovu što su digli "bescarinski limit" sa 20 na 50e?Taj limit važi, ali samo ako ti neko privatno pošalje robu (mogu isključivo da govorim o knjigama). Ako naručiš knjige онлајн (preko nekog servisa a la The Book Depository) onda, sine majčin, ima (dodatno & nepotrebno) da te košta kulturno uzdizanje i luksuz da bez izlaženja iz kuće (kao gospodin-čovek) naručiš omiljene naslove. :(

Na knjige poslate iz inostranstva se legalno (a potpuno nelegitimno) plaća porez (PDV) od 20%. Bez obzira na vrednost.
Za udžbenike je stopa PDV-a nešto niža (8%?), ali ima da propišaš majčino mleko/da ti se debelo smuči dok dokažeš da je to što si naručio udžbenik (čak i da jeste).

Informacije sam dobio iz prve ruke, pošto sam se u maju prošle godine (čim je carina na knjige uvedena) ekspresno nadigao i odšipčio do kraja grada (u Nišu je carina skroz na periferiji, na Ledenoj steni, kod stare pošte broj 6) da vidim šta, kome i zašto plaćam. Carinici su bili toliko ljubazni da nisam uspeo da im se majke na*cenzurisano* što mi je bila prvobitna namera.

U pravu su svi koji novonastalo stanje povezuju sa PayPalom, jer otkako je kod nas proradio ljudi su stali da naručuju sve i svašta, a država (izuzetno brza, gipka i visprena kad je u pitanju namicanje prihoda, neuporedivo sporija kad treba da namiri potrebe građana) očas opazi gde je (i najmanja) lova i gde joj valja da se ogrebe. :mad:

Apostrof
7.3.2014, 0:30
Čekajte bre pdv se plaća u zemlji gde je roba kupljena, koja je pravna osnova za duplo oporezivanje?

EDIT : Evo sad sam proučio, samo ako si pravno lice koje tu robu koristi ili preprodaje si oslobodjen PDV-a jer si ga već platio. Nema puno smisla ali tako je.

Meni su jednom prilikom (pre 4-5 godina) objasnili da se paketi od pravnog lica svi carine bez obzira na iznos. Ne znam šta je u međuvremenu potpisivano i donošeno, ali rekao bih da se ništa nije promenilo po tom pitanju :)
A ako nije od pravnog lica ko određuje cenu robe, google+im feeling lucky?

Pazario sam Marantz pojacalo poprilično jeftino, u odličnom stanju u Švajcarskoj. Ostavio sam ga tamo kod tasta do sledeće posete da dođem lepo kolima i pokupim ga, teško je ko đavo transport bi me koštao boga oca a i ko zna kako bi preživelo put. Ako mi sad dodje neki kreten na granici i na e-bay vidi nekok cara koji se istripovao da do pojačalo vredi 2k evra (a ima ih) i uporno pokušava da ga proda za te pare iako niko ne licitira šta ja da radim onda?

Freško
7.3.2014, 1:04

Da naplatili su PDV . Naknada za otvaranje valjda ne postoji...

Osnovica za dva skuplja paketa:

8 US Dolara = 676 Dinara Po kursu NBS x2
Iznos PDV-a 135 Dinara x2

Eto to sam Platio Državi, resto love do 500 Din sam platio našoj pošti za uslugu što su mi doneli robu od carine do kuće.

E sad najtragičnija/tragikomična stvar u celoj priči:

Zvoni meni telefon pre dva dana javim se ja i predstavi se čovek da je sa carine, i kaže mi da ja imam pošiljku iz Japana (Singapur), Kažem ja jeste da tako je :). I pita mene čovek a šta je ovo belo u kutijici :) Kažem mu ja to je Flux za leljenje, a on meni aha a to je ono za lemljenje. Reko da jeste . Kaže čovek aha dobro a kolko to košta ja mu reko oko 8 Dolara. I on samo odgovori sa dobro i zalupi mi slušalicu. Toliko o ljudima koji rade tamo nit znaju šta gledaju nit koliko vredi. a lepo je na samom pakovanju pisalo da je vrednost 8 Dolara a na kutijici je pisalo da je u pitanju Flux za lemljenje...

Dreamfall
7.3.2014, 1:57
Ja sam narucio neku knjigu sa Amazona probe radi, jer sam planirao da kasnije narucim graficku, i sada godinu dana kasnije, od knjige ni traga ni glasa :kreza: Sve je uredno placeno i posiljci se gubi trag na carini...gospoda carinici mozda vole da citaju, pa misle da nikom nece faliti knjiga od 8$ :paranoia: Jedina preostala opcija je da bezimo sa ovog broda koji tone, dok jos ima splavova ;)

Bryan Fury
7.3.2014, 2:23
Čekajte bre pdv se plaća u zemlji gde je roba kupljena, koja je pravna osnova za duplo oporezivanje?

Nema duplog. Npr. ako naručiš nešto iz Engleske što košta 50 funti, da si Englez ili državljanin EU platio bi 50 funti + VAT, pošto nisi onda plaćaš samo 50 funti. Naravno kad stigne ovde, onda se računaju dmaće dažbine.

A ako nije od pravnog lica ko određuje cenu robe, google+im feeling lucky?

Pazario sam Marantz pojacalo poprilično jeftino, u odličnom stanju u Švajcarskoj. Ostavio sam ga tamo kod tasta do sledeće posete da dođem lepo kolima i pokupim ga, teško je ko đavo transport bi me koštao boga oca a i ko zna kako bi preživelo put. Ako mi sad dodje neki kreten na granici i na e-bay vidi nekok cara koji se istripovao da do pojačalo vredi 2k evra (a ima ih) i uporno pokušava da ga proda za te pare iako niko ne licitira šta ja da radim onda?

Možeš da kucneš u drvo ili tako već nešto :kreza: Moguće da grešim, ali koliko znam imao bi izbor ili da ga vratiš nazad odakle je došlo, da platiš sve što ti traže ili da ga baciš u najbližu kantu.

Ja sam narucio neku knjigu sa Amazona probe radi, jer sam planirao da kasnije narucim graficku, i sada godinu dana kasnije, od knjige ni traga ni glasa :kreza: Sve je uredno placeno i posiljci se gubi trag na carini...gospoda carinici mozda vole da citaju, pa misle da nikom nece faliti knjiga od 8$ :paranoia: Jedina preostala opcija je da bezimo sa ovog broda koji tone, dok jos ima splavova ;)

Kako misliš gubi se trag? Da li si imao tracking broj za tu pošiljku, da li je potvrđeno da je uopšte stigla u Srbiju? Na Amazonu ima gomila prodavaca, koliko znam oni što prodaju knjige obično ne prodaju grafičke kartice, nisam siguran kakva ti je to proba bila? Ako si naručio od nekog prodavca sa niskom reputacijom, nije isključeno da to nije ni poslato.... u svakom slučaju si se trebao žaliti odmah, posle godinu dana je već kasno.

Dreamfall
7.3.2014, 2:53
Kako misliš gubi se trag? Da li si imao tracking broj za tu pošiljku, da li je potvrđeno da je uopšte stigla u Srbiju? Na Amazonu ima gomila prodavaca, koliko znam oni što prodaju knjige obično ne prodaju grafičke kartice, nisam siguran kakva ti je to proba bila? Ako si naručio od nekog prodavca sa niskom reputacijom, nije isključeno da to nije ni poslato.... u svakom slučaju si se trebao žaliti odmah, posle godinu dana je već kasno.

To je bila proba za carinu, da vidim da li ce tu biti problema,da ne bih izgubio 200 evra, ako carina zakaze :kreza:... BTW imao sam taj broj, pisalo je status complete (ranije je pisalo in transit ) pa kontam da se posiljka nekako dokopala Srbije :paranoia:

Bryan Fury
7.3.2014, 10:06
Malo čudno, status Complete može da bude jedino ako ti je uručen paket, a i tad nekad ostane samo in transit, moguće da je otišlo na pogrešnu adresu, mada teško sad pogađati. :) Uglavnom, prvi put čujem za tako nešto, obično najmanje žalbi ima na pošiljke iz SAD.

Dreamfall
7.3.2014, 11:19
^ Realno vrlo je moguce da su kurirske sluzbe u Srbiji nesto zeznule, i da su iskulirali posiljku jer je male vrednosti, a kako je mene mrzelo da se cimam i zalim za 8 $ tako je i sudbina knjige ostala misterija :kreza:

zoran845
7.3.2014, 11:50
Naknada za otvaranje valjda ne postoji...Ko o čemu, opet ja o knjigama.

Pre no što su u maju 2013. uveli plaćanje carine/PDV-a na uvezene knjige (jedni tu globu od 20% zovu ovako, drugi onako, mene zabole dhupe šta je, muči me samo što taj namet uopšte moram da platim :mad:), pošto nisu mogli da smisle ništa bolje, naplaćivali su troškove carinskog pregleda :mad:. Kao da sam JA tražio da mi njuškaju po paketima za koje je jasno da sadrže knjige (na koje se tad, da vas podsetim, nije plaćao nikakav harač) - šalje The Book Depository, šta bi drugo bilo? :mad: To nije bilo bogzna koliko (sedamdesetak dinara po paketu), ali me je svejedno nerviralo (što da im dajem bilo šta, već sam platio "robu").

A onda su počeli da deru i uzimaju za sebe petinu vrednosti pošiljke.
:(:mad:

SirDuck
7.3.2014, 11:56
Ja sam poručivao iz kine preko ebay-a 3 stvari, i iz amerike sa nekog sajta jednu stvar.

Ovo iz kine je bilo 9 i 2x1 dolar, odvojeno, a iz amerike nekih 25 dolara.

Ništa mi nisu naplatili na carini ni u pošti, doduše idalje čekam neki kablić od dolar da mi stigne, nije mu još ni vreme, skoro sam poručio.

Izgleda da sam imao sreće :/

Ono jest, paket iz amerike mi je stigao otvoren, uz izvinjenje poštara koji mi je ponudio da vratim paket ako mi je to problem. Ništa nije bilo oštećeno tako da se nisam cimao.

JohnnyNT
7.3.2014, 12:43
Meni je u poslednjih par meseci stiglo 5-7 paketa vrednosti manje od 10$ svaki (u stvari, bio je jedan od 20$ skoro), nikad ništa nisam platio dodatno. Verovatno ću uskoro neki telefon naručiti (100$-200$), pa će mi naplatiti za sve :D

nameless1
19.3.2014, 10:37
Uvazili su mi molbu, stigla je jakna; ovaj put pravilno ocarinjena.:) Heh, kada sam otvorio kartonsku kutiju, imao sam sta da vidim- jakna izguzvana, divljacki ugurana kroz uzak prorez, van najlona, etikete pocepane.. i jos su tu dodatnu 'uslugu' otvaranja naplatili 60 dinara.:facepalm

Sve u svemu, jakna je odlicna, kupljena neverovatno povoljno (289 funti originalna cena, a platio na rasprodaji 53 evra + 2000 dazbine), tako da je to mala uteha za ovo maltretiranje.:D

Inace, slazem se da je nebulozno naplacivati pdv kada kupite robu iz inostransvtva, a za licnu upotrebu. Takodje, otvaranje (skrnavljenje) posiljke oni nama trebaju da placaju, a ne mi njima. Ali, ok..

modd4fun
19.3.2014, 11:22
Evo da podelim sa vama svoja iskustva u vezi kupovine ili porudžbine iz inostranstva. Možda nekom pomogne ili urazumi. Većunu stvari znate i sami. Prvo iskustvo neprijatno ali sa srećnim epilogom imao sam pre 3 godine tokom organizovanja lokalnog lan-partya. Onako na slepo pošto smo poslednji put organizovali pokušali smo da dobijemo neki besplatan lan paket, reklamni i kontaktirali razne proizvođače komp. hardvera. Ladno su nas svi otresli sa cipele sem (neverovatno ali istinito) Thermaltakea. Poslali su nam paket u vrednosti od nekih 200 EUR besplatno. Koga zanima neka me kontaktira na pm poslaću link sa člankom i fotografijama da ne reklamiram sad svoju stranicu. Roba je stigla u NS na carinsku poštu i tražili su još toliko za dažbine. Radnica koju sam kontaktirao telefonom bila je izuzetno neprijatna pa sam insistirao da mi da šefa i javio se tj. javila se šefica. Izuzetno prijatna žena kojoj sam objasnio da je to poklon a ona mi reče da na paketu nema nikakve fakture. Da ne dužim neko od radnika fakturu je sklonio i svu potrebnu dokumentaciju na kojoj je pisala vrednost i gde je navedeno da je to poklon. Na moju sreću dovoljno je bilo da emailom pošaljem šefici ličnu izjavu gde pod puno mat. i kriv. odgovornošću tvrdim da je to paket namenjen u tu i tu svrhu itd. Malo sam još nakitio izjavu navodeći da je u pitanju multinacionalni skup što i jeste istina itd. Dakle uz mnogo nerviranja i zarađenu glavobolju koju sam smirio sa dva brufena uspeo sam da dobijem paket na kućnu adresu.

Drugi put kao da mi prvi nije bio dovoljan poručio sam iz USA YouRock Guitar - midi gitaru.
Našao sam je po izuzetno povoljnoj ceni od svega 90 USD. Bilo je leto i na god. odmoru u Srbiji bio je moj poznanik koji je kod sebe imao sve potrebne kartice i opet da ne dužim sa njegovog kompa na moju adresu poručili smo gitaru, čovek izvrio uplatu sa kartice a ja mu na ruke dao keš i posao rešen. Za neverovatnih 4 dana ako se dobro sećam paket je stigao i dobio sam telefonski poziv iz BG sa špedicije Fedex gde mi je rečeno sledeće: "Gospodine vaš paket je prispeo na aerodrom u BG i potrebno je da izvršite uplatu od 12.000 RSD". Ljudi osećaj ne mogu da vam opišem. Mislio sam da ću se onesvestiti. Sedeo sam na sotlici tog momenta, a imao sam osećaj da lebdim. Glava mi se malo nije raspala. Pitao sam dotičnu kako 12.000 da nije greška, da je to 110% na vrednost robe, a odgovoreno mi je da su to troškovi koje moram da platim, bez objašnjenja detaljnog i rečeno mi je da to košta toliko a svaki dan čekanja nakon 4 gratis dana platiću i ležarinu.

Dalje, telefonirao sam gde sam stigao. Pozvao pozananika koji radi na carinskoj ispostavi i dobijem odgovor da je to tako i ne mogu ništa. Zvao sam upravnicu car.ispostave na aerodromu opet izuzetno prijatna žena koja mi je doslovno rekla da je to takva situacija da mi ne može pomoći. Na kraju ponovo zovem špediciju i pitam zašto to nije poslato do NS-a i zamolim lepo da mi navedu šta tačno treba da platim. E pa ovako su mi rekli. U tih 12.000 RSD 2000 i nešto su troškovi njihovi neki špediterski, zatim slanje brzom poštom do moje kuće skoro 1000 RSD a ostalih 9000 su "ostali troškovi".

Skraćujem što više mogu... Iznerviran na krakju dana iz očaja u 22.00 pošaljem email Fedexu u USA gde ih u prve dve rečenice nahvalim: "Svaka čast, paket brzo stigao itd. Ali ja više nikada neću koristiti vaše usluge niti ću vas bilo kome preporučiti zato i zato" - napišem ono sve gore i navedem kako ne mogu da verujem da oni ne znaju koji su troškovi njihove ispostave u Srbiji pošto sam video na sajtu da se ograđuju od ostalih troškova ali carinskih ne špediterskih. Napišem im i da ovi naši nisu naveli šta terba da platim, po teretu, po veličini šta li? U 02.00 dobije email iz USA uz izvinjenje i da će videti šta mogu da urade i da mi pomognu koliko god budu mogli. U 06.00 pre radnog vremena zove me dana iz Fedexa BG i kaže cinično: "Gospodine vaš dragoceni paket je ocarinjen platićete 4.600 RSD"? Pazite sada me pita i kao da li se slažem da platim brzu poštu. Naravno da sam se složio i platio. Tako ljudi što se mene tiče tad ko zna kad iz Srbije robu iz inostranstva. Od tada poručio sam još nekoliko puta ali do Mađarske ali za to verovatno znate. Povremeno udavim prijatelja koji ima rođaku preko i tako izregulišem.

Može se izboriti za svoje pravo ali to tako teško ide i košta toliko živaca, da nije vredno zdravlja. Dan danas kad uzmem u ruke midi gitaru prođe me jeza kad se setim.

Za kraj samo još jedan detalj. Paket sa gitarom prošao je ceo svet od USA preko Francuske i Mađarske a da nije bio otvaran. Na njemu su nalepnice koje svedoče da je prilikom svakog utovara i istovara bio skeniran. Kod nas je naravno otvoren BRICOM verovatno i to tupom pošto je najlon bio iskidan i morali su malo da se ugrade. Uzeli su mi komplet nalepnica koji sam dobio uz gitaru a koji je naveden na fakturi. Aj izeš nalepnice, sceća da su ostavili USB kabel, kaiš, trzalice i eki ukrasni plakat za klinku.

Izvinjavam se na predugom komentaru i greškama u tekstu.

Prief Lirator
19.3.2014, 11:59
Pročitao sam tvoj post i moram reći tebi, a i drugima, da znate da kada roba stiže preko privatnih kurirskih kompanija (FedEx, TNT, DHL, UPS, USPS), onda se obavezno plaća i "špedicija". Dakle, uz carinu i PDV, oni će nakalemiti i dodatne troškove od par desetina evra, koji mogu rasti ako je paket velik i težak.

Zato ja izbjegavam privatne kurirske kompanije (na lokalnim forumima sam pročitao za njihove skupe "špedicije") i izbjegavam naručivati iole vredniju i/ili kabastiju robu jer bi teško prošlo jeftino pored divljaka na carini, a da ne govorim o eventualnim oštećenjima.

Laskaris
19.3.2014, 12:04
Inace, slazem se da je nebulozno naplacivati pdv kada kupite robu iz inostransvtva, a za licnu upotrebu. Takodje, otvaranje (skrnavljenje) posiljke oni nama trebaju da placaju, a ne mi njima. Ali, ok..
PDV / carina mora negde da se plati. Ako robu kupis u inostranstvu platis PDV stranoj drzavi. Ako uzmes "cabu" da ces robu koristiti van te zemlje dobijes na granici pare od PDV-a nazad ali te saceka carina. Ako vec negde treba da platim platicu radije svojoj zemlji gde mi majka, sestra i sva rodbina zive i rade, lece se, primaju plate i penzije.
U Nemackoj to izgleda ovako: Posta te obavesti da nisu mogli da ti dostave paket jer je zadrzan od strane nemacke carine i da mozes da ga podignes u carinarnici licno u to i to vreme (plativsi carinu ili ne, videce se na licu mesta kad dodjes). Carina otvara paket iskljucivo pred primaocem, ne pre toga. Te carinarnice su najcesce Bogu iza ledja pa nastaju dodatni troskovi putovanja do tamo a, kao sto napisah, preuzimanje je iskljucivo licno.
Nema pouzdanog nacina da se izbegne carina. Ako je roba nova neko bi morao da stavi na paket "polovna roba" da bi se izbegla carina ili da lazira racun ali to je vec krivicno delo i to na Zapadu pristojne firme nece da rade. Neke male online prodavnice hoce. lep broj kineskih firmi "izlazi u susret" kupcima pa salju lazne racune gde roba od 200 eur kosta 55 eur i sl.

Bryan Fury
19.3.2014, 12:20
Pročitao sam tvoj post i moram reći tebi, a i drugima, da znate da kada roba stiže preko privatnih kurirskih kompanija (FedEx, TNT, DHL, UPS, USPS), onda se obavezno plaća i "špedicija". Dakle, uz carinu i PDV, oni će nakalemiti i dodatne troškove od par desetina evra, koji mogu rasti ako je paket velik i težak.

Nema špedicije preko USPS-a, jer paketi idu preko naše pošte.

Prief Lirator
19.3.2014, 12:22
Izvinjavam se, nisam znao za taj izuzetak. :opanachke

nameless1
19.3.2014, 12:28
@Laskaris

U susednim zemljama, po ugledu na EU (vidim sada da u Nemackoj to nije slucaj, ali u Engleskoj, odakle vecina nas narucuje jeste), na posiljke vrednosti do 150 evra se ne placa carina, vec su oslobodjene, zato sto se smatra da su posiljke ove vrednosti uglavnom za licnu upotrebu. Ovi nasi ti udare prvo carinu 10% (ako prelazi 50e), pa na tu uvecanu osnovicu onda opale izuzetno visok pdv od 20%, i ti bi to radije placao?

Laskaris
19.3.2014, 13:04
@Laskaris

U susednim zemljama, po ugledu na EU (vidim sada da u Nemackoj to nije slucaj, ali u Engleskoj, odakle vecina nas narucuje jeste), na posiljke vrednosti do 150 evra se ne placa nikakav porez, carina, vec su oslobodjene, zato sto se smatra da su posiljke ove vrednosti uglavnom za licnu upotrebu. Ovi nasi ti udare prvo carinu 10% (ako prelazi 50e), pa na tu uvecanu osnovicu onda opale izuzetno visok pdv od 20%, i ti bi to radije placao?
Na uvoznu robu placas samo carinu a ne PDV. PDV placas drzavi gde si robu kupio ako ces je tu i koristiti. I za najobicniju cackalicu koju kupis u Engleskoj placas PDV ako ces u toj zemlji da cackas zube (veoma licna upotreba, pao mi je na pamet i toalet papir jos ali hajde da ne preterujemo) :). Ako ti roba stize iz, recimo Engleske, ti mozes da trazis povracaj PDV na nasoj granici ali placas nasoj drzavi carinu (ako je roba podlozna carinjenju naravno). E sad, kako procedura izgleda sa kupovinom/ slanjem iz Engleske ne znam ali ne bi trebalo da ti je PDV (engl VAT, value added tax) uracunat u cenu. To je, cini mi se, to sto ti pises o robi do 150 eur "za licnu upotrebu". S obzirom da ces robu koristiti u Srbiji nalazim da je sasvim posteno da platis carinu Srbiji ako vec ne platis VAT Engleskoj. Zamisli da je moguce da ne platis ni carinu ni VAT tj PDV zemlje iz koje stize roba? Pa covece, niko zivi ne bi kupovao u svojoj zemlji vec bi svi kupovali preko neta bez PDV zemlje u kojoj kupuju i gledali da zaj*bu carinike. Verovatno mislis da je to sasvim u redu? Milion puta pre bih Srbiji platio carinu gde mi porodica zivi i tako pomogao i njih i svoj narod nego Engleskoj i Nemackoj njihov PDV ako ne moram. Samo bih zamolio da ne krene pros*ravanje o korumpiranoj drzavi, lopovima na vlasti i sl. To nije nikakvo opravdanje bez obzira sto i sam nemam dobro misljenje o funkcionisanju Srbije.

water wizard
19.3.2014, 13:13
grešiš, VAT bi trebalo da se računa uglavnom samo za građane UK, tako da uglavnom naručujemo bez VAT, a oni posle dodaju VAT njihovim građnima, a carinu i PDV plaćamo za sve preko 50e našoj državi. Ti možeš da tražiš povraćaj VAT u UK kad iznosiš kupljenu robu i u praksi ne bi trebao 2x da plaćaš PDV ali ako ti naplate tamo moraš da tražiš povraćaj od UK a ovi naši će da ti naplate platio ili ne platio u UK

Laskaris
19.3.2014, 13:23
grešiš, VAT bi trebalo da se računa uglavnom samo za građane UK, tako da uglavnom naručujemo bez VAT, a oni posle dodaju VAT njihovim građnima, a carinu i PDV plaćamo za sve preko 50e našoj državi. Ti možeš da tražiš povraćaj VAT u UK kad iznosiš kupljenu robu i u praksi ne bi trebao 2x da plaćaš PDV ali ako ti naplate tamo moraš da tražiš povraćaj od UK a ovi naši će da ti naplate platio ili ne platio u UK
Naplatice ti carinu nasi, carinska sluzba nalacuje carine, ne PDV zato se i zove tako. U Nemackoj je granica za carinjenje, cini mi se, 70 eur. Ne razumem svu dreku ovde. Ne platis VAT, neces da platis carinu..Pa jbt, hoces da ti jos neko i da pare uz robu koju dobijes ili sta? VAT se placa ako ces robu da koristis u Engleskoj, ako neces placas carinu a oni u carinsku stopu zaracunaju sasvim sigurno i VAT koji tamo (najverovatnije) nije placen, u to uopste ne sumnjam. Narucivanje iz inostranstva je zato i atraktivno. Uz VAT bi bilo skoro sasvim neisplativo u vecini slucajeva. Na neku robu zaista ne razumem zasto se uopste naplacuje carina (knjige npr) cak i da VAT nije placen ali za podosta robe naplacivanje carine je sasvim opravdano.

water wizard
19.3.2014, 13:26
ti izgleda nisi nikad kupovao ništa preko 50e.. prvo ti naplate carinu na vrednost paketa, nekad čak i na poštarinu, pa onda na sve to skupa opale PDV
povraćaj PDV od zemlje izvoznika ti lično radiš to naše carinike ne interesuje
kupovina online se radi tako što se računa +pdv ako na primer naručiš u engleskoj kad naručiš plaćaš odmah cenu+VAT dok nama šalju poštom bez VAT pa carina odradi i naplatu PDV.. ali kad odeš u UK i kupiš u prodavnici platiš odmah njima VAT pa posle kad izlaziš iz zemlje tražiš povraćaj VAT

Laskaris
19.3.2014, 13:34
ti izgleda nisi nikad kupovao ništa preko 50e.. prvo ti naplate carinu na vrednost paketa, nekad čak i na poštarinu, pa onda na sve to skupa opale PDV
kupovina online se radi tako što se računa +pdv ako na primer naručiš u engleskoj kad naručiš plaćaš odmah cenu+VAT dok nama šalju poštom pa carina odradi i naplatu PDV.. ali kad odeš u UK i kupiš u prodavnici platiš odmah njima VAT pa posle kad izlaziš iz zemlje tražiš povraćaj PDV
Nisam jer zivim u Nemackoj poslednjih osam godina pa ne znam kako to tacno izgleda u Srbiji ali zato jako dobro znam kako izgleda u Nemackoj. Vecinu robe naruciti iz Nemacke u inostranstvu se jednostavno ne isplati. Mozda ako funta / dolar npr popusti pa se isplati naruciti neku robu u kolicini koja bi pokrila troskove transporta. Pre nekoliko godina je dolar bio bas slab pa su ljudi isli u USA jeftinim letovima, kupovali robu "za licnu upotrebu" i vracali se za Nemacku ali to je trajalo kratko jer se dolar oporavio.
Mogu da razumem da ljudi hoce da prodju sto jeftinije ali ako negde ne platis PDV moras platiti carinu ili "srpski PDV" pa ga ti zovi i harac ili kako god. Ako negde kupujes bez PDV ta roba je konkurentija nego domaca na koju se PDV placa, sasvim je logicno da se naplati PDV u nekom obliku. Tako je i u Nemackoj, samo se to zove carina kako i treba da se zove. Iz nekog glupog razloga naplacuje se "carina" i na knjige preko 70 eur i ovde. Tvoja je stvar kako ces VAT da regulises, ako licno kupujes u Engleskoj VAT ces platiti isto kao i Mehrwertsteuer u Nemackoj (nemacki PDV), na izlasku iz zemlje ces dobiti pare nazad ali ce te sacekati carina.

SirDuck
19.3.2014, 13:41
Evo stigao i USB kablić za dolar pre neki dan, sve prošlo ok.

Bar za ovako sitne stvari ne mlate. Nisu ni otvarali paket.

water wizard
19.3.2014, 13:44
Pa da.. živiš u nemačkoj i odande glumiš nekog patrijotu kako treba da se plaća državi srbiji porez :D

Bryan Fury
19.3.2014, 13:48
Mogu da razumem da ljudi hoce da prodju sto jeftinije ali ako negde ne platis PDV moras platiti carinu ili "srpski PDV" pa ga ti zovi i harac ili kako god. Ako negde kupujes bez PDV ta roba je konkurentija nego domaca na koju se PDV placa, sasvim je logicno da se naplati PDV u nekom obliku.

Vidi se da si iz Nemačke kad pominješ domaću robu, koja crna domaća roba, možda paradajz i kupus :D Kod nas ti na vrednost paketa dodaju carinu, shipping/špediterske troškove, troškove otvaranja itd i onda se na ceo taj ukupni iznos naplati pdv. Onda se posle neko začudi kako je moguće na knjigu od 70 dolara platiti 80 dolara troškova. Moguće je :D

water wizard
19.3.2014, 13:53
da bar štite taj paradajz nego uvoze na veliko iz makedonije i turske

Laskaris
19.3.2014, 13:53
Pa da.. živiš u nemačkoj i odande glumiš nekog patrijotu kako treba da se plaća državi srbiji porez :D
Placao sam Srbiji deset godina porez do zadnjeg dinara a planiram da se vratim da zasnujem porodicu tu. Vi ljudi u Srbiji i ne znate kako funkcionise drzava (ili se pravite ludi) vec samo gledate da se provucete sto jeftinije i dizete dreku kako vas drzava pljacka. Uglavnom zbog veoma negativnog stava ljudi prema drzavi i svojoj okolini uopste u Srbiji su stvari takve kakve jesu. Preporucujem svakome od vas da malo mrdne van Srbije (ne kao turista vec da zivi i radi neko vreme u inostranstvu ako moze). Posle nekog vremena svako postane "patrijota" jer shvati kako drzava funkcionise i da drzavu tj sistem zapravo cine ljudi i njihov stav o zajednickom dobru. Kada dodjem u Srbiju najezim se od silne negativne energije ljudi prema drzavi, prema sopstvenoj okolini i prema bilo kom zajednickom cilju drustva.

nameless1
19.3.2014, 13:54
kupovina online se radi tako što se računa +pdv ako na primer naručiš u engleskoj kad naručiš plaćaš odmah cenu+VAT dok nama šalju poštom bez VAT pa carina odradi i naplatu PDV.. ali kad odeš u UK i kupiš u prodavnici platiš odmah njima VAT pa posle kad izlaziš iz zemlje tražiš povraćaj VAT

Tako je. Sto se placanja carine tice, i dalje mislim da je 50 evra nizak prag (kazem, po propisu EU je 150, mada neke zemlje, kao Nemacka to ne postuju), kao i da je bezveze da prvo zalepe carinu, pa na tu uvecanu osnovicu da naplacuju pdv..

Na uvoznu robu placas samo carinu a ne PDV. PDV placas drzavi gde si robu kupio ako ces je tu i koristiti. I za najobicniju cackalicu koju kupis u Engleskoj placas PDV ako ces u toj zemlji da cackas zube (veoma licna upotreba, pao mi je na pamet i toalet papir jos ali hajde da ne preterujemo) :). Ako ti roba stize iz, recimo Engleske, ti mozes da trazis povracaj PDV na nasoj granici ali placas nasoj drzavi carinu (ako je roba podlozna carinjenju naravno). E sad, kako procedura izgleda sa kupovinom/ slanjem iz Engleske ne znam ali ne bi trebalo da ti je PDV (engl VAT, value added tax) uracunat u cenu. To je, cini mi se, to sto ti pises o robi do 150 eur "za licnu upotrebu". S obzirom da ces robu koristiti u Srbiji nalazim da je sasvim posteno da platis carinu Srbiji ako vec ne platis VAT Engleskoj. Zamisli da je moguce da ne platis ni carinu ni VAT tj PDV zemlje iz koje stize roba? Pa covece, niko zivi ne bi kupovao u svojoj zemlji vec bi svi kupovali preko neta bez PDV zemlje u kojoj kupuju i gledali da zaj*bu carinike. Verovatno mislis da je to sasvim u redu? Milion puta pre bih Srbiji platio carinu gde mi porodica zivi i tako pomogao i njih i svoj narod nego Engleskoj i Nemackoj njihov PDV ako ne moram. Samo bih zamolio da ne krene pros*ravanje o korumpiranoj drzavi, lopovima na vlasti i sl. To nije nikakvo opravdanje bez obzira sto i sam nemam dobro misljenje o funkcionisanju Srbije.

Greskom sam napisao 'porez'; kada sam govorio o limitu, mislio sam na carinu. Nema razloga odmah da galamis. Inace, po propisu eu, postoji limit od 22evra do koga si oslobodjen placanja vat-a ako uvozis robu iz jedne clanice eu u drugu, dok je kod nas taj limit 99 dinara..

Kada dodjem u Srbiju najezim se od silne negativne energije ljudi prema drzavi, prema sopstvenoj okolini i prema bilo kom zajednickom cilju drustva.

Pogledaj prvi post, pa ce ti mozda biti jasnije otkud ta silna 'negativna energija'. Oni napravili glupost, a ja jos morao da im placam takse, da se mlatim (iz poste su me tri puta vracali, nemaju pojma ljudi proceduru, ne veruju mi)..

Bryan Fury
19.3.2014, 14:16
Kada dodjem u Srbiju najezim se od silne negativne energije ljudi prema drzavi, prema sopstvenoj okolini i prema bilo kom zajednickom cilju drustva.

Stvarno, kakvo iznenađenje :D Zamisli da ti treba nova lična karta i onda nekoliko dana stojiš u redu svako jutro od 5-6 do 9 samo da bi uspeo da uzmeš broj. Ili da moraš da naručuješ najbanalnije lekove iz inostranstva jer ih ovde niko ne pravi. Ovde su to najbolje objasnili:

http://www.njuz.net/nepopravljivi-optimista-se-izlecio-u-srbiji/

Laskaris
19.3.2014, 14:20
Nameless, razumem sta se tebi desilo, nisam mislio ni na koga licno vec generalno na stav ljudi. Napisao sam vec da imam prijateljicu koja radi na carini. Radi svoj posao savesno i pedantno. Pokusaja prevare carine ima toliko da to nije normalno. Ne kazem da je stanje srpske carine dobro, daleko od toga ali ponasanje povelikog broja ljudi jednostavno ne razumem.
@B.Fury: Licnu kartu sam vadio u Srbiji i cekao sam podosta (uzeo je posle tri meseca kada sam ponovo dolazio) a i pasos (doduse to sam brzo zavrsio) i znam vrlo dobro kako to izgleda. Nazalost, imam poprilicno iskustva sa zdravstvenim sistemom u Srbiji pa opet nemam negativan stav jer sam video da se mnogi ljudi, i pored mora problema, trude. Do coveka je licno kakav ce stav da zauzme. Da takve probleme ima jedan Nemac definitivno bi se upucao posle par meseci.

Vidi se da si iz Nemačke kad pominješ domaću robu, koja crna domaća roba, možda paradajz i kupus :D
Sa takvim stavom ce biti jos manje domace robe i stanje ce biti jos losije. Da, u Nemackoj moze covek da nauci da bude patriJota, nesto sto je u Srbiji posprdno, u Nemackoj je sasvim normalno i pozeljno ponasanje.

water wizard
19.3.2014, 14:23
i to ako imaš pare za lekove

modd4fun
19.3.2014, 14:24

Zato ja izbjegavam privatne kurirske kompanije (na lokalnim forumima sam pročitao za njihove skupe "špedicije") i izbjegavam naručivati iole vredniju i/ili kabastiju robu jer bi teško prošlo jeftino pored divljaka na carini, a da ne govorim o eventualnim oštećenjima.

Slažem se sa tobom u potpunosti. Ja sam na žalost midi gitaru samo tako mogao poručiti pošto je prodavac radio sa Fedexom, a i tada nisu svi vršili isporuku tehnike za ovaj naš kraj. Što se ozbiljnosti i profesionalizma tiče razlika između naših predstavnika i stranih je katastrofalna. No svaka škola se plaća.

Bryan Fury
19.3.2014, 14:28
i to ako imaš pare za lekove

Ma... ja sam neku glupost što inače ne košta više od 2 ili 3 evra do kraja morao da naručim iz inostranstva, jer ovde jednostavno nema, ne pravi se. Takvih primera koliko hoćeš.

Laskaris
19.3.2014, 14:49
Sto se troskova spedicije na carinjenu robu tice: napisao sam vec - u Nemackoj dolazite do carinarnice licno, nema slanja posiljke sa carine. Da ima, to bi kostalo kao Svetog Petra kajgana, cak daleko vise od 10-20 eur. Od dostavljaca sirom Nemacke postoje samo DHL i Hermes. Hermes pokusava da dostavi tri puta (prijem iskljucivo licno) pa ako te ne nadju salju nazad (99 odsto verovatnoce je da te nece naci jer dostavljaju od 8 do 15) a ne salju u paket centar pa je zapravo DHL jedina opcija. Nalazim da su kurirske sluzbe u Srbiji mnogo brze, jeftinije i efikasnije nego u Nemackoj. I ima ih mnogo vise.

Laskaris
19.3.2014, 14:52
Ma... ja sam neku glupost što inače ne košta više od 2 ili 3 evra do kraja morao da naručim iz inostranstva, jer ovde jednostavno nema, ne pravi se. Takvih primera koliko hoćeš.
Odgovorno tvrdim da u poslednje tri godine nema leka koji se ne moze naci u Srbiji. Po nesto visoj ceni jer se uvozi, ali se moze naci. Ranije je bilo za neke lekove "povuci-potegni". Nazalost, sa tom temom imam i previse iskustva.

Atwa013
19.3.2014, 14:56
Nalazim da su kurirske sluzbe u Srbiji mnogo brze, jeftinije i efikasnije nego u Nemackoj. I ima ih mnogo vise.

Ovo cu da uramim i sutra pokazem kolegama na poslu. :)
A ja cu da te vodim na pice kad dodjes u Srbiju. :D

Bryan Fury
19.3.2014, 15:00
Odgovorno tvrdim da u poslednje tri godine nema leka koji se ne moze naci u Srbiji. Po nesto visoj ceni jer se uvozi, ali se moze naci. Ranije je bilo za neke lekove "povuci-potegni". Nazalost, sa tom temom imam i previse iskustva.

Sigurno?

Trenutno oko 40 lekova ne može da se nađe u apotekama, a pojedini među njima, kao što su aminofilin, kliacil, enbecin, zorak, diaprel, lopion... deficitarni su već mesecima.

http://www.naslovi.net/2014-01-10/dnevnik/sve-duza-lista-deficitarnih-medikamenata-u-apotekama/8541821

Laskaris
19.3.2014, 15:19
@B. Fury: Da, nazalost, imao sam dosta tuznih porodicnih razloga za to iskustvo sa lekovima. Idi u privatnu apoteku i naci ces sve lekove ili zamene za njih. Bar je takvo moje iskustvo.

@Atwa013: Na pice nemam kad da idem a u Bg sam od petka, hvala na pozivu u svakom slucaju ;) Ne salim se kad kazem to za kurirske sluzbe. Imam iskustva i sa njima i sa DHL-om i Hermesom i znam vrlo dobro sta pisem. DHL pakete u Nemackoj (kupujem online sve i svasta) cesto zaticem na kucnom pragu, a narocito one koje dostavlja nemacka posta (manji paketi koji ipak ne mogu da stanu u postansko sanduce koje je znatno vece nego u Srbiji) - ne nadju komsiju da mu daju paket, ne odnesu u paket-stanicu a kako su placeni po uspesnoj dostavi iz prvog puta lepo mi ostave paket ispred vrata. Videli da se ne bunim, doduse ni pakete niko ne dira ali da je profesionalno - nije. Hermes takodje - cesto posle treceg pokusaja dostave jednostavno ostave paket ispred vrata. Meni je OK jer paket ipak dobijem a i njima jer ustede sebi troskove slanja nazad. Daleko je to od idealnog sistema. A jeftino uopste nije.

max888
20.3.2014, 1:49
По твом писању још треба да нас радује што издржавамо болесни партијскофамилијски бирократски склоп од 700 000 чиновника републике Србије!? Еј бре то је већи број него што га има једна Француска! Примера је на све стране а овај са границом од 50е је само један у низу. Прошле године када сам вадио пасош коштало ме је 4800 динара, 1200 уверења и 3600 да ме тета слика и да обичан документ, да ли ме је неко питао имам ли тај новца јер сам тек завршио факултет и био (и сад сам) наравно незапослен. Још ћемо платити изборе принудним мењањем дозвола до јуна али ни то није довољно него мора да се плати криминално обрачунато царињење јер је то обавеза сваког доброг бот...грађанина.

Laskaris
20.3.2014, 9:30
^
Nisam rekao da treba da te raduje bilo sta vec da postoji nesto sto je obaveza i duznost. Ako ti tu nesto nije jasno nemam zaista nista vise da dodam. Srbija slobodno onda moze da nastavi da se valja u haosu besa i bezakonja. Savrseno dobro znam kako se u Srbiji zivi: rodjen, odrastao, radio u Bg, tu mi je porodica, prijatelji. Uzgred, u mojoj porodici niko nije na budzetu vec u privatnom biznisu a pogotovo nemaju veze sa carinom i trgovinom, uvozom i trange-frange ekonomijom.

bobi98
28.3.2014, 22:01
Koliko bi bila carina i porez na neku stvar od 200 dolara iz inostranstva? Nisam bas u toku sa ovim..

I posto imam rodbinu u Hrvatskoj koja je sada clanica EU, da li bi slanje na njihovu adresu proslo bez carine i PDV-a?

ColdBoot
6.4.2014, 1:15
---
Pa covece, niko zivi ne bi kupovao u svojoj zemlji vec bi svi kupovali preko neta bez PDV zemlje u kojoj kupuju i gledali da zaj*bu carinike. Verovatno mislis da je to sasvim u redu? Milion puta pre bih Srbiji platio carinu gde mi porodica zivi i tako pomogao i njih i svoj narod nego Engleskoj i Nemackoj njihov PDV ako ne moram. Samo bih zamolio da ne krene pros*ravanje o korumpiranoj drzavi, lopovima na vlasti i sl. To nije nikakvo opravdanje bez obzira sto i sam nemam dobro misljenje o funkcionisanju Srbije.

Imaš idealistično mišljenje o plaćanju poreza ovoj administraciji koja slabo do uopšte ne brine o običnim građanima a leši nas kroz poreze ovako bedne na sve strane.

Najsvežiji primer, nisam mogao nikako da nabavim ovde medicinsko pomagalo za člana porodice tačnije morala bi da se čeka dugotrajna procedura(za to li plaćam poreze???), i što je još gore, ljudi koji rade u predstavništvu kompanije koja pomagalo proizvodi, takođe nisu imali sluha (po tome bi lako mogli naći uhlebljenje u državnoj administraciji, imaju "štofa" u sebi) sve dok se nisam obratio njihovoj centrali direktno. Tako da bih pre platio porez toj državi nego ovoj u kojoj živim kad već pomenu to. Svesniji su ljudi od ovih naših čkembavih ćalasana.

A što se carine tiče, u par navrata sam naručivao neke stvari kojih ovde nije bilo i prolazio ko bos po trnju posebno ako se radilo o proizvodima na popustu. Mislim, nemam u suštini ništa protiv plaćanja carina ali nisam ni za to da me presvlači ko kako stigne i kako mu se taj dan digne, da izvinete...

+1 max888

todos
6.4.2014, 17:16
Da mi je neko pre 14 godina rekao da ce danas biti ovako ja bih mu tad rekao da ide da pase travu. Danas samo mozes dobro da prodjes ako ti neko iz inostranstva donese nesto koje ce da prijavi da je za sopstvene potrebe i tako izbegne harac.

Dusan_BG
22.4.2014, 14:04
Drugar mi ide na skuzbeni put u Kinu... Zadrzace se tamo mesec dana i posetice razne gradove... Ponudio se da mi kupi nesto pa rekoh da se konsultujem sa vama sta bi se to moglo kupiti. Sta je to tamo povoljno, pre svega od it opreme. Pretpostavljam da je dosta jeftinije jer se kod njih pravi vecina stvari koje stizu kod nas. Zna li neko za neki njihov web sajt koji je nalik na nasu pcberzu ili itsvet... Sta bi vi kupili da recimo jednog dana odete tamo :)

RexGrammer
23.4.2014, 13:39
aliexpress
dx
pandawill

telefoni nebrendirani / kineski, su po meni najisplativiji

Peruzzi
8.5.2014, 15:08
Rodjak planira da mi posalje njegovu staru graficku DHL-om iz Svedske, ima li neko iskustva sa placanjem carine u takvim uslovima? I da li je uopste bezbedno slati na ovaj nacin? AMD 7870 je grafa ako nekoga zanima

marko13
8.5.2014, 15:39
Sigurno jeste ali i skupo. Papreno skupo sve to.
Poklon se ne carini kada ide od fizickog lica fizickom licu do vrednosti od 50E
U slucaju da robu prati faktura odnosno da robu dobijate od pravnog lica. Znaci kupovina preko interneta ili bilo sta slicno. Roba podleze carinjenju i da je vrednost 1E
Da bi robu oslobodili morate angazovati nekoga da carini robu za vas. To je carinski agent ili spediter. Cene se krecu oko 4000-6000din za tu uslugu. U slucaju da se radi grupno carinjenje postoji mogucnost da platite do 1000din tu uslugu.
Naravno na tu istu posiljku morate platiti PDV znaci 20% + carinu po stopi za odredjeni proizvod. Za racunare je 1% za vecinu ostalih racunarskih delova je 1% za zvucne karte je 5%.

To je ukratko kako stvari stoje.:)

Peruzzi
8.5.2014, 15:54
Znaci ja bih pukao 5-6000 da ova graficka stigne do mene... divota.

Bryan Fury
8.5.2014, 17:06
Neka ti pošalje običnom poštom, mada ni to nije uvek garancija da neće biti dodatnih troškova :)

Peruzzi
8.5.2014, 18:36
Neka ti pošalje običnom poštom, mada ni to nije uvek garancija da neće biti dodatnih troškova :)

S obzirom kako su mi neki paketi stizali postom ne zelim da rizikujem to, jednom mi je stiglo napajanje ulubljeno od udaranja i kutija u kojoj je bilo napajanje kao da su je kerovima bacili...

zoran845
8.5.2014, 19:04
Kako god da ti taj rođak pošalje paket (običnom poštom ili preporučeno) - tumbanje, lupanje i treskanje o zemlju mu ne gine. Evo, meni je baš danas stigla knjiga (broširani povez) sva kontuzovana & izgužvana :mad: (dobro, nije baš strašno za običnog konzumenta, ali ja sam pedantan pa mi smeta što dam pare ko za novo a dobijem - maltene - polovno).

Poštanski službenici (oni što barataju paketima) kao da se namerno trude da što više oštete pošiljke.

Uzgred budi rečeno, čim ti neko iz inostranstva nešto pošalje preporučeno to mora da zaglavi na carini (tako su mi bar rekli sami carinici kad sam onomad išao da se sa njima svađam). Obične pošiljke (kao ova moja, danas prispela) se nekako provuku pored (kaba)dahija :).

Bryan Fury
8.5.2014, 19:27
Slažem se sa Zoranom, kako god ti pošalju ne možeš biti siguran da neće biti tumbanja i lupanja. Kako god, ako se grafička kartica dobro upakuje u onu pucketavu foliju, ne bi trebalo da bude problema.

Uostalom, ako će on tamo da plaća DHL, a ti ovde špediciju + sve ostalo, bolje neka proda karticu za koliko god, pa neka ti ceo taj iznos pošalje u kešu, pa ti ovde onda kupi nešto :D

Peruzzi
8.5.2014, 21:18
Uostalom, ako će on tamo da plaća DHL, a ti ovde špediciju + sve ostalo, bolje neka proda karticu za koliko god, pa neka ti ceo taj iznos pošalje u kešu, pa ti ovde onda kupi nešto :D

Mrzi ga da se muci oko prodaje, inace je uzeo gtx790 i 2x 27" dell ultrasharp, a ja ne volim da se ciganjisem oko para...

Atwa013
8.5.2014, 21:22
Nazalost, to oko tumbanja i lupanja je tacno, ali ako je posiljka adekvatno zapakovana, onda problema nema ili ne bi trebalo da bude. Ne znam kako planira da ti posalje karticu, ali ako salje postom, kao obicnu posiljku, one nisu osigurane i niko ne odgovara ako im se nesto desi ili nestanu. Ako je ostecena, dobices pismo izvinjenja... E sad preporuceno ili vrednosno, to je druga prica. Samo, kao sto kazu, nisam siguran koliko ce ti se isplatiti.

VDakMen
9.5.2014, 0:44
Meni su poceli da naplacuju neke nalepnice koje lepe na paket kada ga pregledaju i na kojima pise da paket ne podleze carini.
To me kosta u posti 100 dinara.
A juce su mi ocarinili baterijsku lampu koja kosta 17 evra, oni su je carinili na vrednost od 10 dolara i 160 dinara me izadje carina.
160din(carina)+100din(nalepnica)+45din(provizija)= 305dinara
Po kojoj logici su mi to ocarinili i te nalepnice poceli da naplacuju.
Cale ide do poste da mi uzima pakete i prvu nalepnicu sam istolerisao ali ovo sada mi je otislo na zivce ruke im se osusile.
U ponedeljak idem u Savsku da im se na**bem majke jer mi je svaki dinarcic bitan.

Bryan Fury
9.5.2014, 8:14
Ćuti i uživaj što su ti carinili na 10 dolara, trebao si platiti bar 600 dinara za sve to. Ako se budeš puno žalio, sledeći put možda i platiš svaki dinar :D

DragonSlayer
9.5.2014, 9:07
Neki i dalje nece da ukapiraju ... Na iznose manje od 50 evra ne placas carinu, ali placas PDV. Porez se placa na sve. Pregled je oko 100 dinara.

I to je to.

Sent from my alcatel_ot_995_4.0.4 using Tapatalk 2

VDakMen
9.5.2014, 10:35
Ako se porez placa na sve i pregled takodje onda bi trebalo da za svaki paket dam kintu koju odrede sto nije bio slucaj.
U sledecem paketu mi je stigao retrovizor koji je duplo skuplji i platio sam 0 din, a i taj paket su takodje otvarali.
Silne pakete pre su takodje otvarali pa sam takodje i za njih platio 0 din.
Ono sto ja kapiram je da koriste sistem ako prodje prodje.
Bio sam pre mesec dana kod njih u Savskoj i verujte mi kada vam kazem cim sam video te ljude koji otvaraju pakete odmah se vidi da su to muljare i neodgovorni ljudi na koliko toliko odgovornim mestima i pride smotani naravno osim izuzetaka.

DeCoy
9.5.2014, 11:02
Te "nalepnice" su obavezne (carinski pregled 66 dinara + obaveštenje o prispeću 44 dinara), uživaj svaki put kad je ne dobiješ.

VDakMen
9.5.2014, 11:13
To mu dodje kao kada placas zdravstveno i kada treba da kupis lek platis participaciju.
Oni dobijaju platu od nas da bi otvarali pakete i radili to sto treba da rade pa sada im mi placamo to sto koriste skalper.
Daj onda da placamo za svaki taster koji drzavni sluzbenici pritisnu na tastaturi i po metru koliko predju preko tockica na misu.
Joooj banana drzavo... nisi ni Somaliji ravna.
Mene drzava na mobilizaciji nece videti.

Prief Lirator
9.5.2014, 11:20
Pazi duže, tačno je da tu nema nikakvog pravila i da je carinski sistem jako loše organizovan.
Ali pošto si u ovom slučaju dobro prošao, nema potrebe da praviš dramu oko 100 dinara.

Bryan Fury
9.5.2014, 11:26
Nisu mu ni carinili na pravi iznos i još kuka, krivi mu carinici, najbolje da su oni njemu još platili 10e za grad :D

VDakMen
9.5.2014, 11:27
Slazem se i u pravu si jer to su samo dve kugle sladoleda.
Ja sam vise mislio da delujem preventivno da se ne osile ti tipusi.

VDakMen
9.5.2014, 11:32
E moj moderatoru...
Samo ti placaj takve ljude oni i vole.
Poenta je da ja kada bi prekrsio pravilo ovog foruma ja bi snosio sankcije shodno tome dok to kod njih (drzavnih sluzbi) nije slucaj.

Bryan Fury
9.5.2014, 15:59
E moj moderatoru...
Samo ti placaj takve ljude oni i vole.
Poenta je da ja kada bi prekrsio pravilo ovog foruma ja bi snosio sankcije shodno tome dok to kod njih (drzavnih sluzbi) nije slucaj.

Jedino pravilo što su oni prekršili je što ti nisu lupili pun iznos, već si platio manje.

VDakMen
9.5.2014, 16:39
Razumem te nalepnice da su uveli da naplacuju pa da uzivam ako je ne zalepe sto rece drugar par poruka iznad.
Greska je u tome sto artikal kosta 10 dolara i oni su ga carinili, a nisu trebali jer je granica 50evra.

water wizard
9.5.2014, 16:45
možda su ti naplatili porez i neke troškove a ne carinu
a 66 din je ja mislim poštarina ako ti je malo veći paket naplaćuju valjda

Prief Lirator
9.5.2014, 16:55
Razumem te nalepnice da su uveli da naplacuju pa da uzivam ako je ne zalepe sto rece drugar par poruka iznad.
Greska je u tome sto artikal kosta 10 dolara i oni su ga carinili, a nisu trebali jer je granica 50evra.Nisu ti naplatili carinu, nego samo PDV.
Kod vas se plaća PDV i za robu ispod 50 evra, a preko 50 evra ide i carina i PDV. Понимаешь?

DeCoy
9.5.2014, 17:01
A juce su mi ocarinili baterijsku lampu koja kosta 17 evra, oni su je carinili na vrednost od 10 dolara i 160 dinara me izadje carina.
160din(carina)+100din(nalepnica)+45din(provizija)= 305dinara
Po kojoj logici su mi to ocarinili i te nalepnice poceli da naplacuju.

20% poreza na vrednost od 10 dolara ti je baš negde tih 160 dinara. Niko tebi ništa nije carinio.

Mene drzava na mobilizaciji nece videti.

Uruši se celokupna odbrambena doktrina VS.

Bryan Fury
9.5.2014, 17:47
Inače kako to izgleda kad je iole vrednija pošiljka u pitanju: dobiješ obaveštenje da u roku od 8 dana pošalješ račun/fakturu o kupljenoj robi i izveštaj o uplaćenom iznosu inače ti vraćaju paket nazad pošiljaocu. I onda platiš sve do zadnje pare :D

milos87popovic
16.7.2014, 12:19
Slazem se sa RexGrammer :)
I po meni su oni najsiplatljiviji :)

JohnnyBravos
9.12.2014, 19:36
Šta se prilaže za eventualnu žalbu, screen sa Paypala, sa stranice gde je kupljeno, ovaj izvod iz banke jel može sa ebankinga da se odštampa ili mora baš iz banke?

Dreamfall
10.12.2014, 16:32
Komradi potrebna mi je vasa pomoc :D Posto mi dolazi drugarica iz Japana pocetkom januara, kada joj je i rodjendan, skromna ekipa poznanika koja broji par nas entuzijasta je resila da skupi pare koje su preusmerene sa DA:I preordera (jer je BW ubacio Denuvo) i da joj kupi neko poklonce. Problem je sto smo se namerili da joj kupimo repliku maca iz anime-a jer ona trenutno trenira Iaido ( Ryu ha ili tako nesto ne razumem se u to :kreza: ). Iako ne moze da se poredi sa 7 k dolara custom made katanom koju je dobila od caleta :kreza: , nadamo se da ce imati neku sentimentalnu vrednost :rolleyes:

E sad moje je pitanje kako ce to nasi strucnjaci na carini videti? Mac je od celika, naostren i moze da se koristi za seckanje, pa me brine da nas na carini ne zeznu i zabrane uvoz zbog toga. Sa sajta odakle nameravamo da narucimo su nas uverili da izvoze svoje proizvode u Srbiju, ali ipak...
Cak smo i krenuli u celu pricu mesec dana ranije znajuci nasu carinu, iako se proizvodjac kune da mogu da isporuce artikal za 15 dana. Svaki savet je dobrodosao :) O tome kako ce to ona da odnese u Japan...trenutno necemo da razmisljamo :kreza:

Evo slika maca, neko ce ga mozda i prepoznati :rolleyes:

http://www.swordsswords.com/images/products/detail/Byakuya_Kuchiki_Senbonzakura_Manga_Series_Anime_Sw ord_1.jpg

NjegovaWisost
11.12.2014, 4:55
Nađi na sajtu Uprave carina broj pa pitaj... Mislim da ima ona neka fora da je to sportsko oružije.

LoneWolf
11.12.2014, 14:33
Neće proći. Imam iskustva sa "republičkosrpskom" carinom iz koje su goveda pri mom pokušaju da uvezem polu-lovački polu-combat nož (privremeno) onemogućili isporuku, jer su ga klasifikovali kao hladno oružje, što će biti slučaj i sa ovim mačem. Kako sam riješio problem? - Učlanio sam se u lovačko društvo, donio potvrdu u narednih 7 dana da mi je to rekvizit za lov i kreteni su tek tada popustili i prihvatili da mi proslijede pošiljku. :facepalm Fora sa sportskim rekvizitom može ići samo sa potvrdom nadležnog kluba, potpis, pečat, datum, ali NE kao da je naručilo FIZIČKO nego PRAVNO lice (kao da je potrebno klubu).

Dreamfall
11.12.2014, 17:30
^ Nista onda, hvala na pomoci :(

dacajak
13.12.2014, 15:57
Koliko se placa, i da li se placa carina, ako primam poklon iz inostranstva, tacnije is UK? Polon je u vrednosti oko 130 funti. U pitanju je procesor, tako da je paket mali i lagan.
Koliko znam, u zemljama clanicama EU je besplatno, sto se tice Srbije, imamo li mi neke povlastice sto se tice ovoga?

water wizard
13.12.2014, 16:03
isto kao kad kupiš sve preko 70e vrednost od fizičkih lica ili 50e od pravnih

dacajak
13.12.2014, 16:28
Znaci, poklon koji dobijam besplatno, oznacen kao "gift", od posaljioca koji je platio sve troskove slanja, ovi na carini ce me ipak odrati, jer je paket 170 eura? :(
Koliko bi me otprilike izasle dazbine carinjenja na ovaj predmet?

water wizard
13.12.2014, 16:33
trebalo bi oko 30% od vrednosti robe i poštarine ali može i više ako odrede da više košta, gledaj naše cene za procenu

dacajak
13.12.2014, 16:38
Kod nas je taj procesor 23000, znaci oko 7000 din bi trebala da me izadje carina, mislim da cu za sada da otkazem tu posiljku. :opanachke

water wizard
13.12.2014, 16:41
gledaj da ti to neko prošvercuje to je sitno može u džep

DeCoy
13.12.2014, 16:43
trebalo bi oko 30% od vrednosti robe i poštarine ali može i više ako odrede da više košta, gledaj naše cene za procenu

Carina je 10% na procenjenu vrednost robe + poštarina ako je ima, a na tako dobijenu cenu dodaješ još 20% PDV.

http://www.upravacarina.rs/cyr/Informacije/FAQ/Stranice/postanskeposiljke.aspx

LoneWolf
16.12.2014, 20:14
Ima i tu jedna šema al nemoj da me banuju sa foruma za carinsko zaobilaženje: nek uzme blank šablon za privjesak za ključeve i strpa procesor unutra, naši "eksperti" će ti cariniti privjesak (neće cariniti ništa). Meni je uspjelo tako sa nekim sitnijim dijelovima, CPU, dijelovi za mob, kamere, senzori i sl.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Chicharito 14
2.1.2015, 1:58
E ovako ljudi, imam jedno pitanje.

Dakle, gledao sam jednog twitch streamera, i dobio sam Tastaturu (logitech g710+), miš(roccat kone) i podlogu za miša (hyperx). Mada ovo je manje-više nebitno.
Lik koji streamuje je sa Floride (US), rekao mi je da mu pošaljem podatke da bi mogao da mi pošalje paket. Sve sam to uradio i sada se pitam koliko vremena treba da stignu stvari iz US, kolika će biti visina taksi na carini, PDV.
Neko ko ima iskustva sa ovime neka mi odgovori. Hvala unapred. :)

LoneWolf
2.1.2015, 2:36
Najdalje za mjesec dana onom "najšugavijom" varijantom pošte, koja nije preporučena. Fedex i expedited pošiljke imaju rok od 24-48 sati, ali se masnije plaćaju. Možeš proći i bez carine ako imaš firmu pa spucaš to što ti stiže pod opremu/radni materijal, koji je dijelom oslobođen od carine ako se radi o osnovnim sredstvima za rad. Ne smijem da detaljišem, šutnuće me sa foruma :a_whistli

Баш_Челик
6.1.2015, 20:01
Ја наручио и стигло ми, гугл картон са све сочивима и магнетима за 2 еврића преко али експреса.

Ладно су мајмуни то царинили као електронску компоненту вредну 10 евра, тако да сам откуп платио 380 динара (пдв + за нешто 180 динара).

Ускоро би требало да ми стигну и два motion+ додатка за wiimote, вредност је 12е. Ко зна колико ће и шта ту да лупе.

DeCoy
7.1.2015, 0:45
180 dinara ti je pošta uzela za dostavu.

Баш_Челик
7.1.2015, 16:35
Претпоставио сам.

milkobgd
10.1.2015, 5:17
Jok nego za onaj selotejp tj otvaranje i zatvaranje paketa.

bacacar
24.6.2015, 15:25
Ljudi, pa ovi sa carine nisu normalni! :rofl: Poslao sam MSI-ju plocu, na servis u garantnom roku, pre par nedelja i sad je stigla nazad iz Holandije. Ploca je kupljena ovde u Srbiji ali je ta prodavnica prestala sa radom pa sam morao ovako! Na scenu stupa nasa bajna carina. Ladno traze ljudi da platim 10000 dinara da bih dobio plocu nazad! :rofl: :facepalm Ne mogu da verujem koji kreteni! Ploca nova ovde kosta 12000 a vec sam dao 2000 za slanje tako da ispada da mi je bilo bolje da kupim novu nego da saljem pokvarenu na servis. A poslao sam im priznanicu da sam je slao odavde i na samom papiru im pise sta je u pitanju(ima i broj RMA), ma jok zapeli da otmu pare! Sta da radim?

JohnnyNT
24.6.2015, 17:14
По ком основу ти траже толики новац, то јест за шта конкретно, шта кошта толико?

bacacar
24.6.2015, 17:44
A pa, MSI je osigurao plocu(u slucaju ostecenja na 66.55 evra) i "gospoja" iz timkop.rs(tnt srbija) odbija da preda na carinu kao besplatnu iako joj pise da je besplatna. Izracunala mi je ovako, citiram:

"Troškovi carinjenja ( carina + usluga + magacin + garancija + pdv ) će iznositi do 9.142,00din pod uslovom da nadležni carinski radnik prihvati 66,55EUR kao vrednost matične ploče.

Molim Vas da mi odgovorite da li prihvatate troškove carinjenja kako bi mogla da pristupim istom."

Na ovo sam ja poslao sledeci mail sa dokazima da nisam kupio plocu od MSI-ja vec slao na servis, na sta mi je ona odgovorila sledece:

"Kada roba ide na popravku, plača se carina i porez na vrednost popravke. Vama je to besplatna popravka u garantnom roku i neplačate je inopartneru , ali carina mora da se plati.
U slučaku da ne želite da prihvatite troškove, napišite mi izjavu da neprihvatate pošiljku zbog visokih troškova i mi ćemo vratiti pošiljku inopošiljaocu." :confused::rofl::facepalm

Poslao sam mail i MSI-ju i TNT-u(u Holandiji jer mi odatle salju plocu) da rasciste to ako mogu. Ne znam sta drugo da radim.

Pinstripe
24.6.2015, 20:09
Zar se svejedno ne placa carina na iznos ispod 80€? A na tvom paketu je jasno navedeno 66,55€, ili..?

LoneWolf
24.6.2015, 20:13
Puštaju kontigente i šlepere s drogom a ljude s telefonima i elektronikom gledaju kao kriminalce.

bacacar
24.6.2015, 20:37
Ma sve i da moram da platim carinu, al 9200 dinara je mnogo. Kako sam ja racunao carina i porez je oko 10-ak evra a ne 90. Al kad imas nesposobnjakovice koji rade po tim bitnim institucijama tako biva. Stvarno ne znam sta je ona uracunala tu.

water wizard
24.6.2015, 20:40
jel si im slao račun da je kupljeno kod nas i da je već plaćena carina i porez?

JohnnyNT
24.6.2015, 20:54
Нисам много упућен у ту проблематику, али мислим да су ти трошкови већином трошкови њихове услуге, ТНТ нема представништво у Србији па их заступају/представљају те фирме попут тог тимкопа, и дебело наплате своје услуге (ту су и неке услуге шпедиције ваљда, ко зна шта још). Било је овде на форуму сличних случајева, а и један другар је тако прошао са слањем преко ДХЛ. Да си то знао пре, могао си да тражиш да ти пошаљу обичном поштом пакет, тада не би имао оволике трошкове (можда опет царину и ПДВ, али могао би да се жалиш и слично).

bacacar
24.6.2015, 21:30
Pa koje gluposti, valjda sve placa posiljaoc a ne primaoc. Ako 2 puta naplacuju svoje usluge onda nisu normalni. Sad evo citam "condignment note" i lepo pise sender pays. Jedino ako pod ono usluga misli da mi naplati ovih 66.55 eura al valjda zna da cita da je to samo za osiguranje. Tako jedino moze da izadje 9200 din. Videcu sutra sta to konkretno traze da im se plati.

edit: @water wizard Slao sam im potvrdu da sam poslao plocu odavde, ne i racun. Ali to bi trebalo da ima istu tezinu.

todos
24.6.2015, 21:41
Alavi.
I mene su odrapili za vrednost robe iz kine od 47,67evra naplatili su mi 3400 dinara.

Markonije
25.6.2015, 3:30
Carina na popravku wtf :biglaugh:

bacacar
25.6.2015, 11:03
Mali update. "Gospoja" iz tnt mi je navela sta tacno placam u onih 9142 din.
Citiram:

"troškovi carinjenja su:
- carina: 1.702,00
- usluga carinjenja: 4.200,00
- magacin: do 1.500,00 ( verovatno oko 800,00din)
- garancija: 500,00 - bankarska garancija kojom garantujemo carini da će račun biti plačen, nemora da se koristi
-pdv: 1.240,00
=================================
Ukupno: do 9.142,00"

Koji lopovi! Moracu da im kazem da vrate plocu MSI-ju, jer nemam nameru da ovo platim. Ako MSI nece da posalje postom, moracu da se oprosim od ploce. :(

@JohnnyNT U pravu si, sve su ovo spedicijske usluge sem carine i pdv-a.

DeCoy
25.6.2015, 11:40
Iz carinskog zakona RS...

Ako je postupak pasivnog oplemenjivanja odobren radi popravke privremeno izvezene robe, ta roba može biti stavljena u slobodan promet s potpunim oslobođenjem od plaćanja uvoznih dažbina ako se carinskom organu dokaže da je roba besplatno popravljena zbog ugovorene ili zbog zakonom propisane garantne obaveze ili zbog proizvodne mane.

Dakle ako imaš neki dokaz da ti je matična popravljena bez ikakve nadoknade možeš da tražiš oslobađanje od carine.

bacacar
25.6.2015, 11:47
Haha! Ja sa ovom "gospojom" ratujem danima na tu temu. Ona cak kaze da se i carina na popravku placa pa cak i a ko je besplatna. Imam dokaz, naravno. MSI je posalo fakturu uz plocu u kojoj pise da se nista ne placa i da je u pitanju servis. Sto je najgore, oni(timkop), su mi poslali kopiju fakture i pozivao sam se na nju vec par puta medjutim ona to i ne registruje.

Aibo
25.6.2015, 12:09
Eh, mojoj firmi su skoro baš u TNT-u carinici rasčerupali jedan paket, od svakog artikla otvorili po jednu kutiju, izgubili dosta delova, oštetili dosta uređaja tih koje su otpakivali... I naravno, niko sada kao ne može da kaže ko je to pregledao i ko je odgovoran za materijalnu štetu jer nigde nema zapisa ko je radio tu "proveru".

Znači bahati su do bola a zaštićeni ko bubrezi u loju. ****rem se na red i zakon koji radi samo u jednom smeru.

Edit: Malo polu-offtopic rage-a. Taj isti TNT magacin se nalazi pored autoputa, gde nema propisnog izlaza sa istog i dozvole za isključivanje i uključivanje. Čučala je tamo milicija i pisala nam kazne kada svraćamo. Znači oni mogu da otvore firmu na nepropisnom mestu i džava na to reaguje tako što nakači miliciju da piše kazne ljudima koji tu dolaze da obave posao. :n_klanja:

Šta reći a ne zaplakati.

Peruzzi
25.6.2015, 16:25
Onaj osecaj kada ti je isplativije da odes u prodavnicu mobilnih telefona i da kupis izvesni telefon po malo vise od DUPLO vecoj ceni nego da doticni narucis preko aliexpress/amazona/pandawill etc.

LoneWolf
25.6.2015, 16:30
Rade po duplim aršinima, klasika

bacacar
25.6.2015, 17:17
Ceo dan se majem sa ovim budalama i svi okrecu ledja i preusmeravaju od jednog do drugog. :nov_mad2: Aj reko da pozovem upravu carina na besplatni broj (otvorena carinska linija) 064/732. Okrenem ja i pozovem! Nisam stigao ni da ispricam lepo sta me muci, ode ceo kredit! http://www.dodaj.rs/f/3U/8Z/3syIPSv3/brickwall.gif

NjegovaWisost
25.6.2015, 17:35
Ljudi, papire u ruke i do ispostave Uprave carina ako ste slobodni i blizu i tražite načelnika (ali isključivo načelnika) odeljenja zaduženog za taj posao... Sistem carina je ogroman, a svakakvih ima... Tražite da vam napismeno napišu obrazloženje.

Prief Lirator
25.6.2015, 18:02
I ja htjedoh napisati to, ako si u istom gradu gdje je carisnka ispostava, a izgleda da jesi jer piše da si iz Niša, idi lično kod njih, objasni im i vidi šta se može uraditi.
Ako nešto nije po propisima, na*ebi im se majke i zaprijeti po starom balkanskom običaju. :kreza:

bacacar
30.6.2015, 13:45
Mali update. Vratio sam plocu nazad MSI-ju. Kurirske sluzbe izbegavajte kad god mozete. Ceo ovaj problem je nastao zato sto su mi poslali preko kurira(TNT) i ne postoji nacin da takvu posljku ocarinim a da ne platim puno para. Sad da vidim dal ce MSI hteti da mi posalje ponovo preko poste. Poslao sam im mail, al ne nadam se mnogo. :(

Bryan Fury
30.6.2015, 15:55
Sa TNT-om takođe nemam baš dobro iskustvo, dok su npr. iz Fedex-a bili super ljubazni kad sam jednom primao, takođe DHL ok.

player1
30.6.2015, 18:06
Dobih danas majcu (poklon) deklarisane vrednosti 20e. Fedex mi uze 1100rsd, a drzava 220rsd na konto Fedex dela, plus 430rsd na konto deklarisane cene majce.

Total okruglo 1750rsd.
Bar se ne placa carina. :kreza:

nameless1
28.2.2016, 11:37
Treba prijatelj da dodje iz Amerike, pa sam razmisljao da mu kazem da kupi neki SSD i da mi ga donese. Jedino sto me buni je nasa carina, jer ako mi nature namete (carina + pdv), onda se to gotovo i ne isplati. Ima li neko slicnih iskustava?

Prief Lirator
28.2.2016, 12:27
Ne brini za to, SSD je malen i lagan (može da stane bukvalno u novčanik) i nema šanse da vas skontaju zbog toga.
Pa čak i ako hoćeš da ga dobiješ u originalnoj ambalaži, opet ga je lako provući sa ličnim stvarima.

Bryan Fury
28.2.2016, 14:03
Ne brini za to, SSD je malen i lagan (može da stane bukvalno u novčanik) i nema šanse da vas skontaju zbog toga.
Pa čak i ako hoćeš da ga dobiješ u originalnoj ambalaži, opet ga je lako provući sa ličnim stvarima.

Ne bih ga nikako nosio sa ambalažom, osim ako cena nije ispod 100 evra, onda ga može uneti kako hoće.

nameless1
28.2.2016, 16:39
Dobih danas majcu (poklon) deklarisane vrednosti 20e. Fedex mi uze 1100rsd, a drzava 220rsd na konto Fedex dela, plus 430rsd na konto deklarisane cene majce.

Total okruglo 1750rsd.
Bar se ne placa carina. :kreza:

Koliko je meni poznat zakon, mislim da si u ovom slucaju trebao biti oslobodjen od dazbina- dobio si poklon od drugog fizickog lica u manjoj vrednosti od 70e.

Ne bih ga nikako nosio sa ambalažom

Mislim da je tako pametnije. Cak i ako ga nadju na carini on uvek moze da kaze da je to njegov disk za sopstvenu upotrebu. Inace, SSD je oko 210$ (kod nas je 35000din).

LoneWolf
28.2.2016, 17:41
Da je tako, svi bi svima slali "poklone" sa ebaya i sl, al' ove naše diplomirane (dis)krimin(al)ce sa carine je najteže odobrovoljiti i uvijek je po njihovom

dacajak
26.11.2016, 18:41
Planirao sam da uzmem custom vodeno hladjenje iz Slovenije iz EKWB firme, jer ovde ne mozes naci ni all in one vodeno hladjenje da valja, pa se setio da u sve to moram i carinu da uracunam. Pogledao na njihovom sajtu sa kojim kurirskim sluzbama saradjuju i medju njima je DHL firma koja ima predstavnistvo u Srbiji i jedan moj komsija bas vozi za njih. Kad sam pogledao na njihovom sajtu kalkulator cena (http://dct.dhl.com/input.jsp?langId=sr&originCCId=RS#shipping_options) na vrednosnu posiljku od ~300 eura i 2.5kg, racun od DHL-a me izadje dodatnih 107 eura
.............................Price + Tax...Tax............ Weight
EXPRESS WORLDWIDE €96.60 .......€0.00........2.5 kg (volumetric)
FUEL SURCHARGE ......€10.63........€0.00........2.5 kg (volumetric)

Interesuje me jel moguce da moram jos toliko dodatno da platim i da li je pod tim "Express Worldwide" uracunata i carina?
Jer nisu male pare 400 eura, jer bih morao da uzmem neku jeftinuju varijantu.

water wizard
26.11.2016, 19:35
DHL su skupi, a i carina će vrlo rado da ti i tu njihovu uslugu ocarini, jeftinije ti je da odeš i sam kupiš u sloveniju

DeCoy
26.11.2016, 19:37
Imaš na to kod nas da platiš još 10% na carinu i 20 % na PDV, a kao što wizard reče, ne bi me čudilo da ti i cenu prevoza ubace u osnovicu za carinjenje.

dacajak
26.11.2016, 19:57
A joj, bolje da sacekam 2025. da udjemo u evropsku uniju da ukinu carinu QQ.

Zadnja mi opcija da vidim od nekog na KP sajtu koji se snabdevaju van Srbije da li moze da unese robu, po principu kako dobavljaju ostale komponente. Pretpostavljam da negde u okruzenju mogu da nabave te komponente.

SlobaL
27.11.2016, 18:21
Ne naručivati ništa preko DHL-a što je preko 50 evra. Em što će ti uredno obračunati carinu + PDV + u to uračunati i troškove slanja, nego će da te lupe i 6000 din za troškove špedicije.