Prikaži potpunu verziju : Secret Files: Tunguska
Evo izasla je i Secret Files: Tunguska. Svidja mi se grafika i izvodjenje, te naravno dobra prica, kakvih danas ima malo na trzistu avantura.
Pre sam vec odigrao demo koji mi se svideo. Sad je vreme za uni igru.
Kakvi su vasi utisci?
Ajde opisi malo detaljnije radnju i to,i reci mi hardversku zahtjevnost.
Pa radnja mi je dobra jer se radi o tunguskoj eksploziji. U ulozi si kcerke, kojoj je nestao otac, a on se bavio tunguskom eksplozijom. Vidi se da je liki imao neke tajen iz proslosti, a i ti koji su ga maznuli su neki cudni, kao neke sjene.
Nisam jos daleko dogurao, ali cini se dobra.
Hardverska zahtevnost po mojem nije velika.
Thnx,pogledacu jos recenzije i screenshotove po netu pa cu da odlucim 'ocu li da je kupim,djeluje intrigantno,zaplet i tako to,a to mi je najbitnije kod avantura.
Shlaymara
16.2.2007, 17:23
Upravo sam zavrsio igru, pa da prozborim koju o istoj.
Igra je klasicna Syberiolika P&C avantura. Syberia u pokusaju. Ne samo da je glavni lik devojka, nego se cak i slicno zovu:p . Iako zaostaje za syberiom u svakom pogledu, daleko od toga da je igra losa.
Grafika je fina za oko i nenapadna. Malko izgleda kao izlizana, ali to je mozda do mog monitora. Neke lokacije su bas odlicno odradjene, recimo deo u Tunguskoj. Likovi su manje vise dobro animirani, ali nema trcanja(komican deo u vecini igara). Animacije medju nivoima su odlicne.
Zvukovi u igri su dobri kao i muzika(koje skoro da i nema). Ali je zato voice acting katastrofa. Glasovi su pozajmili glumaci F kategorije, a i sam tehnicki deo je odradjen boze sacuvaj. Ponekad je stvarno smesno slusati kako pricaju.
Inventar je dosta dobro odradjen, pregledan i lako pristupacan. Mogu se kombinovati itemi i nema nepotrebnih stvari. Dnevnik je mogao biti i bolji.
Prica ja prilicno dobra. Mada je prepuna klisea i izlizanih fazona(ko je rekao sekta, zli naucnik i vanzemaljci) i prilicno predvidljiva. Ali i zanimljva, tacno toliko da se nastavi sa igranjem.
Zagonetke su inventarske a ima i logicnih. Prilicno su zdravorazumske i logicne. Dok inventarske ponekad zahtevaju da se malo i zamislis, logicke zagonetke su smesne koliko su lake.
Sve u svemu igraj je dobra i zasluzuje preporuku. Iako je u pocetku smesno laka, kasnije se stvari komplikuju. Da ne bi bilo pixel huntinga, postoji opcija scene search kaja otkriva sve hot spotove na ekranu. Po meni, ovo je dobra stvar. U nekim delovima, paralelno se vode oba glavna junaka, kako na istim tako i na razlicitim lokacijam. Definitivno dobra stvar, daje neki privid nelinearnosti. Iako je igra skroz linearna, ali bar nema action trriger sistem(prezirem ovakve igre). Steta sto je igra "ozbiljnog" karaktera i nema humoristickih opaski. Ali glavna junakinja zna da provali nekoliko morbidnio-crno-humornih recenica(cisto da se zabrines za ljude koji su pravili igru).I na kraju su autori odradili prilicno smesan credits:) A tu su i radijatori:rofl:
Ja sam igru zavrsio za 22 sata neprekidnog igranja, ali ja sam budala. Cenim da se moze lagano odigrati za nedelju dana. Igra nema replay value.
Igra nije biser zanra, ali svakako je treba odigrati - preporuka.
Nastavak izlazi 2008, bar su tako rekli autori.
Jim Bravura
27.2.2007, 0:23
@Shlaymara, све си написао како јесте и што јес јес музика је слабо заступљена, али су се ваљда зато и потрудили око главне теме која ме одушевила квалитетом. Звучи баш моћно, онако да се најежиш :D , поготово кад појачаш тон. Редовно је одслушам, па тек онда кренем са играњем. Иначе, тренутно сам у оном возу на путу за Тунгуску.
Ako se ne varam, to je i jedina muzika u igri. mozda se tu i tamo zacuje nesto kad se desi neka ozbiljnija stvar. I to je to. Mutava igra:D Ali glavna numera je skroz OK.
Znaci u vozu si, pa jos malo i stvari ce poceti da se komplikuju:) Necu da ti kvarim uzitak.
A kakav je tvoj komentar? Imas li sta da dodas, oduzmes...
Inace ja bi joj ladno dao 80, ali izgleda da sam popustljiv:kreza:
Jim Bravura
27.2.2007, 1:34
Ako se ne varam, to je i jedina muzika u igri. mozda se tu i tamo zacuje nesto kad se desi neka ozbiljnija stvar. I to je to. Mutava igra:D Ali glavna numera je skroz OK.
Znaci u vozu si, pa jos malo i stvari ce poceti da se komplikuju:) Necu da ti kvarim uzitak.
A kakav je tvoj komentar? Imas li sta da dodas, oduzmes...
Inace ja bi joj ladno dao 80, ali izgleda da sam popustljiv:kreza:Не бих да је оцењујем док је не пређем целу, мада ми се све досад свиђа, сем гласовне глуме. Нина има још Боже помози глас, али већина других је стварно лоша. Бледо, неуверљиво, некако незаинтересовано, као да им није било стало да удахну мало више живота тим ликовима.
Иначе, игра може да послужи и као одлична вежба за енглески језик, јер сви коментари главне јунакиње могу да се понове до бесвести ако треба :opanachke . Хехе, па нек неко каже да игре нису и корисне, поред осталог.
Imam prilično bagovit program ,,Tunguska"
Opet ne mogu da napipam tajni odeljak iza zavese u dvorcu u Engleskoj.
Ako neko ima save game iza otvaranja sarkofaga, mnogo bih mu bio zahvalan. Pomagaaaaj.
Jim Bravura
30.3.2007, 18:07
Pomagaj! ne mogu da oslobodim Ninu iz zatvora. Uhvatila je misa, ali dalje ni makac.Макс мора ослободити Нину. Треба кроз ону рупу са канапом да добациш пацова Максу, а онда са њим настављаш игру и идеш до стражара. Даље ћеш се већ снаћи :D
Nesto nije u redu. Pacov je pod tanjirom a Nina nece da ga uhvati ni sa onim kljestima.
Jim Bravura
30.3.2007, 22:09
Nesto nije u redu. Pacov je pod tanjirom a Nina nece da ga uhvati ni sa onim kljestima.Колико се сећам, то је урадила голим рукама :kreza: Не знам само дал је било за реп или шију :opanachke
П.С. Ако те буде и даље зезало, има на нету сигурно водич за прелажење (walkthrough), па потражи.
Колико се сећам, то је урадила голим рукама :kreza: Не знам само дал је било за реп или шију :opanachke
П.С. Ако те буде и даље зезало, има на нету сигурно водич за прелажење (walkthrough), па потражи.
Jednostavno ne funkcionise.
Voleo bih, kada bi mi neko poslao save game po izlasku Nine iz zatvora
Jim Bravura
30.3.2007, 23:10
Jednostavno ne funkcionise.
Voleo bih, kada bi mi neko poslao save game po izlasku Nine iz zatvoraНемам тај save, најближе што имам је онај део у возу кад Нина решава слагалицу у оној скривеној одаји.
П.С. Пробај да кликнеш на ту чинију са пацовом десним тастером миша, некад се предмети и тако "откључавају".
Немам тај save, најближе што имам је онај део у возу кад Нина решава слагалицу у оној скривеној одаји.
П.С. Пробај да кликнеш на ту чинију са пацовом десним тастером миша, некад се предмети и тако "откључавају".
Hvala ti za trud, ali izgleda da nesto nije u redu sa programom, jer na toj lokaciji prepoznaje samo misju rupu.
Ponovio sam taj deo igre vise puta, ali ne vredi.
Pomoglo bi mi samo save game posle hvatanja pacova
Hvala i tebi i svima koji se budu javili.
Prema mom misljenju, Tunguska je prosecna avantura sa finom grafikom. Iako je prica odlicna, postojalo je isuvise stvari koje su me nervirale, pocev od iritantnog glasa protagonistkinje, pa do "lova na piksele" - zaglavim se na nekoj lokaciji i "ubijem se" trazeci resenje, a ono ispred nosa, samo misem nisam presao preko njega...:mad:
Druga stvar, koja je manje vise problem svih P&C avantura, je napraviti igru tako da glavni junak ima, zapravo, neki motiv da uzme neki predmet u toku igre. Npr. u Tunguski, vasa junakinja ce skupiti sve sto je predvidjeno da se pokupi u igri bez ikakvog prethodnog razloga (npr. zavuce ruku u kantu i uzme koru od banane i pritom ne kaze nista...:confused: Pa, zasto li je uzimala koru od banane, kog djavola, osim iz razloga zato sto je igra tako napravljena da treba da je uzme). Dobro, ovo sa korom od banane nije u igri (u igri je primer nepojedenog parceta pice, koju ova uzme na pocetku igre i "upotrebi ga" par sati igranja kasnije), but you get the picture... Ali, kao sto rekoh, ovo je redovna pojava u P&C avanturama. U Tunguski je veoma izrazena, ali autori igre su se cak na par mesta nasalili ("...this box is simply screaming at me that it contains something which I might find usefull in the future":) )
...pa do "lova na piksele" - zaglavim se na nekoj lokaciji i "ubijem se" trazeci resenje, a ono ispred nosa, samo misem nisam presao preko njega...
Druga stvar, koja je manje vise problem svih P&C avantura, je napraviti igru tako da glavni junak ima, zapravo, neki motiv da uzme neki predmet u toku igre...
Pixel hunting je iritirajuca stvar, ali u Tunguskoj su to elegantno resili opcijom Scene search koja prikazuje sve hot spotove na ekranu.
A sto se tice druge stvari tu si u pravu, ali kao sto kazes to je redovna pojava. Medjutim i to se da resiti na fazon koji je vidjen u Runaway 2. Ako ti neki predmet nije jos potreban ne mozes ga uzeti ali Brajan ce prokomentarisati da ce mu trebati u buducnosti. Ali po meni ovaj action trigger sistem ne valja. Posto onda moras da pises(ili pamtis) sve sto sto ne mozes da uradis/pokupis u datom trenutku, i posle neke akcije/price moras opet da proveravas da li sad mozes da uradis/pokupis nesto. Na ovaj nacin se produzava igranje i tanje zivci. Jeste da sad ima neko logicno objasnjenje zasto je to pokupio, ali to nije vredno frustracija i pola pakle cigareta.
Imam prilično bagovit program ,,Tunguska"
Opet ne mogu da napipam tajni odeljak iza zavese u dvorcu u Engleskoj.
Ako neko ima save game iza otvaranja sarkofaga, mnogo bih mu bio zahvalan. Pomagaaaaj.
:n_klanja: Zahvalan unapred.
Shlaymara
18.4.2007, 14:41
Na zalost nemam save, ali postoji patch koji resava tvoj problem (i gomilu drugih). Patch mozes skinuti odavde (http://games.softpedia.com/get/Patch/Secret-Files-Tunguska-Patch.shtml).
Pjanovic
24.10.2007, 12:15
kad sam vec tu da pitam... Jel moze neka preporuka shta sad odigrato od avantura a da je novije. Poslednje shto sam odigrao je Tunguska. I sve bitnije avanture pre nje. Jel izashlo neshto dobro u medjuvremenu od Tunguske pa na ovamo da vredi? Thx.
Onda ces mi ti pomoci.
Kako da predjem onaj deo u vozu... Uzeo sam 2 zelene biljke u onim flasicama (treba valjda da se testiraju na radijaciju), i sta sa njima treba da radim... Profesor i asistent su pre toga napustili vagon, i ja sam onda uzeo ove biljke...
Mislim, mogu ja da malo googlam, ali rek'o da te prvo proverim :D.
zoran845
24.10.2007, 13:49
Šta kažeš na ovo (http://www.uhs-hints.com/uhsweb/tunguska.php)? A možeš i da skineš (http://www.uhs-hints.com/files/download.php?filename=tunguska.zip) hint file ako imaš UHS Reader (http://www.uhs-hints.com/readers/).
Pjanovic
24.10.2007, 13:55
Ma dobro bre, progooglao sam, nego sam hteo malo da vidim ko se seca ovoga...
Pjanovic
27.10.2007, 19:04
Evo zavrsih igru, malo sam se mucio i par puta (jednocifren broj puta :D) morao da se posavetujem sa walkthrough-om.
Sve u svemu mogu da kazem da je dobra igra... Prica zanimljiva, (i sto je isto bitno) lako razumljiva...
Voice acting nije na nekom visokom nivou, ali rekao bih nije ni los... stvar izvlaci ovaj lik na kraju dok ide outro sa svojim dubokim glasom :)...
Bas me je prijatno iznenadio outro, gde se prica sta se desilo sa likovima u igri... "Ona klinka nije postala tv fotograf, jer ne zna da promeni baterije na kameri..." :D, i u tom stilu sve... Ona kubanka je postala mayor, a pitaj Boga ko joj je otac deteta... :D.
I ova slika dole sa prozivkom mmorpg igraca i igara... :D.
Originalno, barem za mene, a nisam pocetnik sto se tice ovakvih igara (P&C)...
Ne verujem da cu je ponovo igrati (nije to Syberia pa da je predjem 4 puta :)), nego cekam 2.deo i 2008. godinu...
'till then, ta ta :ciao:.
Odoh da vidim kakak je Dead Reefs...
pomazite ljudi ,nina nikako da uhvati misa pod tanjirom.hvala:mad:
pomazite ljudi ,nina nikako da uhvati misa pod tanjirom.hvala:mad:
Ima neki patch da se skine koji to resava, googlaj malo...
Ja nisam imao taj problem, ali sam video da su neki drugi imali...
Imaš ovde (http://dlh.net/cgi-bin/dlp.cgi?lang=eng&sys=pc&file=sftunguska_update_102_international.zip&ref=ps) tu zakrpu, ali je veličine 240 MB (:eek:).
Ja sam je skinuo i pre nego što sam nabavio igru.;)
meksikanac76
18.11.2007, 17:27
Ljudi pomagajte,
tek sam krenuo da igram igru i dosao sam do sobe oca (gde je komp. kojem treba provaliti kod, akvarijum i sl, pre toga sam zakrpio gumu klincu i na te tri scene sam sve resio). Provalio sam kod, saslusao e-mail koji je otac poslao nekom prijatelju, uzeo zlatni kljuc iz akvarijuma i resio sve na tim scenama. I sad neznam sta dalje, ne dobijam nikakva uputstva, i ne otvara mi se nova scena. Vrtim se vec dva dana i nista.
Recite mi sta dalje, uveren sam da je neka glupost kao i obicno.
Unapred hvala.
zoran845
18.11.2007, 17:49
Nisam još igrao "Tungusku". Probaj ovde:
http://www.uhs-hints.com/uhsweb/tunguska.php
meksikanac76
20.11.2007, 9:47
Ma sve sto tamo kazu ja sam resio, problem je u tome sto mi se delje nista ne desava. Verovatno treba nesto da se uradi na kraju i da se predje na novu scenu (verovatno Berlin). Mozda treba da se na neki nacin ostvari kontakt sa prijateljem koji je poslao mail. Imam i neki zlatni kljucic ali neznam gde da ga upotrebim. U svakom slucaju hvala, sajt je super, nisam znao da postoji takav.
zoran845
20.11.2007, 15:03
Ovde (http://www.gameboomers.com/wtcheats/pcSs/Tunguska/Secret_Files_Tunguska_UK.htm) imaš walkthrough za "Tungusku", pa vidi...
A što se UHS hintova tiče, to ti je najbolji način pomoći posle živog čoveka koji je igru prešao. Imaš i program UHS Reader kojim se na pravi način čitaju fajlovi sa ekstenzijom UHS. Više o tome imaš u ovoj temi (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=16845).
meksikanac76
22.11.2007, 9:25
Zoki hvala puno. konacno sam se makao sa mesta, pozdrav
zar je moguce da niko nije spomenuo nastavak:eek:?! Nista zato, ja cu:opanachke. Veoma vesela spica u trejleru prikazuje Ninu i Maksa na letovanju, najverovatnije na Karibima, kako sede i pijuckaju koktele.
Veseli komentari u njihovom stilu "a la B movie"objasnjavaju zasto je igra odlozena za pocetak 2008:boodala:.
Glasovi se i nisu nesto popravili,tj. i dalje deluju izvestaceno i isprazno,
grafika deluje za dlaku bolje, a celokupna atmosfera dosta mracnije:Freddy:
Veseli klip na engleskom (http://www.youtube.com/watch?v=N1aS17UuxRU)
Mracni uvodni film na nemackom (http://www.youtube.com/watch?v=IyMiwMGCtQ0)
Imam utisak da su ovog puta jos vise pokrali sve i svakoga ( Laru Kroft, Brzinu, Kejt Voker, Brajana i Djinu POSEBNO, itd), al' ajde, to im je vec postao zastitni znak:rolleyes:.
Shlaymara
24.12.2007, 0:07
zar je moguce da niko nije spomenuo nastavak:eek:?!
Nije moguce:p.
Najavu za Secret Files 2 smo imali jos pre par meseci u temi Sta ima novo. Konkretno post #65 (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=335476&postcount=65):)
Ups!:D A, bar je jos neko saznao za nastavak, Hi,hi...
Nastavak budalastine!!! Igram je zadnjih par dana i pizdim zbog idiotskih zagonetki, tipa "podmazi zardjale tockove buterom sa hleba", ili "zapali vatru u sporetu naocarima za sunce".
Poslednja glupost, nikome je ne bih preporucio!
Nastavak budalastine!!! Igram je zadnjih par dana i pizdim zbog idiotskih zagonetki, tipa "podmazi zardjale tockove buterom sa hleba", ili "zapali vatru u sporetu naocarima za sunce".
Poslednja glupost, nikome je ne bih preporucio!
Cekaj BRE.
Pa ova fora sa naocarima je vec postala normalna, sto u igrama sto u filmovima ;) :D.
Danas sam je završio.
Bez obzira što ne donosi ništa posebno u svijet avantura, i nije baš nova, ipak je preporučujem , jer je prava ljetna razbibriga : dobra grafika, raznovrsne lokacije, dosta dobra radnja - nije previše mračna, jasna i ne previše komplikovana priča - ne preteške klasične zagonetke, vrlo dobro riješen inventar, i interfejs uopšte, koji ima sve "olakšavajuće" kontrole, tipa prikaz svih hotspotova na ekranu, prekid dijaloga i animacija - jedino mi nedostaje trčanje do hotspota na dvoklik, ali, nije strašno.
Već je pomenuto, ali, obavezno instalirajte dotični peč. Bio sam zaglavio prilično rano u muzeju, ubacio "stakliće" u krunu, završio sve što se moglo, ali i dalje je Nina govorila da mora još nešto da obavi u muzeju. Inače, ne volim da koristim walkthrough, ali sam bio toliko očajan da sam proguglao za dotični. Na svu sreću, odmah na početku uputstva koje sam našao je odlomak koji kaže da se obavezno skine već pomenuti peč, koji, između ostalog, ispravlja grešku neprikazivanja određenih hotspotova. Malo sam popPEEEPio kad sam vidio koliki je dotični peč, ali, on mi je riješio problem lampa na zidu desno u izložbenom prostoru, koja mi se nije vidjela bez peča
Toliko, s nestrpljenjem očekujem drugi dio.
Dobre fore su i već pomenuto "šta je bilo sa likovima," kao i "scene sa snimanja" u credits-ima.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.