PDA

Prikaži potpunu verziju : Прегревање графичке картице?

Pekithejam
12.3.2013, 18:01
Е овако, поседујем асусов лап топ који у себи осим NVIDIA GeForce GT 630m графичке картице, 4 гигабајта РАМ меморије има и Intel Pentium B960 процесор (двојезграни, 2.2 GHz).

У одређеним играма као што су на пример ПЕС 2013, први део Assassins Creed серијала, затим најновнији Tomb Raider, имам очигледно одређене проблеме са графиком. Небитно од подешавања, често се у току игре дешава да графика "зариба". Рецимо, у ПЕС-у се то види тако што се по сред терена од трибине до трибине створи некаква линија. У Томб Раидеру пак настане цео зид равног једнобојног карактера. Не знам како то да објасним, али када се деси следећи пут, ставићу и скринове. Е сад, на ПЕС-у тај проблем решим брзим притиском на алт+таб, спустим игру, а онда је опет подигнем са таскбара и та грешка у графици се изгуби. То је додуше немогуће урадити са овим осталим играма. С друге стране НБА 2к13 и ФИФА 13 ми рецимо раде без грешке, као и најновији Хитман.

Ствара ми се тај утисак да долази до прегрејавања нечега, што је додуше чудно јер је лаптоп "најопуштенији" за време играња ПЕС-а, најмање се чује и најмање греје, али се опет ту дешавају ти багови. Драјвере наравно апдејтујем свакодневно.

Дакле било какав савет би ми значио. Моја претпоставка је да ми треба постоље са кулером за лаптоп. Ако је то, онда би ми значио неки савет око цене тога и уопште куповине. :)

water wizard
12.3.2013, 18:31
može bilo koje postolje samo da duva odzdo

Pekithejam
12.3.2013, 18:37
može bilo koje postolje samo da duva odzdo

А сматраш да су багови у графици сигурно због прегрејавања?

water wizard
12.3.2013, 19:03
pa verovatno, jer nikad laptopovi nisu bili dobri za igrice..

mare037
12.3.2013, 19:30
Pre nego što pogađaš da li je, istestiraj nekim programom (CPUID Hardware Monitor, SpeedFan, SiSoft Sandra i slično), temperature komponenti. Mada, ja sam ubeđen da su tebi te anomalije nastale zbog verzije driver-a, jer u nekim igrama koje su takođe zahtevnije nemaš tih problema. Probaj da vratiš driver jednu-dve verzije unazad pa isprobaj da li je i dalje isto. Primer: ako je recimo 13.2 stavi 13.1 ili 13.0, ne mora nazad na 12.0, mada slobodno možeš i za ceo broj da vidiš kako se tada ponaša. To što su najnoviji, ne znači da će sa njima svaka igra da radi bez greške.

cane.prebranac
12.3.2013, 19:30
Proveri prvo temperature, sa ovim http://www.softpedia.com/get/System/System-Info/HWMonitor.shtml

Pekithejam
13.3.2013, 0:22
pre nego što pogađaš da li je, istestiraj nekim programom (cpuid hardware monitor, speedfan, sisoft sandra i slično), temperature komponenti. Mada, ja sam ubeđen da su tebi te anomalije nastale zbog verzije driver-a, jer u nekim igrama koje su takođe zahtevnije nemaš tih problema. Probaj da vratiš driver jednu-dve verzije unazad pa isprobaj da li je i dalje isto. Primer: Ako je recimo 13.2 stavi 13.1 ili 13.0, ne mora nazad na 12.0, mada slobodno možeš i za ceo broj da vidiš kako se tada ponaša. To što su najnoviji, ne znači da će sa njima svaka igra da radi bez greške.Пробао сам различите верзије драјвера, чак и од кад имам овај лаптоп (а имам га добрих 7 месеци), изашло је бар 7, 8 апдејта за драјвере, проблема је увек било. До драјвера није сигурно. Биће да је грејање.

Иначе, не могу да направим скрин кад настане тај баг. Скриншат из неког разлога испадне скроз црна слика.

mare037
13.3.2013, 2:21
A jesi li očitao merenja sa nekim od onih programa?

Aleksandar_021
13.3.2013, 11:50
Meni se ovo desavalo sa MSI laptopom. Pod hitno na ciscenje i da ti skinu fabricku "pastu" sa Grafike i Processora! Ta fabricka pasta, iliti zvaka moze samo stete da napravi, i kod mene jos nije ni bila postavljena kako treba. Bilo je na kile :D Meni je temperatura graficke isla i do 95 stepeni, a procesora na 80 i kusur...Tako mnogo se bio pregrevao da sam Windows instalirao tako sto sam u januaru mesecu laptop stavio na sims, sa spoljne strane :kreza: Verujem da tada temperature nisu presle 10 stepeni :D
EDIT: Kao dokaz, instalacija Windowsa na moru :D Ovo inace nisam ja radio, nego drugar kome sam dao laptop da nosi na more jer mu je trebao za fax, a isao je na 2 meseca da radi, pa smo se menjali, ja njemu laptop on meni brutalan desktop :D Preporodio sam se za ta 2 meseca :D

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/391543_3767010625876_168490499_n.jpg

JohnnyNT
13.3.2013, 12:03
Otapa hranu iz zamrzivača uz pomoć laptopa? :D

Aleksandar_021
13.3.2013, 12:14
Otapa hranu iz zamrzivača uz pomoć laptopa? :D
Paprika tacnije :D

Pekithejam
13.3.2013, 15:08
http://img16.imageshack.us/img16/148/merenja.jpg

Одрадио сам мерења. Минималне вредности су пре уласка у игру, максималне у тренутку појављивања багова у графици.

Remedy
13.3.2013, 15:31
Rekao bih da se mnogo greje. Meni ovaj gt555m nije presao 65 C, a ni procesor (i3) ne ide preko 70 C. Da nemaš neki stolnjak ispod laptopa (ili nešto slično), pa da zapuši usis za vazduh?

Pekithejam
13.3.2013, 15:51
rekao bih da se mnogo greje. Meni ovaj gt555m nije presao 65 c, a ni procesor (i3) ne ide preko 70 c. Da nemaš neki stolnjak ispod laptopa (ili nešto slično), pa da zapuši usis za vazduh?

Не, стоји на дрвеном столу, а цео део за хлађење му је на ивици стола, откривен је.

SlobaNBG
13.3.2013, 16:11
To mi deluje kao da ti ne radi(mozda ih imas vise) ventilator, a mozda i sama termalna pasta ne valja.

Remedy
13.3.2013, 16:17
Po stanju baterije deluje da je relativno nov laptop, tako da ne verujem da je pun prašine. Da nemaš neku aplikaciju za "thermal management" (kako bi se to već moglo prevesti)? Ja imam nešto tako i stoji mi podešeno na "efficient thermal dissipation" (postoje i opcije tipa standard, super silent...). Verovatno će ti neko ko ima takve komponente javiti koje su normalne temperature, meni su idle (Min u HW monitoru) ispod 40C.

Pekithejam
13.3.2013, 19:46
po stanju baterije deluje da je relativno nov laptop, tako da ne verujem da je pun prašine. Da nemaš neku aplikaciju za "thermal management" (kako bi se to već moglo prevesti)? Ja imam nešto tako i stoji mi podešeno na "efficient thermal dissipation" (postoje i opcije tipa standard, super silent...). Verovatno će ti neko ko ima takve komponente javiti koje su normalne temperature, meni su idle (min u hw monitoru) ispod 40c.
Па имам га тек пола године. Немам никакву апликацију за тако нешто, тако да би ми добро дошао савет шта да скинем за тако нешто. :)

to mi deluje kao da ti ne radi(mozda ih imas vise) ventilator, a mozda i sama termalna pasta ne valja.
Немогуће је да не ради, чујем га ја да дува. Сад, можда би требао да ради боље, да јаче дува или како већ...

mare037
13.3.2013, 20:04
Negde sam pročitao da je za GT630m "podnošljiva" temperatura od 90c pri maksimalnom opterećenju, dok je već preko 100-105c zabrinjavajuće. Da li još uvek imaš garanciju na njega? Ako ne, eventualno možeš da proveriš ventilatore ili da nabaviš postolje, koje je po meni isplativa investicija.

Pekithejam
13.3.2013, 20:08
negde sam pročitao da je za gt630m "podnošljiva" temperatura od 90c pri maksimalnom opterećenju, dok je već preko 100-105c zabrinjavajuće. Da li još uvek imaš garanciju na njega? Ako ne, eventualno možeš da proveriš ventilatore ili da nabaviš postolje, koje je po meni isplativa investicija.

Па да, купићу постоље првом приликом. Гаранцију имам наравно. Иначе, прочитао сам негде на нету да вађење батерије док је укључен у струју такође смањује темепратуру. Шта се зна о томе?

mare037
13.3.2013, 20:11
Naravno da povećava temperaturu. Nije valjda da je držiš i dok je uključen u struju? :)

Pekithejam
13.3.2013, 20:18
Ма јок. :d

Јбг, рестрикције су оставиле трагове на мене, никад не знаш кад ће да искључе, хоћу бар да стигнем да се сејвујем. :))

Ево извадио сад, видећу хоће и бити значајнијих промена. :)

water wizard
13.3.2013, 20:53
pa čekaj vi vadite bateriju kad god ga uključite u struju?? :kreza:

brandzaman
13.3.2013, 21:12
Ako je ne vadi pored takvih temperatura CPU i GPU trajace samo toliko dok ga ne stavi na punjac :) Ne vade je mnogi zato im traje pola godine :)

Remedy
13.3.2013, 21:46
Па имам га тек пола године. Немам никакву апликацију за тако нешто, тако да би ми добро дошао савет шта да скинем за тако нешто. :)
To bi trebalo da si dobio na laptopu ako je kupljen sa OS-om, ili eventualno da skineš sa sajta proizvođača. Ovo što ja koristim je za lenovo, na laptopu postoji posebno dugme za promenu režima hlađenja.

Što se tiče vađenja baterije, tj trajanja, mislim da je veći problem to što je baterija stalno puna kada se ne vadi. Na lenovo postoji aplikacija koja omogućava da baterija bude stalno na 50% kapaciteta ako se laptop pretežno koristi uključen. Tako da ja to koristim i ne vadim bateriju.

Tebi je i procesor preterano vruć. Negde na tim temperaturama 85C-95C (zavisno od modela) kreće thermal throttling.

Pekithejam
13.3.2013, 22:53
To bi trebalo da si dobio na laptopu ako je kupljen sa OS-om, ili eventualno da skineš sa sajta proizvođača. Ovo što ja koristim je za lenovo, na laptopu postoji posebno dugme za promenu režima hlađenja.

Što se tiče vađenja baterije, tj trajanja, mislim da je veći problem to što je baterija stalno puna kada se ne vadi. Na lenovo postoji aplikacija koja omogućava da baterija bude stalno na 50% kapaciteta ako se laptop pretežno koristi uključen. Tako da ja to koristim i ne vadim bateriju.

Tebi je i procesor preterano vruć. Negde na tim temperaturama 85C-95C (zavisno od modela) kreće thermal throttling.
Није купљен са ОС-ом, без је купљен тако да сам све на њему сам инсталирао. Скинуо сам сад SpeedFan али не смем нешто много да чачкам како не би нешто зај***о. Покушавао сам два пута данас да одиграм Томб Раидер и багови у графици сад настају само пар минута после паљења, што је стварно иритирајуће.

Да ли могу некако да проверим са колико процената снаге ради кулер у току игре? Капирам да уколико би мануелно повећао његово хлађење, да би лап топ био бучнији, али би имао и мање температуре.

Иначе док куцам ово, дакле само са укљученим Хромом, температуре се крећу око 55 степени.

C64freak
19.3.2013, 3:03
Meni se ovo desavalo sa MSI laptopom. Pod hitno na ciscenje i da ti skinu fabricku "pastu" sa Grafike i Processora! Ta fabricka pasta, iliti zvaka moze samo stete da napravi, i kod mene jos nije ni bila postavljena kako treba. Bilo je na kile :D Meni je temperatura graficke isla i do 95 stepeni, a procesora na 80 i kusur...Tako mnogo se bio pregrevao da sam Windows instalirao tako sto sam u januaru mesecu laptop stavio na sims, sa spoljne strane :kreza: Verujem da tada temperature nisu presle 10 stepeni :D
EDIT: Kao dokaz, instalacija Windowsa na moru :D Ovo inace nisam ja radio, nego drugar kome sam dao laptop da nosi na more jer mu je trebao za fax, a isao je na 2 meseca da radi, pa smo se menjali, ja njemu laptop on meni brutalan desktop :D Preporodio sam se za ta 2 meseca :D

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/391543_3767010625876_168490499_n.jpg
Genijalnoooo :kreza: