PDA

Prikaži potpunu verziju : CCNA sertifikat samostalno

zukov
8.3.2013, 0:33
Pozdrav svima

Trenutno sam pri kraju master studija na ETFu, na smeru sistemsko inženjerstvo i radio komunikacije (na osnovnim sam bio na radio komunikacijama) i doslo je vreme da se trazi posao. Koliko sam do sada primetio jako bi mi bilo korisno da posedujem bar CCNA Cisco sertifikat, odlucio sam da bi bilo dobro da polozim taj sertifikat. E sad, pripremni kursevi nisu ni malo jeftini, iako imam popust kao student ETFa, a i na ETFu kurs počinje tek u novembru. Tako da sam odlučio da samostalno pokušam da spremim ovaj ispit.

Pitanja su:
-Koju literaturu mi preporučujete (knjige i simulatori), bilo bi dobro da su na srpskom ali ni engleski nije nikakav problem?
-Koliko vremena je po vama potrebno da se dobro spremi ispit?

Bryan Fury
8.3.2013, 1:17
Zaboravi srpski, sva literatura, ispiti itd. su na engleskom jeziku :) Najbolje krenuti od zvaničnog sajta:

http://www.cisco.com/web/learning/certifications/associate/ccna/index.html

i Cisco literature:

http://www.ciscopress.com/store/ccna-640-802-official-cert-library-updated-9781587204388

Vreme je individualno, sve zavisi koliko su zainteresovan, koliko ti ide i koliko vremena imaš. Neko savlada za tri-četiri meseca, neko mnogo duže. Imaš i gomilu tutorijala na Youtube-u naravno :)

orange47
8.3.2013, 10:57
i ja spremam CCNA. mislim da treba bar jedno mesec dana ucenja. imas ovde pomoc: http://www.9tut.com/
postoji i emulator za rutere i slicno: http://www.gns3.net/

Bryan Fury
8.3.2013, 11:03
Za mesec dana nema šanse, osim ako neko već ima puno iskustva ili samo uči napamet rešenja testova :)

GoranSTX
8.3.2013, 11:17
Izvinjavam se što kradem temu, ali imam jedno pitanje opšte prirode vezano za Cisco sertifikate. Jel oni pokrivaju samo Cisco tehnologije ili se radi i mreža generalno (lejeri, protokoli...)?

orange47
8.3.2013, 11:54
na ccna kursu se najvise i uci sve to generalno, jer bez toga ne moze. ima nekih stvari koje su specificne za cisco proizvode (komande, protokoli).
@Bryan Fury
covek je sa ETF-a, tako da moze to vrlo brzo da savlada.

Bryan Fury
8.3.2013, 12:17
Za mesec dana teško, ako nije radio sa cisco ruterima i nema praktičnog iskustva sa umrežavanjem, može da bude odakle hoće :)

igor7
8.3.2013, 14:39
Za mesec dana teško, ako nije radio sa cisco ruterima i nema praktičnog iskustva sa umrežavanjem, može da bude odakle hoće :)

Upravo tako. Praksa, praksa, praksa.... Bez prakse teorija se moze zakaciti macku za rep.

Najbolje bi bilo kada bi postojala mogucnost da covek volontira u nekoj firmi koja ima njihovu opremu ukoliko bi uspeo da napravi takav aranzman.

Bryan Fury
8.3.2013, 14:42
Najbolje bi bilo kada bi postojala mogucnost da covek volontira u nekoj firmi koja ima njihovu opremu ukoliko bi uspeo da napravi takav aranzman.

Slažem se, to bi bilo idealno, može i neka škola računara kojoj treba pripravnik ili nešto slično :)

orange47
8.3.2013, 14:57
moze dosta da se nauci i sa emulatorom i dobrom literaturom. cuo sam da su neki pretvorili racunar u (uzasno spori) ruter pomocu emulatora.
inace, ima na ebay jeftinih, polovnih, starih rutera (10Mbit).

Neutrino
8.3.2013, 15:17
Što je to problem? Volontiranje može bez problema da se obezbedi kroz program praktične nastave na bilo kom fakultetu. Sve što je potrebno je malo truda i raspitivanja da se "upadne" u odgovarajuću firmu a pod "odgovarajuća" mislim pre svega na one koje su orijentisane na Internet usluge i telekomunikacije. Ja sam svojevremeno kroz praktičnu nastavu volontirao u NOC-u jednog od naših poznatijih Internet provajdera i mogu slobodno reći da je količina praktičnih informacija koju sam tom prilikokom pokupio nemerljiva. Knjige i upoznavanje sa teorijom (protokoli, procedure itd.) jesu bitne ali apsolutno ništa ne može da se meri sa praksom i upoznavanjem sa time kako to profesionalci svakodnevno rade.

nicpid
8.3.2013, 16:23
CCNA je dosta lak, ne treba da ides na akademiju da bi ga polozio ako si polagao predmete vezane za mreze.

Imas sajtove sa literaturom i svim testovima i na to ti samo treba cisco packet tracer, to je njihov emulator na kom mozes sve vezbe da odradis, softver je licenciran ali moze da se nadje i besplatno...
Nista ne moze da zameni praksu ali je taj packet tracer nesto najblize.

Ti si na etf-u, tako da ne bi trebalo da bude problema.

Freško
8.3.2013, 18:17
Kada sam ja svojevremeno završavao Microsoft najbolju literaturu za učenje je ubedljivo imao www.testking.com (http://www.testking.com) . Vredi pogledati i šta imaju za CCNA

orange47
8.3.2013, 19:09
CCNA je dosta lak, ne treba da ides na akademiju da bi ga polozio ako si polagao predmete vezane za mreze.

Imas sajtove sa literaturom i svim testovima i na to ti samo treba cisco packet tracer, to je njihov emulator na kom mozes sve vezbe da odradis, softver je licenciran ali moze da se nadje i besplatno...
Nista ne moze da zameni praksu ali je taj packet tracer nesto najblize.

Ti si na etf-u, tako da ne bi trebalo da bude problema.

mislim da taj packet tracer radi samo nekakvu simulaciju, dok Dynamips/GNS3 ima pravu emulaciju. trebaju ti oba.

joeya1k
24.5.2013, 14:09
Jel polagao neko skoro ili mozda ovaj novi 100-101 i 200-101, interesuje me kako izgleda ispit, kakvih vrsta pitanja ima, na cemu najvise insistiraju. Moze i konkretno neka pitanja koja su vas zbunila, iznenadila..

Martok
24.5.2013, 19:04
To "dosta lak" ...
ucenje i polaganje ispita nisu ista stvar. Polozio sam CCNA i mislim da su svi u mojoj grupi prosil. Razlika medju nama je itekako osentna. Ko hoce moze da nadje sve ptanja koja dolaze na ispitu nabuba za mesec dana i polozi ko od sale. Ali ko oce da uci, u knjizi je toliko toga recno i ima poprilicno da se nauci ...
Sto se mene tice da mozes da naucis sam, ali ako te stvarno zanima kurs je bolji jer ta razmena ideja sa ostalim polaznicima i to iskustvo koje mozes da izvuces od instruktora ... to ce ti biti puno teze da dobijes iz knige ...

Martok
24.5.2013, 19:07
Jel polagao neko skoro ili mozda ovaj novi 100-101 i 200-101, interesuje me kako izgleda ispit, kakvih vrsta pitanja ima, na cemu najvise insistiraju. Moze i konkretno neka pitanja koja su vas zbunila, iznenadila..

Ne secam se ni kao se zove sajt ni kako se zove aplikacija koja ide uz to :)
Ali postoje kolekcije testova koje se rade u tom simulatoru ispta ... glavnom je sve aktueno i skoro potpuno imitira pravi ispit
Smaraj se malo po googlu, nacices ...