PDA

Prikaži potpunu verziju : Ograničavanje brzine preko interneta

MrDzeri
24.2.2013, 20:51
Imam ruter Huawei HG8245, na njega je nakaceno 5,6 uredjaja preko wirelessa.. Mogu li kako da ogranicim brzinu odredjenim kompjuterima ?

Freško
24.2.2013, 21:14
Jedino da na svaki od računara instaliraš net limiter, taj ruter koji ti imaš nema takvu mogućnost, znači limiter ili neki mnogo mnogo skuplji harverski uređaj koji ima tu mogućnost... Ili da se baciš u samogradnju pa da napraviš neki mikrotik ruter koji ce to da radi ali to baš i nije jednostavno. Pa smaram da će ti NET Limiter (http://www.netlimiter.com/) najbolje odraditi posao.

MrDzeri
24.2.2013, 21:24
A imam dva kompjutera kod komsije :) .. a dao sam mu sifru, ali samo bih zbog mog protoka da se osiguram.. On neka provjeva mail, ide na fb. Za to mu ne treba mnogo protoka.. Vazi hvala !

Freško
24.2.2013, 21:31
Nažalost nema ti onda pomoći osim da kupiš neki skupi ruter koji ima mogućnost da ograničava protok svakom zakačenom računaru ponaosob ili da se baciš na samogradnju mikrotika, što nije jednostavno jer ti je potrebno semi pro poznavanje mreža u šta sumnj da ga poseduješ jer da ga imaš ti nebi pitao ovde za savet ;)

Što se hardverske strane takvog billda tiče bio bi ti dovoljan jedan P3 sa 128mb nekakvim bilo kolkim hardom i jedna LAN kartica preko koje bi ulazio net i jedna PCI vajerles kartica sa ateros čipsetom za WLAN. Ali kao što rekoh sama konfiguracija mikrotika je teži deo posla...

water wizard
24.2.2013, 21:41
ma koliko je to posla da se sve to napravi zbog komšije.. i ti imaj malo poverenja, baš ako počne da se guši saobraćaj vidi popričaj s njim i dogovori se.. :rolleyes:
Evo i ja delim internet 4MB sa nekoliko kompjutera i sve radi normalno, osim ako pustim neki težak dl ili torent:)

NjegovaWisost
25.2.2013, 2:13
ma koliko je to posla da se sve to napravi zbog komšije.. i ti imaj malo poverenja, baš ako počne da se guši saobraćaj vidi popričaj s njim i dogovori se.. :rolleyes:
Evo i ja delim internet 4MB sa nekoliko kompjutera i sve radi normalno, osim ako pustim neki težak dl ili torent:)

Zavisi za šta ga koristiš. Ako igraš PC igre, i da imaš 10mbs kao ja, kada ti drugi uređaj povuče u piku punu brzinu, ovaj drugi zna da zašteka...

Mario Pavićević
25.2.2013, 13:56
Nažalost nema ti onda pomoći osim da kupiš neki skupi ruter koji ima mogućnost da ograničava protok svakom zakačenom računaru ponaosob ili da se baciš na samogradnju mikrotika, što nije jednostavno jer ti je potrebno semi pro poznavanje mreža u šta sumnj da ga poseduješ jer da ga imaš ti nebi pitao ovde za savet ;)

Što se hardverske strane takvog billda tiče bio bi ti dovoljan jedan P3 sa 128mb nekakvim bilo kolkim hardom i jedna LAN kartica preko koje bi ulazio net i jedna PCI vajerles kartica sa ateros čipsetom za WLAN. Ali kao što rekoh sama konfiguracija mikrotika je teži deo posla...

Fresko ti si se igrao sa mikrotikom dosta, koliko mu recimo RB750 zavrsava posao za njegove potrebe, sa cenom od 50e meni deluje kako daleko bolje resenje sto se tice prostora/buke/pouzdanosti/potrosnje struje od nekog matorog P3?

Freško
25.2.2013, 20:57
Kolega Mario, svakako je bolje da uzme neku finu MT ruterbord ploču sa već instaliranim mikrotikom nego da pravi MT makinu od nekog P3 računara. E sad podela neta kroz MT (baram meni) je najlakše kroz pravljenje Hot Spota. RB750 može u netiksu da se kupi za oko 50 Eura koliko vidim, e sad na njega je instaliran MT sa licencom Level 4. Treba da se proveri na netu da li L4 licenca podržava kreiranje Hot Spotovo. Ako podržava onda je to ok, ali covek nije naglasio da li ima dobru volju da u celu priču uloži 50 Eura.

Edit:
Proverih sa L4 Licencom (http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License) može da kreira Hot Spot sa do 200 aktivnih korisnika.

igor7
26.2.2013, 1:53
Ako budes imao srece i ako tvoj ruter podrzava DD-WRT firmver, to ce ti biti najbolje resenje.

http://www.dd-wrt.com/

Evo ti primer kako je covek to odradio

http://markmaunder.com/2011/01/26/how-to-reliably-limit-the-amount-of-bandwidth-your-room-mate-or-bad-office-colleague-uses/

P.S. Sada sam proverio u njihovoj bazi. Nema tvog Huawei cuda ((
:)

Nabavi neki jeftini Dlink i sa ovim firmerom si resio problem koji imas.

MrDzeri
26.2.2013, 3:11
Ma ja koristim opticki internet, brzina 30 Mb/s.. Ali eo vise od mjesec dana meni ni na LAN nece da prebaci 5 Mb/s.. Zvao sam operatera i sve kod njih sve u redu.. Cak sam na ruteru izgasio wireless, povezao ga sa racunarom preko LAN-a i dalje mi speed test preko 5 Mb/s ne izbaca.. Youtube koci ne moze normalno nista da pusti.. ali kad skidam na torent ide mi brzina do 2 MB :confused: :eek: .. A ovo za ogranicavanje sam pitao cisto informativno ako moze preko mog rutera..

Svetislav
26.2.2013, 11:02
kao sto Freško rece MK rb 750 zakon za takve stvari.

cane.prebranac
26.2.2013, 12:47
Nesto tu tebi nije u redu sa netom, taj operater se pravi lud, na 30Mb ne bi trebalo da ima nikakvih problema, da nakacis i 10 kompova. Pritegni ti njih malo.

igor7
26.2.2013, 14:24
Tako je.
Obrati se lepo provajderu i opisi problem. Ili on tu nesto folira ili mu nije pravilno podesen tzv "traffic shaping". Jedino u tom slucaju na 30MBps mozes da izvuces 2MBps preko torenta jer provajderi koji ga koriste smanjuju prioritet paketima koji nose torent podatke i na taj nacin rasterecuju sistem od zagusenja

U svakom slucaju, nista te nece kostati da se obratis sa molbom da provere sta nije u redu.

Freško
26.2.2013, 16:06
Jedino u tom slucaju na 30MBps mozes da izvuces 2MBps preko torenta jer provajderi koji ga koriste smanjuju prioritet paketima koji nose torent podatke i na taj nacin rasterecuju sistem od zagusenja

Mislim da ti nisi razumeo Džerija, on čovek kaže da na torentu ima DL od 2 Megabajta u sekundi a ne 2 Megabita.

Što će reći da ako je takva situacija i ako in ima 2 Megabajta DL na torentu a njemu spid test meri 5 Megabita. To može da bude svašta pa čak i neki virus. Skoro sam takav slučaj imao kod jednog lika na SBB-u koji ima isto pogolem paket. Torent mu rade lepo a brauzer štuca. I ispostavilo se da je bio nešto Crom brauzer u problemu, iz njega štuca net i veliki je ping. Kada sam instalirao Mozilu sve normalno radi. Bio je neki problem do chroma, mrzelo me da čačkam i ispitujem pa sam mu instalirao nov OS, ja uzeo crvenu, njemu radi sve i lepo njemu - Lepo meni :D

Mario Pavićević
26.2.2013, 16:21
Ako je sumlja na viruse, onda instalacija NetLimitera, i u njemu proveriti statistiku, da li neki proces pravi protok iako to ne bi trebalo da radi.
Eventualno mozes i da dignes racunar u safe mode with network support i da onda izmeris brzine/ping. Ako je i tada los, onda definitivno ulozi ponovo zalbu provajderu.

igor7
26.2.2013, 16:42
Ako je sumlja na viruse, onda instalacija NetLimitera, i u njemu proveriti statistiku, da li neki proces pravi protok iako to ne bi trebalo da radi.
Eventualno mozes i da dignes racunar u safe mode with network support i da onda izmeris brzine/ping. Ako je i tada los, onda definitivno ulozi ponovo zalbu provajderu.

Moze i tako....
Isao sam logikom da ako mu spid test pokazuje 5 megabita, onda ne moze torent da ide preko toga.

Samo da dodam za one koji nisu upuceni... ovaj DD-WRT firmver je izizetno mocna stvar koja od rutera cene od 15-20 eur pravi mocan mrezni uredjaj koji bi kostao vise stotina evra! I sto je najlepse, sve je potpuno besplatno.