Prikaži potpunu verziju : Nezadovoljan monitorom
Uzeo sam Benq gw2255 pre mesec dana i ima nekih stvari kojima nisam zadovoljan. Ajde sto mi izbacuje poruku no signal svaki put kad gasim kompjuter i preporucenu rezoluciju kad palim, to se ugasi za nekoliko sekundi i nema veze.
Veci problem primetio sam u pojedinim igrama, mahom starijim (poneke sa 2d grafikom), gde kao da razmazuje crne povrsine ili muti detalje tamo gde je veliki kontrast. U jednoj 3d igri sam primetio i ghosting. U novijim igrama ovi problemi ne postoje ili barem moje oko ne moze da ih registruje. U filmovima i novijim igrama slika je cini se besprekorna. Istrazivao sam malo i saznao da izgleda svi monitori sa VA panelima zezaju na slican nacin.
Jel nema nacina da se to softverski resi? Da li bi mi dali da ga vratim posle mesec dana ili zamenim i ako bi ga prodao koliko bi dobio za njega?
Podesi u opcijama AMA (Advanced Motion Accelerator) da bude high. AMA podesavanje se nalazi ispod brightness, contrast, sharpness... Neces puno para izgubiti ako ga prodas jer si ga kupio pre par nedelja. Tehnicka roba je poskupela sto znaci da bi mogao da povratis ceo iznos. Ako odlucis da ga prodas onda uzmi skuplji monitor jer bi na nekom monitoru sa tn panelom mogao da smeta nedostatak ostrine slike i ne tako kvalitetan prikaz boja kao na monitoru sa VA panelu.
Uzeo sam Benq gw2255 pre mesec dana i ima nekih stvari kojima nisam zadovoljan. Ajde sto mi izbacuje poruku no signal svaki put kad gasim kompjuter i preporucenu rezoluciju kad palim, to se ugasi za nekoliko sekundi i nema veze.
Veci problem primetio sam u pojedinim igrama, mahom starijim (poneke sa 2d grafikom), gde kao da razmazuje crne povrsine ili muti detalje tamo gde je veliki kontrast. U jednoj 3d igri sam primetio i ghosting. U novijim igrama ovi problemi ne postoje ili barem moje oko ne moze da ih registruje. U filmovima i novijim igrama slika je cini se besprekorna. Istrazivao sam malo i saznao da izgleda svi monitori sa VA panelima zezaju na slican nacin.
Jel nema nacina da se to softverski resi? Da li bi mi dali da ga vratim posle mesec dana ili zamenim i ako bi ga prodao koliko bi dobio za njega?
Signal za preporučenu rezoluciju ti izbacuje zato što (iz nekog razloga) radiš u rezoluciji koja nije 1920x1080. Za svakodnevni rad u Windowsu nema razloga da rezoluciju ne podesiš na tu...recimo, kad reinstalujem Windows, pre no što instalujem drajver za grafičku, ne mogu da podesim HD rezoluciju i izbacuje mi to. Nakon drajvera i prelaska na 1920x1080, više mi to ne ispisuje. To možeš očekivati kad god ne radiš/igraš se u nativnoj rezoluciji monitora. Mada, ne znam što te to toliko iritira, to je par sekundi kad uk5učiš i isk5učiš kompjuter, ne radiš to svakih pola sata...
Što se tih starijih igara tiče, va5da je i normalno da su deta5i mutni? Bar ja tako kontam...opet, ne znam u kojim rezilucijama ih igraš, ali cenim da nije HD (pošto kažeš da sa novijim igrama nemaš tih problema - kod njih verovatno možeš da nasviraš na 1920x1080 i texture su im bo5e no na starim igrama), jer puno starijih igara ili ne podržava HD rezoluciju i/ili ima loše texture. Mislim, ja mogu da igram Diablo 2 kome je max rezolucija 800x600 preko celog ekrana...ali neće biti lepo, sigurno...ako me kontaš. Još nešto, pošto je crna nenormalno duboka na ovim panelima i kontrast veoma velik, anomalije i nepravilnosti na slici i texturama lakše dođu do izražaja...to je nešto što sam i sam primetio...
S druge strane, možda i bulaznim, možda si jednostavno bio u situacijama gde dođe do izražaja tzv. "inverzni ghosting" kod VA panela...vrlo specifične situacije, doduše. Ne bih znao šta igraš i kada to primetiš...
Što se ghostinga tiče...ako si na VA panelu to primetio u samo jednoj igri, fino :) Ja lično ne mogu da uhvatim to na mom monitoru, niti tražim...
Što reče Acanen, proveri u meniju monitora da li ti je AMA stav5en na High.
Ako ti ništa ne pomogne i ne možeš da se pomiriš sa navedenim, zameni ga, šta da ti kažem...
Ne znam da li sam dobro opisao, to sto vidim lici na neki tearing ili motion blur, a moze se videti i na fontovima kad recimo pomeram prozore. Medjutim, kad skrolujes to se ne vidi.
AMA nema nikakav efekat, mislim da je to neka sarena laza.
Sad cu zvucati ko neki matorac sto kuka za prosloscu, ali jos nisam video tanki monitor koji ima bolji prikaz nego najjeftiniji crt monitori. To je barem moje iskustvo jer mi je crtanje i grafika hobi jos od kad sam dobio prvi kompjuter. Sa druge strane crt vec za tri, cetiri godine izgubi svoj kvalitet dok su ovi uvek isti.
CaptainCrash
8.1.2014, 11:42
Ajde sto mi izbacuje poruku no signal svaki put kad gasim kompjuter i preporucenu rezoluciju kad palim, to se ugasi za nekoliko sekundi i nema veze.
Nemoj da te sekira to meni na IPS monitoru HP 22xi to isto izbacuje :kreza: navikao sam se ali kad ugasim PC to stoji tako i svetli do oznemoglosti,zato svaki put TURN OFFnem i monitor(ne znam da li je preporucljivo ali msm da ne skodi jer u slucaju da nestane struje dobro dodje)...
AMA kod BenQ monitora je tzv. Overdrive finkcija koja ubrzava odziv...itekako ima uticaja, možeš pogledati na YouTube-u. Inače, baci pogled na ovaj test, u jednom delu otkrivaju kako da uđeš u "fabrički meni" monitora sa još nekim skrivenim opcijama: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_gw2750hm.htm
U suštini, kad uk5učuješ monitor, držiš Menu taster. Kad se upali, ponovo pritisneš Menu i trebalo bi da se pojavi taj posebni meni...u njemu možeš da isk5učiš obaveštenja o rezoluciji. Nisam siguran šta su ostale opcije...
Ja se izvinjavam Anson-u sto mu upadam u temu,ja imam problem sa istim monitorom GW2255,nekad u toku rada,ili kad je ugasen(cim se ugasi komp) cuje se neko pucketanje,pa me zanima da li je to normalno i da li se to vama desava?
Jos jednom se izvinjavam autoru teme.
Ja se izvinjavam Anson-u sto mu upadam u temu,ja imam problem sa istim monitorom GW2255,nekad u toku rada,ili kad je ugasen(cim se ugasi komp) cuje se neko pucketanje,pa me zanima da li je to normalno i da li se to vama desava?
Pucketanje definitivno nije normalno...jesi li siguran da je monitor izvor pucketanja, da ne dopire od nečeg drugog??
@Anson
Verovatno si monitor platio ~9000din ako si ga kupio pre par nedelja pa sada mozes da ga prodas za iste pare jer nov kosta oko 11000din (http://www.eponuda.com/monitori/benq-gw2255-monitor-cena-252680). Mozda bi mogao da sakupis jos novaca za neki 22"ni ips monitor mada proizvodjaci jeftinijih monitor sa tim panelom daju samo dve godine garancije.
@Acahakler
Pucketanje moze da se cuje ako kabl nije dobro ukljucen u monitor.
Mozda se cuje pucketanje plastike, ako ti je preko noci niza temepratura u sobi, pa se tokom dana kad se soba malo ugreje, siri materijal. Sad ne znam cega, odakle dopire zvuk, mozda se samo cuje plastika na spojevima, nista strasno.
water wizard
9.1.2014, 10:07
i meni je pucketao Viewsonic kad ode u stendby ali nešto ne primećujem u zadnje vreme, nemaš šta da brineš imaš garanciju
Nema problema. Ja nikad nisam cuo nista slicno koliko se secam.
i meni je pucketao Viewsonic kad ode u stendby ali nešto ne primećujem u zadnje vreme, nemaš šta da brineš imaš garanciju
Pucketao je meni i stari monitor(doduse TFT).
Nesto sam se malo raspitao,kazu da je to zbog naelektrisanja(ili tako vec nesto).
Mada na kraju imam garanciju.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.