PDA

Prikaži potpunu verziju : Pitanje u vezi drajvera za čipset (southbridge)

kapetan_Miki
11.11.2013, 0:36
zanimalo bi me da li treba instalirati čipset (southbridge) drajver za amd čipset ako se koristi nvidia grafička kartica?

dakle, radi se o matičnoj ploči sa amd čipsetom, a koristi se nvidia grafika.

jer, koliko sam vidio, ta southbridge instalacija instalira samo neki usb drajver.

da ne bude zabune, o ovome govorim: http://support.amd.com/en-us/download/chipset?os=Windows%207%20-%2064 (prvi gore na listi)

Marko93
11.11.2013, 1:11
Posto je AMD u pitanju, preporucio bih ti da instaliras driver sa sajta ploce za chipset..

kapetan_Miki
11.11.2013, 9:34
Posto je AMD u pitanju, preporucio bih ti da instaliras driver sa sajta ploce za chipset..

jeli to znači da treba taj drajver bez obzira što je nvidia grafička u upotrebi?

ploča je asusova, a tamo ko zna kad su zadnji put apdejtovali southbridge drajver.

Vlad Cepesh
11.11.2013, 10:53
Drajver za cipset, nema nikakve veze sa drajverom za graficku. To nece da ti pravi problem. Instaliraj zadnje oficijelne drajvere sa sajta proizvodjaca za maticnu plocu, i zadnje drajvere za Nvidia graficku sa sajta Nvidie. Ako sve uradis kako treba, neces imati problema.

kapetan_Miki
11.11.2013, 18:00
Drajver za cipset, nema nikakve veze sa drajverom za graficku. To nece da ti pravi problem. Instaliraj zadnje oficijelne drajvere sa sajta proizvodjaca za maticnu plocu, i zadnje drajvere za Nvidia graficku sa sajta Nvidie. Ako sve uradis kako treba, neces imati problema.

ali zar nisu isti drajveri za čipset ovi na amd sajtu koje sam stavio u linku?

za ovu asus ploču, na stranici asusa, zadnji drajver koji su postavili je iz proleća 2010.

Vlad Cepesh
11.11.2013, 21:47
Verovatno ovo nisu drajveri za tvoju maticnu plocu, vec za novije cipsetove. Zavisi koji tacno cipset koristis. A takodje maticne ploce imaju dodatne kontrolere na maticnim plocama, koji nisu od AMD-a. Tako da ti bez obzira sto su iz 2010te, instaliras te sa sajta Asusa.

planetm
11.11.2013, 22:18
Zar nisu ti drajveri u okviru catalysta za graficku,dobio sam drajvere uz plocu ali cinimi se da su samo namenjeni za integrisanu graficku koju naravno ne koristim pa me malo to zbunjuje,instalirati te drajvere sa diska pa preko njih drajvere za graficku ili je dovoljno samo za graficku

kapetan_Miki
11.11.2013, 23:43
Verovatno ovo nisu drajveri za tvoju maticnu plocu, vec za novije cipsetove. Zavisi koji tacno cipset koristis. A takodje maticne ploce imaju dodatne kontrolere na maticnim plocama, koji nisu od AMD-a. Tako da ti bez obzira sto su iz 2010te, instaliras te sa sajta Asusa.

na ploči je 880 čipset i na amd sajtu mi je izbacilo onaj drajver koji sam c/p link.

znači ipak predlažete da se ostane pri tom drajveru sa asusovog sajta, bez obzira što je iz aprila 2010-te?

Filip89x
12.11.2013, 0:56
Ne razabijaj glavu:kreza: Koristi drajvere sa oficijalnog sajta od ploce. Ja imam 970 set i takodje koristim drajvere sa oficijalnog sajta od brenda ploce.

Postoje drajveri na AMD sajtu za njihove chipset-e ali ti nista bolje ili gore nece raditi racunar sa njima u tvom slucaju.

Potpuno je nebitno sto su iz 2010.
Moji su iz 2011 al je noviji cip i ploca.

Vlad Cepesh
12.11.2013, 2:46
@planetm
Drajveri koji dolaze u Catalyst su drajveri za graficku, uz potencijalnu instalaciju za OpenCl, HDMI funkcije i slicne dodatke koje neke kartice imaju. Drajveri za cipset, nemaju veze sa time, tako da drajvere za cipset sa sajta proizvodjaca ploce, a drajvere za graficku sa sajta proizvodjaca graficke. I naravno, ako imas integrusu i zasebnu, ne instalirati drajver za integrusu. Integrusa i ne moze da se koristi paralelno sa zasebnom grafickom, osim ako imas APU, ali to je druga prica. I NIKAKO instalirati drajver preko drajvera. Uvek deinstalirati stari, pa instalirati novi.
@kapetan_Miki
Nemoj da razbijas glavu. Savet ti je slican kao za planetm. A i Filip89x ti napomenuo. Najbolje rade drajveri za cipset (u principu) sa sajta proizvodjaca ploce.

kapetan_Miki
12.11.2013, 9:15
ubedili ste me :)

koristit ću drajver sa asusovog sajta.

planetm
12.11.2013, 11:44
@planetm
Drajveri koji dolaze u Catalyst su drajveri za graficku, uz potencijalnu instalaciju za OpenCl, HDMI funkcije i slicne dodatke koje neke kartice imaju. Drajveri za cipset, nemaju veze sa time, tako da drajvere za cipset sa sajta proizvodjaca ploce, a drajvere za graficku sa sajta proizvodjaca graficke. I naravno, ako imas integrusu i zasebnu, ne instalirati drajver za integrusu. Integrusa i ne moze da se koristi paralelno sa zasebnom grafickom, osim ako imas APU, ali to je druga prica. I NIKAKO instalirati drajver preko drajvera. Uvek deinstalirati stari, pa instalirati novi.
@kapetan_Miki
Nemoj da razbijas glavu. Savet ti je slican kao za planetm. A i Filip89x ti napomenuo. Najbolje rade drajveri za cipset (u principu) sa sajta proizvodjaca ploce.

Nebih se bas slozio,skinuo sam sa amd sajta drajvere za cipset nekih 49 mb,prilikom instalacije sam odabrao manuelno da ja biram sta da instalira,sve je vec bilo tu sem usb filter drajvera,pre toga sam naravno instalirao catalyst drajver koji u sebi izgleda sadrzi sve to,e vidis to me je kopkalo.Naravno ovo za cipset drajvere verovatno vazi,ne verovatno nego sigurno ako se koristi nvidiina graficka u tom slucaju nema potrebe za catalyst drajverom dovoljan je samo ovaj paket od 49 mb.Cipset sadrzi ahci,usb filter driver i nesecam se jos sta,sve sem filter drivera sam vec imao ranije instalirajuci catalyst drajver za graficku,mozda je zabuna u tome sto mislim na CCC catalyst control centar ceo paket a ne samo na drajver

kapetan_Miki
12.11.2013, 19:59
evo baš sam testirao:

kada se pokrene čipset drajver instalacija koja se skine sa asusovg sajta, isto počinje klasični catalyst install manager kao kad se skine sa amd sajta.

tako da ne vidim razliku.

water wizard
12.11.2013, 20:09
možda je različita verzija obično kasne proizvođači..

Vlad Cepesh
13.11.2013, 3:25
A koji tacno model ploce imas i koju masinu?

kapetan_Miki
13.11.2013, 11:01
A koji tacno model ploce imas i koju masinu?

http://www.asus.com/Motherboards/M4A88TM/

athlon II x4 635, nvidia grafika.

po ovom što sam vidio kad skinem drajver sa asusa, to je isti ali stari kao sa amd sajta. jer počne klasična catalyst instalacija.

a ako je tako, onda je možda bolje koristiti čipset drajver od amd-a.

SlobaL
13.11.2013, 11:11
Napraviste čitavu nauku. Na Win 7/8/8.1 jedina dva drajvera za 8xx/9xx čipset koja se mogu (ali i ne moraju) instalirati su AMD USB Filter driver i AMD Sata driver. Što se tiče integruše na dotičnoj matičnoj obični AMD Catalyst skinut sa AMD ovog sajta će biti najboje rešenje.

kapetan_Miki
13.11.2013, 11:33
Napraviste čitavu nauku. Na Win 7/8/8.1 jedina dva drajvera za 8xx/9xx čipset koja se mogu (ali i ne moraju) instalirati su AMD USB Filter driver i AMD Sata driver. Što se tiče integruše na dotičnoj matičnoj obični AMD Catalyst skinut sa AMD ovog sajta će biti najboje rešenje.

inegruša se svakako ne koristi.

ali malo si mašio poentu, ovde je debata ODAKLE skinuti to što si naveo ;)

SlobaL
13.11.2013, 11:34
AMD sajt, nema tu neke dileme.

Filip89x
13.11.2013, 13:27
E bash ste ga iskomplikovali.

Kao da se drajveri za plocu i to pogotovo satriju plocu izbacuju na svakih mesec dana i nesto se krucijalno menja u radu sa njima. ( ne mislima za drajvere za integrisnu grafiku ).

Covek lepo napisa, ne koristi integrisanu grafu.

Prema tome, komotno poskida poslednje drajvere sa Asusuovg sajta za njegovu plocu i OS. ( drajver za integisanu grafu nece ni moci da se instalira dok je u upotrebi graf.kartica cak i da ih skine i proba da ih instalira, nece moci).

I sto se tice drajvera za plocu i integrisanih delova ploce to je to ( lan, zvuk itd). Ako sve radi lepo ne treba prckati i cackati nista vise oko toga.

Drajvere za graf.karticu sa NVIDA ili AMD sajta, poslednje itd al covek to nije ni pitao.....

Vlad Cepesh
13.11.2013, 14:00
Meni samo nije jasno kako mu se pokrece instalacija za integrisanu graficku, a koristi zasebnu? Izgleda da su u setovanju biosa nastali problemi ili tako nesto slicno. To neko strucan treba da pogleda i da kazes sta je ciniti. Ovako moze da se igramo Baba Vange i gledamo u pasulj 3 dana i da ne nadjemo pravo resenje.

kapetan_Miki
13.11.2013, 14:15
nije, uvek je bilo tako otkako sam kupio pc. bios je sasvim u redu.

možda nisi znao da je instalacija za southbridge i grafički drajver ista, pokreće je catalyst install manager.

nema razlitičt instalacioni program, nikad ga nije bilo. isto je i kad se preko cd-a proba koji sam dobio uz matičnu.

meni je jedino onda logično da su drajveri sa amd sajta zapravo isti oni koje nude asus, samo su na amd-u nove verzije.

a izgleda da si ti mislio da nije isto to. :)

Filip89x
13.11.2013, 14:33
^^Nemash brige. Potpuno razumem tvoju nedoumicu.

Uzasno su odradili driver, zato sto se sve instalira preko Catalyst control centra:facepalm
Iako pali CCC nece ti ponuditi driver za integrisanu grafiku niti ga instalirati ako ne koristish interisanu grafu .

Meni je veliki problem napravio CCC koji je dosao uz 12.4 drajver za 970cip sa novim CCC koji je isao uz 13.9 driver za grafu. To je sve reseno i nije za ovu temu.

Ti nemash tih problema( zato sto NVIDIA nema glupvi CCC). Cepaj CCC iz 2010. koji ide uz Asusove drajvere, sve ce da ti radi supish.

kapetan_Miki
13.11.2013, 14:58
sad me je opet nešto zbunilo. evo šta kaže cpu-z:

NB : AMD 880G rev 00
SB : AMD SB700 rev 00

znači da je ustvari čipset northbridge, a southbridge je ovo sb700. sad sam se pogubio, ako skidam s amd sajta ne znam šta da skidam, tj. šta bih izabrao u onoj listi :facepalm

Filip89x
13.11.2013, 15:31
Jos jednom, skidaj sa Asusovog sajta, zaboravi na AMD, nemash AMD grafik.kard niti korsistish integrishu HD4250.
Chipset, Audio i LAN (ako je za windows 7), VGA ti ne treba i to je to.

Tolko od mene :odoK:

kapetan_Miki
14.11.2013, 9:58
a trebam li uopšte ja to instalirati, jeli neophodan taj drajver? trenutno nemam instalirano, jer sam neki dan digao sistem ponovo (sa win 8.1 na win 7) i sve izgleda da radi ok i bez tog drajvera.

čisto informativno pitam.