Prikaži potpunu verziju : Zracenje Laptopa, PC...
Jovan Verbic
11.1.2014, 18:31
Zanima me vase misljenje. U poslednje vreme dosta vremena provodim za racunarom, prevenstveno zbog fakulteta. E sad ljudi oko mene mi neprestano govore kako cu za 10 godina da nosim naocare kako ovo kako ono, nedavno sam isao na lekarski pregled zbog polaganja voznje i rekli su mi da imam odlican vid.
Citao sam po internetu o zracenju i sve to stoji, ali dali je to zaista toliko opasno, znam ljude koji se bave informatikom, a opet ne nose naocare i vide dobro ?
Ja iskreno za sad nemam problema, tipa glavobolja i to. Jedan profesor mi je rekao da je dobro ako dosta gledam u monitor da ponekad skrenem pogled na zid ili nesto tako na nekih 15ak sekundi i da nastavim dalje, sta vi mislite o tome.
Uopsteno zanima me vase misljenje o svemu ovome. Ja stojim iza toga, da dosta njih ne zna koliko ostali uredjaji zrace, Mikrotalasna , tv, moblini. Al svi imaju taj pik na racunare. Imam sestrica 4 godine kojeg "Ne mogu" da sklone od racunara. Naravno tome se protivim, dete treba da se razija.
Druze najvise zraci ves masina pa bojler, protocni bojler pa svi ostali. O sporetu na gas da ne pricamo. Onda posebno zagadjenje je ispoljeno od tzv. jeftine sijalice. A sto se kompjutera i lapa tice samo ga umereno koristi, dosta setaj, vozi biciklu, posmatraj ptice ili se bavi amaterskom fotografijom i ne brini sto se opsteg zdravlja i vida tice.
Jovan Verbic
11.1.2014, 21:52
Pa tako sam i mislio. Provodim ja dosta vremena, ali u slobodno vreme volim da citam, i trcim. Msm da je to ok. Al samo ovo, ovo sto sam naveo za sestrica kako ce to na njega da utice ipak je za racunarom od 2-3 godine ?
water wizard
11.1.2014, 21:54
jedino ako imaš neki prastari monitor to je pre bilo standard da svi kompjuteraši nose naočari zbog loših monitora
RexGrammer
11.1.2014, 22:19
dosta setaj, vozi biciklu, posmatraj ptice ili se bavi amaterskom fotografijom i ne brini sto se opsteg zdravlja i vida tice.
Opasno ti ovo, moze se rikne, ne isplati se.
Ništa više opasno po vid od buljenja u knjigu...
Jovan Verbic
12.1.2014, 1:59
Ništa više opasno po vid od buljenja u knjigu...
:eek::eek:
Bacam odma ;)
Mobilni telefoni, mikrotalasna, a pogotovo kompjuteri, ne "zrače".
Sve ovo radi na daleko nižim frekvencijama od onoga što se zove jonizujuće zračenje, iliti radioaktivno zračenje.
Jonizujuće zračenje jeste opasno. Ono obuhvata ultra ljubičasti deo spektra. Sve ispod toga nije opasno i to su narodske priče i tripovi koji su previše uzeli maha.
Da bude opipljivo svima, ultra ljubičasto je sve posle 790THz, što je neuporedivo sa 2.5Ghz na kojim radi mikrotalasna ili WiFi, a mobilna telefonija još daleko ispod.
Evo slike koja donekle ilustruje ovo što sam napisao:
http://baztench.files.wordpress.com/2010/10/radio_frequency_spectrum.gif
Bitno da su solarijumi opšte prihvaćena stvar, a pucaju UV zračenja kolko oćeš :D
Nutsbre@ker
12.1.2014, 2:38
Ovo sto DeCoy kaze je mozda smesno ali je zapravo pomalo i istina. Evo na licnom primeru, kao klinac ( a i sada ) sam dosta voleo/volim da citam, ponekad i u mracnijim uslovima i tako sam "zaradio" diioptriju, jos pre nego sto sam i seo za prvi racunar. Kasnije kada sam se zainteresovao za racunare, dioptrija je ostala ista ( ili se bas malo povecala ) ali evo vec vise od 10 godina stoji na istom podeoku, nije mrdnula ni malo, i uz redovne kontrole, i koriscenje naocara i osciva, vidim super...
, ovo sto sam naveo za sestrica kako ce to na njega da utice ipak je za racunarom od 2-3 godine ?
:eek: vec od 2-3god...
a da nije malo prerano da mu fercera ispred ociju, nije mu bas moranje sa par god. ... osetljiva su deca u tom uzrastu, prvo malo da ojacaju, bar do 4-5god, konkretno mislim na oci, buljenje u monitor, a za ostala kucna zracenja i zracenja uopste neka nam je Bog u pomoci...
RexGrammer
12.1.2014, 2:56
Evo iz prve ruke da kazem, ispred racunara najvise steti nekvalitetna stolica i nepravilno sedenje (posebno ako se provodi veci broj sati). Konkretno za donji deo kicmenog stuba, sacrum i coccyx. Sedenje na "repu" a ne na "guzici" je ubistveno.
Game fever
12.1.2014, 4:08
Po oci nema problema, dobar LCD/LED monitor ne steti ocima kao stari CRT monitori. Elektro magnetnog zracenja prakticno nema, laptop isto.
Jedini zdrastveni problemi koji mogu da se pojave su problemi vezani za dugo sedenje. Ja to lecim biciklom, svaki dan 20 km i po meni resen problem. Mada sam jos realno mlad i da imam nekih problem :)
Jovan Verbic
12.1.2014, 13:21
Au, dal je moguce da ovoliko zrace ostali uredjaji.
Pa da od 2 godine. Oni su u tom fazonu nas sin nas vladar i nema za njega nemoj, ne moze itd. Najgore od svega je sto se in bukvalno unese u monitor i tako igra flash igrice.
Послато са GT-I9300 користећи Тапаталк 4
Au, dal je moguce da ovoliko zrace ostali uredjaji.
Koji uređaji?
water wizard
12.1.2014, 14:04
mora da se priča detetu da se udalji malo od monitora, tačno znam o čemu pričaš deca kad se nabiju u monitor, ako ga ne diraju biće razroko dete ...
tačno znam o čemu pričaš deca kad se nabiju u monitor, ako ga ne diraju biće razroko dete ...
Jeste, i ne treba im davati da piju kafu jer će da im poraste rep. I ako sede na ćošku za stolom nikada se neće oženiti. I ako čitaju za stolom biće im luda žena. I ako...
water wizard
12.1.2014, 14:08
probaj da nešto radiš na 10cm od monitora satima pa ćeš da vidiš.. :D
Opasno ti ovo, moze se rikne, ne isplati se.
Ja samo dajem predloge koje i sam upraznjavam. Zaboravio sam i besomucno nocno slusanje 202.
Gluposti, mada treba obratiti paznju da se trepce jer kad se oci osuse steti se vid nema veze sa fantomskim zracenjem isto se desava i kad citamo knjigu,jos jedan red jos jedan red pa krene da pece.
Dreamfall
22.1.2014, 10:16
Meni je prelaz sa katode na led lampice bio najsrecniji dogadjaj u PC karijeri :D Oci su mi se mnogo manje zamarale, a o kvalitetu slike da ne pricam :alealeee: Kako novi monitori trose manje od sijalice ne znam odakle bi to 'stetno' zracenje doslo. Moj profesor fizike iz srednje je voleo da kaze kako je za coveka sve stetno na sta evolucijom nije prilagodjen (jaka magnetna polja, jako UV zracenje, gama zracenje, dug boravak u mraku itd) ali da na neke stvari covek lako moze da se prilagodi jer mu je takva priroda :a_whistli
Meni je prelaz sa katode na led lampice bio najsrecniji dogadjaj u PC karijeri :D Oci su mi se mnogo manje zamarale, a o kvalitetu slike da ne pricam :alealeee: Kako novi monitori trose manje od sijalice ne znam odakle bi to 'stetno' zracenje doslo. Moj profesor fizike iz srednje je voleo da kaze kako je za coveka sve stetno na sta evolucijom nije prilagodjen (jaka magnetna polja, jako UV zracenje, gama zracenje, dug boravak u mraku itd) ali da na neke stvari covek lako moze da se prilagodi jer mu je takva priroda :a_whistli
Sto je cistija slikao to je manji napor, pre mesec dana posle ko zna koliko seo sam za racunar sa crt monitorom
i bas sam se zabezeknuo koja je razlika izmedju crt i novih monitora. Kad sam dosao kuci poljubio sam moj
monitor :D
Sass Drake
24.1.2014, 19:11
Ja kada sam prešao sa CRT-a (100Hz refresh rate) na TFT, prvo što sam morao da uradim je da smanjim osvjetljenje sa 100 na 40 jer su me oči zabolile poslije nepunih 5 minuta rada. :kreza:
perablenta
25.1.2014, 22:45
Jaoj, zbog tih prica o "zracenju" mi dodje da sa sobom nosim istampanih 10 naucnih radova od fizike, preko elektrike do elektronike. Samo da bih mogao onima sa dugackim jezicima a praznim lobanjama da zapusim usta.
Imao sam situacije kada su mi neke osobe govorile: "Jaoj vidi koliko kablova imas u sobi, znas li ti koliko to zraci".
Samo je bilo :eek: (kog kretena sam ja pustio u moju sobu)
Sto ti rekose kolege, cuvaj kicmu a ocima nista nece biti. Ja od kako sam se zaposlio pa ne mogu da treniram atletiku redovno a zima pa ne mogu ni da amaterski trcim gledam vezbe za kicmu na YouTubu i radim ih redovno.
@perablenta
Slazem se potpuno sa tobom. Ljudi su previse optereceni sa sobom. Bitna je samo fizicka aktivnost koju mnogi izgleda nikako ne upraznjavaju. Da dam svoj primer. U cetrdesettrecoj godini zivota vozim biciklu svakodnevno par kilometara bilo -20 ili +40 ne odustajem, bilo da je sneg 20 cm. Izvodim pse takodje u istim klimatskim uslovima bar pola sata sa aktivnim pesacenjem. Obaram drva motornom testerom, kresem vrzine, sa trimerom se vatam u kostast bila trava 5cm ili dva metra visoka. Posledice svega toga su da ne nosim naocare, nemam krivu kicmu, nemam vene na nogama. Od poroka su samo nesto masnija hrana i po nekad preteram sa alkoholom i naravno smatram isto porokom buljenje u razne ekrane 5-6 casova dnevno.
Eto ako nekom mogu da pomognem mojim primerom, bio bih najsrecniji na svetu!
Sladjan85
26.1.2014, 12:35
Gde ces pitati kompjuterasa da li je monitor stetan za zdravlje ? Pa niko ti nece reci da je stetan. Kao kad bi narkomana pitao da li je droga losa ? On bi rekao : "nije brate, osH malo?".
Mene su monitori sahranili toliko da koristim u nuzdi mali netbook, a o drugim problemima necu ni da pricam. Kud mi pamet bila kad sam sa 14 se uhvatio racunara, katodnih monitora, pa i televizora i commodorea 128. Em sam postao osetljiv na neonke, jaka osvetljenja, monitore, televizore, em sam pukao kilazu (tada) i sve je krenulo nizbrdo....
I ovaj netbook ne bih koristio da ne moram, a nadam se da uskoro necu morati i arivederci PC - obicno gubljenje vremena i zdravlja. Em ode vreme, em ode zivot, a da je zdravo blejenje u ekrane - bas i nije.
Sladjan85
26.1.2014, 12:39
Štetno zračenje u domaćinstvima odnosi više žrtava nego sve infekcije i virusi zajedno
Četvrtak, 17. 11. 2005.|16:08 | Izvor: Novosti
Od posledica štetnih zračenja svake godine umre više ljudi nego od svih infekcija i virusa zajedno. Kod mnogih istraživača postoji čak i strah da bi svakodnevno zračenje moglo da prevaziđe i štete koje nanosi hemijska industrija. Kako navodi Dušan Janjić, autor knjige "Istine i zablude o zračenjima", porast novih oboljenja može da dovode čak i do propasti civilizacije.
Ovaj stručnjak, inače dugogodišnji šef Katedre za tehniku u Školskom centru Instituta bezbednosti, objašnjava da smo, samo u domaćinstvu na udaru mnogih aparata koji utiču nezdravo.
- Mikrotalasna pećnica je ubedljivo najštetniji uređaj u domaćinstvu - kaže Janjić. - Ona je nastala tokom radova na jednom radarskom sistemu kada je slučajno jedan član posade stavio posudu sa vodom na deo uređaja, a voda odjednom proključala. Štetna zračenja nastaju kada vratanca ne dihtuju ili se neki deo pećnice deformiše, pa mikrotalasni zraci počnu da "cure" u okolni prostor. Sa druge strane, u nauci još nije dovoljno ispitano koliko mikrotalasi štetno utiču na hranu.
Kao drugi opasan uređaj Janjić izdvaja TV prijemnik. Njegov štetan uticaj najintenzivnije se oseća u krugu od jednog metra do 1,5 metara od ekrana.
- Nije slučajno što svi proizvođači naglašavaju da je optimalna udaljenost od televizora od tri do pet dijagonala ekrana - dodaje Janjić. - Isto tako, važno je gledati program sa strane, a nikako direktno ispred ekrana, koji pušta štetno zračenje i do četiri metra.
Naš sagovornik izdvaja eksperiment koji je izveden sa pacovima u blizini uključenog TV. Kada su im se izlegli mladi, u leglu bi imali od jednog do dva potomka, iako je prirodno da imaju od osam do 15 mladih. Kada je ispred životinja isključen televizor, a oni se vratili u prirodno okruženje, ponovo su imali uobičajen porod.
- Monitor personalnog računara ima sličan spektar štetnog zračenja kao TV, jer se nalazi bliže posmatraču - dodaje Janjić. - Iako se ističe da su mnogi monitori sa minimalnim zračenjem, to uvek treba proveriti. Takođe, potrebno je praviti redovne pauze. Uostalom, nimalo slučajno mnoge zemlje nisu uvele propise o tome da se trudnicama mora promentiti radno mesto ili smanjiti rad ispred monitora za vreme trudnoće.
Analizirajući kućne aparate, Janjić napominje da zrače svi aparati koji su uključeni u električnu mrežu, ali je sreća da se koriste uglavnom povremeno. I fen za kosu zato treba držati što dalje od glave. A, da ne pričamo o mašini za veš koja naročito za vreme centrifuge "ubija".
MOBILNI TELEFONI
- MOBILNI telefoni najviše približavaju snažno zračenje mozgu - kaže Dušan Janjić. - Važno je da su se posle 2000. godine mnogi proizvođači povukli sa tržišta, jer nisu mogli da prate zahteve za smanjenje zračenja. Naime, posle određenih slučajeva kancera mozga, usledili su sudski procesi, posle kojih su proizvođači bili primorani da umanje količinu zračenja koju emituju njihovi aparati.
Ipak, veoma je važno da deca izbegavaju mobilne telefone, jer četiri puta više apsorbuju zračenja od odraslih.
MIKROTALASNO ORUŽJE
KOLIKO mikrotalasno zračenje može da bude opasno govori podatak da je već razvijeno veoma opasno oružje koje je bazirano na ovim talasima. Kako nam je rekao dr Svetozar Radišić, stručnjak za vojne strategije i doktrine, već postoje ovakvi sistemi koje Amerikanci planiraju da primene u Iraku. Posle 2003. godine, kada su upotrebili takozvanu električnu bombu, ove godine, u časopisu "Nju sajentist" nagovestili su da će protiv ustanika primenjivati takozvano miktrotalasno oružje.
- Iako je Pentagon ovo oružje, koje funkcioniše na frekvenciji od 95 gigaherca, svrstao u "neubojno", svi koji su bili podvrgnuti eksperimentu morali su da skinu naočare i metalne predmete, jer bi dejstvo oružja bilo višestruko uvećano - kaže dr Svetozar Radišić. - Ovo oružje izaziva do sada neviđen bol, i tako će i biti upotrebljivano.
RADIOAKTIVNOST
OPŠTE je poznato da je radioaktivno zračenje izuzetno opasno. Ono spada u takozvana jonizujuća zračenja i u neposrednom okruženju ga srećemo mnogo ređe. Ta vrsta zračenja javlja se kao posledica nuklearnih havarija, odlaganja nuklearnog otpada, a kod nas je bila prisutna zbog bombardovanja 1999. godine. Ova vrsta zračenja ima praktičnu primenu u medicini, naravno pod strogo kontrolisanim uslovima. U tabeli je prikazano koliko radioaktivnost može da bude opasna.
KREVET
ZBOG zračenja koje emituju električni aparati u domaćinstvu, stručnjaci savetuju da posebno u spavaćoj sobi ne držimo električne aparate. Ako za takve aparate već ne možemo da nađemo bolje mesto, preporuka je da ih ne isključujemo samo na dugmetu, već na utikaču gde su povezani sa izvorom električne energije.
RexGrammer
26.1.2014, 14:14
Gde to? U Cernobilju?
@Slađan85
:rofl:
Dobro, sakrij se u metalni kovčeg ispod zemlje ako veruješ u ovo sve :D
Evo šta je taj "stručnjak" još napisao:
Posle Drugog svetskog rata nemački naučnik dr Ernest Hartman sa ekipom saradnika ispitivao je zemljinu površinu, konstatujući da je ona prekrivena mrežom meridijana i paralela čija su »saća« površine od oko dva metra puta dva i po metra. Ako se ležaj za spavanje nalazi na Hartmanovom čvoru (mestu precesišta meridijana i paralela), tu se svakako ispoljava štetno zračenje.
Druga ekipa istraživača, predvođena dr Manfredom Kerijem, konstatovala je postojanje još jedne mreže (Kerijeva mreža), koja se prostire pod uglom od 45 stepeni u odnosu na Hartmanovu mrežu. Širina linija ove mreže je oko 20 centimetara, dok je njihovo zračenje širine 50 centimetara, pa je samim tim zloćudnije, jače i štetnije po osobu čiji se krevet nalazi na mestu ukrštanja ovih linija.
O bože.
Ne mogu više da naglašavam, koristitie telefon do mile volje, a pogotovo FEN!
Hahaha, fen što dalje od glave, sunce ti, koja budala :D
RexGrammer
26.1.2014, 14:23
All hail the monolith :D
Stalker Reference
Dreamfall
26.1.2014, 14:24
UV zracenje je stetno, vreme je da ugasimo Sunce :D
Najbolja je baljezgarija za nastanak mikrotalasne.
Nema veze sa posadom i vodom, ne može voda odjednom da proključa ni u mikrotalasnoj, a kamoli na radaru koji je dosta slabiji.
Neki lik koji je bio samouki inženjer je radio na nekom radaru i skontao je da mu se čokoladica rastopila u džepu (nije proključala :D).
Nije mu uspeo taj radar al je otkrio mikrotalasnu peć
PS: Veoma opasno mikrotalasno oružje? Wat?
To je za rasterivanje rulje, malo podgreje kožu, ne do opasnih temperatura, ali dovoljno da bude neprijatno. Radi na višoj frekvenciji od peći jer je tako izraženiji površinski efekat te ne kuva unutrašnjost tela već samo kožu.
Opasno?
EDIT2: Ahahahaha, ovo je genijalno:
Šta treba izmeriti u stanu kako bi utvrdili eventualna štetna zračenja?
Prvo se izmeri šta komšije šalju putem zračenja TV, fena i slično. Zatim se radiestezijskim instrumentima (najčešće su to visak, rašlje, L antene i biotenzor) uradi pregled ležajeva za spavanje i radnih stolova. Potom se uradi snimanje kompletnog stana da bi se utvrdilo postoje li gde su gde su vodeni tokovi, Hartmanova i Kerijeva mreža i raseline. Ako ih ima, predlaže se pomeranje ležajeva ili kompletno prekomponovanje korišćenja životnog prostora.
Čovek meri zračenje viskom, o čemu pričamo :D
Reklamira se čovek, posle uzima budalama novac što im se šeta po stanu desetak minuta sa viskom. Ali jbg, dok je ovaca biće i šišanja, verovatno je tom novinaru Novosti odradio besplatan tretman, pa dobio reklamu.
Iskreno, mene više brine HAARP antena u Barajevu od ovoga.
Није пуно далеко од мене. Треба ли да се изврши нека локална диверзија, само реци.:kreza:
Iskreno, mene više brine HAARP antena u Barajevu od ovoga.
Ozbiljno?
Kakva crna haarp antena u Barajevu crni sine :D
Jesi li je video il si pročitao u kuriru?
A i da postoji HAARP antena u Barajevu, čega se plašiš? Kontrole uma? Da te ne ubije?
Game fever
26.1.2014, 16:52
Mislim da je DeCoy sarkastican kad kaze da se plasi antene u Barajevu.
Mislim da je DeCoy sarkastican kad kaze da se plasi antene u Barajevu.
Palo mi je na pamet :D
Palo mi je na pamet :D
Mora da sediš na nekom čvoru koji zrači pa te to omelo da odma skapiraš sarkazam. :D
Mora da sediš na nekom čvoru koji zrači pa te to omelo da odma skapiraš sarkazam. :D
Nemaš pojma, potrefili mi se i Hartmanov i Kerijev čvor baš ovde de mi je glava kad sedim za kompom. Hvala bogu mogu da zovnem ovog Dušana da mi sredi sve to. :)
Još sam jutros sušio kosu fenom.
Samo nemoj ni slučajno da ga zoveš telefonom, znaš koliko to zrači! ;)
RexGrammer
26.1.2014, 18:33
Odo da odnesem telefon kod komsije da ga tamo napunim. Bolje on nego ja...
Bio sam ubedjen da sam bezbedan jer ne koristim fen,al' kad vidim od cega sve preti opasnost ... Nije mi svejedno...:)
Hvala na savetima.
Zamalo se ozračih maločas kad mi je zvonio mobilni, zvala me keva. Užasno sam razočaran što rođena majka pokušava da me ubije na tako gnusan način.
RexGrammer
26.1.2014, 18:43
Pa ti reci drugu da se javi i prica, pa ti prenosi sta ona kaze, pa ti reci njemu sta da joj kaze u njeno ime.
Daj, bre zakljucajte ovu temu, postala je sprdnja.
Jok, ovo treba da bude bitna tema jer previše ljudi beži od telefona i fenova.
Sad sam ozbiljan.
Hvala na savetima.
Zamalo se ozračih maločas kad mi je zvonio mobilni, zvala me keva. Užasno sam razočaran što rođena majka pokušava da me ubije na tako gnusan način.
Ceo dan covek treba da vam objasnjava da zivite normalno i opusteno! Ne treba se nicega odricati, naprotiv, sva ta tehnika nam olaksava zivot. Nisam valjda lud da perem u***ne gace rucno kad to sve elegantno obavi ves masina.
Elem, prostor u kuci se cisti sa jonizujucim vazduhom ili negativnim jonima. Ima na kilo jeftinih aparata koji ispustaju te negativne jone. Postoje cak i sijalice sa takvim karakteristikama. Bilo je nesto o tome u aktuelnom SK.
Sad todos nije shvatio sarkazam :D
Dreamfall
26.1.2014, 23:20
Evo dokaza da radijacija iz laptopa ubija :dedica:
http://9gag.com/gag/aEwp1pn
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.