Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 12/2013
Nenad Vasovic
28.11.2013, 14:24
Decembarski broj "Sveta kompjutera" pojaviće se u prodaji najkasnije u nedelju 1. decembra.
Naslovna strana izgleda ovako:
47742
Evo i kratkog izvoda iz sadržaja:
nVidia GeForce GTX 780 Ti: Odgovor zelene armade
Kada se pogledaju rezultati, sasvim je očigledno da se nVidia namerila da preotme prvo mesto od AMD-ovog Radeona R9 290X. Ipak, sa svim svojim prednostima, ali i znatno većom cenom, verujemo da GTX 780 Ti uopšte ne ugrožava R9 290X.
Windows 8.1 Pro: Punom parom napred
Windows 8.1 predstavlja veliki napredak u odnosu na „golu osmicu” koja se na tržištu pojavila prošle godine. Operativni sistem je zategnut, rupe su zapušene, pa su poboljšanja vidljiva na svakom koraku. Ipak, neke komponente nisu našle svoje mesto među sadržajem...
HTC One Max: Isti, samo veći
Solidna sprava, zasnovana na odličnom, ergonomski skladnijem prethodniku koji je pre devet meseci zapalio svet izgledom i funkcionalnošću. HTC One Max je dobar, ali nije dovoljno dobar u kontekstu konkurencije koja je brža, jeftinija, udobnija i funkcionalnija.
Samsung F9000: Dečije bolesti Ultra HD-a
Naš opšti utisak je jako podeljen. F9000 je zaista odličan televizor za svrhu kojoj je namenjen a to je UHD video, ali komecijalnih naslova u toj rezoluciji, trenutno, praktično nema.
Logitech G400s, G602 i G700s: Reinkarnacije legendi
Priču o novoj G seriji glodarskog broja 1 iz broja 10/2013 (http://www.sk.rs/2013/10/sitj01.html) nastavićemo jednim novim i s dve revizije starih modela. Pristup Logitecha novijim proizvodima definitivno deluje proračunato i veoma ozbiljno, od ambalaže koja je kompaktnija, a pritom ubedljivija od ranijih verzija, pa do dizajna i izbora materijala.
Igra meseca: Assassin’s Creed IV: Black Flag
Osim sitnih i uglavnom zanemarljivih bubica koje se vuku od ranije, Assassin’s Creed IV je predivna evolucija jedne sjajne ideje, i dokaz da je Nova godina za igrače stigla mesec i kusur dana ranije.
:ciao:
Sladjan85
28.11.2013, 15:58
Lepa naslovna, svidja mi se dizajn. No televizor i smartphone obecavaju :) :) Da mi je ova graficka. Predivna je.
Asmodeus
28.11.2013, 16:44
Naslovna je kao da vam je Dizajnirao Kuzma, nvidija fenboj. :) Verovatno mu je puno srce nakon proslomesecnog broja. :D
Naslovna ko naslovna sve prostija i običnija, nadamo se da sadražaj neće biti samo običan.
Na šta se konkretno misli kad se kaže da nedostaju neke komponente u windowsu 8.1?
Koliko je osmica do sada ubila drajvere za hardver koji nije otego papke između sedmice i osmice?
Da li neko zna kad će za sedmicu sevis pack 2?
Sladjan85
28.11.2013, 18:36
Ne verujem da ce biti service pack 2 za sedmicu, kao ni Direct X 11.2 . Nece Microsoft nista uraditi, da zadrzi ljude na Windows 7. Mada zivo me zanima kako SK vidi Windows 8.1. Mada Windows 7 je dovoljno savrsen, da mu ni ne treba SP2, kako mi se cini.
... dovoljno savrsen, ...
E ovaj je pobedio, a forum je, inace, prepun nebuloznih izraza.
Nadam se da je ovog puta boja ista na kiosku kao u reklami :-p
Sladjan85
28.11.2013, 22:13
E ovaj je pobedio, a forum je, inace, prepun nebuloznih izraza.
Pa da malo pratis izjave Microsofta, dok jos nije bilo Windows 8, znao bi zasto nema SP2, ovako cudi se nebulozama.
Само кад није бела насловна!
Druze, izraz! Izraz! Izdvojio sam ga: Dovoljno savrsen, je nebuloza. Nepostoji i nema smisla. Ne znam sta nije jasno...
Sladjan85
29.11.2013, 1:11
Kad nesto izdvajas, onda izdvoj celu recenicu ,a ne 2 reci koje na taj nacin imaju sasvim drugacije znacenje. Fora je bila da je Windows 7 aktuelan (podrzan) do 2020, a nece vise biti Service Packova (Microsoft previse trosi resurse) ,pa je zato "verovatno savrsen", cim mu u 11 godina nece trebati jos jedna velika "zakrpa". Zato ima na kraju recenice : "kako mi se cini".
"Ne znam" i "Ne postoji"
:facepalm
Nadam se, za tvoje dobro, da 85 ne predstavlja tvoje godiste.
Sladjan85
29.11.2013, 11:48
Kada si ispravio : "ne znam" ,zaboravio si i "ne postoji". Ne znam sta hoces (ili si hteo) da kazes i kakve veze ima 85to godiste, ali nadam se da imas nesto pametno da kazes i da nisi troll. Pozdrav.
Nal-ra, nije ni tvoj post baš pismeno napisan ;)
Slađane, hteo je da kaže da je "savršeno" nešto što je maksimalno kvalitetno, tako da ne može da postoji "delimično savršeno", "dovoljno savršeno" i slično, već samo "savršeno" ;)
Naravno, ja to ne smatram baš ozbiljnom greškom, pogotovu u neformalnom govoru (a forum spada u neformalni govor).
Sladjan85
29.11.2013, 18:36
Pitam se da li se vec pojavio broj na kioscima. Valja "sici dole" :)
Izašao je broj koga zanima. Biće smak sveta, CoD dobio 75 od Kuzme. :D
Jos vece iznenadjenje Kuzma dao BF4 vecu ocjenu xD
SlobaNBG
30.11.2013, 14:12
Izašao je broj koga zanima. Biće smak sveta, CoD dobio ** od Kuzme. :D
Spoiler much :D :tapsh:
Sladjan85
30.11.2013, 14:18
Evo citam broj, prosto ne verujem koliko je dobar. Prvo sam zeljno ocekivao da vidim GTX 780ti, ali samo 2-3 stranice dalje opisan je : Asus Transformer Book T100T. Ova naprava mi se toliko dopala, sa sve cenom od 350e da nameravam da je kupim i prodam trenutni netbook (Acer Aspire One d255). Ne znam da li Gospodin Branko Maksimovic dolazi na ovaj forum, ali me zivo zanima da li je taj netbook(tablet) od 10.1 inca moguce pogoniti sa Windows 7 ? Ili je pod moranje da se kupi sa licenciranim Windows 8 ? Office 2013 mi ne treba.
Izvandredna naprava, a meni bas to treba. Treba mi netbook i iskljucivo netbook vece snage od starog Intel Atoma, a da ekran niposto ne prelazi 10.1 inca. Posto je izbor veoma siromasan, a ovaj model je prilicno pohvaljen, voleo bih da ga kupim. Koliko vidim ima HD4000 grafiku,a sa tim moze i da se poigra nesto od starih dobrih naslova (za razliku od GMA3150).
Test Drive rubrika 10 od 10 ocena, jer ima svega i svacega. Cak ste mi nasli i kamericu za snimanje iz automobila, pa mogu kao rus :D
Windows 8.1 pro, nisam mu ljubitelj, ali odlican i realan opis. Posebno mi se svidja zakljucak i objektivnost.
Eh daaaa. Test Run odlican ! Nastavili ste sa praksom uporednih testova alatki, a i ovaj broj donosi zanimljivu temu. (sugestija) - da li ima sanse da opisete i neke viewere na temu FastStone, Acdsee, Imagine, Picasa i ako ima nesto novo od konkurencije ? Ne mogu da verujem da je izbor pao na 2 programa. Slican opis je bio pre 2 godine (ili se varam, mesam brojeve), ali bilo bi super kada bi pao jos jedan.
Test Run - 10 od 10, raznovrsno i kao uvek zanimljivo.
Telefoni... Uuuuups (salim se).
Igre ! :) Ne mogu da verujem da je Battlefield 4 (nisam fan ni jedne igre) dobio 77 ,a CoD 75. Licno mislim da je BF4 zasluzio ocenu bar 85, a CoD-u je i ovo puno. Licno sam vise voleo Cod (1,2,4 ,BO), ali ovaj Ghost je ocaj od igre i mislim da Battlefield 4 koji sam probao je za klasu (da ne kazem 2) bolji proizvod od CoD-a. No licno misljenje.
U svakom slucaju, odlican broj, pola sam vec procitao (sta cu, uvek kritikujem, kad mi se nesto ne svidja, ali ga "prvi kupim i procitam") i stvarno ste se popravili. Zadnja 2 broja generalno nisu dosadna, ako nista drugo skratili ste 3 stranice telefonima/tabletima, pa je broj svakako bolji nego pre onih par meseci.
Raspisah se ja ! :dedica: Ne ,stvarno ,broj je odlican i savet : Kupite ga.
E ako je ovako kako Sladjan85 kaže onda redakcija i te kako usvaja predloge i sugestije u vezi poboljšanja novih brojeva. To smanjenje strana za telefone & tablete je prava stvar!
p.s. I ja sam nekad gotivio bombone u obliku tableta, baš su bile onako ljutikave sa ukusom peperminta. I dalje ih gotivim!
Sladjan85
30.11.2013, 14:34
Eh da ! I da napomenem da je boja identicna kao ova na forumu ! Nisu promasili boju, a ako sam pogresio zasluzujem samar :) Odlican broj od korice ,do korice.
Ne znam da li Gospodin Branko Maksimovic dolazi na ovaj forum
Ne znam za SK forum, ali je ranije bio redovan na Benchmark-u (sa imenom byMax). Probaj da ga nađeš tamo ;)
Sladjan85
30.11.2013, 16:57
Hvala ZoNi. Nasao sam ga i poslao mu PM. Ne idem na taj forum, ali imam nalog sa 0 postova, pa eto konacno sam ga iskoristio :)
Eto i zahvalnice :)
Steta sto kuzma nije dao bar drugo misljenje za recenziju AC4 (koliko se sjecam on je radio recenzije prethodnih AC igara).
Rockstar
30.11.2013, 19:08
Добар, добар број, СК ми се чини све бољим у последње време :)
Питање: сећате се наслаганих бројева из 2012, па ту онда пише "2012". Чини ми се да је то урађено и са 2013. годином, међутим ја добијам нешто врло чудно, види се да је постојала нека намера, међутим.. Тако да, питање је, да ли вама испадне то лепо или? :)
Добар, добар број, СК ми се чини све бољим у последње време :)
Питање: сећате се наслаганих бројева из 2012, па ту онда пише "2012". Чини ми се да је то урађено и са 2013. годином, међутим ја добијам нешто врло чудно, види се да је постојала нека намера, међутим.. Тако да, питање је, да ли вама испадне то лепо или? :)
Ispalo je malo losije nego prosle godine, priznajem. :o
Bice bolje sledece... :)
Bela (svetla) podloga na nekim brojevima je po mom mišljenju zeznula stvar. Prošle godine su sve bile tamne boje i lepše se mnogo videlo.
Dark Magician
1.12.2013, 20:57
Ja da pitam kako ste dobili onakve rezultate u testu Win 8.1 i potrosnje RAM-a sa sedam tabova? Jer primera radi, sa Operom 17 (57.6 MB) je misaona imenica, i uredno nemoguce.
Zasto uz test hardvera ne stavljate kompletnu konfiguraciju na kojoj je testirano? Jer kako da znamo da li je, npr. pri testu maticne ploce koriscen obican ili ssd hard disk?
Sladjan85
1.12.2013, 22:01
Ovo za Operu / Chrome uopste nije realno. Jeste da koristim Windows 7, ali 7 obicnih web stranica bi pojelo oko 500 MB rama i u Opera i Chrome varijanti. Jedino ako Windows 8.1 sve zivo swapuje.
Dark Magician
1.12.2013, 22:21
Ovo za Operu / Chrome uopste nije realno. Jeste da koristim Windows 7, ali 7 obicnih web stranica bi pojelo oko 500 MB rama i u Opera i Chrome varijanti. Jedino ako Windows 8.1 sve zivo swapuje.
Ja sve mislim da su pogledali koliko jedan proces trosi, a ne zbirno.
Ili im fali jos jedna cifra pre zareza.
Sladjan85
1.12.2013, 22:32
Sumnjam da su pogresili, posto odmah posle toga pise da Firefox trosi 196,3 i da je pandan Internet Exploreru, "kojeg su pre toga ocrnili" da je trosadzija. Nemoguce je 58 MB, nema teorije.
Poslednji ko je to uspeo je bila Opera 10, gde je bila fora da u podesavanjima u "memory cache" se postavi recimo samo 20 MB, pa je ona prilikom svakog minimize pokazivala da trosi samo 20-40 mb rama, dok posle maximize bi se sve vratilo u normalnih 200-300 MB.
Dark Magician
1.12.2013, 22:39
Firefox mora da najmanje trosi, jer je single process plus jedan za plug-ins.
Chrome je oduvek najvise trosio, samim tim i nova Opera.
Kod mene je tako, testirao sam sve moguce browser-e, sada jeste da je Win 7.
Ali sam jedno vreme imao Win 8 na laptop-u i nije bilo mnogo drugacije, i sumnjam da je Win 8.1 toliko drasticno bolji.
Sladjan85
1.12.2013, 22:42
Pa i ja tako mislim. Opera / Chrome najvise trose, vise od Firefoxa 100%. Sad kako su oni dobili 58 ili koliko vec, nemam pojma.
water wizard
1.12.2013, 22:45
pa moguće da je win oslobodio memoriju neaktivne aplikacije, još ako ima malo ram...
Sladjan85
1.12.2013, 22:48
Sumnjam da su testirali Windows na 1 gb rama :) Eto moj drugi "racunar" sa 2 gb rama, fino odvali 500 mb u par procesa (chrome / opera) :)
Dark Magician
1.12.2013, 23:01
pa moguće da je win oslobodio memoriju neaktivne aplikacije, još ako ima malo ram...
To su merili dok je bilo aktivno. A i opet, ja ne primetim da ako mi dugo stoji Opera da se oslobodi drasticno RAM.
water wizard
1.12.2013, 23:11
i meni je neobično, meni je jednom chrome samo za blic sajt zauzeo 1 GB ram.. :icon_scra
Dark Magician
1.12.2013, 23:42
A i test za Prestigio Multiscreen PMD1 mi nije jasan, kaze da Wi-Fi nije dovoljno brz za prenos FullHD??! Itekako je dovoljno brz danas (n, ac). Mozda ste mislili na sam uredjaj na testu, ali svakako nije slucaj za sam Wi-Fi standard u globalu.
Dark Magician
1.12.2013, 23:47
Sumnjam da su testirali Windows na 1 gb rama :) Eto moj drugi "racunar" sa 2 gb rama, fino odvali 500 mb u par procesa (chrome / opera) :)
Testirano je sa 4GB RAM-a na AMD 5000+, nisu naveli, ali moze da se procita na screenshot-u. :D
Edit:
Evo testirao sam cistu Operu 18, pocetni tab, bez ekstenzija. I trosi ~139MB.
Hahaha, ja ne verujem šta čitam u recenziji GTX 780Ti!!! :rofl:
Recenzent započinje tekst rečenicom "Prošlog meseca smo ustanovili da je Radeon R9 290X stigao na tržište i time obezbedio AMD-u prestižni status kompanije s najbržom grafičkom kartom koja koristi jedan GPU"
Gde ste vi to utvrdili??? U prošlom broju ste testirali R9 280X, 270X i 260X. Nigde niste pomenuli R9 290X u prošlom broju, nek me neko ispravi ako grešim. A ja ceo mesec čekam uporednu recenzniju R9 290X, R9 290 i GTX 780Ti. :rofl:
Nešto ste vi u redakciji pobrkali lončiće. ;)
P.S. Kuzma u elementu, konačno! :)
Recenzent započinje tekst rečenicom "Prošlog meseca smo ustanovili da je Radeon R9 290X stigao na tržište i time obezbedio AMD-u prestižni status kompanije s najbržom grafičkom kartom koja koristi jedan GPU"
Gde ste vi to utvrdili??? U prošlom broju ste testirali R9 280X, 270X i 260X. Nigde niste pomenuli R9 290X u prošlom broju, nek me neko ispravi ako grešim. A ja ceo mesec čekam uporednu recenzniju R9 290X, R9 290 i GTX 780Ti. :rofl:
Ocigledno redakcija ne kupuje sk pa ne zna sta je bilo u proslom broju :kreza:
S obzirom da sam tek juče kupio broj i uspeo da pročitam čitav hardver imao bih nekih opažanja na pisanje istih.
Odmah da kažem da je najbolji tekst (iako nisam pročitao ostale bar sam ih prošarao) UHDečije bolesti. Olujić je to stvarno perfektno uradio, mada je imao malo prostora za tekst. Čovek je jednostavno objasnio! Sad moje mišljenje: Tehnologija će uvek biti ispred, bar jedan deo da bi drugom delu u ovom slučaju produkciji dali smernice u kom će pravcu ići. A mi ostali tek treba da ovladamo sa običnim HD mogućnostima, što smatram da do 2020. ne treba brinuti o toj vrsti hardvera. I da napomenem a Autor teksta je trebalo i sam da kaže da je i zvanično odbačen termin 4K veće se zove UHD.
Ova kamerica je više nego nefunkcionalna. Ali ništa čudno od Geniusa, oni su takvi kakvi su, i moja periferija je uvek na njihovoj strani (tastatura, miš).
A ovi produživači WI-FI dometa su prava stvar, samo cena bi im trebala da bude malo niža. Mada u principu ako je nešto korisniku baš potrebno tu i sama cena nije toliko prioritetna. Ove slušalice sam već uzeo u razmatranje samo imam jednu nedoumicu a to je: Koliko eliminiše spoljašnju buku i koliko ona utiče na kvalitet radio signala? Pitam zato što imam jednu proizvodnu mašinu u zatvorenom prostoru koja se dere ko luda.
I na kraju o tekstu Ultrabook, tablet ili netbook. Moja zapažanja idu u pravcu da se Autor baš nije snašao u opisivanju ovog Transformera. Autor kaže ne valja tastatura, debela, mala, touchpade spor... Pa ovom netbooku i nije prioritet tastatura već jedan odličan dodatak samom tabletu. Da je lakša ekran ne bi bio stabilan. Negov prioritet je sam ekran. Uz tastaturu vidim ide jedan USB3.0, pa to je još veći plus. Netbook nema dodatnu bateriju? Da ima bateriju podigla bi mu i vrednost, što proizvođaču verovatno i nije cilj. Ovaj Netbook je fantastičan za svoju cenu! I na kraju upoređivati ovaj Transformer sa Nexusom ili iPad-om jednostavno ne priliči. Što se kapaciteta tiče pošto već ima USB3.0 dobro bi mu legao jedan eksterni HDD 3.0 od npr. 500GB za storage. A ovi eksterni HDD-ovi već sad imaju smešnu cenu.
Pročitao sam prednji deo časopisa kao uvek jako zanimljiv tekst Peripetije. Autore kolumni nisam dotakao a o njihovim pisanijama ću ostaviti komentar u istim tim njihovim rubrikama na ovom forumu.
I na kraju mnogo lepih programa gde se naravno izdvajaju oni sa opisom besplatnih grafičkih editorima. Sigurno ću za laptop sa originalnim windowsom izabrati jedan od ovih dok se konačno ne dokopam originalne ACDsee (edition 17) verzije koju vi nikako da predstavite, a dve nove samo su ove godine izašle plus PRO 7.0 verzija.
Što se kapaciteta tiče pošto već ima USB3.0 dobro bi mu legao jedan eksterni HDD 3.0 od npr. 500GB za storage. A ovi eksterni HDD-ovi već sad imaju smešnu cenu.
Apsolutno se slazem. Laptopovima, netbook-ovima treba jedan SSD od 80-120GB. A moguci manjak treba uvek gledati nadomestiti eksternim HDD-om. I ja trenutno ne bih ni obracao paznju na velicinu skladisnog prostora, vec samo na kvalitet.
A sto se tice ovog broja, pohvala redakciji!
dok se konačno ne dokopam originalne ACDsee (edition 17) verzije
Auuu, pa šta će ti to? :)
Dark Magician
6.12.2013, 17:06
Zanimljivo kako niko iz redakcije da nam odgovori na nelogicnosti u tekstovima... :a_whistli
Zanimljivo kako niko iz redakcije da nam odgovori na nelogicnosti u tekstovima... :a_whistli
Neki previd se desio, sta je tacno bilo raspravice prvo urednici i autor...
E moram da se nadovezem na moje izlaganije iz jednog povoda koji nisam smeo da propustim iz razloga mojih kritika na ustrb pisanija u vezi operativnog sistema tzv. Windows phone. Naime u novom broju pojavio se ljubitelj ovih telefona gde je opisao izvanredan program koji ja posedujem eto vec vise od godinu dana a zove se Photosynth. I tako sam ja to instalirao skoro isto tad kad sam nabavio ovaj telefon. Medjutim taj isti program je stajao u telefonu i zauzimao dragoceni prostor a da ja do pojavljivanja ovog teksta nisam znao cemu sluzi. I kad sam ukapirao kakav dijamant imam u telefonu pustim ga u opticaj. One specifikacije koje su bar duplo slabije na mom telefonu rade perfektno. Majne pitanje je kako slike koje nisu idealne zbog prirodnog podrhtavanja tj. neravnomernog fotografisanja formatirati u jednu optimalnu celinu?
Upravo citam tekst, neverica, pomisljam da sam izlapeo, ili mi je mozda prethodni broj bio defektan.
Uzimam prethodni broj, listam, gledam sadrzaj, hmm :icon_scra
Ok, sada kad sam procitao Olujin odgovor nema frke, greska je i ispravice je verovatno opisom 290 i 290x u sledecem broju.
Ali da sam imao par minuta konfuzije, imao sam :D
Mene samo zanima odakle im rezultati testiranja R9 290 i 290x??
Sa Interneta?
Sent from my ST21i using Tapatalk 2
Nisu nigde naglasili u članku, što implicira da su to njihovi rezultati, testirani na platformi na kojoj je i konkurentna 780Ti testirana. U suprotnom ispadaju potpuno neprofesionalni i dovode u pitanje smisao testiranja.
nisu nigde naglasili u članku, što implicira da su to njihovi rezultati, testirani na platformi na kojoj je i konkurentna 780ti testirana. U suprotnom ispadaju potpuno neprofesionalni i dovode u pitanje smisao testiranja.
Ма јасно је било одмах, али није да су морали да баш тестирају те карте да би знали која је бржа од које. Дакле, само да је то другачије формулисано (нпр, "нажалост, још увек нисмо имали карте на тестирању, али према резултатима са Интернета...") не би било проблема. Јасно је да је аутор на то алудирао. Искрено, и ја сам после тог текста узео претходни број да погледам, кад оно само 280-ице.
Наравно, слажем се да све то има благи укус "непрофесионалности", али буди већи човек од њих па им опрости :) Рецензија је генерално занимљива, и види се да је човек радио са ентузијазмом, па се мало "занео" у тој својој надахнутости, па је поменуо и 290-ице... Саша Узелац је тај посао радио десет година, није лако његовим наследницима, погледај нпр. наследника Алекса Фергусона, шампионски тим тавори на половини табеле :)
Sta da im oprostim? Mogao bi neko da se javi od redakcije i lepo napise sta se desilo, pa da im oprostimo. :)
Ja SK citam zbog poverenja koje imam u njih, jer mislim da ne rade ovakve gluposti i da kada oni testiraju komponente mogu sa sigurnoscu da zakljucim koja je komponenta bolja. Mislim da su ovo stvari koje samo mogu da pomognu mnogim citaocima da prestanu da ih kupuju...
Verovatno su imali opis, ali su greskom propustili i u proslom i u ovom broju da ga objave.
To je moja pretpostavka.
Dark Magician
10.12.2013, 3:59
Jesu se pogubili u zadnje vreme, povremeno deluje kao da fusare.
Nekako me nervira kad god su ga stanjili i poskupeli. Tacno osetim u ruci kad ga uzmem na kiosku. Tekstovi deluju vise nedoradjeno... Mada mi nije jos da bih prestao da kupujem. Blizu je citava decenija od kad ga kupujem, pa ne bi da pokvarim niz. :D
Da imaju tri lista ja cu ih i dalje kupovati, sad vec iz kontinuiteta. Nema potrebe nesto da objasnjavaju kad su vec jednom objasnili da nisu u stanju sve da imaju na jednom mestu i u jednom trenutku. Samo bi malo trebalo da obrate paznju kad nesto pisu da bar tri puta provere pre nego sto nesto puste u promet. Da ne dodju u situaciju kao sto je ova da zbog jedne nelogicne recenice dignu prasinu.
Star trek
10.12.2013, 11:27
Mogli bi bar da odgovore da li su testirali R9 290X ili su rezultate pokupili sa interneta.
Mario Pavićević
10.12.2013, 14:57
Dok se neko iz redakcije ne oglasi, malo ću pojasniti stvar. Autor teksta o grafičkim karticama je saradnik SK-a, a u konkretnom slučaju je ujedno i autor na popularnom domaćem portalu koji se bavi IT-jem. R290x jeste testirao i pisao, ali ne za SK, tako da poređenje svakako jeste bazirano na iskustvu i može se smatrati tačnim.
Većini autora tekstova kroz ruke prođe dosta hardvera mimo časopisa pa bi bilo glupo opis bazirati isključivo na onome o čemu je pisano a ne iskoritstiti predodno iskustvo i znanje osobe koja piše. Činjenica je da je R290x kao nova grafička karta trebao da bude opisan pa i ove zbrke ne bi bilo, ali opet mislim da je bolje dati i ovakvu informaciju neporekpljenu predhodnim tekstom u broju nego nikakvu.
Dark Magician
10.12.2013, 15:00
Mogli bi bar da odgovore da li su testirali R9 290X ili su rezultate pokupili sa interneta.
Ne verujem da su pokupili tudje rezultate. Racunam da drze do sebe.
Dark Magician
11.12.2013, 19:32
Azurirajte sajt!!!!!!!!!!!!!
Ionako ga niko skoro ne posecuje.
A i kad posecuju, traze iz starih brojeva.
Tako da su i oni zaboravili da postoji... :D
SlobaNBG
11.12.2013, 20:37
Verovatno je jedan od razloga sto ga retko ko posecuje to da ne azuriraju sajt :D :D :D
Sladjan85
12.12.2013, 10:27
Mislim da ni ne treba da updejtuju zadnja 3 broja, jer onda niko ne bi kupovao casopis ,sto njima bas i ne ide u prilog. Odes lepo do sajta, procitas sve za 2h i to je to.
Ako neko ocekuje update, prethodnog broja, cim izadje najnoviji, ne bi gomila ljudi kupovala novine. Sacekao bih 30.ti i dan kasnije procitao bih ceo broj na netu, a dan pre toga sam mogao da kupim taj broj u trafici.
Vec broj iz 9.2013 je CEO dostupan online, a to je da kazemo "svez broj".
Ionako ga niko skoro ne posecuje.
A i kad posecuju, traze iz starih brojeva...
Naravno, novi broj ionako nikad nije u celosti na sajtu... :)
Dark Magician
12.12.2013, 18:11
Poenta je da treba da stoji isecak iz novog broja. Nikad ni nisu stavljali celo odmah.
Treba da stoji za decembar na prvoj strani, zajedno sa sadrzajem...
Ili bi i to bilo lose?
Mislim da ni ne treba da updejtuju zadnja 3 broja
A ja baš mislim da bi trebalo, kao neka vrsta reklame. Neko dođe, pogleda sadržaj objavljen na sajtu i pomisli: Hm, zanimljivo, idem odmah da kupim časopis!
Uostalom, tako rade mnogi strani IT časopisi.
Sladjan85
13.12.2013, 13:30
Pa iskreno, onaj ko zna da uopste postoji Svet Kompjutera sajt, njemu ne treba reklama. Svet Kompjutera se ne reklamira na drugim sajtovima.
Ja ne citam ni ove delimicno otkrivene tekstove u zadnja 2 broja, zato sto izgubim volju da citam, ponovo to isto u novinama. Naslutim kako ce tekst da tece dalje i nemam neku zelju.
Meni licno je okej da sakriju zadnja 2 broja, ne sad zato sto ja branim Svet Kompjutera, samo sam siguran da bi ga mnogo manje ljudi kupovalo, da je otkriven tekst. Iovako ima zagovornika "digitalnih izdanja", tj bila je vec tema da mnogi ne bi kupovali papir, da je dostupno u nekom PDF.
Pa sad ,ako oni otkriju tekst poslednja 2 broja, to je kao da su nam poklonili dzabe digitalno izdanje. Sumnjam da je to njima isplativo.
Postoji digitalno izdanje koje moze da se kupi na sajtu Novinarnica.net
njemu ne treba reklama
Ja ne citam ni ove delimicno otkrivene tekstove u zadnja 2 broja
Ma, da, ne treba reklama :) Malo je firmi kojima ne treba reklama.
Što se tiče otkrivanja... Nisam mislio ni na kakvo "otkrivanje", već na ažurno postavljanje sadržaja, kako bi se neodlučni naterali da kupe novi broj.
Nisam mislio ni na kakvo "otkrivanje", već na ažurno postavljanje sadržaja, kako bi se neodlučni naterali da kupe novi broj.
Glupo je da sad nekog teramo... ;)
Tekstovi i rubrike koji su mi bili interesantni u ovom broju (mrzi me da vam saljem poruku) :)
- Previranja u IT industriji
- Kompjuteri i film
- Test Drive: nVidia GeForce GTX 780 Ti
- Test Drive: Canon PowerShot SX170 i SX510 uporedni opis
- Test Drive: Asus Transformer Book
- Test Drive: Lenovo ThinkPad S440
- Test Drive: Corto android mini PC
- Test Drive: Produzivaci wifi dometa
- Internet: Korisnicki interfejs
- Internet: WWW vodic
- Test Run: MS Win 8.1 Pro
- Laki Pingvini: Rekapitulacija 2013.
- Phone Zone: HTC Desire 601
- Servis: Novi zivot starog racunara
- Test Play: AC IV: Black Flag
- Test Play: Path of Exile
- Test Play: Beyond: Two Souls
- Test Joy: Logitech gejming misevi
Tekstovi i rubrike koji su mi bili interesantni u ovom broju (mrzi me da vam saljem poruku) :)
- Previranja u IT industriji
- Kompjuteri i film
- Test Drive: nVidia GeForce GTX 780 Ti
- Test Drive: Canon PowerShot SX170 i SX510 uporedni opis
- Test Drive: Asus Transformer Book
- Test Drive: Lenovo ThinkPad S440
- Test Drive: Corto android mini PC
- Test Drive: Produzivaci wifi dometa
- Internet: Korisnicki interfejs
- Internet: WWW vodic
- Test Run: MS Win 8.1 Pro
- Laki Pingvini: Rekapitulacija 2013.
- Phone Zone: HTC Desire 601
- Servis: Novi zivot starog racunara
- Test Play: AC IV: Black Flag
- Test Play: Path of Exile
- Test Play: Beyond: Two Souls
- Test Joy: Logitech gejming misevi
Odavno nisam video bolji post, HVALA! :)
Postoji digitalno izdanje koje moze da se kupi na sajtu Novinarnica.net
I puno vam hvala za to. Kupujem ih tamo redovno. :)
A ja baš mislim da bi trebalo, kao neka vrsta reklame. Neko dođe, pogleda sadržaj objavljen na sajtu i pomisli: Hm, zanimljivo, idem odmah da kupim časopis!
Uostalom, tako rade mnogi strani IT časopisi.
Slažem se sa ovim, ovo važi za neredovne čitaoce (mene), pa kad vidim u sadržaju nešto zanimljivo onda kupim. Oni koji redovno kupuju ionako ne posećuju sajt.
Sladjan85
18.12.2013, 13:38
Pa bas zato im se ne isplati. Kad bih ja video u Sadrzaju koliko ce objaviti telefona i tableta, "ne bih kupio ni 1 broj". Ovako kupim svaki, jer manje-vise ne znam sta me ceka.
I sam sam kukao i bunio se na neke stvari, ali sam ipak uzeo svaki broj. Plus mislim da bi ubili zelju kod kupaca da kupe broj. Ja na primer ne bih kupovao mnoge brojeve, da znam sadrzaj. Oni bi imali manju prodaju.
kad vidim u sadržaju nešto zanimljivo onda kupim
Tako je, zato mnogi svetski IT časopisi imaju sadržaj svakog broja postavljen na sajtu čim se taj broj pojavi.
Pa bas zato im se ne isplati. Kad bih ja video u Sadrzaju koliko ce objaviti telefona i tableta, "ne bih kupio ni 1 broj". Ovako kupim svaki, jer manje-vise ne znam sta me ceka.
I sam sam kukao i bunio se na neke stvari, ali sam ipak uzeo svaki broj. Plus mislim da bi ubili zelju kod kupaca da kupe broj. Ja na primer ne bih kupovao mnoge brojeve, da znam sadrzaj. Oni bi imali manju prodaju.
Ako nekom sadžaj broja ubije želju da ga kupi, onda neće posećivati sajt. A mogli bi recimo 5. ili 10. u mesecu da objave saržaj, a ne ovako posle dva,tri meseca ili kad se sete. Ili nek objavljuju ili nek ukinu sajt, ovako deluje neozbiljno i amaterski.
Sladjan85
19.12.2013, 12:14
Pa da, ali oni drze sajt ne zbog njihove potrebe, vec cisto kao neku arhivu. Pa vidis, da casopis ne zanima ni forum, kamoli sajt. Oni su skoncentrisani na zaradu (sto je i logicno), zato su novine pune reklama, zato im je sajt bez reklama, jer mu ne pridaju paznju, a sumnjam da im ovaj baner na forumu donosi neku "kintu snova".
Mislim da oni zbog "niske cene" ,nece ni da povecaju broj stranica ili smanje broj reklama. A sto se tice njihove arhive, logicno mi je da zadnja 2 broja nece da objave, cak ni delove, prvo zato sto (licno) mislim da ce to ubiti zelju kod nekih kupaca, zatim na osnovu sadrzaja se znaju teme i onda je nekako... "dosadno". I kao poslednje dosta su osiromasili sa PC temama, vec na osnovu naslovnice znam pola broja :)
No to je moje misljenje. Sumnjam da mare za sajt (zato ga mesecima nisu azurirali, a poslednja 2 broja nema sanse nikad da objave, mogu da se kladim u kucu), a kamoli za forum, koji je vise neka "usputna stanica za nas zaludjenike". Gomila citalaca svakako ne ide na sajt / forum.
1. oni drze sajt ne zbog njihove potrebe, vec cisto kao neku arhivu.
2. Oni su skoncentrisani na zaradu (sto je i logicno), zato su novine pune reklama, zato im je sajt bez reklama
3. mogu da se kladim u kucu
4. Gomila citalaca svakako ne ide na sajt / forum.
1. To znaš pouzdano ili je tvoja pretpostavka? ;)
2. Pa, to nije baš logično. Ako su skoncentrisani na zaradu, što malo ne "upregnu" i sajt, pa da im i on donosi neke parice?
3. Ma, jes, baš nekome treba tvoj ker ;)
4. Sigurno. Mada, sigurno važi i obrnuto.
Sladjan85
20.12.2013, 12:09
1. Mislim da su sami neki moderatori / saradnici to vise puta izjavili na forumu.
2. Sto bi se mucili oko menjanja dizajna, da bi turili nesto reklama, kad to vec rade preko novina ? Jednostavno sajt / forum postoje vise "radi reda". Zanimaju ih reakcije citalaca na novine i to je sve. Ovo sve ostalo je - community.
3. Ne drzim pse :D
4. Pa ziv primer su ti pisma citalaca. Sto bi pisali casopisu na mail, kad bi dobili odgovor na forumu ?
Cim se forum / sajt nisu menjali skoro od 2005 (kako je tamo negde neko rekao), onda je jasna vaznost istih. Pa bas sam listao kao novajlija te stare topice, pa godinama se mole za neka unapredjenja foruma, avatare, rankove, teme, sto cuda i godinama se trazi nov dizajn sajta, pa to nije moderno vise, pa to nije pregledno na 22 inca itd...
Mislim ja pricam ono sto vidim, ne sto bih voleo da bude. Mislim da su skocentrisani iskljucivo na novine. Arhiva je tu radi reda (mislim licno mi je arhiva OKEJ), a forum je takav ,kakav je - "moze da prodje". Nece oni tu nista dirati. Niti bi ostvarili neku mega zaradu. Da mogu, mislis da se ne bi nacickali kao benchmark ? Ili nece ili ne mogu.
Dark Magician
23.12.2013, 21:37
I taj stav je olicenje srpske gluposti, forum i sajt na nivou za verne citaoce je dobro za zaradu.
Ja citam skoro deset godina, ima ljudi koji citaju od kad izlazi, oni su sami platili dovoljno da se opravi sajt i forum.
Pisani mediji odumiru, treba da gledaju u buducnost. Moje misljenje je da rukovodstvo ne zeli da ''baca'' pare.
Redakcija nije iz srednjeg veka, i znaju da je to smer u kom ide. Mislim, redovno imaju clanke upravo o tome, nemoguce da ne znaju.
Thaedass
24.12.2013, 11:51
Zaboravljate u cijem je vlasnistvu SK?
Разглабали смо о овоме сто пута. Само ће тема попити катанац.
Да ли у редакцији имају визију и знање? Имају.
Да ли им за неке ствари пуца? Пуца.
Сајт ће попунити кад им дуне. Овде се гомила нас нудила да им помогне око ажурирања сајта па ништа. Задњи пут су "каснили" скоро годину дана. А то да се сам сајт не посећује, то није тачно. Ево баш пре неки дан сам тражио да ли је била нека рецензија једног фотоапарата пошто сам све бројеве проследио даље. Претрага ради врхунски, нема шта.
Да ли им за неке ствари пуца? Пуца.
Сајт ће попунити кад им дуне.
Nema razloga za bezobrazluk i prozivanje. Rečeno je više stotina puta da brojne stvari, na koje se ovde često iznose zamerke, ne zavise od redakcije Sveta kompjutera već od matične kuće.
Razumem da vas neke stvari nerviraju, ali ako ćemo da ispravljamo krive Drine, možda je preče da se okupi 30.000 ljudi da protestuje protiv dizanja PDV na računare, nego da se svakodnevno ponavlja pitanje o redizajnu foruma, na koje je davno odgovoreno.
Svi predlozi da neko iz mase dobije pristup sistemu u vlasništvu Politike kako bi volonterski pomagao su, blago rečeno, neozbiljni... za bilo koju firmu.
GoranSTX
24.12.2013, 22:05
Ja ne bih da dižem paniku, ali postoje daleko ozbiljniji problemi koji ugrožavaju sam rad i opstanak SK nego što je neažuriran sajt, a koji se ne vide van kruga ljudi koji rade na realizaciji svakog izdanja...
Na sajt gledam iskljucivo kao arhivu starih brojeva. Bitnije je da se kvalitet pisanog medija odrzi.
nema razloga za bezobrazluk i prozivanje. Rečeno je više stotina puta da brojne stvari, na koje se ovde često iznose zamerke, ne zavise od redakcije sveta kompjutera već od matične kuće.
Razumem da vas neke stvari nerviraju, ali ako ćemo da ispravljamo krive drine, možda je preče da se okupi 30.000 ljudi da protestuje protiv dizanja pdv na računare, nego da se svakodnevno ponavlja pitanje o redizajnu foruma, na koje je davno odgovoreno.
Svi predlozi da neko iz mase dobije pristup sistemu u vlasništvu politike kako bi volonterski pomagao su, blago rečeno, neozbiljni... Za bilo koju firmu.
Нема ту ни безобразлука а ни прозивања и ништа није одговорено већ је замотано у фолију. А тераш ме да тражим по форуму ваше (постове сарадника и редакције) који кажу другачије. И стварно не желим да улазим у расправу.
И није ствар да неко има приступ систему. Ако сам добро разумео, ви цео часопис имате у одређеном формату који неко треба да "прекуца" у формат који ће моћи да се окачи на нет? Због чега мислиш да неко то не може волонтерски да уради? Без приступа систему?
Мене не брине толико pdv и 30000 људи на улицама. То спада у политику а она је овде, мислим, забрањена? Мене брине осипање људи који чине СК, оних који пишу за њега. О томе овде од вас нико ни да зуцне. Задњи број сам купио пре 6 месеци. И то након 12-13 година. Можда је то разлог за бригу, за вас већи од pdv-а.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.