PDA

Prikaži potpunu verziju : Elektronsko izdanje SK

Nenad Vasovic
3.7.2013, 12:24
Obaveštavamo sve čitaoce i posetioce foruma da je od 1. jula "Svet kompjutera" i zvanično dostupan u elektronskom izdanju na sajtu "Novinarnica" - http://www.novinarnica.net/svet_kompjutera.

Ubrzano postavljamo na sajt sve brojeve iz ove godine. Digitalna izdanja biće 20% jevtinija u odnosu na štampani primerak.

:ciao:

SlobaNBG
3.7.2013, 12:42
Stvarno lepe vesti :D

Starface
3.7.2013, 12:56
Bravooo, posle 100 god pricanja i raspravljanja o ovome na forumu. Napokon !!!

Oggy
3.7.2013, 13:45
Kad budem imao savitljivi E-ink papir, pa da govorim da je slican osecaj. Ali, pretpostavljam da moze da bude korisno i u elektronskom obliku.

mvasic
3.7.2013, 14:02
@Nenad Vasovic hvala mnogo.

Sada je mnogo lakse doci do SK (bar meni :D)

Jel ima sanse da izadje neki pregled sajta novinarnica.net?

Starface
3.7.2013, 14:59
Ne zelim da budem bezobrazan tipa "coveku das prst a on bi ruku" ali zasto je tako mali popust na digitalno izdanje ? Na nekom travel magazinu na novinarnici.com je popust 50% za trenutno izdanje :mad:.
Ne kazem da treba da bude popust toliki ali ipak ono ...

Prosto me zanima ...

namcor
3.7.2013, 16:30
U principu podržavam, ali meni je ovo beskorisno.
Čekam e-book.

Bokile
3.7.2013, 16:59
Vrlo lepe vesti, lep korak napred.

Nikad nisam kupovao i čitao elektronska izdanja časopisa, i smatram da bi bilo kranje vreme da počnem.

A sad da se registrujemo i počnemo kupovinu, moj tavan vam je zahvalan.

mvasic
3.7.2013, 17:02
Vec registrovan, a SK kupljen!

Sladjan85
3.7.2013, 17:53
I koja je razlika izmedju sajta i tog digitalnog izdanja ? to sto cu procitati 20 dana kasnije dzabe ili u digitalnom ima nesto novo ?

btw kupio sam svako papirno izdanje. I to obicno pre prvog u mesecu.

SirDuck
3.7.2013, 18:15
Podržavam, ali ste mogli i samostalno da uradite, a ne preko nekog sajta, možda grešim al čini mi se da bi vas manje koštalo pošto razumem da i njima ide neki procenat.

Još kad bi se uz analgonu dobijala i digitalna verzija, to bi bilo divno, ali razumem da je jako teško ostvariti tako nešto.

mvasic
3.7.2013, 18:20
I koja je razlika izmedju sajta i tog digitalnog izdanja ? to sto cu procitati 20 dana kasnije dzabe ili u digitalnom ima nesto novo ?

btw kupio sam svako papirno izdanje. I to obicno pre prvog u mesecu.

Razlika izmedju papirnog izdanja i sajta je dva meseca, pre toga su samo neki tekstovi dostupni u celosti.

Meni je ovo najsigurniji nacin da dodjem do SK-a. A ne da cekam da doputuje (20ak dana), a ponekad i ne stigne.

Eddy
3.7.2013, 19:21
Hoce li biti popusta na nekoliko meseci starija izdanja?

JAZO
3.7.2013, 19:48
Hoce li biti popusta na nekoliko meseci starija izdanja?

Ovo i mene zanima moze li godisnja pretplata

Rockstar
3.7.2013, 20:03
Мислим да би пун погодак била старија издања, још боље од првог броја. Верујем да би многи куповали годишње комплете у електронском формату..

JzmA
3.7.2013, 20:28
Glasao sam za papirno izdanje, jer jednostavno više volim da listam SK. Ali potez vam je za svaku pohvalu prvenstveno zbog čitalaca u inostranstvu.

JzmA
3.7.2013, 20:32
Ne zelim da budem bezobrazan tipa "coveku das prst a on bi ruku" ali zasto je tako mali popust na digitalno izdanje ? Na nekom travel magazinu na novinarnici.com je popust 50% za trenutno izdanje :mad:.
Ne kazem da treba da bude popust toliki ali ipak ono ...

Prosto me zanima ...

SK je već jedan od najjeftinijih (vjerujem i najjeftiniji) časopisa iz svoje struke i u papirnom izdanju. Druga stvar, za cijenu je odgovorna Politika vjerujem, ne neko ko bi ti na pitanje mogao odgovoriti ovde.

Starface
3.7.2013, 21:04
I mislim da nije ravnopravno glasanje jer kapiram da dosta nas nema tablet samim tim retko ko da je video digitalno izdanje. Samim tim automatski glasaju za papirnu formu.

Jel bilo ko probao / skinuo digitalnu formu SK?
Jel su slike npr kada kliknete na nju HD tj ispune ceo prozor?

Bilo bi lepo kad bi okacili neki video review npr za igru meseca itd... Kamo srece uff:alealeee::alealeee:

doctor
3.7.2013, 21:11
Ovo je odlično, pogotovu za nas sa smartfonovima, tabletima i sličnim uređajima. Moraću da uštekam hiljadarku u narednih mesec-dva, da počnem ponovo (:o) da čitam SK redovno :)

Marti Misterija
3.7.2013, 21:13
U principu pozdravljam i postojanje elektronskog izdanja SK ali opet mislim da je osecaj citanja pisanog izdanja sa jedne i elektronskog sa druge prosto neuporediv - naravno u korist pisanog...

Mozda je to samo navika, mozda tako mislim zato sto sam dugogodisnji kolekcionar pa mi jednostavno kad otvorim ormar i vidim hrpu SK jos iz proslog veka to definitivno nije isto kao kada otvorim folder i vidim gomilu fajlova - ko ce ga znati...

water wizard
3.7.2013, 22:15
i ja sam skupljao stripove kad sam bio mali, ipak sad imam celu kolekciju digitalnih izdanja što nikad ne bih uspeo da sam skupljao papirnate.. plus što sve to blago na kraju završi u podrumu da skuplja prašinu i vlagu, a pošto sam za zaštitu prirodne sredine podržavam digitalno izdanje, jer to nije samo papir, nego i boja, štampa, prevoz... previše đubreta se pravi da bi neko zadovoljio svoju potrebu da gomila papir...

JohnnyNT
3.7.2013, 22:22
a pošto sam za zaštitu prirodne sredine podržavam digitalno izdanje, jer to nije samo papir, nego i boja, štampa, prevoz... previše đubreta se pravi da bi neko zadovoljio svoju potrebu da gomila papir...

Slažem se potpuno. I ja volim papirno izdanje, ono postoji fizički, opipljivo je, ali ozbiljno ću razmisliti o prelasku na elektronsku verziju. Još jedna prednost nje je što ne moram uvek da tražim gde sam stavio SK kad poželim da pogledam nešto na brzaka u novom broju.

Rockstar
4.7.2013, 4:33
Један добар таблет дијагонале часописа би лако могао да нас убеди у супротно :)

Bokile
4.7.2013, 8:27
Један добар таблет дијагонале часописа би лако могао да нас убеди у супротно :)

Saću dođem, idem duzmem televizor samo.:D

Mario Pavićević
4.7.2013, 14:03
I, jel neko kupio ovo, kakav je format uopste?
Klasican PDF ili je optimizovano za citanje na tablet-ima?
Koliko je upotrebljivo na manjim uredjajima, dijagonale 7"?

Red Dragon
5.7.2013, 12:13
Evo, neka mi SK obezbedi godišnju pretplatu i ja ću da testiram kako se ponasa na mobilnom telefonu, necu vam cak ni naplatiti.:D

mvasic
5.7.2013, 12:49

Ja sam ga kupio. Na PCju se cita preko sajta (flash), a za Android postoji aplikacija. Sa sajta je moguce odstampati dokument, ali samo jednu po jednu stranu, direktno na stampac ili u .pdf. Ja sam odstampao svih 116 strana, spojio ih u jedan dokument i prebacio na iPad (iPad aplikacija je u pripremi). Izgleda sasvim solidno.

Android verziju sam probao na 7' (Nexus 7) i 4' (HTC Droid Incredible 2). Aplikacija prvo skida ceo dokument na uredjaj (50ak MB). Na 7' izgleda dobro, lako se cita, mora da se zumira, ali ne ometa citanje. Na 4' je, naravno, nemoguce citanje bez velikog zumiranja. Srecom, kada se jedan stubac rasiri preko celog ekrana, tekst je dovoljno citljiv. Ne za duze citanje, ali da se ubije pola sata bez naprezanja ociju.

Mario Pavićević
5.7.2013, 14:04
Evo, neka mi SK obezbedi godišnju pretplatu i ja ću da testiram kako se ponasa na mobilnom telefonu, necu vam cak ni naplatiti.:D
Nisam clan redakcije, samo saradnik, a uz to sam na odmoru pa mi nije usput da svratim do redakcije da vidim kako izgleda te stoga i pitam ovde :P

@mvasic
A stranice su identicne kao u stampanom izdanju, tj, stubci, slike i sve ostalo je istom mestu ili je prilagodjeno ekranu?

mvasic
5.7.2013, 14:15
@Mario

Da, sve je identicno stampanom izdanju.

CTOJAH
5.7.2013, 17:28
Na internetu ima da se nadje svaki broj SK u pdf formatu.
Samo kazem...

JohnnyNT
5.7.2013, 17:38
^ A na ovom forumu se sakupljaju deca da raspravljaju o tinejdž muzičkim zvezdama ili penzioneri, pa nismo znali da postoji i to. Naravno da ima skeniranih primeraka, ali ako ti se časopis dopada - plati ga. Baš će ušteda 10-15€ godišnje da spasi nečiji budžet :rolleyes:

JzmA
5.7.2013, 17:58
Plaćajte ga, da bi on nastavio da izlazi... :D

CTOJAH
5.7.2013, 17:59
@JohnnyNT
Nije poenta u tome dali mi se casopis dopada ili ne. I sta to ima uopste veze - moze i da mi se dopada i da skinem pdf ?!
Poenta je u tome sto do sada su se pojavljivali illegal skenovi (vrlo dobar kvalitet u pdf formatu) a od sada ce biti odlican kvalitet ovih illegal pdf-ova.
Eto @mvasic vec ima jedan takav dokument, sta ga sprecava da spodeli kroz torent klijent ?

sale94
5.7.2013, 18:01
Hahahah Tinejdz zvezde fuj a pogotovo Gaystin Dziber.

Dzoni pobedio opet.

JohnnyNT
5.7.2013, 18:16
Šta sam osvojio? :D

@CTOJAH

Poenta mog posta je u tome da oni što su do sada kupovali SK verovatno neće odmah poleteti da skinu piratizovanu verziju jer je sada bolja nego pre. Računam da je svest čitalačke publike Sveta Kompjutera na tom nivou da shvataju koliko je važno da zapravo plate izdanje umesto da ga skinu sa torrenta. U propalom društvu uspevaju samo skandali, kuriri i slično smeće, pa je bitnije kupiti SK u ovakvoj državi nego na primer neki ekvivalent u razvijenijoj/bogatijoj državi, jer ovde, kod nas, je to manje-više pitanje opstanka časopisa.

A možda imam previše vere u svest čitalačke publike SK :D

mvasic
5.7.2013, 18:23
Eto @mvasic vec ima jedan takav dokument, sta ga sprecava da spodeli kroz torent klijent ?

Sprecava ga to sto cita SK od 1986. godine, i zeli da nastavi da ga cita.

I dalje vise volim da procitam SK, nego PC World, Edge, Games(tm)... i td.

Da se razumemo, ne zelim da glumim nekog sveca ovde, ali SK smatram dovoljno kvalitetnim da zellim da platim. Samim tim, ne zelim da delim svoje fajlove SK-a preko bilo cega.

CTOJAH
5.7.2013, 18:54
@mvasic
Uzeo sam tvoj "nick name" cisto kao primer - nothing personal.
I ja sam sve svoje (papirnate) Svetova Kompjutera kupio tamo negde od pre stotinjak godina. (skoro od prvog broja) Cak sam produzio da kupujem SK i u ona vremena kad se drznuo da oslovljava moju zemlju pogrdnim imenom (Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija) a kupujem ga i sada; znaci ja volim SK, to sto sam skinuo po neki illegal sken da bi ga citao na kompu ne umanjuje moju "ljubav".
Moja poenta je bila u boldiranoj reci :
Sta ga sprecava da spodeli kroz torent klijent ?
(Znaci koja zakonska a ne moralna regulativa)

water wizard
5.7.2013, 19:16
pa ono može i da iskenira i papirnati ako hoće

mvasic
5.7.2013, 19:36
@CTOJAH

Nisam ni mislio da je personal :)

Elem, sto wizard rece, isto tako moze i da se skenira papirno izdanje.

Zakonska regulativa postoji (zabranjeno neovlasteno kopiranje i razmnozavanje), ali ja smatram da je moralna regulativa (bar u mom slucaju) to sto zelim da podrzim casopis u kom uzivam godinama.

Bokile
5.7.2013, 19:45
Dal postoje jadnici koji piratizuju sk zbog 150 dinara i to mesečno?

DeCoy
5.7.2013, 22:38
Eeee oni su nas bombardovali! A i odakle mi 170 dinara svaki mesec da kupim SK, pa ja sam nezaposlen. A sad odoh da skinem pdf sa svojim kablovskim od 16Mbps i natenane ga pročitam na svom 32" monitoru...

Hoćeš još neki placeholder izgovor tipa "Hajmo sad pojest` po sendvič, pa da nastavimo sa štrajkom glađu".

JohnnyNT
5.7.2013, 22:51
"Oni su nas bombardovali" je sasvim legitiman i opravdan argument u dosta situacija (naravno, ne u ovoj).

Bokile
5.7.2013, 23:45
Zamišljam...

Probudim se ujutru, popijem kafu i odem u maksi i "maknem" (hehe, kakav sam vrag), im SK. Onda se lepo išvercujem ko čovek u prevozu, dođem kući i kesu sa đubretom šinem kroz prozor.
Hirurškim potezima isečem lepak i odvojim stranicu po stranicu dok se moj HP Turbo mega inkdžet multipraktik štampačoskener ne zagreje pa skeniram u NAJVIŠIJOJ rezoluciji i postavim na upload komšijinog interneta koji nije zaključan.

AJMO ĐOKOVIĆ!

JzmA
6.7.2013, 0:23
Draga, dodaj mi Svet Kompjutera :D
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/993893_356034684525306_607132242_n.jpg

dex3108
6.7.2013, 0:29
Ovo je svakako pravi korak za SK ali ja ostajem pri papirnom izdanju sve dok digitalna verzija ne postane mobile/digital friendly. Pri tome mislim na automatsko skaliranje prema velicini ekrana, interaktivnost (trailer-i, galerije slika...). Samo sto ce za nesto takvo trebati jos mnooogo vremena XD A mozda nikada ni ne dodje u tom obliku :D

Eni
6.7.2013, 12:57
Dok ne budem mogao da nabavim tablet veličine A4 za male pare, da je usput lagan kao papir i baterija mu traje barem 10 dana, glasam za papirno.

Sun Tzu
9.7.2013, 16:37
Glasao za štampano, mada ne kupujem ni to. :(

Smrt drveću!

Hedgehog
10.7.2013, 0:17
Ok je elektronsko izdanje, ali trebala bi cena ipak da bude jos malo niza. Ovako ostaje cisto kao opcija nekom ko mrzi da se bakce sa papirima ili nema gde da kupi ili nema vremena pa mu je zgodno ovako na telefonu ili tabletu.
Uglavnom nije lose da imaju obe opcije, pa ko sta voli.:)

Starface
10.7.2013, 0:51
Ljudi ajde neko ko je skinuo E verziju da okaci slike kako to izgleda cudo ili da napravi review mali pa da baci snimak na yt ?:)

Mare88
10.7.2013, 3:18
Ljudi ajde neko ko je skinuo E verziju da okaci slike kako to izgleda cudo ili da napravi review mali pa da baci snimak na yt ?:)
Da si kliknuo na link, video bi da postoji besplatan prmerak:

http://www.novinarnica.net/reader/#/izdanje/6374/0/1

ogisha
1.9.2013, 12:13
Prešao na digitalni, evo danas stigao prvi broj :) Super izgleda, zadovoljan sam.
13 godina skupljanja papirnih verzija, sve sam čuvao iz nekog razloga iako nisam kolekcionar al' sad kad stiže digitalni, ne vidim više svrhu toga.
Em jeftinije em neću biti u prilici da jednog dana pobacam stare časopise (što ume da bude teško ;))

Starface
1.9.2013, 12:27
Da si kliknuo na link, video bi da postoji besplatan prmerak:

http://www.novinarnica.net/reader/#/izdanje/6374/0/1

Kliknuo sam na link ali nisam video besplatan primerak ;)

RexGrammer
1.9.2013, 12:35
Da i meni, kao pocne da ucitava i stane na jednoj "crtici"

sale94
1.9.2013, 12:43
Meni radi.

Љуша
1.9.2013, 13:39
Одакле вам ова слика? Морам да је имам за позадину :D:d

http://www1.picturepush.com/photo/a/13645334/220/13645334.png (http://picturepush.com/public/13645334)

Страна 23. Онај број где је на корицама Фар Крај 3.

tref
1.9.2013, 16:08
Odlicna stvar!!! Alal vera, mojne lerma da te tera, kad vidis SK alalvera, alalvera :aplauz:

dzangrizalo
3.9.2013, 12:35
Pa oba se valjda namece kao najlogicnije resenje, posto jedno ne iskljucuje drugo. Kolekcionari i oni koji odgovorniji ce se setiti da uzmu primerak na trafici a da ga pritom ne gube po kuci ce ostati pri papiru, dok ce "casual" klijenteli poput mene svakako vise odgovarati neka polugodisnja E- pretplata, gde cu ja lepo da dobijem svoj primerak na mail, uz neku notifikaciju, i znam da mi je to na kompu, nema gubljenja, zajmljenja bez povratka i slicnih peripetija koje nosi stampana verzija.

RexGrammer
3.9.2013, 14:41
Ima vise faktora, kome sta odgovara. Zavisi i od monitora i kakav se format kome dopada. Npr. neko voli knjigu na papiru da cita, dok neki vise vole na nekom eReader-u.

rajkard
3.1.2014, 11:57
Zasto januarski elektronski broj jos uvijek nije dostupan? Stampani primjerak bio na kiosku prije nove godine....

ogisha
3.1.2014, 15:32
Evo danas se pojavio kod mene.

ZoNi
5.1.2014, 1:51
Postoji li neka jednostavna & laka mogućnost za čitanje offline?

Mr.Eco
6.1.2014, 14:45
Elektornsko izdanje deifnitivno, em je jeftinije em štedimo papir :to_care:

Јован
10.1.2014, 11:44
Гласао за штампано пошто ми је лакше, али и електронско издање има своје предости као очување околине и сл. исто тако може да се пребаци на неку картицу, флешку, цд било шта и боли те имаш увек уз тебе. Опет никако да се навикнем на читање са монитора па ми је лакше да се увалим у кревет и читам штампано издање. :d

ZoNi
10.1.2014, 14:05
електронско издање /.../ исто тако може да се пребаци на неку картицу, флешку, цд
Kako se to radi? :confused: Mislim da to nije moguće sa ovakvim e-izdanjem.

mvasic
10.1.2014, 14:57
Sa ovim (novinarnica.net) to nije moguce. Verovatno je mislio uopsteno. S druge strane, za ovo izdanje postoji android aplikacija koja ga skida na bilo koji android uredjaj.

ZoNi
10.1.2014, 15:12
za ovo izdanje postoji android aplikacija koja ga skida na bilo koji android uredjaj.
Ali, gde se nalazi na Androidu? Ja sam tako skinuo neke novine na tablet, ali ne vidim gde su one (u smislu: u kom folderu, u kom formatu i slično).

mvasic
10.1.2014, 15:59
Aplikacija pravi direktorijum "novinarnica". Kod mene je to storage/sdcard0/novinarnica.

U okviru njega postoji poddirektorijum "pdf". U njemu se pravi direktorijum za svako skinuto izdanje, sa petocifrenim nazivom, recimo "10988" (verovatno je njihova, interna, numeracija). E tu su smesteni fajlovi, po principu jedan fajl - jedna strana, ali su u njihovom .nov formatu.

ZoNi
10.1.2014, 20:50
Da, našao sam, ali za sada, nisam našao način da otvorim te .nov fajlove.

Sve u svemu, nije mi jasno zašto SK nekako ne organizuje ovo sam, nego daje da neko drugi skida kajmak.

Dekip
10.1.2014, 22:08
Ово електронско издање је ДИРЕКТАН разлог зашто се касни са качењем садржаја на званичној страници. Никада се ништа не ради случајно.

mvasic
10.1.2014, 23:10
Da, našao sam, ali za sada, nisam našao način da otvorim te .nov fajlove.

Zastita. Nije im u interesu da se tek tako kopira.

Sve u svemu, nije mi jasno zašto SK nekako ne organizuje ovo sam, nego daje da neko drugi skida kajmak.

Koliko sam ja razumeo, ne postoji nacin da SK (ili bilo koji drugi list iz Politika A.D.) direktno prima novac. Ceo taj deo Politike je nekako nakaradno postavljen.

Ово електронско издање је ДИРЕКТАН разлог зашто се касни са качењем садржаја на званичној страници. Никада се ништа не ради случајно.

Pretera ga. :) Opet, koliko ja znam, SK ima relativno mali broj zaposlenih, a zvanicna stranica nije u vrhu prioriteta. A iskreno, i ne treba mi, kupicu ga svakako. Zvanicna stranica mi sluzi samo za starije brojeve.

Dekip
10.1.2014, 23:51
У новинарници је БЕСПЛАТАН само број стар годину дана. Ако би качили цео број на званичној страници са кашњењем од 3-4 месеца као што је до сада била пракса, зашто би неко плаћао тај исти број у новинарници? А са друге стране, ако планирају да наставе са качењем целих бројева на ск.рс са кашњењем од тих неколико месеци, зашто би га наплаћивали у новинарници?

DeCoy
11.1.2014, 21:29
У новинарници је БЕСПЛАТАН само број стар годину дана.

To je politika sajta novinarnica.net, ako malo bolje pogledaš ostale mesečne časopise primetićeš istu praksu. Imaš jedan besplatan primerak čisto da možeš da proveriš kako to izgleda i to broj otprilike iz perioda kada se časopis prvi put pojavio na sajtu.

Dekip
11.1.2014, 23:39
Ма шта кажеш...

mvasic
12.1.2014, 1:57
Ма шта кажеш...

Pa lepo ti kaze. Novinarnica nudi jedan besplatan primerak, da bi video kako njihov sistem izgleda. SK nema nikakav uticaj na to sta novinarnica.com nudi, i kako naplacuje.

Koliko vidim, na sajtu sk.rs su dostupni kompletni brojevi od 11/2013 pa unazad.

SK je preduzece koje zivi od prodaje sadrzaja koji objavljuje. Pojedini strani casopisi naplacuju i svoje stare brojeve (od pre vise godina).

Da li smatras da treba sve da nude besplatno?

Sinisa Milovanovic
15.1.2014, 13:49
Што се мене лично тиче,папир је папир,књигу или новине не може заменити ништа,нема те технике.А вала ни продавачицу у киоску:ciao:

Markonije
16.1.2014, 5:28
Pa kul,koga mrzi da se cima do kioska...

Mada uz svetju citash juche digitalno izdanje :icon_stud

markov211
3.2.2014, 22:32
Elektronsko izdanje je odlična stvar i pun pogodak - samo me nervira što Novinarnica kao aplikacija ne postoji za iOS :p

Zuti Bar
17.2.2014, 1:24
Питам се када ће бити могуће да кликом на дугме дигитално издање за минут постане штампано. То би био луксуз какав мени одговара. :cool:

Neutrino
17.2.2014, 1:31
Питам се када ће бити могуће да кликом на дугме дигитално издање за минут постане штампано. То би био луксуз какав мени одговара. :cool:
Kad kupiš Politiku.

ZoNi
17.2.2014, 12:18
Bolje da kupi Novinarnicu, bilo bi verovatno jeftinije ;)

Zuti Bar
17.2.2014, 19:08
Ви боље пратите ову индустрију. Зар неће за неколико година бити изумљен мали кућни штампач који то све може да оштампа, укоричи и одради све како треба? Само преко нета платимо пуну цијену часописа.

todos
17.2.2014, 20:14
To bi bila prava stvar i za takav uređaj nada poslednja umire!

ZoNi
18.2.2014, 10:15
Ви боље пратите ову индустрију. Зар неће за неколико година бити изумљен мали кућни штампач који то све може да оштампа, укоричи и одради све како треба? Само преко нета платимо пуну цијену часописа.
Postoji takav uređaj već sada - zove se "pretplata + poštar" :to_care:

Kaozar
3.3.2015, 16:30
Šta se dešava sa ovim brojem? Obično je redovniji od štampe.

marko13
3.3.2015, 17:09
Po meni je ovo odlicna vest ali... Hoce li biti neka aplikacija za iOS ili Amazon store.
Kupovao sam SK preko 20god i prosle godine sam sve poklonio bas ovde na forumu.
Nemam vise ni mesta ni zivaca gde sa papirima. Sve sto mogu u EL obliku rado prihvatam. Ako bude za iOS odmah placam pretplatu.
Ovo bi me jako obradovalo. Sa SK sam odrastao.

DeCoy
3.3.2015, 17:19
Hoce li biti neka aplikacija za iOS

http://www.dodaj.rs/f/30/uv/1NYf1uih/7614250.png

Ako bude za iOS odmah placam pretplatu.

Pazi šta si rekao :kreza:

mvasic
3.3.2015, 17:23
Elem, zašto novog broja nema na novinarnica.net?

Kaozar
3.3.2015, 18:01
Hm, upravo se pojavio. :rolleyes:

marko13
4.3.2015, 10:39
http://www.dodaj.rs/f/30/uv/1NYf1uih/7614250.png

Pazi šta si rekao :kreza:

Evo opet gledam na app store i nema. Kucam "novinarnica" nema, Mozda sam ja blesav!!!!???

Evo sada sam video. Pise USKORO! za iOS tako da kada bude skidam. Nadam se da ce skoro.

mvasic
4.3.2015, 12:59
Evo opet gledam na app store i nema. Kucam "novinarnica" nema, Mozda sam ja blesav!!!!???

Evo sada sam video. Pise USKORO! za iOS tako da kada bude skidam. Nadam se da ce skoro.

Ne bih da ti ubijam raspolozenje, ali ja sam im poslao email, pre jedno godinu i po dana (leto 2013.), sa pitanjem "Hoce li biti verzije za iOS?". Odgovor je bio, "samo da prodje leto". Od obecanja proslo je (vise od) godinu dana. Pa ti vidi. :a_whistli

Ja SK citam na Nook HD+, kome je jedina svrha citanje novina s novinarnica.net. Ubio bih za iOS app. iPad je daleko udobniji.

marko13
4.3.2015, 13:50
Hvala, za ovaj "ohrabrujuci" info :)
Zao mi je ako ne izadje. Kupovao sam SK 20+ god. Naravno da bih se predplatio odmah na elektronsko izdanje. A nasao bi se mozda jos neki casopis koji imaju u ponudi.
Ali ako je tako onda su samo oni na gubitku. Onda su stvarno nesposobni i ko god da je odgovorno lice u kompaniji treba da zaposli nekog sposobnijeg ko je u stanju za 2god da organizuje glupavu aplikaciju!

mvasic
4.3.2015, 14:11
Hvala, za ovaj "ohrabrujuci" info :)
Zao mi je ako ne izadje. Kupovao sam SK 20+ god. Naravno da bih se predplatio odmah na elektronsko izdanje. A nasao bi se mozda jos neki casopis koji imaju u ponudi.
Ali ako je tako onda su samo oni na gubitku. Onda su stvarno nesposobni i ko god da je odgovorno lice u kompaniji treba da zaposli nekog sposobnijeg ko je u stanju za 2god da organizuje glupavu aplikaciju!

S jedne strane, Apple je dosta striktan u pogledu aplikacija koje odobrava za iTunes Store. "Novinarnica" fajlove snima u nekom svom formatu. Da bi sprecili pirateriju, logicno. Mislim da im u tom formatu lezi problem.

S druge strane, pa majku mu, postoji nekoliko aplikacija koje prodaju novine preko iTunes. Sto znaci da ne bi trebalo da je veliki problem napraviti sistem koji omogucava primanje sadrzaja na uredjaj, a sprecava (jednostavno) kopiranje istog.

marko13
4.3.2015, 14:53
Mislim de je ipak jedina kocnica i problem necija nesposobnost. Nije iOS nista strano i nepoznato. Moze da se resi to bez problema. Naravno da je Android rasprostranjenija platforma ali je ogroman deo iOS koji ovi ocito zanemaruju. Opet kazem meni je zao ali su oni na gubitku ne ja! Nema u SK nista sto vec nema negde drugde na netu.

mvasic
4.3.2015, 15:09
Meni je elektronsko izdanje (realno) jedini način da dođem do SKa. Slala mi keva poštom, svojevremeno, ali je to bio rulet svoje vrste. Nekad stigne za nedelju dana, nekad za mesec, jedan nije ni stigao. Uvek u pocepanoj koverti.

Postoji svašta na netu, ali ja SK čitam od '86. Sviđa mi se format časopisa. Malo ovoga, malo onoga. Tekstovi, neki odlični, neki loši, u glavnom solidni (kroz, skoro, 30 godina).

Kaozar
4.3.2015, 16:28
Ja sam se dopisivao sa njima pre nekih mesec dana. Najviše me interesovalo to što uvode knjige u prodaju i da li će praviti program za Windows, najviše me zanimalo zbog off line čitanja. Evo jednog dela tog maila:

"Aplikaciju za*Windows*planiramo da uradimo do kraja godine. Prvo puštamo drugu verziju nove aplikacije koja će imati Telenor plaćanje i ispravljene skoro sve zamerke koje smo do sad dobili od naših korisnika *(za 10 dana). Posle toga se završava iOS i pušta na odobrenje. Sledeći korak je apdejt postojećih aplikacija sa reader-om za knjige (za 2 meseca).*U drugom koraku ćemo prilagoditi čitanje i na e čitačima."

Tako da - zvuči obećavajuće! Ovo za knjige je baš velika stvar, jedva čekam :p

marko13
4.3.2015, 16:50
Zvuci odlicno. Ali kao sto mozes dole da procitas. Oni su tu aplikaciju za iOS pustili jos posle leta 2013. Samo mi nismo nasli jos :)
Verovarno ni od toga nema jos nista. Siguran sam ja da oni zele ali...
Iskreno ja bih voleo. Prvo bih poceo od SK-a na koji bih se odmah predplatio. A i to za knjige zvuci super. Knjige samo citam i kupujem preko Amazona za Kindle. Ako ponude nesto zanimljivo ovi zasto da ne.

DeCoy
4.3.2015, 16:51
Naravno pričate o Novinarnica sajtu koji apsolutno nema nikakve veze sa Svetom Kompjutera (osim što se Politikina digitalna izdanja mogu kupiti preko njega).

marko13
4.3.2015, 17:04
Naravno, ja sam i napisao da bih prvo stvar kod njih kupio SK pa onda i dalje. Sto znaci da je SK samo jedan od proizvoda koji oni nude.
Novinarnica je samo prodavnica. Znamo razliku!

helen
8.4.2018, 21:12
Može li se izdanje sa Noviarnice pretvoriti u normalan PDF, umesto da se čita sa njihovog čitača?

Piše da ima neko offline čitanje, ali ne nalazim ništa slično.

Neutrino
9.4.2018, 18:10
Čitanje offline verovatno samo znači da materijal može da se preuzme na uređaj tako da nije potrebna konekcija na internet za čitanje ali da se ceo proces i dalje odvija kroz aplikaciju Novinarnice.

Čist PDF ne verujem da može da se nabavi jer to znači da bi lako mogao da se piratizuje.

ZoNi
10.4.2018, 22:07
Može li se izdanje sa Noviarnice pretvoriti u normalan PDF, umesto da se čita sa njihovog čitača?
Direktno ne, ali... Ranije je moglo da se iz foldera aplikacije izvuku slike pojedinačnih strana, pa da se onda sve to "štampa" u PDF. Ne znam da li je to sada moguće, nisam dugo koristio Novinarnicu.