Prikaži potpunu verziju : Prelaz sa nVidije na Ati, dubioza sa drajverima
Prodao sam moju 9800GT GS, a hoću da uzmem R7 260X. (Koji konkretno 260X da kupim? Budžet je do 13000 dinara, možda bih se nategao koju stotku više ali početni budžet je bio 10k pa sam došao do 13)
Prvo pitanje koje imam je da li mogu prosto da izvadim moj 9800GT i da li će pri sledećem uključivanju računara automatski da radi integrisana grafika na ploči (7025) ili je potrebno da se "aktivira", pretpostavljam iz BIOS-a?
Drugo i važnije pitanje je šta se dešava sa drajverima? Da li moram da počistim stare? Da li samo uštekam ovu R7 kada je kupim i upalim računar? Šta onda?
Totalni sam ignorant oko ovih stvari pa molim za strpljenje i što detaljnije objašnjenje :(
Ale[x]andar
5.1.2014, 2:29
Mislim da se integrisana grafika automatski uključi (nisam 100 % siguran) prilikom uključivanja računara.
A što se tiče drajvera, najbolje je "počistiti" stare drajvere driver sweeper-om (ili nekim sličnim softverom) i onda instalirati drajvere za odgovarajuću grafičku, po mogućstvu najnovije sa oficijalnog sajta.
Samo ubaci novu graficku, obrisi stare drajvere, instaliraj nove i restartuj racunar. Sto se tice integrisane, ako na nju monitor nije spojen, nece biti aktivna, a imas i opciju u BIOS-u na nekim plocama da sam podesis koja je primarna, integrisana ili PCIe.
Znači ovo je redosled:
1. Ugasim komp i izvadim staru grafičku
2. Ubacim novu grafičku
3. Obrišem stare drajvere neki driver sweeperom
4. Djuskam normalno
?
Probaću sutra odmah da nađem drugu grafičku pa da između ni nema potrebe da se aktivira integrisana.
Ne moraš sweeperom, dovoljno je da ih pomoću uninstallera obrišeš, ali ako baš hoćeš 100% da si siguran, onda tako. Ja na svom kompjuteru naizmenično menjam 6850 i 8400GS, u zavisnosti kad mi koja treba, sve radi bez problema sa paralelno instaliranim AMD-ovim i Nvidijinim drajverima.
Ne moraš sweeperom, dovoljno je da ih pomoću uninstallera obrišeš, ali ako baš hoćeš 100% da si siguran, onda tako. Ja na svom kompjuteru naizmenično menjam 6850 i 8400GS, u zavisnosti kad mi koja treba, sve radi bez problema sa paralelno instaliranim AMD-ovim i Nvidijinim drajverima.
mali OFF topic
imas moju paznju sa tom swap akcijom, zasto bi menjao 6850 za slabasnu 8400gs? Koja je poenta te akcije?
ON topic
radice normalno,nemoj da brines,integrala samo preuzima video fukciju u slucaju kad se izvadi stara graficka.
Znači ovo je redosled:
1. Ugasim komp i izvadim staru grafičku
2. Ubacim novu grafičku
3. Obrišem stare drajvere neki driver sweeperom
4. Djuskam normalno
?
Probaću sutra odmah da nađem drugu grafičku pa da između ni nema potrebe da se aktivira integrisana.
1. Deinstaliraš stare drajvere (kad zatraži restart, kažeš da nećeš)
2. Ugasiš kompjuter i izvadiš staru grafičku
3. Ubaciš novu
4. Upališ kompjuter i instaliraš drajvere za novu
mali OFF topic
imas moju paznju sa tom swap akcijom, zasto bi menjao 6850 za slabasnu 8400gs? Koja je poenta te akcije?
Ništa previše pametno, kopam litecoin preko nedelje pa je nosim sa sobom gde ne plaćam struju, a 8400GS ostaje kod kuće kao "davač slike". Onda vikendom je vraćam nazad da odigram koju igru koliko vreme dozvoli. Nemam dovoljno viška novca da uložim u neki dedicated rig za kopanje.
Imam problem. Kupio sam Powercolor R7 260X TurboDuo.
Izvadio sam staru 9800GT, povezao monitor pravo na mobo.
Zatim obrisao nvidija drajvere. Ubacio novu grafičku. Crn ekran.
Povezao opet na ploču, instalirao ATI drajvere na cd-u koji je došao s grafičkom.
Ugasio komp, povezao opet na grafičku, crn ekran. Vrti ventilatore ali ništa. Šta da radim?
Sve po ps-u leglo, 6-pin konektor za dodatno napajanje, na PCI slot sve lepo, ušrafio je, pesma, sve provereno nekoliko puta.
Iskljuci komp(skroz sa struje)
Izvadi memorije(ako ih imas vise) sa maticne
Ostavi malo tako pa vrati sve nazad i opet ukljuci komp.
Sad sam i to probao. Ništa, crn ekran.
Pa postoji i mogusnost da ti gpu mrtav ili psu nije dovoljno jaka da je izgura.
Uzmi ti opet izvadi gpu, za slucaj da je nisi lepo ubacio.
water wizard
6.1.2014, 15:47
tebi neće ni da bootuje sa tom grafičkom?
Ma jok, čujem ono sing ding kada podigne windows. Sve radi normalno. Psu je 600w, ova grafička ima 10w veći tdp od dosadašnje. Procesor je fx6300. U uputstvu od grafičke piše min 4gb rama, toliko i imam. PCI x16, i to je ok. Nema razloga da ne radi.
water wizard
6.1.2014, 15:52
da ti nije VGA monitor? probaj ako možeš na neki DVI da priključiš ako imaš negde
Onda ti nije dobro ukljucen monitor, ili ako koristis adapter za d-sub. Mozda on ne valja.
Ja te razumeo za crn ekran da ti samo ukljuci fan-ove i to je to a ne da ti samo ne baca sliku.
hahaha
Jeste, monitor ima vga a ja koristim dvi na vga adapter. Imam dva komada, neće ni sa jednim. Nema ni jedan dvi da probam.
vasiljevic
6.1.2014, 17:14
Kod mene Asus 7870, nije isto ali mi palo nešto u oči. Od 2 DVI konektora, ispod jednog je napisano VGA. Da ne jurim po upustvu, jer moram da bežim, logika bi bila da je on namejnen za povezivanje sa VGA monitorima preko pomenutog VGA-DVI adaptera. Proveri u upustvu grafike da nije nešto tako napomenuto ili probaj.
Pošto niko nije pomenuo, pretpostavljam da ne može da bude problem do kompatibilnosti komponenti. Napajanje je LC Power 600W, ima 2x6pin konektora, ploča je N68C GS FX, proc FX6300, 4GB DDR3.
Da li može monitor da pravi problem, pošto ima samo VGA kabl iz njega? Mada i stara grafička je imala samo DVI pa je lepo sve radilo sa istim tim monitorom.
Ništa ne piše ali DVI adapter koji sam dobio uz karticu može da uđe u samo jedan od dva postojeća džeka na kartici, u drugi ne može da uđe jer ima višak iglica u odnosu na broj rupica na džeku kartice, u prvi DVI normalno upada.
E da zaboravih, jel si ti porverio/menjao u bios-u ko je primar a ko sekundar za display???
PS takodje jel si probao da kada ti 260 ne baca sliku da prebacis konektor sa monitora na integrisanu na maticnoj ploci?
Nisam menjao ništa, bilo je podešeno na PCI, ostale opcije u ON BOARD i PCI Express. Sa PCI settingom nije radilo, sa PCI Express sam probao i opet nije htelo. ovo ON Board nisam ni stavljao jer mi je jasno šta znači to.
Sve normalno radi sa integrisanom grafikom i sa starom 9800GT je radilo.
Graciotello
6.1.2014, 17:46
Drug, nova konfiguraciju danas mi stigla isti problem, nece da radi preko tog DVI to VGA adaptera, probao bez, radi kako valja.... Ne znam da li je isti slucaj, ali probaj svejedno. Moja GPU je R9 270, jedina razlika u kompovima inace.
Kako da probam kada mi VGA izlazi iz monitora i ne mogu nikako da odvojim? Jedino da nađem monitor koji ima pravi DVI izlaz.
Praktično moram da promenim monitor ako hoću da ovo radi?
NjegovaWisost
6.1.2014, 17:56
Ovako ti ide kad izmalerišeš :P Grafičku samo deinstaliraš, iščupaš, ubaciš novu, nove drajvere i to je to. Čak i bez deinstalacije drajvera može!
Pozajmi od nekog drugog monitor. Ima li grafička dodatno napajanje?
Pa baš tako :(
Ima dodatno napajanje, odmah sam ga prikačio, nisam zaboravio. Kuku od koga da pozajmim. Reklamiram je prekosutra, nema mi druge.
Graciotello
6.1.2014, 17:58
Probaj, nista ne kosta, radice verovatno na drugom monitoru.
Probaj samo jos ono sto sam te pitao.
Nisam probao, još ću to sada pokušati pa javljam šta se dešava. Šta ako daje sliku a šta ako ne daje?
Pa bilo bi dobro da daje sliku na integrusi jer onda mozes u bios i da nesto tu uradis.
Daje sliku. Prikačena R7, crn ekran, prikačim na matičnu, vidim da se butuje sistem. Šta da mu radim u BIOS-u?
Moze svasta da znaci. Najlakse bi bilo da jednostavno nije kartica upala u slot kako treba pa je zato "presao" na integrusu. A opet mozda neka ne kompatibilnost tipa da uzmes nov bios da fleshnes. A ako mozes proveri sta sve imas od podesavanja pa testiraj, ovako na daljinu ne mogu bas mnogo da ti pomognem.
Flešnuo sam BIOS, mada na sajtu ASROCK-a ima tri BIOS-a pod stavkom 1.40 (moj do sada je bio 1.30). Od ta tri 1.40 pored jednog piše Windows 8 compatibility, pored drugog samo stoji DOS, a pored trećeg isto Win 8 Compatibility. Ja sam ga flešovao ovim poslednjim, tj. prvim na listi. Sva tri imaju isti datum objave.
Treba li da uradim isto sa preostala dva?
Da, the problem persists. Sve je isto.
Najbolji/najsigurniji nacin za flashovanje ti je iz samog biosa tj. instant flash ili kako asrock to vec zove. Dakle ova druga dva ti ne trebaju.
Jbg ja stvarno mislim da ta ploca mora da radi ok sa tom GPU ali sa podesavanjem na PCI expres. Tu imas sigurno neko podesavanje. Ako mozes postavi koju sliku.
Imam to podešavanje, od ponuđenih tu su:
Onboard
PCI
PCI-Express
Neće ni s jednim da radi.
E pazi sad.
Ako stavis PCI-Express jel se makar iskljuci iGPU?
Misliš integrisana da li se isključi? Pa ne znam, nisam probao, samo sam ugasio komp na dugme kada sam video da opet ne daje sliku s kartice.
Probaj i to. Dal je iskljucena integrisan kartica ako stavis PCI-e a ostavis 260x na ploci?
Urose, nisam razumeo, da li si probao najosnovnije u ovakvin slucajevima, da ocistis BIOS ??
Ono, izstekas ga iz zida, skines bateriju sa ploce, ostavis tako minut-2, vratis sve natrag i ukljucis komp.
Čudne stvari. Trebalo bi da radi sa opcijom PCI Express. Onboard je integrisana grafika. Probaj da bootuješ u Windows sa integrisanom grafikom, instaliraj Teamviewer ili neki sličan VNC program, pa onda vrati na R7 260X. Zatim pristupi tvom PC-u pa pogledaj šta se dešava sa grafičkom u Device manageru.
Tih više BIOS-a iste verzije imaju različite načine flešovanja, iz Windowsa, iz DOS-a i sa fleša iz BIOS-a.
BIOS podešavanja može da obriše sa Clear CMOS džamperom, ne mora da vadi bateriju. Može i iz samog BIOS-a da vrati default podešavanja.
Jesam, probao sam i to, izvađena baterija, komp skroz ištekan iz struje, čak sam i pritisnuo par puta dugme za paljenje da potroši zaostalu struju, što se videlo na ventilatorima koji su se malo zavrteli.
Čudne stvari. Trebalo bi da radi sa opcijom PCI Express. Onboard je integrisana grafika. Probaj da bootuješ u Windows sa integrisanom grafikom, instaliraj Teamviewer ili neki sličan VNC program, pa onda vrati na R7 260X. Zatim pristupi tvom PC-u pa pogledaj šta se dešava sa grafičkom u Device manageru.
Tih više BIOS-a iste verzije imaju različite načine flešovanja, iz Windowsa, iz DOS-a i sa fleša iz BIOS-a.
BIOS podešavanja može da obriše sa Clear CMOS džamperom, ne mora da vadi bateriju. Može i iz samog BIOS-a da vrati default podešavanja.
Darko, uopšte nije moguće ništa da uradim kada je monitor prikačen na grafičku. Prosto je ekran mrtav. Mogu da uradim što si rekao, ali ništa od device managera jer ne mogu da vidim ništa.
On je mislio da se nakacis sa drugog kompa na taj na kome ti je 260x.
Instaliras teamViewer, podesis da se pokrece po startovanju OS-a i naravno zapises koja je sifra za online pristup.
Pa se onda nakacis sa nekog drugog kompa na taj sto ti pravi problem. Tako ces zaobici mrtvu sliku na 260x.
Ali i dalje mislim da ti tu debelo nesto nije u redu ako ti ne mozes da vidis POST ekran sa tom novom karticom.
Da da, skontao sam šta je hteo nakon što sam postovao već.
Debelo u smislu mrtav GPU? Ništa idem prekosutra u servis da je testiraju, ako ne radi dobijam novu, ako radi valjda će mi reći šta da radim. Poneću i komp sa sobom. Sreća pa su mi blizu, ne moram na drugi kraj grada.
Sticem utisak da je u pitanju nekompatibilnost :( ...
Na ploci je prilicno star nForce 630a cip-set i prilicno sam siguran da je PCI-e x16 slot samo 1.0 kompatibilan dok je 260X PCI-e x16 3.0 .
Drugo, monitor ima samo analognu VGA konekciju.
O obe stvari je u zadnje vreme vise puta pisano po forumu. Ako sam u pravu, jedino resenje je da 260X vratis/zamenis za neki adekvatan GeForce .
p.s.
Sad sam gledao uputstvo od ploce i review na AsRock sajtu. Nigde ni reci koja je verzija PCI-e x16 slota - razlog vise da je isti u 1.0 verziji.
Pokusaj asrock korisnicki servis da kontaktrias pa da budes na cisto sa time da li je do maticne. I ne videh nigde da si pomenuo, jel ti iskljuci integrisanu kartu kada stavis pci-e?
Probaj i BIOS da resetujes, ili izvadis pa vratis bateriju na ploci ili preko dzampera. Ako ti baca sliku na integrusi cim joj ubodes VGA kabal dok je nova karta ubacena (i predhodno monitor povezan preko nje) postoji mogucnost i da ploca nesto brljavi. Tebi komp prakticno i ne registruje novu kartu, i dalje tera integrusu, a ne bi trebalo. Cak i da je ta nova neispravna (fabricki, desava se), ne bi trebalo tako da se ponasa.
http://www.game-debate.com/motherboard/index.php?mot_id=1436&
ovde piše da je PCIe 2.0 x16. Na kartici piše 3.0.
Jesu li oni kompatibilni?
Zvanicno, PCI-e 3.0 standard jeste unazad kompatibilan ali nezvanicno postoje vise nego sporadicni problemi.
Nmg trenutno da nadjem neki toppic na forumu, msm da je @Rocker ili @Rockstar pokrenuo toppic bas sa ovom tematikom.
Neki nacelni zakljucak je da su GeForce karte pametnija varijanta za one koji imaju starije maticne i/ili monitore koji imaju samo VGA konektore.
Da li po radnjama izlaze u susret da zamenim za neku drugu karticu, ako se ispostavi da je ova ispravna?
Može neki link od te teme o neslaganjima PCIe 1.0 2.0 i 3.0 komponenti?
Problemi sa nekompatibilnoscu su bas, bas retki, naravno, nije iskljuceno da je i to problem. Probaj prvo sa resetom, eventualno i sa update-om BIOS-a. U krajnjem slucaju, ako neces sam da radis to, nosi komp tamo gde si uzeo kartu pa nek oni utvrde problem.
Proban je reset svake moguće vrste, a i flešovao sam BIOS pre par sati, i sve je isto. Probaću još sutra kod druga u kompu da je ubodem, i on ima i DVI monitor pa svakako nosim u četvrtak u servis.
http://www.overclock.net/a/the-final-answer-to-the-controversial-pcie-x16-version-compatibility
Ovde piše samo da PCIe 1.1 nije kompatibilan sa 3.0 i to ne uvek. U jednoj rečenici čak naglašava da se tekst ne odnosi na 2.0 vs. 3.0 i da se oni razumeju među sobom.
Ништа од тога није; у питању је nForce® 630a, колико ја видим, а он 100% има само PCI-E 1.1 (Гигабајтова (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813128469) је јасно назначена 2.0, док колико видим његова (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813157309) не пише ништа за то), и ту неће бити много помоћи. АМД картице ти једноставно неће радити. нВидије хоће.
пс. извините на "улету", али отворио ми је топик на првим странама, тек сад видим да сте већ све то писали :)
Urošova ASRock ploča ima PCIe 2.0 slot, tako da ne bi trebalo da bude problema što se tiče toga.
Neke novije grafičke kao što je R9 280X više nemaju podršku za VGA monitore, ali R7 260X nije jedna od njih, ona definitivno podržava VGA monitore. Stigao je i u kutiji adapter DVI to VGA.
Ništa, kad proveriš na drugom kompjuteru ili u servisu znaćeš više.
EDIT: Ok, sad više nisam siguran koja je verzija PCI-e slota. Neki kažu jeste 2.0, neki kažu da je 1.1. Proizvođač ne kaže ništa.
Ovde jedan korisnik iste ploče je sa GPU-Z-om utvrdio da je 1.1
http://www.geekzone.co.nz/forums.asp?forumid=50&topicid=101844
a ona Gigabyte-ova što je Rockstar da link ima 2.0.
PCI-e 2.0 je pušten janura 2007. a nForce 630a/7025 čipset je pušten septembra 2007., logika nalaže da bi trebalo da ima podršku za 2.0, ali izgleda da nema.
Сасвим је могуће да су оставили плочу на 1.1, можда је појефтинило плочу за 10 долара (лупам), што опет на тржишту много значи.. Иначе, практично све Гигабајтове плоче, чак и са 1.1 верзијом раде и са новим картицама, јер они редовно пишу БИОСе и за њих и баш због тог проблема. Мени се то исто догодило пре три године, па сам за две-три ноћи прочитао сваки топик који сам могао да пронађем.
Битно је рећи да у то време нико није очекивао проблеме, они су настали приликом АМДове имплеметације 2.1 протокола, 2009. године..
Ništa pišem AsRock u problem uz pitanje da li je PCIe 1.1 ili 2.0.
Ljudi, prilicno sam siguran da nove radeonke ne rade sa vga monitorima, tacnije mislim da sam video na YT na linusov review neke od njih. Mozda gresim, ali idealno bi bilo da probas nekako da nahvatas DVI monitor pre nego posegnes za reklamacijom, ili pogledaj u nekom obliznjem servisu da je bocnu i vide baca li sliku. Licno nisam jos uvek imao kontakt sa novom serijom ali cini mi se da je to u pitanju.
E da, ja sam skoro imao isti problem sa dvi to vga adapterom, ali ispostavilo se da je sam adapter felerican tako da verovatno to nije slucaj kod tebe.
edit: bacih malo pogled po guglu, ovo za adapter se ne odnosi na sve kartice nove serije, vec na pojedine modele, koliko sam shvatio. Sve u svemu, izgleda da je kod tebe do kombinacije maticne/kartice/monitora koja nece ,,da poleti".
Sad uđem u GPU-z i ne očitava koji je PCI jer nema kartice u slotu, smorim se žešće ali se setim da imam print screen neki stari, iskopam ga nekako i ispostavi se da je PCI 1.1. Tako da to je problem definitivno.
Šta sada raditi? Da promenim ploču? Da li će biti problem ako uzmem PCIe 2.0 Ploču pošto izgleda da je nemoguće kod nas naći ploču koja je AM3+ i ujedno PCIe 3.0?
Pare nisu problem, sad samo hoću da ovo proradi.
Evo ga:
http://i1184.photobucket.com/albums/z326/UrosTSI/9800gt_zps0a90c25e.gif (http://s1184.photobucket.com/user/UrosTSI/media/9800gt_zps0a90c25e.gif.html)
Znatno jeftinije resenje je da doplatis za 650TI, ubacis je i uzivas. Kakvo menjanje ploce..
Sent from my ST21i using Tapatalk 2
Ili tako, to ću pre svega probati ako budu hteli da mi izađu u susret ovi iz Emmi-ja, mada trenutno nemaju u ponudi ni jednu 650Ti.
Znači definitivno 3.0 kartica pravi problem na 1.1 ploči, a taj problem se na javlja ako je ploča PCIe 2.0?
HUAWEI P6 via TT
Ne, vec problem pravi AMD. NVidija, bilo 2.0 ili 3.0 radi na svim PCI-E, od 1.0a do 3.0 i to placa nesto vecom potrosnjom i visom cenom..
Razumeo sam da nVidjine kartice šljakaju bez problema i da AMD zeza.
Da li to znači da će i ako uzmem matičnu ploču sa 2.0 PCIe portom ova ista kartica možda zezati opet? To sve hipotetički govoreći uz uslov da odbiju da mi zamene karticu za neku nVidiju.
water wizard
7.1.2014, 13:32
znaš kako, da zeza PCIE 1.0 do sad nisam čuo, a za probleme sa AMD i VGA jesam, i nije mi jasno da se taj problem vuče već duže vreme i da se ne rešavaaaa :n-cc2:
Ploce sa 2.0 nemaju taj problem, ali ti se nikako ne isplati da menjas i plocu.
Sto se zamene tice, naravno da ce ti je zameniti, ako nista drugo, po Zakonu su obavezni. Ja sam bio kupio Radeon 5670, pa ga zamenio za GT240, uz neku doplatu.
water wizard
7.1.2014, 14:01
u svakom slučaju informiši nas šta se desilo, prvo i mene interesuje neka AMD grafička imam PCIE 2.0 ali mislim da je to problem sa monitorom a ne sa slotom, a i isti problem ima još jedan član baš sam ga poslao da prati ovu temu ali kod njega je novi komp tako da nije PCIE 1.0.... http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=92742
Taj problem je prilicno poznat, i ovde je bilo par topica, mislim da se meni to prvom dogodilo, samo sto je meni ploca upala u "boot-loop" (racunar se ukljuci, pa iskljuci, pa opet i tako 6 puta), pa sam i napajanje pazario novo (sto, naravno, nije pomoglo).
Takodje se desava samo na AMD kartama. Ali sa ovim VGA bagom su stvarno preterali.
Budući da sam pravnik(doduše za par meseci) znam da nisu u obavezi da mi zamene ispravnu karticu i da ne postoji zakonski osnov po kom mogu da ih nateram na to. Sve se svodi na njihovu dobru volju i politiku poslovanja firme. To me i brine. Naravno, izveštavaću o razvoju situacije.
HUAWEI P6 via TT
water wizard
7.1.2014, 15:01
idi na sajt prodavnice i prouči uslove reklamacije.
Proizvod možeš da vratiš po zakonu do 7 dana nakon kupovine u prodavnici ili do 14 dana ako je preko neta kupljeno i ispravan proizvod i da tražiš pare nazad ili drugi proizvod posle toga ide klasična reklamacija neispravne robe a ta grafička ne radi tj ne vrši namenu čak si i VGA adapter dobio tako da ne mogu da se vade da nije namenjena za VGA monitore
Obično se priča završi tako što kupiš nešto skuplje i doplatiš i oni ti zamene...
budući da sam pravnik(doduše za par meseci) znam da nisu u obavezi da mi zamene ispravnu karticu i da ne postoji zakonski osnov po kom mogu da ih nateram na to. Sve se svodi na njihovu dobru volju i politiku poslovanja firme. To me i brine. Naravno, izveštavaću o razvoju situacije.
Huawei p6 via tt
Јесу. Наведено је да ради на сваком pci-e порту, и да ради са vga адаптером, а то овде није случај. То ти све пише у упутству. Такође, ни продавац није означио да ли производ има неке посебне захтеве (2.0) или не. Не разумем чега се бојиш, а још си правник (адвокат). Па ово ти је права прилика да покажеш свој говорнички скил, и да млатараш аргументима у њиховим локалима, испред осталих муштерија који, слушајући твој случај и твој проблем, сада не журе са куповином..
E to suštinsko poznavanje ove problematike zbog koje sam i došao na ovaj forum mi nedostaje. Slažem se sa ovim što si rekao. Samo ću postaviti pitanje (ne) saobraznosti robe, što je i ovde slučaj. Nigde nije explicite navedeno koji PCIe port je zahtevan.
HUAWEI P6 via TT
e to suštinsko poznavanje ove problematike zbog koje sam i došao na ovaj forum mi nedostaje. Slažem se sa ovim što si rekao. Samo ću postaviti pitanje (ne) saobraznosti robe, što je i ovde slučaj. Nigde nije explicite navedeno koji pcie port je zahtevan.
Huawei p6 via tt
Ма верујем да неће бити потребно никакво "боксовање", њима се ово већ дешавало.. Само се договори за ту 650ти картицу (они је наруче, стигне за 7 дана или слично..) и вози.
To mi je glavni cilj. Neko reče da mu se ne isplati zamena ploče, pa me zanima zbog čega? Zbog socketa koji je prevaziđen ili? Novom pločom bih obezbedio i Sata3 i USB 3.0 za neku budućnost.
HUAWEI P6 via TT
water wizard
7.1.2014, 16:32
ako ti treba sata3 i usb3 to je tvoja stvar da proceniš da li ćeš da ulažeš pare, samo mi je neobično da je to PCIe 1.0 ipak to nije neka stara matična
Trenutno mi definitivno ne treba, ali ko zna, za 3-4 godine će to sigurno biti normalna pojava, i SATA3 i USB3.0.
Nije stara ploča, ali kao što neko reče star je čipset, s početka 2007. Ploča se i dalje prodaje i to je mnoge radnje imaju u ponudi kod nas. Ne znam da li si video sliku što sam postavio, ali CPU-Z je potvrdio da se radi o PCIe v1.1.
Ploca se menja samo kada se menja platforma. Bas da dajes 6-7 hiljada (minimum) tek tako.. SATA 3 ti bez SSDa sada nista ne znaci, a za 2-3 godine ko zna sta ce AMD imati, za iste pare koje bi sada dao.. Bolje dodaj te pare, pa pazari GTX 660 :)
water wizard
7.1.2014, 17:20
pa sad šta da radi kupio je neku bezveze matičnu 1.0 je duplo sporiji od 2.0 sad da li će da bottleneckuje ta grafička na 1.0 ili neće treba malo da se prouči..
Čitao sam po stranim forumima da još nema grafičke koja će da popuni PCIe 2.0 magistralu.
HUAWEI P6 via TT
Nije 1.0, vec 1.1 :) i nista od bottlenecka, sve do GTX670/680 mislim...
Iščitao sam ZoZP i ZOO u vezi sa problemom koji imam, radi se o slučaju nesaobraznosti robe 1/1(čl. 54. i 55. ZoZP gde čl.54 upućuje na ZOO i njegova Opšta pravila o odgovornosti za štetu(ZOO članovi 481. do 500 i kusur)). Imam pravo na opravku, zamenu, ili raskid ugovora, tim redom.
Ako ne budu imali 650Ti moraće da mi vrate pare.
Ovo što piše u uslovima poslovanja pojedinih distributera slobodno okačite mačku o rep.
Naravno, da neko ne pomisli da imam nameru da budem agresivan ili slično, pre svega ću biti fin i tražiću zamenu, a ako budu bezobrazni kao što su bili preko telefona prvi put, onda ću da potegnem ovo.
Odneo sam je danas u njihov servis da bi je proverili. Ako je neispravna dobijam drugu, ako je ispravna imam pravo na zamenu ili da mi vrate pare, a ja njima karticu. Sutra ću znati odgovor servisa. Zvao sam par nezavisnih servisa, svi su mi rekli da taj problem sa PCIe o kom smo ovde pričali ne bi trebao da se javlja. Iz AsRocka su mi odgovorili na mail da su probali sa istom karticom od MSI-ja i da radi, poslali mi print screen-ove kao dokaz. Još čekam odgovor od Powercolor - a.
Edit: još su iz AsRocka rekli da nema veze verzija PCI-ja i da pitam proizvođača kartice za apdejt vBIOS-a, to je neki bios od kartice I suppose.
HUAWEI P6 via TT
water wizard
8.1.2014, 13:27
eto za sada je sve u redu oko reklamacije, e sad ako menjaš karticu za tu MSI koja navodno radi ili neku drugu radeon zamoli ove u prodavnici ako imaju vremena da je bocnu u neki kompjuter i na VGA da vidimo da li radi pa da znamo da kod nekih marki i modela radi, kako sam razumeo izgleda da nije problem slot nego VGA
Hajde ljudi javljajte ,hocu i ja da kupim r7 i imam vga ulaz?
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6030X using Tapatalk
Javljam čim nešto saznam. Za početak, nemoj Powercolor :-)
Npr sve GTX650Ti koje sam gledao imaju direkt na sebi VGA ulaz, pored dva DVI - ja.
HUAWEI P6 via TT
Ja sam hteo sapphire ,pa probaj nju?
A pazi kad sam sumnjao na gpuBIOS ali nisam hteo da ti to spomenem pa da te "obradujem". Nadao sam se da mozes sam da resis bez reklamacija :(
Šta se radi sa tim VBIOS-om? Kako da ga nabudžim kad ne vidim ništa? :-) u svakom slučaju, menjaću za nVidiju i završio sam sa Atijem zauvek.
HUAWEI P6 via TT
Pa pazi ni nV nije cvecka. Desavace se greske, ko radi taj i gresi :)
Moguce da je samo do prozivodjaca grafike, tipa da nisu napravili dobar bios za svoj proizvod. Ako se dobro secam, powercolor je u pitanju. Oni bas nesto nisu preterano poznati po odlicnim karticama.
Neka me neko ispravi ako gresim.
Hajde neka neko proba ostale proizvodjace pa neka kaze utiske
Aha evo idem da kupim još tri kartice i posle da se mlatim s reklamacijama jer mi je dosadno.
HUAWEI P6 via TT
Aha evo idem da kupim još tri kartice i posle da se mlatim s reklamacijama jer mi je dosadno.
HUAWEI P6 via TT
:rofl::tapsh:
:to_care:
Pa pazi ni nV nije cvecka. Desavace se greske, ko radi taj i gresi :)
Moguce da je samo do prozivodjaca grafike, tipa da nisu napravili dobar bios za svoj proizvod. Ako se dobro secam, powercolor je u pitanju. Oni bas nesto nisu preterano poznati po odlicnim karticama.
Neka me neko ispravi ako gresim.
Ја сам имао Sapphire модел. Ту је тек збрка, јер су наводно имали у понуди и 2.0 и 2.1 модел, да би се испоставило да су све заправо 2.1. (иако на кутији пише нешто друго). Са друге стране, послао сам им имејл, одговорили су ми у року од пола сата, и та преписка је ишла брзо, да би се све завршило са "not compatible". Једино на шта ми нису одговорили је "зашто", али макар су обратили пажњу, те их треба похвалити :) Иначе, чак и да није проблем са слотом, проблем је са VGA излазом, и то је још једна велика срамота за АМД..
Ja sam tek imao problema sa mojom saphir 5770. Bilo prvo problema sa drajverima pa onda i pred kraj njene karijere i sa pregrevanjem. Jbg dovoljno da vidite po netu sta sve se valja reparirano i bice vam skroz jasna slika sto se tice safira :dedica:
E pa jbg izgleda da su sada svi imali problema sa ati karticama! Evo ja imam i sada ati i sapphire i ne fali mu nista
Eee pa to ti je to. Ono sto ja zelim da kazem je da je to sve ko ruski rulet.
Pa ti igraj ako ti je zanimljivo :Freddy:
water wizard
8.1.2014, 17:18
nije baš toliko strašno, kontaktirate prodavca i zamolite ga da proveri da li radi na VGA pre nego što naručite
Računam da ako ide VGA adapter uz nju ili čak kao nVidija(bar ove što sam gledao) ima pravi VGA konektor na kartici, onda mora bez pitanja da radi sa VGA monitorom?
Tacno :)
Evo ja se skoro zeznuo kada sam uzimao 770, ladno nisu sa njom dali adapter za dsub konektor. Isto i ortak koji je uzeo ggby 280x hahahaha
E pa jbg izgleda da su sada svi imali problema sa ati karticama! Evo ja imam i sada ati i sapphire i ne fali mu nista
Моја прва графичка је била Ati Rage Pro, да би онда било неколико Радеона, све до овог GeForce-a. Деценијско искуство са њима. Док је било разлике у квалитету приказа, ОК, али је зато са драјверима било (и још увек је) увек "забавно". Са овом нВидијом мењам драјвер када се сетим, прође и 6+ месеци, а шта год да пустим, ради како треба. Јесте офтопик, али причамо о куповини хардвера. АМД јесте јефтинији, и то значајно и у 90% ситуација радиће одлично. Но, за ленчуге попут мене који воле да инсталирају хардвер и да то ради.. Страшно сам одморио последње три године што се тога тиче, а одиграо сам 25+ игара и то сасвим пристојно. За тих 6500 динара, прошао сам супер :)
Računam da ako ide VGA adapter uz nju ili čak kao nVidija(bar ove što sam gledao) ima pravi VGA konektor na kartici, onda mora bez pitanja da radi sa VGA monitorom?
nVidia ради са VGA излазом. Суштина је - на картицама данас углавном имаш два DVI излаза, и они су означени као DVI-I и DVI-D, и један је потпуно дигиталан, док је други дуалан, тј. ради и са дигиталним и аналогним сигналима. Тако да можеш и са адаптером, без бриге, али велики број 650ТИ картица имају и "прави" VGA излаз (DVI-I такође је "прави" VGA излаз).
Где је АМД заказао, још код чувеног МСИ 7850 модела са тиме, нико не зна са сигурношћу, али проблеми су по целом Интернету.
LoshMeeBre
8.1.2014, 18:53
Iz AsRocka su mi odgovorili na mail da su probali sa istom karticom od MSI-ja i da radi, poslali mi print screen-ove kao dokaz. Još čekam odgovor od Powercolor - a.
Edit: još su iz AsRocka rekli da nema veze verzija PCI-ja i da pitam proizvođača kartice za apdejt vBIOS-a, to je neki bios od kartice I suppose.
HUAWEI P6 via TT
Koji carevi, nikad to ne bih ocekivao od AsRocka :eek:
E sad zasto njima radi, a tebi ne? Jel si probao neki DVI monitor od nekog da pozajmis?
EDIT:
Ja sam se susreo sa slicnim problemom koji nisam resio na kraju. Graficka je bila VTX AMD 7750. Osoba 1 mi je trazila da je instaliram u komp, ploca je neki MSI, cipset nForce 630, stari DVI monitor. Isti slucaj, vrti se ventilator, radi integrisana, ne radi nova. Fleshujem bios, vajpujem drajvere, nista ne pomaze..
Odnesem je kod mene kuci, ploca DFI Lan Party P45-T2RS, chipset intelov P45, znaci 2 PCIe 2.0 slota. Probam u oba slota, ista prica, ne radi. Takodje stari DVI monitor.
Odnesem kod osobe 2, ploca neki AsRock sa IvyBridge chipsetom, znaci PCIe 3.0. Stari DVI monitor (Samsung 910n). Bocnem i radi iz prve.
Ajd da me ne cudi sto ne radi na PCIe 1.1 ploci, ali me je zacudilo sto ne radi ni kod mene na 2.0. A nije do DVI monitora, jer su sva tri racunara sa matorim monitorima. Nisam mogao flashovati bios za moju plocu, jer se DFI raspao pre AMD 7750 karte (pokoj mu dusi :( ). Sve u svemu, nesto je tu jako cudno i rezultati su cesto neocekivani...
Dogovoreno je da vratim karticu, i da uzmem GGBY GTX650TI OC 1GB, procesor 1032mhz, memorija 5800, 768xCUDA.
Rockstar, ja sam imao do sada MX440 i 9800GT GS i baš to što ti kažeš, dva puta godišnje skinem nove drajvere, ama nikad ništa nije štucnulo i zezalo, a znam da mnogi oko mene su muku mučili sa Catalyst-om.
Sad sam hteo da prođem jeftinije, ali kako to obično biva, vrlo teško (ili ja nisam jedan od tih), tako da ću se od sada držati dobre stare nVidije...
Dogovoreno je da vratim karticu, i da uzmem GGBY GTX650TI OC 1GB, procesor 1032mhz, memorija 5800, 768xCUDA.
Rockstar, ja sam imao do sada MX440 i 9800GT GS i baš to što ti kažeš, dva puta godišnje skinem nove drajvere, ama nikad ništa nije štucnulo i zezalo, a znam da mnogi oko mene su muku mučili sa Catalyst-om.
Sad sam hteo da prođem jeftinije, ali kako to obično biva, vrlo teško (ili ja nisam jedan od tih), tako da ću se od sada držati dobre stare nVidije...
То је вероватно ова (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814125447).
Па шта су ти рекли у продавници, је л` карта исправна или..? Колико доплаћујеш? Остави своје искуство, чисто ради осталих којима се тај исти проблем може поновити, много значи када постоји цела преписка, поготово када скупо плаћени хардвер не ради..
ЕДИТ: Хех.. У Америци је та картица, преведено у динаре, 10915.21 динара, код нас 15.000,00. Живот једноставно није фер.
Jeste, to je ta: GV-N65TOC-1GI.
Pa ja sam ih jutros zvao i u prodavnici su mi rekli da je procedura takva da postoji rok od 7 dana da se prijavi neispravnost ili problem(to nije tačno i to sam im rekao, rokovi su subjektivni 8 dana od saznanja za problem), dalje, ne postoji po novom ZoZP nikakav rok za povraćaj datog koji nije obrazložen(tipa predomislio sam se), osim u slučaju kod kupoprodaje na daljinu i van službenih prostorija i tada je taj rok 15 dana.
Mogu biti dve stvari, ili da se radi o nesaobraznosti robe(slučaj kada stvar ne radi ono što bi i kako bi trebala da radi po navedenoj specifikaciji), ili o kvaru, kada nakon predaje servisu imaju rok od 15 dana da Vas obaveste šta se dešava, a imaju "razuman rok" da stvar poprave odnosno zamene drugom istom stvari. Rok za prijavu nesaobraznosti robe je dve godine od prelaska rizika za propast stvari na kupca(tj od trenutka kupovine).
Po osnovu nesaobraznosti, kupac ima pravo da zahteva opravku ili zamenu. Pošto ovde nema opravke, onda se može ići na zamenu za stvar iste cene i približnih ili istih karakteristika. Ako i takav dogovor izostane, može se ići na umanjenje cene uz zadržavanje stvari, ili na potpuni raskid ugovora, vraćanje stvari i vraćanje datog novca.
To je što se tiče našeg važećeg zakona(čitao noćas do 04:00 i jedan i drugi) i kosultovao se sa jednim advokatom tako da je provereno. Ako čitate ZoZP da znate da je promenjen oktobra 2013. ako vam otvori stariju verziju.
Što se njih tiče(EMMI-Alti doo), prvo sam ih jutros zvao, i prodavačica mi je rekla da je procedura takva da moram prvo da odnesem njima u servis da utvrde ispravnost/neispravnost i da posle toga dobijam papir s kojim idem u prodavnicu da uradim zamenu ili tzv. "raskid ugovora" tj da mi vrate pare.
Ok, nisam hteo da se kurobecam, poslušam ih, blizu mi je a i imao sam nekog posla.
U međuvremenu mi stiže odgovor na mejl poslat sinoć Emmi-ju na korisnički servis gde mi se neka Jovana izvinjava i kaže da je naravno moguće da dođem da zamenim karticu samo da kažem šta hoću da poruče ako ne budu imali na stanju. Reko ok šta ima od 650Ti kaže ima samo ova od 15300 din. Reko neću jel moguće da mi vratite pare? Kaže naravno da jeste, samo donesite račun i kompletno pakovanje sa svime što je sadržalo i da kartica nije oštećena(uopšte ne spominje servis).
I tako se odlučim da ipak uzmem to ponuđeno jer mi je dosta više a nigde nisam našao Gainward za koji sam se baš bio zagrejao i baš mi se dopala jer je minimalistička i crna, nije cirkus od kartice. Zvao sam 5 radnji i niko nema, biće možda za 10 dana.
Još ne znam šta je tačno sa karticom, jutros u servisu rekoše da će me zvati sutra oko 10h da mi jave. Još mi je ova na mejl rekla da 99% neću morati da idem po karticu nego mi je tražila broj prijemnice iz servisa da bi mogla da isprati situaciju i da samo dođem u petak po Gigabajta. Inače baja iz Emmi-ja reče da mi je ploča "matora" i da zato ne radi i da ne može da tvrdi da će Gigabyte da radi. Šta Vi kažete?
Da, life's a bitch, jeste, to je cena 15300. R7 je bila 13500, jbg, svaka škola se plaća.
Слободно пазари Гигабајт, а тај Gainward заобиђи. Према непотврђеним трачевима по Нету, те картице не трају предуго, тако да, што би ти размишљао? Три године гаранције на Гигабајт је довољно.
Па добро, према твојој причи, све је ОК испало. Мени у тој другој продавници, буквално без речи је узео једну и дао другу.
Што се тиче "старости" плоче, не брини - радиће без проблема. Изненађен сам разним "причама" који сервисери умеју да ми причају - понекад имају смисла, често су безочне лажи, само да продају робу. Наравно, ризикујем да сад испаднем глуп, али прошле године, рецимо да ми је један лик буквално отео 2500 низашта, и кулер који кошта 6 евра, он мени продао за 15. Тако да сам данас наручио нови, јер температура процесора "дивља", а кулер је трожилни, са константним хуком који више не могу да трпим :). У међувремену сам пронашао много бољу продавницу рачунара овде код мене, и лик зна посао и наплаћује веома коректно.
Ni nema Gainwarda nigde, a hteo sam njega jer me je ovaj prošli 9800GT služio besprekorno punih 5 godina i par meseci preko i prodao sam ga za neverovatnih 5000 dinara(plaćen oko 160-170e te 2008. ako se ne varam, par meseci nakon premijere). Mada znam da je i GB dobra firma, imaju čak i ovde predstavništvo.
Preživeo je spaljivanje 4 napajanja(sva 4 kineska no name-a, a ja neznalica, šta da se radi).
water wizard
9.1.2014, 10:02
haha koje dranje..
Odgovorio mi je lik iz Powercolora. Kaže da apdejtujem bios ploče na najnoviji i da mu pošaljem bar kod kartice. Kaže i da podesim u Biosu brzinu PCI-ja sa 1.0 na 2.0? Wtf, to može? Nisam video tu opciju, pogledaću opet. I da disejblujem UEFI iz biosa, šta je to?
HUAWEI P6 via TT
I da disejblujem UEFI iz biosa, šta je to?
HUAWEI P6 via TT
To ti je graficki prikazan biosa i sve novije ploce to imaju...(ali neznam kakve to veze ima sa signalom u vga modu)?
Kaže i da podesim u Biosu brzinu PCI-ja sa 1.0 na 2.0? Wtf, to može?
Na nekim plocama moze a kod tebe sumnjam,mada,proveri u BIOSu opet.
da disejblujem UEFI iz biosa, šta je to?
Tvoja ploca ima UEFI ? Zanimljivo :icon_scra
Ne vidim kakve veze sa VGA izlazom ima da li je BIOS textualni ili graficki (UEFI) :icon_scra ...
water wizard
9.1.2014, 13:31
ma on mu dao ceo spisak šta sve može da bude pa nek vidi možda i popravi
Не обраћај пажњу на то, сутра ти стиже Џифорс? Убаци и уживај :)
Ma da, sutra bih trebao da ga pokupim, možda i danas. Napisao sam čisto ako neko bude imao sličan problem pa šta može da pokuša.
HUAWEI P6 via TT
Ma da, sutra bih trebao da ga pokupim, možda i danas. Napisao sam čisto ako neko bude imao sličan problem pa šta može da pokuša.
HUAWEI P6 via TT
Поштено од тебе, али то су они крајње генерички одговори, који су ретко када од користи. Добро, макар PowerColor има техничку службу :)
Pretpostavio sam da mi je neki tajvanski (ro)bot odgovorio, mada ni ovi iz ASRock-a nisu bolji.
ja cu da se kockam i uzecu sapphire r7 260x ,pa cemo da vidimo,trenutno isto koristim kombinaciju adapter dvi to vga i sve sljaka tako da verujem da ce sve biti u redu...:kreza:
Na kraju ces i ti pazariti GeForce :)
Nadam se da necu:confused:
Sad sam preuzeo Džifors, rekoše mi u prodavnici da su imali već nekoliko istih reklamacija sa 7770 i već par sa R7 karticama, isti problem. Ispravna kartica a ne radi.
HUAWEI P6 via TT
Ja stvarno nemogu da verujem ,da se ovo desava u 21 veku..Radi a ne radi...
Sad sam preuzeo Džifors, rekoše mi u prodavnici da su imali već nekoliko istih reklamacija sa 7770 i već par sa R7 karticama, isti problem. Ispravna kartica a ne radi.
HUAWEI P6 via TT
Sada me interesuje da li je to problem sa svim modelima ili samo da powercolorom....
water wizard
10.1.2014, 17:28
ako si ozbiljan kupac možeš da zamoliš prodavce da provere..
Prodavci, bar u Emmiju a i u drugim radnjama koje sam zvao, ne znaju o čemu pričam ni šta ih pitam. Sudeći po izvorima sa interneta koji se poklapaju, problem je sa AMD /ATI karticama. Evo ubacio sam Džiforsa, šljaka ko zmaj. Inače da pomenem što mi je baš zapalo za oko, ova kartica je bar duplo teža od Powercolora i mnogo kvalitetnije urađena, da ne kažem neuporedivo. Na ovoj je hladnjak i fan mnogo ozbiljniji sve je čvršće i ne ugiba se, ona mi je delovala da će se slomi kada sam ubadao konektor za power.
Edit: Instalirani drajveri 310.90 od 10.01.2014. Sad ću malo da se igram.
Hvala svima na brzim odgovorima i pomoći u izboru odgovarajuće kartice.
Edit2: Radi u leru na 36-7c naspram 9800-ovih 49-50.
HUAWEI P6 via TT
Sve je to lepo ali si ti to zadovoljstvo ipak morao da platis par hiljada vise...kazem zasto moram da platim vise za nesto sto bi trebalo da radi isto kao dzforce
Prodavci, bar u Emmiju a i u drugim radnjama koje sam zvao, ne znaju o čemu pričam ni šta ih pitam. Sudeći po izvorima sa interneta koji se poklapaju, problem je sa AMD /ATI karticama. Evo ubacio sam Džiforsa, šljaka ko zmaj. Inače da pomenem što mi je baš zapalo za oko, ova kartica je bar duplo teža od Powercolora i mnogo kvalitetnije urađena, da ne kažem neuporedivo. Na ovoj je hladnjak i fan mnogo ozbiljniji sve je čvršće i ne ugiba se, ona mi je delovala da će se slomi kada sam ubadao konektor za power.
Edit: Instalirani drajveri 310.90 od 10.01.2014. Sad ću malo da se igram.
Hvala svima na brzim odgovorima i pomoći u izboru odgovarajuće kartice.
Edit2: Radi u leru na 36-7c naspram 9800-ovih 49-50.
HUAWEI P6 via TT
Koji si model uzeo da znam koji da trazim ako neradi ati? Pricaj rezultate u igrama?
water wizard
10.1.2014, 18:41
imaju samo jednu i neku PE :kreza:
imaju samo jednu i neku PE :kreza:
To je neka power edition e sad sta znaci nemam pojma...
Jeste skuplje, ali da sam znao za potencijalni problem, odmah bih dao više. Nikad se nisam natezao do maksimuma za kupovinu bilo čega, tako da mi nije bio problem da dodam još 15 eura, na početnih 120. Oko svog ovog cimanja sam izgoreo bar toliko u gorivu, da ne pričam nerviranje, cimanje drugara da dođe, koliko minuta sam stukao zovući servis i prodavnice itd.
Verzija je GTX650Ti OC 1gb DDR5, model: GV-N65TOC-1GI.
Evo sada sam peglao Assassins Creed 3, detalji svi na maksimumu, rez. 1920x1080@60hz, radi fantastično, ne znam koliko FPS-a ali bitno mi je da ja ne primećujem lag.
Fan grafičke na 75%, temperatura 53c, ne čuje se na toj brzini.
Dajte predlog neki novi naslov, po mogućstvu neke automobile, trkanje.
Na kompu još imam Dirt 3 koji sad odjednom neće da radi, fali mu neki .dll, do pre neki dan je najnormalnije radio. Imam i Anno 1404, sa tim se stara grafička malo mučila na visokim detaljima. To ću još da probam.
Ovo nema veze sa konkretnim modelom, vec AMD karticama, jos od serije 5xxx. GeForce 650Ti je u rangu sa tom R7 260icom. Nije bas toliko skuplja, 1500-2000 dinara
@Uros - rekoh ti ja da ce GeForce raditi odmah. nVidia je postovala specifikacije u potpunosti, i zato trosi malo vise, i kosta malo vise, ali makar radi ;)
Ljudima sa modernim hardverom je svejedno, ali oni sa starijim - samo nVidia. Takodje, tu je PhsyX, CUDA i ostale tehnologije, tako da to izjednacava cenu.
Ma 8-10% veća cena mi stvarno ne znači na nečemu što kupujem jednom u 3-4 godine. Da sam znao odmah da izbegnem smaranje sa 1700 din više, na 1 bih kupio ovu karticu. Nego ja oću da prođem jeftinije, nema toga.
Hvala ti Rockstar :to_care:
water wizard
10.1.2014, 18:52
Ati je jedino dobar što možeš da iskopaš bitkoine pa da otplatiš karticu, inače za igrice i ostalo je svejedno manje više
A i to.. Nisam siguran kako to ide sa slabijim karticama, a mogu samo da zamislim koliko non-stop rad "prija" jeftinijim i ipak nekvalitetnijim proizvodjacima poput PowerColora. I koliko vidim, te kartice za rudarenje prodaju mesec-dva pred istek garancije, ni to nije slucajno. Za skupe modele, to je OK, 300 evra nije malo, ali ovi od 120.. Prezivece se i bez rudarenja, koje defakto skracuje radni vek.
Mene interesuje da li je ipak neko uzeo r7 i uspeo da nakaci na vga?
Što ne uzmeš lepo 650Ti? Koliko sam video, ova koju sam ja kupio za 15300 je najskuplja varijanta kod nas, ima Gainward za 12500, trenutno nema ali rekli su mi da će biti, firma se zove Contrel, u Dečanskoj ulici. Ja sam nju hteo ali nisam mogao da čekam još nedelju dana da im stigne.
Ma neznam,oduvek sam imao atija i nikad nisam imao problema...i sad me nervira sto za isti proizvod moram da izdvojim vise para...
Ako ti je ploča PCIe 1.1 ja ne bih imao dilemu. Ovde je sve rečeno, u radnji potvrđeno da nisam jedini koji je vratio ATI karticu...
HUAWEI P6 via TT
Pa imam relativno novu plocu sa z77 cipom tako da neznam ja cu probati pa javljam utiske!
Evo sad sam video da mi pise da je PCIe 3.0 sta god to znacilo...
pa imam relativno novu plocu sa z77 cipom tako da neznam ja cu probati pa javljam utiske!
Sent from my alcatel one touch 6030x using tapatalk
Радиће ти АМД (Ати не постоји још од 2006.) карте без проблема на тој плочи. Проблеми постоје са чипсетовима из 2007/8 (и старијим), а које возе још увек актуелне квадове па је апгрејд помало бесмислен..
Kvadove? CPU? Onda je ova moja mobo totalna glupost. Podržava sve FX cpu-ove do 95W a ima PCIe 1.1.
Što znači i 8-core pojedine.
HUAWEI P6 via TT
Samo da kazem da sam danas uzeo karticu i da bez problema radi sa vga ulazom tako da je izgleda jedini problem do cipseta jer ja imam noviji ...
dejan_osipaonica
17.1.2014, 16:57
Ali je stvarno glupo i neverovatno kako ATI/AMD niakok da ispravi probleme koji se stvarno vuku iz praistorije. Problem oko drajvera je stvarno iritirajuci ako se na konfiguraciji pojavi,pogotovo je problematicno ako korisnik nema znanja da to sve uradi sam ,a problem se uporno ponavlja na svakih par dana. Mene ko pita za savet preporucim nevidiu i posle nema MENE da boli glava ,nego to radi dok ne crkne. Jednostavno ili radi ili ne.
I sam sam imao par izleta u ati svet i na kraju odustao ,zasto se maltretirati?
water wizard
17.1.2014, 17:00
zato što je Ati brža i jeftinija, a može i neki bitkoin da se iskopa, ali eto svaka ima svoje prednosti i mane
Evo da se ja ubacim na temu :)
Ja kad sam uzeo ovu Gigabyte-ovu R7 260X nisam dobio DVI-VGA adapter. Dobro, uzmem ja adapter od ortaka i ubacim monitor.
Radi graficka, ja rek'o odlicno. Skinem najnovije drajvere sa AMD sajta(13.11 valjda ne secam se, to je bilo pre mesec dana), instaliram, restartujem komp. Paf, AMD driver has stopped working. Obrisem ja te drajvere i instaliram GB-ove sa diska. Opet isto. Ponovo odradim reinstall windowsa, ubacim samo te sa diska i radi graficka :tapsh:. Par dana kasnije ubacim WIN8.1, i naravno drajveri sa diska iz nekog razloga nece da instaliraju Display Driver. Skinem ja opet one sa AMD sajta i sve prodje lepo. Medjutim ti driveri su izgleda bili felericni pa mi je flash sadrzaj bio pixelizovan. Vratio sam se na 7-icu, ubacio one sa diska+najnovije sa AMD sajta(jos novije od onih prethodnih) i sve radi lepo. Samo cekam sledeci reinstall windowsa i nove muke :kreza:
Da vam preporucim odlican program za uklanjanje ostataka driver i jos gomilu drugih stvari:
http://treexy.com/products/driver-fusion
Takodje odlicno uputstvo na Steamu za brisanje drivera (i instaliranje drugih), koje preporucuje isti taj program:
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=5806-RUOG-4683
Upravo predjoh sa nVidia-e na Radeon, sa onim programom gore sto sam postavio i detaljnim pracenjem Steam uputstva. Sve savrseno proslo, ni najmanji problem se nije pojavio.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.