PDA

Prikaži potpunu verziju : Long-Range Wifi

mojdezanin
26.3.2013, 1:01
Postovani, ako neko ima iskustva zanimame da li bih mogao wireless antenom uspjeti da uhvatim kucni wireless kod druga koji je oko 600 m vazdusne linije od mene, problem je sto sam ja na selu a sa tog balkona se vidi kuca od druga kod kojeg je dosla optika, za 20 e ima protok od oko 23 mb na speedtestu i ping 7 .

Beagle
26.3.2013, 14:07
Takve stvari su uvek skakljiva tema za diskutovanje. 600 metara nije neki problem sa malo boljom antenom (koju cak i sam mozes da napravis), ali pod uslovom da je i tvoj drugar voljan da saradjuje: Npr. da pozicionira ruter tako da ima sto manje prepreka prema tebi (pored prozora recimo) i/ili da nabavi jacu omni antenu za ruter.

Takodje, sta ti od opreme imas? Ja bih se trudio da izbegnem koaksijalne kablove (posto unose slabljenje u signal), i odmah pored antene vezao WiFi-Ethernet bridge.

Bryan Fury
26.3.2013, 14:25
Takve stvari su uvek skakljiva tema za diskutovanje. 600 metara nije neki problem sa malo boljom antenom (koju cak i sam mozes da napravis)

Jesi siguran? 600 metara nije problem kad su u pitanju AP-ovi internet provajdera, ali običan kućni ruter? :)

Svetislav
26.3.2013, 14:48
Prvo nam moras reci koji Wifi ruter ima tvoj drugar, da li mu se skida antena, ako se skida da se stavi jaca. nije problem i koliko si spreman da ulozis u opremu. Recimo kod tvog drugara, jaca antena 15 - 20 db, kod tebe isto tako sa nekim ruterom recimo tp link 720nd.
Investicija jeste malo veca do 100 eur, ali akoste dobri drugari i na duze staze hocete da delite net isplati se.

Beagle
26.3.2013, 15:09
Jesi siguran? 600 metara nije problem kad su u pitanju AP-ovi internet provajdera, ali običan kućni ruter? :)

Uz malo optimizacije moze. Bas sam u komsiluku namestio konekciju... Budjavi HG ruter sa internom antenom, USB WiFi i obicna omni antena od 5Db dobacuju nekih 70 metara kroz dva debela zida. Sa optickom vidljivoscu i boljom antenom ne bi trebalo da je nemoguce da uspostavi konekciju.

Fresko bi trebao da se izjasni, on ima najvise iskustva sa ovim :)

doctor
26.3.2013, 15:13
Lično mislim da nema šanse da to tako proradi, čak i kada bi bilo konekcije bila bi očajna.
A tek kada je loše vreme...

Ovo je izvodljivo samo uz dve kvalitetne antene (koje, kao što je rečeno, možete i sami da napravite) sa obe strane i sa donekle kvalitetnom opremom.

mare037
26.3.2013, 15:20
Mislim da bez AP i dve antene od 18dBi-20dBi, teško da se uspostavi i održi solidan signal na tih 600 metara. Možeš i da napraviš antene i da uštedite za kvalitetan AP.

Bryan Fury
26.3.2013, 15:25
Uz malo optimizacije moze. Bas sam u komsiluku namestio konekciju... Budjavi HG ruter sa internom antenom, USB WiFi i obicna omni antena od 5Db dobacuju nekih 70 metara kroz dva debela zida. Sa optickom vidljivoscu i boljom antenom ne bi trebalo da je nemoguce da uspostavi konekciju.

Fresko bi trebao da se izjasni, on ima najvise iskustva sa ovim :)

Ok optička vidljivost, ali 600 metara nije malo, bez solidne opreme sa obe strane ne verujem da će to raditi kako valja :)

water wizard
26.3.2013, 15:28
pa najgore je što dok ne probaju ne znaju kako će da radi, a da bi probali moraju da kupe opremu..

Bryan Fury
26.3.2013, 16:23
Jbg, wireless nije samo "sipaj i ne misli" :D Mogu angažovati nekog da im izmeri signal i preporuči opremu, ali ni to neće biti džabe. Kako god, neki posao oko nameštanja, instaliranja i testiranja se ne može izbeći :)

Freško
26.3.2013, 17:20
U suštini dve kvalitetnije Antene od 20-25dB i dva kvalitetnija AP-a sa obe strane tipa TL-WA500G (http://www.tp-link.com.au/products/details/?model=TL-WA500G) će sasvim dobro završiti posao za tu distancu.