Prikaži potpunu verziju : Amiga 500 igre
Pretraživao Forum i otkrio da ne postoje ovakva tema. Postoji samo neka tema u Brbljaonici na kojoj nema novih postova već više od dve godine: http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=358&highlight=Amiga. Mislim da je tema o Amiga igrama potrebna, nazvao sam je "Amiga 500 igre" jer nemam nikakvu AGA mašinu pa o tim igrama ne mogu da govorim. Neko može da otvori posebnu temu o Amiga 1200/CD32 igrama.
U temi o C64 igrama, kada sam govorio o kupovini 1541-II disk jedinice, pomenuo sam i da sam napravio još veće retro otkriće i još veću retro nabavku. I evo je, njeno veličanstvo Amiga 500 (živeo Limundo!).
45352
U pitanju je model sa Kickstartom 1.3 i proširenjem memorije. Uz nju sam dobio samo napajanje, miša i originalnu verziju Battle Isle-a. Disk jedinica, međutim, nije radila kako treba (nije detektovala diskete) - ispostavilo se da joj treba čišćenje, ali ovaj problem sam rešio zahvaljujući pomoći prijatelja. Još jednom, puno hvala kolegi Orange47 sa Bech foruma!
Prebacivanje igara sa Interneta (via PC) na Amigu nije bilo baš toliko lako kao što sam mislio ali sam se snašao, tako da sada imam puno igara i nove će tek da stignu.
Odmah da kažem: ja u onim danima nisam imao Amigu. Prvi kompjuter sa kojim sam se sreo bio je Spectrum 48K, prvi koji sam posedovao C64 sa koga sam odmah prešao na 386 PC. Dakle, Amiga mi je bila san iz detinjstva koji nisam mogao da ostvarim ali sa njom nisam imao nikakvog kontakta i nisam bio siguran šta da očekujem.
A opšti utisak je: VAU! Čak i u 2013. godini. Teško je i zamisliti kakav je utisak ovaj nivo grafike i zvuka ostavljao tamo krajem 80-tih.
45354
Grafički i zvučno neke igre izgledaju neverovatno dobro. Prosto je šokantno šta je Amiga mogla u sferi 2D grafike da uradi. Prvi Shadow of the Beast je igra iz 1989. a izgleda kao neka odlična PC platforma iz druge polovine 90-tih. Pozadina se skroluje u nekih 7-8 odvojenih ravni, likovi su ogromni i odlično animirani.
45353
Neke igre su iste kao na PC-ju (pomenuti Battle Isle, MK II, Golden Axe, Prince of Persia itd.), eventualno je zvuk bolji. Druge izgledaju mnogo bolje (Defender of the Crown). Stvarno je teško poverovati da je u pitanju tehnologija iz 1985. Jedino me malo zamara menjanje disketa kod igara koje dolaze na više od dve diskete (MK II je na 4! Settlers ima uvod na 2 diskete i samu igru na jednoj ), tako da ću gledati da nađem dodatni disk drajv, ako se tako nešto pojavi.
Ne kažem da su sve igre med i mleko (recimo, Shinobi ne izgleda bolje nego na C64 a mnogo je sporiji i kontrole su lošije) ali većina je impresivna čak i posle 20-25 godina. Hajde da na ovom mestu malo pričamo o Amiga igrama. Naročito me zanima da li Amiga veterani (oni koji su imali Amigu u njeno "zlatno doba") i danas igraju te igre ili ne i da li koriste originalne mašine ili emulator?
Eh, da, R-Type odlično izgleda i nepodnošljivo je težak i u ovoj verziji.
Hehe, ja sam sredinom devedesetih pokušao da u domaćoj radinosti očistim glavu flopija i na kraju se ispostavilo da sam je u potpunosti odvalio. Posle sam izmenjao jedno 3-4 flopija sa PC-ja ne bi li uspeo da nađem jedan koji mogu da džamperišem tako da ga Amiga prepozna. Pošto je malo gabaritniji sad stoji zalepljen sa spoljne strane tik iznad onog pokvarenog :) Ali posle toga mi je ubrzo crk`o i monitor, a kako nisam imao RF modulator Amiga stoji u ormanu već skoro 15 godina :(
Dakle samo emulator, pre 5-6 godina sam i igrao neke stvari malo iz nostalgije, danas palim samo za potrebe opisa u Test of Time. Što se tiče dužeg igranja u obzir bi dolazile samo platforme, tabačine i pucačine, ipak sam se razmazio tako da mi starinski interfejs kod strategija i upravljačih simulacija (što sam nekada najviše igrao) malo ide na nerve.
Ja Amigu nikada nisam prezalio. To mi je bilo nesto neverovatno i nedostizno. Na srecu, nisam tako lose prosao sa 286-icom sa VGA 12-incnim ekranom, dok je tada jos uvek manje-vise preovladavao hercules ili cga, ega prikaz.
Verujem da su mnoge igre bile neverovatne za taj period, ali mi se cini da sam u nekim segmentima precenio Amigu. Geldajuci igre na YT ili pomalo na emulatoru, neke igre sa izvanrednom grafikom imaju nekako los gameplay - npr. onaj Unreal mi je bio san snova, ali akda sam video samu igru, deluje vrlo mlako. Doduse, ne znam sta bi bilo da sam je video u tom periodu. Ostale igre sigurno opravdavaju status legendi.
@Nergal
Prvo i osnovno sto moras igrati je Ruffn Tumble.Ceo taj haos od igre je stao na samo dve diskete,a tek brzina ucitavanja!!Po tome ces videti ,da su cesta menjanja disketa kod nekih drugih igara,bila samo bahatost programera i nista vise. :)
Dacu ti predloge uglavnom za Amigine originalne igre.Portove arcadnih japanskih igara,mislim da treba da zaobices.
Elem,skini :
Shadow Fighter,
Super frog,
Uridium 2
All terraring racing,
Benefactor,
Project X,
Worms
Flashback,
Brian The lion
Pinball dreams,
To je za sada to,ali ima tog jos of course.
Ne kažem da su sve igre med i mleko (recimo, Shinobi ne izgleda bolje nego na C64 a mnogo je sporiji i kontrole su lošije)
Verovao ili ne C64 i CPC verzija su prema nekim stranim forumima proglasene za najbolje portove,bolje cak i od mnogih konzolnih verzija.Po meni ,najbolja 8-bitna verzija je upravo za C64 jer jedina radila najglace i najbrze.
Mnoge igre iz perioda 80 tih su bile igrivije na C64 nego od onih na Amigi 500 i to je cinjenica.90 te su dosta promenile stvar kada je Amiga pocela na pravi nacin da se iskoriscava.
Uh... ja sam imao Amigu 600,i sto neko rece,nikada necu prezaliti sto sam je prodao.Amigu,preko 1000 disketa i dva providna dzojstika s mikroprekidacima,za koje sam izdvojio pravo malo bogatstvo u to vreme.Po igre sam isao busom i po nekoliko desetina kilometara :D
Meni od igara koje su ostale u secanju (sad ovako na prvu i u pola dva ujutro :kreza:):
-super frog
-cannon fodder
-chaos engine
-benefactor (nikada necu zaboraviti odusevljenja resenjima nivoa u toj igri)
-pa moja omiljena trka formula koju j radio Team 17,ali se ne secam,F1 ili F17 se zvala
-flashback
-elite
-dune
-motoGP
-lotus challenge
-jaguar xj220
-crazy cars
-another world
-sensible of the soccer
-kick off
-pa onaj fudbal sto pravili hrvati,kao SWOS samo sa tragovima klizanja na terenu i uletanjem pasa na isti :rofl:
-north & south
-alien bred
ma bilo je milion igrica...
nazalost,nikad vise posle prodaje nisam igrao nijednu,cak ni na emulatorima.Nesto mi se ne da cackati oko toga.
A juce bas sam video oglas,pa ako koga zanima
http://www.kupujemprodajem.com/Amiga-4126187-oglas.htm?filter_id=5874940
Sad se setih i
-All Terrain Racing kakva je to igrica bila,kakva grafika...
-Qwak
-Rick Dangerous
-Prince Of Persia
-The Settlers
-Master Blaster
-Lemmings
-Scorched Tanks
-pa onaj fudbal sto pravili hrvati,kao SWOS samo sa tragovima klizanja na terenu i uletanjem pasa na isti :rofl:
Football Glory :) Secam se opisa u SK i uporednog prikazivanja igraca iz obe igre. Ovi iz hrvatskog tima kao nikada nisu ni videli Sensible Soccer pre toga. To je naravno ostano nedoigrano kod mene. Ipak, na 286 sam igrao i Princa i Another World i Dune i Elite itd. :)
DragonSlayer
30.1.2013, 10:08
- Walker (mora da imaš bar 1.5 mega da bi imao kompletan zvuk)
- Agony
- Battle Isle
- History Line 1914 - 1918
- OutRun
- Sensible Soccer
- Cannon Fodder
- Dune
- Pirates!
- Wings
- Prince of Persia
- Lemmings
- Flashback
- Another World
- Frontier (Elite 2) Dave Brabens
Ima ih sigurno još, ali ovako ujutru ..... to su bre igre koje će mi ostati urezane u mozak ... :) :) :)
Ja sam imao A500+, sa 1 MB integrisane, pa sam uzimao od buraza još 0.5 kad bi igrali Walkera. Imao sam i 2 eksterna drajva, jedan neoriginalni, koji je imao na sebi port za sledeći, a jedan originalni komodorov, koji nije ima, pa je taj bio poslednji u nizu. O, kakvo je onda uživanje bilo kad imaš igru na 3 diska, i sva tri rokneš unutra....
Jedan prijatlej je imao i onaj HDD, što se kači sa leve strane, a linija se totalno uklapa u AMiga profil..... ekstra ...
Posle sam imao i 1200 AGA, ona je valjda imala 2MB ... i da sam tad znao ono što znam sada, ne bih nikada ništa prodavao, ni C64 ni amige, ali uvek se išlo na ono, prodam, pa dodam keš, pa uzmem sledeće ...
Eeee da... Walker.... kod mene na A600 je super radio,eeeeh onaj zvuk kad ostanes bez municije,pa se cevi hlade...
A Agony,to bese ona pcela?Extra igrica.
Sad se setih i onog bradatog gusara,jel to bese Traps & Treasures? Isto super igrica.
Nego,postoji li mozda negde da se mogu online naci te igrice sada,bez instalacije na komp?
Agony je Psygnosisova sova ;) Apydia je pčela.
DragonSlayer
30.1.2013, 13:50
I kod Agony preporuče da povežeš na stub pre igranja...
a evo i zašto (obrati pažnju odmah na početku na sivom ekranu, dole desno) :
WYxIJxqrv6U
http://www.sk.rs/forum/images/editor/youtube.gif kad kucaš poruku, pa u prozorčić koji se otvori upišeš bilo šta (ime klipa) i kad dobiješ
(YOUTUBE="bilo šta"][/YOUTUBE)
između zagrada kopiraš deo YT linka posle znaka = npr.
http://www.youtube.com/watch?v=WYxIJxqrv6U stavićeš WYxIJxqrv6U
(YOUTUBE="bilo šta"]WYxIJxqrv6U[/YOUTUBE)
Mali Princ 81
30.1.2013, 14:19
Ja hoću da se roknem što sam bacio pored kontejnera Amigu 1 200 sa sve disketama i 2 kobra džojstika :facepalm :facepalm
Bar sam je mogao prodati .... ali sad je kasno ...
DragonSlayer
30.1.2013, 14:30
To je kupio neko na nekom buvljaku, ne brini .... :D :D
Koliko sam samo voleo ovu igru
Yw4yRmO6V_k
Koliko igara/predloga! Živ čovek ne može da stigne sve to da pogleda za kratko vreme a postoje i druge obaveze. Ali svakako ću probati dobar deo ovih igara, kad budem imao vremena (stare računare obično palim vikendom).
Do sada sam od čistih Amiga igara igrao najviše Shadow of the Beast (prvi), SVIW (odlična pucačina iz ptičije perspektive, teška ali ne nehumano teška, možda je i pređem) i, naročito, Alien Breed. Nikada nisam bio veliki fan igara tipa Gauntlet, na C64 sam igrao samo Druid-a (koji je jednostavno pretežak) i Into the Eagle's Nest, ali ovo je naročito uspela kombinacija: priča, akcija, razni nivoi, traženje po lavirintu...
453604536145362
Mali Princ 81
30.1.2013, 14:38
Sećam se da sam ginuo uz SWOS ( i to menagerska opcija ), superfrog ( spooky castle ), Turican, rough and tumble ( kakva muzika iz igre ), Golden Axe i mnoge mnoge druge....
Mogao sam uzeti bar 30 eur
Eh, da, isprobao sam i neke Amiga strategije (pored, naravno, Battle Isle-a). Uglavnom Defender of the Crown (kome, interesantno, fale neki aspekti koje imaju C64 i PC verzija?) i njegove derivate. North & South izgleda bukvalno kao na C64 samo je u većoj rezoluciji. Centurion: Defender of Rome je isti kao VGA PC verzija.
45363
Igrao sam i Joan of Arc koji je po Internetu dobila pohvale kao najbolji Defender klon ali meni je interfejs i način vođenja bitaka prilično neudoban (šteta, ima dobru muziku). Tu je i Feudal Lords koji nije loš ali ga još nisam dovoljno isprobao.
4536445365
water wizard
30.1.2013, 14:47
eh sećam se tih vremena kad sam ja imao komodor i čitao opise igara u SK i amiga je bila mašina sa žešćim igricama :)
Ja sam uzivao uz auto trke,fudbal,arkadice,platforme...
U ovoj igrici kad odredjeno vreme ne diras kapetana on pocne da kuca na staklo od monitora... koliko odusevljenja je izazivalo to otkrivanje :D
4JxiLqbpnbg
A ovaj klip vas mora podsetiti na jos brdo provedenih sati uz amigu
hUoJBerFDsA
Seca li se neko Citadele?
^^ Gloom mi je bio mnogo bolji klon Dooma.
Hehe, ja sam sredinom devedesetih pokušao da u domaćoj radinosti očistim glavu flopija i na kraju se ispostavilo da sam je u potpunosti odvalio. Posle sam izmenjao jedno 3-4 flopija sa PC-ja ne bi li uspeo da nađem jedan koji mogu da džamperišem tako da ga Amiga prepozna. Pošto je malo gabaritniji sad stoji zalepljen sa spoljne strane tik iznad onog pokvarenog :) Ali posle toga mi je ubrzo crk`o i monitor, a kako nisam imao RF modulator Amiga stoji u ormanu već skoro 15 godina :(
Prepravljanje PC floppy-a da radi sa Amigom je relativno jednostavno operacija ili su bar mene u to ubeđivali:
Samsungov flopy drajv preradis za 5 minuta . Lemilica iz kineske radnje,pijaca, zagrejes tacku ds1 i pokupis kalaj vakum pumpicom (isto kineska radnja) prespojis tacku ds0 kalajem. zalemis jednu zicu na DC tacku i spojis na konektor pin 2.
Jedino sto samsung drajvovi koje sam ja probao nisu bas nesto posebno. Alps drajv s druge strane puno bolje i cita i snima disketu.
Sad opet ti polovni flopy drajvovi kostaju saku pirinca samo treba naci odgovarajuce za prepravku.
Još se nisam odvažio da pokušam :opanachke ali evo linkova:
http://www.pitsch.de/stuff/amiga/floppy.htm
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?253897-Amiga-500-kick-1-3
RF modulator je 500din na Kupindu/Limundu. I eto, radno sposobna Amiga. :to_care:
Ja hoću da se roknem što sam bacio pored kontejnera Amigu 1 200 sa sve disketama i 2 kobra džojstika :facepalm :facepalm
Bar sam je mogao prodati .... ali sad je kasno ...
Šteta, Amiga 1200 i sve ne-Amiga500 su retke ptice kod nas. Pratim prodaju retro računara već neko vreme i nema Amige 600, 2000, 1200... Bila je pre nekoliko meseci jedna jedina 500+ i to je to. Amiga 500 uglavnom ima da se nađe, mada je obično muški zacene.
Mali Princ 81
30.1.2013, 15:49
Football Glory :)
Igrao! Sećam se dok si u meniju ide neka zarazna navijačka muzika, a u pozadini transparent sa starog Maksimira " Blue Lions " ... jel ima neko yt klip football glory ?
http://www.dodaj.rs/f/2x/3f/3FtwmF9K/footballgloryaga04.png
Mali Princ 81
30.1.2013, 16:22
DeCoy daaaaaa to je ta slika ....
Koliko je tada sve bilo čistije, fudbal, navijači, igrice, celo poimanje života ... ili me se čini jer sam bio klinac :confused:
Nego,postoji li mozda negde da se mogu online naci te igrice sada,bez instalacije na komp?
Postoji da ih skines kao EXE file i igras direktno bez nekog narocitog cackanja oko emulatora.
http://thecompany.pl/game
WinUAE nije toliko komplikovan, a bolje je resenje nego .exe fajlovi.
Au,skinuo sam Crazy Cars III kao ovaj .exe i odusevljen sam.
Pitanje,zasto preporuka za emulator,a ne .exe?
Au,skinuo sam Crazy Cars III kao ovaj .exe i odusevljen sam.
Pitanje,zasto preporuka za emulator,a ne .exe?
Verovatno zato što taj exe sadrži već WinUAE emulator sa gotovim podešavanjima (+image igre). Ako iskrsne neki problem, verzija zastari, nekompatibilna sa tvojom verzijom Windows-a itd. ne možeš ništa da uradiš.
Da ne govorimo o tome da exe fajlovi mogu u sebi da donesu još što-šta drugo. Meni antivirus obavezno blokira takav fajl i tretira ga kao sumnjiv. Ne mogu da ga koristim izuzev da isključim antivirus ili da ga stavim u gaming mod.
Verovatno zato što taj exe sadrži već WinUAE emulator sa gotovim podešavanjima (+image igre). Ako iskrsne neki problem, verzija zastari, nekompatibilna sa tvojom verzijom Windows-a itd. ne možeš ništa da uradiš.
Pa sta znam,svestan sam toga,ali opet... valjda je neko testirao te igrice,mislim,nisam samo ja Amigas,pa da rizikujem,valjda ima onih koji bi dali neka upozorenja... sta znam. Nekada daaaavno sam pokusao da se bakcem sa tim emulatorima,i smorio se.Sta znam,ovako nekako lakse.A i skinucu samo 2-3 naslova... ili mozda 4-5... 5-sve... :D
Pa sta znam,svestan sam toga,ali opet... valjda je neko testirao te igrice,mislim,nisam samo ja Amigas,pa da rizikujem,valjda ima onih koji bi dali neka upozorenja... sta znam. Nekada daaaavno sam pokusao da se bakcem sa tim emulatorima,i smorio se.Sta znam,ovako nekako lakse.A i skinucu samo 2-3 naslova... ili mozda 4-5... 5-sve... :D
Ja licno ne volim te zbudzene .exe fajlove. U to su upakovani emulator, igra, i ko zna sta jos. Ne kazem da su malware, ali ne zelim ni da im verujem.
WinUAE je apsolutno najbolji emulator za Amigu 1000/2000/500/500+/600/1200/3000/4000. Razvija se i dalje (aktuelna verzija je 2.5.1, odnosno beta 2.6.0). Ja ga koristim od neke 0.8.x iteracije. Preset podesavanja su skoro savrsena, ranije je i moralo malo da se budzi, ali vise nema nikakve potrebe.
http://www.winuae.net
Inace, ovih dana picim Hired Guns :D
@PinociO
Slobodno poskidaj sve exe fajlove (igre) sa te Poljske strane - ja ih imam skoro sve na hardu i samo sam dvaput zakacio virus :D
Ma, ljudi sta vam je ? - Pa i emulator je exe fajl, necemo valjda biti tolki skeptici !?
WinUAE je stvarno lak za koriscenje, ali samo pod uslovom da si nekad imao pred sebe pravu prijateljicu, u protivnom ti moze zadavati neke probleme (i to bas zbog nepoznavanja gradiva) ; zato ove exe igre dobro dodju, a isto tako u sebi sadrze nekoliko opcija sa WinUAE-a (F12 dok si u igri poziva kratak meni u koji mozes podesiti graficke filtre i jos po nesto - videces sam).
Ma ja vec isprobao Crazy Cars III,Super Froga,Brian the Lion... na red cekaju Project X,Alien Bred,Yo!Joe,SWOS i All Terain Racing... jos kad bih nahvatao Jaguara i F17 :)
Eto ti Jaguara tamo; (mozda ga nisi video ?) a F17 moze preuzeti ovde :
disketa 1 (http://planetemu.net/index.php?section=roms&dat=754&action=showrom&id=1067691)
disketa 2 (http://planetemu.net/index.php?section=roms&dat=754&action=showrom&id=1067692)
... i ubaci u WinUAE, ako budes imao bilo kakvih problema oko pokretanja, slobodno zatrazi pomoc - tu sam :)
Skinuo emulator,skinuo F17,al ne umem pokrenuti... a jaguar mi daje prijavu na antivirusu
Skinuo emulator,skinuo F17,al ne umem pokrenuti... a jaguar mi daje prijavu na antivirusu
Sta te muci kod emulatora?
Jel si nasao i kickstart romove?
Sve me muci :D jednostavno,previse mi je tu podataka,ne znam odakle da krenem.... mozda je i od uzbudjenja,premora... videcu posle :)
trenutno se apsolutno ne snalazim.
Ako si totalni noob u vezi Amiga emulatora onda moraces potraziti video tutorijal; a ako ne zelis time da se bakces ili nemas prosto vremena za to onda se drzi tih exe fajlova.
Jaguar nema virus (kao ni ostale igre sa tog sajta) - to se kaze false positive. - Poseti forum tamo i procitaj u vezi toga.
Ovde cu ti dati samo pocetnu smernicu :
- Osim emulatora (WinUAE) i samih igara naravno, moras imati i nekoliko KickStart Romova ili tacnije : 1.2, 1.3, 3.0 i 3.1 - Oni su ilegalni za free download ali Google je tvoj najbolji internet drug ;)
Skini ih i stavi u neki folder, a onda pokazi put ka tom folderu u pocetnom meniju emulatora. (levo imas Paths tab, pa u System ROMs)
Nakon toga idi na Quickstart tab i izaberi sa padajucih menija zeljenu konfiguraciju, pa ce emulator umesto tebe sve podesiti na optimalno.
Sve me muci :D jednostavno,previse mi je tu podataka,ne znam odakle da krenem.... mozda je i od uzbudjenja,premora... videcu posle :)
Za pocetak, poslacu ti .zip sa romovima na PM. Otpakuj ga u WinUAE/Roms direktorijum, i pusti WinUAE da ih skenira.
Ja nisam imao amigu ali mi je to bila neostvarena zelja,moj drug je to imao ali ja nikad nisam igrao kod njega samo jednom i to nekakvog pljosnatog crvenog lika ili je mozda muva.
Ja nisam imao amigu ali mi je to bila neostvarena zelja,moj drug je to imao ali ja nikad nisam igrao kod njega samo jednom i to nekakvog pljosnatog crvenog lika ili je mozda muva.
s97FRBAtrdQ
@soneje
...ili mozda bas ovo :
http://www.lemonamiga.com/games/screenshots/full/ork_06.png
Holodocovo WinUAE uputstvo, ništa ti drugo ne treba. Čovek je genije za Amigu!
http://www.ptt.rs/korisnici/h/o/holodoc1701/WinUAE.zip
WinUAE + ClassicWB +WhdLoad = ZAKON!
WinUAE (http://www.winuae.net/)
ClassicWB (http://classicwb.abime.net/)
WhdLoad (http://www.whdload.de/)
i naravno preinstalirane igre:
KGWHD (http://kg.whdownload.com/kgwhd/) preinstalled packs
WHDownload (http://www.whdownload.com/) za pojedinacne igre
Na ClassicWBu mozete naci nekoliko varijanti preinstaliranih Workbencha, od osnovnih za slabije masine, do eye candy verzija za zveri sa '040 '060 i RTG grafikom, sve rade na pravim Amigama a naravno i u WinUAE i besplalne su.
WhdLoad omogucava da igrate preinstalirane Amiga igre direkto sa HD vase prijateljice, bez saltanja disketa ili adf fajlova, moze se koristiti besplatno bez ogranicenja ali pre svakog startovanja trazi registraciju.
Kickstart romovi i worchbench diskovi se mogu, uz malo truda naci na netu.
Neverovatno,kao i pre 20 godina... Amigisti su se uvek drzali jedan drugog i nudili nesebicnu pomoc :tapsh:
Uspeo sam da pokrenem F17.Fora je bila sto ipak emulator nije sam podesio parametre,nego sam licno morao dodati 4Mb RAMa,da bih pokrenuo igru :to_care:
Samo sad nesto imam utsak da je igra mnogo brza nego na Amigi,i samim tim i mnogo teza za igru.I nema EXIT nigde u opcijama :boodala:
Jos samo da provalim,kako da snimim podesavanja emulatora,da ne moram uvek iz poceta.Pretpostavljam,da je to pod Configurations,al otom potom. Hvala vam momci svima :n_klanja:
evo spisak i od mene:
4x4 off road racing
A1o Tank Killer
After Burner
Asterx
Back To The Future 2 i 3
Balance of Power
Banzai 100% ok
Battle Sqaddrone
Bionic Commando
Black Horn
Buggy Boy
Cabal
Chambers of Shaolin
Delta Run
Formula 1 3D
Gun ship
sve sto su ti naveli da neponavljam sve to sam igro isto
ima toga jos samo nemogu da se setim,moja amiga 500 je vrisnula skroz(zelen ekran rekose mi da je ram) jedino sta mi je ostalo od nje je infrared joystick koji stoi jos tu (odlozen ispravan)
Jos samo da provalim,kako da snimim podesavanja emulatora,da ne moram uvek iz poceta.Pretpostavljam,da je to pod Configurations,al otom potom. Hvala vam momci svima :n_klanja:
Vrlo jednostavno, kada podesis konfiguraciju idi u menu Configurations (s desne strane). U donjem desnom uglu postoji dugme "Save As", klikni na to i snimi konfiguraciju. Kada pozelis da ucitas odredjenu konfiguraciju, opet menu Configurations, zatim klikni na prethodno snimljenu konfiguraciju, i na kraju klikni na "Load" u donjem levom uglu.
=FI=Ghost
10.2.2013, 15:52
Uh, ova tema vraća uspomene.
Igre koje su ostale u najlepšem sećanju:
Super Frog
Lemmings
Cannon Fodder
Walker
Sensible World of Soccer
Worms
Captain Dynamo
Settlers
North & South
Formula 1 GP
Micro Machines
Stunt Car Racer
Gunship 2000
Mortal Combat
Sećam se i moje prve simulacije letenja koju sam bezuspešno pokušavao naučiti da igram. Znam da se radilo o avionu F-16 i da je početni ekran pre misije bio u nekoj sobi ali se ne sećam kako se igra zove.
Sećam se i igre koju sam igrao sa prijateljem u multiplejeru, na horizontalno podeljenom ekranu. Trebao si da pobegneš iz Alkatraza. Isto ne znam kako se zove.
Sećam se i moje prve simulacije letenja koju sam bezuspešno pokušavao naučiti da igram. Znam da se radilo o avionu F-16 i da je početni ekran pre misije bio u nekoj sobi ali se ne sećam kako se igra zove.
Sećam se i igre koju sam igrao sa prijateljem u multiplejeru, na horizontalno podeljenom ekranu. Trebao si da pobegneš iz Alkatraza. Isto ne znam kako se zove.
Smejaćeš se ali... igre se zovu F-16 Combat Pilot i Alcatraz :D
=FI=Ghost
10.2.2013, 16:05
Hahahaha, Decoy, da znaš da se smejem!!! Hvala ti mnogo :)
Amiga 600, gotovo gola mašina (par džojstika, miš, desetak disketa) otišla na Limundu za 7000din: http://www.limundo.com/kupovina/Racunari-i-oprema/Desktop-racunari/Retro-racunari-i-oprema/Amiga-600-Commodore/15867625!!! Prošle godine je bila na ponudi još jedna i to je to. Izgleda da Amiga 600 nije bila mnogo raširena u ovim krajevima.
Zato što je A600 jedan od prvih *****a Commodorea, nije se proizvodila ni celih godinu dana.
majsta je napravio FPGA akcelerator za A600 i A500. verujem da to dize vrednost tim modelima.
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?251697-Moji-akceleratori-za-Amiga-600-racunar
Mislim da u slučaju Amige 600 ulogu igra i činjenica da je vrlo lako iskoristiti SD karticu kao hard disk, interni ili preko PCMCIA porta. Time se čitava muka oko snimanja i menjanja desetina disketa eliminiše i uživanje je utoliko veće.
Ko želi, može Amigu imati i na pametnom telefonu.
UAE4Droid aplikacija provereno radi na Samsungu ACE..
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.ab.uae&hl=sl
http://www.youtube.com/watch?v=dIBCcgVD4ZI
Možda ACE ima malo premali ekran, ali stvar savršeno funkcioniše...
Skoro zaplakah, kad sam prvi put pustio Dogs of War...:aplauz: Nakon tolikih godina
Amiga 600 je bila ustvari malo lepse prepakovana A500+ - kompaktnije kuciste bez numericke tastature, imala je i pcmcia slot a postojala je i posebna varijanta (HD) sa hard diskom u paketu - posto nije imala numericku, nisi mogao igrati igre koje je zahtevaju npr razne simulacije i sl :)
Sent from my Gorenje zamrzivac using Gorenje Express
Amiga 600 je bila ustvari malo lepse prepakovana A500+ - kompaktnije kuciste bez numericke tastature, imala je i pcmcia slot a postojala je i posebna varijanta (HD) sa hard diskom u paketu - posto nije imala numericku, nisi mogao igrati igre koje je zahtevaju npr razne simulacije i s :)
Sent from my Gorenje zamrzivac using Gorenje Express
ja mislim da je glavna prednost to sto ima IDE port za razliku od A500(+) i starijih modela pa moze CF IDE i slicno.
pcmcia je korisna za ethernet karticu.
Ako se ne varam, u svaku A600 je mogao da se ugradi HD na za to predviđeno mesto, samo je varijanta sa oznakom HD to već imala fabrički spakovano, a isto je važilo i za A1200 :)
Imao sam komodor i secam se da sam sanjao AMIGU 500 jer je grafika bila osetno bolja..Jbg matori mi nikako nisu hteli kupiti..E sad cu ih pitati sto! :)
Ako se ne varam, u svaku A600 je mogao da se ugradi HD na za to predviđeno mesto, samo je varijanta sa oznakom HD to već imala fabrički spakovano, a isto je važilo i za A1200 :)
tako je. ima neki metalni deo, nosac diska.
mislim da samo (bivsi) Amigisti (Ataristi, Spektrumovci, itd...) u potpunosti cene hard diskove i prostor na njima.
Prve igre koje sam ja igrao na svojoj A500 daleke ' 94 godine (brate skoro 20 godina kako vreme leti :D) su bile James Pond i Lotus Turbo Esprit Challenge 2 koje sam i dobio uz nju, a kasnije sam najviše ljuštio
Shadow Of The Beast (sva tri dela)
Moonstone
Cannon Fodder
Gods
Chaos Engine
Frontier
Settlers
K240
Pirates
Secret Of The Monkey Island
Lemmings 2: The Tribes
Wax Works
Eye Of The Beholder
Super Frog
North And South
Centurion: Defender Of The Rome
Defender Of The Crown
Port Of Call
Metal Mutant
Alien Breed
All Terrain Racing
I još dosta dosta toga :)
^ skoro pola od toga sam ja picio na 286. Doduse, verovatno uskracen za dobru muzicku podlogu.
Shadow of the Beast 1 & 2 i Turrican mi se nikada nisu dopadali. Po meni su odlične igre Another World, Jungle Strike i Chaos Engine.
Shumsko_drvece
1.9.2013, 15:09
^ skoro pola od toga sam ja picio na 286. Doduse, verovatno uskracen za dobru muzicku podlogu.
Nema tog monitora koji je mogao da zameni prirodne dithering i antialiasing kvalitete starog katodnog televizora, tako da si bio zakinut i za grafiku. :a_bleh:
'Ajmo ljudi, fali nam jedna dobra amiga/pc mojtata/tvogtate rasprava. :p
^Moguce, ali sve je to izgledalo sjajno na tadasnjem 12" vga monitoru :)
Shumsko_drvece
1.9.2013, 15:33
Po meni su odlične igre Another World, Jungle Strike i Chaos Engine.
Chaos Engine od skora prodaju na steamu za (sumanutih) 10 evra. A rekao bih da ništa nisu revitalizovali, samo kao da su zapakovali UAE i igru u jedan paket.
^^
Podrška za visoke rezolucije, Steamworks i online co-op i nije 10 nego 8 :p
@Shumsko
Kakav bre televizor, monitor je i na Amigi bio zakon ;) Prva igra koju sam video da bolje izgleda kod drugara na PC-u je bio MK2.
Shumsko_drvece
1.9.2013, 17:35
Ja bi' više voleo visoku rezoluciju umesto "podrške" za visoke rezolucije. Mada, pošto sam ionako lijenčina da pokrećem UAE, daj šta daš :D A budući da sam pored lijenčine i škrtac, sačekaću da je spuste na 2-3 eura... A možda je ture i u neki paket sa Dragon's Lair i Space Aceom :love:
Pravi se novi Shadow of the Beast. Ali nazalost samo za PS4. Dok za stare nemam živaca (a i ne mislim da su remek djela za svoje vrijeme) ovaj novi bi sigurno igrao.
http://www.youtube.com/watch?v=cWOsd-x6O9Q
(a i ne mislim da su remek djela za svoje vrijeme)
Nemoj da te neko cuje :dedica:
Shadow of the Beast je bas to - remek delo !
Mene je najviše impresionirala scena smrti u Shadow Of The Beast 2, digitalizovani gitarski solo uz prelepu sličicu :)
Grafika u UAE emulatoru nije da tako kažem "meka" kao što je bila na pravoj Amigi - ja sam je koristio na televizoru i na njemu uopšte nije bilo pikselizacije koja je prisutna u emulatoru, ma koji filter stavio
Mene je najviše impresionirala scena smrti u Shadow Of The Beast 2, digitalizovani gitarski solo uz prelepu sličicu :)
Grafika u UAE emulatoru nije da tako kažem "meka" kao što je bila na pravoj Amigi - ja sam je koristio na televizoru i na njemu uopšte nije bilo pikselizacije koja je prisutna u emulatoru, ma koji filter stavio
Kad je prikaz na monitoru kvalitetniji od onog na katodnom TV-u. Kad sam bio klinac video sam tu pikselizaciju i na originalnim, Commodore, monitorima, tada mi nije bilo jasno zasto neko koristi monitor s Amigom.
Dugo se drndam s podesavanjima u WinUAE (od verzije 0.7 ili 0.8), i nisam naleteo na neki rezultat koji bi bio slican prikazu na katodnom ekranu.
Pikselizacija je bila manje izražena na TV-u zato što je bilo prisutno zamućenje slike zbog kompozitnog signala iz RF modulatora, dok kod monitora to nije bio slučaj. Bukvalno kao da si imao uključenu neku preteču AA-a :). Govorim o ondašnjim TV aparatima.
Inače ja sam jedan od onih kojima je SotB bila užasno glupa igra. Jeste izgledala impresivno, ali nisam video poentu u igranju iste :o
Imao sam prepakovan Nokijin 13" monitor neke NN firme, ali sam ga jednom prilikom nosio na popravku (crk`o je prekidač za paljenje) pa su likovi u servisu rekli da je sva elektronika Nokijina, čak su i taj deo uzeli sa Nokia TV-a. Nažalost, crk`o mu je i ekran pre desetak godina :(
uf
shadow of the beast
legend of kyrandia
curse of enchantia
syndicate
cannon foodder
i naravno another world
trebalo bi dodati i 'Populous', ima nova igrica 'From Dust' koja je relativno slicna.
NjegovaWisost
2.9.2013, 16:57
Prve igre koje sam ja igrao na svojoj A500 daleke ' 94 godine (brate skoro 20 godina kako vreme leti :D) su bile James Pond i Lotus Turbo Esprit Challenge 2 koje sam i dobio uz nju, a kasnije sam najviše ljuštio
Shadow Of The Beast (sva tri dela)
Moonstone
Cannon Fodder
Gods
Chaos Engine
Frontier
Settlers
K240
Pirates
Secret Of The Monkey Island
Lemmings 2: The Tribes
Wax Works
Eye Of The Beholder
Super Frog
North And South
Centurion: Defender Of The Rome
Defender Of The Crown
Port Of Call
Metal Mutant
Alien Breed
All Terrain Racing
I još dosta dosta toga :)
Au, ovo sam igrao, kakva je ovo igretina bila :D Posle toga tek idu Total Warovi i Evrope Universalisi :D
Ishar: Legend of Fortress - http://hol.abime.net/2665
Ishar 2: Messengers of Doom: - http://hol.abime.net/2667
Ishar 3: The Seven Gates of Infinity - http://hol.abime.net/2669
Ishar je meni jedan od najboljih FRP-ova svih vremena. Neponovljiva atmosfera.
Ishar je meni jedan od najboljih FRP-ova svih vremena. Neponovljiva atmosfera.
+1
Pa da turim neki filmic za mladje narastaje:
ctuNF7UC9GQ
Ja sam prvi deo "skoro" presao na 286. U drugom delu sam se zaglavio u planinama. Treci deo sam najmanje igrao je mi nije radio kad je trebalo. Dok sam zavrsavao studije umeo sam da u pauzama pustim longplay-eve I da u svakoj pauzi odgledam po "epizodu" dve prelaska..
[4S] Vizant
6.9.2013, 19:33
Sensibile World of Soccer iliti SWOS vidim nije spomenjen
U0kfVvLvoy4
To se još uvek update-uje.
Postavio sam, ranije, u PDF stare igre.
Shumsko_drvece
6.9.2013, 20:45
Da me neko pita da stavim omiljene igre u top 100, ne bi ni pola stalo. :D
A za podsećanje: Supremacy. Jao kako je to bila dobra igra :)
47162
Evo i Superfrog stigao na Steam
http://store.steampowered.com/app/234000/
Meni je ova sjajna igra koja je bila jedna od prvih koje sam igrao na Amigi ostala u dosta lepom sećanju, a prvi put sam je video ni manje ni više nego u emisiji "Male tajne velikih majstora džojstika" koja je svojevremeno išla na novosadskoj televiziji :)
http://www.lemonamiga.com/?game_id=761
A evo i opisa u SK ;)
http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=55&all=SK_93_07
^Secam se kolko sam se lozio na igru posle opisa:)
Mali Princ 81
19.9.2013, 13:49
Ne mogu da otvorim temu, pa moram ovako.
Ako može admin da proveri zašto ne mogu da otvorim novu temu ?
Naslov: Joystick na laptop ( Amiga games )
Imam laptop Lenovo G 580 ( Intel Celeron B820 Brzina: 1.7GHz 2 GB RAM ... )
Zanima me da li mogu da preko USB porta ( 2.0 ili 3.0 svejedno ) ubudžim neki lep joystick i odigram neku staru 2D igru- platforma sa dosta kliktanja ( npr Superfrog ili rough n tumble). Nedostaje mi taj osećaj, jer sam ex AMIGA 1200 maniac / nostalgic fanatic :kreza:
Nisam znao gde da postavim ovo pitanje pa se nadam da je tema otvorena na za to odgovarajućem mestu. Hvala !
A ti misliš da se mi igramo na tastaturi? WinUAE bez ikakvih problema prepoznaje sve koje sam ja do sada koristio, samo treba da se označi u podešavanjima emulatora. Jeftinija varijanta bi ti bila da kupiš neki joypad i najjeftiniji Kinezi odrađuju posao.
Mali Princ 81
19.9.2013, 14:17
WinUAE ?
Ajd malo jasnije, koji joystick ( zaljubljenik sam bio u ovaj )
Može preporuka za neki sličan ?
Pod broj jedan... jesi li ti ikada igrao neku Amiga igru preko emulatora? Ako nisi link (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=6513) u ruke, pa čitaj...
Ako misliš da igraš sa džojstikom sa Amige na PC-u, možeš da se zezaš pa da sam praviš adapter (imaju šeme po netu), možeš da naručiš adapter (iz inostranstva, kod nas ne verujem da ima) ili da kupiš neki Amiga-like džojstik sa USB-om (opet ne verujem da ima kod nas). Ja sam oduvek voleo Kempstona, tako da moj glas ide za SpeedLink Competition Pro.
http://www.speedlink.com/?p=2&cat=414&pid=31097&paus=1
Mislim da imaju i verzije ovog džojstika sa ugrađenim emultorom i igrama u njemu, samo ubodeš i pikaš ;)
Mali Princ 81
19.9.2013, 17:29
Zanimalo me da li postoji neki dzojstik slican ovom iznad ( cobra ) ali da ide na USB port ?
Šta je najslicnije cobri, dakle da kaziprst stiska taster za pucanje. Nikako da je taster u osnovi dzojstika.
Shumsko_drvece
23.9.2013, 0:49
Možda bi ovo završilo pos'o :confused:?
http://www.tinydeal.com/high-speed-usb-20-to-rs232-serial-pin-cable-adapter-p-71629.html
Adapter da Amiga/C64 džojstik prikačiš na PC. Na linku je cena sa poštarinom (3,72 eura), a ako se carinici ne polakome i ne zamene tvoj adapter sa USB "reprogramatorom za veš mašine (trademark SK)", dobijaš ga iz Kine za oko mesec dana.
to je adapter za serijski port, nema veze sa dzojstikom osim sto izgleda isto.
Mislim da ovih adaptera nema u serijskoj proizvodnji, već ih ljudi uglavnom rade u samogradnji pa su zato dosta skuplji.
Npr...
http://www.retronicdesign.com/en/home/
Shumsko_drvece
23.9.2013, 12:48
to je adapter za serijski port
:boodala: izvinjavam
postojali su adapteri za kacenje PC joysticka (gameport) na Amigu. kad bi oni radili i u suprotnom smeru, mozda bi moglo tako. ali pitanje je dal PC ima gameport.
Nemoj da te neko cuje :dedica:
Shadow of the Beast je bas to - remek delo !
Jaooooo!! :D Pozivam ljude sa foruma koji na Amigi nisu igrali taj "dragulj" da ga obavezno probaju i iznesu utiske. :)
Speedball 2 dobio "HD" verziju :)
http://store.steampowered.com/app/251690
Kad bude na 75%, nema demo a pirate ne igram.
^
Utisci ?
Nisam je igrao ranije, sada odigrao dve partije i bukvalno su me razneli. Ali deluje mi da se iza brda valja dobra zabava.
Evo ga i Litil Divil (http://store.steampowered.com/app/283430/) na Steam-u :)
Evo ga i Litil Divil (http://store.steampowered.com/app/283430/) na Steam-u :)
System Requirements
Minimum:
Processor: 1.8 GHz Processor
Memory: 512 MB RAM
Graphics: 3D graphics card compatible with DirectX 7
Hardverski zahtevi su za "nijansu" jači nego u slučaju originalne igre. Hej, dokle je došao minimum... :D
Opis za Ruffn Tumble :
http://www.emuglx.org/opisi-igara/amiga-ruff-n-tumble-1994/
Opis mozda najbolje tabacine na Amigi!
http://www.emuglx.org/opisi-igara/amiga-shadow-fighter-1994/
329200! Novi rekord!
A, zaboravio sam da ovo nije C64 takmičenje.
(http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=87701)
Sad, bez zezanja. Igrali smo proteklih dana Bomberman (aka Dyna Blaster) iz 2007 za Commodore 64. Igra me je potpuno oduševila savršena igrivost, grafika, zvuk, kontrole... ma vrhunska zabava. Jedino što ova 2007 verzija ima samo prvih osam nivoa a puna, 2013 je komercijalna i prodaje se isključivo na kertridžu.
Rešenje za moje nezadovoljene igračke potrebe bio je povratak korenima. Već par dana cepam Dyna Blaster za Amigu i ne mogu da se zasitim. Kakve su samo perfekte igre izlazile u tom periodu 1990-92.
503115031250313
Jedino mi je žao što nemam s kim da igram ovo za više igrača. Siguran sam da bi tek u multiplayer-u stvar bila na svom vrhuncu.
Mogu da dodam i to da je u odnosu na Amiga verziju nova C64 verzija vrlo verno preneta, što je impresivno imajući u vidu u hardversku razliku. Način igranja i kontrole su identični, bukvalno sam samo nastavio na Amiga (dobro, Amiga emulatoru).
503165031450315
Međutim, u skladu sa tradicijom, C64 verzija je mnogo teža. Na početku igrač dobija jako ograničeno oružje (samo do dve bombe, sa do dva polja radijusa) i mora da pažljivo nadograđuje. Amiga verzija je mnogo liberalnija što se toga tiče a u single player modu nema onih lobanja koje ozbiljno otežavaju. Zmaj na kraju osmog (na slici) nivoa je u C64 verziji pravi izazov. U Amiga verziji izazovan je ko' i zidni gušter. Ali zato ima 64 (ako sam tačno izračunao) nivo do kraj. Eeeeeejjjj...
Nadam se da nisam lud i da ima i drugih ljudi koji su/bili oduševljeni ovom igrom.
^Ja nisam preterano igrao, mozda sam odigrao nekog bomber mana na PC-ju. Igra mi se svidela ali je nisam puno igrao.
E sad opet te nove c64 igre, jedno je kada je na kertridzu, a drugo je ako se ucitava sa kasete. Zato me uvek zanima da se igra pojavila u ono vreme, da li bi mogla da izgleda kao kad se napravi danas?
^Ja nisam preterano igrao, mozda sam odigrao nekog bomber mana na PC-ju. Igra mi se svidela ali je nisam puno igrao.
E sad opet te nove c64 igre, jedno je kada je na kertridzu, a drugo je ako se ucitava sa kasete. Zato me uvek zanima da se igra pojavila u ono vreme, da li bi mogla da izgleda kao kad se napravi danas?
Što da ne? Sa kertridžima i ROM čipovima koje koriste ne postoji ništa specijalno što nije postojalo u ono vreme. Last Ninja 3 zauzima 512K i postojao je u kertridž verziji a to čak i nije najveća igra.
Mislim da su za Bomberman 2013 tako odlučili zbog pirateriji. Disketnu verziju bi za 3min neko razbio i svi igrali d64 kopije koje su skinuli s Interneta.
Aha ok. Hteo sam reci da je sigurno danas lakse napraviti igru za C64. Verovatno se koristi prednost PC-a, lakse se snima, testira, proverava.. ? Jos ako se koriste neki kertridzi veceg kapaciteta da igra bude visestruko veca nego sto bi to bila na kaseti, onda ipak to treba imati na umu, i ceniti ono sto su programeri postigli svojevremeno u tezim uslovima.
U svakom slucaju je bilo za divljenje ono sto se nekada radilo I pod onim uslovima I nacin na koji je sve pravljeno u jednom single load modu (Kaseta).
pedjosav
13.11.2014, 16:36
Ljudi, ja ranije nisam imao Amigu niti sam igrao u emulatoru- doskoro.
Kakva je igretina Silkworm !!!!
Opis za Worms,
http://www.emuglx.org/opisi-igara/amiga-worms-1995/
pedjosav
19.11.2014, 12:33
Probao sam renegade na emulatoru Amige.
Loš odziv komandi, bezveze zvuk i muzika. to je sve bolje uradjeno na c64.
Grafika takodje loša za Amigu, ne sećam se da li je na c64 bila lepša (uvek pamtimo kao lepše nešto u prošlosti a nemam vremena danas da uporedjujem).
Shumsko_drvece
19.11.2014, 15:37
Probaj ga u verziji za automate (mame).
Generalno pravilo je da su konverzije hitova sa automata na Amigi uglavnom prilično loše odrađene. Ne sve naravno, ali dosta njih.
pedjosav
19.11.2014, 19:51
Probaj ga u verziji za automate (mame).
Evo pogledah na YT kad nadjem vremena da proucim kako se koristi mame emulator vrlo rado cu da odigram, hvala.
Opis za Project x,
http://www.emuglx.org/opisi-igara/amiga-project-x-1992/
Odlična, probao sam je danas.
I odličan text, svaka čast Elvire.
Nije Amiga 500 ali evo opisa za Aladdina.
http://www.emuglx.org/opisi-igara/amiga-1200-aladdin-1994/
Ovde cu reci samo ovo :
Tacno zbog ove igre sam "upgrade-ovao" svoju Amigu 500 na 1200 !
Igru sam nabavio (naravno) kod pirata i kad sam s'vatio da mi igra ne radi na mojoj A 500, ne zbog losih disketa vec zbog lose mashine - nisam se smirio dok nisam nabavio Hiljadudvestotku :dedica:
Ovde cu reci samo ovo :
Tacno zbog ove igre sam "upgrade-ovao" svoju Amigu 500 na 1200 !
Igru sam nabavio (naravno) kod pirata i kad sam s'vatio da mi igra ne radi na mojoj A 500, ne zbog losih disketa vec zbog lose mashine - nisam se smirio dok nisam nabavio Hiljadudvestotku :dedica:
Valjda je pirat rekao ili negde naglasio da je igra samo za AGA masine. !?:confused:
Opis za ATR
http://www.emuglx.org/opisi-igara/amiga-atr-all-terrain-racing-1995/
Opis za Super Frog,
http://www.emuglx.org/opisi-igara/amiga-super-frog-1993/
Paper boy 2 na Amiga (emulator)
ne dopada mi se.
U odnosu na paper boy na c64:
-Dosta šarenije ali mnogo lošiji zvuk.
-lakša je igra, ima manje prepreka- smetala
-Bolja je preglednost ulice.
-Ima dosta interesantnih stvari koje se dese kada novinama pogodite (prase na ražnju se oslobodi i pobegne, čoveka koji popravlja auto na auto dizalici priklješti auto,...).
Dok paper boy 1
umesto da krene igra pojave se "šare" po ekranu.
U čemu je problem ?
Probao sam i druge verzije koje mogu da se download-uju i nađoh jednu koja radi.
Mnogo lepša grafika i bolja preglednost ali na c64:
-mnogo bolja i kvalitetnija muzička numera
-čini mi se i da su preciznije komande i detekcija kolizije sa preprekama (ako dozvoljavate da se tako izrazim)
-teža je c64 verzija (opet zbog manje preglednosti).
Dok paper boy 1
umesto da krene igra pojave se "šare" po ekranu.
U čemu je problem ?
Igra je starija. Moguce je da ne radi na nekim novijim verzijama Kickstart ROM.
Koji ROM koristis? Koja su podesavanja u WinUAE?
Kao što sam napisao već-našao sam verziju koja radi ali odgovoriću ti koliko se razumem (slabo)
valjda je ovo to što me pitaš:
KS ROM v1.3 (A500,A1000,A2000) rev 34.5 (256k) [315093-02]
što se podešavanja tiče nisam mnogo čačkao od početka, uglavnom mi sve igre u kojima smo se dosad takmičili- rade.
Hvala u svakom slučaju i pozdrav.
Ma kul. :)
Inace (ako neko bude citao) koristim isti rom za Amigu 500, na nekoliko emulatora (WinUAE, UAE4Droid, UAE4All2...), i mislim da je najpouzdaniji (mislim da sam skupio sve moguce romove za sve Amiga racunare, nesto preko 100 komada).
Jos jedan od problema, koji se javlja kod starijih Amiga, je da neke igre ne vole vise od 512K memorije (ovde to nije slucaj). Neka podesavanja, koja mi daju najsiri dijapazon podrzanih igara su: 1MB Chip i 512K Slow RAM.
Treci moguci problem je chipset. A500 je imala nekoliko revizija (OCS, ECS...). OCS bi trebalo da bude najsigurniji izbor.
Да ли је имао неко од вас Атари 520 ст?
Знате ли неку игру да је урађена боље на Атарију него на Амиги или да је иста као на Амиги? Гледао сам доста игара на Атарију и свака је лошија него на Амиги.
Pa sad... nije da nema igara koje su bolje izvedene na Atariju ali u 9 od 10 slučajeva Amigina verzija izgleda i radi bolje (i brže) a ponegde je razlika prosto drastična. Atari igre se ponajbolje drže u periodu 1986-89. kada su Amigine verzije većine igara uglavnom bile "lenje" konverzije sa Atarija.
Mislim, nema tu neke velike pameti, moćniji grafički i zvučni hardver na Amigi je bio to što je bio + specijalizovani čipovi kakve ST serija nije imala. Ali verujem da su većina domaćih korisnika Atarija u ovom periodu svoje mašine koristili za neki vid produkcije (beše tu odlična biblioteka profi softvera) a tek povremena i za igranje.
Mali prilog započetoj diskusiji... isprobao sam Rick Dangerous II ta Atari ST. Grafički i po animaciji je identičan Amiginoj verziji, izuzev što je paleta boja malo siromašnija. Doduše, zvuk je za tri klase slabiji (i muzika i efekti). Radi i sa običnim ST-om sa 512Kb RAM-a.
524935249452492
Да, звук у Рику 2 на Атарију је канта у поређењу са издањем на Амиги. Пробао сам и ја пре на Атарију. Лошији звук је довољан разлог да се заобиђе издање на Атарију.
Ради и на Амиги на пола мегабајта. (:
smiljanicn
19.6.2015, 23:45
Posle 6 godina evo me opet na forumu! Koristi li neko pravu Amigu ovde ili svi jasete emulatore? Ja i kum imamo po 1200ku sa ACA1230 akceleratorima i SD karticama. Bas me zanima koliko ima Amigista?
Moja je ostala u Beogradu (uredno spakovana, naravno ) :)
Ja koristim Amigu 500 kad god imam vremena, najviše vikendom (i danas ću :)). Nekako mi je najveće uživanje na pravoj mašini, mada sam zahvalan što postoje kvalitetni emulatori (gde bih inače isprobao kako izgleda koristi Amigu 4000?) Mada, kako sam objasnio na početku ove teme, ja nisam autentični amigista.
Imao sam sve Amige ali trenutno posedujem samo Amigu 1200 i 4000. Koristim ih kad god mogu, češće 1200 jer je kompaktnija.
Moja 500-ka je funkcionalna, doduše sa budženim eksternim DD-om, samo mi je crkao monitor pre xy godina, a nemam RF modulator tako da je ni ne koristim. Mada i da je sve ispravno ne verujem bih je koristio jer je udobno "garažirana".
Имао сам Амигу 500 од 1990. године. Наравно, са проширењем на 1мб. А продао сам је негде 2002. Сад на Лубунту користим ВинУАЕ 1.0. Мени бољи емулатор него права Амига. Има више могућности и предности. Једино што сад играм на тастатури. :opanachke
Једино што сад играм на тастатури. :opanachkeTastatura ne može ni da priđe po osećaju ovome.
http://i.imgur.com/BnBabNqm.jpg (http://imgur.com/BnBabNq.jpg)
Imam ih već skoro 20 godina. Sve što je potrebno za popravku kad se pokvare je lemilica s vremena na vreme i nepresušna zaliha opruga iz upaljača sa kremenom (oni pijačarski od 20 dinara).
Мени бољи емулатор него права Амига. Има више могућности и предности. Једино што сад играм на тастатури. :opanachke
Jeres! :)
Inače, Amiga 1200, napravljena po porudžbini košta oko £150 - £200.
smiljanicn
22.6.2015, 8:08
Uh, znaci ima nas jos uvek! Mogao bi neki SWOS turnir da se organizuje :)! U Kraljevu nas Amigista ima trojica, od nekih 20ak kolko nas je bilo oko 1994.
Neko je pomenuo da mu je monitor riknuo. Savet za zamenu :D:
Trenutno najbolja zamena za Commodore 1084s je kupovina monitor/tv Sony Trinitron KV-14LT1E i povezivanje Amige (C64) sa RGB na Skart. Ljudi, imam 1084s, i ranije nesrecni Phillips MKII@$#@$#, ne mogu da mu pridju po ostrini i bojama! Ovi tv monitoru su kod nas oko 25-50e.
Imam Trinitron KV-2184 od 15 inča koji sam nekada koristio za igranje C64-ke. TV ima više od 25 godina, slika je ista kao prvog dana.
Pa sad... nije da nema igara koje su bolje izvedene na Atariju ali u 9 od 10 slučajeva Amigina verzija izgleda i radi bolje (i brže) a ponegde je razlika prosto drastična. Atari igre se ponajbolje drže u periodu 1986-89. kada su Amigine verzije većine igara uglavnom bile "lenje" konverzije sa Atarija.
Mislim, nema tu neke velike pameti, moćniji grafički i zvučni hardver na Amigi je bio to što je bio + specijalizovani čipovi kakve ST serija nije imala.
samo mala ispravka.
naime Atari ST ima spacijalizovane chipove, isto kao i Amiga:
- Glue
- MMU
- DMA
- Shifter
glavni "problem" je sto custom cipovi u Atariju, osim sto nemaju zenska imena :D, nisu bili namenjeni za igre vec za druge stvari kao npr. eksterni DMA ASCI port brzine od skoro 2MB/s, visoko-kvalitetna slika od 70KHz na mono monitoru... Amigini custom chipovi su daleko slozeniji i mocniji ali su bili i skuplji za proizvodnju tako da je Amiga kostala duplo vise nego ST u pocetku.
samo mala ispravka.
naime Atari ST ima spacijalizovane chipove
Nisam mislio da kažem da Atari ST neka nikakve custom čipove, taman posla (imaju ih i mnogo prostiji račuari, i C64 i CPC specijalizovane čipove). Samo sam naglasio da nije imao neke poput ovih Amiginih koje su mogli da se specijalno upotrebe za animaciju i igre. Atari ST platformu slabije poznajem od Amige jer sam se ograničio na upotrebu emulatora (trenutno koristim SainT). Pokušavam već par godina da dođem do nekog ST modela, po mogućnosti nekog ispravnog 1040STfm ali mi ne ide, ne pojavljuju se često na Kupindu i sličnim mestima.
Nisam mislio da kažem da Atari ST neka nikakve custom čipove, taman posla (imaju ih i mnogo prostiji račuari, i C64 i CPC specijalizovane čipove). Samo sam naglasio da nije imao neke poput ovih Amiginih koje su mogli da se specijalno upotrebe za animaciju i igre. Atari ST platformu slabije poznajem od Amige jer sam se ograničio na upotrebu emulatora (trenutno koristim SainT). Pokušavam već par godina da dođem do nekog ST modela, po mogućnosti nekog ispravnog 1040STfm ali mi ne ide, ne pojavljuju se često na Kupindu i sličnim mestima.
SainT je odlican, ali pogledaj i Hatari jer ima donekle i podrsku za Falcona i TT.
ST se u poslednje vreme prodaje po nekim suludim cenama od 100e :/ dok je pre godinu ili dve mogao da se nadje za oko 30tak evra...
dejan_osipaonica
9.8.2015, 13:20
SainT je odlican, ali pogledaj i Hatari jer ima donekle i podrsku za Falcona i TT.
ST se u poslednje vreme prodaje po nekim suludim cenama od 100e :/ dok je pre godinu ili dve mogao da se nadje za oko 30tak evra...
"Skocila" je cena svim starim racunarima a tome su pretezno kod nas pomogli tekstovi u dnevnim casopisima pod popularnim naslovima od otpada do bogatstva i slicni. Za primer bi uzeli neku vrsnu cenu koja se desila bez dubljeg ulazenja u to sta je islo uz racunar,stanje ,ambalaza i dodatna oprema....
Sada njih dosta ocekuje da dobro zaradi na tim racunarima.
Безобразлук је колико по огласима траже за старе рачунаре. Сећам се да недавно видех оглас, неко са женским именом продавао кућиште од спектрума са тастатуром, без плоче ако сам добро разумео, и тражи око 2000 динара, и још каже нешто као они који су некад имали спектрума ће бити одушевљени. Који безобразлук. Не знам како их није срамота да толико траже за тако нешто. Мислио сам да позовем и да кажем да за то ако добије 50 динара да буде срећна. Не знам само ко је блесав да даје толико пара за то.
Ако негде нађем ове рачунаре, дао би за Спектрума 48кб до 150 динара, за Комодор 64 до 300, а за Амигу 500 до 500 динара. Више од тога не вреде. И ово је превише.
Да ли је неко играо игру Bobo (http://www.lemonamiga.com/games/details.php?id=1613) и да ли је успео да је покрене на емулатору? Нисам успео да је покренем, а покушавао сам са разним подешавањима.
Да ли је неко играо игру Bobo (http://www.lemonamiga.com/games/details.php?id=1613) и да ли је успео да је покрене на емулатору? Нисам успео да је покренем, а покушавао сам са разним подешавањима.
ja sam igrao kao klinac na STu.
na http://estyjs.azurewebsites.net imas online Atari ST
a na imas image diskete http://www.emuparadise.me/Atari_ST_ROMs/Bobo_(1988)(Infogrames)[a4]/111473-download
Shumsko_drvece
10.8.2015, 17:27
Kad se pojavi ekran u čijem donjem desnom uglu se nalazi slika zatvorskog prozora, pritisni SPACE i ukucaj 5-6 imena, posle toga si good to go.
Kol'ko sam ja razumeo, covek uopste ne dolazi do tog ekrana.
Igra sama snima na disketi i zato disketa ne treba biti write protected - eto u tome je "problem". ;)
Да, није долазило до тог екрана. Сад ради. Није ми пало на памет да треба да се отвори заштита за писање на дискети. Први пут чујем да нека игра неће да ради због тога. :opanachke
...Први пут чујем да нека игра неће да ради због тога. :opanachke
Da, da... ...a postoji i obrnuti slucaj : bila je neka igra, ako ostavis disketu nezasticenu od snimanja, posle prve sesije igranja snimi ti nesto veoma kratko (mislim da je bio samo jedan sektor) i kad sledeci put pokusas da pokrenes igru sa iste diskete igra prosto ne butuje :mad:
Uglavnom, tada su skoro sve igre na disketama trebali biti zasticeni od snimanja to jest nije bilo potrebno snimati bilo sta; igre su se igrali u jednom cugu, a ako su bile dugacke onda su imali sistem sifara za nivoe.
Ko je cepao Benefactor ?
http://www.emuglx.org/opisi-igara/amiga-benefactor-1994/
Opis za jednu retku a vrlo kvalitetnu pucacinu za A500,
http://www.emuglx.org/opisi-igara/amiga-carcharodon-white-sharks-1991/
Od juce kruzi trac da je neko leakovao source code za Workbench 3.1 i Kickstart 3.1
http://commodore.ninja/amiga-os-kickstart-and-workbench-source-coded-leaked/
Od juce kruzi trac da je neko leakovao source code za Workbench 3.1 i Kickstart 3.1
http://commodore.ninja/amiga-os-kickstart-and-workbench-source-coded-leaked/
Za nepoverovati je da oni, posle toliko vremena, i dalje nisu u javnom vlasništvu. :mad: Isto važi i za ROM drugih Commodore kompjutera... :opanachke
Commodore retro zajednica je dosta razvijena. Pravi se novi hardware, nove igre... Vrte se tu pristojne pare, još uvek.
Opis za Chaos Engine,
http://www.emuglx.org/opisi-igara/amiga-the-chaos-engine-1993/
U opštoj pomami za tenkovima i Amiga dobija svoju igru - Tanks Furry!
GIMKJ3fxJ8w
Igra će biti besplatna za download, plaća se samo boxed verzija. Interesantno je da developer dolazi iz Poljske pod nazivom Project R3D :D
U opštoj pomami za tenkovima i Amiga dobija svoju igru - Tanks Furry!
GIMKJ3fxJ8w
Igra će biti besplatna za download, plaća se samo boxed verzija. Interesantno je da developer dolazi iz Poljske pod nazivom Project R3D :D
Za ovu nadolazecu igru treba 68020 procesor.
Za ovu igru treba 68020 procesor.
Dali to znaci da nece raditi na A1200 ?
Dobro je da WinUAE dozvoljava razne akrobacije sa ROM-ovima :)
Kome treba emulator, pored ovoga:
http://wiki.icomp.de/wiki/ACA1221
Opis za Uridium 2,
http://www.emuglx.org/opisi-igara/amiga-uridium-2-1993/
Jes' da nije o igrama, al je ovo najsvezija tema za Amigu. Elem, u muzeju Endija Vorhola postavka o Amigi koju je koristio.
https://www.warhol.org/exhibition/warhol-and-the-amiga/
https://i.imgur.com/JyBrxGb.jpg
(Slucajno sam naleteo na EAB forumu)
code master
21.11.2018, 14:52
tKqRz64eQD4
Neuspešna Amiga CD32 konzola, jel neko od vas imao ovu konzolu i Zool:D?
Ja je imam jos uvek. Negde je u Beogradu, zatrpana. :)
code master
21.11.2018, 15:29
Pred sam kraj na omotu igre Zool za Amiga CD32 stoji upozorenje da se na muzičkim uredjajima ne pušta Track 1 i pre nego što Nerd pusti muziku na Play na njegom muzičkom stubu epizoda se prekida sa porukom To Be Continued... na interentu pa i na svemoćnom YouTubu ladno ne postoji OST Track 1,:confused: šta to može da bude svega mu sad sam zaintrigiran:D:confused:
Odmah dodje:
https://www.gremlinarchive.com/index.php/2016/06/03/zool-cd32-track-1/
code master
21.11.2018, 16:04
To je Track 12 kao i na YouTubu, neki su vec probali al nije izgleda to.
Zool je isti kao na A1200 samo na CD32 ima midi muziku, kod mase igara je isti slučaj.
code master
21.11.2018, 17:07
Bez obzira gde god da postavim cela poenta je oko Track 1????? ovo što je postavio mvasic to su i drugi stavljali linkove ali ostali kažu da nije to jer već na YouTubu postoji kao Track 12.
Na EAB je prica da je u pitanju samo krcanje, jer traka verovatno nije CD Audio.
code master
22.11.2018, 1:47
Vau Kang Fu je opisan u Junskom broju SK davne 1997, ocena 90:D.
http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=82&all=SK_97_06
Track 1 je data (programski) kod, dok su ostali muzicki. U to vreme je to bilo uobicajeno recimo i PC Engine i ostale konzole koje su imale CD player kao uredjaj.
Vau Kang Fu je opisan u Junskom broju SK ocena 90:D.
http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=82&all=SK_97_06
SK je bio poznat po realnim ocenama.
Takodje, treba uzeti u obzir da je Nerd amerikanac kome nikako ne leze kompjuterske igre, a jos manje EU igre, a jos manje igre u kojima nema posebno dugme za skok to jest vuces "gore" na joystick-u.
Inace ako je hteo, mogao je da izabere dobre Amiga igre i da pretstavi CD 32 u drugacijem svetlu ali ocigledno nije (nikad) bio Amigas :dedica:
code master
22.11.2018, 2:04
Ima istine u tome ali kad pogledam gameplay odnosno Longplay Kang Fu jedino što je solidno je muzika ali grafika je uzasna ne izgleda nikako.
a jos manje igre u kojima nema posebno dugme za skok to jest vuces "gore" na joystick-u.
Još jedan razlog zašto je CD32 prošla kako je prošla.
code master
22.11.2018, 14:15
"]B5rRjEb0IlA
Evo neko je na kraju postavio kako zvuci Track 1 na PAL verziji igre Zool za Amiga CD32 kad se pusti preko CD plejera:D.
Za nostalgicare:
ongTi478Od4
Cannon fodder:n_klanja: secam se
Malo novih stvari...
0-E7GFX-vWg
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.