PDA

Prikaži potpunu verziju : Progamiranje u Android OS


Vasilije004
30.8.2013, 20:51
Evo ođe malo da diskutujemo i da objavljujemo koji su najbolji programi za kreiranje Android aplikacija. Nijesam našao temu pa evo da otvorim novu..:) Mene zanima šta je najbolje koji jezik je najbolji i koji program jer sam novajlija u kreiranju Android programa aplikacija i sl.

Geomaster
30.8.2013, 22:50
Jedini jezik koji se koristi za Android programiranje je Java. Dozvoljeno je i korišćenje nativnih C/C++ biblioteka ali se to u praksi ne radi sem ako ti nisu potrebne jako dobre performanse iz nekog specifičnog razloga. IDE koji 90% Android programera koristi je Eclipse (http://www.eclipse.org/) zbog toga što dolazi uz Android SDK (http://developer.android.com/sdk/index.html) koji je, koliko sam ja upoznat, sve što ti je potrebno za razvoj aplikacija za Android. Ako hoćeš mije lično mišljenje, Android programiranje je jedno od najjednostavnijih smerova, što zbog Jave koja sama po sebi nije izazovan jezik, što zbog sâme prirode izrade aplikacija u kojima nema mnogo "filozofije", što zbog sveopšte pomame za tim i ogromnoj količini resursa na netu. (Naravno, ima izuzetaka, i zaista postoje neke aplikacije koje su veoma izazovne i za izradu zahtevaju mnogo razmišljanja i talenta, ali su u manjini.) Slično se može reći i za Web programiranje.

Ivan452
31.8.2013, 0:22
Pored ovog sto je iznad napisano. Naravno, za Android mozes da programiras i koristeci NetBeans.
Pored toga, skoro je izaslo (kao early access preview) Android Studio.
Pored svega toga, mozes da koristis i alate koji ti omogucavaju da programiras koristeci HTML, CSS i JavaScript i da to radi na vise mobilnih platformi (kao sto je PhoneGap).

Ali, najbolja opcija ti je Java.
Sada, koliko je to jednostavni a koliko komplikovano...to je vec pitanje. Zavisi sta hoces da pravis.

Teva
31.8.2013, 4:39
Msm da je skoro izašao NDK za Android koji je C/C++ valjda :)

voodoo_
31.8.2013, 9:55
Skoro, pre (najmanje) dve godine :D

Ali je stvarno pain in the ass, radio sam neku Android biblioteku koja je morala ići u C-u zbog Linux sistemskih poziva (pristupao sam nekom uređaju u /dev/itd), i bilo je isprva baš gadno. Prvo, native pozivi iz Jave nisu baš jeftini (vremenski), drugo, dokumentacija je tanka i matora (guglajte JNI), treće, iako se u dodatnoj C/C++ biblioteci izvršava nativni kod, programer nema potpuno odrešene ruke već mora da vodi računa i šta se dešava sa Java counterpartom iznad, npr. ako kreirate thread u C/C++, morate ga registrovati kod thread schedulera Java virtuelne mašine inače sve krešuje, itd.

Tako da korišćenje C/C++ u Android aplikacijama ima smisla samo ako baš nema druge mogućnosti da se nešto izvede direktno u Javi (moj slučaj), ili ako su brzinski penali toliko kritični (npr. 3D igre), i u tom slučaju treba ceo endžin odraditi u C/C++ sa što manje poziva ka Javi, ali ovo već traži ogromno iskustvo.

Dakle, za "normalne" aplikacije samo Java.

Teva
31.8.2013, 12:24
ahaha ne znam, nešto nisam preterano zainteresovan za android programiranje.
Znam da nam je asistent kao neke seminarske nudio da radimo neke module za NDK koji je još u debelom razvoju...

Čudi me što je tako loše odrađeno, msm android je neki linux u srži a linux ne mož da postoji bez gcca xD

krahi
31.8.2013, 14:16
I ja bih dao preporuku za Javu.Pogotovo ako se tek pocinje programirati.

Za one koji ne mogu ili ne zele da se presaltaju na Javu posle svog komfora koji nudi visualstudio i c#.Cisto da postavim link i navode sa pocetne strane http://www.dot42.com/ .
Write Android apps in C# without any runtime requirements such as Mono, resulting in small packages.
Run, deploy and debug right from Visual Studio or SharpDevelop.
By design, all Android devices are supported.

Probao sam I prosto je neverovatno kolko stvari je podrzano.Zaista milina raditi.Mogu da se koriste c# I java biblioteke u istom projektu.

Valjalo bi obratiti paznju na ovaj projekat.