PDA

Prikaži potpunu verziju : Ne radi HDD rack


Johnny
19.10.2006, 21:32
Kupio sam eksterni usb rack, prikljucio ga, ali ga Windows ne vidi. Cuje se zvuk kada se ukljuci usb, na kratko prikaze new hardwer ikonicu u tray-u i onda nista. Linux vidi sve 3 particije, ali kad probam da ih mount-ujem kaze "device does not exist". Nije mi jasno sta je problem?:(

Konan
19.10.2006, 23:50
Polako. Sam USB rack ne mora da vidi, važno je da vidi HDD koji je priključen unutra. Drugo, proveri da li ti USB priključak na kompu radi dobro (probaj sa USB flash diskom). Treće, ako je HDD povelik imaš li dovoljno struje za njegovo napajanje?. Četvrto, u Administrative tools,Computer managment,Disk managment možeš videti, podeliti na particije i sl. sa diskom.
Budi jasniji:dedica: !

Johnny
20.10.2006, 0:08
Ne vidi nista u My computer. USB je dobar, koristim ga za flash. Disk je 120GB, ali rack ima svoje napajanje. U disk management vidi 3 healthy unknown particije sa pogresnom velicinom. Nadam se da mi nije unistio podatke.

VojaM
20.10.2006, 10:51
Ne vidi nista u My computer. USB je dobar, koristim ga za flash. Disk je 120GB, ali rack ima svoje napajanje. U disk management vidi 3 healthy unknown particije sa pogresnom velicinom. Nadam se da mi nije unistio podatke.Neka moja iskustva:
1. Stariji USB rackovi ne vide diskove veće od 80 GB. Probaj s nekim manjim diskom da bi se uverio. Ja sam se jednom polomio tražeći kvar i onda ustanovio da sa manjim diskom sve radi savršeno.
2. Ponekad pomaže postavljanje džampera na disku u položaj Slave... a ponekad baš obrnuto, u položaj Master. Probaj oba pa vidi da li će se nešto promeniti.
3. Kod tih rekova problematična stvar je trakasti kabl za povezivanje harda i samo priključivanje konektora jer je sve tesno i nezgodno. Proveri da li si dobro i do kraja uključio konektor. Kabl nemaš načina da proveriš (sem da ga zameniš, što najverovatnije ne dolazi u obzir).

Johnny
20.10.2006, 14:21
Zamenio sam IDE kabl-ne radi; onda sam stavio i jumper na master i proradio je! E, ali kad sam vratio stari kabl opet nije radio. Znaci problem je i u kablu i u jumper-u. :) Sad bar znam sta je. Hvala!

VojaM
20.10.2006, 15:44
Zamenio sam IDE kabl-ne radi; onda sam stavio i jumper na master i proradio je! E, ali kad sam vratio stari kabl opet nije radio. Znaci problem je i u kablu i u jumper-u. :) Sad bar znam sta je. Hvala!
Nema na kome ;)

Kaži mi samo gde si našao kabl za zamenu? Jel to ima negde da se kupi ili si skinuo odnekud?

Johnny
20.10.2006, 15:54
Skinuo sam obican kabl iz desktopa i probao rack na laptop-u. Potrazicu ako ima negde mali da se kupi, ako ne kupicu obican. Samo se nadam da cu uspeti da ga naguram i zatvorim rack. :)

Johnny
23.10.2006, 12:56
Kupio sam kabl od 48cm, nema kraci. Jel' bih smeo da ga isecem? Znaci konektor za drugi hdd da skinem ili jos bolje da isecem deo koji ide u plocu a da disk povezem sa rekom preko dva konektora za disk. :) Cini mi se da su sva tri paralelno vezana tako da ne bi trebalo da bude problem?

Mario Pavićević
23.10.2006, 13:13
Kupio sam kabl od 48cm, nema kraci. Jel' bih smeo da ga isecem? Znaci konektor za drugi hdd da skinem ili jos bolje da isecem deo koji ide u plocu a da disk povezem sa rekom preko dva konektora za disk. :) Cini mi se da su sva tri paralelno vezana tako da ne bi trebalo da bude problem?Hoces da odeseces deo kabla koji sluzi za povezivanje drugog IDE uredjaja na toj grani?mozes samo pazi da ti se neki vod kratko ne spoji.A zbog cega bi to uopste radio:confused:

Johnny
23.10.2006, 15:08
Da bi mi lakse stao u rack. :) Nego jel' mogu da isecem onaj kraj koji ide u plocu?
Znaci:

|_____________________|_______|
|________X____________|_______|
MB-------------------- HDD1-----HDD2
I onda da povezem:-----MB-------HDD1

che daboli guz
23.10.2006, 20:56
To ti je momce cista glupost ?!!
Ako to radis samo da bi imao manju "dzunglu kablova" u kucistu,onda imam jedan savjet za tebe:

1.verzija:

Jedan kraj stavi u maticnu a srednji u Rack a onaj Treci zavij u nepravilni krug(vikler) da bi ga mogao obaviti elasticnom gumicom.
(Takodze pazi da taj dio ne ispeglas(presujes) prstima.Nebi trebalo da nacinis fizicku stetu odmah a uostalom zatrebat ce ti kad tad.)

2.verzija:

Jedan kraj u maticnu drugi kraj u hdd Rack a sa sredisnjim napravi Vikler:) .

Koji ti je nacin zgodniji odaberi sam prema tome gdje ces ustedjeti vise prostora i gdje onaj dio sa elsticnom gumicom uzima manje prostora.

Naravno ovo sve ima smisla ako si prenatrpan trakastim ide kablovima.
Sad se mogu naci/kupiti takodze ide kablovi koji su u obliku gajtana-kabla za struju (o-okrugli) pa se time dzungla znacajno smanjuje.

Johnny
23.10.2006, 22:51
Ma ne, imam externi rack. Pod MB sam podrazumevao stampanu plocu u njemu. Video sam te okrugle, ali to nema sanse da stane. Snaci cu se valjda... :)