Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Wi-fi vs kabl ?

Starface
23.3.2013, 21:33
Jel brza brzina preko kabl-a od wi-fi mreze ?
Znaci ista brzina,sve isto. Ubedjuje me komsija da je brze preko kabl-a a ja mislim da je sve jedno ... :)

GoranSTX
23.3.2013, 21:50
Ako sam dobro shvatio tebe interesuje da li je brzina od npr. 1mbps ista u wireless i LAN mreži? Zvuči pomalo kao pitanje da li je teži kilogram gvožđa ili kilogram perja :)

Pa, obe ove tehnologije mogu da postignu i daleko veće brzine, ali kada su mreže u pitanju uvek postoji teoretski i stvarni maksimum.
Uopšteno rečeno, brzina od 1mbps je ista u obe varijante, ali stvarna brzina zavisi od dosta faktora pri čemu je veza preko kablova daleko manje podložna problemima koji utiču na smanjenje efektivne brzine.

Freško
23.3.2013, 23:02
Goran ti je lepo rekao, Ako etar nije "zagađen" (nema smetnji) vajerles će podjednako dobro raditi kao i žičana varijanta, ali ako u etru ima dosta smetnji vajeles može dosta da podbaci u odnosu na žičanu varijantu, pogotovo to zna da se odrazi na povećanje pinga a ponekad čak i na samu brzinu (protok).

Starface
23.3.2013, 23:47
Govorim npr u prostoru od 30 km bez zidova ako ste na te faktore mislili ;) !

water wizard
23.3.2013, 23:52
za 30 km trebaš da organizuješ profesionalce...

Freško
23.3.2013, 23:53
Smetnje mogu da izazovu ne samo zidovi već i druge vajerles konekcije, električne instalacije i sličnno, Kao i drugi električni uređaji i sve to može a i nemora da utiče na kvalitet signala a samim tim i na kvalitet konekcije.

za 30 km trebaš da organizuješ profesionalce...

Čovek je mislio na 30 kvadratnik metara (verovatno), nešto neverujem da je mislio na 30 kilometara...

Bryan Fury
24.3.2013, 0:07
Opet, ako npr. kopira nešto između dva računara lokalno, biće uglavnom brže preko kabla, pošto su prosečni ruteri i wifi kartice najčešće 54 Mbs. Mada najbolje da on kaže šta je mislio, da ne gledamo u pasulj više :)

Starface
24.3.2013, 1:04
Mislio sam na kvadratne metre :). Moja greska. Pitam jer mi treba takva veza a komsa savetuje kao bolje kablom. S obzirom da je to najobicniji office mislim da ce super raditi wi fi ( net uglavnom za surf) ...

Nutsbre@ker
24.3.2013, 1:46
Ako je za klasican net, nema debelih armiranih zidova, kao sto su ti ranije rekli ako etar nije zagadjen uredjajima koji rade na istim ili slicnim frekvencijama, ili kanalima.. trebalo bi da fercera isto kao i kabl, naravno ako oprema moze to da isprati...

doctor
24.3.2013, 2:16
Meni wireless radi sa pišljivim HG520c koji daje Telekom svojim ADSL korisnicima u krugu od nekih 7m oko njega kao zmaj u zavisnosti od prepreka... Isti taj HG520c doduše kod komšije radi 2x gore... Ako se isprsiš za kvalitetniji ruter neće biti bilo kakvih problema...

orange47
24.3.2013, 11:18
kabal ti je uvek bolje resenje, ne samo zbog brzine vec i pouzdanosti, sigurnosti, itd . jedino sto ne izgleda lepo ako nemas kanalice i slicno.

player1
24.3.2013, 12:01
Uz nase sugave brzine interneta dodje mu isto dal je preko wifi ili kabla.

Ali kada internet postane bolji, wifi ce biti prilicno limitiran u odnosu na kablovsku vezu,

orange47
24.3.2013, 15:15
Uz nase sugave brzine interneta dodje mu isto dal je preko wifi ili kabla.

Ali kada internet postane bolji, wifi ce biti prilicno limitiran u odnosu na kablovsku vezu,

ali mozda wifi i sad lose utice na kasnjenje/ping. na nekom forumu su pricali o tome.

GoranSTX
24.3.2013, 15:24
Wireless saobraćaj je komplikovaniji od kablovskog, tako da za istu količinu korisnih informacija mora da se prenese više paketa (tačnije podataka) kroz mrežu (koji su pri tome daleko podložniji gubitku i koliziji) te je samim tim limitiran. Na manjim brzinama tj. u kućnim uslovima, se to najčešće ne primećuje, ali tamo gde je potrebno postići veće brzine kabal uvek ima prednost...

Milan1997
24.3.2013, 16:10
Za sada dajem prednost kablovima, sve ima svoje mane i vrline... Wi-Fi ima "prepreke" u širenju signala, tako na primer metal smanjuje jačinu signala prema PC-u, sad sve zavisi od vrste Wi-Fi signala. Kabal je bolji i sigurniji ali ima ograničenje, i nema nikakvih prepreka u dotoku interneta od modema do računara (osim ako nije oštećen, što je kod mene bila česta pojava :kreza: ). Tako da je kabal za sad najbolji...

Kojic_M
25.3.2013, 2:05
Wireless je nuzno zlo :D Uvek glasam za kabl :to_care:

Mac4LiF
25.3.2013, 10:55
Ima li razlike izmedju utp kabla i elektricnog(shuko utucnice) sem duzinske ;) i po pitanju brzine ?!

Mario Pavićević
25.3.2013, 11:10
Naravno da ima. UTP kabl se sastoji od parica, tj. ukrstenih zica cime se postize snizavanje elektromangetnih smetnji, dok standardna elektricna instalacija instalacija ima klasicne "prave" provodnike. Pored toga, UTP cabl sadrzi 4 parice, te je moguce ostvariti protok i do 1Gb na udaljenosti od 100m(stime sto je potrebno pazariti odgovarajucu kategoriju kabla).
Koriscenje strujne mreze za kreiranje lokalne mreze je po meni opcija koja se koristi jedino ako nema drugog izbora jer zahteva posebnu opremu, lose izvedena instalacija moze praviti smetnje i srozati brzine, a isto vazi i za poluisrpravne uredjaje sa motorima poput ves masine, busilice i slicne aparate.

Mac4LiF
25.3.2013, 13:36
Koriscenje strujne mreze za kreiranje lokalne mreze je po meni opcija koja se koristi jedino ako nema drugog izbora jer zahteva posebnu opremu,

Hvala na brzom odgovoru !

Sto se tice lokalne mreze ,izbora i posebne opreme ... to nije u pitanju(bar tako mislim).
Pitam jer mi je razlika u brzini protoka.Dok je NAS bio pored lapa (utp{koristen kratki kabl}/router),
brzina je bila oko 9,5mb. Sad je NAS dole(prizemlje)zbog streamovanja na tv.Router je takodje dole.
Dok je lap spojen sa routerom(NASom) preko el.mreze.I kad stavljam nesto na NAS ,brzina je nesto malo vise od 4mb.

Sad posto sam u mogucnosti da opet spojim lap sa prizemljem putem utp-a(mada nece izgledati bas lijepo-donekle),pitam se koliko mogu ocekivati
skok u brzini ?

Sto se tice ostalih el.aparata na funkcionisanje same mreze nisam uocio ama bas nikakve side off efekte.

Ps. Sta podrazumevas pod posebnom opremom ?

water wizard
25.3.2013, 13:44
sve to zavisi od brzine rutera, kablova, mrežnih kartica, brzine hard diska sa kog se čitaju podaci.. jedino može da ti smeta kabl na laptopu jer neće biti baš mobilan, ja ponekad gledam neki video preko wifi mreže sa drugog kompjutera, ali opet i tu postoji uslov da je dobar signal, i opet brzina rutera i mrežne kartice (bežične)

Mac4LiF
25.3.2013, 17:12
^ Ma da , poznata mi je ta spika u globalu.Pustao sam i ja HD rip sa lapa(sprat-prizemlje) na tv bez ikakvih problema (leg-a).

U biti ja i uopste nemam problema sem eto sto bih se volio informisati odnosno cuti tudja misljenja u vezi "problematicne brzine". Evo upravo sada stavljam jedan fajl sa lapa na NAS preko wi-fi-a. Brzina je izmedju 2.5 do 3mb-a.

Stvar je u tome bila(srecom proslo vrijeme) sto sam imao situacije od 35gb-a do 120gb-a fajlova da "preselim" sa ext.hdd-a na NAS.
Pa se znalo oduziti po nekoliko sati(pola dana). Pa zbog toga "kukam" na razliku izmedju 4 i 9 mbps. :)

Napravit cu mali opit sa utp kablom od 15-20m pa cu vas obavesit da li ima razlike.

igor7
27.3.2013, 14:09
Kod mreza deklarisanih kao 100Mbps maksimalna teorijska brzina je 100 (megabita)/8(bajtova)= 12,5 MB (megabajta). To su idealni uslovi koji tesko da ce postojati u stvarnosti. Brzina zavisi kako od kvaliteta mrezne opreme i kablova, drajvera kartice, duzine kabla itd... Obicno se uzima da je brzina u proseku za 30% sporija.

Ista formula vazi i za tzv Gigabit Ethernet samo je sve uvecano za 10x. Tako cemo ovde imati maksimalni prenos od 125MBps (megabajta) ali su odstupanja od deklarisane bezine jos veca. Tako, naprimer, nekvalitetan switch ili ruter moze da smanji brzinu za pola. Kod Gigabit Etherneta kablovi imaju mnogo vecu vaznost nego u prvom slucaju.

Najrasireniji WiFi standard je "G" sa svojih teorijskih 54Mbps U praksi, tesko ostvariva vrednost i generalno je za jedno 30% manja od deklarisane.
Sa brzim standardima nisam imamo dobro iskustvo i (na primer, standard "N") je radio kvalitetno do udaljenosti od nekoliko metara.