Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 2/2013
Februarski broj "Sveta kompjutera" treba da se pojavi u prodaji od petka, 1. februara.
Naslovna strana izgleda ovako:
45367
Evo i kratkog izvoda iz sadržaja:
CES 2013 Las Vegas: Ogledalo trendova
Ovogodišnji međunarodni Consumer Electronic Show, 62. po redu, održan je od 8. do 11. januara na tradicionalnoj lokaciji - u Las Vegas Convention centru. Okupilo se više od 3000 izlagača koji su predstavili više od 20.000 proizvoda...
Asus Padphone 2: Nova faza uspešnog eksperimenta
Originalni Padphone bio je izuzetan uređaj, ali je pomalo kaskao za aktuelnim mobilnim telefonima. Dvojka je sve te sitne minuse ispravila i daleko nadmašila, te ako je posmatramo kao individualni proizvod, predstavlja jedan od najboljih Android smartfonova koji smo testirali.
Samsung HT-E6750W: Razlika je u detaljima
Pri osmišljavanju ovog uređaja, Samsung se poslužio nekim starim pravilima i trikovima koji odavno važe u svetu audiofila. Upotreba elektronskih cevi ("lampi") samo je jedan od detalja.
Serverski procesori: Tehnologija u srcima
U eri prenosnih uređaja, na tržištu serverskih konfiguracija i komponenata vreme nije stalo. Naprotiv! Više nisu u pitanju samo veliki sistemi superračunarskih prohteva, već je budućnost servera u dostupnosti pojedincima...
Evolucija medija: Suptilna tranzicija
Da li je internet postao punokrvni medij i u kojoj meri on transformiše klasične oblike informisanja? Kakvu ćemo televiziju gledati za nekoliko godina?
Igra meseca: DmC - Devil May Cry
DmC je naslov koji, kao i njegov protagonista, ima anđeosku i vražju stranu, igra koja pruža višesatnu zabavu, ali je i generator gneva i razočaranja okorelih fanova. Vrlo dobra akciona igra zapaženog kvaliteta, štaviše jedna od najboljih u poslednjih nekoliko godina.
:ciao:
Wow, taman bi mi legao ovaj Samsung HT. Jos samo da vidimo koliko kosta 'u nas'...
Wow, taman bi mi legao ovaj Samsung HT. Jos samo da vidimo koliko kosta 'u nas'...
Počni da se hraniš zdravo, bubrezi su danas na ceni.
Ja ću slatko pročitati članak o serverskim procesorima, uvek me je zanimalo.
DragonSlayer
30.1.2013, 17:32
Nice .... taman za viken malo relaxiranja uz štivo ...
Da vidimo šta će qzma reći za DMC koji pljuje većina gaming sajtova, baš me zanima da li će opet da se pravi pametan kao za Dishonored ili će biti realan
Koja je to većina gaming sajtova? Nisam pratio pa sam bacio oko na metacritic i tamo ne vidim gore navedeno.
taman bi mi legao ovaj Samsung HT
To neko pojačalo, rekao bih?
Naslovna strana OK.
Баш ме интересује шта ћете паметно да кажете за Google Glass.
miša topola
30.1.2013, 22:08
Opet neka đevojka na naslovne strane :)
Sviđa mi se naslovna strana, a i sadržaj... nadam se da ima još zanimljivog sadržaja unutra koji nije najavljen :)
singularity
30.1.2013, 22:15
Od kad mozemo da ga ocekujemo na kisocima? Nestrpljiv sam.
U stvari nedavno sam operisan pa mi dosadno, ovaj novi i prosli broj sam prelistao vec 10x sigurno...
Od kad mozemo da ga ocekujemo na kisocima? Nestrpljiv sam.
U stvari nedavno sam operisan pa mi dosadno, ovaj novi i prosli broj sam prelistao vec 10x sigurno...
Jos sinoc je mogao da se nadje kod ulicnih prodavaca u centru grada, na kioscima bi trebao da bude najkasnije u petak... :ciao:
singularity
30.1.2013, 22:34
Jos sinoc je mogao da se nadje kod ulicnih prodavaca u centru grada, na kioscima bi trebao da bude najkasnije u petak... :ciao:
E to me zanima kad mogu na kioscima da kupim. Nadam se da ce biti zanimljiv. Naslovna strana je lepa,, preovladjuju svetle boje, sa lepim kontrastom.. dopada mi se.
Uvek me je zanimalo kako to da casopis koji se bavi IT tehnologijama medju svojim stranicama ne reklamira igre uopste? To mi je veoma cudno. Na nijednoj strani nema reklama neke igre, cena, gde kupiti itd.
Nemojte ovo da shvatite kao kritiku, samo mi malo cudno, nista vise.
Počni da se hraniš zdravo, bubrezi su danas na ceni.
Haha, predomislio sam se. Bezveze :)
Uvek me je zanimalo kako to da casopis koji se bavi IT tehnologijama medju svojim stranicama ne reklamira igre uopste? To mi je veoma cudno. Na nijednoj strani nema reklama neke igre, cena, gde kupiti itd.
Nemojte ovo da shvatite kao kritiku, samo mi malo cudno, nista vise.
Bilo je reklama ranije, izgleda da danas ljudi više vole da kupe igru sa Steama nego iz prodavnice pa ih je sve manje, nazalost...
Pa kad je Gaben povoljniji :) Bilo je reklama za igre, često po par celih stranica u Test Play-u, zanimljivo je da nisam ni primetio da ih više nema :)
Solidna stranica, možda malo pretrpana. Nekako ko u najavi kratkog sadržaja da će sadržaj biti malo siromašan. Bolje da grešim.
singularity
1.2.2013, 10:55
Jutros sam kupio novi broj... nisam ga jos prelistao kasnije cu...nadam se da ce mi se dopasti sadrzaj...
Ma to uvek kazem..a svaki broj mi se dopadne...
Kupio novi broj, odlican pocetak vikenda!:aplauz:
Kupio novi broj ,exstra je.Posebno mi se svideo clanak o mom Alcatelu 997 :aplauz:
Jutros sam uzeo novi broj, i bome bas mi je lepo legao na putu busom od BG do SO.. JA IGRAC po obicaju odlicna kolumna(bas sam se lepo nasmejao na misljenje autora u Prvom glasu srbije), PRST NA CELO, ono ok.
Po obicaju ima malo testa hardware-a, previse testova software-a, i jos vise testova stvari koje nemaju veze sa racunarima.. SK polako prerasta u neki mix Mobil-Mega, Telegrafa i recimo Digital Foto.
To mi se ne svidja vec poduze.
MORE PC HARDWARE! LAPTOPS, etc.!
Generalno, zanimljiv broj.
Prief Lirator
1.2.2013, 17:09
Stvarno, više hardvera, a manje softvera i gluposti. Čujete li me, više hardvera! :D
Горски_Штаб
1.2.2013, 18:11
Кога је редакција од новинара послала у Вегас?
Ma, manje igara, filmova i filozofiranja, više hardvera i softvera :)
Moram priznati da mi odavno jedan broj nije drzao pažnju,kao ovaj.Listao sam ga i čitao 3h,a imam još ihaha tema koje sam planirao da pročitam.
BRAVO redakciji za ovaj broj!
Ja moram sačekam platu da ga kupim, tek tamo 15-og.
Još jedan glas za više hardvera u broju.
Jutros sam uzeo novi broj, i bome bas mi je lepo legao na putu busom od BG do SO.. JA IGRAC po obicaju odlicna kolumna(bas sam se lepo nasmejao na misljenje autora u Prvom glasu srbije), PRST NA CELO, ono ok.
Po obicaju ima malo testa hardware-a, previse testova software-a, i jos vise testova stvari koje nemaju veze sa racunarima.. SK polako prerasta u neki mix Mobil-Mega, Telegrafa i recimo Digital Foto.
To mi se ne svidja vec poduze.
MORE PC HARDWARE! LAPTOPS, etc.!
Generalno, zanimljiv broj.
Taman mi je ovaj post došao da ne kupim novi broj! Šalim se naravno. Jutros sam zaboravio s' posla da ga uzmem jurio sam Blic i Domanovića! Srećom SK niti je Blic niti Domanović tako da neće biti problema sa nestašicom istog.:D
Još jedan glas za više hardvera u broju.
Vi možete da glasate koliko hoćete, ako nema onda nema.
Postoje periodi u godini kada je suša sa hardverom i periodi kada ga ima napretek. Ovo je jedan takav period.
Uz to, postoji i problem nabavke. Ti znaš da nešto postoji, znaš čak i da ga ima u našoj zemlji, ali nema načina da ga dobiješ na test.
Bolje su teme o softveru ,posebno kad prikazu nesto ,sto pre toga nisam video / koristio. Hardver kupis jednom u 3 godine ,pa bilo bi mi smoreno da citam o hardveru non stop ,koji necu ni kupiti (a ne verujem ni da ce ostali) . Meni je ovaj broj bas legao ,sve cestitke.
Postoje periodi u godini kada je suša sa hardverom i periodi kada ga ima napretek. Ovo je jedan takav period.
Kakav od dva navedena? :dzavo:
Prief Lirator
2.2.2013, 14:30
Kakav od dva navedena? :dzavo:Nemoj spamovati, možeš dobiti kaznu kao i ja. :D
water wizard
2.2.2013, 14:30
pa sve izlazi pred novu godinu i na kraj školske godine :D
Nema se sta testirati? Pa da, kad jedine stvari koje SK "testira" ako se to tako moze i nazvati uopste, posto su testovi blago receno skromni, su graficke kartice, neke maticne ploce, i po koji procesor. Nzm samo kad ste zadnji put testirali neko napajanje, kuciste, kuler, memoriju, SSD, itd. To ocigledno ne spada u komponente racunara u ocima SK-a.
Ali opet, to i nije tako strasno s obzirom da sve testove citam na stranim sajtovima.. SK ionako kupujem vise zbog tradicije i ubijanja vremena nego zbog nekih informacija..
water wizard
2.2.2013, 15:51
za to su krivi po meni više prodavci, umesto da jure ove iz SK da im šalju komponente da testiraju i da im rade verovatno besplatan marketing.. kupci moraju sami da se snalaze i da traže po internetu..
Mario Pavićević
2.2.2013, 17:20
Kucista, kulera i HDD-ova je bilo na testu, a za memorije si u pravu.
Sto se tice napajanja davno je receneo da ih ne testiramo zato sto nema uslova za to. Poslednji ozbiljni test napajanja (http://www.sk.rs/2006/12/skse01.html) je radjen pre 6 godina, i podrazumevao je ispitivanje u laboratorijskim uslovima, ali sredstava za anagazovanje laboratorije nema, pa iako Voja ima dovoljno znanja da testove obavi, cena potrebnih instrumenata i opreme je preskupa za nas.
Nemoj pogresno shvatiti, mozemo i mi poput Bencha i ITsveta da pisemo kako je lepo sto je proizvodjac deklarisao ne znam koju snagu, i kako eto BIOS ne pokazuje pad napona pri testiranju na odredjenoj harverskoj kombinaciji, ali to nema veze sa realnim mogucnostima napajanja te je suludno trosenje mesta u broju na takve tekstove.
Sa druge strane ima mesta i za zamerke pojedinim testovima, iako covek koji kod nas testira monitore ima dobro oko, i svakako je sposoban da razazna dobar monitor od loseg, recimo redakcija ne poseduje hardverski kalibrator slike kojim bi test svakako dobio na ozbiljnosti, a njegova cena je relativno mala.
hvala za youtube ads remover za operu, instalirao sam i više nema reklama....
singularity
2.2.2013, 19:22
Nema se sta testirati? Pa da, kad jedine stvari koje SK "testira" ako se to tako moze i nazvati uopste, posto su testovi blago receno skromni, su graficke kartice, neke maticne ploce, i po koji procesor. Nzm samo kad ste zadnji put testirali neko napajanje, kuciste, kuler, memoriju, SSD, itd. To ocigledno ne spada u komponente racunara u ocima SK-a.
Ali opet, to i nije tako strasno s obzirom da sve testove citam na stranim sajtovima.. SK ionako kupujem vise zbog tradicije i ubijanja vremena nego zbog nekih informacija..
Potpuno se slazem. Neznam jel se secate pre neku godinu SK je znao da uradi uporedne testove hard diskova, grafickih kartica, maticnih ploci i itd. U testu budu po 10 modela na testu.. Toga nazalost vise nema. Onog cega sada ima su ciste IT drangulije, novotarije itd.
Isto tako navalili na laptopove. Svi znamo da su isti i da je stvar u oplati i eventualno ekranu. Sve druge komponente i operativni sistem sada u vidu osmice su potpuno iste i samo zavise u kom su cenovnom rangu.
Ne baš, laptop računari (kao i njihovi desktop pandani) u sebi obuhvataju desetine komponenti, tako da su varijacije beskonačne. Uostalom, trend prodaje prenosnih uređaja kod nas je već godinama u porastu pa ako ni zbog čega drugog, to je razlog zašto treba baštiniti naviku opisivanja bar jednog prenosnika po broju.
Sto se tice napajanja davno je receneo da ih ne testiramo zato sto nema uslova za to. Poslednji ozbiljni test napajanja (http://www.sk.rs/2006/12/skse01.html) je radjen pre 6 godina, i podrazumevao je ispitivanje u laboratorijskim uslovima, ali sredstava za anagazovanje laboratorije nema, pa iako Voja ima dovoljno znanja da testove obavi, cena potrebnih instrumenata i opreme je preskupa za nas.
Kakva vrsta laboratorije je potrebna za ovaj test?
Prief Lirator
3.2.2013, 1:18
Kakva vrsta laboratorije je potrebna za ovaj test?Vjerovatno misli na tu specijalnu opremu koji je već pomenuo, jer napajanje ne možeš testirati vizuelno, bitno je provjeriti stabilnost amperaža, voltaža, zaštite od promjena napona i tako dalje.
Kucista, kulera i HDD-ova je bilo na testu, a za memorije si u pravu.
Ja sam svestan cinjenice da je bilo testova kucista i kulera i HDD-ova i SSD-ova, ali su oni bili blago receno povrsni ili bolje receno opisni. Ono sto bih ja licno voleo, a mislim da bi i drugi cenili, je to da ako se vec radi neki test, da se uradi potpuno(neka to bude npr. test graficke, da se uradi sve, pocev od temp., OC-a, perf. u igrama(min. 5)/progr(min. 4)..., vise spoljasnjih i unutrasnjih slika kartice, buke koju pravi pri idle, load i pri OC-u, itd.. znaci full-full test). Mnogo bih vise cenio jedan takav test na 4-5 stana, nego 4 testa na 1 str. koji mi nista ne govore. A nije da fali materijala(modela) za testiranje..
Msm, znam i ja da nije toliko jednostavno dobiti neki proizvod na testiranje od uvoznika, ali sam misljenja da ako oni nece da salju neki potencijalni hit proizvod, vi(redakcija) ga lepo kupite, testirajte i na kraju unapredite neki svoj komp u redakciji, ili ga stavite u neku nagradnu igru, nebitno.. Misljenja sam da ste kao jedan od najcenjenijih casopisa u mogucnosti i u obavezi da radite na taj nacin.
Proslo je samo 6 godina od poslednjeg "testa" jednog napajanja. Sramota.
Misljenja sam da redakcija moze priustiti ako hoce svu potrebnu opremu za testiranje napajanja u buducnosti. Niti je nesto posebno skupa(msm skupa za jednu redakciju casopisa koja se bavi tom tematikom), niti je nesto posebno nedostupna.
Po meni je to opravdani trosak(znam da bi ta oprema kostala par hiljada €), naravno ako vam je stalo do kvaliteta, kredibiliteta i potpunosti vaseg rada(u sta ne sumnjam).
Ako se jednog lepog dana(kom se ja nadam) odlucite za kvalitetno testiranje napajanja, ugledajte se na metodologiju Hardwaresecrets-a i JGurua.
Nemoj pogresno shvatiti, mozemo i mi poput Bencha i ITsveta da pisemo kako je lepo sto je proizvodjac deklarisao ne znam koju snagu, i kako eto BIOS ne pokazuje pad napona pri testiranju na odredjenoj harverskoj kombinaciji, ali to nema veze sa realnim mogucnostima napajanja te je suludno trosenje mesta u broju na takve tekstove.
Bech i ITSvet su tek mesta koja izbegavam.. Msm, cim svaki proizvod dobija odlicne ocene, tu je nesto sumljivo, zar ne? :D
Sa druge strane ima mesta i za zamerke pojedinim testovima, iako covek koji kod nas testira monitore ima dobro oko, i svakako je sposoban da razazna dobar monitor od loseg, recimo redakcija ne poseduje hardverski kalibrator slike kojim bi test svakako dobio na ozbiljnosti, a njegova cena je relativno mala.
To je na redakciji da odluci.. Hoce li imati kvalitetniji casopis ili veci budzet za letovanja. :rolleyes::dzavo:
Prief Lirator
3.2.2013, 3:25
Proslo je samo 6 godina od poslednjeg "testa" jednog napajanja. Sramota.
Misljenja sam da redakcija moze priustiti ako hoce svu potrebnu opremu za testiranje napajanja u buducnosti. Niti je nesto posebno skupa(msm skupa za jednu redakciju casopisa koja se bavi tom tematikom), niti je nesto posebno nedostupna.Ne mogu oni naći toliko novca koliko ti očekuješ; vidiš da, siroti oni, nemaju nijednu reklamu u časopisu... ;)
Misljenja sam da redakcija moze priustiti ako hoce svu potrebnu opremu za testiranje napajanja u buducnosti. Niti je nesto posebno skupa(msm skupa za jednu redakciju casopisa koja se bavi tom tematikom)
Eh, kad bi samo znao koliko grešiš...
Na primer taj kalibrator uopšte nije skup. Skoro svaki poluprofesionalac koji se bavi fotografijom bi trebalo da ga ima. Verovatno može i da se iznajmi, pozajmi.
Što se tiče komponenti za laptop. Na primer HDD. Testirate odjednom tih 7-8 proizvođača 2,5'' HDD. I da vidimo koji je brži sporiji pouzdaniji. Kad sam već kod istih tih HDD-ova. Sve su popularniji i dosta povoljni eksterni modeli od 500 ili 1GB za storage. Tesirajte ih ozbiljnije i da vidimo zašto su pojedini modeli bolji i pouzdaniji kad koštaju isto. Npr. Transcend je najbolji u toj low budget klasi. Zašto kad imaju veći proizvođači poput Hitachi ili Seagate?! E tu vi treba da se ubacite i sa vašim iskustvom razrešite tu i slične druge misterije.
OK bilo je ove zime većih i "bitnijih" naslova, ali da se ni u ovom ubogom februaru niko ne seti da uradi opis rimejka Giana Sisters (izašao u oktobru/novembru 2012. BTW) stvarno sramota. A opisuju se neke gluposti koje pored autora teksta ni pet ljudi u Srbiji ne bi igralo da nije džabe. Awesomenautse sam već prežalio, ali sad i ovo... :(
@
Treba nahvatati distributera da ti da laptop za uporedno testiranje i tako deset puta (mislim deset različitih). Nije SK Top Gear pa da kupe test subject kada proizvođač nije voljan da im ga ustupi.
Pitam za laboratoriju zato što u institutu postoji takozvana "elektronska laboratorija" koja ja spala samo na 2 čoveka koji bi bili i više nego voljni da ustupe svoje uređaje. Takođe se bave i atestom elektronike u srbiji.
Obojica su mi dobri prijatelji.
singularity
3.2.2013, 13:08
Uporedni test SSD diskova bi bio pun pogodak. S obzirom da se sigurno vise od 30% casopisa bavi hardverom, bio bi red da se vise paznje posveti hardveru koji je neophodan deo svakog racunara.
U ovom broju je bila recenzija samo jedne maticne ploce. A sto ne uzmete 20 maticnih ploca, poredjate ih po socketima, cipsetovima, pa onda jedan test da mi krajnji korisnici, buduci kupci imam uvid u to sta kupiti, zasto itd.
Nekad je to bila redovna praksa ovog casopisa. Da sad ne izvlacim te brojeve i trazim.
Secam se broja od pre neku godinu gde je bio veliki, ali zaista veliki test hard diskova, gde je u testu bilo puno proizvodjaca, razlicitih kapaciteta od 250 GB do 1TB u to vreme.
Ovakvi tekstovi fale casopisu, negde usput se izgubio smisao casopisa cini mi se.
Ok je procitati o fotoaparatima, mobilnim telefonima, ali mogu da se kladim da vecina nas koji redovno kupuje SK zapravo zeli da vidi recenzije racunarskog hardvera.
Recenzija grafickih kartica od pre neki mesec je bio dosta siromasan. 3 grafike u testu, 7750, 7770 i 650Ti. Niste ni zagrebali ponudu na trzistu.
Eh, kad bi samo znao koliko grešiš...
Nzm samo kako mogu da gresim pored toga sto imate reklamu na svakoj drugoj strani casopisa.
Evo npr. u ovom broju cu navesti reklame koje se nalaze preko cele strane.
str. 2,3, 9, 10, 13, 16, 18, 25, 32, 36, 40, 46, 50, 58, 78, 92, 115,116.
Znaci to su samo reklame koje zauzimaju celu jednu stranu.
E sad, da od tih 18 velikih oglasa, uzmete 5 po broju, i ostavite ih za nabavak opreme, a znajuci cene oglasa u SL-u za pola godine bi mogli nabaviti sve sto vam treba za testiranje komponenata. I to bez nekog stiskavca sa budzetom.
Kao sto rekoh, ili vece plate, ili kvalitetniji rad.
singularity
3.2.2013, 13:23
Mozda bi resenje bilo povecati obim casopisa, a reklame nek ostanu gde jesu.
Nece se SK odreci reklama pogotovo tih sto su na celoj strani. To donosi novac.
Da ih je puno, jeste. Pogotovo jos kad uz casopis ide onaj dodatak od Desk racunara.
Reklame imate i na tv-u, a njih ne mozete da preskocite, vec morate da cekate 10 min. da se zavrse. U casopisu samo predjete na narednu stranu i gotovo! Ovaj broj je odlican, dosta zanimljivih tekstova, po meni najbolji u zadnjih 3-4 meseca.:tapsh:
Nzm samo kako mogu da gresim pored toga sto imate reklamu na svakoj drugoj strani casopisa.
Evo npr. u ovom broju cu navesti reklame koje se nalaze preko cele strane.
str. 2,3, 9, 10, 13, 16, 18, 25, 32, 36, 40, 46, 50, 58, 78, 92, 115,116.
Znaci to su samo reklame koje zauzimaju celu jednu stranu.
E sad, da od tih 18 velikih oglasa, uzmete 5 po broju, i ostavite ih za nabavak opreme, a znajuci cene oglasa u SL-u za pola godine bi mogli nabaviti sve sto vam treba za testiranje komponenata. I to bez nekog stiskavca sa budzetom.
Kao sto rekoh, ili vece plate, ili kvalitetniji rad.
Voja je lepo objasnio:
SK ne postoji kao "finansijski entitet" u okviru Politike a.d., sem kad se na sastancima uredničkog kolegijuma i nadzornog odbora povede pitanje finansija svakog lista i svakog sektora preduzeća ponaosob. Dakle, prihodi i rashodi idu u zajedničku kasu preduzeća čiji je SK član. Kako Politika a.d. nije baš preterano uspešna firma, redakcijske potrebe počev obnavljanja računara pa sve do papira i tonera za štampanje SK ostvaruje tako što se, najčešće, izvrši kompenzacija kroz oglase (toliko o ogromnom prihodu od oglasa). A toalet papir, sijalice, sapun i slično kupujemo mi sami, jer preduzeće za to nema para, a mi nećemo da živimo ko prasići.
Sad zamisli koji smeh bi pukao na sastanku kad bi se zatrazila oprema u vrednosti od bar 5k evra..
singularity
3.2.2013, 14:05
A kako ste do sada radili recenzije? Gde je ta oprema?
Ta prica mi je nelogicna jer ste radili recenzije i testove hardvera ranije bez te opreme. Ili ste opremu usluzno dobijali?
Mi ovde govorimo o opremi za testiranje napajanja koju SK nema..
Заправо, колико је интелигентно дати пар 'иљада јура за апаратуту коју ћеш употребљавати пет дана годишње? То је неки солидан ауто.
Али, то им не даје алиби да не опишу неко напајање, па макар и "офрље".;)
Овај број ми је доста садржајнији од претходних. Знам и ја да је теже наћи теме које ће задовољити већину него написати чланак о некој теми.
Zasto test necega odradjivati ofrlje ili pozajmljivati rezultate od konkurencije? Da bi sebi nakacili kamion lose reputacije? Da bi i ostali normalno odradjeni testovi bili pod znakom pitanja? Bench napajanja "testira" vec neko vreme i postali su predmet sprdnje bas kao i IT Svet..
Vi možete da glasate koliko hoćete, ako nema onda nema.
Uz to, postoji i problem nabavke. Ti znaš da nešto postoji, znaš čak i da ga ima u našoj zemlji, ali nema načina da ga dobiješ na test.
Do nedavno je bilo u SK mnogo više uporednih testova sada je sve manje i manje. U ovom broju hardver počinje sa čudnim laptopom pa fotoaparatom. Nekada su tu bili ozbiljni uporedni testovi, nadam se da će ih uskoro opet biti. To je sve što želim da kažem.
@Thaedass
Офрље је било под наводницима, је ли?
Prelistao sam i ja danas novi broj i u principu sam zadovoljan :D Od tekstova koje sam do sada procitao onaj opis za iPod nano mi je bio jako cudan...
Ja stalno koristim Android telefon kada idem na trcanje, telefon mi tezi oko 110g i nikako mi nije kabast, drzim ga u futroli koju kacim oko vrata i uopste mi ne smeta,autonomija baterije mi obezbedjuje 15h neprekidne reprodukcije muzike,a Airplane mod mi omogucava da niko ne moze da mi prekine reprodukciju muzike pozivom + imam instaliran muzicki plejer koji omogucava promenu pesme kada se telefon jace protrese...to znaci da ako neko poseduje Android telefon nema nikakve potrebe da kupuje specijalizovani mp3/mp4 plejer, a kamoli papreno skupi iPod nano :D
Citam i ja veceras opise igara, i vidim da Kuzma i u tekstu o igri Drox se pominje Bajaga i instruktori. :D Te u vezi albuma, a u drugom tekstu se prica o jedenju Bajaginog instruktora :D eto samo sam tako bzv napisao ovo ;).
Ovima sto se zale na reklame, samo da kazem da ih ni ja nesto ne gotivim ali su one neminovnost za bukvalno svaki casopis koji mozete kupiti. Ocigledno su u pitanju mladji citaoci koji se ne secaju kako je izgledao PC Magazine pre nekih 10-15 godina... Uzmes casopis i citas.... reklame, naravno, sve dok ne naletis na poneki tekst :D
Iskreno meni najvise smeta sve veca rubrika phone zone na ustrb pocetnih hardvare testova!!
Bar se meni tako cimi, otvorim broj i imam sta da vidim, nista na testu na pocetku kad tamo brdo telefona i tableta.
Ako cemo o kvalitetu tih nazovi testova, samo su informativnog tipa o spec modela sto mozete videti pri otvaranji prve strane na bilo kom sajtu o mob telefonima!!
"Svet tableta i mobilnih telefona". Nijedna graficka kartica nije testirana u ovom broju, a mogli ste samo ovde na forum da svratite da pogledate o kojim grafickim kartama se najvise raspravlja na pr. (7850 1gb oc msi). Mozda bih trebalo da vise radite testove hardvera bas onih oko kojih se vodi rasprava ovde na forumu. ajd :ciao:
dejan_osipaonica
4.2.2013, 23:51
Bitno da je kuzma popljuvao Stiva blama i svima nam dragi microsoft. ako i treba ih gaziti ako ne pre, ono je sada prava prilika. Vesic se drzao slicne teme. Oba teksta meni ok.
Definitivno SK polako odlazi u pravcu mobilni svet.
Svideli su mi se masina iz prasine i multimedija na glupom tv-u buduci da skrecu paznju kako upotrebiti masinu koja stoji u zapecku.
Mozda ima jos neceg ali ovoliko na prvu loptu.
Oglasi su uvek bili tu. Testove hardvera odavno samo letimicno pregledam, a sto se samih testova tice stvarno bi trebalo malo obratiti paznju na to. U poslednje vreme stvarno pocinje da deluje ......
I još jedan glas za hardver al mobilni jeste S.K al od viska info glava neboli :cool:
Inače i ja moram platu da čekam tako da do 14-tog cu da čitam forum :)
Sent From My UltraSpeed S.E Xperia Arc S 1,4GHz Gaming Edition
Ma pljuje Kuzma Stevu i Bila al mi se sve vise cini da mu se zivot zasniva na njima i da moze pod prozor samo da im pljune!!! :dzavo:
Iskreno meni najvise smeta sve veca rubrika phone zone na ustrb pocetnih hardvare testova!!
Bar se meni tako cimi, otvorim broj i imam sta da vidim, nista na testu na pocetku kad tamo brdo telefona i tableta.
Ako cemo o kvalitetu tih nazovi testova, samo su informativnog tipa o spec modela sto mozete videti pri otvaranji prve strane na bilo kom sajtu o mob telefonima!!
Ako mislis da je to :zastranjivanje" po pitanju telefona i tableta specijalnost SK, varas se. Ako pogledas strane casopise, videces da i oni boluju od iste boljke. Medjutim, problem nije u casopisima vec u trendu koji se nemece i koji je vrlo snazan.
Ja bih vise voleo i da je skuplji ,ali da ima bar 2x vise stranica. Procitao sam ga u rekordnom roku ,dosta reklama (sta je tu je) ... Subjektivno ,ali malo sadrzaja za mesec.
Kad sam video Phone "Arenu" .. :S Telefoni ,pa jos softver za telefone, koliko je tu boljeg texta moglo da legne...
Oдличан извештај са CES-a само ме интересује зашто нисте поменули Самсунгове савитљиве екране.
p3a9WrfzZOM
Најјача је реклама у сред видеа.
Е да, зар се лаптоп у множини каже лаптопи? Дај ми те лаптопе или дај ми те лаптопове? Када би избацили падеже и лица из нашег језика била би милина користити "стране речи и изразе". Да питамо Кузму, он је тата за те ствари.;)
Hmmm, laptopovi ili laptenkovi? ;)
U stvari, naš jezik je malko neodređen po tom pitanju (kratki ili dugi nastavak za množinu). Ni lingvisti se tu ne slažu, tako da ne postoji jednoznačno pravilo.
Дакле, ти када играш шах, ти противнику поједеш топе? :kreza:
Ма, промакло вам...
Prief Lirator
11.2.2013, 20:19
Дакле, ти када играш шах, ти противнику поједеш топе? :kreza:
Ма, промакло вам...Nije to isti "top" pa da važe ista pravila; laptop je novija, engleska riječ. Ja mislim da je "laptopi" pravilnije, ali teško je reći.
water wizard
11.2.2013, 20:23
imate laptopove?
imamo laptopove...
imate laptope?
imamo laptope..
A desktopi ili desktopovi?
Dreamfall
11.2.2013, 21:08
Lap znaci krilo
Top znaci vrh, gornji
preporuceni prevod je KRILOVRHOVI ili GornjoKrili :kreza: :Freddy:
water wizard
11.2.2013, 21:09
lap valjda znači dlan :)
Dreamfall
11.2.2013, 21:10
Palm je dlan :p
water wizard
11.2.2013, 21:21
evo sad baš gledam GT za lap.. pa da lap je i krug, to mi je poznato iz trka:)
ima i preklop, to bi bio najbolji prevod..
@Dekip
Ne možeš da tretiraš višesložnu reč isto kao jednosložnu, pa makar se isto završavala.
Naravno da nećeš da govoriš "topi" (mada se nekad tako govorilo, možda ne za tu imenicu, ali sećaš li se "Ferus paša kadu pita / "Gde su KLJUČI od tamnice" ? :)
A koristi, se recimo, i znaci i znakovi, i biti i bitovi, i bajti i bajtovi.
Kao što rekoh, lingvistika je nezgodna nauka i ja se ne bih upuštao u to tek tako, a naročito ne na ovom mestu.
lap valjda znači dlan :)
Lap znaci krilo :)
Postoji Gugl prevodilac i evo šta on kaže
именица
круг circle, round, cycle, lap, ring, compass
крило wing, lap, fringe, ala, pinion, pennon
преклоп lap
етапа stage, lap
запљускивање lap
глагол
запљускивати splash, pound, slap, lap, wash
преклопити fold, lap, turn down
локати lap, drink, lap up
престићи за цео круг lap
сркати lap up, sip, lap, sup
OnTopic:
Danasnji mob. se sve manje razlikuju od racunara u funkcionalnosti pa zato i toliko o njima. Meni licno ne smeta.
Voleo da I/O port dobije jos jednu stranu,svacega tu ima. Sto se tice reklama,siguran sam da ih ne stampaju zato sto vole. Kakvi su drugi casopisi,SK je odlican.
Vremenska masina i Masine iz prasine veoma interesantno,makar meni. Valjda me godinama neka nostalgija uhvatila.
LAPTOP je složenica koja označava nešto što stoji na krilu, kao što DESKTOP označava nešto namenjeno držanju na stolu, a PALMTOP na dlanu. Ako na forumu kompjuterskog časopisa treba da danima raspravljamo o tome i konsultujemo rečnike i google translate, onda smo stvarno načisto propali.
Druga stvar je da engleske složenice ne možemo lako, a još manje bukvalno, prevoditi na srpski, ali za ovo ne treba znanje engleskog, nego elementarno poznavanje ovdašnje uobičajene terminologije.
Ajd' ovako pri kraju meseca i ja da kažem neku reč o ovom broju. Nikada se nije desilo da sam iz svoje torbe koju vučem na posao izbacio broj pre vremena. Sad znam na šta mislite... da je broj loš. Nije! Pročitao sam ga celog!!! Hahaha!!! Neverovatno. Šta bi to sa SK?! Ma prosečan broj ali zbog nekoliko programa koji su opisani vredi svakog penija, što rekoše anglikanci. Da naravno igre ne čitam. Ali slučajno kad se pojavi neka od serijala Total War i mene zainteresuje. Tiha patnja IGI koja možda nikada više neće da se reinkarnira.
Hardver raznovrstan samo kad bi manje bilo tableta (bensedina) i mobilnih telefona.
Nabacivali smo iz prethodnih postova šta želimo da vidimo u hardveru. Znam da je teško dobaviti sve želje na jednom mestu ali za početak krenite bar od onih stvari koji su relativno lake za nabavku poput miševa i tastatura. Valjda će i uvoznici imati milosti kad pročitaju takve testove i udostojiti se da vam dopreme ozbiljan hardver.
Da pohvalim ekipu upravo sam zavrsio citanje novog SK kasnila plata pa se nije moglo pre :)
Nemam nikakvih velikih zamerki sve je kao sto treba svega ima potaman i hardwera a bogami i softwarea :) ! Jedino bi dodao da bi moglo malo vise ove tehnike u expanziji tableta(kako rece neko gore besedina pa moze i toga) nisam gadljiv ni na mobilnu tehnologiju ali tipa hardwera i testova malo vise novosti iz googla ipak je to sad najaktuelnija stvar na planeti tableti vs. mobilni vs. android vs. njihov software ....etc :)
P.C Gaminga ima sasvim dovoljno nebi tu nista ni dodao a ni oduzeo
sve u svemu jos jedan cool broj :cool:
Sladjan85
22.2.2013, 22:34
ne znam za vas , ali ja kad vidim brojeve iz 2003 - 2007, prosto pozelim da su opet takvi. Mnogo manje telefona, tableta, konzola, programa za telefone, igeica za telefone, najava za konzole itd. . kad se doda ovo + reklame, to znaci mnogo manje mesta za hardver i softver. Licno nedostaje mi ono sto na primer ima Mikro, a to su cesti uporedi testovi stampaca, grafickih i jos mnogi toga na vise stranica. Sve je to okej da pc ima zajednicke stvari sa konzolama i telefonima, ali nisam primetio da casopisi o telefonima pisu o stampacima, skenerima, tastaturama ili fotoaparatima itd. . Bolje kvalitetan casopis, nego svastara kako bi se pokrila sto veca publika.
Prief Lirator
22.2.2013, 23:44
Ja mislim da moraju ići u korak sa vremenom, 2003/2004. su telefoni bili samo telefoni, nije bilo ovoliko programa, aplikacija za njih, nije bilo tableta... a shvatićeš da ima dosta čitalqca koje zanimaju takve stvari. :) Napravljen je neki balans između svih kategorija.
Sladjan85
22.2.2013, 23:56
Verovatno prave balans, samo ne svidjaju mi se kao pre. Videcu kakav ce biti martovski broj, ako opet naprave svastaru, prestacu i ja da ih kupujem.
Premali je broj strana za toliko raznovrstosti, a 1/3 casopisa su drugi izvori finansiranja.
Ja mislim da moraju ići u korak sa vremenom, 2003/2004. su telefoni bili samo telefoni, nije bilo ovoliko programa, aplikacija za njih, nije bilo tableta... a shvatićeš da ima dosta čitalqca koje zanimaju takve stvari. :) Napravljen je neki balans između svih kategorija.
Potpuno se slazem s likom ( Prief Lirator) naravno da treba ici u korak s vremenom to je realno i zdravo a ne kukati za proslim vremenima kao oni synbianci ispisaše celu rubriku i dalje su kod core playera cant believe it diskutuju o tome u 2013 i govore kako je nokija "n" ova ili "n" ona dobra grozno! Elem caspopis je dobar objektivan i naravno nije svastara nego je moderan i prati razvoj svih potencijalnih tehnickih novina!
Verovatno prave balans, samo ne svidjaju mi se kao pre. Videcu kakav ce biti martovski broj, ako opet naprave svastaru, prestacu i ja da ih kupujem.
Premali je broj strana za toliko raznovrstosti, a 1/3 casopisa su drugi izvori finansiranja.
Mislim sladjane85 da preterujes u kritikovanju sve je ok svako ima svoje misljenje al gledaj generalno ljudi se trude da, istina opsluze sto siru publiku ali zasto bi to bilo lose to je samo znak da su u trendu i da je potencijalnom kupcu vise informacija dostupno ja sam inace za korak napred ne nazad tako i SK radi nemozes da ocekujes da jedan ovakav casopis sa tradicijom dugom ihajjj gleda u 2013g kao kako ono kazu kad konju stave na glavu(zaboravih naziv) gleda pravo samo a, bogami ima i za neke koje pate od vremena pa tako na strani 86 servis "Masine is prašine" taman i za njih :) obicno bih preskocio taj page al eto procito sam iz znatizelje :D i super je ali nemoze se pisati o tome u nedogled right ;)!
Ako cemo realno za svakog ima po nesto al tipa korisno nesto a ne bilo sta samo da bi se nabcalo!
A u martu ocekujem jos vise korisnih inf...e.t.c :thumbup:
Sladjan85
25.2.2013, 17:19
I sta fali tim likovima sto "kukaju za Symbianom" ? Ili onima koji pisu u temi o "commodore 64" i slicno ? Cak i u zadnjem broj SK se opisuje sta se moze raditi i kako podesiti p3 racunare. To sto je nesto starije ne znaci da je lose. Logicno da napreduju nove tehnologije ,ali ne svidjaju se svima iste. Kao sto novi My Space od Justina Biebera nece imati bar ono parche slave starog My Space ,kao sto mnogi nece nikad preci na Windows 8 i slicno ...
A sto se tice casopisa, ne vidim nista lose u kritici, a niti u pohvalama. Svako ima neko misljenje ,a moje licno je da bi trebalo da izbace celu one Phone Zonu ili da je skrate. Mislim, neka pisu oni sta hoce ,samo sigurno mi se ne kupuje casopis da citam o konzolama i telefonima ,"jer oni lice na PC" ,ali dobro. Kad mi bude trebao telefon ,citacu neki "mobilni svet" ,ali opet kazem - moje misljenje.
Ne bi me cudilo da se uskoro pise i o satovima ,koji imaju digitron i mp3 plejer, jer eto imaju neki procesor.
I sta fali tim likovima sto "kukaju za Symbianom" ? Ili onima koji pisu u temi o "commodore 64" i slicno ? Cak i u zadnjem broj SK se opisuje sta se moze raditi i kako podesiti p3 racunare. To sto je nesto starije ne znaci da je lose. Logicno da napreduju nove tehnologije ,ali ne svidjaju se svima iste. Kao sto novi My Space od Justina Biebera nece imati bar ono parche slave starog My Space ,kao sto mnogi nece nikad preci na Windows 8 i slicno ...
A sto se tice casopisa, ne vidim nista lose u kritici, a niti u pohvalama. Svako ima neko misljenje ,a moje licno je da bi trebalo da izbace celu one Phone Zonu ili da je skrate. Mislim, neka pisu oni sta hoce ,samo sigurno mi se ne kupuje casopis da citam o konzolama i telefonima ,"jer oni lice na PC" ,ali dobro. Kad mi bude trebao telefon ,citacu neki "mobilni svet" ,ali opet kazem - moje misljenje.
Ne bi me cudilo da se uskoro pise i o satovima ,koji imaju digitron i mp3 plejer, jer eto imaju neki procesor.
Nista derane ostali su lost in time(nemam nista protiv symbiana i ja sam ga imao i voleo, uzivao u njemu svojevremeno al proslo vreme if you know what i mean)
A sto se caspoisa tice pokusao sam ti reci da nije los uopste al vidim da si se ti vec odlucio recenicom da prelazis na micro so thats it enyou and good luck (da nepolemisem o satovima sa procesorom...etc)! :to_care:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.