Prikaži potpunu verziju : Kojom grafickom zameniti pokojni Palit 8800 GT?
Danas me je zauvek napustio moj verni Palit 8800 GT, samo je dva puta zavarnicio, zasmrdeo, i otisao u vecna lovista. :(
Sada bi mi trebala pomoc oko izbora njegovog naslednika, znam da je do sada izaslo mnogo serija i modela GeForce kartica, ali ne znam sta od njih podrzava moja maticna i sta moze da izdrzi moje napajanje?
Maticna je Asus M2N-SLI Deluxe, a napajanje Corsair VX 450W.
Svaka pomoc bice dobrodosla. :n_klanja:
Још да си навео процесор... GeForce 650/650Ti...
Mislio sam da nije bitan. :boodala:
Procesor je AMD Athlon 64 X2 6000+.
Koliko vati zahteva taj 650?
nisi nam rekao koji ti je budzet? GTX650 trosi max oko 65W!
tvoje napajanje je sasvim solidno, cini mi se da na 12V daje 33A (396W) sto nije tako lose i netreba uopste da te brine dali ce biti dovoljno za neku grafu (koje netraze vise od jednog 6-pin konektora)!
ako imas para ja bi tu isao i na neku malo jacu grafu npr. HD7790 a ako bi isao na drugi tabor onda GTX650ti (moze i boost verzija)...
deejayice
27.9.2013, 17:25
Budzet mi je neka ustedjevina koju kao nezaposlen krckam polako... ali koliko vidim GTX 650 je oko 10-11 hiljada, pa bih mogao nekako da se oprostim tolikog iznosa...
ATI necu ni uzeti u razmatranje, ja sam od onih sto se cvrsto drze jedne strane, u mom slucaju nVidie. :to_care:
Hvala vam obojici na savetima... ako jos neko ima kakav predlog rado cu poslusati... pa da pocnem da razgledam ponudu kartica u nasim prodavnicama... :icon_stud
Vlad Cepesh
27.9.2013, 19:58
Onda u tvom slucaju GeForce 630 ili 640 od oko 6 do 8k. To su 128bitne kartice sa DDR3 memorijom. Mogu da poteraju igre, ali ne sa previse detalja. Mozda mozes da nadjes negde GeForce 450 sa DDR5 memorijom, ako si dovoljno uporan sa preturanjem oglasa. Ostalo jace od toga ne vredi ni da razmatras uz taj tvoj CPU.
Ne idi ispod GTX 650, a ako ikako možeš, makar GTX 650 Ti.
Ако немаш пара за 650, хтео не хтео, мораћеш да купиш Радеон графичку. 7750 ддр5 је око 8500. Исте јачине као Енвидија 650. Гт 640 и 630 никако. Нећеш осетити неку велику разлику.
Од половних имаш 5770/6770 за око 50 евра. АМД 6850 за око 80, Енвидију ГТС 450, Радеон 4850.
Избор нових Енвидија графичких до 10 000 је никакав. ге те икс 650 реално не вреди више од 9000.
deejayice
27.9.2013, 21:35
OK, hvala svima puno. :ciao:
Obavesticu vas sta budem pazario...
А кошта 10-10.5к. Тако да, ето, и није баш толико страшно :) Иначе, никако не иди испод тога, послужиће ти ако будеш касније куповао само процесор, матичну и меморију :)
Posto sam poslusao vase savete, malo sam procesljao aktuelnu ponudu GTX 650 kartica, i sveo izbor na sedam modela. :icon_stud
A oni su:
Asus GTX 650-E-1GD5
Asus GTX 650-DCOG-1GD5
Gainward GTX 650-1024-DVI-HDMI-GS
Gigabyte GV-N650OC-1GI
Gigabyte GV-N650WF2-1GI
MSI N650-PE-1GD5/OC
MSI N650-1GD5/OC
Verovatno da nema neke preterane razlike medju njima (osim ventilatora), ali bih zamolio za vasu pomoc oko konacnog izbora. :cool:
Hvala unapred.
deejayice
1.10.2013, 17:10
Gde ste ljudi? :icon_scra
Ova MSI N650-PE-1GD5/OC izgleda zanimljivo sa mogucnoscu dodavanja dodatnog ventilatora... da li zbog toga vredi hiljadarku vise, u odnosu na ostale kartice?
Asus GTX 650-DCOG-1GD5 ili Gigabyte GV-N650WF2-1GI su imho najbolji izbor.
Ta MSI je interesantna, ali se taj vent posebno kupuje pretpostavljam? Hiljadu din doplate + za vent i ti skoro da imaš za 650Ti.
deejayice
1.10.2013, 18:45
Ne kupuje se posebno, nalazi se vec u pakovanju.
A inace uz karticu se pored DVI/VGA adaptera dobija i HDMI/mini HDMI adapter sto nisam video kod ostalih kartica.
Na jednom mestu sam video ovu za nepunih 12000, sto je nekih 200-300 dinara vise od te dve sto si mi predlozio, a oko hiljadu od najjeftinije sa mog spiska, pa sta mislis da li vredi nju uzeti ipak?
Pa uzmi je, što da ne, verujem da je dobra i da nije bučna.
Zaboravio sam da napomenem da izbegavaš Gainward.
deejayice
1.10.2013, 19:44
Razmislicu jos malo, pa cu videti gde cu i sta cu.
A tebi hvala u svakom slucaju. :ciao:
deejayice
24.10.2013, 15:18
U zivotu se nisam ovako namucio oko kupovine jedne komponente. :n-cc2:
Prvo sam obisao par prodavnicama trazeci jednu karticu, svuda je odgovor bio nema i nema u nabavci.
Onda me je mrzelo da obilazim radnje, pa sam poceo sa on-line narucivanjem... i em sto sam cekao na odgovore (a neki se ni to nisu udostojili), odgovor je uvek bio nema i nema u nabavci...
Posto im je trebalo vremena da odgovore tako, poceo sam da zivkam telefonom...
I sve u svemu pronadjem trecu po redu sa svog spiska prioriteta, i to u prodavnici (da je ne reklamiram ovde) koju sam preskakao jer je kod njih bilo najskuplje... sta da se radi oprostio sam se od novca u mislima i narucio graficku... :a_whistli
Prva na spisku mi je bila MSI N650-PE-1GD5/OC, i nje nema nigde, druga je bila Asus GTX 650-DCOG-1GD5 i nje takodje nema nigde, a treca koju sam jedva pronasao i kupio je Gigabyte GV-N650WF2-1GI...
E sad, ima li neko strucan da mi objasni posto je meni izrada i odrzavanje sajtova spansko selo, zasto je tako tesko i komplikovano azurirati web prodavnice ako ne svakodnevno ono barem jednom nedeljno?? :confused:
Toliko proizvoda imaju u "ponudi", a kojih vise nema ni u nabavci, i moze silno vreme da se izgubi dok ne nadjete ono sto trazite... :icon_evil
Dosta sam davio... graficku sam kupio, i hvala jos jednom svima na konstruktivnim predlozima!!! :ciao: :aplauz:
meni moguce riknjava 8800 gt alpha dog a problem je ovaj
"..nece sistem da digne sem u safe modu, onaj ekran welcome ne pokazuje tu ostane crna slika i izbaci error "n4_dspl". I pojavljuju se nule i ubagovana slika pri dizanju sistema. Sto je najgore kad butujem disk i hocu da odradim reinstal sistema i tu su te nule i umrljana slova na istim mestima. Ima li neko misljenje?"
imam cooler master 420w radio je na ovoj odlicno jel bi radio i na gx 650?
Vlad Cepesh
7.11.2013, 15:19
Tebi sistem pada prilikom pokretanja drajvera za graficku. To moze da znaci da ti je drajver lose instaliran ili trsao zbog virusa ili razno-raznih softverskih faktora. A moguce je da ti je kartica pocela da odlazi u vecna lovista. GeForce 650 nije veliki potrosac, tako da bi moglo to da radi. Radeon 7750 je odlicna varijanta, jer isto nije veliki potrosac, a i jeftinija je.
hvala na odg. ma ubacio sam u servisu neku njihovu i radi komp. kao sat.
Ne znam samo koju 650 gigabajtovu oc 1gb, msi isto oc 1gb ili asus 1gb?
Uros TSI
31.12.2013, 20:58
Imam jako slično pitanje, pa da ne zatrpavam forum, pitaću ovde. Ako je to u suprotnosti sa politikom foruma premestite pa ćemo nastaviti gde treba. Nov sam član.
Naime prošle zime počeo je da crkava već vremešni komp iz 2008. koji nije bio mažen i pažen, napajanje kinesko je zveknulo, povelo je sa sobom ploču. Procesor je tada bio Phenom I 9650 2.31 AM2+, pošto nisam bio u situaciji tada sam zamenio samo ploču i kupio ASRock N68C-GS-FX, jer sam to jedino našao odmah, a nisam se mnogo udubljivao da tražim, i napajanje LC Power 600H-12. To je zajedno tada koštalo oko 9-10 hiljada.
Pre mesec dana sam došao u priliku da zamenim i procesor te uzeh FX6300 i 4gb DDR3. Onda sam neki dan kupio još jedan HDD i ostalo mi je da zamenim kućište i grafičku. Trenutno imam 9800GT Golden Sample od Gainward-a pa me zanima šta bi u rangu 100-120e moglo dobro da je zameni.
Takođe ako ima predloga, i ako je potrebno, spreman sam da zamenim i napajanje sada, ako je ovo slabo, kupih ga na preporuku prošle godine i dosta je kvalitetnije na oko i pod rukom od onih no name kineza.
Pretpostavljam da ni to ne bi bilo loše, ali sada neću moći, da zamenim i matičnu ploču.
Da napomenem da nisam neki gejmer, ali dođe mi par puta godišnje da odigram neku igricu, prevashodno su to trke i RTS-ovi. Trenutno igram Anno 1404 i tu sam primetio ogroman napredak sa kupovinom novog procesora ali i dalje to može mnogo mnogo bolje, rekao bih da se ova grafička na full namunjenim detaljima pomalo muči da istera igricu, i dešava mi se svakih pola sata sat igre da zamrzne na trenutak, bukvalno delić sekunde i upali peščani satić u tom trenutku. To me malo nervira, hteo bih da to bude tečnije.
Hvala svima na odgovorima. Naravno, ako negde grešim, ili tražim rešenje problema na pogrešnom mestu (i u kontekstu foruma i u kontekstu moje PC konfe), slobodno recite :D
Radeon R7 260X bi pasovao savršeno, ali verzija sa 2GB memorije je nešto skup5a...ako ne možeš da uklopiš u budžet probaj sa verzijom sa 1GB DDR5, ili Radeon 7790 (ako ga nađeš) ili 7770 ili nVidia 650Ti. Taj LC će raditi posao, ako nemaš problema sa njim, nemoj ga menjati još...
Tačno to sam i gledao. S tim da me buni more različitih varijanti "iste" kartice pa cena zna da varira i po 3-4-5 hiljada. Zapala mi je za oko Gainward 650Ti. Nekako više naginjem ka nVidiji a i čitao sam da ti 7770 i 7790 hoće da brljave sa starijim pločama.
Recimo da sam najbliži GTX-u 650Ti, šta mi je bitno da gledam tu?
Napajanje radi odlično, nema nikakvih anomalija. Ne bi mu falilo ni da mu dodam još jedan štap RAM-a u nekom narednom periodu, i jedan manji SSD za sistem?
Koliko bih realno mogao da dobijem za ovu 9800GT kao polovnu?
Vlad Cepesh
1.1.2014, 9:39
Novije AMD graficke umeju da prave probleme sa starijim plocama koje koriste PCI-e 1.0 ili 1.1 magistralu. OD 2.0 verzije, pa na ovamo, taj problem ne postoji. Radeon R7 260X je trenutno najbrza kartica u toj klasi (od 100 do 120e). I gotovo je duplo brza od tvoje trenutne kartice. GeForce 650ti je jako dobra alternativa. Varijantu bez ti izbegavaj. Prenaduvane su joj cene na osnovu onog sto pruza.
Vise od 4GB rama ti ne treba za sada, osim ako se ne bavis nekim ozbiljnim poslom i velikim projektima. SSD pomaze prilikom ucitavanja OS-a i programa instaliranih, i oseti se prisustvo istog. Postoje 60/64GB verzije, koje su po meni male za sistemsku particiju, jer windows od varijante Vista pravi velike kolicine kesha na HDD-u i ode brzo prostor. Ako ti nisu zahtevi za instalacije veliki onda je to ok. Inace bar 120/128GB ssd je ok.
Za karticu mozes da dobije oko 2-3, mozda 4 hiljade ako si dovoljno uporan da nadjes nekog da je kupi.
Nije mi hitno da je prodam pa nek se kiseli u oglasima. Neću da je dam za 3000 kad su isto toliko ili više obične 9800GT.
Znači suzili smo izbor na 260x i 650Ti. Koliko će sada biti poskupljenje zbog pdv-a? Hoće li prodavci da peglaju povećanje sa inputom ili će sve na potrošača da padne? Koliko povećanje da očekujem?
260x je bolji izbor od 650ti ,plus je jeftinija za oko 2000 dinara. Mislim da se poskupljenje vec desilo i da su cene vec promenjene. Prosto ne verujem svojim ocima da jedna graficka kao sto je 650ti vredi preko 15000 dinara.
+1 za R7 260X
dobra je 650Ti pod uslovom da je nađeš za isto ili manje para od R7 260X. Nemaš šta da brineš što se tiče kompatibilnosti.
Poskupljenja su se desila, sve je otišlo gore, bem ti državu. :n-cc2:
Hvala svima na brzim odgovorima, biće R7260X OC 99.999%. Našao sam u Emmi-ju Powercolor sa 1gb za 12800 dinara. Hteo sam Gainward opet i zato što im je kraća kartica što mi se dopada, ali ona je 150 eura.
Imam još samo jedno pitanje, da li bi ova grafička(9800GT GS) mogla da radi na sistemu sa DDR1 sistemskom memorijom? I kako bi se ponašala uz procesor P4 660 HT od 3,6GHz single core. Imam jedan takav komp pa sam mislio da ga pojačam ovom karticom, ukoliko je ne prodam.
water wizard
3.1.2014, 17:32
gušiće je procesor njoj bi više odg neki dual core, ali ako sad radiš na tom kompu i menjaš neku lošiju grafičku radiće bolje, trebaće i neko napajanje
Znam za napajanje, sada je tu neko no name od "500" vati, a grafička je 9500GT Silent koja ima TDP 50W, naspram 105W od ove 9800.
Da li bi to moglo da pravi problem ako se napregne do daske?
Mislim da ne bi bilo problema, posto sam ja drzao graficku od 100W na samo 350W napajanju, Quad Core, 8 gb rama i cak 6 hard diskova. Zavisi koje napajanje je u pitanju, ali sumnjam da ces imati problema. Mada ne znam da li tvoje napajanje uopste ima 6pin konektore za napajanje graficke. Ako ih nemas, onda ...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.