Prikaži potpunu verziju : DOS
prozor_xp
15.10.2013, 16:35
Zasto se DOS jos uvek ubacuje u operativne sisteme?
cane.prebranac
15.10.2013, 16:50
Pre nego sto postavis ovako nego pitanje guglaj malo http://en.wikipedia.org/wiki/MS-DOS
Ne ubacuje se. Verovatno misliš na terminal. To nije DOS.
Pitanje iz prvog posta me podstaklo da pitam nešto što mene zanima odavno:
Zašto relativno često na novim kompjuterima, pre svega na laptopovima, nailazimo na instaliran (Free)DOS?
Čemu to?
Zar nije logičnije/bolje da ubace neki Linux, ako zbog cene ne žele da ubacuju Windows? Na taj način, komp bi odmah bio prilično upotrebljiv, što, čini mi se, nije slučaj sa Free DOS-om.
Mislim da bi bolje rešenje bio čak i Win Trial, tako da mi je potpuno nejasno instaliranje FreeDOS-a. Iskreno, verujem da je za 95% kupaca takvih laptopova potpuno isto da li je instaliran FreeDOS ili da nije instaliran nikakav OS.
water wizard
17.10.2013, 18:53
ima laptopova koji se prodaju i sa linuxom...
ww, naravno, zato sam i formulisao pitanje onako kako sam ga formulisao ;) (hint: "relativno često")
Sladjan85
17.10.2013, 19:43
A mozda ih samo mrzi. Instalacija / podesavanje Linuxa zahteva neko vreme. Jos ako ima neka problematicna komponenta (drajver)...
Ovako ture PC-DOS i ne razmisljaju, jer ce svakako prva stvar koju ce kupac uraditi biti instalacija Windowsa.
Dreamfall
17.10.2013, 19:45
Po mom misljenju nema nista lepse od kompa bez ikakvih preinstaliranih operativnih sistema, bloatware-a i ostalih veselih stvari. Instaliras fino sam sve sto ti treba i vozis, ali nije to za svakog. :kreza:
Pa... Ja sam ovo posmatrao malo šire, ne iz svoje perspektive, nego iz perspektive imaginarnog "prosečnog" korisnika/kupca.
Imho, njemu bi svakako bilo dobro da ima ovakav izbor:
a) komp sa instaliranim legalnim Windowsom
ili
b) komp sa instaliranim Linuxom.
U slučaju kupovine kompa sa Linuxom, verujem da bi prilično korisnika ostavilo taj OS, da se ne zezaju sa instalacijom Win-a. (Naročito ako je na desktop izvučena prečica za Facebook :D )
Naravno, možda baš tu leži problem: možda se M$u ne sviđa ta opcija, pa na neki način "objasni" proizvođačima da to ipak ne rade ;)
A FreeDOS je potpuni promašaj - prilično sam siguran da je broj ljudi koji nastave da ga koriste posle kupovine novog PCa na nivou statističke greške.
PS. Opcija "c) bez instaliranog OSa" nije korisna - ako ti instalirani OS ne treba, lako ćeš ga pregaziti drugim, tako da je to najlošije rešenje.
verujem da bi prilično korisnika ostavilo taj OS, da se ne zezaju sa instalacijom Win-a. Mislim da bi radije izabrali da se zezaju sa instalacijom wina (iscimaju komšiju da odradi to) nego da rade u linuksu.
A inače, ono FreeDos zvuči bolje nego "bez os". :D
To za cimanje komšije je vrlo verovatno, ali takođe je verovatno mnogi ne bi ni primetili da nije u pitanju Win, bar neko vreme ;)
Što se tiče "boljeg zvučanja"... heh, možda ima i toga. Ali, kao što sam nedavno video u jednoj temi na ovom forumu, to posle izaziva frustracije kod neupućenog korisnika (a oni su velika većina!): "Zašto su mi rekli da imam OS, a ja kad uključim komp samo mi stoji crni ekran sa nekim slovima? Da li da ga reklamiram kod prodavca?" ;)
Još uvek ne kontam razlog stavljanja FreeDOS-a :D
Spawn BG
18.10.2013, 15:20
To za cimanje komšije je vrlo verovatno, ali takođe je verovatno mnogi ne bi ni primetili da nije u pitanju Win, bar neko vreme ;)
Što se tiče "boljeg zvučanja"... heh, možda ima i toga. Ali, kao što sam nedavno video u jednoj temi na ovom forumu, to posle izaziva frustracije kod neupućenog korisnika (a oni su velika većina!): "Zašto su mi rekli da imam OS, a ja kad uključim komp samo mi stoji crni ekran sa nekim slovima? Da li da ga reklamiram kod prodavca?" ;)
Još uvek ne kontam razlog stavljanja FreeDOS-a :D
Verovatno ne bi primetili uopšte ako im je znanje o kompjuterima, kao što si već rekao, Facebook i Google. Staviš im speed dial sa FB, G, možda par medijskih sajtova i završio si posao (uz podrazumevani audio i video plejer). Tek ako im svrati neki klinac koji poželi "igrice", videli bi da tu nešto ne fercera, jer ne mogu da ubace disk, next, next, next i "evo igrice".
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.