Prikaži potpunu verziju : Podesavanje routera i pitanje
Stefan1090_
28.5.2013, 0:49
Posto delim internet sa bratom, a telekom router je kod mene, moj brat je nabavio D-Link Wireless Router DI-524 koji ce da sluzi kao most, u koj ce da on ubode UTP kabl koji vuce od mene pa ce onda sa tog routera da hvata WiFi jer ima laptop pa ne zeli da vuce kablove po kuci. E sad, problem je sto je router na nemackom pa se nikako ne mozemo snaci da to podesimo, moze li neki tutorial o tome ili eventualno da slikam menu, pa da mi neko kaze gde da udjem i sta da radim.
A pitanje, zbog nekih problema nisam uplatio na vreme net i iskljucili su me, a na svu srecu imam dobre komsije koji su mene zvali da im zakljucam wifi, pa mogu da "pozajmljujem" net od njih dok me ne ukljuce onda sam ubacio wireless karticu, stavio antenu jer imam neku opremu od ranije kad sam bio na bezicni net. Problem je u tome sto cim se neko od komsija laptopom konektuje na wireless, onda mene izbaci i vise ne mogu da se konektujem, pa cak ni kad oni ugase racunar. Jednom sam restartovao komsijin router i radio je net dok se on opet nije ukonektovao. U cemu je tu problem? Da li moja kartica nije u redu ili sta vec, jer znam da sam ranije ulazio preko fona i sve je funkcionisalo dobro? Moze li to da se popravi i ako moze, kako?
Partybreaker
28.5.2013, 2:37
Ja imam isti ruter i što se tiče prvog problema (sa jezikom), pada mi na pamet kao moguće rešenja da probaš da flešuješ engleski firmware. Ovde (http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080315200231AAX3FVA), a verujem i na drugim mestima, ima hintova kako bi mogao to da uradiš ako zaglaviš sa setup-om na nemačkom jeziku.
Što se tiče drugog problema, probaj da povećaš opseg DHCP Server adresa. Moguće je da je opseg mali i ruteru ponestanu adrese za dodeljivanje, pa automatski diskonektuje po principu FIFO (First In, First Out). Znači, staviš Starting IP Address 192.168.0.100 i Ending IP Address 192.168.0.199, recimo, pa vidi šta se dešava.
Ako ti treba printscreen nekog od menija iz podešavanja rutera, viči.
Stefan1090_
28.5.2013, 14:06
Sto se tice routera, meni ne treba nista specialno, snasao sam se da promenim ime za wifi i da zakljucam, ali ovo da podesim da bude most ne mogu da se snadjem, ako nije problem da okacis sliku sa delom gde se to podesva i kako.
A u vezi komsije, prvi, od kog primam bolji signal ima 2 racunara, laptop i OpenIP TV, pa je verovatno problem u tome, ali drugi ima samo laptop i racunar. U svakom slucaju cu probati da podesim IP, samo prvo me zanima da li onda nece njega da izbacuje net kao sto izbacuje sad mene kad se on konektuje, jer ne bi bas bilo prijatno da shvate da im ja uzimam net.
Nutsbre@ker
29.5.2013, 0:04
Ako je problem koji je opisao Partybreaker nece, jer ces ti samo povecati broip adresa koji ce ruter dodeljivati uredjajima, tako da svako moze da dobije razlicitu, i ima net koji funkcionise. :p
Partybreaker
29.5.2013, 1:15
Evo slike menija u kome se podešava DHCP range, ako sam dobro razumeo šta tražiš od mene. :)
http://i.imgur.com/is6NJza.jpg
Stefan1090_
30.5.2013, 9:36
Hvala ljudi, router funkcionise kako sam zeleo, a net su mi pustili pa nema vise potrebe da se macujem sa komsijom za net, ali u svakom slucaju dobro je da znam kako da sledeci put resim problem ako me iskljuce ..
Da ne otvaram novu temu, a posto nisam pronasao neku adekvatniju, postavicu pitanje ovde.
Naime, skoro sam instalirao wireless ruter i imam problem prilikom konekcije preko telefona. U korisnickom servisu su mi rekli da je razlog tome stariji telefon koji ne podrzava n standard, vec samo b i g. Sa laptopom nemam problema i kaci se najnormalnije. Interesuje me postoji li mogucnost da ruter podesim na b ili g standard, ili nesto slicno, kako bih mogao da se konketujem i preko telefona.
Najverovatnije da može da se ruter podesi da radi u b/g režimu, pogledaj u vajerless podešavanjima rutera.
Ja nesto kao gledah, ali nisam uspeo pronaci, mada sam poprilican laik na ovom polju. Hvala u svakom slucaju.
koji je ruter u pitanju ?
Bem li ga, neki tp link, trenutno sam u vikendici, pa ne mogu da proverim tacan model.
Mario Pavićević
23.6.2013, 19:03
Ides na Wireless stavku, pod Wireless Settings imas mogucnost da biras kanal i imas opciju Mode gde biras rezim rada, 11/54/150mbps ili B/G/N zavisno od modela rutera.
Hvala puno, probacu cim dodjem kuci.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.