Prikaži potpunu verziju : PlayStation 4
Strane :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
NjegovaWisost
27.1.2014, 19:42
ja nisam ucio poresko pravo ali imam firmu i uvozio sam masine is inostranstva i morao sam tada da platim porez i carinu.do duse tada je carina bila cini mi se 10% a sada je milim 2% ali porez i dalje mora da se plati. Moras cak i da platis njihov porez prodavcu ali kad mu dostavis ex papir(misli da se tako zvao) da je masina izasla iz eu dobijes povracaj poreza(kaucija) od prodavca. Jer u slucaju da mu ne dostavis papir on placa porez.
Мораш да платиш, али не мораш ПДВ два пута. Пдв се само једном плаћа и то чини крајњи корисник.
Prilikom carinjenja robe koja je dosla iz inostanstva definitivno mora da se plati porez i carina. E sad sto se tice firmi koje su u sitemu pdv-a dobijau povracaj na taj porez sto su platili drzavi prilikom carinjenja ali kada pordaju soni kranjem korisniku moraju da uracunaju i porez koji naplate od gradjana i otud tih 70 eur vise. Taj poraz se ne varca nikome ostaje drzavi.
Sto se tice firmi koje nisu u sistemu pdv-a oni kada plate carinu i porez mogu odma da se oprote od tog poreza, to jest nema povracaja.
koja lolcina
vidim na sajtu gameS-a od danas cena dualshock 4 za ps4 8 ,000
u computerlandu i dalje 10 soma
lol haos
zdravkelja
28.1.2014, 19:46
Lol sa tim cenama. Ako me smori PS4 utopicu ga na oglasima, jos cu i u plusu da budem s obzirom da ponuda nije velika.
Eto vam c/p sa foruma gde sam aktivniji, mrzi me da kucam:
---
Pureistejshon in d haus. Da mi je neko pricao da cu pre japanaca imati novi PS, ne bi verovao :D
Bas lepa konzola. DS4 mi je za sada love hate, jos malo moram da ga isprobam. Stickovi mi izgledaju kao da ce da se izdrobe za par meseci, kao na onim slikama, al sta da se radi, ionako ih prihvataju na reklamaciju tako da me boli uvo. Ili cu da uzmem one gripove posto su bas mali pa cu istovremeno resiti oba problema.
OS pomalo konfuzan, dok se ne naviknes. Radi sve brzo uglavnom.
Shadowfall samo intro odigrao, lepo izgleda. Resogun je epic :)
---
PSN je zdravkelja
btw, Sony je najavio emulaciju PS1 i PS2 igara u buducnosti :)
http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2014-ps1-ps2-games-heading-to-ps4
DragonSlayer
28.1.2014, 20:20
Ma gdi mož da smori nova makina ..... nikad ....
zdravkelja, da li je ps4 tih kao ps3?
moj ps3 je toliko tih da moram da gledam lampicu da li sam ga ugasio pošto ga ne čujem uopšte, iako u sobi nemam nikakav drugi uređaj osim tv-a.
ali sumnjam da tako jaka mašina može biti tiha kao ps3...
zdravkelja
29.1.2014, 0:39
Pa, rekao bih da je malo glasniji, ali nista sto ce da smeta.
@zdravkelja,
čestitam na kupovini, neka te dugo i dobro služi. ;)
koja lolcina
vidim na sajtu gameS-a od danas cena dualshock 4 za ps4 8 ,000
u computerlandu i dalje 10 soma
lol haos
Cena na zapadu ti je za dualshock 4 oko 60e, što po trentunom kursu dođe oko 7.000, tako da ispadne da kod nas košta samo 1000 din. skuplje.
Ma gdi mož da smori nova makina ..... nikad ....
Može ako nemaš igara. :)
moj ps3 je toliko tih da moram da gledam lampicu da li sam ga ugasio pošto ga ne čujem uopšte, iako u sobi nemam nikakav drugi uređaj osim tv-a.
ali sumnjam da tako jaka mašina može biti tiha kao ps3...
Naravno da je tih kad je u pitanju 3. verzija konzole, siguran sam da će i PS4 biti toliko tih sa nekom narednom verzijom.
Juce sam igrom slucaja imao prvi put priliku da probam i ovo cudo i evo mojih skromnih utisaka:
Prvo, nije mi jasno zasto nahvalise ovaj DS4 ovoliko!? Mislim nije los kontroler, ali nije ni nista specijalno. Recimo da ga Xbox 360 pobija na svim poljima, pocevsi najvise od udobnosti i analognim palicama. Cinimi se da ima mnogo kvalitetnijih PC gamepadova od Logitech-a ili nekih drugih proizvodjaca, pa mi nije jasno ko je dizajnirao ovo cudo i zasto je ovoliko lose. Verujem da su PS fanovi odusevljeni zato sto je DS linija oduvek bila medju losijim konzolnim kontrolerima i vidan je pomak, ali o ovom kontroleru ne treba pisati hvalospeve jer jednostavno to ne zasluzuje.
Od igara sam probao Knack i Fifu 14. Knack izgleda krajnje ocajno, gameplay je jos ocajniji od izgleda, nema se tu sta mnogo reci. Ocekivao sam vise od 1st party igre na jednoj ovako mocnoj konzoli. Fifa sa druge strane ima neke vidljive graficke promene u odnosu na ono sto smo dobili na PC-u ove godine, ali sto se gameplay-a tice govorimo o gotovo identicnim fudbalima. Stim da je blaga prednost na strani PC verzije zbog pre svega kamere koju nikako nisam uspeo da namestim na ovom prokletom cudu. Na zalost nisam imao prilike da probam bilo sta drugo, drugar koji je uzeo konzolu je uzeo Knack bundle i Fifu zato sto samo Fifu realno i igra. Voleo bih da vidim kako izgleda KillZone i kako sljaka.
Iznenadio sam se samim izgledom konzole, koja je jako kompaktna, tiha i izgleda elegantnije nego na slikama. Prijatno iznenadjenje na tom polju. Voleo bih samo da vidim koliko ce izdrzati ovaj APU u tako malom plasticnom pakovanju pre crkavanja.
Sam UI mi izgleda kao neki Metro ripoff, ne znam zasto, i kao takvog ga mrzim momentalno.
U sustini, imao sam osecaj kao da sam igrao PC na kom je instaliran neki ubogi OS bez dosta feature-a. To mi se ni malo ne svidja, oduvek sam gledao na konzole kao na uredjaje koji treba da donesu sustinski drugacije iskustvo igranja od PC-a. Za sad mi PS4 izgleda bas kao neki gimpovani PC, nista vise. Verujem da ce vremenom postati bolji, izlazice kalitetne igre, pa ce i biti srhe posedovati jedan, ali za sad ne vidim razlog kupovine PS4.
Toliko za sad.
Sa svim se slazem sem sa poredjenjem Fife za PC i PS4. Playstation 4 verzija je za tri klase bolja ( grafika, fizika lopte, animacije, sama brzina igre i sve ostalo ).
Sa svim se slazem sem sa poredjenjem Fife za PC i PS4. Playstation 4 verzija je za tri klase bolja ( grafika, fizika lopte, animacije, sama brzina igre i sve ostalo ).
Ne znam, meni je izgledalo sve gtovo identicno po pitanju fizike i animacija. Vidi se da su bolje na PS4 verziji (ili da je nazovemo next gen verziji), ali nije to neki znacajniji pomak. Svakako mislim da ne vredi uzimati PS4 zbog Fife, nije dovoljno bolja u odnosu na PC verizju (kao sto je recimo 2008-2010 fifa bila neuporedivo bolja na konzolama nego na PC-u jer je PC dobijao last gen verzije).
Vredi vredi zbog svega... ja gledao danas malo ps4 igre i demonstracije... spalio sam se kako to sve dobro izgleda. Sta treba znati o sistemu o igrama...?
Vredi vredi zbog svega... ja gledao danas malo ps4 igre i demonstracije... spalio sam se kako to sve dobro izgleda. Sta treba znati o sistemu o igrama...?
Sem da su kod nas papreno skupi (najjeftinija igra je 9000 dinara :confused:) i da sam sistem jos nije dobio sve feature, ne znam sta jos treba znati.
Mislim, ako imas neki solidan PC, ne znam kako bilo sta na PS4 moze graficki da te odusevi. Mislim, igre izgledaju jako dobro, ali otprilike PC igraci igraju igre na takvim graficko-tehnickim nivoima jos od prvog Crysis-a. Nista tu nije znacajno specijalno, ali na kraju dana nisu ni bitni izgledi igara, vec kvalitet. Realno, najrealnije, a to moze da potvrdi i ovde neki vlasnik PS4, ova konzola trenutno nema ni jednu igru zbog koje vredi puknuti 400 i kusur evra. Ono sto se sad kupuje je neka vera u buducnost i dobre igre koje dolaze, sto svakako dolazi i ima da se dogodi, ali kao i sa PS3 kad takve igre dodju konzola ce vec biti znacajno ispod 400 evra. Mislim da je PS4, kao i svaka druga konzola nove generacije, trenutno samo za fanove brenda.
Cijena PS4 nece pasti u narednih godinu dana, a za thih godinu dana ce izaci poprilicno igara tako da je apsolutno svejedno da li ce neko uzeti konzolu sad ili za 6 mjeseci.
Ja govorim o period sad pa narednih dve godine. Broj kvalitetnih igara ce se exponencijalno povecavati (2015 ce biti sigurno jedna jako dobra godina puna PS exkluziva), a cena konzole ce verovatno tad prvi put pasti na 300-350e sa igrom. Ja stvarno ne vidim nista toliko zanimljivo od exkluziva koje dolaze u narednih godinu dana da treba zuriti i uzeti konzolu odmah, osim ako nisi fan brenda. To mislim generalno trenutno za sve next gen konzole u slucaju da korisnik ima ili PS360 ili jak PC. Izlazi gomila kvalitetnih igara koje ne dolaze na next gen, barem ne odmah (Dark Souls 2, Castlevanija LoS 2), a u slucaju posedovanja dobrog PC-a igrac nece propustiti ni igre kao sto su Witcher 3 recimo.
Stvarno ne vidim ni jedan valjan razlog, osim hvaljenja i neke vere u bolju buducnost (koja ce svakako doci), za pazarenje PS4 sad. Mnogo bolja opcija za bilo koga ko recimo nema PS3 ili Xbox 360 su ove dve konzole ili upgrade PC-a.
zdravkelja
7.2.2014, 12:03
I ja sam tako sacekao PS3 da pojeftini i sad ne mogu da se izborim sa backlogom igara. Nije lako kad se nagomilaju igre. Sledece godine u ovo vreme PS4 ce kostati isto (eventualno se neki popust uhvati), a imace igara tako da je potpuno svejedno.
Ista stvar i kod mene, nagomilalo se 20 naslova, ne znas kud ces pre. :kreza:
Mislim da neko ko se dobro izigrao na PS3 verovatno je vec uzeo PS4. Sto se mene tice, igracu se pretezno na PS3 tokom 2014 godine uz neki naslov na PC-u...
Trenutno je moj motiv slican, ocu da nabavim PS3 po nekoj prihvatljivoj ceni, a PS4 kad dodje toliko igara da ga ne gasim danima.
Realno sam se zeznuo sto sam uzeo Wii U rano, trebao sam malo da sacekam, ali opet i ovo sto kaze Zdravkelja igrao sam igre kako su izlazile i u tim trenucima se lepo zabavljao. Problem je samo taj sto igre nisu izlazile u velikom broju, a kad su pocele da izlaze ja ostao bez kinte da ih kupujem! :D
Sve u svemu, mislim da ova godina moze da prodje bez kupovine nove konzole. I dalje nisam siguran sta ce biti sa Xbone-om, a nekako sam postao Xbox fan u poslednje vreme i vise bih voleo da odigram Gears of War i Halo sa burazerima/devojkom, nego bilo sta sto je najavljeno za PS4. E sad, cena igra veliki faktor u svemu tome, kao i mogucnost da stvarno mogu da uradim nesto sa konzolom. Treba sacekati da prodju decije bolesti, da se kvalitet kontrolera nekako poboljsa (gume na analognim palicama koliko sam cuo odlaze nenormalno brzo, shame on you SONY) i da naravno svi servisi budu dostupni a ne ovako da uzme covek prakticno poluproizvod. Vremena za igranje ce se uvek naci, tako da backlog nece biti problem kako god da bude.
P.S. Probao sam ono eye cudo i ludo se zabavio. Trenutno najzanimljivija stvar na konzoli. :D
P.P.S. Jel se samo meni cini ili su loading vremena uzasno duga? Gotovo nesnosljiva u nekim trenucima?
Ma kakav Gears of Wars i Halo, ko to jos igra? :kreza:
Pre bih uzeo PS4 za jednu Naughty Dog ekskluzivu nego sve igre skupa sa Xbone-a.
Mislim znam da se radi o extremno kvalitetnim igrama, Gears of War izgleda kao da ga je neko dete pisalo naspram Uncharted-a i TLoU, ali znas kad je uzasno zabavno sedeti pored nekoga i igrati glupavu igru, smejati se koliko je zaplet bolesno glup i dosadan... bukvalno glupirati se.
Halo je jedno vreme izgledao kao ozbiljna igra, ali sad spada u isti kos. Opet, igrati sa nekim je nezaboravno iskustvo. Nedostaje mi taj co-op, ipak sam ja dete odraslo na NES-u (terminatoru 2) uz kornjace i kontru. :D
Zato sam i napisao da mi je iskustvo sa PS4 bilo kao da igram PC bez dosta feature-a. Ako nema lokalnog co-opa, glupavih game modova i nekih slicnih stvari, onda konzolne igre meni gube smisao. Sam mogu da igram i na PC-u do mile volje slicne/iste igre.
zdravkelja
7.2.2014, 13:18
P.P.S. Jel se samo meni cini ili su loading vremena uzasno duga? Gotovo nesnosljiva u nekim trenucima?
Gde? Za Killzone je bukvalno tacno ono sto pricaju, treba 10ak sekundi da udje u main menu kad pokrenes igru, posle jos 10-15s da pocnes da igras.
Jel si probao Knack? Nisam video dal si nabavio i njega. Loading sam cekao jedno minut sve ukupno, mozda i duze. Sam ulazak u igru je trajao barem 30-40 sekundi.
Ne znam, ali ja sam navikao na brzi loading. Mislim, jeste za jednu konzolu to sasvim ok, ali ocekivao sam brze.
Prodaj nintendo wii u pa casti sebe i ps4 i xboxom.
I nauzivaj se ko covek do sledeceg nintenda.
zdravkelja
7.2.2014, 14:29
Nemam Knack, ne interesuje me igra. Imam samo KZ uz konzolu sto je stigao i ono sto je izaslo na Plusu do sad. Cekam Infamous i razmisljam da mozda uzmem Tomb Raider DE posto je jos nisam odigrao, ali kad padne cena.
E a koliko obicno prodje dok je ne razvale? Jer su igre preskupe za nase pojmove.
To se nikad ne zna, dok se neki klinac genije ne nameraci i pokusa da je razbije. Za PS3 je trebalo jako dugo i ne bi bilo moguce da Sony nije svojevremenim update-om firmvera promenio politiku i ukinuo podrsku za Linuks, cime su svi hakeri koji su koristili PS3 za svoje poslove (jer svi znamo koliko je Cell procesor mocan) izgubili mogucnost da koriste konzole. Tad se poveo rat izmedju slobodarski nastrojenih hakera (medju kojima je bio i George Hotz, poznatiji kao GHot) da dokazu svoje pravo da mogu da instaliraju bilo koji OS na hardver koji su kupili i da Sony krsi zakon o zastiti potrosaca.
Ekipa failOwerfl0w je uspela da razbije sonijev hypervisor i da dumpuje sve kljuceve. Time su mogli da "potpisuju" aplikacije da budu validne kao sto je instalacija OS-a, custom aplikacije, itd. Nakon toga je bilo samo pitanje vremena kad ce neko provaliti kljuceve za igre do tog Firmware-a. Sony je posle krpio zastitu na druge nacine kroz nove firmware update-e, ali kljuceve za potpisivanje starih igara nisu smeli da diraju, jer bi stare igre prestale da rade na legalnim konzolama.
Ne znam kako, ali su sad svi kljucevi za potpisivanje igara dostupni, pa je moguce na starom poslednjem "krekovanom" firmware-u (mislim da je 3.55) igrati i igre koje su izasle posle njega, sve do najnovijih naslova.
Moje misljenje je da se ova generacija konzola nikad nece razbiti, jer ove masine nisu tako primamljive hakerima, u sustini su to PC-evi koji nemaju preterano egzoticnu arhitekturu (vidimo da HUMA stize sa AMD Kaveri procesorom), a jedini su oni sposobni i pametni da razbiju konzolu...
Moje misljenje je da se ova generacija konzola nikad nece razbiti, jer ove masine nisu tako primamljive hakerima, u sustini su to PC-evi koji nemaju preterano egzoticnu arhitekturu (vidimo da HUMA stize sa AMD Kaveri procesorom), a jedini su oni sposobni i pametni da razbiju konzolu...
Ja baš zbog toga mislim da će oni manje sposobni hakeri uleteti u posao da bi se "dokazali" i razbiće ove konzole relativno brzo... Samo da se neka ekipica ili pojedinac zainate...
Ne znam, obzirom koliko je Sony unapredio čitav sistem zaštite, i koliko "sreće" imali hakeri iz failOverflow jer je neki genije u soniju za funkciju za vracanje random broja koji se koristio u generisanju ključeva stavio da uvek vraća "4". To im je omogućilo da dođu do ključeva, bez toga teško da bi uspeli.
Zar PS3 nije razbijen tako sto su procureli privatni kljucevi enkripcije na net?
Zbog tog "random" broja je to i procurelo. Ta greska je bas fail bila. Ni ja ne verujem da ce ove konzole biti hakovane, a nesto i ne prizeljkujem da budu.
Danas sam se konacno malo uhvatio konzole. Sve vreme sam Resogun igrao. Mehanika igre je odlicna, efekti prebolesno dobri, sve se rusi i eksplodira, sve se brzo desava. Poslednji boss je fenomenalno odradjen... Po mom misljenju i najbolja launch igra za sistem. I to ne sto su ostale igre slabe vec zato sto je Resogun stvarno fantastican u svakom pogledu :) Jedino sto je igra relativno kratka, samo 5 nivoa ima, ali mislim da to ne bi trebalo da se uzme za zlo jer je ovo tipicna score attack igra.
Zato ja i kažem, imali su sreće za taj propust sa Sonijeve strane, a ne verujem da će im se nešto slično desiti. Mada, ja sam uplatio psn+ koji skoro pa ima akcije sa cenama kao steam, tako da ne razmišljam o krekovanju...
@uros3D:
Te ključeve su dumpovali baš zbog tog propusta sa random funkcijom koja je uvek vraćala 4. To je jedan od najvećih failova generalno u istoriji enkripcije. :kreza:
Sećam se prezentacije ekipe failOverfl0w koja ga je razbila, kada su došli u izlaganju do velikog otkrića, cela sala se smejala. :)
Opet sam imao prilike da probam PS4, igrao sam Fifu malo duze i stvarno ne vidim veliku razliku u gameplay-u. Znacajnije je bolja grafika, to mora da se prizna.
I dalje ne shvatam kako neko moze da hvali DS4, kontroler je nista specijalno. Pa cak ni toliko hvaljeni analogni trigeri nisu nesto znacajnije kvalitetni. Nisam siguran da bi mogla neka voznja da se igra kako valja.
zdravkelja
12.2.2014, 16:48
Pa ne znam kakve promene u gameplayu mogu da se ocekuju u crossgen igri, uz to FIFI :D
Meni je kontroler odlican. Udoban, dobri triggeri, jedino bih voleo da su analogne palice za nijansu vece. I da su ostali analogni dugmici, ali kapiram da spadam u 0.1% onih kojima to smeta.
Po mom mišljenju su ovo najbolji trigeri koje sam probao. X360 su mi oduvek bili suviše žilavi, PS3 nisu bili dobro izvedeni... Ovi, barem meni, imaju odlično odmeren otpor, gladak hod i prsti dobro leže na njima.
Po mom mišljenju su ovo najbolji trigeri koje sam probao. X360 su mi oduvek bili suviše žilavi, PS3 nisu bili dobro izvedeni... Ovi, barem meni, imaju odlično odmeren otpor, gladak hod i prsti dobro leže na njima.
Si probao nekad trigere od GameCube kontrolera? Za mene su to najbolji trigeri. Prava je steta sto nikad nije izasla voznja tipa GT na ovoj konzoli.
I dalje, Xbox 360 pad unistava DS4, cak iako izuzmemo trigere iz jednacine. Cak to vazi ako izuzmemo neke odlicne PC kontrolere koje sam probao koji su jos i bolji od Xbox 360 pada.
Ukratko, DS4 nije najbolji kontroler ikada kakvog su nam ga predstavili mediji u igrackoj industriji. Moze da se popravi tu par stvari u redizajnovima koji ce se dogoditi (pre svega kriminalno kratko vreme trajanja baterije i uzasna guma na analognim palicama), ali DS4 nema potencijala da postane najbolji kontroler ikada. Ne kazem da nije solidan, ali ako bi ikada birao kontroler sa kojim cu upravljati recimo igre na PC-u, pre bi uzeo Xbox 360 gamepad ili neki od kvalitetnijih PC kontrolera nego DS4.
GC sam igrao u par kratkih navrata, davno, i iskreno se baš ne sećam detalja oko trigera. Dreamcast sam igrao mnogo više pa te trigere pamtim. Kako god, DS4 trigeri su mi daleko bolji nego na X360 i PS3, meni je to dovoljno. Kompletan DS4 mi deluje kao vrlo dobar kontroler, ako izuzmem ovaj fijasko sa materijalom na palicama. Izrada stvarno nije na nivou zaista kvalitetnog X360 joypada ali je opet daleko od loše. D-pad je zato stadndardno bolji, a meni lično simetrični layout više leži i to mi je +. Obrni okreni, ima svojih mana ali i prednosti, i ne slažem se da ga bilo koji joypad uništava. A novinari ko novinari...
Navodno je u januaru prodato duplo vise PS4 konzola u odnosu na Xbox One
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=768722
Nije navodno, to sam video na više mesta, mada priča ima i drugi ugao: PlayStation 4 beat Xbox One for January console sales, but Xbox One sold more games (http://thenextweb.com/insider/2014/02/14/playstation-4-beat-xbox-one-january-console-sales-xbox-one-sold-games/#!vJcOe)
zdravkelja
14.2.2014, 22:50
Ok, podesio sam DS4 da mi radi bezicno na PCju. Ultra jednostavno, kad se setim koliko sam se sa DS3 i motionjoy-om maltretirao... Prepoznaje touchpad kao mis tako da sad imam i daljinac :)
http://www.tested.com/tech/gaming/459529-how-use-dualshock-4-pc/
NjegovaWisost
16.2.2014, 18:43
Sad kad sam diplomirao i kad me svrbe pare koje sam dobio da potrošim na nešto, razmišljao sam o PS4... Ali - igara nema! Ili sam sve slično preigrao, ili mi se u startu ne sviđaju. Da bar najave GTA V...
Cestitke :)
Ako si vec u takvoj situaciji i nemas ps3, pocasti sebe cipovanim slimom za jedno 250e i odvali se od igranja k'o covek.
Takodje legit opcija + psn+ nije lose.
Sony masina ide dalje, 5.3 miliona prodatih konzola do pocetka februara
https://twitter.com/PlayStationEU/status/435699705448648704
možda će nba2k15 biti okidač da kupim ps4, ako izbace novu, pravu next gen igru
Killzone: Shadow Fall Multiplayer Runs at 960x1080
In the single-player mode, the game runs at full 1080p with an unlocked frame-rate (though a 30fps cap has been introduced as an option in a recent patch), but it's a different story altogether with multiplayer. Here Guerrilla Games has opted for a 960x1080 framebuffer, in pursuit of a 60fps refresh. Across a range of clips, we see the game handing in a 50fps average on multiplayer. It makes a palpable difference, but it's probably not the sort of boost you might expect from halving fill-rate.
http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2014-in-theory-1080p30-or-720p60
Po netu je Titanfall dosta pljuvan zbog rezolucije, a izgleda da Killzone: Shadow Fall Multiplayer radi na još manjoj rezoluciji.
Killzone: Shadow Fall Multiplayer Runs at 960x1080
In the single-player mode, the game runs at full 1080p with an unlocked frame-rate (though a 30fps cap has been introduced as an option in a recent patch), but it's a different story altogether with multiplayer. Here Guerrilla Games has opted for a 960x1080 framebuffer, in pursuit of a 60fps refresh. Across a range of clips, we see the game handing in a 50fps average on multiplayer. It makes a palpable difference, but it's probably not the sort of boost you might expect from halving fill-rate.
http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2014-in-theory-1080p30-or-720p60
Po netu je Titanfall dosta pljuvan zbog rezolucije, a izgleda da Killzone: Shadow Fall Multiplayer radi na još manjoj rezoluciji.
Titanfall radi u rezoluciji 792p moguce povecanje kasnije na 900p
Titanfall za sada radi u 1408x792 (1.115.136 px) rezoluciji, a Shadow Fall u 960x1080 (1.036.800 px), horizontalna rezolucija je duplo manja u odnosu na 1080p pa se to sigurno dosta primeti, zanimljivo je da uprkos tome nisu mogli da dostignu 60fpsa.
Ovo je vrlo zanimljiv clanak i pokazuje koliko je opcija da se igracima da mogucnost da jednostavno izaberu 720p@60fps v 1080p@30fps zapravo nerealna.
Ova prica oko tweakovanja grafike na PC-u ima smisla. PC igraci treba da dobiju mocnije alate za analizu GPU/CPU loada po svakoj opciji. Neverovatno je da je na danasnjim AAA portovima cak i uz dotano tweakovanje opcija nemoguce dobiti supersmooth 1080p@60fps gameplay na masini koja ima u sebi klokovan i7-4770 i GTX 780.
On top of that, there are often cases where - to the best of our knowledge - lacklustre PC optimisation simply can't be tweaked away. Take the PC versions of Assassin's Creed 4 or Call of Duty: Ghosts. We should reasonably assume that our current games system - a Core i7 overclocked to 4.3GHz working in concert with a Radeon R9 290X - should be able to run those games at a locked 1080p60. But it's not happening, despite a lot of time sunk into options tweakery.
...
Why? We don't know - we're given no information on what the bottlenecks are. What we could really use here instead of a bunch of context-free graphics options is a short series of calibration 'playrooms' based on the most CPU and GPU intensive areas of the game, where settings combinations can be tested in real time. An 'auto' calibration option that runs through these scenes would be really useful, along with frame-rate limiters - just like Killzone Shadow Fall's - for a more consistent experience. Similarly - in-game support for adaptive v-sync (mysteriously only available on Nvidia GPUs, and then only buried in the control panel) would also be welcome.
zdravkelja
3.3.2014, 15:30
Sta je Guerilla Games uradio:
http://www.neogaf.com/forum/showpost.php?p=102942599&postcount=545
Kakva bi se drama napravila da je KZ na xboxu.
Ajde iskreno?
zdravkelja
3.3.2014, 22:59
Takav je state of mind trenutno, jbg...
Ja se secam da se odavno pricalo nesto da ce multiplayer verovatno imati manju rezoluciju da bi se postigao veci framerate, mislio sam da su to i uradili. Nisam igrao multiplayer pa da primetim. Razocaravajuce, trebali su to od starta da kazu. Mada su primenili vrlo zanimljivo resenje.
Jbg, jeste jadno kad vidis i da PS4 mora da se dovija ovakvim trikovima da bi imali high graphic fidelity u multiplejeru. Ovu tehniku bi trebalo i microsoft da primenjuje, jer deluje kao bas dobra ideja za zaobilazenje ogranicenja hardvera.
Opet se vracamo na staru pricu.
J*bo rezoluciju, daj dobru igru.
Da je svaka igra na next-gen preslikana graficki od last of us, uncharted, gta V, forze ne bih se bunio ni najmanje(tj. ni ne bunim se, jer su igre sada vec bolje od ovih sto sam nabrojao).
Samo sam to napisao da bi videli ovi sto smaraju i hejtuju xbox zbog rezolucije.
Najgora stvar je sto vecina konzolnih fanboyeva ni nema pojma sta je rezolucija.
Ako ti je bitno u kojoj rezoluciji igras igre i sa kojim nivoom podesavanja, uzmes lepo sebi PC i cepas sve na ultra. Konzole su za drugacija iskustva i iskreno mi je vise dojadilo ovo 1080p@60, 720p@60, 1080p@30, 900p@30... Verujem da kad bi naredjao 10 ljudi ispred TV-a, 9 ne bi znalo da ti kaze razliku izmedju 720p i 1080p, kamoli izmedju 900p i 1080p.
Problem je samo taj sto trenutno Sony nudi konzolu sa performansama koje odgovaraju ceni proizvoda. Otprilike iste performanse covek moze da ocekuje od PC-a koji kosta 400$. Problem je sto konkurencija ne nudi vizualni dozivljaj koji se uklapaju u njihove cene, ali nudi nesto drugo u vidu Kinect-a i GamePad-a.
Ocigledno ljude vise zanima malo lepsa grafika nego gimmick-ovi, sto je sasvim prirodno.
Inace, ima gomila NES, SNES i SEGA Mega Drive 2 igara koje su daleko bolje od shit-a koji danas izlazi, a radili su u smesnim "rezolucijama" i imalo 8-bitnu odnosno 16-bitnu paletu boja. Grafika je samo jedan element igre koji sluzi da docara svet u kome se igra nalazi, ne sluzi nicemu drugom. Ima fantasticnih igara koje uspevaju da docaraju odlicno svoje svetove sa nekoliko kocki na ekranu. Dobra grafika ne cini losu igru nista boljom, niti losa grafika cini dobru igru nista losijom.
Opet se vracamo na staru pricu.
J*bo rezoluciju, daj dobru igru.
Da je svaka igra na next-gen preslikana graficki od last of us, uncharted, gta V, forze ne bih se bunio ni najmanje(tj. ni ne bunim se, jer su igre sada vec bolje od ovih sto sam nabrojao).
Samo sam to napisao da bi videli ovi sto smaraju i hejtuju xbox zbog rezolucije.
Sve to sto si nabrojao su ti u stvari naslovi koji su na vrhu kad je u pitanju grafika.
Da, na proslim generacijama.
Ja kazem, nek u narednih 20 godina grafika ostane ista, apsolutno se ne zalim, jer je meni i ovo perfekno, u cuvenih 720p..
I sto rece dragomix niko ziv ni ne zna razliku izmedju 720p i 1080p pogotovo 900p i 1080, al kad ign napise nesto na fejsbuku, ili klip neki na jutjubu pa krenu prepucavanja, to je strasno zato sam i pokrenuo ovu pricu.
Ovo što oni rade za MP se zove 1080i. i - interlaced, p - progressive. To je format koji se često koristi na HD TV programima. Slika tako deluje oštrije nego u 720p ali nije jednako mirna, deluje "živo" kao nekada na CRT TV-ima. Šta je od ta dva manje zlo je više stvar ličnog ukusa.
Lično, itekako vidim razliku između 720p i 1080p. Na PC-u uvek smanjujem kvalitet grafike da bih postigao makar 900p jer mi 720p na Full HD monitoru izgleda zaista mutno i razvodnjeno. Istina je da rezolucija ne čini igru i da se kroz celu istoriju igramo na niskoj rezoluciji. Ipak, CRT televizori i monitori su mnogo lakše praštali nižu rezoluciju od LCD-a, tako je zbog samih tehnologija koje koriste.
Da se razumemo, igram je bez problema naslove stare 15 i kusur godina kad nisu ni čuli za 720p. Ipak, ovde je reč o ganc novim proizvodima koje sami proizvođači hvale kao ne znam ti kako moćne i otporne na izazove godinama unapred, a koji opet imaju muku da isprate TV standard ustaljen već godinama unazad. Nek su igre genijalne, to neću poricati, ali ću sa tehničke strane biti nezadovoljan svime što nije 1080p, bilo to na PS ili XB, jer smatram da je cela ta priča trebala da se prevaziđe i ne bude faktor ni na jednoj od konzola nove generacije.
Samo bih naglasio da se ovde koristi vertical interlaced tehnika (posto je broj piksela po x osi prepolovljen, pa se koriste vertikalne linije (kolone) iz prethodnog frejma u interlacingu). U TV programima se najcesce koristi holizontalne linije (redovi).
Vidiš, ne obratih pažnju na to... onda se ne može zvati 1080i ali je princip isti.
Da, ovo bi bio neki v1920i :kreza:
Bilo kako bilo PS4 je presao prag od 6 miliona prodatih primjeraka.
A ja i dalje lomim final fight iz doba fliperane.
A jel ste sigurni da je uopste u pitanju interlacing?
Da nije mozda najobicniji upscaling prepolovljene 960px horizontale na 1920px.
A jel ste sigurni da je uopste u pitanju interlacing?
Da nije mozda najobicniji upscaling prepolovljene 960px horizontale na 1920px.
Citat iz clanka sa prethodne strane:
Now, there are some mitigating factors here. Shadow Fall uses a horizontal interlace, with every other column of pixels generated using a temporal upscale - in effect, information from previously rendered frames is used to plug the gaps.
Ovo što oni rade za MP se zove 1080i. i - interlaced, p - progressive. To je format koji se često koristi na HD TV programima. Slika tako deluje oštrije nego u 720p ali nije jednako mirna, deluje "živo" kao nekada na CRT TV-ima. Šta je od ta dva manje zlo je više stvar ličnog ukusa.
Lično, itekako vidim razliku između 720p i 1080p. Na PC-u uvek smanjujem kvalitet grafike da bih postigao makar 900p jer mi 720p na Full HD monitoru izgleda zaista mutno i razvodnjeno. Istina je da rezolucija ne čini igru i da se kroz celu istoriju igramo na niskoj rezoluciji. Ipak, CRT televizori i monitori su mnogo lakše praštali nižu rezoluciju od LCD-a, tako je zbog samih tehnologija koje koriste.
Da se razumemo, igram je bez problema naslove stare 15 i kusur godina kad nisu ni čuli za 720p. Ipak, ovde je reč o ganc novim proizvodima koje sami proizvođači hvale kao ne znam ti kako moćne i otporne na izazove godinama unapred, a koji opet imaju muku da isprate TV standard ustaljen već godinama unazad. Nek su igre genijalne, to neću poricati, ali ću sa tehničke strane biti nezadovoljan svime što nije 1080p, bilo to na PS ili XB, jer smatram da je cela ta priča trebala da se prevaziđe i ne bude faktor ni na jednoj od konzola nove generacije.
Naravno kad igras na PC-u. Vidljiva je razlika itekako.
Ja sam svojevremeno pravio jedan mali experiment po ovom pitanju, pisao sam vec o tome u nekoj temi, kad sam pozvao drugare da pikamo fudbalicu. Ljudi nisu videli nikakvu razliku kad sam promenio sa PC-a na Xbox 360, samo su nastavili da pikaju. Ja im reko da kontroleri nesto ne rade, promenio ulaz slike i povezao kontrolere na kutiju. Ma ni da trepnu. Nisu prokomentarisali ni kako je malo mutnija slika. Sve na PC monitoru koji po prirodi sluzi za gledanje sa blizih razdaljina.
Vecina korisnika nema pojma sta je rezolucija niti vidi razliku izmedju 720p i 1080p. Vidjao sam ljude koji cak pitaju sta je to i kakva je razlika.
Na konzolama ultimativno rezolucija ne predstavlja nikakav faktor. Bitne su samo igre. Cinjenica je da su konzole anemicne poprilicno, ali tu se postavlja problem cene. Ako nek bude anemicna konzola (u rangu grafike koju sam kupio pre 3 godine kad je Xbone u pitanju), ali daj adekvatnu cenu za to, ne da deres narod i naplacujes vazduh posle.
Slabija vertikalna rezolucija se iz nekog razloga više primeti nego slabija horizontalna (zbog čega plazma televizori mahom i dalje imaju nižu horizontalnu rezoluciju nego što bi trebalo kad bi pikseli bili kvadratni). Tako da su se super setili ove fore za Killzone, bolje rešenje nego da radiš upscale cele slike proporcionalno pa onda moraš da vodiš računa i o antialiasingu da to pokrije, svaka im čast.
I meni je to isto palo na pamet, genijalna ideja, da se odrzi ostrina 1080p rezolucije. Dokaz za to je da vec tri meseca niko nije to provalio. Valjda ce i drugi developeri krenuti njihovim stopama.
Odlična fora... Ali ja i dalje ne verujem da smo dobili "next-gen" koji igre ne gura u pravoj full HD rezoluciji.
Jednostavno nisam ovo očekivao.
NjegovaWisost
5.3.2014, 2:32
Ali, ali... Apsolutno nema razlike između 720p i 1080p na televizorima. Osim ako nije neki 47+
Monitor je naravno druga priča, mada ne znam zašto bi neko igrao konzolu na monitoru. Osim ako nema izbora.
Ali, ali... Apsolutno nema razlike između 720p i 1080p na televizorima. Osim ako nije neki 47+
Monitor je naravno druga priča, mada ne znam zašto bi neko igrao konzolu na monitoru. Osim ako nema izbora.
Nema kad sedis na 5 metara od TV-a, do dva metra se vrlo jasno vidi razlika. :D Ja sam bar navikao sa metar i po (verovatno i blize u nekim igrama) da igram na svojoj konzoli na 32" i vrlo dobro vidim razliku.
Juce pazarih Sony PS 4, i takodje preko PS Networka uzeh Assassins Creed 4.
Malo je bilo maltretiranja oko podesavanja naloga - ako stavis da si npr iz USA, kartica koju imam ne moze da vrsi transakcije, pa mora da se brise nalog pa sve ponovo...
Sad kad je sve "leglo", stvarno sam odusevljen. Odlicno izgleda, AC 4 super radi, kontroler me odusevio skroz - igrao sam u USA xbox i ovdje od druga par puta pozajmio PS3 - ali ovaj kontroler je zaista odlican.
Zanima me samo, da li imate kakvu preporuku za kupovinu igara, game kodova, vaucera i sl? Jedan drugar mi je dao kontakt jednog momka, koji sve igre za sony 4 prodaje za 30 eura- medjutim nesto je pomenuo kao napravi mi nalog, pa onda linkuje igru za nalog...
Dajte preporuke za trgovinu :)
To ti je tzv. gamesharing.
Najbolje ti je da ako poznajes nekog ko ima takodje ps4 da radite gamesharing.
Imas klip i na yt. a i tutoriale po guglu kako to uraditi, prosto je.
Nema kad sedis na 5 metara od TV-a, do dva metra se vrlo jasno vidi razlika. :D Ja sam bar navikao sa metar i po (verovatno i blize u nekim igrama) da igram na svojoj konzoli na 32" i vrlo dobro vidim razliku.
Takodje.. Ja cak i na 3 metra vidim krzave ivice sa 720p, a na 1080p je slika dosta ostrija i prijatnija za gledanje.. Naravno ko nema 1080p, 1080i ce takodje bolje odraditi posao od 720p..
Jel se i dalje placs online gaming i koliko? To je bas jajarska fora.
Placa se.
50$ godisnje, a dobijas onda i gomilu igara preko ps+.
Npr. Outlast je trenutno besplatan sa PS+ pretplatom
Juce pazarih Sony PS 4, i takodje preko PS Networka uzeh Assassins Creed 4.
Malo je bilo maltretiranja oko podesavanja naloga - ako stavis da si npr iz USA, kartica koju imam ne moze da vrsi transakcije, pa mora da se brise nalog pa sve ponovo...
Sad kad je sve "leglo", stvarno sam odusevljen. Odlicno izgleda, AC 4 super radi, kontroler me odusevio skroz - igrao sam u USA xbox i ovdje od druga par puta pozajmio PS3 - ali ovaj kontroler je zaista odlican.
Zanima me samo, da li imate kakvu preporuku za kupovinu igara, game kodova, vaucera i sl? Jedan drugar mi je dao kontakt jednog momka, koji sve igre za sony 4 prodaje za 30 eura- medjutim nesto je pomenuo kao napravi mi nalog, pa onda linkuje igru za nalog...
Dajte preporuke za trgovinu :)
To sa igrama je kao st oje rekao kolega sharing,radi se pro principu nosioca i fantoma,i fakticki kupite svi zajedno podeljeno u delove pod punom cenom igru,i delite medjusobno,s tim da onaj ko je nosioc obicno ima trajno igru,dok oni koji su fantomi,ako nesto brisu na konzoli odose i igre.
Sto se igara tice,one koje su izasle i za ps3 kupuj u digitalnom obbliku putem psn storea,ako mozes sa tvoej kartice,ili putem vaucher kodova u specificnim iznosima,u zavisnosti iz koje ti je zemlje nalog,a exlusive igre po meni je b najbolje psoedovati na disku,tj praviti kolekciju,mada je sve stvar izbora,i fianansijskih mogucnosti. Killzone shadow fall i infamous second son su ti obavezn ekskluzive za ps4,kao i slecece nex gen igre,a i pojedine sportske simulacije nba 2k14 fifa 14,ako volis.
Jel imao neko od nasih ko je kupio p4 ovih problema koje prijavljuu napolju - kratak vek baterije kontrolera, pucanje gumica na padovima itd...?
Ja sam moj uzeo u četvrtak (u US). Baterija radi sasvim OK. Igramo se konstantno, žena, ćerka i ja. Juče smo ga drndali od 7 ujutru do 7 uveče, bez da se i jedan kontroler ispraznio.
zdravkelja
9.3.2014, 16:42
Baterija stvarno kratko traje, nekih 10ak sati. Ali nikada mi nije trebalo 10 sati uzastopno tako da nije problem ako se redovno puni. Palice su jos uvek citave.
Palice mozes zastiti zastitnim navlakama,a bateriju mozes resiti kupovinom charger docka,ako je vec izdat za ps4.
Ne. Teoriju da dokupljujem nesto jer nije u originalu izvedeno kako valja ne podrzavam.
Cekajte, jedan sad kaze da je baterija ipak prekratka drugi da je ok ... moze obrazlozenje? I ako je 10 sati neprestanog rada malo, koliko bi bilo ok ?
Gde mogu da se kupe zastitne navlake?
zdravkelja
9.3.2014, 22:40
Ne. Teoriju da dokupljujem nesto jer nije u originalu izvedeno kako valja ne podrzavam.
Cekajte, jedan sad kaze da je baterija ipak prekratka drugi da je ok ... moze obrazlozenje? I ako je 10 sati neprestanog rada malo, koliko bi bilo ok ?
Pa nije malo ako se svaki put setis da zakacis gamepad na punjenje, ali ja volim da ne razmisljam o tome. DS3 je trajao 30ak sati, punio sam ga jednom u 10-15 dana.
Moj iskren savet ti je da sacekas dok ne poprave stvari oko kontrolera. Mnogi prijavljuju da su palice oguljene, sto sam i ja imao prilike da vidim na demo stanici (sad ko kaze demo stanica, neko razdrndao, konzola nije na trzistu ni 6 meseci, ako ne moze da izdrzi 6 meseci 8-casovnog igranja onda to nimalo nije dobro), a baterija koja traje 10 sati na kontroleru je ocaj. Ok, mozes da punis non stop, ali zamisli situaciju u kojoj si zaboravio da napunis kontroler i hoces da igras nesto, ukljucis konzolu i ono trazi punjenje kontroler.
Nema nesto must have igara na PS4 sad, mozes da sacekas kraj godine dok ne poprave kontroler.
Da ja sam video razvaljene palice na demo primerku u big bangu i potpuno se slazem sa tobom on this matter...
Dakle na dve razlicite demo stanice na dva razlicita mesta su razdrndane palice, sto iskljucuje mogucnost loseg kontrolera na samo jednoj ili slucajnog otkidanja.
Verujem da ako dobro cuvas kontroler mozda se ta palica nikad nece oguliti, ali zasto rizikovati. Problem je ocigledan, ljudi se zale, verujem da ce Sony to popraviti u kratkom roku na neki nacin.
Za te stvari je nintendo majka.
Jos pre nekog vremena sam pominjao da mi je to oko palica bas veliki propust. Nadam se da ce ispraviti brzo. Inace, kad pominjes Nintendo, bas je npr. N64 imao palice koje strasno lako stradaju. Bile su raskantane u bukvalno svakoj igraonici.
flamingos
10.3.2014, 16:48
Sve to stoji,ali kontam da uz PS4 charger station,koji puna dva dualshocka,i te zastitne gumene navlake,koje je i sam sony vrlo brzo izbacio kao dodatnu opremu,trebalo bi da se ti nedostaci eliminisu ili barem preduprede. Na kraju tu je i garancija dopunska od 3 godine,tj dve dodatne.
@stef,dobices pm za navlake,iste se mogu u potrebiti i na ds3.
zdravkelja
10.3.2014, 17:27
Iako je sramota, mislim da taj problem nije tako strasan. Sony prihvata garanciju na te palice, a ako se ne razvale u tih godinu dana, verovatno si dobio primerak koji nema taj problem.
Za bateriju nema opravdanja. Inace, ima na netu guide kako da se disableuje svetlo na gamepadu sto skoro duplira trajanje baterije. Naravno, mora da se otvara gamepad.
A dobro to sa svetlom resice se prvim software updateom....cemu svetlo uopste sluzi?
Da te vidi famozni eye.
Softverski update je vec dosao, nisu izgasili lampe koliko znam. Dakle, problem jos nije resen.
Mislim, krajnja odluka je na pojedincu, ali ja iskreno ne vidim razloga za zurbu za uzimanjem bilo koje next gen konzole trenutno. Jos nisu izasle must have igre, neke su jos van svog realnog cenovnog ranga i sve jos nisu prelezale svoje decije bolesti. PS4 za godinu dana i PS4 sad su dve potpuno razlicita proizvoda. Em ce doci igre, em ce biti verovatno popravljene stvari oko kontrolera, em ce biti popravljeno gomilu stvari oko samog sistema. Nema zurbe, ubaci novac u banku, oroci ga na godinu dana i usput zaradi za jednu igru dok cekas. ;)
Ne razumem, ako iskljucis lampu, gubis konekciju sa konzolom?
A kako zasto bi uzimao? Pa evo ja ocu da igram batllefield kill one assasins creed SADA jer sam sve to preskocio a igra mi se...
PC? Ako nemas dobar PC, toplo ti preporucujem prvo njega da uzmes. Samo na ovim multiplatform naslovima ima da ustedis gotovo 50e(ako kupujes originale).
Ja sam uzeo PS4 pre neki dan. Neplanirano.
Sticajem okolnosti, u to vreme je isao besplatni multiplayer za Killzone Shadow Fall, ajde, rekoh, da probam. Odusevio me. Oborio me s nogu. Momentalno sam otisao u radnju i pljunuo $60 za full igru.
Imam pristojan PC (konf. je u profilu). Imam Xbox360. Imam CoD Ghosts, BF4 (i sve ostalo unazad), ali mi je MP u KSF seo k'o budali samar. SP je meh, ali MP... Mape su sjajne, timska igra se i te kako oseti. Po meni, trenutno najbolji FPS multiplayer.
Meni sasvim dovoljan razlog da uzmem konzolu sad.
Pc je za rad... tacnije mac je za rad. Ta koncepcija igranja na masinama za rad mi ne vrsi posao. A ni razmisljanje da li ce da koci... tako da to otpada.
Pc je za rad... tacnije mac je za rad. Ta koncepcija igranja na masinama za rad mi ne vrsi posao. A ni razmisljanje da li ce da koci... tako da to otpada.
Totalno pogresno misljenje, ali dragomix ce ti objasniti malo bolje to meni je mrsko :D
Ne mora niko nista da mi objasnjava, necu kupiti pc da bi igrao igre, tako da ne bih dalje u off....
Ne mora PC da bude za rad. U pitanju je svastojed. Sasvim lepo moze da obavlja ulogu etertainment system-a.
Dnevna soba?
Povezes za joypad i televizor. A moze i wireless tastaturom i misem za kreativne.
Nije dovoljno jaka?
Kupis jacu masinu ili jeftino nadogradis postojecu umesto da cekas jos 5 godina. Ili kompoimisno smanjis detalje. Fleksibilno.
Problem sa gledanjem odredjenog formata filma? Skines novi codec.
Cak i proizvodjaci konzola znaju da je glavna prednost PCa to sto je svastojed.
Zato i XBOX One vise lici na entertainment sistem nego na konzolu za igre.
Ne mora niko nista da mi objasnjava, necu kupiti pc da bi igrao igre, tako da ne bih dalje u off....
Bez da idemo dalje u off, pogledaj steam masine na kraju krajeva, ima par jako lepih konfiguracija za prihvatljiv novac, a imaces sve prednosti PC-a (jeftinije igre, besplatan MP, mogucnost igranja igara iz svih vremenskih doba na jednoj masini bez potrebe da placas dodatne nadoknade za tako nesto).
Naravno, kao sto rekoh odluka je na tebi, ali mislim da ni najveci Sony fanovi ne uzimaju konzolu zbog multiplatform naslova. I jos samo da ti kazem, vreme kad nisi razmisljao dal ce igre da ti seckaju na konzoli je davno proslo vreme. Igre itekako seckaju na konzolama, pa cak i na PS4. Najocigledniji primer trenutno je Thief koji radi ocajno na obe next gen konzole. Samo da ti kazem da budes spreman kad kupis konzolu da se ne razocaras. Jedino su 1st party igre uvek ispolirane do maksimuma, sve ostalo ima odredjene tehnicke nedostatke.
P.S. Ako se na kraju ipak odlucis za PS4, posto izgleda trenutno kao najlogicniji izbor za nekoga ko trazi bas konzolu za naredni period, onda sacekaj jos malo dok ne srede stvari sa kontrolerom. Kad ce to biti mozda najbolje moze da ti kaze zdravkelja posto verovatno pomnije prati stvari vezane za PS4. Ako uzmes konzolu sad, javi utiske! :D
Moje vidjenje trenutne situacije – mane i vrline PS4.
Razlozi za kupovinu:
Iskustva sa konzolama sam imao I ranije, u Americi smo imali XBOX 360, PS3 i XBOX (original), ali ovo je prva konzola koju sam uzeo radi naslova koji ce izaci.
Imam iMac 27, iz 2011te godine, bas bas finu konfiguraciju (u profilu vise), I koristim bootcamp za neke naslove. Sa obzirom na to da ga najvise koristim za rad u After Effectu, vise je za posao nego za igranje. Stoga, logican je bio izbor da se uzme PS4. Witcher 3 je na primjer jedna od igara, koju ce biti nemoguce igrati u native rezoluciji na iMacu (2560x1440), jer sam i dvojku morao igrati na 1920x1080 (i bez one opcije koja ubija fps). A mjenjati iMac, nije bas jeftino (nije oko 400 eura koliko kosta konzola).
Utisak:
Sa obzirom da sam uzeo konzolu prije nekih nedelju dana, i da imam za sada samo Assassins Creed 4 – generalni utisak je odlican. Igra je super, kao i sve sto nosi sa sobom (gameplay, grafika…)
Kontroler je ok, nije bolji niti gori od kontrolera koje sam koristio ranije – mada prednost dajem Xboxovom kontroleru. Nisam cjepidlaka niti djevojcica da se bunim je li kontroler ovakav ili onakav, je li "tacno za moje prste krojen" - dobar je, obavlja posao. Ali ako moram odabrati, Xboxov kontroler je bolji (zato sto volim glomaznije kontrolere).
Dugmad se nisu ogulila, niti daju naznaku da hoce – baterija traje ok mada ne mogu precizno dati na ovo misljenje sa obzirom da ne igram puno, po sat, dva na dan, i rijedje.
Ono sto mi se dopada jeste taj eko sistem, brzina rada, i grafika u AC 4.
Ono sto mi se ne dopada jeste premali izbor igara koje mene zanimaju – generalno ove godine cekam Child of Light, Watch Dogs, Destiny (eventualno ako se pokaze dobar) i Witcher 3 – mada ce to u 2015 biti bolje nadam se.
Stoga izjave da sada ne vrijedi uzimati konzolu ima pluseva i minusa – plus je ako zelite da igrate neke igre koje su do sada izasle a nemate dovoljno snazan kompjuter da to potjera kako Bog zapovjeda, onda vrijedi. Sa stanovnistva izbora video igara, ne vrijedi – osim ako neko nije kao ja zauzet drugim obavezama, pa provodi 10tak sati sedmicno uz neku igru, pa moze da neku kao sto je AC4 da gnjavi i po mjesec dana
@ddak sjajan opis. Apsolutno se slazem s utiscima o kontroleru. Jos jedna stvar koji bih pohvalio je zvuk. Na istom TV-u na koji prikljucujem XB360 i PC (povremeno), PS4 zvuci za klasu bolje.
Da, super ideja je sto mozes da slusalice povezes sa kontrolerom-pa navece kad mi djevojka spava, stavim njih i ubijam po Tortugi :)
Jako jako dobra opcija kod tog kontrolera :)
Da, super ideja je sto mozes da slusalice povezes sa kontrolerom-pa navece kad mi djevojka spava, stavim njih i ubijam po Tortugi :)
Jako jako dobra opcija kod tog kontrolera :)
Mene je prijatno iznenadio konektor za slusalice. Najobicnija 3.5mm banana, prima bilo koje slusalice, provereno :)
Ne mora PC da bude za rad. U pitanju je svastojed. Sasvim lepo moze da obavlja ulogu etertainment system-a.
Dnevna soba?
Povezes za joypad i televizor. A moze i wireless tastaturom i misem za kreativne.
Nije dovoljno jaka?
Kupis jacu masinu ili jeftino nadogradis postojecu umesto da cekas jos 5 godina. Ili kompoimisno smanjis detalje. Fleksibilno.
Problem sa gledanjem odredjenog formata filma? Skines novi codec.
Cak i proizvodjaci konzola znaju da je glavna prednost PCa to sto je svastojed.
Zato i XBOX One vise lici na entertainment sistem nego na konzolu za igre.
Kako vam ne dosadi više da dosađujete sa time da je PC bolji,fleksibilniji isplatljiviji ovo je tema o konzoli. I problem je što većina vas kritičara konzoli nikad nije imala ni jednu a ipak znaju sve mane i prednosti iste.
@ddak: Svako ko uzima konzolu u prvoj godini zivotnog veka uzima je zbog igara koje ce tek doci, a ne koje su vec tu. To je uvek bilo tako.
Sto se tice tvoje logike oko Witchera 3, nije mi jasna. Mislis da ce Witcher 3 raditi u vecoj rezoluciji od 1080p na PS4? Nemoguce! iMac, Book ili sta vec pravi Apple od "PC"-eva nema HDMI da mozes na TV da ga prikacis? Verujem da ima. Ako nista drugo, Witcher vredi uzeti za PC zbog mogucnosti import save fajlova.
Ja iskreno uvek podrzavam svakoga ko oce da uzme konzolu zbog prednosti koje donose konzole, ali sam poprilicno umoran od komentara tipa konzola ce trajati 5-6 godina (ili 8!?), uvek ce sve terati na high, igre nece da mi seckaju... neke od tih stvari su bile istinite ranije, vise nisu.
P.S. Nek te sluzi dugo i nek ti se kontroler ne oguli nikad! ;)
A jos se ja cudim sto mi wii secka u zadnje vreme....mislio sam da je to sto je u nintendu igracka od hardvera.....
Ako nekog zanima - Naughty Dog Explains PS4′s CPU, Memory and More in Detail and How They Can Make it “Run Really Fast” (http://www.dualshockers.com/2014/03/11/naughty-dog-explains-ps4s-cpu-memory-and-more-in-detail-and-how-they-can-make-them-run-really-fast/)
Gregory also explains that the GPU is “more powerful than it’s necessary to render graphics at 1080p at 60 hz”
Izgleda da će ND opet tehnički da blista.
Sto se tice tvoje logike oko Witchera 3, nije mi jasna. Mislis da ce Witcher 3 raditi u vecoj rezoluciji od 1080p na PS4? Nemoguce! iMac, Book ili sta vec pravi Apple od "PC"-eva nema HDMI da mozes na TV da ga prikacis? Verujem da ima.
P.S. Nek te sluzi dugo i nek ti se kontroler ne oguli nikad! ;)
Nisi me dobro shvatio. Kazem da moj iMac iz profila, ne moze da potjera Witcher 2 u sve na max na native rezoluciji. A kada stavim rezoluciju 1920x1080, pikselizacija je bas velika.
Iz tog razloga, ako Witcher 2 nije radio "kako Bog zapovjeda",vjerujem da ce Witcher 3 raditi u low/medium detalje na mojoj masini-cak i to jedva ako bude moguce. I stoga je bolja opcija da Witchera uzmem na PS4 :) - u suprotnom, novi iMac je skup, a novi racunar - nema se mjesta u kuci vise od tehnologije :D
P.S. Hvala :)
Vidi jos neko ima iMaca vise nisam poseban.
Ako nekog zanima - Naughty Dog Explains PS4′s CPU, Memory and More in Detail and How They Can Make it “Run Really Fast” (http://www.dualshockers.com/2014/03/11/naughty-dog-explains-ps4s-cpu-memory-and-more-in-detail-and-how-they-can-make-them-run-really-fast/)
Izgleda da će ND opet tehnički da blista.
Pitanje je sa kojim nivoom podesavanja. Tablet koji imam moze da tera igre u 1080p @ 60 fps-ova, a platio sam ga 150 evra. Mislim, treba da preciziraju malo. I PS3 i Xbox 360 su imali par igara koje su radile u 1080p @60 fps-ova.
Ovo ostalo je objasnjenje otprilike kako radi zatvoreni PC. Svaka nasa masina ima slicnu arhitekturu sa nekim malim promenama tu i tamo. Lepo za procitati.
Pa ne verujem da su pričali o grafici sa tableta, Naughy Dog je to. :)
Nego, obzirom da oni imaju jedan od najboljih programerskih timova kad je pisanje engine-a u pitanju, trebalo bi drugi da ih slušaju drugi game devs a ne studenti, da vide kako se cedi suva drenovina iz konzola. :kreza: ****te, oni su pa skoro pisali svoj branch predictor za SPUs u PS3, eeej, da li može više low level od toga?? Čak spominje da su rutine za kontrolu particle sistema pisali da imaju što manji memory footprint da se izvršava u l1 keš memoriji. Nije ni čudo što im neverovatno dobro izgledaju oblaci prašine, dima, gljivičnih spora u igrama (Last of Us naročito) a uopšte ne utiču na performanse.
Posle onoga što su uradili u Uncharted 3 i Last of Us, verujem da će grafika u novom Unchartedu biti "jaw dropping".
To ne sporim, samo su problem ovi click bait naslovi, PS4 dovoljno dobar za 1080p@60fps. Naravno da je dovoljno dobar, sve sto se danas od tehnikalija nalazi na trzistu je dovoljno dobro za 1080p@60fps-ova.
Inace, ND je stvarno jedan od najtalentovanijih timova u igrackoj industriji sto se tehnikalija tice. Samo mogu da im skinem kapu i zavidim. :(
EDIT: Poenta je da ce oni izneti nivo realisticnosti grafike kakve danas imaju igre koje ne mogu na PS4 da rade u 60FPS jer developeri nisu dovoljno optimizovali kod. A vrlo verovatno je da ce izgledati i jos bolje.
Sto bi im zavideo???
Upcoming PS4 update adds 'HDCP off, HDMI gameplay capture' and USB saves/exports
http://www.gamezone.com/news/2014/03/19/upcoming-ps4-update-adds-hdcp-off-hdmi-gameplay-capture-and-usb-saves-exports
Stiže duže tranjanje baterije za DS4.
http://www.engadget.com/2014/03/20/future-dualshock-4-update-light-bar/?ncid=rss_truncated
Employee states Sony recalled original PlayStation 4 controllers from stores (http://www.examiner.com/article/unconfirmed-sony-recalled-original-playstation-4-controllers-from-stores)
Sonijeva izjava povodom guma na palici:
A very small number of users have reported to us that the rubber surface of their Wireless Controller DUALSHOCK®4′s analogue sticks have torn.
Although the rubber material of the analogue sticks fulfils our quality assurance standard, we will inspect individual DUALSHOCK®4 controllers experiencing this symptom, and will replace them with new ones for free as long as they are within the warranty.
I šta je pisac članka primetio nakon kupovine svog drugog PS4:
In purchasing a second PlayStation 4 console for my home, to minimize arguments on whose turn it is to play it in a family of passionate gamers (myself, my husband, and my three sons), I noticed that the rubber on the analogue sticks are a bit different. Rather than a soft gummy feel to them, they seem a bit sturdier with a different texture that is a bit bumpy and seemingly tougher. With no issues with the new system's controller, I am crossing my fingers that the issue is resolved.
Problem solved.
Ovo nista se ne prica ovdje, ceka se Child of Light pa da se tema razbukta ? :)
Uncharted 4 game director leaves Naughty Dog for League of Legends studio
http://www.gamezone.com/news/2014/03/27/uncharted-4-game-director-leaves-naughty-dog-for-league-of-legends-studio
Da ne otvaram novu temu zbog jedne vesti.
Da se pridružim i ja sa još jednom vešću vezanom za Naughty Dog:
http://www.gamespot.com/articles/report-the-last-of-us-coming-to-ps4-as-physical-and-digital-release/1100-6418573/
PS4 bi uskoro (uskoro) mogao da emulira PS1 i PS2 igre u 1080p rezoluciji.
To bi mi bio jedan od glavnih razloga za kupovinu PS4 konzole.
DragonSlayer
28.3.2014, 12:12
Da .... zašto dati 20 evra za PS1 do 40 za PS2, kad je bolje dati 400 i igrati emulirane igre .. :D :D :D
Ali nećeš ih igrati u 1080p :D
Naravno, očekujem hardverski rendering i proper rezoluciju ako ovo bude tačno.
Za sad mi se sviđa sve što sam video o PS4, jedino me snaga hardvera brine ali kontam da konzola sigurno nije slaba... U svakom slučaju, PS4>X1 ako mene pitate, tako da kroz godinu dana, kada bude bilo naslova, ima da padne PS4, da častim sebe.
Da .... zašto dati 20 evra za PS1 do 40 za PS2, kad je bolje dati 400 i igrati emulirane igre .. :D :D :D
:facepalm
Pa nisam napisao da bi kupio PS4 da bi igrao samo PS1/PS2 igre, već da bi mnogo voleo da posedujem novu konzolu koja nudi i igre sa svih prethodnih Sony konzola, plus što će neke PS1/PS2 igre biti u nativnih 1080p.
Isto kao što Nintendo Wii nudi igre sa svih prethodnih konzola.
A kao da ces da stignes da igras te igre pored svih novih sto na PS4 sto na PC, pa ti je to presudna stvar. :)
Super je stvar sto ce PS4 to da omoguci, ali nikako ne treba da bude presudna.
A kao da ces da stignes da igras te igre pored svih novih sto na PS4 sto na PC, pa ti je to presudna stvar. :)
Za legendarne PS1/2 naslove mora da se ima vremena. :kreza:
Super je stvar sto ce PS4 to da omoguci, ali nikako ne treba da bude presudna.
Za stvarnu dobru igru uvek ima vremena, a nisam od onih što igra ili proba svaku igru koja izađe. Nisam igrao dobar deo igara koje su izašle za PC, ali me to nije sprečilo da kupim Wii i Xbox360.
Zašto to ne treba da bude presudna stvar!?
Možda mene više interesuju remejkovi PS1/PS2 igara nego moderne igre.
Syphoon Filter serijal :alealeee:
Sony dostigao 7 miliona prodatih PS4 konzola (Sony dostigao 7 miliona prodatih PS4 konzola.), odnos sa One kutijom u Evropi 7:1.
^
A sa Wii U ?
Kako stoji Wii U u EU ?
^ Oko 1.2 miliona u evropi (od 5.9 globalno).
A tih 7:1 mi ne deluju istinito. PS4 je manje više prodao blizu 3 mil u evropi a XBOne blizu 1 mil. To je 3:1 i to je jaka prednost. Ovih 7:1 mi deluju kao neko debelo krivljenje činjenica.
zdravkelja
31.3.2014, 19:38
I tih 7 miliona je diskutabilno, nisu naveli izvor, a izvor koji sam ja video da pominje 7 miliona nije bas kredibilan.
A tih 7:1 mi ne deluju istinito. PS4 je manje više prodao blizu 3 mil u evropi a XBOne blizu 1 mil. To je 3:1 i to je jaka prednost. Ovih 7:1 mi deluju kao neko debelo krivljenje činjenica.
U pitanju je odnos prodaje u ovom mesecu (zaključno sa dostizanjem brojke od 7mil.):
In the extended last week of March (17 to 28), PS4 outsold the Xbox One a stunning 7:1 in PAL regions. On the last weekend (March 21-23) alone, 100,000 PS4s were sold in PAL regions, including the UK. A total of 180,000 units was sold in the extended week, while Microsoft managed to move a meager 25,000 Xbox One unit in the same time period.
Skrpih malo vremena da prošaram ovde o utiscima kad je u pitanju novo čeljade sa Sonijeve trpeze..
Prvo, nisam se dugo igrao, jer sam na red dospeo u loše vreme, sinoć kad je sve prštalo u LŠ, al to je druga tema.
Konzola odiše bad ass izgledom, sa svojim oštrim ivicama i crtama. Na izgled se stiče utisak kao da se radi o kvalitetnijem parčetu plastike kad je u pitanju izrada same konzole, što ja ne mogu da potvrdim i za sam feeling jer sam je samo posmatrao a ne i držao u rukama.
Što se tiče buke, pratila se LŠ kao što već rekoh, tako da ni o tome ne mogu ništa detaljnije da kažem.
Ono što me je oduševilo, jeste kvalitet samog kontrolera. Osećaj u ruci dok ga držite podseća na onaj koji vam pruža Xbox-ov kontroler najviše zahvaljujući hrapavoj plastici, samo je nekako širi, i tanji (prava reč bi ovde bila slim).
Analogni su presvučeni po mom subjektivnom mišljenju, kvalitetnom gumom, sa udubljenjem u sredini tako da prst uleže u samu pečurku. Zategnuti su taman toliko-koliko treba, pa je osećaj preciznosti na daleko višem nivou od Ps3 kontrolera.
Srednjem panelu na samom kontroleru u FIFI 14 nisam našao nikakvu primenu, tako da ni o njemu ne mogu više reći sem da je sam panel prekriven tankom mrežicom, verovatno zbog većeg osećaja preciznosti kao i samog gripa.
Dugmici select i start su zamenjeni sa dugmićima share i options, s tim da share nisam pritiskao, dok options ima istu ulogu kao start.
Svetlo koje izbija na gornjoj stranici kontrolera, tamo gde je i ulaz za punjenje(usb) može menjati boju, a izmedju ostalog služi i za raspoznavanje ko je ko. Pa sada tako nije player 1, player 2, već blue vs red itd..
Nisam se zadržavao previse u meniju pa sam tako odmah sa drugarom uleteo u Fifu, dok su druga dva drugara u 2k14, tako da nisam imao prilike da odigram i kosarku.
Fifa 14 izgleda dosta tromo, sporo, i slobodno mogu reći prerealno za moje standarde (i ako fudbalom se bavim skoro 14 godina). Nekako sam navikao na "nerealni" PES 13. Retko ćete moći protiv jakih timova da izbacujete igrača u prostor, ili da na taj način stvarate gol prilike. Prolazi do nekih 35 metara od protivničkog gola, bliže jako teško. Driblinzi zbog pomenute tromosti igrača isto tako slabo prolaze, pa neće biti "besplatne vožnje" za više od 2 protivnička igrača.
Stize TLOU za PS4
http://www.eurogamer.net/articles/2014-04-09-the-last-of-us-remastered-for-ps4-revealed
Preko 7 miliona prodatih konzola do 6. aprila
http://blog.us.playstation.com/2014/04/16/ps4-hits-7-million-globally/#sf2613495
oho, cena pala na 390 evra za ps4 sa jednim kontrolerom, lepo
DragonSlayer
20.4.2014, 23:06
Ima već i polovnih u garanciji, skroz povoljno ....
Evo kako ideja jednog coveka (deadendthrills.com) moze lepo da se primi u industriji. Sucker Punch studio je implementirao photo mode koji je pokrenuo lavinu kreativnog materijala od strane zajednice. Valjalo bi kad bi svi developeri poceli da implementiraju slicnu tehnologiju u svoje igre.
Par primera:
https://pbs.twimg.com/media/BlseRU9IQAETGYR.jpg:orig
https://pbs.twimg.com/media/BluLk9_CMAE-_yt.jpg:orig
https://pbs.twimg.com/media/BluNXW0CYAAV2cG.jpg:orig
https://farm3.staticflickr.com/2932/13917070504_42c2e81980_o.png
Igra bas ima kvalitetne dizajnerske asset-e...
Clanak o ovome:
More games need a photo mode like Infamous (http://www.destructoid.com/more-games-need-a-photo-mode-like-infamous-second-son-273541.phtml)
Ovaj mod sa slikama nije loš, mada meni ne izgleda nešto neophodan. To je čini mi se na krilima popularnosti ovih selfi slikanja gluposti. Nešto slično imate u GTA V igri ako sam dve slike uslikao, mada sam viđao lepih slika na netu.
Evo kako ideja jednog coveka (deadendthrills.com) moze lepo da se primi u industriji. Sucker Punch studio je implementirao photo mode koji je pokrenuo lavinu kreativnog materijala od strane zajednice. Valjalo bi kad bi svi developeri poceli da implementiraju slicnu tehnologiju u svoje igre.
Igra bas ima kvalitetne dizajnerske asset-e...
Clanak o ovome:
More games need a photo mode like Infamous (http://www.destructoid.com/more-games-need-a-photo-mode-like-infamous-second-son-273541.phtml)
Cool story. Ne bih da se kur** ali :D jedno vreme (prosle god.) sam ja i jos dvoje ljudi zajedno sa Duncan-om pstovali na deadendthrills-u...happy times :) Sad je Duncan napravio forum na sajtu pa moze ko god (ima dobre shotove) da postuje.
Nadajmo se da ce PS4 share funkcija i ovaj sjajan potez Sucker Punch-a (a i ARMA 3 i jos nekih igara) ubediti i ostale developere da je ovo jedan odlican nacin da se dodatno promovise i appreciate-uje njihov ulozen trud i rad na igri.
Koga zanima moze ovde da checkira (https://www.flickr.com/photos/90866390@N06) neke moje screenove. Sry za off.
Driveclub stize 8. oktobra
ny3JYGXCmFg
jel me zezate da moze da se kupi za 400e? hmmm jel ima neko od vas,kako ste zadovoljni sa ps4 ?koliko kostaju igre,koje imaju itd? izvinjavam se sto sam neupucen nisam imao vremena da pratim,radio sam dosta u poslednje vreme,pa me zanima :)
za 390e.
Imas multiplatform igara dosta, i par ekskluziva.
Od srede novi 1.70 update (update) koji donosi zatamnjenje svetlosnog bar-a na DualShock 4 kontroleru.
Jed Ashforth otkrio da je projekat Morpheus (Morpheus) razlog ubacivanja Light bar-a u DS4 gamepad.
padam u iskušenje da kupim ps4, ako se ovaj wd pokaže kao zabavan... slobodno šetanje čikagom, istraživanje grada.... videćemo kolika će biti interakcija sa okruženjem, npr sedenje u restoranu, na klupi u parku i tako to.
mogu li sa ps3 naloga da se ulogujem na ps4, ili mora novi da se pravi?
AcMilan91
14.5.2014, 17:25
ja isto razmisljam da li da pazarim ps4,da li mislite da se isplati ili ?
Moje mišljenje je da se trenutno ne isplati kupovina PS4/XOne konzola zbog jako malo naslova. Mislim da je za cifru od 400€ isplativije kupiti prethodne konzole (mogu se naći obe za tu cenu u odličnom stanju) i uživati u eksluzivama prošle generacije, pa kada zaživi next-gen, kupiti noviju.
Planiram da kupim PS4 tek kada izadje Metal Gear Solid V. Za sada ne vidim nista interesanto, izuzev Infamous: Second Son...
PS. PS1 sam uzeo zbog MGS1, PS2 zbog MGS2 a PS3 sam uzeo na dan izlaska MGS: Guns of the Patriots. :)
NIDZA bOj
14.5.2014, 18:47
Meni je za oko zapao Driver club. Da li neko zna nesto o samom gamplayu, konkretno me interesuje da li je isti sistem kao u Gridu, ili ce biti open world kao Forza Horizon ? :)
I zna li se nesto o hakovanju, ipak je poznata skalamerija u ovim next gen kutijama ? :)
AcMilan91
14.5.2014, 19:23
onda razmisljam da uzmem ps3,samo ne znam gde je najpovoljnije a da me ne odrade
imas kod domacih dilera, potrazi malo.
Ako ne planiras da igras ps3 ekskluzive, tj. ako bi multiplatform igre da igras, preporucujem ti xbox, mozes da ga fleshujes i da igras igre online bez problema.
da, realno i dalje nema šta da se igra... možda 2k15 ako naprave novu igru pa tad uzeti
treba videti i ovaj wd koji izlazi uskoro, ako je bogata interakcija sa okruženjem, kvalitetan mp, ko zna.... živo me zanima da li će se pojavljivati pop-in na ps4, što mi mnogo ubija volju za igranjem... gledajući trejlere kao da sam primetio pop in u wd prilikom vožnje
Kakva grafika
http://driveclub.eu.playstation.com/1080p?emcid=so-ga-149
Ljudi, kako vam se cini PS4 EA SPORTS UFC 2014 igra?
Gledajuci trejler izgleda sasvim pristojno i zanimljivo ( pogotovo zbog Bruce Lee ingame lika )
Ali svi znamo kako EA zna da zdrnda igricu, zato je necu odmah kupiti vec su sacekati i pogledati ocene po inostranim sajtovima.
Inace, Datum izlaska je 20 jun 2014
Cena je oko 8500 din :D
Tesko da ce nadmasiti UFC 3,ali da vidimo
I ja planiram da nabavim PS4 u neko dogledno vreme...cim se pojavi malo vise naslova, u svakom slucaju daleko bolja kupovina nego xbone.
@Exia sta sve ps4 ima bolje od x1 trenutno?
Pusti djecu da se igraju sa 300 shadera vise... ;)
Mislio sam da ce igracka inustrija da evoluira kako se povecavao broj korisnika, njihova informisanost i kako su pocele da se obrcu ogromni novci u istoj, ali i dalje kao Sega Mega Drive 2 protiv SNES-a, bitno je da ima blast processor. To sto nema igara vrednih pomena (exkluzivnih) to nije bitno. Mada ni Xbone nema igara vrednih pomena, tako da su poprilicno izjednacene konzole.
Slazem se, mada, za razliku od Ps4, xbox one ima bar neke igre, i najavljene su neke.
Zato i pitam gde su prednosti playstationa 4.
Valjda konzole postoje zbog igrica, a kutija za gledanje Tv-a kako mnogi ismevaju xbox1, za sada ima vise igara i dosta boljih od igracke konzole, koja je iskljucivo namenjena za igranje.
Killzone Shadow Fall. Na primer. Mene je oduševio, i SP, i MP. Zbog nje sam i uzeo konzolu, na savet ortaka ( inače nisam neki ljubitelj FPS), i bas mi je igra "sela".
A, posto su smanjili cenu za $100, X1 sam stavio na listu za Deda Mraza. :)
xbox1, za sada ima vise igara i dosta boljih...
Recimo da su ok igre Forza 5, Dead Rising 3. Killzone: SF i inFamous: SS imaju gotovo iste ocene... a fail-ovi Ryse i Knack su opet slični fail-ovi... Šta je tu zapravo bolje kod XB? Ok, ako računamo polu-ekskluzive, recimo da Titanfall za sada donosi blagu prevagu na AAA polju, i to je to.
Što se prednosti tiče, mnogi se pri izboru oslanjaju na prošla iskustva i očekivanu budućnost. Jaki developeri pri Sony-ju prave jake ekskluzive koje nisu deljene sa PC-em, vremenski ograničene itd. Tu je i običaj firme da dozvoljavaja određenu kreativnost i raznolikost žanrova. Sve to znači nešto i računa se iako trenutno nije materijalizovano... To se zove izgrađeno poverenje, nešto sa čim u redovima MS-a imaju mali problem nakon niza diskutabilnih odluka (pritom ne mislim samo na fiasko sa najavom One-a).
I da, 384 shadera više, koje je dragomix ismevajući nepravilno zaokružio, nije presudno ali svakako i ne škodi, i uz par drugih detalja garantuje da će PS4 ovog puta biti bolji izbor za 3rd party naslove, baš kao što je X360 to opravdano bio prošle generacije.
Mislio sam da ce igracka inustrija da evoluira kako se povecavao broj korisnika, njihova informisanost i kako su pocele da se obrcu ogromni novci u istoj...
A to je inače recept za pozitivnu evoluciju bilo čega... :opanachke
Za razliku od sony-ja, kome svaka cast za popuste, share, i cenu na pocetku ''rata''(za sve to im kapu skidam), microsoft bar nesto radi, da ispravi sva sr*nja koja su do tada napravili, i sve to otkad je dosao Phill Spencer.
Najavljuju igre, izbacili su kinect, oslobodice 10% snage konzole, tako sam bar procitao, najavili su halo novi, takodje i za ovu godinu prethodne delove remastered, stizu quantum break, project spark, fable...
No, videcemo E3 pa cemo moci lepo da prodiskutujemo, uglavno, i jedni i drugi su slabo krenuli.
edit: koliko sam video, infamous svi hvale zbog grafike, ne zbog neceg drugog. Mada, ne mogu da pricam, nisam igrao.
I da, 384 shadera više, koje je dragomix ismevajući nepravilno zaokružio, nije presudno ali svakako i ne škodi, i uz par drugih detalja garantuje da će PS4 ovog puta biti bolji izbor za 3rd party naslove, baš kao što je X360 to opravdano bio prošle generacije.
Ova generacija ce biti potpuno suprotna od prethodne. Sony ce da pobedi, bili su ubedljivi gubitnici prosle generacije u prvih 5 godina, imace bolju konzolu za 3rd party naslove. Microsoft ce da ima najkvalitetnije exkluzive za odraslu publiku, bice u slicnoj situaciji kao Sony prosle generacije. Nintendo od najprodavanije ima da dobije ubedljivog gubitnika generacije po prodaji, od konzole sa gomilom djubreta i igara koje su nikakve (kvantitet bio vazniji od kvaliteta) dobice konzolu sa jako kvalitetnim igrama, ali sa jako malo igara.
Ono, kolo srece se okrece. Samo Sony fanovi koji su voleli PS3 prosle generacije moraju da se zapitaju ko ce ove generacije praviti kvalitetnije exkluzive. Da li onaj koji to mora (kao Sony prosle generacije) da bi preziveo ili onaj koji ce zaradjivati gomile novca na 3rd party igrama (kao Microsoft ove)?
Kako nekima vise ne dosadi da dave sa Playstation vs Xbox postovima...
Ne znam na kom osnovu prognoziraš slabe ekskluzive. Valjao se Sony i za vreme PS2 u 3rd party igrama pa im nije falilo ekskluziva. To šta MS mora je jedno a šta će zaista uspeti drugo. Dok je Sony generacijama unazad gradio svoje lične timove, oni su kupovali timed ekskluzive i ulagali daleko više u marketing... Sećam se da su na E3 bili najavili dosta novih razvojnih timova, ali njihov kvalitet i mogućnosti tek treba da se potvrde.
@Leonida
War... War never changes. :)
Ako sony najavi Tlou2, to ce im biti pun pogodak.
Takodje, mislim da soniju fali neki MP shooter, tipa Halo-Titanfall-Gears of War...
Da se sony malo sa online ekskluzivama pozabavi, verujem da bi oduvali Xbox.
Ovako... videcemo.
zdravkelja
18.5.2014, 19:41
edit: koliko sam video, infamous svi hvale zbog grafike, ne zbog neceg drugog. Mada, ne mogu da pricam, nisam igrao.
Vecina kaze da je najbolji Infamous do sada, a dvojka je bila fenomenalna, meni dovoljno :)
Pa ima i Sony najave. Driveclub i Order 1886 stizu do kraja godine. Znamo da stize Uncharted, nesretni The Last Guardian je prebacen na PS4, rumorovani Project Beast... Santa Monica, Media Molecule, Sony Bend, Sony London i drugi tim Guerilla Gamesa rade na necemu, sigurno ne bleje u prazno...
@ Lampard
Istina. Znaju to i oni, zato su se toliko i trudili sa Killzone, Resistance... Sve Halo killer do killera. :kreza: Ali kao što se da videti, mega hitovi iz nečijih želja se ne prave tek tako po narudžbini. Lično se ne bunim jer volim story driven igre ali istina je da nemaju jednako popularne pandane u toj sferi. Verovatno zato XB i ima tako jak grip u US.
Edit: Meni su Order 1886 i Rime jako zanimljive najave. A ovaj Drive Club mi nekako deluje bezveze. Pitam se kada će sledeći GT, ali 6-ica je tek izašla...
Sony, sa svim silnim igrama i IP-evima koje pravi i za skoro 20 godina na trzistu, nije uspeo da izgradi svoje maskote, karaktere koji ce se vezivati za PS brend. Konstantno im igre koje prave zaostaju za velikim hitovima konkurencije. Taj trend nema sanse da se promeni.
Mislim i dalje ce Sony izbacivati kvalitetne exkluzive, ali sama cinjenica da su sve exkluzivne igre koje je MS imao prosle generacije imale vecu prodaju od Sony-evih znaci da Microsoft realno ima bolje temelje da izgradi nove fransize koje ce biti uspesnije (ne i bolje nuzno, ali meni je iskreno Halo bolji od bilo kog FPS-a koji je Sony izbacio i ne vidim da ce se to promeniti, a Gears iako ima uzasnu pricu i tematiku predstavlja revoluciju u TPS svetu i najbolji je cover based TPS bez sumnje).
Sony, sa svim silnim igrama i IP-evima koje pravi i za skoro 20 godina na trzistu, nije uspeo da izgradi svoje maskote, karaktere koji ce se vezivati za PS brend. Konstantno im igre koje prave zaostaju za velikim hitovima konkurencije. Taj trend nema sanse da se promeni.
Sad ga i ti pretjerujes. Sackboy, Crash, Kratos, Drake, Sly Cooper, Ratchet & Clank, Jak and Daxter i mnogi drugi su sve maskote PS brenda. MS ima samo Master Chief-a i GoW ekipu i to je to. Zato se i cini da MS ima jace maskote.
Sad ga i ti pretjerujes. Sackboy, Crash, Kratos, Drake, Sly Cooper, Ratchet & Clank, Jak and Daxter i mnogi drugi su sve maskote PS brenda. MS ima samo Master Chief-a i GoW ekipu i to je to. Zato se i cini da MS ima jace maskote.
Ne, nego zato sto kad pokazes Mater Chief-a deci od japana do USA-a znaju ko je, kao i Mario. Kad im pokazes sve ove sto ih nabroja, niko ni nema pojma ko su oni. Ja nemam pojma ko su polovina ovih koje si nabrojao?
Sto je najbitnija stvar, Microsoft ne moze bez Master Chief-a, Nintendo ne moze bez Marija, Sony je pokazao da moze bez svojih "maskota" posto Crash nije vise Sony maskota (izlazile su igre i na drugim platformama) i koliko znam nije bila ni jedna Crash igra ove generacije za sony. Sta je sa Spyrom uz kog sam ja odrastao?
Dakle, Sony nema maskotu i nema lika koji se vezuje direktno za Sony. Najblize sto su imali karaktera koji je mogao tako nesto da uradi je Snake iz MGS serijala, ali i on ode multiplatform kao i crash.
Meni nisu potrebne maskote, nego raznovrsne i kvalitetne igre. Toga je uvek bilo na Sonijevim konzolama, zato ih i kupujem.
Sve sto kazem je da Microsoft ima veci potencijal za izbacivanje exkluzivnih igara koje ce biti uspesnije u financiskom smislu i koje ce biti dovoljno kvalitetne da pariraju Sony exkluzivama, ako ne i da ih po kvalitetu premase.
Poenta je u tome da ljudi realno sagledavaju stvari jer ova bitka shaderima ne doprinosi nicemu i kontraproduktivna je. Slazem se sa mnogima koji kazu da Xbone trenutno ne zasluzuje ni 10% pljuvanja koje dobija, kao sto Sony ne zasluzuje ni 10% pohvala koje dobija, ali sve je marketing.
Imali smo i mi potencijal da budemo velesila u fudbalu, ali ništa od toga u ovom veku očigledno. Gleda se samo ono što jeste, a ne šta je moglo (bi moglo) da bude.
Pa ono sto jeste trenutno je cinjenica da su Halo i Gears of War vece fransize od bilo cega sto je Sony izbacio u 1st party izdanju. Cinjenica je i da osim tih 360 shader procesora, PS4 nije ni po cemu razlicit od Xbone-a i eto pustace multiplatform naslove u nekih stotinak piksela vise. Nista spektakularno ako pitate mene.
Kad si vec zapeo, Gran Turismo serijal se prodao u više primeraka od Halo. I dalje ne vidim u cemu je poenta.
God of War i The Uncharted nisu nista (finansijski) slabije fransize od Halo i Gears of War. Prica o shader-ima se moze cuti samo po kojekavim "strucnm" forumima. Nagledao sam se reklama za PS4 i X1, i nigde ne videh da se pominju shader-i kao razlog za kupovinu konzole.
Glavni problem za X1 je bila $100 visa cena. 'fala ..rcu da su to regulisali. Kinect jeste zanimljiv dodatak, ali ipak vise volim da ga ostavim za kasniju kupovinu. Mnogo vaznija stvar, koja se zapostavlja u diskusijama, je da X1 downscale-juje sadrzaj koji prolazi kroz njega. Recimo, Blue Ray Drive u X1, X1 u TV, rezolucija je niza od one koja se dobije kad se BRD prikljuci u TV direktno. Ne znam da li su to sredili, ali je, tada, meni to bila (uz cenu nizu za $100) presudna stvar za kupovinu PS4.
Kad si vec zapeo, Gran Turismo serijal se prodao u više primeraka od Halo. I dalje ne vidim u cemu je poenta.
U kom univerzumu? O_o
Imas neki link koji ce to dokazati?
Sto se tice reklamiranja, sto bi pricali o shaderima kad obican covek nema pojma sta su shaderi. Zato na sav glas pricaju da je Watch_Dogs na PS4 1080p@60, dok ih Ubisoft nije ispravio...
Sto se tice reklamiranja, sto bi pricali o shaderima kad obican covek nema pojma sta su shaderi. Zato na sav glas pricaju da je Watch_Dogs na PS4 1080p@60, dok ih Ubisoft nije ispravio...
Ti rece da Sony forsira razliku u shader-ima u svom marketingu, ja ti kazem da ne. Upravo zato sto obican (a ni neobican) covek nema pojma sta su shader-i, ni cemu to sluzi.
Ja i dalje ne vidim neku prednost MS-a u ekskluzivama, u odnosu na Sony (a ni obratno).
Pa to sam i napisao. Trenutno izmedju dva sistema nema ama bas nikakve razlike. Bilo je razlike dok Microsoft nije izbacio Kinect, sad govorimo o gotovo identicnim sistemima sa identicnim brojem kvalitetnih 1st party igara i identicnim brojem 3rd party igara. To je sve sto je bitno.
Tu razliku u shaderima forsiraju Sony dronovi na sav glas. Ovde se cesto pise kako je PS4 neverovatno bolja kupovina od Xbone-a i tako je pocela cela rasprava. Ne vidim po cemu je to PS4 toliko bolji?
zdravkelja
19.5.2014, 14:19
U kom univerzumu? O_o
Imas neki link koji ce to dokazati?
U univerzumu u kojem ti ocigledno ne zivis kad svasta lupetas...
PS4 ima prednost u multiplatform naslovima zbog 50% jaceg grafickog jezgra i GDDR5 memorije, cak osetno vecu nego sto je XBox 360 imao nad PS3.
Sto se ekskluziva tice, ako necemo subjektivna misljenja da gledamo, pogledajmo statistiku. Koliko je PS3 ekskluziva bilo GOTY u generalnom plasmanu naspram XBox ekskluziva do sad?
Halo? Dosada i repetitivnost, mozda wow igra nekome ko nije igrao vrhunske shootere na PC-u. Gears of War? Neverovatno precenjena igra, bar prvi deo, jedva sam izdrzao 2 sata u mindless napucavanju u kom je sva taktika da pridjem sa boka glupim alienima dok se oni napucavaju sa mnom. Kome je to izazov ne znam, mene je smorila nakon dva sata igranja.
Jedino Alan Wake vredi.
A PS ekskluzive? Pa ne znam odakle da pocnem. God of War, Metal Gear Solid, Uncharted, Last of Us, Heavy Rain, Journey, HD izdanja starih ekskluziva za PS2, neki jRPG-ovi, the list goes on...
Subjektivno razmisljanje, gledam cisto iz perspektive koliko se kopija neke fransize prodalo i koliko su prepoznatljivi likovi iz tih igara. Dakle MS ima jacu postavu i vrednije IP-eve od Sony-a.
@zdravkelja: Dokaz bato, pa da pricamo ko lupeta.
Subjektivno razmisljanje, gledam cisto iz perspektive koliko se kopija neke fransize prodalo i koliko su prepoznatljivi likovi iz tih igara. Dakle MS ima jacu postavu i vrednije IP-eve od Sony-a.
@zdravkelja: Dokaz bato, pa da pricamo ko lupeta.
Pa ti ih onda kupi ako mislis da je to argument u raspravi i zavrsi vise sa potenciranjem necega sto je bitno samo tebi. :)
" Moje ime je Dragomix. I uopste ne zelim da pokrenem neki flame war na relaciji Playstation - Xbox, ali Xbox ima bolje maskote, bolje eksluzive i bolju prodaju tih istih eksluziva. Znam da nemam apsolutno nikakve koristi od toga, ali eto, cisto sam imao potrebu da iznesem ove neoborive cinjenice.
PS. Ko ima suprotan stav od mene je sony dron. "
Pa to sam i napisao. Trenutno izmedju dva sistema nema ama bas nikakve razlike. Bilo je razlike dok Microsoft nije izbacio Kinect, sad govorimo o gotovo identicnim sistemima sa identicnim brojem kvalitetnih 1st party igara i identicnim brojem 3rd party igara. To je sve sto je bitno.
Tu razliku u shaderima forsiraju Sony dronovi na sav glas. Ovde se cesto pise kako je PS4 neverovatno bolja kupovina od Xbone-a i tako je pocela cela rasprava. Ne vidim po cemu je to PS4 toliko bolji?
Napisao si da MS ima bolje ekskluzive od Sony-ja. Odnosno, poznatije likove, cije igre se bolje prodaju. Ta tvrdnja, jednostavno, nije tacna.
Ponovicu, X1 donwscale-juje HD sadrzaj koji prolazi kroz njega. Ako ubodem BR player ili kablovsku TV kutiju u X1, pa X1 u TV, rezolucija na TV-u ce biti niza.
Napisao si da MS ima bolje ekskluzive od Sony-ja. Odnosno, poznatije likove, cije igre se bolje prodaju. Ta tvrdnja, jednostavno, nije tacna.
Ponovicu, X1 donwscale-juje HD sadrzaj koji prolazi kroz njega. Ako ubodem BR player ili kablovsku TV kutiju u X1, pa X1 u TV, rezolucija na TV-u ce biti niza.
Gledamo cisto iz perspektive masine koja pusta video igre, taj TV crap me ne zanima i mislim da je malo ljudi koje to zanima uopste.
Nikad nisam rekao da MS ima bolje igre, cak sam i naglasio to. Pogotovu sad na Xbone-u trenutno gde obe konzole imaju strasno slabu bilioteku igara bez bilo cega sto se istice kao nesto WOW vredno kupovine konzole. Samo me totalno nervira to potenciranje kako je PS4 bolja kupovina? Po cemu?
^Po istoriji. Je l' ti stvarno to nije jasno??
Da ne napominjem prednost kod multiplatform naslova.
Ti si smesan u svojoj kontradiktornosti, kad malo bolje razmislim. Pa ti krvnicki branis Nintendo iskljucivo na konto istorije i reputacije koju je kompanija izgradila, a ovamo ti to nije jasno. :rolleyes:
Halo (http://www.vgchartz.com/gamedb/?name=Halo) i Gran Turismo (http://www.vgchartz.com/gamedb/?name=gran+turismo) su manje više egal po popularnosti.
Gears of War (http://www.vgchartz.com/gamedb/?name=gears+of+war)-u hladno parira Uncharted (http://www.vgchartz.com/gamedb/?name=uncharted). A u gotovo istoj količini su se prodali i MGS4 (http://www.vgchartz.com/game/6970/metal-gear-solid-4-guns-of-the-patriots/), LittleBigPlanet (http://www.vgchartz.com/game/12390/littlebigplanet/). The Last of Us još uvek nisu formirane finalne cifre, ali je takođe na nivou Uncharteda, ako ne i bolje prodavan. Pa još puno sitnijih ekskluziva koje su otišle u 2, 3, 4 miliona...
Eto ti dokazi, jel to znači da ćeš sad prestati da mlatiš praznu slamu?
Gledamo cisto iz perspektive masine koja pusta video igre, taj TV crap me ne zanima i mislim da je malo ljudi koje to zanima uopste.
Nikad nisam rekao da MS ima bolje igre, cak sam i naglasio to. Pogotovu sad na Xbone-u trenutno gde obe konzole imaju strasno slabu bilioteku igara bez bilo cega sto se istice kao nesto WOW vredno kupovine konzole. Samo me totalno nervira to potenciranje kako je PS4 bolja kupovina? Po cemu?
Evo, uporno pokusavam da ti kazem iz perspektive nekoga ko je kupio PS4. S obzirom da ne patim od "brand attachment", odnosno ne vezujem se za brendove, seo sam i stavio na papir za i protiv. PS4 je gotov proizvod. X1 ima problema + kinect. Uz tadasnju razliku od $100, meni dovoljno.
Ne postoji "TV crap" koji me ne zanima. Proizvod ima funkcije koje ne rade 100%. Ako vec dajem pare, hocu da sve funkcije tog proizvoda rade tip-top.
Ali... xbox ima bolje maskote?
Halo (http://www.vgchartz.com/gamedb/?name=Halo) i Gran Turismo (http://www.vgchartz.com/gamedb/?name=gran+turismo) su manje više egal po popularnosti.
Gears of War (http://www.vgchartz.com/gamedb/?name=gears+of+war)-u hladno parira Uncharted (http://www.vgchartz.com/gamedb/?name=uncharted). A u gotovo istoj količini su se prodali i MGS4 (http://www.vgchartz.com/game/6970/metal-gear-solid-4-guns-of-the-patriots/), LittleBigPlanet (http://www.vgchartz.com/game/12390/littlebigplanet/). The Last of Us još uvek nisu formirane finalne cifre, ali je takođe na nivou Uncharteda, ako ne i bolje prodavan. Pa još puno sitnijih ekskluziva koje su otišle u 2, 3, 4 miliona...
Eto ti dokazi, jel to znači da ćeš sad prestati da mlatiš praznu slamu?
vgchartz nije nikakav validan izvor informacija i niko ga ne koristi kao takav. Ako oces nesto da postavis sa vgchartz-a, onda napises prema vgchartz-u. Ima vise izvora koji ove tvoje brojke koje si postavio pobijaju... Recimo za Halo 3:
https://www.halowaypoint.com/en-us/games/halo3
14.5 miliona, ne 11.5 kao sto pise. Razlika nije mala.
Sto se tice istorije, Nintendo ima 15 godina vecu istoriju u igrackoj industriji od Sony-a pa sta im to vredi? Imaju najace fransize, pa opet sta im to vredi? Nije u pitanju nikakva istorija niti je istorija bilo kakav faktor kad govorimo o ovakvim stvarima. Bitno je samo koja konzola moze da pruzi vecu zabavu, a trenutno PS4 po tom pitanju nema nikakav egal nad Xbone-om. Mislim razumem da vam to smeta jel se vama ne svidja X ili Y, ali generalno, po kvalitetu igara ove konzole su izjednacene i na kraju dana to je jedino bitno.
U PS2 dobu, sve 3rd party igre su izgledale bolje na konkurenciji (i GameCube i Xbox One su jace hardverski konzole od PS2) i na kraju dana im to nista nije vredelo. Dakle, ne gledajte koja konzola ima jaci hardver jer je to totalno besmisleno.
P.S. Sto se tice maskota, mislim da je najbitniji nostalgia faktor, koji ne postoji kod Sony karaktera. Prave fantasticne igre, ali jednostavno nisu uspeli da naprave karaktera koji moze da se nosi sa Mariom, Master Chief-om, Sonc-om... Fora je sto su Sony maskote poznate samo korisnicima, a Sony korisnici znaju sve ove ostale karaktere. Mozda zato sto ih nazivaju totalno nebulozno, nemaju uopste zvucna imena. :-/
Nije u pitanju nikakva istorija niti je istorija bilo kakav faktor kad govorimo o ovakvim stvarima. Bitno je samo koja konzola moze da pruzi vecu zabavu, a trenutno PS4 po tom pitanju nema nikakav egal nad Xbone-om. Mislim razumem da vam to smeta jel se vama ne svidja X ili Y, ali generalno, po kvalitetu igara ove konzole su izjednacene i na kraju dana to je jedino bitno.
Jel' si prvi potegao pitanje istorije?
Jel' ti lepo objasnjeno da je na primer, Master Chef = Kratos po popularnosti? (prodaji, zaradi i svemu ostalom).
Bitno je samo koja konzola moze da pruzi vecu zabavu, a trenutno PS4 po tom pitanju nema nikakav egal nad Xbone-om. Mislim razumem da vam to smeta jel se vama ne svidja X ili Y, ali generalno, po kvalitetu igara ove konzole su izjednacene i na kraju dana to je jedino bitno.
PS4 nema egal, ali su konzole izjednacene?
egalan (fr. egal) - jednak, jednoobrazan; ravan, vodoravan.
Smorio si se na WiiU temi, pa trolujes ovde?
Pa ti onda navedi te validne izvore... Od kad ja pratim, makar 5 god. unazad, VGchartz i NPD brojke se npr. gotovo savršeno slažu. Jedino što treba imati na umu je da prate samo fizičke kopije, bez digitalnih.
Jake ekskluzive + jaka 3rd party podrška + dobar hardver + dobro pogođena cena... To je kombinacija koju Nintendo nikako ne uspeva da pogodi u jednoj istoj konzoli još od SNES-a, a koju je PS ovog puta ubo bolje od drugih, pa makar za nijansu. Eto, to je činjenično stanje koje nikakvom retorikom ne možeš da izokreneš. Mada, komplementiram ti na trudu.
Jake ekskluzive + jaka 3rd party podrška + dobar hardver + dobro pogođena cena... To je kombinacija koju Nintendo nikako ne uspeva da pogodi u jednoj istoj konzoli još od SNES-a, a koju je PS ovog puta ubo bolje od drugih, pa makar za nijansu. Eto, to je činjenično stanje koje nikakvom retorikom ne možeš da izokreneš. Mada, komplementiram ti na trudu.
Sa ovim se slazem. Samo problem je sto se onda pljuje neosnovano po konkurenciji i govori se da je PS4 nesto mnogo bolji od konkurencije i da je sve ostalo djubre. Nije, sve ima svoje cari i prednosti, a Xbone trenutno predstavlja validnu opciju isto koliko i PS4 (sto nije bilo na pocetku).
Wii U je i dalje masina sami i jedino za Nintendove igre, koje imaju svoju odredjenu publiku pa zato i nije mainstream. Shodno tome, trece mesto.
P.S. vgchartz brojke su iz meseca u mesec sve vise off, proslog meseca su predvidjali US prodaju Wii U-a na nekih 60 000, prodato 80 000. Xbone je trebao da predje 200 000, nije dosao ni do 100k. Nemoj uzimati vgchartz kao validne podatke NIKAD. Ljudi stavljaju svoju pretpostavku na osnovu jako malog uzorka kojeg uzimaju.
Sa ovim se slazem. Samo problem je sto se onda pljuje neosnovano po konkurenciji i govori se da je PS4 nesto mnogo bolji od konkurencije i da je sve ostalo djubre. Nije, sve ima svoje cari i prednosti, a Xbone trenutno predstavlja validnu opciju isto koliko i PS4 (sto nije bilo na pocetku).
Wii U je i dalje masina sami i jedino za Nintendove igre, koje imaju svoju odredjenu publiku pa zato i nije mainstream. Shodno tome, trece mesto.
P.S. vgchartz brojke su iz meseca u mesec sve vise off, proslog meseca su predvidjali US prodaju Wii U-a na nekih 60 000, prodato 80 000. Xbone je trebao da predje 200 000, nije dosao ni do 100k. Nemoj uzimati vgchartz kao validne podatke NIKAD. Ljudi stavljaju svoju pretpostavku na osnovu jako malog uzorka kojeg uzimaju.
Hajde malo da odmoris od ove rasprave dok ne prodje E3?
zdravkelja
19.5.2014, 16:44
http://www.joystiq.com/2012/11/07/gran-turismo-now-cruising-at-67-8-million-series-sales-gt5-over/
Sada je verovatno preko 70 miliona zbog GT6
http://www.gamespot.com/articles/halo-series-sales-hit-50-million/1100-6401164/
To je od pre nesto vise od godinu dana, sumnjam da je Halo nadoknadio deficit od skoro 20 miliona.
Na vgchartzu je razlika nesto manja. Oni nisu pouzdani za skoriju prodaju, ali su za prodaju stariju od 4-6 meseci relativno precizni za vecinu stvari jer pokupe podatke od ostalih.
Metro Redux, odnosno Metro 2033 i Metro: Last Light izlaze u remasterizovanom izdanju za PS4:
http://blog.us.playstation.com/2014/05/22/metro-redux-two-games-1080p-on-ps4
SNTmyooQRpM
Bezveze mi je ta etiketa "remasterizovano" kada su u pitanju nove igre koje vec izgledaju prelepo. Nema tu sta da se remasterizuje, samo ce izgurati jaca podesavanja u odnosu na stare konzole.
Edit: Sad sam detaljnije pročitao vest. Prvi deo je praktično prerađen u ruhu drugog, tako da... Mada, ne bih ja tu ništa diro.
Infamous i Drive Club ce biti jedine PS4 ekskluzive ove godine pravljene od strane 1st party studije. The Order odgodjen za februar.
http://i.imgur.com/Ij6PlZ4.png
http://i.imgur.com/inauL0P.png
http://www.ign.com/articles/2014/05/29/plants-vs-zombies-garden-warfare-hits-ps4-in-august?+main+twitter
Evo fenomenalne igre za PS4 izgleda...
Igrao sam je na xbox-u(igraj je i dalje) i totalno je kul!
Uzivacete sigurno vi sa PS4. :alealeee:
zdravkelja
30.5.2014, 14:36
I to u 1080P, ni manje ni vise :D
Ne znam, meni ne deluje nista posebno. Mozda uzmem ako probam negde pa mi se svidi.
Mnogo zanimljivije vesti, isti lik koji je pre nekoliko nedelja leakovao screenshotove novog projekta From softwarea je sada leakovao i deo trailera.
https://www.youtube.com/watch?v=w0YvHBxv-3Y
Pretpostavljamo da je ovo igra koju From pravi u kolaboraciji sa Sonyjem, tako da ce verovatno biti PS4 ekskluziva.
Drive Club izgleda neverovatno, osvetljenje dosad neviđeno u trkačkim igrama. Ovo je sve što je NFS trebao da bude, trke superautomobila po egzotičnim lokacijama.
Malo PS4 bullshot hype-a :D (click -> view full size = :love:)
https://farm6.staticflickr.com/5476/14090365050_5cafd8724c_b.jpg (https://farm6.staticflickr.com/5476/14090365050_5ca859d313_o.png)
https://farm3.staticflickr.com/2938/14191418806_38d0c80387_b.jpg (https://farm3.staticflickr.com/2938/14191418806_5f4fd9481f_o.png)
https://farm6.staticflickr.com/5320/14137823107_483fd46ce3_z.jpg (https://farm6.staticflickr.com/5320/14137823107_494f9d45de_o.png) https://farm6.staticflickr.com/5503/14321015151_1334dc4a6e_z.jpg (https://farm6.staticflickr.com/5503/14321015151_c7a94f4c95_o.png) https://farm3.staticflickr.com/2900/14321024051_9bb39668f1_z.jpg (https://farm3.staticflickr.com/2900/14321024051_c239a45df5_o.png)
Malo PS4 bullshot hype-a :D (click -> view full size = :love:)
https://farm6.staticflickr.com/5476/14090365050_5cafd8724c_b.jpg (https://farm6.staticflickr.com/5476/14090365050_5ca859d313_o.png)
https://farm3.staticflickr.com/2938/14191418806_38d0c80387_b.jpg (https://farm3.staticflickr.com/2938/14191418806_5f4fd9481f_o.png)
https://farm6.staticflickr.com/5320/14137823107_483fd46ce3_z.jpg (https://farm6.staticflickr.com/5320/14137823107_494f9d45de_o.png) https://farm6.staticflickr.com/5503/14321015151_1334dc4a6e_z.jpg (https://farm6.staticflickr.com/5503/14321015151_c7a94f4c95_o.png) https://farm3.staticflickr.com/2900/14321024051_9bb39668f1_z.jpg (https://farm3.staticflickr.com/2900/14321024051_c239a45df5_o.png)
Killzone i Infamous stvarno prelepo izgledaju, mogu da zamislim sta ce Naughty Dog tek da pocini na E3. :D
Rođak je nedavno nabavio PS4 i nijesam odolio da odem do njega da probam to "čudo".
Imao je samo Fifu 14, pa nijesam mogao mnogo suditi o kvalitetu igara generalno (šteta što nijesmo probali Infamous, Killzone i td.).
Konzola izgleda očajno (bar po mom mišljenju).
Ogromna je, kabasta, ima očajan dizajn (liči na tiglu-crijep) i ako je ono nekome lijepo, ima ozbiljnih problema prvo s vidom a drugo s ukusom (no ukusi su različiti, uzmimo "Grand šou" npr.).
Kao da je napravljena s početka 80-ih, zapravo možda bi bolje izgledala.
Moram da pohvalim meni koji je funkcionalan i brz kao i rad konzole koji je jako tih.
E sad džojstici, oni su doživjeli poboljšanja u vidu kvaliteta izrade i izgleda, ali opet su namijenjeni sitnim japanskim ručicama a ne nekim balkanskim šačetinama.
Loše "leže" u ruci, loš je raspored ručki-gljiva kao i izrada L2/R2 tastera (trigera) i imaju iritantno plavo svijetlo koje bije kao reflektor.
Dok sam igrao Fifu imao sam osjećaj kao da orem.
Konzola je povezana bila s tv-om Philips, 32", full hd i mogu reći da je slika dobra, oštra, boje prijatne.
Što se tiče Fife, nijesam previše oduševljen i nijesam vidio neke specijalne efekte, neku grafiku za padanje u nesvijest, dosta je slična grafika s Fifom 14 na PC-ju na sličnoj rezoluciji s 4XMSAA, ali su vidljiva poboljšanja u gejmpleju.
Sve u svemu zanimljiva konzola i to su neki moji utisci.
zdravkelja
7.6.2014, 17:20
Aj sve ostalo, ali da je ogromna... Sta je Xbox One? :D
Malo je veca od prvog PS3 slima, rekao bih da je to normalna velicina jedne konzole :)
Aj sve ostalo, ali da je ogromna... Sta je Xbox One? :D
Malo je veca od prvog PS3 slima, rekao bih da je to normalna velicina jedne konzole :)
Naručito za jednog kosmatog Balkanca sa "šačetinama"! :kreza:
Ja sam juce probao i dzojstici u me prvi odusevili
I meni je konzola bila i ostala ruznjikava. PS3 mi je daleko lepsi, prve dve verzije barem. A to plavo svetlo rekose da izlazi update kojim ce da ga priguse ako se ne koristi.
Konzola izgleda očajno (bar po mom mišljenju).
Ogromna je, kabasta, ima očajan dizajn (liči na tiglu-crijep) i ako je ono nekome lijepo, ima ozbiljnih problema prvo s vidom a drugo s ukusom (no ukusi su različiti, uzmimo "Grand šou" npr.).
Kao da je napravljena s početka 80-ih, zapravo možda bi bolje izgledala.
Ako ti je PS4 ogroman, kako bi tek onda reagovao na XOne koji baš i liči na nešto iz 80-tih... poput video rekordera. :)
http://www.nextgenupdate.com/forums/playstation-4/694619-ps4-xbox-one-size-comparison-pictures.html
Meni je izgled konzole na zadnjem mestu, bitno da je dobro ohlađena i tiha pri radu pa makar bila najružnija. Uostalom gledam u tv ne u nju, a i obe bi znao da sakrijem da mi toliko smetaju. :kreza:
Što se tiče Lightbar-a, Update 1.70 je doneo njegovo zatamljivanje, a priča se kako bi uskoro bila opcija potpunog gašenja.
Ako ti je PS4 ogroman, kako bi tek onda reagovao na XOne koji baš i liči na nešto iz 80-tih... poput video rekordera. :)
http://www.nextgenupdate.com/forums/playstation-4/694619-ps4-xbox-one-size-comparison-pictures.html
Meni je izgled konzole na zadnjem mestu, bitno da je dobro ohlađena i tiha pri radu pa makar bila najružnija. Uostalom gledam u tv ne u nju, a i obe bi znao da sakrijem da mi toliko smetaju. :kreza:
Što se tiče Lightbar-a, Update 1.70 je doneo njegovo zatamljivanje, a priča se kako bi uskoro bila opcija potpunog gašenja.
Ma krivo xbone fanbojevima pa nalaze neke nebitne mane konzoli. :kreza:
Meni i xbox one izgleda OK, jeste kabast ali sto sam kazes, lako bi je uklopio u namestaj :) Moglo je bolje dosta, to se vidi kad se otvori kuciste i konstatuje kako je grubo resen problem hladjenja naspram PS4 konzole...
Ja sam govorio o Playstationu 4, nijesam pominjao Xone.
Mada je i Xone ogroman, ali još nijesam probao tu igračku :)
Nije ni Xone "state of the art", da se razumijemo.
Za džojstike opet kažem, masu je bolji za Xbox od ovog za PS, bar po mom mišljenju.
Beli PS4 uz Destiny Bundle (Destiny Bundle), 9.9.2014.
d4BC48aem60
3DBrG2YjqQA
DmP2QLKJFr0
1KK2aLtJCpA
nLtmEjqzg7M
ST262ZbNcos
XfYyJtyLf0o
ov4q4fLIczc
tTNNLvs_q-Y
Kolko dobrihhh igaraaa izlaziiii tamo u septembru-oktobru , odusevljen sam
izlaze; fifa 15 ps4 , nba 2k15 , gta V , wwe 2k15...
morace vec sad da pocne da se stedi kesh u kasici prasici ...
Sve ti je to i proslog oktobra izaslo...
osim gta koji si imao za ps3/x360
Sve ti je to i proslog oktobra izaslo...
osim gta koji si imao za ps3/x360
tebra fifa 15 i nba 2k 15 ce biti znatno poboljsane igre...
a wwe nije za sony4 nikad ni izasao....
sony 3 nisam ni imao tako da nisam ni imao priliku za gta
zato jedva cekam
:)
i fifa 14 i nba 14 su bili next gen na ps4.
i fifa 14 i nba 14 su bili next gen na ps4.
da ali sad ce ga jos vise unaprediti bas sam citao o tome juce
ali svejedno, fifu svake godine kupujem od '99te jer je to moja igrica :) tako da cu i ove god naravno.
Sve te sportske igre izlaze svake godina i rijetko kada donse velika poboljsanja u odnosu na prethodno izdanje iz serijala. A to sta su oni rekli ja ne vjerujem dok ne vidim (otkad sam uradio preorder za RII:TW nikome nista ne vjerujem). Hvalili su ovi iz EA NBA Live pa svi znamo kako je zavrsila. Jedino sto GTA V izlazi za PC.
zdravkelja
12.6.2014, 15:40
^ Spoileri, odmah da upozorim.
Izasla vest da 17% ljudi koji nisu imali Wii/PS3/Xbox 360 poseduje PS4, a da cak 31% ljudi koji su imali Wii ili Xbox 360 presli su na PS4. To me podseti na nedavno iskustvo koje sam imao u Game-s-u.
Ulazim ja da uvalim neku igru, koju sam novu uzeo za smesne novce a Games mi daje 1600 kinti, njihov gubitak. Pored mene mladi bracni par ili barem tako izgledaju. Prilaze ovom prodavcu i pitaju, culi smo da je zasao novi Wii i da ima neku kameru sa kojom se igra. Lik im pokaza Wii U i kaze, ovo je novi Wii. Oni kazu ne to, meni je kolega rekao da je to ono tamo, i pokazuje na PS Move i PS Eye (onaj za PS4). On im lik kaze to je za PlayStation konzolu, nema veze sa Wii-jem. Oni njemu, kako nema veze kad radi isto, vadi lik novcanik i pita koliko za konzolu, PS Eye i one move kontrolere. Ovaj mu rece neku cifru od 80 i nesto hiljada dinara. Lik vadi pare, uzima PS4, PS Eye i novi Move misleci da je to novi Wii. :D
Sta sve nece uraditi dobar marketing. A ne znam dal uopste ima neka igra koja radi sa Move kontrolerom trenutno na PS4!? :D
Ma kakav PS Move, ovo je blesavije! :D
EPzhOikKzpE
AjxF1FMdr4Y
Pozdrav svima, nov sam na forumu ;) Imam pitanje: gde je jeftiniji ps4 ili xbox one, ovde ili u susednim zemljama?! I da li ima nekih novosti oko jailbreaka/cjipovanja? Takodje da li je ps4 bolji od xbox one i zasto?! Hvala unapred na odgovoru :)
Pozdrav svima, nov sam na forumu ;) Imam pitanje: gde je jeftiniji ps4 ili xbox one, ovde ili u susednim zemljama?! I da li ima nekih novosti oko jailbreaka/cjipovanja? Takodje da li je ps4 bolji od xbox one i zasto?! Hvala unapred na odgovoru :)
Prvo moraš da odlučiš koje ekskluzive više voliš, pa onda da odabereš konzolu. Moja preporuka ide da kupiš kod nas, kako bi izbegao cimanja sa garancijom. Kod nas je recimo PS4 380€, što je jako povoljno.
Čipovanju se ne nadaj u skorije vreme.
Za početak pogledaj liste igara, jer to pravi veliku smernicu između PS/XBX-a.
Lepo ti napisa mare. Prvo moras da nam kazes zasto oces da uzmes PS4 ili Xbox One. Bilo kakve razlike u hardveru su za korisnika koji pita zasto je A bolje od B totalno nebitne, pa zato sve zavisi samo od toga koje igre zelis da igras.
Ako oces Fifu, NBA i to, onda je sasvim sve jedno, uzmi sta nadjes jeftinije.
Sta zavlacite coveka, jasno je da je PS4 bolji.. I to lako i noob moze da primeti kad igre uglavnom rade na njemu u vecoj rezoluciji/vise fps.. Nema tu sta.. PS4 je bolji je ima brzu graficku/procesor, i sto je najvaznije, svih 8 giga mu imaju 170GBps protok, a ne samo mali kes kao kod XBone..
Tako da PS4 je bolja konzola bez razmisljanja, jedino sto moze da prevagne na stranu XBonea su mozda neke ekslkuzive, al s druge strane, licno nikad ne bih kupio losiju konzolu samo zbog 2-3 igre..
:facepalm
Hajde molim te nađi mi gde je to PS4 toliko bolji u odnosu na XBXOne??
zsQJVxaFfQw
_pt_dkQK1LQ
lspjyu31Joo
I da, konzola se kupuje zbog ekskluziva, makar bile i 2.
Pa ja prosto ne mogu da verujem kako padate na te ekskluzive i kako se uopste ljudi ne pobune protiv toga..
Taj ekskluzivitet je najprljavija i najbezobraznija biznis praksa od svih, mislim da nema gore od toga, to cak nije biznis praksa, to je cista ucena, u fazonu ako hoces da igras to i to, moras da kupis moj proizvod, iako je objektivno losiji ili se mozda tebi subjektivno manje svidja..
Znaci prosto ne mogu da verujem.. Vi ste cist primer i zrtva najgoreg americkog kapitalizma i potrosackog drustva, svaka vam cast..
Pre bih rucno portovao igru na pc nego svesno bio zrtva takve ucene..
Pa exkluzive su nešto zbog čega se i prodaju konzole.
Da nema njih, prodaja bi bila osjetno manja.
Svaka je konzola prepoznatljiva po nekim exkluzivama.
Zato i potoji publika (igrači) kojima su neke ekluzive bliže (za PS4 ili Xone ili Nintendo).
zdravkelja
16.6.2014, 11:27
Wat? Pa konzola se zbog ekskluziva i kupuje, a proizvodjacima konzola je racun da ih prave da bi kupio neko konzolu i posle kupovao igre na njoj. Zato sam i kupio Playstation, ne sto su multiplatform igre bolje na njemu (mada je to lep bonus).
@Marko93
Koliko god se ti nervirao protiv toga leka nema. Pa prvi Xbox je bio jača mašina od PS2 i sve je na njemu izgledalo bolje, ali je PS2 imao daleko više igara koje ljudi vole. I kupovali smo svi hardverski inferiornu konzolu samo tako. Na kraju je veću glupost napravio onaj ko odabere na osnovu hardvera a onda propusti gomilu dobrih igara koje bi radije igrao ali ih prosto nema na njegovoj mašini. E to je pravo podlezanje potrošačkom društvu i marketingu jer je navučen nečim što nema realnu vrednost ako se dobro ne podrži.
Ne kažem da PS4 ima taj problem jer on zapravo ima više najavljenih igara od XBOne, po mom ličnom mišljenju i boljih.
Pa ja prosto ne mogu da verujem kako padate na te ekskluzive i kako se uopste ljudi ne pobune protiv toga..
Taj ekskluzivitet je najprljavija i najbezobraznija biznis praksa od svih, mislim da nema gore od toga, to cak nije biznis praksa, to je cista ucena, u fazonu ako hoces da igras to i to, moras da kupis moj proizvod, iako je objektivno losiji ili se mozda tebi subjektivno manje svidja..
Znaci prosto ne mogu da verujem.. Vi ste cist primer i zrtva najgoreg americkog kapitalizma i potrosackog drustva, svaka vam cast..
Imaš tipičan stav čini mi se za naše područje,kompanije koje prave igre imaju pravo da sa svojom igrom rade šta god požele pa tako i da ih izdaju za samo jednu platformu ako misle da je to najbolja poslovna odluka. Igranje igara nije socijalna kategorija kompanije koje ih proizvode nisu crveni krst niti neka druga dobrotvorna organizacija koja to radi da bi se ljudi osećali bolje, nego rade da bi zaradili novac.
rendzer25
16.6.2014, 13:58
Uopšte mi nisu jasni likovi koji preporučuju xbon pogotovo u Srbiji. Pa ova konzola odnosno MS ne mari za kupce u Srbiji tako da njihove servise ovde ne možete koristiti. Tu je i hardverska inferiornost da ne pominjem dizajn koji je kao video plejer iz 80tih, a da i najvažnije ekskluzive su mnogo jače na soniju, mogu samo da zamislim kako će izgledati novi Uncharted, rimejk The Last Of As, i gomila drugih naslova koji će doći, za godinu do dve. Nema nijednog razloga uzeti xbona jedino ako ste fan Halo i GOW franšize, koje su pokazale sve na prethodnoj generaciji a tu je i tupavi kinekt koga sada žele da se reše, totalno su pukli i Soni ih je potukao do nogu.
Imaš tipičan stav čini mi se za naše područje,kompanije koje prave igre imaju pravo da sa svojom igrom rade šta god požele pa tako i da ih izdaju za samo jednu platformu ako misle da je to najbolja poslovna odluka. Igranje igara nije socijalna kategorija kompanije koje ih proizvode nisu crveni krst niti neka druga dobrotvorna organizacija koja to radi da bi se ljudi osećali bolje, nego rade da bi zaradili novac.
A objasni mi onda zasto se za PC ne prave igre koje rade samo na Intelu/nVidiji i obrnuto, i zasto mi to svi srecni ne progutamo, i krenemo da kupujemo losiji hardver zato sto se za njega samo prave neke igre i slicno?
Uopšte mi nisu jasni likovi koji preporučuju xbon pogotovo u Srbiji. Pa ova konzola odnosno MS ne mari za kupce u Srbiji tako da njihove servise ovde ne možete koristiti. Tu je i hardverska inferiornost da ne pominjem dizajn koji je kao video plejer iz 80tih, a da i najvažnije ekskluzive su mnogo jače na soniju, mogu samo da zamislim kako će izgledati novi Uncharted, rimejk The Last Of As, i gomila drugih naslova koji će doći, za godinu do dve. Nema nijednog razloga uzeti xbona jedino ako ste fan Halo i GOW franšize, koje su pokazale sve na prethodnoj generaciji a tu je i tupavi kinekt koga sada žele da se reše, totalno su pukli i Soni ih je potukao do nogu.
Ne mozes ni Sony servise da koristis u srbiji? Isto kao sto koristis Sony servise, tako koristis i Nintendo i Microsoft servise, preko account-a iz nekih drugih zemalja.
To sta ljudi vole da igraju nije na tebi ili bilo kome drugome da sudi. Sta ako ima ljudi kojima se ne svidja Uncharted, TLoU, Little Big Planet? Sta onda?
I za informaciju, Microsoft se resio Kinect-a, tako da...
Potpuno je sve jedno koje od ovih konzola uzmes ako oces da igras 3rd party igre. Ako ti se svijdaju exkluzive i zbog toga trazis da uzmes konzolu, onda biras po tome koje ti se exkluzive svidjaju. Nikakva preterano teska filozofija.
@Marko93: Ja ne kapiram sta oces da kazes? Sta, Sony treba da tera svoje studije da prave igre i za PC? Zasto? Njihovi studiji, oni su dali pare za njih, oni placaju tim ljudima za leba. Naravno da ce te naterati da koristis njihov proizvod ako zelis da igras njihove igre.
Da nVidia ima svoj tim koji pravi igre, mogli bi da naprave igre koje rade samo na nVidia platformi, isto i sa AMD-om. Zasto nemaju razvojne studije je njihov problem.
A objasni mi onda zasto se za PC ne prave igre koje rade samo na Intelu/nVidiji i obrnuto, i zasto mi to svi srecni ne progutamo, i krenemo da kupujemo losiji hardver zato sto se za njega samo prave neke igre i slicno?
PC nije firma. PC je, u stvari, racunar kompatibilan sa IBM P(ersonal)C(omputer) racunarom (iz 1981.) Da bi bio kompatibilan, mora da zadovoljava odredjene softverske/hardverske zahteve. Nebitno je da li deo sistema pravi Intel, AMD, Cyrix, odnosno nVidia, AMD, Matrox... Sistem, kad je sastavljen, mora da zadovolji IBM PC compatible specifikacije.
Pravilnije poredjenje bi bilo PC vs. Mac, gde imas software koji radi samo na odredjenom sistemu (zbog toga moram da teram Mac OS u virtualnoj masini).
Poslovna politika je sasvim opravdana: "dodjite kod nas, jer vam mi nudimo ovo". Kad odem u meksicki restoran, ne zelim da mi nude kinesku hranu.
Šta ako želim recimo da imam proizvod koji može da potera i neku strategiju tipa Diablo, WarCraft, AOE i slično, a ne želim da se bakćem sa drajverima, Windows-ima, virusima i ostalim cimanjima koja mogu da imam na PC-? Jel to nije ucena?
I da, smatram da treba da postoje ekskluzive i tolika šarenolikost, a ne dostupnost na svakoj platformi jer time se utrkavaju ko će izneti nešto interesantnije da privuče igrače.
Hajde molim te objasni kako je neko ko da 380€ za PS4 žrtva kapitalizma, a ne neko ko pukne 250€ za grafičku kartu da bi poterao staru igru sa više fps-a i noviju da bi mu radila? Kupovinom konzole si praktično miran do kraja te generacije i ne brineš da li će ti zafaliti RAM, nova grafička karta, brži procesor i da li će ti igra bolje raditi sa ovim ili onim drajverima. O optimizaciji i užitku u igrama neću ni da pričam.
Ulazim ja da uvalim neku igru, koju sam novu uzeo za smesne novce a Games mi daje 1600 kinti, njihov gubitak. Pored mene mladi bracni par ili barem tako izgledaju. Prilaze ovom prodavcu i pitaju, culi smo da je zasao novi Wii i da ima neku kameru sa kojom se igra. Lik im pokaza Wii U i kaze, ovo je novi Wii. Oni kazu ne to, meni je kolega rekao da je to ono tamo, i pokazuje na PS Move i PS Eye (onaj za PS4). On im lik kaze to je za PlayStation konzolu, nema veze sa Wii-jem. Oni njemu, kako nema veze kad radi isto, vadi lik novcanik i pita koliko za konzolu, PS Eye i one move kontrolere. Ovaj mu rece neku cifru od 80 i nesto hiljada dinara. Lik vadi pare, uzima PS4, PS Eye i novi Move misleci da je to novi Wii. :D
Sta sve nece uraditi dobar marketing. A ne znam dal uopste ima neka igra koja radi sa Move kontrolerom trenutno na PS4!? :D
Nema to veze sa dobrim marketingom vec sa tupavoscu prosecnog kupca, u ovom konkretnom slucaju ekstremnom tupavoscu pomesanom sa snobizmom.
Potpuno je sve jedno koje od ovih konzola uzmes ako oces da igras 3rd party igre.
Pa bas onda nije svejedno. Onda uzmes jacu konzolu, tj. onu koja ce imati vecu rezoluciju ili frame rate.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.